Prime Minister's Office
PM addresses on occasion of Amma's 70th birthday
“The aura of Amma's presence and her blessings is difficult to describe in words, we can only feel it”
“Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice. She is the bearer of India's spiritual tradition”
“Be it the field of health or education, every institution under Amma's guidance gave new heights to human service and social welfare”
“Amma has followers all over the world and she has always strengthened the image of India and its credibility”
“Amma is a reflection of India's human-centric approach to development that is being accepted today in the post-pandemic world”
03 OCT 2023 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed on the occasion of Amma, Mata Amritanandamayi ji’s 70th birthday via video message today.
The Prime Minister began his address by wishing Mata Amritanandamayi ji a long and healthy life on her 70th birthday and said that she is the symbol of service and spirituality. He expressed hope that her mission to spread love and compassion worldwide continues to move forward. Prime Minister Modi also congratulated everyone who gathered from different walks of life including Amma's followers and extended his best wishes.
Throwing light on his association with Amma for more than 30 years, the Prime Minister recalled working with her for a long time after the earthquake in Kutch. He remembered celebrating Amma's 60th birthday in Amritapuri. “Even today, the warmth of Amma's smiling face and affectionate nature remains the same as before”, Shri Modi said. The Prime Minister highlighted that in the last 10 years, Amma's work and her impact on the world has grown manifold and recalled inaugurating Amrita Hospital in Faridabad, Haryana in Amma's presence. “The aura of Amma's presence and her blessings is difficult to describe in words, we can only feel it”, he emphasized. He reiterated that Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice and she is the bearer of India's spiritual tradition.
“Be it the field of health or education, every institution under Amma's guidance gave new heights to human service and social welfare”, the Prime Minister underlined as he highlighted the aspect of Amma's work in creating and promoting institutions in the country and abroad. He mentioned the cleanliness drive which began in the country and said that Amma was among the first personalities who came forward to make it a success. Prime Minister Modi informed that she also donated Rs 100 crore to build toilets on the banks of the Ganga which gave a new boost to cleanliness. “Amma has followers all over the world and she has always strengthened the image of India and its credibility. When the inspiration is so great, the efforts also become great”, he added.
The Prime Minister remarked that personalities like Amma are a reflection of India's human-centric approach to development that is being accepted today in the post-pandemic world. He said that Amma has always made the humanitarian sacrifice of empowering the disabled and giving priority to the deprived. Noting the passage of Narishakti Vandan Adhiniyam just a few days ago in the Parliament, the Prime Minister underlined that India which is moving ahead with the resolve of women-led development has an inspirational personality like Amma. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that Amma's followers will continue to do similar work to promote peace and progress in the world.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମ୍ମାଙ୍କ 70ତମ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
“ଆମ୍ମାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ, ଆମେ କେବଳ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା”
“ଆମ୍ମା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେମ, କରୁଣା, ସେବା ଏବଂ ବଳିଦାନର ପ୍ରତୀକ। ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାର ବାହକ ”
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଆମ୍ମାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାନବ ସେବା ତଥା ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଶିଖର ପ୍ରଦାନ କରିଛି”
“ଆମ୍ମାଙ୍କର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନୁଗାମୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ସର୍ବଦା ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି”
ଆମ୍ମା ହେଉଛନ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଯାହା ମହାମାରୀ ପରେ ଆଜି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ”
03 OCT 2023 1:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ମାତା ଅମୃତାନନ୍ଦମୟୀ ଜୀଙ୍କର 70ତମ ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର 70ତମ ଜନ୍ମଦିନରେ ମାତା ଅମୃତାନନ୍ଦମୟୀ ଜୀଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ କାମନା କରି ନିଜର ସମ୍ବୋଧନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସେବା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରେମ ଏବଂ କରୁଣା ବିସ୍ତାର କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି |
30 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଆମ୍ମାଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛରେ ହୋଇଥିବା ଭୂକମ୍ପ ପରେ ତାଙ୍କ ସହ ଦୀର୍ଘ ସମୟ କାମ କରିବା କଥା ମନେ ପକାଇଲେ। ସେ ଅମୃତପୁରୀରେ ଆମ୍ମାଙ୍କ 60ତମ ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରିବାକୁ ମନେ ପକାଇଲେ | ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ୍ମାଙ୍କ ହସ ହସ ଚେହେରା ଏବଂ ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକୃତିର ଉଷ୍ମତା ପୂର୍ବପରି ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ୍ମାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ବ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ହରିୟାନାର ଫରିଦାବାଦରେ ଅମୃତା ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରିବା କଥା ମନେ ପକାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଆମ୍ମାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ, ଆମେ କେବଳ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା”। ସେ ପୁନଃ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ୍ମା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେମ, କରୁଣା, ସେବା ଏବଂ ବଳିଦାନର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାର ବାହକ।
‘‘ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଆମ୍ମାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାନବ ସେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଶିଖର ପ୍ରଦାନ କରିଛି”। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଆମ୍ମାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଥିବା ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମ୍ମା ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ମଧ୍ୟ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 100 କୋଟି ଟଙ୍କା ଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସ ଦେଇଛି। “ଆମ୍ମାଙ୍କର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନୁଗାମୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ସର୍ବଦା ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରେରଣା ଏତେ ମହାନ, ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ମହାନ ହୋଇଯାଏ ”ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ୍ମାଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଯାହା ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ ଆଜି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମ୍ମା ସର୍ବଦା ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ମାନବିକ ବଳିଦାନ ଦେଇଆସୁଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସଂସଦରେ ନାରୀଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମକୁ ପାରିତ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଭାରତରେ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ରହିଛନ୍ତି। ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନେ ବିଶ୍ୱରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ।