Prime Minister's Office
PM accorded grand civic welcome on arrival in Delhi
“Tiranga gives strength to deal with every Challenge”
“India is creating a new impact on the basis of its achievement and successes and the world is taking note”
“Greece will become India’s gateway to Europe and will be a strong medium for robust India EU relations”
“21st century is technology driven and we have to follow the path of Science and Technology to achieve Viksit Bharat by 2047”
“The fervour generated by the Chandrayaan success needs to be channelled into Shakti”
“I apologise in advance for the inconvenience to be caused to people of Delhi during the G20 Summit. I am sure that people of Delhi will give new strength to the achievements of our scientists by making the G20 Summit a grand success”
26 AUG 2023 1:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi arrived to a grand welcome in Delhi. The Prime Minister landed in Delhi from Bengaluru today after interacting with the ISRO team in the aftermath of the successful landing of the Chandrayaan - 3 moon lander. The Prime Minister had gone to Bengaluru directly after his 4 day tour of South Africa and Greece. Shri JP Nadda welcomed the Prime Minister and felicitated him on the achievements of his successful visit and the momentous achievement of the Indian scientists.
Responding to the warm civic reception, the Prime Minister expressed his gratitude for the enthusiasm of the people for the success of the Chandrayaan-3. The Prime talked about his interaction with the ISRO team and informed that “the point where the moon lander of Chandrayaan-3 landed will now be known as ‘Shiv Shakti’” He elaborated that Shiv denotes Shubh and Shakti exemplifies Nari Shakti. Shiv Shakti also stands for the connection of Himalaya and Kanyakymari. Similarly, the Prime Minister informed that the point where Chandrayaan 2 left its footprints in 2019 will now be called ‘Tiranga’. He said that there was a proposal at that time too, but somehow heart was not ready. He said that a quiet resolution was taken to name the point of Chandrayaan-2 only after a fully successful mission. “Tiranga gives strength to deal with every Challenge”, the Prime Minister said. He also informed about the decision to celebrate August 23 as National Space Day. The Prime Minister conveyed the greetings and congratulatory messages that the global community showered to India during his visit.
The Prime Minister said that India is creating a new impact on the basis of its achievement and successes and the world is taking note.
Mentioning his visit to Greece, first in the last 40 years by an Indian Prime Minister, PM Modi highlighted love and regard for India in Greece and said that in a way Greece will become India’s gateway to Europe and will be a strong medium for robust India EU relations.
The Prime Minister stressed the need to take the youth’s involvement in Science further. Therefore, he said there is a need to see how space science can be leveraged for good governance and ease of living for the common citizen. He reiterated his decisions to deploy government departments in finding out ways of leveraging space science in service delivery, transparency and perfection. For this Hackathons will be organized in the coming days.
The Prime Minister said that the 21st century is technology driven. “We have to move on the path of science and technology more firmly in order to achieve a Viksit Bharat by 2047”, he said. In order to instil scientific temper among the new generation, the fervour generated by the Chandrayaan success needs to be channelled into Shakti. For this a quiz competition will be organized on MyGov from September 1. New National Education Policy also has ample provisions for science and technology, he said.
The upcoming G-20 Summit, the Prime Minister said, is an occasion where the entire nation is a host but the maximum responsibility falls on Delhi. “Delhi has the good fortune to get an opportunity of keeping the flag of nations' prestige flying high”, Shri Modi said. He emphasized that Delhi needs to follow the tradition of ‘Atithi Devo Bhava’ as this is a critical occasion to show the hospitality of India. “There will be a lot of activities between 5-15 September. I apologise in advance for the inconvenience that may be caused to the people of Delhi. As a family, all the dignitaries are our guests and we have to make our G20 Summit grand with collective efforts.”
Talking about the upcoming Raksha Bandhan and Indian tradition of treating Moon as a brother of Mother Earth, the Prime Minister called for a happy Raksha Bandhan and hoped that the fun filled spirit of the festival introduces the world to our traditions. He said in the month of September, the people of Delhi will give new strength to the achievements of our scientists by making the G20 Summit a grand success.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ବାଗତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ତିରଙ୍ଗା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ
ଏହାର ସଫଳତା ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତା ଆଧାରରେ ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସ୍ବୀକାର କରିଛି
ୟୁରୋପ ପାଇଁ ଗ୍ରୀସ୍ ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ଇୟୁ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଚାଳିତ ଏବଂ 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବାକୁ ଆମକୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସଫଳତା ଦ୍ବାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ଶକ୍ତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ
ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗୁଆ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ପ୍ରଦାନ କରି ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ
26 AUG 2023 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଭବ୍ୟ ସ୍ବାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ- 3 ମୁନ ଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସଫଳ ଅବତରଣ ପରେ ଇସ୍ରୋ ଟିମ୍ କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଗ୍ରୀସ ଗସ୍ତ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଧାସଳଖ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଯାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡ଼ା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ତାଙ୍କର ସଫଳ ଗସ୍ତ ତଥା ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଠାରୁ ଭବ୍ୟ ଅଭିବାଦନ ଗ୍ରହଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ -3 ର ସଫଳତା ଓ ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ରୋ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ “ଯେଉଁଠାରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ -3 ଭୂମି ଅବତରଣ କରିଛି, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ“ ଶିବ ଶକ୍ତି ”ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ହେବ। ଶିବ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହିମାଳୟ ଏବଂ କନ୍ୟାକୁମାରିଙ୍କ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଛିଡା ହୋଇଛି | ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 2019 ରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ 2 ଯେଉଁଠାରେ ପାଦଚିହ୍ନ ଛାଡିଛି, ତାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ତ୍ରିରଙ୍ଗା କୁହାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ହୃଦୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳ ମିଶନ ପରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-2 ର ପଏଣ୍ଟ ନାମକରଣ କରିବାକୁ ଏକ ଉଚିତ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ତିରଙ୍ଗା ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଅଗଷ୍ଟ 23 କୁ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଭାରତକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ସଫଳତା ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତା ଆଧାରରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏଥିପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛି।
ଗ୍ରୀସ୍ ଗସ୍ତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଗତ 40 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗ୍ରୀସରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଥିବା ପ୍ରେମ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରୀସ୍ ୟୁରୋପର ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବ।
ବିଜ୍ଞାନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ ଉତ୍ତମ ଶାସନ ତଥା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନ ପାଇଁ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଦେଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେବା ବିତରଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସିଦ୍ଧତାରେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଉପାୟ ଖୋଜିବାରେ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ନିୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ତାଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ହାକାଥନ୍ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବାକୁ ଆମକୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପଥରେ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନୂତନ ପୀଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସ୍ୱଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସଫଳତା ଦ୍ବାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ଶକ୍ତିରେ ଚ୍ୟାନେଲ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 1 ରୁ ମାଇଁ ଗଭରେ ଏକ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜିତ ହେବ। ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଗାମୀ ଜି -20 ସମ୍ମିଳନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏପରି ଏକ ଘଟଣା ଯେଉଁଠାରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ହୋଷ୍ଟ କିନ୍ତୁ ସର୍ବାଧିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଲ୍ଲୀ ଉପରେ ପଡ଼େ। ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ମାନରେ ପତାକା ଉଚ୍ଚରେ ଉଡ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଦିଲ୍ଲୀର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ‘ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ’ର ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ ଏହା ଭାରତର ଆତିଥ୍ୟ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। “5-15 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହେବ। ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗୁଆ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ଏକ ପରିବାର ଭାବରେ, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଆମର ଅତିଥି ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସରେ ଆମକୁ ଜି20 ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସଫଳ କରିବାକୁ ପଡିବ | ”
ଆଗାମୀ ରକ୍ଷା ବନ୍ଧନ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କୁ ମାତା ପୃଥିବୀର ଭାଇ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିବାର ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଓ ରକ୍ଷାବନ୍ଧନର ଶୁଭ କାମନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପର୍ବର ଉତ୍ସାହ ଆମ ପରମ୍ପରା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ।