Ministry of Jal Shakti
Union Minister Of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat Releases ‘Swachhata Chronicles: Transformative Tales From India’
Chronicle Is A Compilation Of 75 ODF Plus Best Practices Of States, To Highlight Innovation And Promote Cross Learning
22 JUL 2023 12:52PM by PIB Delhi
The Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, released the compendium of 75 ODF Plus Best Practices, at the two-day National Conference of Rural WASH Partners Forum (RWPF) which culminated today. The compendium, titled Swachhata Chronicles: Transformative Tales from India, showcases the innovations, measures taken to overcome barriers and raise awareness, special campaigns launched, and other endeavours of States/UTs in various ODF Plus activities in order to meet the goals of SBM-G Phase-II.
Talking about the compendium of 75 ODF Plus Best Practices, Union Minister, Shri Shekhawat said “The compendium is a valuable resource for States and other stakeholders working towards achieving ODF Plus”. “It showcases the best practices that have been implemented across the country and provides inspiration for others to replicate these successes.”
The compendium is developed by Swachh Bharat Mission Grameen IEC team and comprises stories for each of the thematic pillars of SBMG phase - II. The overall selection of stories is based on following key criteria:
Innovations: This section highlights the innovative approaches that have been used to achieve ODF Plus. For example, in State of Odisha how the community participation and leadership at the Block level, ensured ODF Plus Model village status of Jitikar Suanlo village in Bhingarpur GP of Khordha District or how displaying live models of ODF Plus assets (to effectively manage solid and liquid waste) helped the Shravasti District in Uttar Pradesh achieve ODF Plus status.
Overcoming Barriers: This section discusses the challenges that have been faced in achieving ODF Plus and how these challenges have been overcome. For example, the State of Tamil Nadu, tackled the significant challenge in solid waste management in peri-urban panchayats of Madurai through an innovative mass cleaning initiative as part of the Namma Ooru Superu campaign.
Raising Awareness: This section highlights the measures that have been taken to raise awareness about sanitation. For example, children from government schools in Fatehpur District of Uttar Pradesh have been using their creative energy to promote positive WASH behaviour in rural areas through a magazine called the WASH Vaani.
Special Campaigns: This section discusses the special campaigns that have been launched to achieve ODF Plus. For example, the State of Gujarat as part of the Swachh Sagar, Surakshit Sagar (Clean Coast, Safe Sea) campaign, initiated measures to clean their beaches on a regular basis and thereby protect the environment.
Click here to read ‘Swachhata Chronicles: Transformative Tales From India’

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা ‘স্বচ্ছতা ক্রোনিকল্সঃ ত্রেন্সফোর্মেতিব তেল্লস ফ্রোম ইদিয়া’ ফোঙখ্রে
ইন্নোভেসন পাংথোকপশিং উৎনবা অমসুং ক্রোস লর্নিং তৌববু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা ক্রোনিকল অসিদা রাজ্যশিংগী ODF প্লসকী খ্বাইদগী ফবা থৌওং 75 খোমজিনবগী ৱারোলনি
22 JUL 2023 12:52PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা ODF প্লসকী খ্বাইদগী ফবা থৌওং 75গী কম্পেন্দিয়ম পনবা খুৎফোঙ অমা ঙসি লোইশিনখিবা নুমিৎ নিনিগী নেস্নেল কনফরেন্স ওফ রুরেল WASH পার্ত্নর ফোরম (RWPF)তা ফোঙখ্রে। স্বচ্ছতা ক্রোনিকল্সঃ ত্রান্সফোর্মেতিব তেল্স ফ্রোম ইন্দিয়া হায়না মিংথোনবা কম্পেন্দিয়ম অসিনা রাজ্য/UTশিংনা SBM-G ফেজ-IIগী পান্দম ফংনবগীদমক্তা তোঙান-তোঙানবা ODF প্লসকী থবকশিংদা পাংথোকখিবা ইন্নোভেসন উৎপা, অয়েৎপা কয়া মাইয়োক্নবা অমসুং এৱিয়র্নেস লৈহনবা, অখন্নবা কেম্পেন হৌদোকখিবা অমসুং অতোপ্পা থবক কয়া উৎলি।
ODF প্লস বেস্ত প্রেক্তিসকী কম্পেন্দিয়ম অসিগী মতাংদা হায়রদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সেখাৱতনা হায়খি, “কম্পেন্দিয়ম অসিদি ODF প্লসকী মাইকৈদা হোৎনরিবা রাজ্য অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগী য়াম্না মমল লৈবা রিসোর্স অমনি”। “মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা পায়খৎখিবা খ্বাইদগী ফবা থৌওং উৎলি অমসুং মায় পাকপশিং অসিগী মতৌ তম্নবা ইথিলসু পীরি”
কম্পেন্দিয়ম অসি স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামীন IEC তীম্না শেম্বনি অমসুং মসিদা SBMG ফেজ-IIগী থীমেতিক প্লিল্লর খুদিংগী ওইবা ৱারী য়াওরি। মসিগী ৱারী খনবগী থৌওংদি মখাগী হীরমশিং অসিগী মখা পোল্লগা পাংথোকইঃ
ইন্নোভেসনঃ সেক্সন অসিনা ODF প্লস ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা পাংথোকখিবা ইন্নোভেতিব ওইবা থৌওংশিংবু উৎলি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ওরিশাদা কম্ম্যুনিতীনা মতৌ করম্না শরুক য়াখিবগে অমসুং ব্লোক লেভেলদা লুচিংবগী থৌদাং লৌখিবগে, খোর্দা জিলাগী ভিঙ্গর্পুর GPদা লৈবা জিতিকর সুৱানলো খুঙ্গংনা ODF প্লস মোদেল ভিলেজ স্তেতস মতৌ করম্না ফংখিবগে, নত্ত্রগা ODF প্লস এসেতকী লাইব মোদেল উৎপনা (মহিং অমসুং মপং ওইবা ফত্ত-হৌদীবু নীংথিনা মেনেজ তৌনবা) উত্তর প্রদেশকী শ্রবাস্তী জিলাদা ODF প্লস স্তেতস মতৌ করম্না ফংহনখিবগে।
অয়েৎপশিংগা মাইয়োক্নবাঃ সেক্সন অসিনা ODF প্লস ফংনবা হোৎনবদা মাইয়োক্নখিবা শিংনবশিং অমসুং মখোয়বু করম্না মায়থীবা পীবগে হায়বা নৈনরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, তমিল নাদু রাজ্যনা নম্মা ঊরু সুপেরু কেম্পেনগী শরুক অমা ওইনা মীয়াম পুন্না লম তু শেংবগী ইন্নোভেতিব ওইবা খোঙথাং অমগী খুত্থাংদা মদুরাইগী পেরি-অর্বান পঞ্চায়তশিংনা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী অচৌবা শিংনবা অমা মাইয়োক্নখিবগী থৌওং।
এৱিয়র্নেস লৈহনবাঃসেক্সন অসিনা সেনিতেসনগী মতাংদা এৱিয়র্নেস লৈহন্নবগীদমক্তা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং উৎলি। খুদম ওইনা হায়রবদা, উত্তর প্রদেশকী ফতেহপুর জিলাগী সরকারগী স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংনা মখোয়গী ক্রিএতিব ইনর্জী শিজিন্নদুনা WASH বানী কৌবা মেগাজিন অমগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা পোজিতিব ওইবা WASH থৌওংশিংবু খুমাং চাউশিলহনখিবা।
অখন্নবা কেম্পেনঃ সেক্সন অসিনা ODF প্লস ফংনবগীদমক্তা হৌদোকখিবা অখন্নবা কেম্পেনশিং উৎলি। খুদম ওইনা হায়রবদা, গুজরাত রাজ্যনা স্বচ্ছ সাগর, সুরক্ষিত সাগর (তরু-তনানবা সমুদ্র তোর্বান, তেক্ত-কায়দবা সমুদ্র) কেম্পেনগী শরুক অমা ওইনা, মখোয়গী সমুদ্র তোর্বানশিং চাং নাইনা শেংদোকপগী থবক পায়খৎপা অমসুং মসিনা অকোয়বগী ফিভম্বু ঙাক শেনখিবা।
’স্বচ্ছতা ক্রোনিকল্সঃ ত্রান্সফোর্মেতিব তেল্স ফ্রোম ইন্দিয়া’ পানবগীদমক্তা মসিদা নম্বীয়ু