Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh urges the State Governments to facilitate Central Deputation of IAS and other All India Services officers
Dr Jitendra Singh calls for following the practice of cooperative federalism in true letter and spirit
The Minister addresses the Annual Conference of Principal Secretaries of States/UTs looking after Personnel, General Administration and Administrative Reforms
Under Prime Minister Narendra Modi, the officers get ample support to experiment with new ideas for policy formulation
04 JUL 2023 3:05PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh has urged the State Governments to facilitate Central Deputation of IAS and other All India Services officers. He called for following the practice of cooperative federalism in true letter and spirit.
Addressing the Annual Conference of Principal Secretaries of States/UTs looking after Personnel, General Administration and Administrative Reforms, Dr Jitendra Singh said, it is both the responsibility of both the Central Government as well as the State Governments to maintain the All India character of the service and it is also in the interest of the officers to get exposure to wide range of experiences at the Central level, which in turn also has a bearing on their future empanelment or promotion in the career.
The Minister also asked Director LBSNAA Mussoorie to sensitise, encourage and guide young officers to serve both at the state and central level as IAS officers are the shared resource between the Centre and the States.
Dr Jitendra Singh said, under Prime Minister Narendra Modi, the officers get ample support to experiment with new ideas for policy formulation and added that some of the best innovative pro-people and pro-poor schemes like Swachh Bharat, JAM Trinity, Jal Jeevan, PM Kisan have been formulated since 2014 having wider socio-economic impact. He said, with increased use of technology, transparency in administration has set in and that has led to abolition of nepotism and vested interests.
The Minister said, Central Deputation is part of the federal structure in our country and urged the State Governments to cooperate with the Central Government to address the concerns in this regard. He said, an All-India Service officer is an important interface of the Government, both within the State as well as the Centre.
Dr Jitendra Singh said, there is already a laid down structure for Cadre Management of All India Services and the same needs to be followed in letter and spirit. A particular aspect in this regard is the deployment of the All-India Service officers at Centre, the Minister added.
Dr Jitendra Singh underlined that the Central Government, with the sole objective of weeding out the deadwood in order to maintain a high standard of efficiency and initiative in the State/Centre, carries out intensive review of service records of Members of the Services which has been provided under Rule 16(3) of AIS (DCRB) Rules, 1958. The Minister solicited the co-operation of the State Governments in completing all such reviews pending with them expeditiously, under intimation to DoP&T.
Dwelling on Mission Karmayogi , Dr Jitendra Singh said, to get the best out of a government officer, he or she should be adequately trained and the Central Government has prepared effective training modules for training its officers. He said, the Central Government has also devised a module for State Government officials, particularly those working at cutting edge level and urged the State Governments to take full advantage of the same.
The Minister said, the officers of All India Services form the backbone of Indian administration and it is important that concerted efforts are put in by the Government of India and by the State Governments, to achieve the objectives of good governance by effective implementation of governmental policies and programs. He said, there is a need to have a platform where interaction at regular intervals between this Department and other stakeholders continues to take place.
The Government of India and the Government of States are the biggest employers of the country. A Government job is the dream job for every citizen, cutting across all sections of the society. The people look up to the Government job not only because it provides the best facilities, salary package and job security but also because the selection process is open to all and is merit based.
Dr Jitendra Singh said, “I am happy to inform you that the Central Government has taken initiative to fill all the vacant posts under it in a mission mode and expressed hope that the State Governments too would be undertaking similar exercise. While getting a government job remains a dream for every aspirant, the aspect of doing the job with integrity and devotion and living up to the expectations of the public attains equal significance, particularly in today’s scenario.
Dr Jitendra Singh congratulated Secretary, DoPT and her team for their effort to make this interactive meeting a regular event and added that he would support such continued interaction with the representatives of the State Government by DoPT.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଏଏସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେପୁଟେସନକୁ ସହଜ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କାୟମନୋବାକ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି
ମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରର ତଦାରଖ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଅଧିକାରୀମାନେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମର୍ଥନ ପାଇଛନ୍ତି
04 JUL 2023 3:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା; ଏମ୍‌ଓଏସ୍ ପିଏମଓ, କାର୍ମିକ, ଜନ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନ୍‌ସନ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କୁ ଆଇଏଏସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସର୍ବ - ଭାରତୀୟ ସେବା ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେପୁଟେସନ୍‌କୁ ସହଜ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । କାୟମନୋବାକ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରର ତଦାରଖ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସେବାର ସର୍ବଭାରତୀୟ ଚରିତ୍ର ବଜାୟ ରଖିବା ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅଭିଜ୍ଞତାର ଉନ୍ମୁଖତା ପାଇବା ମଧ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ଜଡିତ, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ଉନ୍ନତି କିମ୍ବା ବୃତ୍ତିରେ ପଦୋନ୍ନତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ଥାଏ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଲ୍‌ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଏ, ମସୁରୀର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସେବା କରିବାକୁ ଯୁବ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ, ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି କାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଭାଜିତ ସମ୍ବଳ । ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଅଧିକାରୀମାନେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମର୍ଥନ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଜେଏଏମ୍ ଟ୍ରିନିଟି, ଜଳ ଜୀବନ, ପିଏମ୍ କିଷାନ୍ ଭଳି ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା କେତେକ ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ଅଭିନବ ଜନାଭିମୁଖୀ ଏବଂ ଗରିବ - ଅଭିମୁଖୀ ଯୋଜନା ୨୦୧୪ ଠାରୁ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇ ଆସିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରିୟା ପ୍ରୀତି ତୋଷଣ ଓ ନ୍ୟସ୍ତ ସ୍ୱାର୍ଥର ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେପୁଟେସନ୍ ଆମ ଦେଶରେ ସଂଘୀୟ ସଂରଚନାର ଏକ ଅଂଶ ଏବଂ ସେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଜଣେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବା ଅଧିକାରୀ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତାବହ ।
ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ସେବାର କ୍ୟାଡର ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସଂରଚନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କାୟମନୋବାକ୍ୟରେ ଅନୁସରଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥି ସହିତ ଯୋଗ କରିଥିଲେ ଯେ ଏ ବାବଦରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିଗ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ରରେ ସର୍ବ - ଭାରତୀୟ ସେବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିୟୋଜନ ।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅପାରଗ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସେବା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସେବା ରେକର୍ଡ ଗୁଡିକର ସଘନ ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଏଆଇଏସ୍ (ଡିସିଆର୍‌ବି) ନିୟମ, ୧୯୫୮ ର ଧାରା ୧୬ (୩) ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଡିଓପିଆଣ୍ଡଟିର ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ସମସ୍ତ ସମୀକ୍ଷା ଖୁବ୍ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ମିଶନ୍ କର୍ମଯୋଗୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସେବା ପାଇବାକୁ ହେଲେ ତାଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ତାଲିମ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ (ମୋଡ୍ୟୁଲ) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ନେବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ସେବାର ଅଧିକାରୀମାନେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଗଠନ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ସରକାରୀ ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତମ ଶାସନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏପରି ଏକ ମଂଚ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯେଉଁଠି ଏହି ବିଭାଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବ ବିନିମୟ ଚାଲୁ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଅଟନ୍ତି । ଏକ ସରକାରୀ ଚାକିରି ସମାଜର ସମସ୍ତ ସ୍ତରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇଥାଏ । ଲୋକମାନେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରତି ଅଧିକ ଆଗ୍ରହୀ ହେବାର କାରଣ କେବଳ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା, ବେତନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ଚାକିରି ସୁରକ୍ଷା ନୁହେଁ ବରଂ ଏଥିରେ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତା ଭିତ୍ତିକ ଅଟେ ।
ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଏହା ଜଣାଇ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହା ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଖାଲି ପଦବୀକୁ ମିଶନ ମୋଡରେ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଶାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇ ରହିଥିବାବେଳେ, ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ଦିଗଟି ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ହାସଲ କରେ, ବିଶେଷ କରି ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାଭିତ୍ତିକ ବୈଠକକୁ ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ନିମନ୍ତେ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଡିଓପିଟିର ସଚିବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଡିଓପିଟି ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ସହ ସେ ଜାରି ରହିଥିବା ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।