Ministry of Coal
Ministry of Coal Transfers Rs 704 crores Upfront Amount received from Coal Mine Auctions to State Governments
Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha and West Bengal Benefitted
Next three Instalments to be given directly to States by Bidders
03 AUG 2023 12:32PM by PIB Delhi
The Ministry of Coal has transferred Rs. 704 crores upfront amount received from auction of coal mines to six coal bearing States - Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha and West Bengal. This financial transfer marks a substantial initiative to empower and support developmental growth of these states.
The allotted amount of Rs 704 crores represents the first instalment of upfront amount for 18 coal mines that were successfully auctioned under 6th round and 2nd attempt of 5th round of commercial coal mine auctions.
State-wise details of amount transferred is as below:
Reform of Coal Mine Development and Production Agreement (CMDPA) paved the way for this significant development. As per the CMDPA, successful bidders have submitted the first instalment of the upfront amount to the Ministry of Coal. Notably, the remaining three installments will be directly submitted by the bidders to the respective State Governments, further amplifying their contribution to the development of these states.
This substantial financial infusion will be utilized by state governments to fuel development in their regions. It will enable strategic investments in infrastructure development, educational facilities, healthcare services and various welfare initiatives, uplifting communities and fostering overall growth.
Since the inception of commercial coal mining, the coal sector has been significantly contributing revenue to the State governments. Moreover, once the coal mines become operational, they will also contribute to the states' prosperity through royalties and monthly premiums. The revenue generated from these mines could be channelled by the states to strengthen their financial capacity for essential welfare programs, uplift marginalized communities, and support other key development projects.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମରୁ ପାଇଥିବା ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ ୭୦୪କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇଲେ
ଛତିଶଗଡ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ମିଳିଲା ଏହି ରାଜସ୍ୱ
ଅବଶିଷ୍ଟ ତିନି କିସ୍ତିର ଅର୍ଥ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଖଣିମାଲିକମାନେ(ବିଡର୍ସ) ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଇବେ
03 AUG 2023 12:32PM by PIB Bhubaneswar
କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମରୁ ମିଳିଥିବା ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୭୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ରାଶି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଛ’ଟି କୋଇଲା ଖଣି ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୋଇଲା ରାଜଭାଗ ଅନୁସାରେ ଏହି ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଛ’ଟି କୋଇଲା ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ଛତିଶଗଡ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ହସ୍ତାନ୍ତର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଛ’ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ।
ଏହି ୭୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯେଉଁ ୧୮ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ସଫଳ ନିଲାମ ହୋଇଥିଲା ସେ ବାବଦ ଲବ୍ଧ ଅର୍ଥରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଇଛି । ବ୍ୟାବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣିର ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ପଂଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ଏହି ୧୮ଟି ଖଣି ନିଲାମ ହୋଇଥିଲା ।
କେଉଁ ରାଜ୍ୟକୁ କେତେ ଅର୍ଥ ଏ ବାବଦରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ତାହା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା
ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଇଲା ଖଣିର ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ରାଜିନାମା (ସିଏମ୍‌ସିଡିଏ) ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସିଏମ୍‌ପିଡିଏ ଅନୁସାରେ ସଫଳ ନିଲାମଧାରୀ (ବିଡର) କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିକଟରେ ଆଗୁଆ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିର ରାଜସ୍ୱ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ । ଏବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କୋଇଲାଖଣି ନିଲାମଧାରୀମାନଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ତିନି କିସ୍ତି ସମ୍ପୃକ୍ତ କୋଇଲା ଖଣି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ ।
କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ ଫଳରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଯେଉଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରାଜସ୍ୱ ପାଇବେ ଏହାକୁ ନିଜର ବିଭିନ୍ନ୍ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିନିଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଏହି ଅର୍ଥ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କାମ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକେ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ସେହି ରାଜ୍ୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଢିବ ।
ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ରାଜ୍ୟସରକାରମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେ ନେଇ ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଥରେ କୋଇଲା ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ ତାହାର ରାଜଭାଗ (ରୟାଲିଟି) ଓ ମାସିକ ପ୍ରିମିୟମ ଆକାରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି । ଏସବୁ ଖଣିରୁ ମିଳୁଥିବା ରାଜସ୍ୱକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜର ବିକାଶମୂଳକ କାମ ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବେ ଓ ସେହି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ସେମାନେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବେ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଅବହେଳିତ ଓ ବଂଚିତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କାମରେ ଏହି ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଏହା ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ।