প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীদা থুংখিবদা মীয়াম্না তরাম্না ওকখ্রে
“মচু অহুমগী ফিরালনা শিংনবা খুদিংমক মায়োক্নবদা থৌনা হাপ্লি”
“ভারতনা মাগী ফীদম অমসুং মাইপাকপশিংদা য়ু্ম্ফম ওইদুনা অনৌবা শাফু অমা পীরি অমসুং মসি মালেম্না খংলি”
গ্রীসনা য়ুরোপ ফাওবগী ভারতকী গেতৱে অমা ওইরগনি অমসুং ভারত অমদি EUগী অফবা মরীশিংগী মপাঙ্গল লৈবা মেদিয়ম অমা ওইরগনি”
“21শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজী দ্রিভন ওই অমসুং 2047দা ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম ফংনবা ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী লম্বেলদা চৎকদবনি”
“চন্দ্রয়ান্না মাইপাকপনা ফাওহল্লিবা ইহুল অসি শক্তিদা ওন্থোকপা মথৌ তাই”
“G20 সম্মিৎকী মনুংদা দিল্লীগী মীয়াম্না থেংনগদৌরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগীদমক ঐহাক্না মাংজৌননা ঙাকপীনবা হায়জরি। দিল্লীগী মীয়াম্না G20 সম্মিৎ অসি চাউনা মাইপাকহন্দুনা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা পুরক্লিবা মাইপাকশিং অসিদা অনৌবা থৌনা হাপ্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি”
26 AUG 2023 1:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীদা থুংখিবদা তরাম্না ওকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান-3 থাদা মাই পাক্না লেন্দ তৌখ্রবা মতুংদা ISRO তীমগা উনরবা মতুংদা বেঙ্গলুরুদগী দিল্লীদা থুংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা খা অফ্রিকা অমসুং গ্রীসতা নুমিৎ 4গী খোংচৎ চৎলুরবা মতুংদা বেঙ্গলুরু তম্না চৎখিবনি। শ্রী জে পি নদ্দানা প্রধান মন্ত্রীবু তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্কী মাইপাক্লবা খোঙচৎ অমসুং ভারতকী বিজ্ঞানিকশিংগী অচৌবা মাইপাকপশিং অসিগীদমক মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎখি।
মীয়াম্না তরাম্না ওকপা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান-3 মাইপাকপদা মীয়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোক্লিবা অসিদা মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ISRO তীমগা ৱারী শাবগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং চন্দ্রয়ান-3গী মুন লেন্দরনা তাখিবা পোইন্ত অদু ‘শিব শক্তি’ হায়না খঙনরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শিব হায়বদি সুভম হায়বনি অমসুং শক্তিনা নারী শক্তি তাক্লি। শিব শক্তিনা হিমালয় অমসুং কন্যাকুমারিগী মরীসু তাক্লি। মতৌ অসুম্না প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান 2না মাগী ফুতপ্রিন্ত 2019দা তাহনখিবা পোইন্ত অদুবু ‘তিরঙ্গা’ হায়না হৌজিক কৌরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অদুদসু প্রপোজেল অমা লাকখি অদুবু মতম অদুদা থমোয় অসিনা শেম শাদুনা লৈখিদে। মহাক্না হায়খি চন্দ্রয়ান-2গী পোইন্ধ মমিং থোনবগী ফিরেপ অসি মিসন অসিনা মপুং ফানা মাইপাক্লবা মতুংদা খক্তা তুমিন্না লৌখি। “তিরঙ্গানা শীংনবা খুদিংমক মায়োক্ননবা শক্তি পীখি’ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ওগস্ত 23 অসিবু নেস্নেল স্পেস দে হায়না পালন তৌনবা ৱারেপসু লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা ভারত্তা মালেমগী মীয়াম্না পীরকপা য়াইফ পাউজেল অমসুং নুংঙাইবা ফোঙদোকপগী পাউজেলশিং মীয়ামদা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মাগী ফীদম অমসুং মাইপাকপশিংদা য়ু্ম্ফম ওইদুনা অনৌবা শাফু অমা পীরি অমসুং মসি মালেম্না খংলি।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা হৌখিবা চহি 40 অসিদা অহানবা ওইনা চৎখিবা মহাক্কী গ্রীস খোঙচৎ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা গ্রীসতা ভারতকীদমক ফাওরিবা মীনুংশি অমসুং ইকাই খুম্নবা অদু পাউদমখি অমসুং হায় অমরোমদা গ্রীসনা য়ুরোপ ফাওবগী ভারতকী গেতৱে অমা ওইরগনি অমসুং ভারত অমদি EUগী অফবা মরীশিংগী মপাঙ্গল লৈবা মেদিয়ম অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্স হেন্না চাউখৎহনবদা নহারোলশিংগী থৌদাং তঙাই ফদে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মরম অসিনা স্পেস সাইন্স অসি মীচম মীয়ামগী গুদ গভর্নান্সকীদমক অমসুং ইজ ওফ লিবিংগীদমক করম্না শীজিন্নবা য়াবগে য়েংবা তঙাই ফদে। সর্ভিস দেলিবরী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং পরফেক্সন লৈহনবদা স্পেস সাইন্স শীজিন্নবগী লম্বিশিং পুথোক্নবা সরকারগী বিভাগশিং দিপ্লোই তৌবগী মহাক্কী ৱারেপশিং নৌহৌননা ফোঙদোকখি। মসিগীদমক লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা হেকাথোনশিং পাঙথোক্কনি।
21শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজী দ্রিভন ওই। “2047দা ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম ফংনবা ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী লম্বেল অসিদা অচেৎপা থাজবগা লোয়ননা মতুং ইনগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি। হৌগৎলক্লিবা নহারোলশিং অসি সান্তিফিক তেম্পর লৈহন্নবা চন্দ্রয়ান্না মাইপাকপদগী ফাওরক্লিবা ইহুল অসি শক্তিদা ওন্থোকপা মথৌ তাই। মসিগীদমক্তা সেপ্তেম্বর 1দগী MyGovতা ক্বিজ কম্পিতিসন অমা পাংথোক্লগনি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা অনৌবা প্রোভিজনশিং পীরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, লাক্কদৌরিবা G-20 সম্মিৎ অসি লৈবাক পুম্বা য়ুম্বু ওইগদবা থৌরম অমনি অদুবু খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংদি দিল্লীদা লৈ। “লৈবাক অসিগী ফিরাল, ইকাই খুম্নবা অসি অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা খুদিংচাবা অমা ফংলিবা অসি দিল্লীগী মরাইবক ফবনি” হায়না শ্রী মোদিনা ফোঙদোকখি। দিল্লীনা ‘অতিথি দেবো ভবা’গী চৎনবী অদু মতুং ইনবা মথৌ তারে মরমদি মসি ভারতকী হোস্পিতেলিতী উৎনবা য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি। দিল্লীগী মীয়াম্না থেংনগদৌরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগীদমক ঐহাক্না মাংজৌননা ঙাকপীনবা হায়জরি। ইমুং মনুং অমা ওইনা দিগনিতরী খুদিংমক ঐখোয়গী মীথুংলেনশিংনি অমসুং ঐখোয়না G20 সম্মিৎ অসি অপুনবগী শক্তিনা অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইহনগদবনি”।
লাক্কদৌরিবা রক্ষা বন্ধন অমসুং থা অসিবু ইমা পৃথীবিগী মবুং মৌপ্বা ওইনা লৌবগী ভারতকী চৎনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী নুংঙাই য়াইফবা রক্ষা বন্ধন অমগী পাউজেল পীখি অমসুং হরাউ নুংঙাইবনা থল্লবা কুহ্মৈ অসিনা মালেমদা ঐখোয়গী চৎনবী তাক্লগনি হায়না আশা তৌই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় সেপ্তেমবর থা অসিদা দিল্লীগী মীয়াম্না G20 সম্মিৎ অসি চাউনা মাইপাকহন্দুনা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা পুরক্লিবা মাইপাকশিং অসিদা অনৌবা থৌনা হাপ্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।

Prime Minister's Office
PM accorded grand civic welcome on arrival in Delhi
“Tiranga gives strength to deal with every Challenge”
“India is creating a new impact on the basis of its achievement and successes and the world is taking note”
“Greece will become India’s gateway to Europe and will be a strong medium for robust India EU relations”
“21st century is technology driven and we have to follow the path of Science and Technology to achieve Viksit Bharat by 2047”
“The fervour generated by the Chandrayaan success needs to be channelled into Shakti”
“I apologise in advance for the inconvenience to be caused to people of Delhi during the G20 Summit. I am sure that people of Delhi will give new strength to the achievements of our scientists by making the G20 Summit a grand success”
26 AUG 2023 1:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi arrived to a grand welcome in Delhi. The Prime Minister landed in Delhi from Bengaluru today after interacting with the ISRO team in the aftermath of the successful landing of the Chandrayaan - 3 moon lander. The Prime Minister had gone to Bengaluru directly after his 4 day tour of South Africa and Greece. Shri JP Nadda welcomed the Prime Minister and felicitated him on the achievements of his successful visit and the momentous achievement of the Indian scientists.
Responding to the warm civic reception, the Prime Minister expressed his gratitude for the enthusiasm of the people for the success of the Chandrayaan-3. The Prime talked about his interaction with the ISRO team and informed that “the point where the moon lander of Chandrayaan-3 landed will now be known as ‘Shiv Shakti’” He elaborated that Shiv denotes Shubh and Shakti exemplifies Nari Shakti. Shiv Shakti also stands for the connection of Himalaya and Kanyakymari. Similarly, the Prime Minister informed that the point where Chandrayaan 2 left its footprints in 2019 will now be called ‘Tiranga’. He said that there was a proposal at that time too, but somehow heart was not ready. He said that a quiet resolution was taken to name the point of Chandrayaan-2 only after a fully successful mission. “Tiranga gives strength to deal with every Challenge”, the Prime Minister said. He also informed about the decision to celebrate August 23 as National Space Day. The Prime Minister conveyed the greetings and congratulatory messages that the global community showered to India during his visit.
The Prime Minister said that India is creating a new impact on the basis of its achievement and successes and the world is taking note.
Mentioning his visit to Greece, first in the last 40 years by an Indian Prime Minister, PM Modi highlighted love and regard for India in Greece and said that in a way Greece will become India’s gateway to Europe and will be a strong medium for robust India EU relations.
The Prime Minister stressed the need to take the youth’s involvement in Science further. Therefore, he said there is a need to see how space science can be leveraged for good governance and ease of living for the common citizen. He reiterated his decisions to deploy government departments in finding out ways of leveraging space science in service delivery, transparency and perfection. For this Hackathons will be organized in the coming days.
The Prime Minister said that the 21st century is technology driven. “We have to move on the path of science and technology more firmly in order to achieve a Viksit Bharat by 2047”, he said. In order to instil scientific temper among the new generation, the fervour generated by the Chandrayaan success needs to be channelled into Shakti. For this a quiz competition will be organized on MyGov from September 1. New National Education Policy also has ample provisions for science and technology, he said.
The upcoming G-20 Summit, the Prime Minister said, is an occasion where the entire nation is a host but the maximum responsibility falls on Delhi. “Delhi has the good fortune to get an opportunity of keeping the flag of nations' prestige flying high”, Shri Modi said. He emphasized that Delhi needs to follow the tradition of ‘Atithi Devo Bhava’ as this is a critical occasion to show the hospitality of India. “There will be a lot of activities between 5-15 September. I apologise in advance for the inconvenience that may be caused to the people of Delhi. As a family, all the dignitaries are our guests and we have to make our G20 Summit grand with collective efforts.”
Talking about the upcoming Raksha Bandhan and Indian tradition of treating Moon as a brother of Mother Earth, the Prime Minister called for a happy Raksha Bandhan and hoped that the fun filled spirit of the festival introduces the world to our traditions. He said in the month of September, the people of Delhi will give new strength to the achievements of our scientists by making the G20 Summit a grand success.