Prime Minister's Office
PM inaugurates 9th G20 Parliamentary Speakers' Summit (P20)
“The Summit is a unique confluence of various parliamentary practices from around the world”
“P20 Summit is taking place on the land which is not only known as the mother of democracy but is also the largest democracy in the world”
“India not only conducts the world's largest elections, but people's participation in it is also continuously increasing.”
“India has connected the election process with modern technology”
“India today is promoting women's participation in every sector”
“A divided world cannot provide solutions to the major challenges facing humanity”
“This is the time of peace and brotherhood, a time to move together. This is a time for growth and well-being of all. We have to overcome the global trust crisis and move forward with human-centric thinking”
13 OCT 2023 12:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 9th G20 Parliamentary Speakers' Summit (P20) at Yashobhoomi, New Delhi today. The summit is being hosted by the Parliament of India under the broader framework of India’s G20 Presidency with the theme of ‘Parliaments for One Earth, One Family, One Future’.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the dignitaries to the G20 Parliamentary Speakers' Summit on behalf of 140 crore citizens of India. “The Summit is a ‘Maha Kumbh’ of all Parliamentary practices from across the globe”, the Prime Minister remarked. Underlining that all the delegates present today hold the experience of the Parliamentary framework from different countries, Shri Modi expressed great satisfaction with today’s event.
Referring to the festive season in India, the Prime Minister said that G20 kept the festive fervor going throughout the year as G20 festivities pervaded many cities where G20-related events were organized during India’s presidency. These festivities were augmented by events like the moon landing of Chandrayaan, a successful G20 summit and the P20 summit. “The biggest strength of any nation is its people and their will power and this summit is a medium to celebrate that”, he said.
The Prime Minister emphasized that the P20 Summit is taking place on the land which is not only known as the mother of democracy but is also the largest democracy in the world. As representatives of different Parliaments from around the world, the Prime Minister underlined the importance of debates and deliberations as he mentioned accurate examples of such debates from history. He informed that assemblies and committees have found a mention in the five-thousand-year-old Vedas and scriptures of India, where collective decisions were made for the betterment of society. Speaking about Rigveda, India’s oldest scripture, the Prime Minister recited a Sanskrit shloka which means ‘We must walk together, speak together and that our minds must be conjoined’. He informed that issues related to the village level were resolved by indulging in debates which became a source of great amazement for the Greek ambassador Megasthenes who wrote about it in great detail. The Prime Minister also touched upon a 9th-century inscription in Tamil Nadu which elaborates upon rules and codes of village legislatives. “The 1200-year-old inscription also mentions the rules for disqualification of a member”, he added. Speaking about the Anubhav Mantappa tradition which has been going on since the 12th century in India, and years before the Magna Carta came into existence, the Prime Minister informed that discussions were encouraged where people from every caste, creed and religion were free to express their thoughts. “The Anubhav Mantappa initiated by Jagatguru Basweshwara makes India proud even today”, the Prime Minister remarked as he underlined that the journey of India from 5000-year-old scriptures till today is a heritage of Parliamentary traditions not just for India but the entire world.
The Prime Minister touched upon the constant evolution of and strengthening of the parliamentary traditions of India with time. He informed that 17 General elections and more than 300 state assembly elections have taken place in India since Independence. People's participation is consistently increasing in this largest electoral exercise. He said the 2019 General election where his party was elected to power was the biggest electoral exercise of human history as 600 million voters participated in that. At that time, he said, there were 910 million registered voters, more than the population of entire Europe. 70 percent turnout among such a large electorate shows the deep faith of Indians in their parliamentary practices. The 2019 election witnessed record participation of women. Referring to the expanding canvas of political participation, the Prime Minister said that more than 600 political parties participated in the last General Election and 10 million government employees worked in the conduct of the elections and 1 million polling stations were erected for voting.
The Prime Minister also dwelled on the modernization of the election process. The use of EVMs since the last 25 years has brought transparency and efficiency to the election process as election results come within hours of the start of counting. He informed that 1 billion people will participate in the general election next year and invited the delegates to witness the elections.
The Prime Minister informed the delegates about the recent decision of reserving 33 percent seats in the Parliament and the state assemblies for women. He also told them that out of more than 3 million elected representatives in the local self-government institutions, almost 50 percent are women. “India today is promoting women's participation in every sector. The recent decision taken by our Parliament will further enrich our parliamentary tradition”, Prime Minister Modi added.
The Prime Minister highlighted the unwavering faith of the citizens in the parliamentary traditions of India and credited its diversity and vibrancy. “We have people of every faith here. Hundreds of types of food, ways of living, languages, dialects”, the Prime Minister said. He informed that India has more than 900 TV channels in India in 28 languages to provide real-time information to the people, more than 33 thousand different newspapers are published in about 200 languages, and about 3 billion users on different social media platforms. Shri Modi emphasized the huge flow of information and the level of freedom of speech in India. “In this world of the 21st century, this vibrancy of India, unity in diversity, is our greatest strength. This vibrancy inspires us to fight every challenge and solve every difficulty together”, Prime Minister Modi added.
Referring to the interconnected nature of the world, the Prime Minister said that a world full of conflict and confrontation is in no one’s interest. He continued, “A divided world cannot provide solutions to the major challenges facing humanity. This is the time of peace and brotherhood, a time to move together. This is a time for growth and well-being of all. We have to overcome the global trust crisis and move forward with human-centric thinking. We have to look at the world in the spirit of One Earth, One Family, One Future.” Underlining the importance of wider participation in global decision-making, the Prime Minister said that it was behind the proposal to include the African Union in G-20 which was accepted by all the members. The Prime Minister expressed happiness over the Pan Africa participation in the forum of P20.
Speaking about the Lok Sabha Speaker giving a tour of the new Parliament to the delegates, the Prime Minister took the opportunity to highlight the cross-border terrorism faced by India for decades killing thousands of innocent people. Shri Modi recalled the terrorist attack on the Parliament of India about 20 years ago when it was in session and the terrorists were prepared to take the MPs hostage and eliminate them. “India has reached here today after dealing with many such terrorist incidents”, he emphasized as the world is also realizing the huge challenge of terrorism in the world. Shri Modi continued, “No matter where terrorism occurs, for whatever reason, in whatever form, it is against humanity” as he stressed the need to be uncompromising when dealing with such a situation. The Prime Minister also drew attention to the global aspect where no consensus regarding the definition of terrorism is achieved. He underlined how the International Convention on Combating Terrorism is waiting for a consensus in the United Nations even today. He stressed that the enemies of humanity are taking advantage of this attitude of the world as he urged the Parliaments and representatives around the world to come up with ways of working together in this fight against terrorism.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that there can be no better medium than public participation to deal with the world's challenges. “I have always believed that governments are formed by majority, but the country is run by consensus. Our parliaments and this P20 forum can also strengthen this sentiment”, the Prime Minister said and expressed confidence that the efforts to improve this world through debate and deliberations will definitely be successful.
Speaker of Lok Sabha, Shri Om Birla and President of the Inter-Parliamentary Union, Mr Duarte Pacheco were present on the occasion among others.
Background
In line with the theme of India’s G20 Presidency, the theme of the 9th P20 Summit is ‘Parliaments for One Earth, One Family, One Future’. Speakers of Parliaments of G20 members and invitee countries attended the event. The Pan-African Parliament also took part in the P20 Summit for the first time after the African Union became a member of G20 at the New Delhi G20 Leaders’ Summit on 9-10 September 2023.
The thematic sessions during this P20 Summit will focus on the following four subjects - Transformation in People’s Lives through Public Digital Platforms; Women-led development; Accelerating SDGs; and Sustainable Energy Transition.
A pre-summit Parliamentary Forum on LiFE (Lifestyle for Environment) was also held on 12 October 2023 to deliberate upon initiatives towards a greener and sustainable future in harmony with nature.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৯শুবা জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎ(পি-২০) হৌদোকখ্রে
“মীফম অসি মালেম শীনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা পর্লিয়ামেন্তগী থবকশিংগী অখন্নবা পুনফম অমনি”
“গনতন্ত্রগী মমা ওইনা খঙনবা খক নত্তনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা পি-২০ মীফম পাংথোক্লি”
“ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মীখলশিং পাংথোকপা খক নত্তনা, মীখলদা মীয়াম্না শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি”
“ভারতনা মীখলগী থবকশিং অনৌবা তেক্নোলোজিগী শম্নহল্লে”
“ঙসিগী ভারতনা হিরম খুদিংমক্তা নুপীশিং শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎলে”
“তোখায় তারবা মালেম্না মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা অচৌবা অৱাবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙম্লোই”
“মতম অসি শান্তি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা, পুন্না চৎমিন্নবগী মতম অমনি। হৌজিক অসি মীওই খুদিংমক চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবগী মতম্নি। ঐখোয়না মালেমগী থাজনবা ৱাৎপগী অৱাবা লাকশিনগদবনি অমসুং মীওইবগী খনবা ৱাখল্লোন্দা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি”
13 OCT 2023 12:37PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী য়সোভুমিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎ(পি-২০) হৌদোকখ্রে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা ভারতকী সংসদনা মীফম অসি য়ুম্বু ওইবনি অমসুং মসিগী থিম্না ‘মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমগী সংসদশিং” হায়বনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎকী শক্নাইরবশিং ভারতকী মীওই করোর ১৪০গী মহুৎশীন্দুনা প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীফম অসি মালেম শীনবা থুংবগী সংসদকী থবকশিংগী ‘মহা কুম্ভ’ অমনি। ঙসি শরুক য়ারিবা দেলিগেদশিংনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী সংসদকী থবকশিং খঙবা ঙমলগনি। মীফম অসিদা পাংথোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অপেনবা ফোঙদোকখি।
ভারত্তা কুহ্মৈগী মতম য়ৌরকপা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইবা অসিদা জি-২০গা মরী লৈনবা থৌরমশিং সহর কয়াদা পাংথোক্তুনা জি-২০গী থৌরমশিংনা চহি চুপ্পা কুহ্মৈগী ফিবমদা লৈহল্লে। হায়রিবা কুহ্মৈশিং অসি থাদা চন্দ্রয়ান তাখিবা, মাইপাক্না জি-২০ মীফম অমসুং পি-২০ মীফম পাংথোকপা অসিনা হেন্না মপুংফাহল্লে। লৈবাক অমগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলদি লৈবাক অদুগী মীয়াম অমসুং মখোয়গী খাংবা কনবগী থৌনা অদুনি অমসুং মদু হরাওবা ফোঙদোক্নবগী পাম্বৈ অমা মীফম অসিনা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গনতন্ত্রগী মমা ওইনা খঙনবা খক নত্তনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা পি-২০ মীফম পাংথোক্লি। মীফম অসিদা মালেম শীনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা সংসদশিংগী মীহুৎশিং শরুক য়ারি। মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী মরুওইবশিং অদু খুদম ওইনা পুৱারিদা ফংলি। চহি লিশিং ৫ হেল্লবা অরিবা বেদাশিং অমসুং ভারতকী অরিবা লাইরিকশিংদা খুন্নাইগী য়াইফনবা অপুনবগী ৱারেপশিং লৌনবা এশেমব্লিশিং অমসুং কম্মিতিশিংগী ৱাফম পল্লম্বা থেংনৈ।
ভারতকী খ্বাইদগী অরিবা লাইরিক রিগবেদাগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা সংস্কৃত শ্লোগ অমা থিখি, মসিনা হায়খি ‘ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নগদবনি, পুন্না ৱা ঙাংমিন্নগদবনি অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল চুংশিন্নগদবনি’। খুঙ্গংগী থাক্তা ৱাথোকশিং মরৈ য়েৎনদুনা ৱারোইশিন পুরকপদা গ্রিক এম্বেসেদর মেগাসথেনিস অঙকপা পোকখি অমসুং মসিগী মরমদা য়াম্না কুপ্না ইখি। খুঙ্গংগী আইনশিং নিয়মশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং তমিল নাদুগী ১৯শুবা চহিচাগী অরিবা লাইরিকশিংদা ইরম্বা থেংনৈ। চহি ১২০০ শুরবা অরিবা লাইরিক্তা মেম্বর অমা দিসক্বালিফিকেসন তৌনবগী নিয়মশিংসু ইরমখি।
১২শুবা চহিচাদগী হৌরগা মাগ্না কার্তা লৈত্রিঙৈ চহি কয়াগী মমাঙদা লৈরম্বা অনুভাব মন্তাপ্পা চৎনবীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খন্ন-নৈনবনা কাংলুপ, ফুরুপ অমসুং লাইনিং খুদিংমক্কী মীওইশিং মখোয়গী অনিংবশিং মনিংতম্না ফোঙদোকপা ঙমহল্লি। জগৎগুরু বাসেশ্বরনা হৌদোক্লম্বা অনুভাব মন্তাপ্পানা ঙসি ভারত চাউথোকচবা ফাওহল্লে। চহি ৫০০০ শুরবা অরিবা লাইরিকশিংদগী হৌরগা ঙসি ফাওবগী ভারতকী খোঙচৎ অসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম শীনবা থুংবগী সংসদকী চৎনবীশিংগী লনগৈ অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতমগী মতুংইন্না ভারতকী সংসদকী চৎনবীশিং মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। নিংতম্বা ফংবদগী ভারত্তা সাধরন মীখল ১৭ অমসুং রাজ্য বিধান সভাগী মীখল ৩০০ হেন্না পাংথোকখ্রে। খ্বাইদগী চাউবা মীখলগী থবক অসিদা মীয়াম শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ২০১৯গী সাধরন মীখল অসিদা ভোত্তর মিল্লিয়ন ৬০০ হেন্না শরুক য়াদুনা মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা মীখল ওইদুনা মহাক্কী দলদা শক্তি শীন্নরকখি। মতম অদুদা, অপুনবা য়ুরোপকী মীশিংদগী হেন্না ভোত্তর মিল্লিয়ন ৯০ রেজিস্তার তৌখি। য়াম্লবা ভোত্তরশিংগী চাদা ৭০ ভোৎ থাদবা থোরকখিবা অদুনা ভারতমচাশিংনা মখোয়গী সংসদকী থবকশিংদা থম্লিবা অচেৎপা থাজবা অদু উৎলে। ২০১৯গী মীখলদা রেকোর্দ ওইনা নুপীশিং শরুক য়াখি। হৌজিবা সাধরন মীখলদা রাজনিতি দল ৬০০ হেন্না শরুক য়াখি অমসুং মীখল পাংথোক্নবা সরকারগী ইমপ্লোয়ি মিল্লিয়ন ১০ থবক তৌখি অমসুং ভোৎ থাদনবা পোল্লিং স্তেসন মিল্লিয়ন ১ থমখি। মীখলগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ২৫দা ই.ভি.এম শীজিন্নবা অসিনা মীখলগী থবকশিংদা অরোন-অথুপ লৈহন্দ্রে অমসুং মশিং থিবা হৌবা পুং খরগী মনুংদা মীখলগী ফলশিং ফংহল্লে। মথং চহিগী সাধরন মীখলদা মীওই বিল্লিয়ন অমা শরুক য়াগনি অমসুং মীখলশিং য়েংনবা দেলিগেদশিং লাকপীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদ অমসুং রাজ্য বিধান সভাশিংদা নুপীশিংগী সিত চাদা ৩৩ খাক্নবা হন্দক ৱারেপ লৌখ্রে। লোকেল গভর্নমেন্তশিংগী মীখলদগী কারকপা মীয়ামগী মীহুৎ মিল্লিয়ন ৩ হেনবগী মনুংদা চাদা ৫০ রোমদি নুপীশিংনি। ঙসিগী ভারতনা হিরম খুদিংমক্তা নুপীশিং শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎলে। ঐখোয়গী সংসদনা হন্দক লৌখিবা ৱারেপ অদুনা মখা তানা ঐখোয়গী সংসদকী চৎনবী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী সংসদকী চৎনবীশিংদা মীয়াম্না অচেৎপা থাজবা থম্লি অমসুং মসি খেন্নবা কয়া অসিনা ওইহনবনি। লাইনিং খুদিংমক্কী মীওইশিং লৈবাক অসিদা লৈরি। চীঞ্জাক মখল চা কয়া, পুন্সি মহিং কয়া, লোল কয়া লৈরি। মীয়ামদা পাউ পীনবা ভারত্তা লোল ২৮দা তি.ভি চেন্নেল ৯০০ হেন্না লৈরি, লোল ২০০ হেনবদা তোঙান-তোঙানবা পাউ-চে লিশিং ৩৩ রোম ফোঙলি, সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নবা বিল্লিয়ন ৩ রোম লৈরি। ২১শুবা চহিচা অসিদা, মসি ভারতকী থৌনানি, খেন্নবশিংগী মরক্তা অপুনবগী শক্তম্নি, মসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌনানি। মসিনা ঐখোয়দা শিংনবা খুদিংমক থেংননবা ইথিল পীরি অমসুং খুদোংচাদবা খুদিংমক পুন্না থেংননবা থৌনা হাপ্লি।
অমগা অমগা শম্নবা মালেমগী মওং অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুক্নবনা থল্লবা মালেম অমা কনা অমতনা পাম্নদে। তোখায় তারবা মালেম্না মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা অচৌবা অৱাবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙম্লোই। মতম অসি শান্তি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা, পুন্না চৎমিন্নবগী মতম অমনি। হৌজিক অসি মীওই খুদিংমক চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবগী মতম্নি। ঐখোয়না মালেমগী থাজনবা ৱাৎপগী অৱাবা লাকশিনগদবনি অমসুং মীওইবগী খনবা ৱাখল্লোন্দা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না মালেমদা য়েংগদবনি। মালেমগী ৱারেপ লৌবগী থবকশিংদা হেন্না শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু খঙদুনা জি-২০দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন য়াওহন্নবা পুখৎলকপা ৱাফম মেম্বরশিংনা য়ানখ্রে। প-২০ ফোরমদা পান অফ্রিকা শরুক য়াবদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
লোক সভাগী স্পিকরনা অনৌবা সংসদ দেলিগেদশিংদা য়েংহনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া ভারতনা ঙমখৈ ৱাংমদগী তেরোরিজম মায়োক্নদুনা মীচম মীয়াম লিশিং কয়া হাৎখ্রে। চহি ২০গী মমাঙদা মীফম পাংথোক্লিঙৈদা তেরোরিস্তশিংনা ভারতকী সংসদতা লান্দারকখি অমসুং তেরোরিস্তশিংনা এম.পিশিং ফাজিন্দুনা থম্না থৌরাং তৌখি অমসুং তেরোরিস্তশিং অদু হাৎখি। অসিগুম্বা তেরোরিস্তশিংগী থৌদোক কয়া থেংনরবা মতুংদা ঙসি ভারত ফিবম অসিদা য়ৌরকখিবনি। মালেমদা তেরোরিজমগী অচৌবা শিংনবা থেংনরিবা অসি মালেমশু খঙলে।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি তেরোরিজমগী থৌওংশিং, মরমশিং, মখলশিং পুম্নমক মীওইবা খুন্নাইগী মায়োক্তনি। অসিগুম্বা ফিবম অসি থেংননবা শন্তাইনবা অমতা তৌরোইদবনি। তেরোরিজমগী দিফিনিসন ফংনবা মালেমগী ওইনা য়ানবা অমতা পুরকপা ঙমদ্রি। তেরোরিজম থেংননবা মালেমগী মীফম্না য়ুনাইতেদ নেসন্সতা য়ানবা অমা পুরক্নবা ঙসি ফাওবা ঙাইদুনা লৈরি। মালেমগী মওং অসিদা মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবশিংনা খুদোংচাবা লৌদুনা লৈরে অমসুং তেরোরিজম থেংননবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লম্বীশিং পুথোক্নবা মালেমগী সংসদশিং অমসুং মীহুৎশিংনা থবক পায়খৎকদবনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মীয়াম শরুক য়াবদগী হেন্না ফবা পাম্বৈ অমতা লৈতে। মেজোরিতিনা সরকারশিং শেম্বনি হায়বা ঐনা মতম পুম্নমক্তা থাজৈ,অদুবু লৈবাক হিংবা হায়বসি য়ানবা পুরক্লবা মতমদা ঙমগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং পি-২০ ফোরম্না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
থৌরম অসিদা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলা অমসুং ইন্তর-পর্লিয়ামেন্তরি য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত দুরাতে পাচেকো শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
ভারতকী জি-২০গী প্রসিদেন্সীগী থীমগা মরী লৈননা ৯শুবা পি-২০ সম্মিৎকী থীম অসি ‘মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমগী সংসদশিং” হায়বনি। থৌরম অসিদা জি-২০ মেম্বরশিং অমসুং চেবাউ ফংখ্রবা লৈবাকশিংগী পার্লিয়ামেন্তকী স্পীকরশিংনা শরুক য়াখি। সেপ্তেম্বর ৯-১০, ২০২৩ দা নিউ দিল্লীদা পাংথোকখিবা জি-২ লীদরশিংগী সম্মিৎতা অফ্রিকান য়ুনিয়ন্না জি-২০গী পর্মনেন্ত মেম্বর অমা ওইখ্রবা মতুংদা পান-অফ্রিকা পার্লিয়ামেন্তনা অহানবা ওইনা পি-২০দা সম্মিৎতা শরুক য়াবনি।
পি-২০সম্মি অসিগী মনুংদা পাংথোক্কদবা থিমশিংগী সেসন্দা মখাগী সবজেক্ত মরি অসিদা মীৎয়েং চঙগনি – পব্লিক দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাংদা মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা অওনবা পুরকপা; নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ থৌরাং; এস.দি.জিশিং হেনগৎহনবা; অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন।
মহৌশাগা লোয়ননা ইং-তপ্না লৈনবা অশং-অমান অমসুং সস্তেনেবল ওইবা তুংলমচৎ অমগী মাইকৈদা চংশিন্নবা পাইখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা খন্ননবা লাইফ (লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত)তা প্রী-সম্মিৎ পার্লিয়ামেন্তরী ফোরম অমা ওক্তোবর ১২,২০২৩দা পাংথোকখ্রে।