Ministry of Jal Shakti
India Achieves Major Sanitation Milestone As 75% Villages Are Now ODF Plus under Swachh Bharat Mission - Grameen
Over 4.4 Lakh Villages Declare Themselves ODF Plus Is A Significant Step Towards Achieving SBM-G Phase II Goals By 2025: Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat
5 crore people have participated in Swachhata Hi Seva campaign with over 2.05 crore people giving Shramdaan: Sh. Shekhawat
All Villages in 14 States/UTs achieve ODF Plus Status and in 4 States/UTs achieve ODF Plus Model Status
Top Performing States/UTs are Andaman & Nicobar Islands, D&N Haveli, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, J&K, Karnataka, Kerala, Ladakh, Puducherry, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana & Tripura
23 SEP 2023 5:58PM by PIB Delhi
The country has achieved yet another major milestone under the Swachh Bharat Mission (Grameen) Phase II with three-fourth of the total villages in the country i.e., 75% villages achieving ODF Plus status under Phase II of the Mission. An ODF Plus village is one which has sustained its Open Defecation Free (ODF) status along with implementing either solid or liquid waste management systems. As on date, more than 4.43 lakh villages have declared themselves ODF Plus, which is a significant step towards achieving the SBM-G phase II goals by 2024-25.
The top performing States/UTs which have achieved 100% ODF Plus villages are – Andaman & Nicobar Islands, D&N Haveli, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Karnataka, Kerala, Ladakh, Puducherry, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, and Tripura. Among States/ UTs – Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu, Jammu & Kashmir and Sikkim have 100% ODF Plus Model villages. These States & UTs have shown remarkable progress in achieving the ODF Plus status, and their efforts have been instrumental in reaching this milestone.
Addressing a press conference in New Delhi today, the Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat said that Prime Minister, Shri Narendra Modi has accorded the highest priority to Swachh Bharat Mission since he took charge in 2014 and the entire nation rallied behind the call of the Prime Minister to make ‘Swachhata’ a ‘Jan Andolan’. PM’s vision and mission to make the nation Open Defecation Free by 2019 became a true mass movement and the targets were achieved well before time. PM called this achievement a stepping stone and envisioned moving towards ‘Sampoorna Swachhata’ which includes visible cleanliness and efficacious management and recycling of all waste with the vision of waste to wealth.
Shri Shekhawat further said that based on this vision and mission, SBM-G Phase-II has set the ambitious target of making all villages ODF Plus by 2025. Out of the 4,43,964 ODF Plus villages so far, 2,92,497 villages are ODF Plus Aspiring villages with arrangements for Solid Waste Management or Liquid Waste Management, 55,549 villages are ODF Plus Rising villages with arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management and 96,018 villages are ODF Plus Model villages. Overall, so far, 2,31,080 villages have arrangements for solid waste management, and 3,76,353 villages have arrangements for liquid waste management.
The Union Minister further added that this year marks 9 years of the Swachh Bharat Mission. The achievement of 75% ODF Plus villages is a significant milestone for India, as the country has moved from ODF to ODF Plus in Swachh Bharat Mission Phase II. The major components of the Phase-II of SBM (G) are Sustaining Open Defecation Free Status (ODF-S), Solid (Bio-degradable) Waste Management, Plastic Waste Management (PWM), Liquid Waste Management (LWM), Faecal Sludge Management (FSM), GOBARdhan, Information Education and Communication/Behavior Change Communication (IEC/BCC) and Capacity Building. The SBM-G program has been instrumental in improving the health and well-being of millions of people across the country. An ODF Plus Model village is one which is sustaining its ODF status and has arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management; and observes visual cleanliness, i.e., minimal litter, minimal stagnant wastewater, no plastic waste dump in public places; and displays ODF Plus Information, Education & Communication (IEC) messages. As on date, 96,192 villages are ODF Plus Model villages.
Shri Shekhawat stated that the entire budget outlay for SBM Phase II is 1.43 lakh crores out of which 52,497 has to come from SBM-G and the remainder has to come from 15th Finance Commission funds (51,057 cr) and MGNREGA (24,823 cr). The central share allocation from SBM-G for the year 2023-24 is Rs.7,192 Crore and the states have planned for an expenditure of 22,264 cr from all sources this year. Against this, there has been an expenditure of 4,690 cr from SBM-G funds and a total of 18,686 cr so far including FFC and MGNREGA. States with high expenditure of SBM-G funds this year are UP (1214 cr), Bihar (752 cr), and West Bengal (367 cr). These funds have been utilized to build sanitation assets, promote behavior change, and implement solid and liquid waste management systems.
The Union Minister expressed happiness that this achievement of 75% ODF Plus Villages is attained during ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) – 2023 campaign which is being celebrated annually from 15th September to 2nd October under Swachh Bharat Mission (Grameen), Drinking Water & Sanitation Department, Ministry of Jal Shakti. He said Swachhata Hi Seva is increasing the ODF Plus momentum through Shramdaan activities with the theme of 'Garbage Free India', reinvigorating community participation i.e., Jan Andolan towards achieving the targets and goals of Swachh Bharat Mission.
Enumerating the major achievements of SHS-2023 so far, Shri Shekhawat informed that 5 crore people have participated in the campaign with over 2.05 crore people giving Shramdaan. Shramdaan activities include cleaning of 2,303 Beaches; 1,468 River Side and Waterfronts; 3,223 Legacy Waste Site; 480 Tourist & Iconic Spot; 32,178 Public Places; 4432 Water Bodies; 17,027 Institutional Buildings and 14,443 Garbage Venerable Sites, among other things.
Along with 34 State/ UTs in SBM-G, approx. 42 Partner Ministries/Departments are also actively participating in the SHS 2023. SBM(G) is a shining example of what can be achieved when there is a concerted and converged effort to improve sanitation and hygiene. Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti congratulated and applauded the contribution of all villages, Gram Panchayats, Districts, States/UTs on this proud achievement.
Click Here to view SHS- 2023 State Report Card
Solid Waste Management
Plastic waste management - In terms of Plastic waste management, 2,380 Plastic Waste Management Units and 1,78,556 waste collection & segregation sheds have been set-up. Over 3 lakh vehicles are in place to ensure effective solid waste management takes place in the country. Over 2,603 blocks in the country are covered with Plastic Waste Management Units. 23 States / UTs are using waste plastic for bituminous road construction and 2 states of Tamilnadu and Kerala are using it in Cement factories. The plastic is cleaned, shredded, bailed and transported for use in road construction as per the guidelines issued by the Ministry of Road Transport & Highways and also as a fuel in cement factories etc. Approx. 1.59 lakhs gram panchayats have passed resolution to ban Single Use Plastic (SUP). The emphasis is on Urban rural convergence of plastic waste under which urban assets are effectively utilized for managing plastic waste of rural areas first, and thereafter PWMUs in rural areas are set up.
For Bio-degradable waste management at household level, people are being encouraged to segregate their dry and wet (organic) waste at source for composting at community level. 4,94,822 Community compost pits have been constructed, 1, 78,554 Waste Collection sheds are constructed, approx. 3,16,123 vehicles for collection and transportation of waste are operational as on date.
Completed 729 Biogas and 63 CBG Plants across 279 districts.
GOBARdhan, which stands for Galvanizing Organic Bio-Agro Resources-dhan, is an initiative to support biodegradable waste recovery, conversion of waste into resources and for creating clean & green village. It is a ‘waste to wealth’ initiative wherein waste generated in villages is used to generate biogas/CBG as well as bio-slurry/bio-fertilizer and is in tune with the circular economy and Mission LiFE initiatives of GoI. 848 Functional Biogas/CBG Plants have been set up across 307 districts.
Greywater Management: As per SBM(G) guidelines, it is estimated that 65-70% of potable water used at household level in rural areas gets converted to greywater which is estimated to be 36 litres per capita per day. This estimation is based on mandated supply of 55 Litres per capita of potable water as per Jal Jeevan Mission. The greywater management under SBM(G) is focused on the principle of 3Rs - Reduce, Reuse and Recharge by preferably onsite treatment strategies by sustainable and economical solutions viz., kitchen garden, soak-pit, leach-pit and magic-pit, etc. In case of bigger villages (with population more than 5000) or wherever these simple technologies are not feasible, technologies such as WSP, CW, Phytorid, DEWATs and other technologies are recommended to be adopted.
SBM(G) has taken initiatives on promotion of the effective management of greywater in rural areas by launching Sujlam Campaigns in three versions from 2021-23. The Campaigns had been able to bring about encouraging participation from every State, UT, and their respective villages. The impact was quite enormous and during the period of the three campaigns, an estimated 5.1 million soak pits were constructed for greywater management nearest to source and onsite at community areas, institutions and at drainage discharge points with minimum effort and expenses. This led to saturation of multiple villages with LWM and overall ODF Plus achievement of the States/UTs. 63% of villages have achieved greywater management and have contributed towards ODF Plus achievements. Remaining 37% of villages may achieve the same very soon. The villages with 100% Har Ghar Jal, villages under Namami Gange, Aspirational districts, SAGY and large villages with population more than 5,000 are being nudged to priotise the grey water management achievement under this 37 % leftovers . The Namami Gange villages are also prioritized by mapping and fixing the treatment systems at drainage discharge points by ensuring COD/BOD as per NGT specifications . DDWS under Greywater management is also contributing towards circularity concept by recycling grey water for irrigation purposes on small scale viz Kitchen garden and also in large scale viz Agricultural land/ Industries . DDWS is also furthering the mandate by futuristic planning and contribution towards ecosystem services .
For Faecal Sludge, Twin pit toilets are the recommended mode for in-situ treatment of liquid waste. Where there are single pit toilets, which are not yet filled up or emptied, these too are considered safe sanitation under the UNICEF and other international standards. But where they need to be emptied or where there are septic tanks (with or without soak pits), mechanized desludging and evacuating the faecal sludge to STP/FSTP for treatment becomes the mode of intervention. As on date States though SBMG IMIS have updated the toilet typology and the baseline and have reported 73% Twin Pits in total and about 12.4% Single pits and 11% Septic Tanks in the rural households. SBM(G) provides Rs 230 per capita to the States for planning either co-treatment structures or for building new FSTPs. In addition, apart from supporting Districts to strengthen mechanized desludging of on-site sanitation systems and establishing treatment units for the safe disposal of faecal sludge, there is provision of retrofitting of single pit toilets into twin pit toilets (or similar systems) for which funds from FFC/MGNREGA are to be used. The remaining toilets which have septic tanks are being linked on convergence mode with the nearest FSTP/STP. Currently. 1198 FSTPs and 765 STPs are reported functional by the States and 316 districts overall have initiated linkage with existing STPs/FSTPs under the convergence methodology. As per the data analysis of the toilet typology reported on IMIS it is observed that 288 Districts contain about 80% of the Septic tanks under the reported 11% as above and are considered as Hot Spot Districts. Of the 316 districts that have reported initiation of linkage with FSTPs/STPs abovesaid, 108 Districts are the Hot Spot Districts

ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କଲା ଭାରତ : ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୭୫% ଗାଁକୁ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍‌ ମାନ୍ୟତା
୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏସବିଏମ୍-ଜି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ୪.୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ନିଜକୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି: କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନରେ ୫ କୋଟି ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ୨.୦୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଶ୍ରମଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି: ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ
୧୪ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଥିବା ବେଳେ ୪ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳୀ, ଗୋଆ, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ଲଦାଖ, ପୁଡୁଚେରୀ, ସିକ୍କିମ, ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ତ୍ରିପୁରା ଶୀର୍ଷ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ
23 SEP 2023 5:58PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଦେଶ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ମୋଟ ଗ୍ରାମର ତିନି ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଅର୍ଥାତ୍ ୭୫% ଗ୍ରାମ ଏହି ମିଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମ ହେଉଛି ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ (ଓଡିଏଫ) ମାନ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ସହ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବା ଗ୍ରାମ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୪.୪୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ନିଜକୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏସବିଏମ୍-ଜି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାଭେଳୀ, ଗୋଆ, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ଲଦାଖ, ପୁଡୁଚେରୀ, ସିକ୍କିମ, ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ତ୍ରିପୁରା ଆଦି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଦାଦରା ନଗର ହାଭେଳୀ ଏବଂ ଦାମନ ଦିଉ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ଏବଂ ସିକ୍କିମରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ ଗାଁ ରହିଛି। ଏହି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି । 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା'କୁ 'ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ'ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ମିଶନ ଏକ ପ୍ରକୃତ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଓ ଏହା ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ 'ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା' ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ସମ୍ପଦ ହାସଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମସ୍ତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ମିଶନକୁ ଆଧାର କରି ଏସବିଏମ-ଜି ଫେଜ୍ -୨ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ଗାଁକୁ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୪,୪୩,୯୬୪ ଟି ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରୁ ୨,୯୨,୪୯୭ ଟି ଗ୍ରାମ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବା ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଗ୍ରାମ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛନ୍ତି । ୫୫,୫୪୯ଟି ଗ୍ରାମ ହେଉଛି ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ରାଇଜିଂ ଭିଲେଜ ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ୯୬,୦୧୮ ଟି ଗାଁ ହେଉଛି ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ମଡେଲ ଗ୍ରାମ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨,୩୧,୦୮୦ଟି ଗାଁରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ବେଳେ ୩,୭୬,୩୫୩ଟି ଗାଁରେ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ହୋଇଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶ ଓଡିଏଫରୁ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିବାରୁ ୭୫% ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମର ସଫଳତା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏସବିଏମ୍ (ଜି)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା - ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ସ୍ଥିତି (ଓଡିଏଫ୍-ଏସ୍), କଠିନ (ଜୈବ-ଅବକ୍ଷୟଯୋଗ୍ୟ) ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା (ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏମ୍), ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା (ଏଲ୍ଡବ୍ଲୁଏମ୍), ପଙ୍କ ପରିଚାଳନା (ଏଫ୍ଏସ୍ଏମ୍), ଗୋବରଧନ, ସୂଚନା ଶିକ୍ଷା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ/ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି/ବିସିସି) ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି । ଏସବିଏମ୍-ଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ ଭିଲେଜ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଗ୍ରାମ ଯାହା ଏହାର ଓଡିଏଫ ମାନ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଉଭୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଏହି ଗାଁରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅର୍ଥାତ୍ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବର୍ଜନା, ସର୍ବନିମ୍ନ ଜମା ହୋଇଥିବା ବର୍ଜ୍ୟଜଳ, ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନ ପକାଇବା; ଏବଂ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୯୬,୧୯୨ଟି ଗାଁ ହେଉଛି ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ଗାଁ।
ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବିଏମ୍ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୧.୪୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୫୨,୪୯୭ ଏସବିଏମ୍-ଜିରୁ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ପାଣ୍ଠି (୫୧,୦୫୭ କୋଟି) ଏବଂ ମନରେଗା (୨୪,୮୨୩ କୋଟି)ରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ। ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏସବିଏମ୍-ଜିରୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଂଶ ଆବଣ୍ଟନ ୭,୧୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସମସ୍ତ ଉତ୍ସରୁ ୨୨,୨୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ତୁଳନାରେ ଏସବିଏମ୍-ଜି ପାଣ୍ଠିରୁ ୪,୬୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଫଏଫସି ଓ ମନରେଗାକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ୧୮,୬୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏସବିଏମ୍-ଜି ପାଣ୍ଠି ର ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ୟୁପି (୧୨୧୪ କୋଟି), ବିହାର (୭୫୨ କୋଟି) ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୩୬୭ କୋଟି)। ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାଣ, ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ କରାଯାଇଛି ।
ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) - ୨୦୨୩ ଅଭିଯାନରେ ୭୫% ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମର ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ ହୋଇଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା 'ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ଭାରତ' ଶୀର୍ଷକ ସହ ଶ୍ରମଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅର୍ଥାତ୍ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛି ।
ଏସଏଚଏସ-୨୦୨୩ର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଅଭିଯାନରେ ୫ କୋଟି ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨.୦୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଶ୍ରମଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରମଦାନ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ୨,୩୦୩ ବେଳାଭୂମି ସଫେଇ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ୧,୪୬୮ ନଦୀ ପାର୍ଶ୍ୱ ଓ ଜଳପଥ; ୩୨୨୩ ଲିଗେସି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସ୍ଥାନ; ୪୮୦ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆଇକନିକ୍ ସ୍ଥାନ; ୩୨,୧୭୮ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନ; ୪୪୩୨ ଜଳାଶୟ; ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୭,୦୨୭ ସଂସ୍ଥାଗତ କୋଠା ଏବଂ ୧୪,୪୪୩ ଆବର୍ଜନା ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ।
ଏସବିଏମ-ଜିର ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ପ୍ରାୟ ୪୨ଟି ଅଂଶୀଦାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୩ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଏକାଗ୍ରଚିତ୍ତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ହେଲେ କ'ଣ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଏସବିଏମ (ଜି)। ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ଏହି ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅବଦାନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି ।
ଏସଏଚଏସ - 2023 ରାଜ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା -ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨,୩୮୦ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ୧,୭୮,୫୫୬ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପୃଥକୀକରଣ ସେଡ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଦେଶରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାନବାହନ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ୨,୬୦୩ରୁ ଅଧିକ ବ୍ଲକରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ ରହିଛି। ୨୩ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବେଳେ ୨ଟି ରାଜ୍ୟ ତାମିଲନାଡୁ ଓ କେରଳ ସିମେଣ୍ଟ କାରଖାନାରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ସଫା, କଟା, ଜାମିନ ଏବଂ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପରିବହନ କରାଯାଏ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ କାରଖାନା ଇତ୍ୟାଦିରେ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ପରିବହନ କରାଯାଏ। ପ୍ରାୟ ୧.୫୯ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ (ଏସ୍ୟୁପି) କୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ପାରିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ସହରାଞ୍ଚଳ ଗ୍ରାମୀଣ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ଏବଂ ତା'ପରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପିଡବ୍ଲୁଏମୟୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଏ।
ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ଜୈବ-ଅବକ୍ଷୟଯୋଗ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ କମ୍ପୋଷ୍ଟିଂ ପାଇଁ ଉତ୍ସରେ ସେମାନଙ୍କର ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଓଦା (ଜୈବିକ) ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଅଲଗା କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ୪,୯୪,୮୨୨ ଗୋଷ୍ଠୀ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଗାତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ୧,୭୮,୫୫୪ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ସେଡ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଓ ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୩,୧୬,୧୨୩ ଗାଡ଼ି ଆଜି ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା : ଏସବିଏମ୍ (ଜି) ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁଯାୟୀ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବହୃତ ପାନୀୟ ଜଳର ୬୫-୭୦% ଗ୍ରେୱାଟରରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଯାହା କି ମୁଣ୍ଡପିଛା ଦୈନିକ ୩୬ ଲିଟର ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅନୁଯାୟୀ ମୁଣ୍ଡପିଛା ୫୫ ଲିଟର ପାନୀୟ ଜଳର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଏହି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଏସବିଏମ (ଜି) ଅଧୀନରେ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମାଧାନ ଯଥା ରୋଷେଇ ବଗିଚା, ସୋକ୍‌-ପିଟ୍, ଲିଚ୍-ପିଟ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଜିକ୍-ପିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଥମିକ ଭାବରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଚାଳନା ରଣନୀତି ଦ୍ୱାରା 3ଆର - ହ୍ରାସ, ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରିଚାର୍ଜ ନୀତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରେ । ବଡ଼ ଗାଁ (ଜନସଂଖ୍ୟା ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ) କିମ୍ବା ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ସରଳ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ସେଠାରେ ଡବ୍ଲୁଏସପି, ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁ, ଫାଇଟୋରିଡ୍, ଡିଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଏ ।
ଏସବିଏମ(ଜି) ୨୦୨୧-୨୩ରୁ ତିନୋଟି ସଂସ୍କରଣରେ ସୁଜଲାମ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ଗ୍ରାମରୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା ଏବଂ ତିନୋଟି ଅଭିଯାନ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ କମ୍ୟୁନିଟି ଅଞ୍ଚଳ, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଡ୍ରେନେଜ୍ ଡିସଚାର୍ଜ ପଏଣ୍ଟରେ ଉତ୍ସ ନିକଟସ୍ଥ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଆନୁମାନିକ ୫.୧ ନିୟୁତ ସୋକ୍‌ ପିଟ୍‌ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଏଲଡବ୍ଲୁଏମ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ସଫଳତା ସହିତ ଏକାଧିକ ଗାଁକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା । ୬୩% ଗ୍ରାମ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ସଫଳତାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଅବଶିଷ୍ଟ ୩୭% ଗାଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏହା ହାସଲ କରିପାରିବେ। ୧୦୦% ହର ଘର ଜଳ ଥିବା ଗାଁ, ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଗ୍ରାମ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଏସଏଜିୱାଇ ଏବଂ ୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବୃହତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ୩୭% ବଳକା ଜଳ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରେ ୱାଟର ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଉପଲବ୍ଧିର ଘରୋଇକରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଏନଜିଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟତା ଅନୁଯାୟୀ ସିଓଡି/ବିଓଡି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଡ୍ରେନେଜ୍ ଡିସଚାର୍ଜ ପଏଣ୍ଟରେ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ଠିକ୍ କରି ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ଅଧୀନରେ ଡିଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ ମଧ୍ୟ ଜଳସେଚନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜଳସେଚନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମଇଳା ଜଳକୁ ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରି ଚକ୍ରାକାର ଉପଯୋଗ ଅବଧାରଣା ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି ଯେପରିକି ବଗିଚା ଏବଂ ବୃହତ ପରିମାଣରେ ଯଥା କୃଷି ଜମି / ଶିଳ୍ପ । ଡିଡିଡବ୍ଲୁଏସ ମଧ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅବଦାନ ଦ୍ୱାରା ଆଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି ।
ମଳ ପଙ୍କ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ଟ୍ୱିନ୍ ପିଟ୍ ଶୌଚାଳୟ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁଠି ଏକକ ଗାତ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି, ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂରଣ ହୋଇନାହିଁ କିମ୍ବା ଖାଲି ହୋଇନାହିଁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ୟୁନିସେଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିମଳ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଖାଲି କରିବାକୁ ପଡିବ କିମ୍ବା ଯେଉଁଠାରେ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟାଙ୍କି ଅଛି (ସୋକ୍‌ ପିଟ୍‌ ସହିତ କିମ୍ବା ବିନା), ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଡିସଲୁଜିଂ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏସଟିପି / ଏଫଏସଟିପିକୁ ମଳ କାଦୁଅ ବାହାର କରିବା ହସ୍ତକ୍ଷେପର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଯାଏ । ଯଦିଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏସବିଏମଜି ଆଇଏମଆଇଏସ ଶୌଚାଳୟ ଟାଇପୋଲୋଜି ଏବଂ ବେସଲାଇନ ଅପଡେଟ୍ କରିଛି ଏବଂ ମୋଟ ୭୩% ଟ୍ୱିନ୍ ପିଟ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରରେ ପ୍ରାୟ ୧୨.୪% ସିଙ୍ଗଲ ପିଟ୍ ଏବଂ ୧୧% ସେପ୍ଟିକ୍ ଟାଙ୍କି ରିପୋର୍ଟ କରିଛି । ଏସବିଏମ୍ (ଜି) ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସହ-ଚିକିତ୍ସା ଢାଞ୍ଚା ଯୋଜନା କରିବା କିମ୍ବା ନୂତନ ଏଫଏସଟିପି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମୁଣ୍ଡପିଛା ୨୩୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯାନ୍ତ୍ରିକ ବିଶୋଧନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ମଳ କାଦୁଅର ସୁରକ୍ଷିତ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ବ୍ୟତୀତ,ଏକକ ପିଟ୍ ଶୌଚାଳୟକୁ ଟ୍ୱିନ୍ ପିଟ୍ ଟଏଲେଟ୍ (ବା ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା)ରେ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏଫ୍ଏଫସି/ମନରେଗାରୁ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହୃତ ହେବ। ଅବଶିଷ୍ଟ ଶୌଚାଳୟ ଯେଉଁଠାରେ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟାଙ୍କି ରହିଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିକଟସ୍ଥ ଏଫ୍ଏସଟିପି/ଏସଟିପି ସହିତ କନଭର୍ଜେନ୍ସ ମୋଡରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୧୯୮ଟି ଏଫ୍ଏସଟିପି ଏବଂ ୭୬୫ଟି ଏସଟିପି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି । ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ୩୧୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ସମନ୍ୱୟ ପଦ୍ଧତି ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏସଟିପି/ଏଫଏସଟିପି ସହିତ ସଂଯୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଇଏମ୍ଆଇଏସରେ ପ୍ରକାଶିତ ଟଏଲେଟ୍ ଟାଇପୋଲୋଜିର ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଅନୁଯାୟୀ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେ ୨୮୮ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଉପରୋକ୍ତ ୧୧% ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୮୦% ସେପ୍ଟିକ୍ ଟାଙ୍କି ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ହଟ୍ ସ୍ପଟ୍ ଜିଲ୍ଲା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଉପରୋକ୍ତ ଏଫଏସଟିପି/ଏସଟିପି ସହିତ ସଂଯୋଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୩୧୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ ୧୦୮ଟି ଜିଲ୍ଲା ହେଉଛି ହଟ୍ ସ୍ପଟ୍ ଜିଲ୍ଲା।