Prime Minister's Office
PM addresses Lok Sabha in New Parliament Building
At the first proceeding, the PM introduces Narishakti Vandan Adhiniyam
“At the dawn of the Amrit Kaal, India is moving forward with a resolve for the future by heading into the new Parliament building”
“It is the time to accomplish the resolves and begin the new journey with renewed enthusiasm and energy”
“Sengol links us with a very important part of our past”
“The grandeur of the new Parliament building glorifies modern India. The sweat of our engineers and workers is invested in this”
“Narishakti Vandan Adhiniyam will further strengthen our democracy”
“Bhawan (building) has changed, Bhav (feelings) should also change”
“All of us should follow the Lakshaman Rekha of parliamentary traditions”
“The Union Cabinet had decided to give a go-ahead to the Reservation of Women in Parliament Bill. This historic day of 19th September 2023 is going to be immortal in the history of India”
“Taking forward the resolution of women-led development, our government is today presenting a major Constitutional Amendment Bill. The purpose of this Bill is to expand the participation of women in Lok Sabha and Vidhan Sabhas”
“I assure all the mothers, sisters and daughters of the nation that we are committed to making this bill into law”
19 SEP 2023 2:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha in the new building of the Parliament today.
Addressing the House, the Prime Minister said that today is the historic first session in the New Parliament Building and conveyed his best wishes on the occasion. He expressed gratitude towards the Speaker for giving him the opportunity to address the House on the Special Session on the very first day of the New Parliament and extended a warm welcome to the Members of the House. Highlighting the importance of the occasion, the Prime Minister remarked that it is the dawn of the Amrit Kaal as India is moving forward with a resolve for the future by heading into the new Parliament edifice. Highlighting the recent achievements, the Prime Minister mentioned the successes of Chandrayaan 3 in the science sector, and the organization of G20 and its impact on the global level. He remarked that a unique opportunity presents itself to India, and in this light, the New Parliament building of the nation is becoming functional today. Referring to the auspicious occasion of Ganesh Chaturthi, the Prime Minister said that Lord Ganesh is the God of prosperity, auspiciousness, reason and knowledge. “It is the time to accomplish the resolutions and begin the new journey with renewed enthusiasm and energy”, the Prime Minister added. Remembering Lokmanya Tilak on the occasion of Ganesh Chaturthi and the new beginning, the Prime Minister said that during the Freedom Struggle, Lokmanya Tilak converted Ganesh Chaturthi into a medium of igniting the flame of Swaraj in the entire country. Today we are moving with the same inspiration, Shri Modi said.
The Prime Minister also mentioned that today is also Samvatsari Parva, a festival of forgiveness. The Prime Minister elaborated that this festival is about asking for forgiveness for any intentional and unintentional acts that might have hurt somebody. The Prime Minister also said Michchhāmi Dukkaḍaṃ to everyone in the spirit of the festival and asked to move forward, leaving behind all the bitterness of the past.
The Prime Minister mentioned the presence of sacred Sengol as a link between the old and new and as a witness to the first light of freedom. He said that this sacred Sengol was touched by the first Prime Minister of India, Pandit Jawahar Lal Nehru. Therefore, Sengol links us with a very important part of our past, Shri Modi said.
The Prime Minister said that the grandeur of the New Building anoints the Amrit Kaal and remembered the hard work of the Shramiks and engineers who kept on working on the building even during the pandemic. The Prime Minister led the applause for these sharmiks and engineers by the entire House. He informed that more than 30 thousand Sharmiks contributed to the building and mentioned the presence of a digital book carrying the full details of the shramiks.
Talking about the impact of emotions and feelings on our actions, the Prime Minister said that our feelings today will guide us in our conduct. He said, “Bhawan (building) has changed, Bhav (feelings) should also change”.
“The Parliament is the supreme position to serve the country”, the Prime Minister remarked as he underlined that the House is not meant for the benefit of any political party, but only for the development of the nation. As Members, the Prime Minister said that we must uphold the spirit of the Constitution with our words, thoughts and actions. Shri Modi assured the Speaker that every Member will live up to the expectations and aspirations of the House and work under his guidance. The Prime Minister emphasized that the behavior of the Members in the House will be one of the factors that determine if they will be part of the ruling dispensation or the opposition as all proceedings are taking place in the eyes of the public.
Stressing the need for collective dialogue and action for the general welfare, the Prime Minister emphasized the unity of goals. “All of us should follow the Lakshaman Rekha of parliamentary traditions”, the Prime Minister said.
Underling the role of politics in the effective transformation of society, the Prime Minister focussed on the contribution of Indian women in sectors ranging from space to sports. He recalled how the world embraced the concept of women-led development during the G20. He said that the government’s steps in this direction have been meaningful in this direction. He said that among 50 crore beneficiaries of the Jan Dhan Scheme, most of the accounts belonged to women. He also mentioned benefits for women in schemes like Mudra Yojana, PM Avaas Yojana,
Noting that there comes a time in the developmental journey of any nation when history is created, the Prime Minister said that today’s occasion is India’s moment in its development journey when history is being written. Throwing light on the discussions and deliberations in the Parliament on the reservation of women, the Prime Minister informed that the first bill on this issue was first introduced in 1996. He said that it was introduced in the House several times during Atal Ji’s tenure but it could not garner the required support in numbers to turn the dreams of women into reality. “I believe God has chosen me to get this work done”, Shri Modi interjected, as he informed that the Union Cabinet had decided to give a go-ahead to the Reservation of Women in Parliament Bill. “This historic day of 19th September 2023 is going to be immortal in the history of India”, the Prime Minister underlined. Observing the growing contributions of women in every sector, the Prime Minister emphasized the need for the inclusion of more women in policy-making so that their contributions to the nation increase further. He urged the members to open the doors of opportunities for women on this historic day.
“Taking forward the resolution of women-led development, our government is today presenting a major Constitutional Amendment Bill. The purpose of this Bill is to expand the participation of women in Lok Sabha and Vidhan Sabhas. Narishakti Vandan Adhiniyam will further strengthen our democracy. I congratulate the mothers, sisters and daughters of the nation for Narishakti Vandan Adhiniyam. I assure all the mothers, sisters and daughters of the nation that we are committed to making this bill into law. I request as well as urge all the colleagues in this House as a pious auspicious beginning is being made, if this Bill becomes Law with consensus then its power will magnify manifold. Therefore, I request both the Houses to pass the bill with full consensus ”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
অহানবা থবক্তা, প্রধান মন্ত্রী নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম হৌদোকখ্রে
“অমৃত কাল হৌরকপদা, অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা হোঙজিন্দুনা তুংগী ৱারেপ অমা লৌদুনা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি”
“হৌজিক অসি ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা অনৌবা খোঙচৎ হৌবা মতমনি”
“শেঙ্গোলনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী মরুওইবা শরুক অমগা শম্নহল্লে”
“অনৌবা সংসদ শঙলেনগী ফজবা অসিনা অনৌবা ভারত মশক থোকহল্লে। মসি শাবদা ঐখোয়গী ইঞ্জিয়ারশিং অমসুং শিন্মীশিংগী হুমাং য়াওখি”
“নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মনা মখা তানা ঐখোয়গী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”
“বাভন(শঙলেন) হোঙলে, ভাব(ৱাখলশিং)সু হোঙগদবনি”
“ঐখোয় খুদিংমক সংসদকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি”
“রিজার্বেসন ওফ ৱুমেন ইন পর্লিয়ামেন্ত বিল অয়াবা পীনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ সেপ্তেম্বর ১৯,২০২৩ অসি ভারতকী পুৱারিদা মুৎপা নাইদনা লৈহৌরগনি”
“নুপীনা মাংজিল থাবা চাউখৎপগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা, ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা অচৌবা সংবিধানগী এমেন্দমেন্ত বিল অমা পুথোক্লি। বিল অসিনা লোক সভা অমসুং বিধান সভাশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহল্লগনি”
“ঐ
19 SEP 2023 2:30PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে।
হাওসতা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অনৌবা সংসদকী শেঙলেন্দা অহানবা ওইনা পাংথোকপা পুৱারি ওইরবা অহানবা মীফম্নি অমসুং থৌরম অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অনৌবা সংসদ শঙলেনগী অহানবা নুমিৎকী অখন্নবা মীফমদা হাওসতা ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা পীবগীদমক মহাক্না স্পিকর থাগৎপা ফোঙদোকখি। থৌরম অসিগী মরুওইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কাল হৌরকপদা, অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা হোঙজিন্দুনা তুংগী ৱারেপ অমা লৌদুনা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকখিবা অমসুং জি-২০ পাংথোকখিবা অমসুং মসিনা মালেমদা পীখিবা কান্নবশিং প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিনা ভারত্তা অখন্নবা খুদোংচাবা অমা পীরে অমসুং ঙসিদগী অনৌবা সংসদকী শঙলেন থবক তৌবা হৌরে। শেংলবা গনেস চর্তুতি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাগবান গনেস অসি নুংঙাই-য়াইফবা, অশেংবা, মরম চাবা অমসুং লৌশিংগী ঈশ্বর অমনি। হৌজিক অসি ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা অনৌবা খোঙচৎ হৌবা মতমনি। গনেস চর্তুতি থৌরমদা লোকমন্যা তিলক নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম ইহৌ মনুংদা লোকমন্যা তিলক্না লৈবাক শীনবা থুংনা গনেস চর্তুতি অসি শ্বারাজগী মৈরী চুখৎনবা পাম্বৈ অমা ওইখি। ঙসি ঐখোয় চপ মান্নবা ইথিল অমদা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঙাকপীবগী কুহ্মৈ অমা, সাম্বাতসারি পর্ব নুমিৎনি। কনাগুম্বা অমা অতম্ননা নত্ত্রগা খঙদনা থম্মোয় কায়হনখিবগী ঙাকপীনবা হায়জবা নুমিৎ অমনি। কুহ্মৈ অসিগী ৱাখল্লোন্দা হৌখ্রবা য়ানদবা খুদিংমক কাউথোক্নরগা মাঙলোমদা চঙশিনবা মতম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরিবা অমসুং অনৌবগী মরক্তা মরী অমা ওইনা শেংলবা শেঙ্গোল লৈরে অমসুং নিংতম্বগী অহানবা মঙালগী শাখি অমা ওইরে। মসিগী শেংলবা শেঙ্গোল অসি ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রী পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরুনা শোকখি। মরম অদুনা শেঙ্গোলনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী মরুওইবা শরুক অমগা শম্নহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা শঙলেনগী ফজবা অসিনা অমৃত কালগী মগুন হাপ্লে। লাইচৎ মনুংদা ফাওবা শিন্মীশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং থবক কন্না শুখি। প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা হাওসনা হায়রিবা শিন্মীশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি শঙলেন অসি শাবা শিন্মী লিশিং ৩০ হেন্না শীজিন্নখি অমসুং শিন্মীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং য়াওবা দিজিতেল লাইরিক অমা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঐখোয়না খল্লিবা ৱাখলশিংনা ঐখোয়গী থবকশিং লমজিংগনি। “বাভন(শঙলেন) হোঙলে, ভাব(ৱাখলশিং)সু হোঙগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি সেবা তৌনবা সংসদনা মরুওইবা মফম্নি। হাওস অসি রাজনিতি দল অমতগী কান্নবা ফংনবা নত্তে, মসি লৈবাক অসি চাউখৎনবনি। ঐখোয়গী ৱাহৈশিং, ৱাখলশিং অমসুং থবকশিংনা ঐখোয়না সংবিধানগী থৌনা য়োকখৎকদবনি। মেম্বর খুদিংমক্না হাওসকী অনিংবশিং ফংনবা থবক তৌগদবনি অমসুং মসি স্পিকরনা লমজিংবীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম য়াইফনবা অপুনবা ওইনা ৱারি শানবা অমসুং থবক তৌবা দরকার ওই। অপুনবগী পান্দমশিং ফংনবা থবক তৌগদবনি। ঐখোয় খুদিংমক সংসদকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি।
খুন্নাইগী অহোঙবা পুরকপদা রাজনিতিগী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নুপীশিংনা স্পেসতগী হৌরগা স্পোর্তস ফাওবা অচৌবা থৌদাং লৌরে। জি-২০ মীফম মনুংদা নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপগী ৱাখল্লোন মালেম্না য়ানখ্রে। মাইকৈ অসিদা সরকারনা থাংজিনবা খোঙথাংশিং অফবা ওইগনি। জন ধন স্কিমগী কান্নবা ফংলবা মীওই করোর ৫০গী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীশিংনি। মুদ্রা য়োজনা, পি.এম অৱাস য়োজনা স্কিমশিংনা নুপীশিংদা কান্নবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি ভারতকী পুৱারি ইবদা চাউখৎপগী খোঙচৎতা য়াওরগনি। নুপীশিংগী সিত খাকপগী মতাংদা অহানবা বিল অহানবা ওইনা ১৯৯৬তা পুথোকখি। বিল অসি অতল জিগী মতমদা হাওসতা কয়ারক পুথোকখি অদুবু নুপীশিংগী মঙলান মঙফাওন্নবা দরকার ওইবা মশিং ফংখিদে। মসিগী থবক অসি পাংথোক্নবা ঈশ্বরনা ঐ খল্লে হায়না ঐনা থাজৈ। রিজার্বেসন ওফ ৱুমেন ইন পর্লিয়ামেন্ত বিল অয়াবা পীনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ সেপ্তেম্বর ১৯,২০২৩ অসি ভারতকী পুৱারিদা মুৎপা নাইদনা লৈহৌরগনি। লৈবাক্কী থবক-থৌরমশিংদা মখোয়গী থবক হেনগৎহন্নবা থৌশিল শেম্বগী থবকশিংদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াহনবা দরকার ওইরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা মেম্বরশিংনা থোং হাংদোক্কদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি নুপীনা মাংজিল থাবা চাউখৎপগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা, ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা অচৌবা সংবিধানগী এমেন্দমেন্ত বিল অমা পুথোক্লি। বিল অসিনা লোক সভা অমসুং বিধান সভাশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহল্লগনি। নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মনা মখা তানা ঐখোয়গী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মগীদমক ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং ঐনা থাগৎচরি। ঐখোয়না শোইদনা বিল অসি আইন ওন্থোক্কনি হায়না লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা ঐনা থাজবা পীরি। হাওস অসি ফজনা থবক হৌনবা ঐনা মরুপশিংদা হায়জরি, করিগুম্বা বিল অসিনা লো ওইরক্লবদি মসিগী শক্তি কয়া লৈগনি। মরম অদুনা অমতা ওইনা বিল অসি পাস তৌনবা ঐনা হাওস অনিমক্তা হায়জরি।