କ୍ୟାବିନେଟ
କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସିଟି ବସ୍ ସଞ୍ଚାଳନର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ‘‘ପିଏମ୍-ଇ ବସ୍ ସେବା’’ କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି; ସେହିସବୁ ସହରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ବସ୍ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ।
169 ଟି ସହରରେ ପିପିପି ମଡେଲରେ 10,000 ଇ-ବସ୍ ନିୟୋଜିତ ହେବ; ଗ୍ରୀନ୍ ଅର୍ବାନ୍ ମୋବିଲିଟି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ 181 ଟି ସହରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ
ଏହି ଯୋଜନାର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ 57,613 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ
45,000 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଆଶା କରାଯାଏ
16 AUG 2023 4:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କ୍ୟାବିନେଟ ପିପିପି ମଡେଲରେ 10,000 ଇ-ବସ୍ ଦ୍ୱାରା ସିଟି ବସ୍ ଚଳାଚଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବସ୍ ଯୋଜନା “ପିଏମ-ଇବସ ସେବା” କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ 57,613 କୋଟି ହେବ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା 10 ବର୍ଷ ପାଇଁ ବସ୍ ସଞ୍ଚାଳନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ |
ଅପହଞ୍ଚଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା:
ଏହି ଯୋଜନା 2011 ର ଜନଗଣନା ଅସୁାରେ ତିନି ଲକ୍ଷ ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ସହରକୁ କଭର କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସି ଅଞ୍ଚଳ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ରାଜଧାନୀ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସେହି ସବୁ ସହରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ବସ୍ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ।
ସିଧାସଳଖ ନିଯୁକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ:
ଏହି ଯୋଜନା ସିଟି ବସ୍ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 10,000 ବସ୍ ନିୟୋଜନ ମାଧ୍ୟମରେ 45,000 ରୁ 55,000 ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦୁଇଟି ବିଭାଗ ଅଛି:
ସେଗମେଣ୍ଟ ଏ - ସିଟି ବସ୍ ସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା: (169 ସହର)
ଅନୁମୋଦିତ ବସ୍ ଯୋଜନା ପବ୍ଲିକ୍ ପ୍ରାଇଭେଟ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ପିପିପି) ମଡେଲରେ 10,000 ଇ-ବସ୍ ସହିତ ସିଟି ବସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ |
ଏଥି ସମ୍ପର୍କିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନା ଦ୍ବାରା ଡିପୋ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ / ଅପ୍-ଗ୍ରେଡେସନ୍ ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ; ଏବଂ ଇ-ବସ୍ ପାଇଁ ବିହାଇଣ୍ଡ ଦି ମିଟର ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସବଷ୍ଟେସନ, ଆଦି) ର ନିର୍ମାଣ ସମ୍ଭବ ହେବ।
ସେଗମେଣ୍ଟ ବି– ଗ୍ରୀନ୍ ଅର୍ବାନ୍ ମୋବିଲିଟି ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଜିୟୁଏମଆଇ): (181 ସହର)
ଏହି ଯୋଜନାରେ ବସ୍ ର ପ୍ରାଥମିକତା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା, ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ୍ ସୁବିଧା, ଏନସିଏମସି ଆଧାରିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭଡା ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ସବୁଜ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ସଞ୍ଚାଳନ ପାଇଁ ସହାୟତା : ଏହି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ବସ୍ ସେବା ଚଳାଇବା ଏବଂ ବସ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ଦେୟ ଦେବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ସହର ଦାୟୀ ରହିବ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ସବସିଡି ଯୋଗାଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ବସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ।
ଇ-ମୋବିଲିଟି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା:
- ଏହି ଯୋଜନା ଇ-ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ବିହାଇଣ୍ଡ ଦି ମିଟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବ |
- ଗ୍ରୀନ୍ ସହରୀ ମୋବିଲିଟି ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଅଧୀନରେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ସହରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରାଯିବ |
- ବସ୍ ପ୍ରାଥମିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କେବଳ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ, ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ବିସ୍ତାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଇ-ମୋବିଲିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପାଇଁ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ କରିବ।
- ଏହି ଯୋଜନାରେ ଇ-ବସ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ନେଇ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରିକ୍ ବସର କ୍ରୟ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁକୂଳ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହେବ।
- ବୈଦ୍ୟୁତିକ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ବାରା ଶବ୍ଦ ଏବଂ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ବନ୍ଦ କରାଯିବ |
- ବସ୍ ଭିତ୍ତିକ ସାର୍ବଜନିକ ପରିବହନର ଅଂଶ ବଢ଼ାଇବା ଦ୍ବାରା ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ, ଏହାଦ୍ବାରା ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ (ଜିଏଚଜି) ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ହେବ।

Cabinet
Cabinet approves “PM-eBus Sewa” for augmenting city bus operations; priority to cities having no organized bus service
10,000 e-Buses to be deployed on PPP model in 169 cities; Infrastructure to be upgraded in 181 cities under Green Urban Mobility Initiatives
Total estimated cost of the scheme to be Rs.57,613 crore
Expected direct employment generation over 45,000
16 AUG 2023 4:34PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a bus scheme “PM-eBus Sewa” for augmenting city bus operation by 10,000 e-buses on PPP model. The Scheme would have an estimated cost of Rs.57,613 crore, out of which support of Rs.20,000 crore will be provided by the Central government. The Scheme will support bus operations for 10 years.
Reaching the Unreached:
The scheme will cover cities of Three lakh and above population as per census 2011 including all the Capital cities of Union Territories, North Eastern Region and Hill States. Under this scheme priority will be given to cities having no organized bus service.
Direct Employment Generation:
The scheme will generate 45,000 to 55,000 direct jobs through deployment of around 10,000 buses in city bus operation.
The Scheme has two segments:
Segment AAugmenting the City bus services:(169 cities)
The approved bus scheme will augment city bus operations with 10,000 e-buses on Public Private Partnership (PPP) model.
Associated Infrastructure will provide support for Development/ up-gradation of depot infrastructure; and Creation of behind-the-meter power infrastructure (substation, etc.) for e-buses.
Segment BGreen Urban Mobility Initiatives (GUMI): (181 cities)
The scheme envisages green initiatives like bus priority, infrastructure, multimodal interchange facilities, NCMC-based Automated Fare Collection Systems, Charging infrastructure, etc.
Support for Operation: Under the scheme, States/Cities shall be responsible for running the bus services and making payments to the bus operators. The Central Government will support these bus operations by providing subsidy to the extent specified in the proposed scheme.
Boost to E-Mobility:
• The scheme will promote e-mobility and provide full support for behind-the-meter power infrastructure.
• Cities will also be supported for development of charging infrastructure under Green Urban Mobility Initiatives.
• The support to bus priority infrastructure shall not only accelerate the proliferation of state-of-the-art, energy efficient electric buses but also foster the innovation in the e-mobility sector as well as development of resilient supply chain for electric vehicles.
• This scheme shall also bring in economies of scale for procurement of electric buses through aggregation for e-buses.
• Adoption to Electric mobility will reduce noise and air pollution and curb carbon emission.
• Modal shift due to increased share of bus-based public transportation will lead to GHG reduction.