Cabinet
Cabinet approves “PM-eBus Sewa” for augmenting city bus operations; priority to cities having no organized bus service
10,000 e-Buses to be deployed on PPP model in 169 cities; Infrastructure to be upgraded in 181 cities under Green Urban Mobility Initiatives
Total estimated cost of the scheme to be Rs.57,613 crore
Expected direct employment generation over 45,000
16 AUG 2023 4:34PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a bus scheme “PM-eBus Sewa” for augmenting city bus operation by 10,000 e-buses on PPP model. The Scheme would have an estimated cost of Rs.57,613 crore, out of which support of Rs.20,000 crore will be provided by the Central government. The Scheme will support bus operations for 10 years.
Reaching the Unreached:
The scheme will cover cities of Three lakh and above population as per census 2011 including all the Capital cities of Union Territories, North Eastern Region and Hill States. Under this scheme priority will be given to cities having no organized bus service.
Direct Employment Generation:
The scheme will generate 45,000 to 55,000 direct jobs through deployment of around 10,000 buses in city bus operation.
The Scheme has two segments:
Segment AAugmenting the City bus services:(169 cities)
The approved bus scheme will augment city bus operations with 10,000 e-buses on Public Private Partnership (PPP) model.
Associated Infrastructure will provide support for Development/ up-gradation of depot infrastructure; and Creation of behind-the-meter power infrastructure (substation, etc.) for e-buses.
Segment BGreen Urban Mobility Initiatives (GUMI): (181 cities)
The scheme envisages green initiatives like bus priority, infrastructure, multimodal interchange facilities, NCMC-based Automated Fare Collection Systems, Charging infrastructure, etc.
Support for Operation: Under the scheme, States/Cities shall be responsible for running the bus services and making payments to the bus operators. The Central Government will support these bus operations by providing subsidy to the extent specified in the proposed scheme.
Boost to E-Mobility:
• The scheme will promote e-mobility and provide full support for behind-the-meter power infrastructure.
• Cities will also be supported for development of charging infrastructure under Green Urban Mobility Initiatives.
• The support to bus priority infrastructure shall not only accelerate the proliferation of state-of-the-art, energy efficient electric buses but also foster the innovation in the e-mobility sector as well as development of resilient supply chain for electric vehicles.
• This scheme shall also bring in economies of scale for procurement of electric buses through aggregation for e-buses.
• Adoption to Electric mobility will reduce noise and air pollution and curb carbon emission.
• Modal shift due to increased share of bus-based public transportation will lead to GHG reduction.

মন্ত্রীমন্দল
সহরগী বস চেনবগী থবকশিং ফগৎনবা “পি.এম-ইবস সেবা” মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে; নিংথিনা বস চেন্দবা সহরশিংদা মীৎয়েং চঙগনি
সহর ১৬৯ দা পি.পি.পি মোদেলদা ই-বস ১০,০০০ দা চেনগনি; গ্রিন অর্বান মোবিলিতিগী থবকশিংগী মখাদা সহর ১৮১দা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহনগনি
স্কিম অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৫৭,৬১৩ চঙগনি হায়না পানরি
মীওই ৪৫,০০ হেন্না হকথেংননা থবক পীগনি হায়না থাজবা থম্লি
16 AUG 2023 4:34PM by PIB Imphal
পি.পি.পি মোদেলদা ই-বস ১০,০০০ চেন্দুনা সহরগী বস চেনবগী থবকশিং ফগৎনবা বস স্কিম অমা “পি.এম-ইবস সেবা” প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে। স্কিম অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৫৭,৬১৩ চঙগনি হায়না পানরি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ২০,০০০ কেন্দ্র সরকারনা পুথোক্কনি। স্কিম অসিনা বস চেনবগী থবকশিং চহি ১০ মতেং পাংগনি।
খুদোংচাবা ফংদ্রিবশিং ফংহনবা:
স্কিম অসিনা য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং, অৱাং-নোংপোক অমসুং চীংগী রাজ্যশিংগী কোনুংশিং য়াওনা ২০১১গী মীকোক থিবদা য়ুম্ফম ওইদুনা অপুনবা মীশিং লাখ ৩ অমসুং মসিগী হেন্না লৈবা সহরশিং কোনশিনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা নিংথিনা বস চেন্দবা সহরশিংদা মীৎয়েং চঙগনি।
হকথেংননা থবক পীবা:
সহরগী বস চেন্নবা চাউরাক্না বস ১০,০০০ রোম শীজিন্নদুনা স্কিম অসিনা হকথেংননা থবক ৪৫,০০০ দগী ৫৫,০০০ ফাওবা পীগনি।
স্কিম অসি শরুক অনি থোক্না খাইদোক্লি:
শরুক এ- সহরগী বস চেনবগী থবক ফগৎহনবা: (সহর ১৬৯)
অয়াবা পীরবা বস স্কিম অসিনা পি.পি.পি মোদেলদা ই-বস চেনহন্দুনা সহরগী বস চেনবগী থবকশিং ফগৎহনগনি।
ই-বসশিংগী বিহাইন্দ-দি-মিতর পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিপো ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগহনবা য়াওনা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতেং পীগনি।
শরুক বি: গ্রিন অর্বান মোবিলিতি ইনিসিয়েতিপস(গুমি): (সহর ১৮১)
বস প্রাইয়োরিতি, ইনফ্রাস্ত্রকচর, মল্তিমোদাল ইন্তরচেঞ্জগী খুদোংচাবশিং, এন.সি.এম.সিদা য়ুম্ফম ওইবা মশা মথন্তা ভারত লৌশিনবগী থবকশিং, চার্জ তৌনবা মচাকশিং য়াওনা গ্রিন ইনিসিয়েতিপশিং স্কিম অসিনা পায়খৎকনি।
থবক মতেং পাংবা: স্কিম অসিগী মখাদা, বস চেনবগী থবকশিং অমসুং বস ওপরেতরশিংদা শেন পীবগী থৌদাং রাজ্যশিং/সহরশিংনা পাংথোক্কনি। স্কিম অসিনা পান্দম থমখিবা অকক্নবা থবকশিংদা সবসিদি পীদুনা হায়রিবা বস চেনবগী থবকশিং অসিদা কেন্দ্র সরকারনা মতেং পাংগনি।
ই-মোবিলিতি ফগৎহনবা:
• স্কিম অসিনা ই-মোবিলিতি য়োকখৎকনি অমসুং বিহাইন্দ-দি-মিতর পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপুংফানা মতেং পাংগনি।
• গ্রিন অর্বান মোবিলিতি ইনিসিয়েতিপসকী মখাদা চার্জ তৌনবা মচাকশিং শেমগৎপদা সহরশিং মতেং পাংগনি।
• অনৌবা, ইনর্জি য়াম্না চাদবা ইলেক্ত্রি বসশিং মশি য়ামখৎনবা খক নত্তনা ই-মোবিলিতি সেক্তর অমসুং ইলেক্ত্রিক গারিশিংগী সপ্লাই চেন চাউখৎনবা বস প্রাইয়োরিতি ইনফ্রাস্ত্রকচর মতেং পাংগনি।
• ইলেক্ত্রিক বসশিং লৈবগী থবকশিংদা স্কিম অসিনা মতেং পাংগনি।
• ই-মোবিলিতি চৎনবা অসিনা লাংবা অমসুং নুংশিৎ মোৎপদগী হন্থহনবা ঙমগনি অমসুং কার্বোন থাদোকপা লাকশিনবা ঙমগনি।
• বসতা য়ুম্ফম ওইবা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং হেনগৎলক্তুনা জি.ঐচ.জি হন্থহনগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মওংদা অহোংবা লাক্কনি।