জল শক্তি মন্ত্রালয়
স্বচ্ছ ভারত মিসন – গ্রামীনগী মখাদা খুঙ্গংশিংগী 75%না হৌজিক ODF প্লস ওইবা ঙমদুনা ভারতনা মরু ওইবা সেনিতেসন মাইলস্তন অমা য়ৌবা ঙমলে
খুঙ্গং লাখ 4.4 হেনবনা মশাবু ODF প্লস ওইরে হায়না লাউথোকখিবা অসি 2025 ফাওবদা SBM-G ফেস II গোলশিং ফংনবা মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি: জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱত
মীওই করোর 2.05 হেনবনা শ্রমদান তৌদুনা স্বচ্ছ হি সেবা কেম্পেন্দা মীওই করোর 5না শরুক য়াখি: শ্রী শেখাৱত
রাজ্য/UT 14দা লৈবা খুঙ্গং পুম্নমক ODF প্লস স্তেতস ফংবা ঙমখ্রে অমসুং রাজ্য/UT 4দা লৈবা খুঙ্গং পুম্নমক্না ODF প্লস মোদেল স্তেতস ফংখ্রে
তোপ পরফোর্মিং রাজ্যশিং/UTশিং অদুদি অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দস, D&N হবেলি, গোৱা, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ, J&K, কর্নাতকা, কেরালা, লদাখ, পুদুচেরী, সিক্কিম, তামিল নাদু, তেলঙ্গানা অমসুং ত্রিপুরানি
23 SEP 2023 5:58PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন (গ্রামীন) ফেস IIগী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা খুঙ্গংশিংগী শরুক মরি থোকপগী অহুমনা হায়বদি খুঙ্গংশিংগী 75%না ODF প্লস স্তেতস ফংখিবগা লোয়ননা মিসন অসিগী ফেস IIগী মখাদা লৈবাক অসিনা অতোপ্পা অচৌবা মাইলস্তন অমগা ফংবা ঙমখ্রে। ODF প্লস ভিলেজ অমা হায়বা অসি সোলিদ নত্ত্রগা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগা লোয়ননা ওপন দেফিকেসন ফ্রী (ODF) স্তেতস লেংদনা থম্বা ঙম্বা অদুবু খঙনৈ। হৌজিক ফাওবগী ওইনা খুঙ্গং লাখ 4.43 হেনবনা মখোয় মশাবু ODF প্লস ওইরে হায়না লাউথোকচখ্রে মসি 2024-25 ফাওবদা SBM-G ফেস II গোলশিং ফংনবা মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি।
খুঙ্গংশিংনা 100% ODF প্লস ফংবা ঙমখ্রবা তোপ পরফোর্মিং রাজ্যশিং/UTশিং অদুদি অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দস, D&N হবেলি, গোৱা, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ, J&K, কর্নাতকা, কেরালা, লদাখ, পুদুচেরী, সিক্কিম, তামিল নাদু, তেলঙ্গানা অমসুং ত্রিপুরানি। রাজ্যশিং/UTশিংগী মরক্তা – অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দস, দাদরা নগর হবেলি অমসুং দামন দিয়ু, জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি সিক্কিমনা 100% ODF প্লস মোদেল ভিলেজ ফংবা ঙমখ্রে। হায়রিবা রাজ্যশিং অমসুং UTশিংনা ODF প্লস স্তেতস ফংনবা শীংথানীংঙাই ওইনা খুমাং চাউশিল্লি, অমসুং মখোয়গী খোঙথাংশিং অসিনা মাইলস্তন অসি য়ৌনবা হোৎনবদা মতেং ওইখি।
ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংলদুনা জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2014দগী থৌ পুরকপদগী হৌনা স্বচ্ছ ভারত মিসনদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি অমসুং লৈবাক পুম্বনা ‘স্বচ্ছতা’বু ‘জন অন্দোলন’ অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাওগী তুং ইনখি। 2019 ফাওবদা লৈবাক অসিবু ওপন দেফিকেসন ফ্রী ওইহন্নবা পি.এম.গী বিজন অমসুং মিসন অসি তশেংবা মাস মুফমেন্ত ওইখি অমসুং তার্গেৎশিং অদু থাখিবা মতমগী মমাংদা ফংবা ঙমখি। পি.এম.না মাইপাকপা অসিবু অওনবা পুরকপা অমনি হায়খি অমসুং ৱেস্ত তু ৱেল্থকী বিজনগা লোয়ননা মপুং ফানা লুনানহনবা অমসুং ৱেস্ত পুম্নমক নীংথিনা মেনেজমেন্ত অমসুং রিসাইকল তৌবা য়াওনা ‘সম্পুরনা স্বচ্ছতা’গী মাইকৈদা চংশিনবা পান্দম থমখি।
শ্রী শেখাৱতনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি বিজন অমসুং মিসন অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা SBM-G ফেস-IIনা 2025 ফাওবদা খুঙ্গং পুম্নমক ODF প্লস ওইহন্নবা অচৌবা পান্দম অমা থমখি। ODF প্লস ভিলেজ 4,43,964গী মনুংদা খুঙ্গং 2,92,497না সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নত্ত্রগা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী এরেঞ্জমেন্তশিং লৈবগা লোয়ননা ODF প্লস এস্পাইরিং ভিলেজ ওইরি, খুঙ্গং 55,549না সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অনিমক্কী এরেঞ্জমেন্তশিং লৈবগা লোয়ননা ODF প্লস রাইসিং ভিলেজ ওইরি অমসুং খুঙ্গং 96,018না ODF প্লস মোদেল ভিলেজশিং ওইরি। অপুনবগী ওইনা হৌজিক ফাওবা খুঙ্গং 2,31,080না সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত এরেঞ্জমেন্তশিং লৈরে অমসুং খুঙ্গং 3,76,353না লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত এরেঞ্জমেন্তশিং লৈরে।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি চহি অসিদা স্বচ্ছ ভারত মিসন চহি 9 মপুং ফারি। লৈবাক অসিনা স্বচ্ছ ভারত মিসন ফেস IIদা ODFতগী ODF প্লস ওইনবা চংশিনবা অসিদা ODF প্লস ভিলেজ 75% ফংবা ঙমখিবা অসি ভারতকী ওইনা মরু ওইবা মাইলস্তন অমনি। SBM (G) গী ফেস IIগী মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিং অদুদি ওপন দিফিকেসন ফ্রী স্তেতস (ODF-S), সোলিদ (বাইও-দেগ্রেদেবল) ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (PWM), লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (LWM), ফিকল স্লদজ মেনেজমেন্ত (FSM), GOBARdhan, ‌ইনফোর্মেসন এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন/বিহেবিয়র চেঞ্জ কম্ম্যুনিকেসন (IEC/BCC) অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংনি। The SBM-G প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা মীওই করোর কয়াগী হকশেল অমসুং মশা মউ ফনা থম্বদা মতেং পাংনি। ODF প্লস মোদেল ভিলেজ অমা হায়বা অসি মাগী ODF স্তেতস লেংদনা থম্বা ঙম্বা অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং লিক্বিদ ৱেসত মেনেজমেন্ত অনিমক্কী এরেঞ্জমেন্তশিং লৈ; মপুং ফানা লুনানহনবা ঙম্মি, হায়বদি পোৎ চাইবা য়াম্না হন্থবা, তুংদনা লৈবা অমোৎপা ঈশিংগী চাং য়াম্না হন্থবা, মীয়াম তিনবা মফমশিংদা প্লস্তিক ৱেস্ত হুন্দোক্তবা; অমসুং ODF প্লস ‌ইনফোর্মেসন এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন (IEC) মেসেস থেৎপা হায়বনি। হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গং 96,192না ODF প্লস মোদেল ভিলেজশিং ওইরি।
শ্রী শেখাৱতনা হায়খি মদুদি SBM ফেস IIগী অপুনবা বজেৎ আউৎলে অসি লুপা করোর লাখ 1.43 ওই মসিগী মনুংদা 52,497না SBM-Gদগী লাকপনি অমসুং লেমহৌরিবা অদুনা 15th ফাইনান্স কম্মিসন ফন্দশিং (করোর 51,057) অমসুং MGNREGA (করোর 24,823)দগী ওইরি। 2023-24গী ওইনা SBM-Gগী সেন্ত্রেল শিয়র এল্লোকেসন অসি লুপা করোর 7,192 ওই অমসুং রাজ্যনা চহি অসিদা সোর্স পুম্নমক্তগী লুপা করোরচ 22,264 চাদিং তৌনবা থৌরাং তৌখি। লৈরিবা অসিগী SBM-G ফন্দশিংদগী করোর 4,690 অমসুং FFC অমসুং MGNREGAদগী পুন্না হৌজিক ফাওদা করোর 18,686 চাদিং তৌখ্রে। চহি অসিগী SBM-G ফন্দশিংগী চাদিং খ্বাইদগী ৱাংনা তৌখিবা রাজ্যশিং অদুদি UP (করোর 1214), বিহার (করোর 752), অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গোল (করোর 367)নি। ফন্দশিং অদু সেনিতেসন এসেৎশিং শাবদা, লমচৎ শাজৎতা অহোংবা পুরক্নবা থৌগৎপদা অমসুং সোলিদ অমদি লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা শীজিন্নখি।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা 75% ODF প্লস ভিলেজ মাইপাকপা ঙমখিবা অসি স্বচ্ছ ভারত মিসন (গ্রামীন), জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী মখাদা সেপ্তেম্বর 15th দগী ওক্তোবর 2nd ফাওবা চহি খুদিংগী পাঙথোকপা স্বচ্ছতা হি সেবা (SHS) – 2023 কেম্পেনগী মখাদা ফংবা ঙমখিবনি। মহাক্না হায়খি ‘গরবেজ ফ্রী ইন্দিয়া’ থিমগা লোয়ননা স্বচ্ছতা হি সেবানা শ্রমদান এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা ODF প্লসকী খোঙজেল য়াংশিনবা হেনগৎহল্লি অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসনগী তার্গেৎ অমসুং গোলশিং ফংনবা মাইকৈদা মীয়াম শরুক য়ানবা হায়বদি জন অন্দোলনদা ইনোৎ হাপ্পি। ।
হৌজিক ফাওবদা SHS-2023গী মরু ওইবা মাইপাকপশিংগী মতাংদা থম্লদুনা শ্রী শেখাৱতনা হায়খি মদুদি মীওই করোর 2.05 হেনবনা শ্রমদান তৌদুনা স্বচ্ছ হি সেবা কেম্পেন্দা মীওই করোর 5না শরুক য়াখি। শ্রমদান এক্তিবিতীশিংদা য়াওখিবা অদুদি সমুদ্র তোর্বান 2,303; রুরেল মপাল অমসুং ৱাতরফ্রন্ত 1,468; লেগেসী ৱেস্ত সাইৎ 3,223; তুরিস্ত অমসুং ইকনিক স্পোৎ 480; মীয়াম তিনবা মফম 32,178; ঈশিংগী ইপাক 4432; ইন্সতিত্যুস্নেল বিল্দিং 17,027 অমসুং গর্বেজ বেনরেবল সাইৎ 14,443 শেংবা অসিনি।
SHS 2023দা SBM-Gদা রাজ্য/UT 34গা লোয়ননা চাউরাক্না পার্তনর মিনিস্ত্রী/দিপার্মেন্ত 42না থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি। SBM(G) অসি সেনিতেসন অমসুং হাইজিন ফগৎহন্নবা অকনবা অমসুং অপুনবা খোঙথাং পাইখৎলবা মতমদা মাইপাকপা ঙম্মি হায়বগী ঙান্থোইরিবা খুদম অমনি। জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন্না অচৌবা মাইপাকপা অসিদা খুঙ্গং, গ্রাম পঞ্চায়ৎ, জিলা, রাজ্য/UT পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়না শরুক তমখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
SHS- 2023 স্তেৎ রিপোর্ত কার্দ য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত
প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত - প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎ 2,380 অমসুং ৱেস্ত কল্লেক্সন অমসুং সেগ্রেগেসন শেদ 1,78,556 হাংদোকখি। লৈবাক অসিদা নীংথিনা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত তৌনবা গারী লাখ 3 হেন্না থম্মি। লৈবাক অসিদা ব্লোক 2,603 প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিং লৈহনখি। রাজ্য/UT 23না বিতুমিনস রোদ কনস্ত্রক্সনগীদমক ৱেস্ত প্লাস্তিক শীজিন্নরি অমসুং তামিল নাদু অমসুং কেরালা রাজ্য অনি অসিনা মসিবু সিমেন্ত ফেক্তরীশিংদা শীজিন্নরি। রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না থোকপা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রোদ কনস্ত্রক্সনদা অমসুং সিমেন্দ ফেক্তরীশিংদা ফ্যুল ওইনা শীজিন্ননবা প্লাস্তিক অসি শেংলোক্লি, শেগাইরি, বেল তৌরি অমসুং ত্রান্সপোর্ত তৌখি। চাউরাক্না গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ 1.59না সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক (SUP) থিংনবা রিজোল্যুসন পাস তৌখি। প্লাস্তিক ৱেস্তকী রুরেল কনভর্জেন্সতা মীৎয়েং চংলি মসিগী মখাদা অর্বান এসেৎশিং অসি অহানবদা খুঙ্গংগী মফমশিংগী প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজ তৌবদা নীংথিনা শীজিন্নরি অমসুং মসিগী মতুংদা PWMUশিং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লিংখৎখি।
হাউসহোল্দ লেবেলদা বাইও-দিগ্রেদেল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত তৌনবা মীয়ামদা কম্ম্যুনিতী লেবেলদা মখোয়গী অকংবা অমসুং অচোৎপা (ওর্গানিক) ৱেস্ত অসি কম্পোস্ত তৌনবা সোর্সতা সেগ্রিগেৎ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। কম্ম্যুনিতী কম্পোস্ত পিৎ 4,94,822 শাখ্রে, ৱেস্ত কল্লেক্সন শেদ 1,78,554 শাখ্রে, চাউরাক্না গারী 3,16,123 হৌজিক ফাওবদা ৱেস্ত কল্লেক্সন অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগীদমক ওপরেস্নেল ওইহল্লি।
জিলা 279 দা বাইওগ্যাস 729 অমসুং CBG প্লান্ত 63 শাবা লোইখ্রে
GOBARdhan, হায়বদি গেলবনাইজিং ওর্গানিক বাইও-এগ্রো রিসোর্সেস-ধন অসি বাইওদিগ্রেদেবল ৱেস্ত রিকবরী সপ্পোর্ত তৌনবা, ৱেস্ততগী রিসোর্সতা ওন্থোক্নবা অমসুং ক্লীন অমসুং গ্রীন ওইবা খুঙ্গংশিং ওইহন্নবা থৌশিল অমনি। মসি ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কী থৌশিল অমনি হায়রিবা অসিদা খুঙ্গংশিংদগী পুথোরকপা ৱেস্ত অদু বাইওগ্যাস/ CBG লোয়ননা বাইও-স্লরী/বাইও-ফর্তিলাইজর শুংবদা শীজিন্নৈ অমসুং মসি GoIগী সর্ক্যুলর ইকনোমী অমসুং মিসন LiFE ইনিসিএতিবশিংগী পরিং মখাদা পাইখৎপনি। জিলা 307দা ফঙ্কস্নেল বাইওগ্যাস/CBG প্লান্ত 848 লৈরে।
গ্রেৱাতর মেনেজমেন্ত: SBM(G)গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমথোংশিংদা শিজিন্নরিবা পোর্তেবল ৱাতরগী চাদা 65-70%না গ্রেৱাতরদা ওন্থোকখ্রে, মসি নোংমদা পর কেপিতাদা লিতর 36নি হায়না পানরি। মসিগী ইস্তিমেসন অসি জল জীবন মীসনগী মতুং ইন্না পোর্তেবল ৱাতরগী পর কেপিতাদা লিতর 55 পীবগী তঙাই ফদবা অদুদগী হোৎপনি। SBM(G)গী মখাদা পাইখৎলিবা গ্রেৱাতর মেনেজমেন্ত অসি 3Rগী প্রিন্সিপলদা মীৎয়েং চংই-রিদ্যুস, রিয়ুজ অমসুং রিচার্জ। অচৌবা খুঙ্গংশিংদা (মীশিং 5000দগী হেন্না লৈবা) নত্রগা মসিগী অচম্বা তেক্নোলোজী অসি শিজিন্নবা য়াদবা মফমশিংদা WSP, CW, ফাইতোরিদ, DEWAT অমসুং অতোপ্পা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা খংহল্লি।
SBM(G)না 2021-23দগী হৌরগা ভর্জন অহুমদা সুজলম কেম্পেনশিং হৌদোক্তুনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা গ্রেৱাতর নীংথীনা মেনেজ তৌবা হৌনবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। কেম্পেন অসিনা রাজ্য, UT অমসুং মরী লৈনবা খুঙ্গংশিংদগী মীওইশিং শরুক য়াবদা পূক্নীং থৌগৎপা ঙমখ্রে। মসিগী শাফু অদু চাউনা ফংবা ঙমখি অমসুং কেম্পেন অহুম অসিগী মনুংদা কম্ম্যুনিতী এরিয়া, ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং দ্রেনেজ দিসচার্জ পোইন্তশিংদা পাঙ্গল অমসুং শেল চংহন্দনা সোর্স অমসুং ওনসাইতকী মনাক নকপদা গ্রেৱাতর মেনেজমেন্তকী ওইনা সোক পিৎ মিলিয়ন 5.1 শাখি। মসিনা রাজ্যশিং/UTশিংগী LWM অমসুং ওভরওল ODF প্লস ফংবা ঙম্বগা লোয়ননা খুঙ্গং কয়ামরুম সেচুরেসন ফংবা ঙমহনখি। গ্রেৱাতর মেনেজমেন্ত ফংবা ঙমখিবা খুঙ্গং 63%না ODF প্লস ফংবা ঙমহনবদা শরুক তমখি। লেমহৌরিবা 37%না অথুবদা ফংবা ঙমলগনি। হর ঘর জল 100% ওইখ্রবা খুঙ্গংশিং, নমামি গঙ্গেগী মখাদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং, SAGY অমসুং মীশিং 5,000 হেন্না লৈবা খুঙ্গংশিং অসি গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্তগী মখাদা মসিগী লেমহৌরিবা 37%অসিদা কোনশিন্নবা থৌরাং তৌরি। গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্তগী মখাদা DDWSনসু অপীকপা স্কেল হায়বদি কিৎচন গার্দেনদা অমসুং অচৌবা স্কেলদা হায়বদি এগ্রিকলচরেল লেন্দ/ইন্দস্ত্রীশিংদা ঈথৈ-লৌখোংগীদমক গ্রে ৱাতর রিসাইকল তৌদুনা সর্ক্যুলেরিতীগী ৱাখল্লোন্দা শরুক তম্মি। DDWSনা ইকোসিস্তেম সর্ভিসেসকী মাইকৈদা ফ্যুচরিস্তিক ওইবা প্লান্নিংগী মেন্দেৎ খুমাং চাউশিলহল্লি অমসুং শরুক তম্মি।
ফেকল স্লজগী ওইনা লিক্বিদ ৱেস্ত ইন-সিতু ত্রিৎমেন্ত তৌনবা ত্বিন পিৎ তোইলেতশিং রিকম্মেন্স তৌই। অদুগা থনদ্রিবা নত্রগা হাংহল্লবা সিঙ্গল পিৎ তোইলেতশিং অসি UNICEF অমসুং অতোপ্পা ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দশিংগী মতুং ইন্না মসিগী অনি অসি সেফ সেনিতেসন্নি হায়না লৌই। হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্যশিংনা SBMG IMIS গী খুত্থাংদা তোইলেত তাইপোলিজী অমসুং বেজলাইনশিং অপদেত তৌখ্রে অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা অপুনবগী চাদা 75না ত্বিন পিৎ অমসুং চাদা 12.4না সিঙ্গল পিৎ অমসুং চাদা 11না সেপ্তিক তেঙ্কশিং লৈ। SBM(G)না কো-ত্রিৎমেন্ত স্ত্রকচর নত্রগা অনৌবা FSTPশিং শানবা রাজ্যশিংদা পর কেপিতা ওইনা লুপা 230 পী। মসিগী মথক্তা ওনসাইত সেনিতেসন সিস্তেমশিংগী দিসলজিং তৌবদা মপাঙহগল কনখ৭হনবা অমসুং ফেকল স্লজ শাফগদবা মওংদা দিসপোজ তৌনবা ত্রিৎমেন্ত য়ুনিৎশিং শেমগৎনবা জিলাশিংদা সপোর্ত তৌবগী মথক্তা FFC/MGNREGAগী শেন্থংশিং শিজিন্নদুনা সিঙ্গল পিৎ তোইলেৎশিংবু ত্বিন পিৎ তোইলেৎশিংদা রেত্রোফিত্তিং তৌনবা প্রোভিজনসু লৈ। সেপ্তিক তেঙ্কশিং য়াওবা লেমহৌরিবা তোইলেতশিংনা মনাক নকপা FSTP/STPকা কনভর্জেন্স মোদতা লিঙ্ক তৌই। হৌজিক্কী ওইনা 1198 FSTP অমসুং 765 STPশিং রাজ্যশিংদা মথৌ তৌরি অমসুং জিলা 316না কনভর্জেন্স মেথোলোজীগী মখাদা হান্নগী STP/FSTPশিংগা লিঙ্ক তৌনবা থবক পাইখৎলে। IMISতা রিপোর্ত তৌরকপা তোইলেত তাইপোলোজীগী দেতা এনালাইসিসকী মতুং ইন্না জিলা 288দা সেপ্তিক তেঙ্ক চাদা 80 লৈ, মসিগী মনুংদা চাদা 11না হোৎ স্পোৎ দিস্ত্রিক ওইনা লৌই। মথক্তা পনখিবা STP/FSTPশিংগা লিঙ্ক তৌনবা থবক পাইখৎলবা জিলা 316গী মনুংদা জিলা 108না হোৎ স্পোৎ দিস্ত্রিকনি।

Ministry of Jal Shakti
India Achieves Major Sanitation Milestone As 75% Villages Are Now ODF Plus under Swachh Bharat Mission - Grameen
Over 4.4 Lakh Villages Declare Themselves ODF Plus Is A Significant Step Towards Achieving SBM-G Phase II Goals By 2025: Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat
5 crore people have participated in Swachhata Hi Seva campaign with over 2.05 crore people giving Shramdaan: Sh. Shekhawat
All Villages in 14 States/UTs achieve ODF Plus Status and in 4 States/UTs achieve ODF Plus Model Status
Top Performing States/UTs are Andaman & Nicobar Islands, D&N Haveli, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, J&K, Karnataka, Kerala, Ladakh, Puducherry, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana & Tripura
23 SEP 2023 5:58PM by PIB Delhi
The country has achieved yet another major milestone under the Swachh Bharat Mission (Grameen) Phase II with three-fourth of the total villages in the country i.e., 75% villages achieving ODF Plus status under Phase II of the Mission. An ODF Plus village is one which has sustained its Open Defecation Free (ODF) status along with implementing either solid or liquid waste management systems. As on date, more than 4.43 lakh villages have declared themselves ODF Plus, which is a significant step towards achieving the SBM-G phase II goals by 2024-25.
The top performing States/UTs which have achieved 100% ODF Plus villages are – Andaman & Nicobar Islands, D&N Haveli, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Karnataka, Kerala, Ladakh, Puducherry, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, and Tripura. Among States/ UTs – Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu, Jammu & Kashmir and Sikkim have 100% ODF Plus Model villages. These States & UTs have shown remarkable progress in achieving the ODF Plus status, and their efforts have been instrumental in reaching this milestone.
Addressing a press conference in New Delhi today, the Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat said that Prime Minister, Shri Narendra Modi has accorded the highest priority to Swachh Bharat Mission since he took charge in 2014 and the entire nation rallied behind the call of the Prime Minister to make ‘Swachhata’ a ‘Jan Andolan’. PM’s vision and mission to make the nation Open Defecation Free by 2019 became a true mass movement and the targets were achieved well before time. PM called this achievement a stepping stone and envisioned moving towards ‘Sampoorna Swachhata’ which includes visible cleanliness and efficacious management and recycling of all waste with the vision of waste to wealth.
Shri Shekhawat further said that based on this vision and mission, SBM-G Phase-II has set the ambitious target of making all villages ODF Plus by 2025. Out of the 4,43,964 ODF Plus villages so far, 2,92,497 villages are ODF Plus Aspiring villages with arrangements for Solid Waste Management or Liquid Waste Management, 55,549 villages are ODF Plus Rising villages with arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management and 96,018 villages are ODF Plus Model villages. Overall, so far, 2,31,080 villages have arrangements for solid waste management, and 3,76,353 villages have arrangements for liquid waste management.
The Union Minister further added that this year marks 9 years of the Swachh Bharat Mission. The achievement of 75% ODF Plus villages is a significant milestone for India, as the country has moved from ODF to ODF Plus in Swachh Bharat Mission Phase II. The major components of the Phase-II of SBM (G) are Sustaining Open Defecation Free Status (ODF-S), Solid (Bio-degradable) Waste Management, Plastic Waste Management (PWM), Liquid Waste Management (LWM), Faecal Sludge Management (FSM), GOBARdhan, Information Education and Communication/Behavior Change Communication (IEC/BCC) and Capacity Building. The SBM-G program has been instrumental in improving the health and well-being of millions of people across the country. An ODF Plus Model village is one which is sustaining its ODF status and has arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management; and observes visual cleanliness, i.e., minimal litter, minimal stagnant wastewater, no plastic waste dump in public places; and displays ODF Plus Information, Education & Communication (IEC) messages. As on date, 96,192 villages are ODF Plus Model villages.
Shri Shekhawat stated that the entire budget outlay for SBM Phase II is 1.43 lakh crores out of which 52,497 has to come from SBM-G and the remainder has to come from 15th Finance Commission funds (51,057 cr) and MGNREGA (24,823 cr). The central share allocation from SBM-G for the year 2023-24 is Rs.7,192 Crore and the states have planned for an expenditure of 22,264 cr from all sources this year. Against this, there has been an expenditure of 4,690 cr from SBM-G funds and a total of 18,686 cr so far including FFC and MGNREGA. States with high expenditure of SBM-G funds this year are UP (1214 cr), Bihar (752 cr), and West Bengal (367 cr). These funds have been utilized to build sanitation assets, promote behavior change, and implement solid and liquid waste management systems.
The Union Minister expressed happiness that this achievement of 75% ODF Plus Villages is attained during ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) – 2023 campaign which is being celebrated annually from 15th September to 2nd October under Swachh Bharat Mission (Grameen), Drinking Water & Sanitation Department, Ministry of Jal Shakti. He said Swachhata Hi Seva is increasing the ODF Plus momentum through Shramdaan activities with the theme of 'Garbage Free India', reinvigorating community participation i.e., Jan Andolan towards achieving the targets and goals of Swachh Bharat Mission.
Enumerating the major achievements of SHS-2023 so far, Shri Shekhawat informed that 5 crore people have participated in the campaign with over 2.05 crore people giving Shramdaan. Shramdaan activities include cleaning of 2,303 Beaches; 1,468 River Side and Waterfronts; 3,223 Legacy Waste Site; 480 Tourist & Iconic Spot; 32,178 Public Places; 4432 Water Bodies; 17,027 Institutional Buildings and 14,443 Garbage Venerable Sites, among other things.
Along with 34 State/ UTs in SBM-G, approx. 42 Partner Ministries/Departments are also actively participating in the SHS 2023. SBM(G) is a shining example of what can be achieved when there is a concerted and converged effort to improve sanitation and hygiene. Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti congratulated and applauded the contribution of all villages, Gram Panchayats, Districts, States/UTs on this proud achievement.
Click Here to view SHS- 2023 State Report Card
Solid Waste Management
Plastic waste management - In terms of Plastic waste management, 2,380 Plastic Waste Management Units and 1,78,556 waste collection & segregation sheds have been set-up. Over 3 lakh vehicles are in place to ensure effective solid waste management takes place in the country. Over 2,603 blocks in the country are covered with Plastic Waste Management Units. 23 States / UTs are using waste plastic for bituminous road construction and 2 states of Tamilnadu and Kerala are using it in Cement factories. The plastic is cleaned, shredded, bailed and transported for use in road construction as per the guidelines issued by the Ministry of Road Transport & Highways and also as a fuel in cement factories etc. Approx. 1.59 lakhs gram panchayats have passed resolution to ban Single Use Plastic (SUP). The emphasis is on Urban rural convergence of plastic waste under which urban assets are effectively utilized for managing plastic waste of rural areas first, and thereafter PWMUs in rural areas are set up.
For Bio-degradable waste management at household level, people are being encouraged to segregate their dry and wet (organic) waste at source for composting at community level. 4,94,822 Community compost pits have been constructed, 1, 78,554 Waste Collection sheds are constructed, approx. 3,16,123 vehicles for collection and transportation of waste are operational as on date.
Completed 729 Biogas and 63 CBG Plants across 279 districts.
GOBARdhan, which stands for Galvanizing Organic Bio-Agro Resources-dhan, is an initiative to support biodegradable waste recovery, conversion of waste into resources and for creating clean & green village. It is a ‘waste to wealth’ initiative wherein waste generated in villages is used to generate biogas/CBG as well as bio-slurry/bio-fertilizer and is in tune with the circular economy and Mission LiFE initiatives of GoI. 848 Functional Biogas/CBG Plants have been set up across 307 districts.
Greywater Management: As per SBM(G) guidelines, it is estimated that 65-70% of potable water used at household level in rural areas gets converted to greywater which is estimated to be 36 litres per capita per day. This estimation is based on mandated supply of 55 Litres per capita of potable water as per Jal Jeevan Mission. The greywater management under SBM(G) is focused on the principle of 3Rs - Reduce, Reuse and Recharge by preferably onsite treatment strategies by sustainable and economical solutions viz., kitchen garden, soak-pit, leach-pit and magic-pit, etc. In case of bigger villages (with population more than 5000) or wherever these simple technologies are not feasible, technologies such as WSP, CW, Phytorid, DEWATs and other technologies are recommended to be adopted.
SBM(G) has taken initiatives on promotion of the effective management of greywater in rural areas by launching Sujlam Campaigns in three versions from 2021-23. The Campaigns had been able to bring about encouraging participation from every State, UT, and their respective villages. The impact was quite enormous and during the period of the three campaigns, an estimated 5.1 million soak pits were constructed for greywater management nearest to source and onsite at community areas, institutions and at drainage discharge points with minimum effort and expenses. This led to saturation of multiple villages with LWM and overall ODF Plus achievement of the States/UTs. 63% of villages have achieved greywater management and have contributed towards ODF Plus achievements. Remaining 37% of villages may achieve the same very soon. The villages with 100% Har Ghar Jal, villages under Namami Gange, Aspirational districts, SAGY and large villages with population more than 5,000 are being nudged to priotise the grey water management achievement under this 37 % leftovers . The Namami Gange villages are also prioritized by mapping and fixing the treatment systems at drainage discharge points by ensuring COD/BOD as per NGT specifications . DDWS under Greywater management is also contributing towards circularity concept by recycling grey water for irrigation purposes on small scale viz Kitchen garden and also in large scale viz Agricultural land/ Industries . DDWS is also furthering the mandate by futuristic planning and contribution towards ecosystem services .
For Faecal Sludge, Twin pit toilets are the recommended mode for in-situ treatment of liquid waste. Where there are single pit toilets, which are not yet filled up or emptied, these too are considered safe sanitation under the UNICEF and other international standards. But where they need to be emptied or where there are septic tanks (with or without soak pits), mechanized desludging and evacuating the faecal sludge to STP/FSTP for treatment becomes the mode of intervention. As on date States though SBMG IMIS have updated the toilet typology and the baseline and have reported 73% Twin Pits in total and about 12.4% Single pits and 11% Septic Tanks in the rural households. SBM(G) provides Rs 230 per capita to the States for planning either co-treatment structures or for building new FSTPs. In addition, apart from supporting Districts to strengthen mechanized desludging of on-site sanitation systems and establishing treatment units for the safe disposal of faecal sludge, there is provision of retrofitting of single pit toilets into twin pit toilets (or similar systems) for which funds from FFC/MGNREGA are to be used. The remaining toilets which have septic tanks are being linked on convergence mode with the nearest FSTP/STP. Currently. 1198 FSTPs and 765 STPs are reported functional by the States and 316 districts overall have initiated linkage with existing STPs/FSTPs under the convergence methodology. As per the data analysis of the toilet typology reported on IMIS it is observed that 288 Districts contain about 80% of the Septic tanks under the reported 11% as above and are considered as Hot Spot Districts. Of the 316 districts that have reported initiation of linkage with FSTPs/STPs abovesaid, 108 Districts are the Hot Spot Districts