Ministry of Defence
LIGHT COMBAT AIRCRAFT TEJAS COMPLETES
SEVEN YEARS OF SERVICE IN INDIAN AIR FORCE
30 JUN 2023 3:04PM by PIB Delhi
On 01 July 2023, the indigenous Light Combat Aircraft (LCA) will complete seven years of service in the Indian Air Force. Christened Tejas in 2003, the aircraft is a multi- role platform that ranks amongst the best in its class. It has been designed to undertake the Air Defence, Maritime Reconnaissance and Strike roles. The inherently unstable Tejas offers carefree handling and enhanced manoeuvrability. This capability is further enhanced with its Multi-Mode Airborne radar, Helmet Mounted Display, Self-protection suite and Laser Designation Pod.
VFT4.jpeg)
The first IAF Squadron to induct the Tejas was No 45 Squadron, the 'Flying Daggers'. Over the years, the squadron progressed from Vampires to Gnats and then onto the MiG-21 Bis, before being equipped with its current steed. Each of the aircraft flown by the Flying Daggers has been manufactured in India - either under license production or having been designed and developed in India. In May 2020, No 18 Squadron became the second IAF unit to operate the Tejas.
The IAF has showcased India's indigenous aerospace capabilities by displaying the aircraft at various international events, including LIMA-2019 at Malaysia, Dubai Air Show-2021, Sri Lanka Air Force anniversary celebrations in 2021, Singapore Air Show- 2022 and Aero India Shows from 2017 to 2023. Whilst it had already participated in exercises with foreign air forces domestically, Ex-Desert Flag in the United Arab Emirates in March 2023 was the Tejas' maiden exercise on foreign soil.
A1BV.jpeg)
The confidence that the IAF reposes in the Tejas is borne by its order for 83 LCA Mk-1A which will have updated avionics, as well as an Active Electronically Steered Radar, updated Electronic Warfare suite and a Beyond Visual Range missile capability. The new variant will be capable of firing a plethora of weapons from increased stand-off ranges. Many of these weapons will be of indigenous origin. The LCA MK-1A will see a substantial increase in the overall indigenous content of the aircraft. Contracted deliveries of the aircraft are expected to commence in February 2024. In the years to come, the LCA and its future variants will form the mainstay of the Indian Air Force.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହାଲୁକା ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ତେଜସ୍ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାରେ ତା’ର ସାତ ବର୍ଷର ସେବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି
30 JUN 2023 3:04PM by PIB Bhubaneswar
୦୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ରେ, ସ୍ୱଦେଶୀ ହାଲୁକା ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ (ଏଲ୍‌ସିଏ) ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାରେ ନିଜର ସାତ ବର୍ଷର ସେବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ୨୦୦୩ ରେ ତେଜସ୍ ନାମରେ ନାମିତ ବିମାନଟି ଏକ ବହୁ-ପକ୍ଷୀୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହକାରୀ ମଂଚ ଯାହା, ଏହା ଶ୍ରେଣୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆକାଶ ମାର୍ଗର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସେବା ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆକ୍ରମଣରେ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏହାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବରେ ଅସ୍ଥିର ତେଜସ୍ ବେପରୁଆ ସଂଚାଳନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଗତିଶୀଳତାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ମଲ୍ଟି-ମୋଡ୍ ଏୟାରବର୍ଣ୍ଣ ରାଡାର, ହେଲମେଟ ମାଉଣ୍ଟେଡ ଡିସପ୍ଲେ, ସେଲଫ-ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ସୁଟ ଏବଂ ଲେଜର ଡେଜିଗ୍‌ନେସନ୍ ପଡ୍ ସହିତ ଏହାର କ୍ଷମତା ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
‘ଫ୍ଲାଇଂ ଡାଗର୍ସ୍‌’ ଭାବରେ ପରିଚିତ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ ୪୫ ଥିଲା ତେଜସ୍‌କୁ ସାମିଲ୍ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଆଇଏଏଫ୍ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ । ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ ବର୍ତ୍ତମାନର ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନରେ ସଜ୍ଜିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଭାମ୍ପାୟାର୍ସରୁ ଗ୍ନାଟ୍ସ ଏବଂ ପରେ ମିଗ୍ -୨୧ ବିଆଇଏସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ଫ୍ଲାଇଂ ଡାଗର୍ସଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଡ଼ାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିମାନ ଲାଇସେନ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଅଧୀନରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକଶିତ ହୋଇ ହେଉ, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ମେ’ ୨୦୨୦ ରେ, ୧୮ ନମ୍ବର ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ ତେଜସ୍‌କୁ ସଂଚାଳନ କରିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ଆଇଏଏଫ୍ ୟୁନିଟ୍ ହୋଇଥିଲା ।
ଆଇଏଏଫ୍ ମାଲୟେସିଆର ଲିମା (ଏଲ୍‌ଆଇଏମ୍‌ଏ) - ୨୦୧୯, ଦୁବାଇ ଏୟାର ଶୋ -୨୦୨୧, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ବାୟୁସେନା ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ - ୨୦୨୧ , ସିଙ୍ଗାପୁର ଏୟାର ଶୋ- ୨୦୨୨ ଏବଂ ୨୦୧୭ ର ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୋ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିମାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ଭାରତ ତା’ର ସ୍ୱଦେଶୀ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଏହ ବିମାନ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶୀ ବାୟୁସେନା ସହିତ ଘରୋଇ ବ୍ୟାୟାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ, ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ବିଦେଶୀ ମାଟିରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଠାରେ ଏକ୍ସ-ଡେଜର୍ଟ (ମରୁଭୂମି ଅଂଚଳରେ) ଫ୍ଲାଗ୍ ତେଜସ୍‌ର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାୟାମ ଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ତେଜସ୍ ଉପରେ ଯେଉଁ ଭରସା ରଖିଛି, ତାହା ଏହାର ୮୩ ଏଲ୍‌ସିଏ ଏମ୍‌କେ -୧ଏ ଶୃଙ୍ଖଳାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆଭିଏନିକ୍ସ ସହିତ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପରିଚାଳନାକାରୀ (ଷ୍ଟିଅର୍ଡ ରାଡାର, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଯୁଦ୍ଧ ସୁଟ୍ ଏବଂ ଏକ ବିୟଣ୍ଡ ଭିଜୁଆଲ୍ ରେଞ୍ଜ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବ । ନୂତନ ସଂସ୍କରଣ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ-ଅଫ୍ ରେଞ୍ଜରୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଗୁଳି ଚଳାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ । ଏହି ଅସ୍ତ୍ରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମୂଳତଃ ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବ । ଏଲ୍‌ସିଏ ଏମ୍‌କେ -୧ଏରେ ବିମାନର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । ବିମାନର ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦାନ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଏଲ୍‌ସିଏ ଏବଂ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରକାରଗୁଡିକ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ହେବ ।