Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during Kaushal Dikshant Samaroh
12 OCT 2023 1:08PM by PIB Delhi
Namaskar!
This celebration of skill development is truly unique in itself. The collective skill showcase of institutions across the country, the Kaushal Dikshant Samaroh, is a commendable initiative. It highlights the priorities of contemporary Bharat. Today thousands of young individuals are associated with this program through technology. I extend my best wishes to all the youth for a better future.
My young friends,
Every nation possesses different strengths, such as natural resources, mineral wealth, or extensive coastlines. However, the crucial power needed to harness these strengths is the power of the youth. The more empowered the youth, the more the country develops, ensuring fairness with the nation's resources. Today, Bharat is empowering its youth with this mindset, making unprecedented improvements in the entire ecosystem. And the country has a two-pronged strategy in this regard. We are preparing our youth to benefit from new opportunities through skilling and education. After nearly four decades, we have introduced a new national education policy. We have opened numerous skill development institutions like medical colleges, IITs, IIMs, or ITIs in large numbers. Millions of youths have received training under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (Prime Minister's Skill Development Scheme). On the other hand, we are strengthening traditional sectors that provide employment and promoting new sectors that boost employment and entrepreneurship. Today Bharat is setting new records in goods exports, mobile phone exports, electronic exports, services exports, defence exports, and manufacturing. Simultaneously, the country is creating numerous opportunities for young individuals like you in sectors such as space, start-ups, drones, animation, electric vehicles, semiconductors, and many more.
Friends,
Today, the entire world acknowledges that this century belongs to Bharat, and a significant reason behind it is the country’s youth population. While many countries around the world are experiencing an increase in the elderly population, Bharat is getting younger every day. This is a significant advantage for our country. The world is looking towards Bharat for skilled youth. Recently, Bharat’s proposal on global skill mapping was accepted at the G20 Summit. This will create even better opportunities for young individuals like you in the times to come. We cannot afford to miss any opportunity arising in the country and the world. The Indian government is with you, supporting you in every need. In the past, skill development did not receive as much attention from previous governments. Our government recognizes the importance of skills and has established a separate ministry and budget for it. Bharat is investing more in the skills of its youth today than ever before. The Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana has empowered young individuals at the grassroots level. Under this scheme, training has been provided to nearly 1.5 crore youths so far. New skill centres are being established around industrial clusters, enabling industries to share their needs with skill development institutions. By developing the necessary skill sets in young individuals according to industry requirements, they will be seamlessly integrated into the workforce.
Friends,
You know as well that the times have changed. It's no longer enough to learn a skill and expect it to sustain you throughout your life. Now, there's a pattern of skilling, upskilling, and reskilling that we all need to follow. The demand is rapidly evolving, and the nature of jobs is changing. Accordingly, we must keep upgrading our skills. Therefore, it's crucial for industry, research, and skill development institutions to adapt to the times. Previously, there was less focus on identifying the uniqueness of skills and assessing their necessity. This situation is also changing now. In the past nine years, around 5,000 new ITIs have been established in the country. This has added over 400,000 new seats in ITIs across the nation. These institutions are being upgraded as model ITIs, aiming to provide efficient and high-quality training along with incorporating best practices.
Friends,
The scope of skill development in Bharat is continuously expanding. We are not limited to just mechanics, engineers, technology, or any other specific service. Now, there are self-help groups involving women. Women self-help groups are being trained for drone technology. Similarly, we have our Vishwakarma companions. They are an essential part of our lives, and no work runs smoothly without them. Traditionally, they learn their skills from their elders and pass them on. Now, with the PM Vishwakarma Yojana, their traditional skills are being integrated with modern technology and tools.
My young friends,
As Bharat’s economy expands, new opportunities are emerging for young individuals like you. A recent survey has revealed that job creation in Bharat has reached a new high. Currently, the unemployment rate in Bharat is at its lowest level in the past six years. I'm talking about unemployment here. Unemployment is decreasing rapidly in both rural and urban areas of Bharat. This means that the benefits of development are reaching both villages and cities equally. It also indicates that new opportunities are growing equally in both rural and urban areas. Another significant finding of this survey is the unprecedented increase in the participation of women in the country’s workforce. The various plans and campaigns for women's empowerment in Bharat in recent years are having a positive impact.
Friends,
The International Monetary Fund (IMF) has released figures that should boost the enthusiasm of all of you. According to the IMF, Bharat will continue to be the fastest-growing major economy in the coming years. You might recall that I guaranteed bringing Bharat into the top three economies in the world. The IMF also has full confidence that Bharat will be among the top three economies in the world in the next 3-4 years. This means more opportunities for you, with even more chances for employment and entrepreneurship.
Friends,
The opportunities are endless before you. We need to make Bharat the world's largest powerhouse of skilled manpower. We must provide the world with smart and skilled manpower solutions. Let the process of learning, teaching, and advancing continue. My best wishes to you for success at every step in life. I express my gratitude to all of you with heartfelt thanks and extend many good wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পূৰ্ণ পাঠ
12 OCT 2023 1:08PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
দক্ষতা বিকাশৰ এই অনুষ্ঠান এক অনন্য অনুষ্ঠান। সমগ্ৰ দেশৰ দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ এনে এক অংশীদাৰী দক্ষতা সমাৱৰ্তন এক অতি প্ৰশংসনীয় পদক্ষেপ। ই আজিৰ ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহকো প্ৰতিফলিত কৰে। এই অনুষ্ঠানত দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতী প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছে। মই সকলো যুৱক-যুৱতীক এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনাইছোঁ।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
প্ৰতিখন দেশৰ বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ক্ষমতা আছে, যেনে প্ৰাকৃতিক সম্পদ, খনিজ সম্পদ বা দীঘল উপকূল। কিন্তু এই সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰয়োজন হোৱা এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি হ'ল যুৱ শক্তি। আৰু এই যুৱ শক্তি যিমানেই শক্তিশালী হ'ব, দেশৰ বিকাশ সিমানেই হ'ব আৰু দেশৰ সম্পদৰ প্ৰতি ন্যায় প্ৰদান কৰা হ'ব। আজি ভাৰতে এই চিন্তাধাৰাৰে নিজৰ যুৱ শক্তিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে,
সমগ্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰই অভূতপূৰ্ব উন্নতি কৰি আছে। আৰু ইয়াতো, দেশৰ দৃষ্টিভংগী দুপক্ষীয়। আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক দক্ষতা আৰু শিক্ষাৰ জৰিয়তে নতুন সুযোগৰ সুবিধা ল'বলৈ সাজু কৰি আছো। প্ৰায় চাৰি দশকৰ পিছত, আমি এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি আনিছো। বৃহৎ সংখ্যাত, আমি নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠান যেনে আইআইটি, আইআইএম বা আইটিআই খুলিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দক্ষতা বিকাশ আঁচনিৰ অধীনত কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। আনহাতে, আমি চাকৰি প্ৰদান কৰা পৰম্পৰাগত খণ্ডবোৰো শক্তিশালী কৰি আছো। আমি নতুন খণ্ডবোৰকো প্ৰোৎসাহিত কৰি আছো, যিয়ে নিযুক্তি আৰু উদ্যোগক উদগনি দিয়ে। আজি ভাৰতে সামগ্ৰী ৰপ্তানি, মোবাইল ৰপ্তানি, ইলেক্ট্ৰনিক ৰপ্তানি, সেৱা ৰপ্তানি, প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। একে সময়তে, ভাৰতে মহাকাশ, ষ্টাৰ্টআপ, ড্ৰোন, এনিমেচন, বৈদ্যুতিক বাহন, ছেমি কণ্ডাক্টৰ আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আপোনাসৱৰৰ দৰে যুৱপ্ৰজন্মৰ লোকসকলৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে এই শতিকাটো ভাৰতৰ শতিকা হ'ব। আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতৰ যুৱ জনসংখ্যা। যি সময়ত পৃথিৱীৰ বহুতো দেশত বৃদ্ধ লোকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, সেই একে সময়তে ভাৰত দিনে দিনে সৰু হৈ আহিছে। ভাৰতৰ বাবে ই এক বৃহৎ সুবিধা। সমগ্ৰ বিশ্বই দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে ভাৰতৰ ফালে দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ, জি-২০ সন্মিলনত বৈশ্বিক দক্ষতা মেপিঙৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ই আগন্তুক সময়ত আপোনাসৱৰ দৰে যুৱপ্ৰজন্মৰ লোকসকলৰ বাবে উন্নত সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আমি দেশ আৰু বিশ্বত সৃষ্টি হোৱা কোনো সুযোগ হেৰুৱাব নালাগে। ভাৰত চৰকাৰ আপোনাসৱৰ সকলো প্ৰয়োজনতে আপোনাসৱৰ সৈতে আছে। আমাৰ পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰবোৰৰ কাৰ্যকালত দক্ষতাক বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে দক্ষতাৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছিল আৰু ইয়াৰ বাবে এক পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছিল, এক পৃথক বাজেট দিছিল। ভাৰতে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত আগতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাই যুৱ বন্ধুসকলক তৃণমূল পৰ্যায়ত যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.৫ কোটি যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। এতিয়া ঔদ্যোগিক গোটৰ চাৰিওফালে নতুন দক্ষতা কেন্দ্ৰও স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত, উদ্যোগটোৱে ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। আৰু সেই অনুসৰি, যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা সংহতি বিকশিত কৰা হ'ব আৰু সেইবোৰ নিযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হ'ব।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱে এইটোও জানে যে এতিয়া সেই দিন নাই যে যদিহে আপোনাসৱে এটা কাম শিকে, তাৰেই গোটেই জীৱনজুৰি কাম চলাব পাৰিব। এতিয়া দক্ষতা বৃদ্ধি, উত্থান আৰু পুনৰ দক্ষতা অৰ্জনৰ এক আৰ্হি আছে, যাক আমি সকলোৱে অনুসৰণ কৰিব লাগিব। চাহিদা দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে, চাকৰিৰ প্ৰকৃতি সলনি হৈছে। সেই অনুসৰি, আমি আমাৰ দক্ষতা উন্নত কৰি থাকিব লাগিব। সেয়েহে, উদ্যোগ, গৱেষণা আৰু দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানবোৰে সময়ৰ সৈতে খাপ খোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কোনটো দক্ষতা নতুন হৈছে, কাক কিমান প্ৰয়োজন তাৰ ওপৰত আগতে কম গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল।
এতিয়া এই পৰিস্থিতিটোও সলনি হৈছে। যোৱা ৯ বছৰত, দেশত প্ৰায় ৫ হাজাৰ নতুন আইটিআই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ সৈতে, দেশত আইটিআইৰ ৪ লাখতকৈও অধিক নতুন আসন যোগ কৰা হৈছে। এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহক মডেল আইটিআই হিচাপে উন্নীত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ সৈতে দক্ষ আৰু উচ্চ মানদণ্ডৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত দক্ষতা বিকাশৰ পৰিসৰ নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। আমি কেৱল যান্ত্ৰিকতা, অভিযন্তা, প্ৰযুক্তি বা আন কোনো সেৱাতে সীমাবদ্ধ নহয়। এতিয়া মহিলাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আত্ম-সহায়ক গোট আছে। এতিয়া মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটবোৰ ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। একেদৰে, বিশ্বকৰ্মা আমাৰ সংগী। সেইবোৰ আমাৰ জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। তেওঁলোকৰ অবিহনে একোৱেই কাম নকৰে। কিন্তু পৰম্পৰাগতভাৱে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ জ্যেষ্ঠসকলৰ পৰা শিকা কামবোৰ আগবঢ়াই নিছে। এতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ জৰিয়তে, এই পৰম্পৰাগত দক্ষতাক আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু সঁজুলিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ অৰ্থনীতি সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ লগে লগে আপোনাসৱৰ দৰে যুৱ লোকসকলৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে। শেহতীয়া এক সমীক্ষাই প্ৰকাশ কৰিছে যে ভাৰতত নিয়োগ সৃষ্টি এক নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। ভাৰতত নিবনুৱাৰ হাৰ ৬ বছৰৰ ভিতৰত সৰ্বনিম্ন স্তৰত আছে। মই নিবনুৱাৰ কথা কৈছো। ভাৰতৰ গ্ৰাম্য আৰু নগৰ অঞ্চল দুয়োটাতে নিবনুৱাৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ অৰ্থ এয়াই যে উন্নয়নৰ লাভালাভবোৰ গাওঁ আৰু চহৰ দুয়োখনতে সমানে উপনীত হৈছে। ই এইটোও দেখুৱায় যে গাওঁ আৰু চহৰ দুয়োতে নতুন সুযোগ সমানে বৃদ্ধি পাইছে। এই জৰীপৰ আন এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আছে। জৰীপটোৱে প্ৰকাশ কৰিছিল যে ভাৰতৰ কৰ্মশক্তিত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ অভূতপূৰ্বভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। মহিলা সবলীকৰণ সম্পৰ্কে ভাৰতত বহু বছৰ ধৰি আৰম্ভ কৰা আঁচনি আৰু অভিযানৰ প্ৰভাৱ এয়া।
বন্ধুসকল,
আন্তৰ্জাতিক সংস্থা- আইএমএফে প্ৰকাশ কৰা পৰিসংখ্যাবোৰো আপোনালোক সকলোৰে বাবে উৎসাহজনক। আইএমএফে কৈছে যে ভাৰত অনাগত বছৰবোৰত দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা মুখ্য অৰ্থনীতি হৈ থাকিব। আপোনাসৱৰ মনত থাকিব পাৰে, মই ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অনাৰ নিশ্চয়তা দিছো। আইএমএফে লগতে নিশ্চিত যে অহা ৩-৪ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত থাকিব। অৰ্থাৎ, আপোনাসৱৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব, আপোনাসৱে নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ অধিক সুযোগ পাব।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ সন্মুখত সুযোগ আছে। আমি ভাৰতক বিশ্বৰ দক্ষ জনশক্তিৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। আমি বিশ্বক স্মাৰ্ট আৰু দক্ষ মানৱ-শক্তি সমাধান দিব লাগিব। শিকা, শিকোৱা আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ এই প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে। আপোনাসৱে জীৱনৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপত সফলতা লাভ কৰক। সেয়া মোৰ শুভকামনা। মই আপোনালোক সকলোকে অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছোঁ, আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছোঁ!