Department of Space
India stands for International Space collaborations for the larger benefit of mankind: Dr Jitendra Singh
It is our solemn commitment that the Outer Space is used only for peaceful purposes and kept free of conflict, says Union Minister Dr Jitendra Singh
India being a signatory to the various International Space conventions, Dr Jitendra Singh says all Space faring nations must ensure that Outer Space is not weaponised and remains free of conflict
“We urge upon every other nation including China to engage in open dialogue with each other so that we share each other’s missions, ventures without being secretive or suspicious and also ensure that we preserve a secure, safe and stable environment”: Dr Jitendra Singh
Prime Minister Modi has broken taboos of the past and opened Space sector to private sector; starting from just 4 Space Startups in 2014, within just 3-4 years we have more than 150 Startups, says Dr Jitendra Singh
18 OCT 2023 4:43PM by PIB Delhi
India stands for international Space collaborations for the larger benefit of mankind. It is our solemn commitment that the Outer Space is used only for peaceful purposes and kept free of conflict.
This was stated today by Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh while delivering the keynote address at the 2-day Conference on ‘Space - The final frontier for China in its quest for global leadership’, organised by the Centre for Contemporary China Studies, MEA, at Sushma Swaraj Bhavan in New Delhi.
The Minister said, “We have consistently adhered to the principles of transparency, accountability and peaceful uses of Space. And therefore we urge upon every other nation including China to engage in open dialogue with others so that we share each other’s missions, ventures without being secretive or suspicious and also ensure that we preserve a secure, safe and stable environment,” he said.
Underlining that India’s Space programme is not only globally competitive but also excelling, Dr Jitendra Singh reiterated that India’s Space programme is entirely peaceful and that ISRO is collaborating with world’s leading Space agencies to bring ‘Ease of Living’ for the common citizen.
“Even though the USA and the then Soviet Union had started their Space journey long before us and America also landed a human being on the surface of Moon in 1969, it was nevertheless our Chandrayaan that brought home the evidence of water on the surface of Moon,” he said, adding that the NASA has offered a Joint Space Mission to the International Space Station during the historic visit to PM Modi to the United States this year.
Dr Jitendra Singh said India’s space missions are designed to be cost effective, building upon human resources and skills.
“The Russian moon mission, that was unsuccessful, cost Rs.16,000 crore, and our (Chandrayaan-3) mission cost just around Rs.600 crore,” he said.
Referring to applications of Space Technology to different sectors like SVAMITVA, PM Gati Shakti, Infrastructure such as Railways, Highways & Smart Cities, Agriculture, Water Mapping, Telemedicine and Robotic Surgery, Dr Jitendra Singh said this ‘Whole of Nation’ approach has brought about ‘Ease of Living’ for the common man.
Dr Jitendra Singh gave full credit to Prime Minister Shri Narendra Modi for enabling India’s Space scientists to vindicate the dream of their founding father Vikram Sarabhai by "unlocking" India’s Space sector and providing an enabling milieu in which India’s huge potential and talent could find an outlet and prove itself to the rest of the world.
“Prime Minister Modi has broken taboos of the past. Starting from just 4 Space Startups in 2014, within just 3-4 years we have more than 150 Startups,” he said.
Stating that the "Anusandhan National Research Foundation" will pave the way for a greater Public Private Partnership (PPP) model in scientific research, Dr Jitendra Singh said the NRF will catapult us to the league of handful of developed nations pioneering new research in new frontiers.
Dr Jitendra Singh said ISRO has launched more than 380 foreign satellites, earning more than 220 Million Euros and over 170 Million US Dollars by launching American satellites.
“India’s Space economy today stands at about $8 billion, which I agree is not a very relaxing figure, but our own projection is that by 2040 we will be $40 billion. But more interesting is that according to some international observers, for example a few weeks back the ADL (Arthur D Little) Report mentions that we could have the potential of $100 Billion by 2040,” he said.

শুন্দ্রংগী বিভাগ
মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পুরক্নবা মালেমগী ওইনা স্পেসকী মতেং পাংননবা ভারতনা লেপ্লি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি শান্তি ওইবা থবকশিংগীদমক সুন্দ্রং শীজিন্নগদবনি অমসুং মুক্নবা লৈহল্লোইবদনি হায়বসি ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ্নি
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারত অসি তোঙান তোঙানবা ইন্তরনেসনেল স্পেস কনভেন্সনশিংদা খুৎয়েক পীখিবা লৈবাক ওইনা সুন্দ্রংদা খোঙদারিবা লৈবাক খুদিংমক্না সুন্দ্রংদা খুৎলায় থম্লোইদবনি অমসুং মুক্নবা লৈহল্লোইদবনি
চাইনা য়াওনা লৈবাক খুদিংমক অমগা অমগা ফোঙনা ৱারি শাননবা ঐখোয়না তকশিল্লি অমসুং মসিনা অরোনবা নত্ত্রগা চিংনবা লৈতনা ঐখোয়না অমনা অমগী মিসনশিং, খোঙচৎশিং পীথোক-পীশিন তৌনগনি অমসুং ঐখোয়না অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা ফিবম অমা লৈহনবা ঙমগনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমাঙঙৈগী অমনবা চৎনবীশিং লৌথোক্লে অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরদা স্পেস সেক্তর শীন্নরে; ২০১৪দা স্পেস স্তার্দঅপ শুপ্নগী মরি লৈরম্বদগী, চহি ৩-৪গী মনুংদা ঐখোয়গী স্তার্দঅপ ১৫০ হেন্না লৈরে হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি
18 OCT 2023 4:43PM by PIB Imphal
‘স্পেস-ফাইনাল ফ্রন্তিয়র ফোর চাইনা ইন ইতস ক্বেস্ত ফোর গ্লোবেল লিদর্সপ’ হায়বা হিরমদা সেন্তর ফোরে কন্তেমপোররি চাইনা স্তদিজ, এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা নিউ দিল্লিগী সু্স্মা স্বরাজ ভাবন্দা ঙসি নুমিৎ নিনিগী মীফম অমা হৌদোকপদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পুরক্নবা মালেমগী ওইনা স্পেসকী মতেং পাংননবা ভারতনা লেপ্লি। শান্তি ওইবা থবকশিংগীদমক সুন্দ্রং শীজিন্নগদবনি অমসুং মুক্নবা লৈহল্লোইবদনি হায়বসি ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ্নি।
মিনিস্তরনা হায়খি শান্তি ওইনা সুন্দ্রং শীজিন্নবা, অরোন-অথুপ লৈহন্দবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা হায়বা ফিদমশিং অসিদা ঐখোয়না চেৎনা লেপ্লি। মরম অদুনা চাইনা য়াওনা লৈবাক খুদিংমক অমগা অমগা ফোঙনা ৱারি শাননবা ঐখোয়না তকশিল্লি অমসুং মসিনা অরোনবা নত্ত্রগা চিংনবা লৈতনা ঐখোয়না অমনা অমগী মিসনশিং, খোঙচৎশিং পীথোক-পীশিন তৌনগনি অমসুং ঐখোয়না অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা ফিবম অমা লৈহনবা ঙমগনি।
ভারতকী স্পেসকী থবক অসি মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা খক নত্তনা মসি খ্বাইদগী ফবা ওইরে। ভারতকী সুন্দ্রংগী থবক-থৌরমশিং অসি শান্তি ওইবা থবকশিং খক্তগীনি অমসুং মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা মালেমগী মাঙজিল থারিবা স্পেস এজেন্সিশিংগা ইসরোগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি য়ু.এস.এ অমসুং মতম অমগী সোভিয়েত য়ুনিয়ন্না ঐখোয়দগী য়াম্না ঙন্না মখোয়গী সুন্দ্রংগী খোঙচৎ হৌখ্রবশু অমসুং ১৯৬৯দা অমেরিকানা থাদা মীওইবা খোঙদাখ্রবশু, ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান্না থাগী লৈমায়দা ঈশিং ফংবগী খুদম পীখি। চহি অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা য়ু.এস.এদা চৎলুবদা ইন্তরনসেনেল স্পেস স্তেসন্দা অপুনবা স্পেস মিসন অমা পাংথোক্নবা নাসানা খঙহল্লকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারতকী স্পেস মিসনশিং অসি শেন য়াম্না চঙদনবা, মীওইবগী লৈজবশিং অমসুং লৌশিংদা শেমগৎপনি। মাইপাকখিদ্রবা রুসিয়াগী থাগী মিসন অদু লুপা করোর ১৬,০০০ চঙখি অমসুং ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান-৩ মিসন শুপ্নগী লুপা করোর ৬০০ চঙখি। স্পেস তেক্নোলোজিশিং শ্বামিতবা, পি.এম গাতি শক্তি, রেলৱেজ, হায়ৱেজ, স্মার্দ সিতিশিং, লৌউ-শিংউ, ঈশিং থিবা, তেলিমেদিসিন অমসুং রোবোতিক সর্জরি য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা শীজিন্নরে। থৌরাং অসিনা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহল্লে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারতকী সুনদ্রংগী লমদা থবক কয়া পায়খৎতুনা ভারতকী সুন্দ্রংগী মপা হায়না খঙনরিবা বিক্রম সরাভাইগী মঙলানা মঙফাওন্নবা ভারতকী স্পেস সাইন্তিস্তশিংগী তৌবা ঙম্বশিং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। চহিচা অসিদা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা উৎথোক্নবা মফম অমা ফংলে অমসুং মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংদা লৈবাক অসিমক খুদম অমা ওইরে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমাঙঙৈগী অমনবা চৎনবীশিং লৌথোক্লে অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরদা স্পেস সেক্তর শীন্নরে; ২০১৪দা স্পেস স্তার্দঅপ শুপ্নগী মরি লৈরম্বদগী, চহি ৩-৪গী মনুংদা ঐখোয়গী স্তার্দঅপ ১৫০ হেন্না লৈরে।
মিনিস্তরনা হায়খি সাইন্তিফিক ওইবা থিজিনবগীদমক “অনুসন্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন”না পি.পি.পি মোদেলনা লম্বী অমা শেম্লগনি। এন.আর.এফনা অনৌবা থিজিনবগী লমদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ঐখোয় য়াওহনবা ঙম্লগনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ইসরোনা মপান লৈবাকশিংগী সেতেল্লাইত ৩৮০ হেন্না থাগৎতুনা য়ুরো মিল্লিয়ন ২২০ হেন্না তাল্লে অমসুং অমেরিকাগী সেতেল্লাইতশিং থাগৎতুনা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ১৭০ হেন্না তানবা ঙম্লে। ঙসিদি ভারতকী স্পেস ইকোনোমি দোল্লর বিল্লিয়ন ৮ য়ৌরে অমসুং মসি ২০৪০দা দোল্লর বিল্লিয়ন ৪০ য়ৌগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি। চয়োল খরগী মমাঙদা ফোঙখিবা এ.দি.এল রিপোর্তকী মতুংইন্না ২০৪০ ফাওবদা ঐখোয়না দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০ য়ৌবা ঙমগনি হায়না পল্লি।