Ministry of Tourism
PM addresses G20 Tourism Ministers’ Meet
Terrorism divides but Tourism unites: PM
The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism: PM
Goa Roadmap will act as a vehicle for achieving Sustainable Development Goals: Shri G. Kishan Reddy
By leveraging the power of tourism, we can shape a better world for generations to come: Shri G.K Reddy
G20 Tourism and SDG online dashboard will be set up to showcase best practices and case studies of G20 members for achieving progress towards SDGs: Shri G.Kishan Reddy
21 JUN 2023 7:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Tourism Ministers’ Meet held in Goa via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister invoked the spirit of Incredible India and said that the tourism ministers rarely get a chance to be tourists themselves even though they are handling a sector worth over two trillion dollars globally.
The Prime Minister said that India’s approach to tourism is based on the ancient Sanskrit verse ‘Atithi Devo Bhavah’ which means ‘Guest is God’. The Prime Minister informed that India during its G-20 presidency is organizing nearly 200 meetings in 100 different locations all over the country making every experience different from the other. “If you ask your friends who have already visited India for these meetings, I am sure that no two experiences will be alike”, he added.
The Prime Minister underlined that India’s efforts in the tourism sector are centered on preserving its rich heritage while creating a world-class infrastructure for tourism. Noting that India attracts pilgrims of every major religion of the world, the Prime Minister emphasized the development of spiritual tourism as one of the focus areas. He informed that the infrastructure upgrade in the eternal city of Varanasi, one of the major spiritual centers, led to a ten-fold increase in pilgrims taking the number to 70 million today. He also underlined that India is creating new tourist attractions and gave the example of the Statue of Unity, the tallest statue in the world, which attracted about 2.7 million tourists within a year of its inauguration. The Prime Minister expressed happiness that India is also recognizing the relevance of the tourism sector for the speedy achievement of Sustainable Development Goals.
“Terrorism divides but Tourism unites”, the Prime Minister remarked. He said that tourism has the potential to unite people from all walks of life thereby creating a harmonious society. Shri Modi expressed happiness that a G20 Tourism dashboard is being developed in partnership with UNWTO which will be a first-of-its-kind platform bringing together best practices, case studies and inspiring stories. The Prime Minister expressed confidence that the deliberations and the ‘Goa Roadmap’ would multiply the collective efforts to realize tourism’s transformative power. “The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism”, he added.
Click here for complete text of PM address
The Fourth Tourism Working Group meeting of G20 and the G20 Tourism Ministers’ meeting ended in Goa today.
The Ministers’ meeting was graced by Union Minister for Tourism, Culture and DoNER Shri G.Kishan Reddy; Minister of State for Tourism Shri Shripad Yesso Naik and Minister of State for Tourism Shri Ajay Bhatt . Ministers of G20 countries and delegates from G20 countries, invitee countries and International organisations attended the meeting.
Addressing the Ministers’ meeting Shri G.Kishan Reddy welcomed the Tourism Ministers and Head of Delegations from G20 member countries, guest countries, and International Organizations.
The minister said that we are all aware of the immense significance of the G20 and its role in global governance. The G20 brings together the world's leading economies to address key challenges and promote sustainable, balanced, and inclusive growth, he added. Shri G.Kishan Reddy further said that through our collective efforts, we can harness the power of tourism to accelerate progress towards the SDGs, ensuring that no one is left behind.
Highlighting the achievements of Tourism working group meetings, the minister informed that there were extensive discussions on the 5 priorities of Green Tourism, digitalization, Skills, Tourism MSMEs and Destination Management. There were insightful presentations by G20 member countries, shedding light on their contributions to the five priority areas, he added.
He remarked that Ministry of Tourism organized a series of events on the sidelines of the meetings of Tourism Working Group. These events have been instrumental in promoting sustainable and diverse tourism in which various themes have been explored, such as Rural Tourism, Archaeological Tourism, Adventure Tourism, Film Tourism, Eco Tourism and Cruise Tourism.
The minister said that both the outcome documents of G20 Working Group were welcomed. Speaking on Travel for LiFE , Shri G.Kishan Reddy said that "Travel for LiFE," incorporated in the GOA Roadmap is based on our Prime Minister’s visionary initiative 'Mission LiFE,' and urges individuals to act, to protect the environment against the effects of climate change. Travel for LiFE aims to nudge visitors and tourism businesses to adopt sustainable practices and contribute to the preservation of our natural and cultural heritage.
Union Minister Shri G. Kishan Reddy welcomed the Goa Roadmap and said, “We welcome the ‘Goa Roadmap for Tourism as a vehicle for achieving the Sustainable Development Goals’ and reaffirms the pivotal role of the 5 key priority areas identified under India’s G20 Presidency for driving development, innovation, and cooperation in the tourism industry.”
In his concluding remarks, he said, “I am also delighted to share that a G20 Tourism and SDG online dashboard will be set up to showcase best practices and case studies of G20 members for achieving progress towards SDGs. This will help the stakeholders learn from the best practices and replicate them.”
“I would again like to emphasize that by leveraging the power of tourism, we can shape a better world for generations to come”, the minister concluded.
Earlier in the day, a thematic discussion on the ‘Public Private Dialogue: Importance of Travel and Tourism to the G20 Economies’ was organised.
The discussion was addressed by Union Minister Shri G.Kishan Reddy,and Ms Julia Simpson, President and CEO of World Travel and Tourism Council graced the occasion.
Addressing the occasion Shri G. Kishan Reddy said that today Tourism has emerged as one of the fastest-growing economic sectors. We are all aware that tourism is a major source of employment along with several socio-economic benefits such as -Trade, investment, infrastructure development and social inclusion.
He said that tourism employs more women and youth than most other sectors. and it also provides livelihood opportunities to disadvantaged and vulnerable communities.
He added that tourism should become an investment magnet for both the Private and public sectors and there is a need to innovate, explore new areas and craft new strategies to not only achieve pre-pandemic status but to rise beyond that.
He said that the private sector has a critical role to play in all the 5 priority areas of green tourism, digitalization, skills, MSMEs, and destinations. As we move forward, the Private sector will lead the growth in Tourism and the Public Sector will become an enabler and facilitator.
He added “A sound Public Private Partnership will help in ensuring that sustainability and inclusion are at the heart of investment decisions and future growth”.

তুরিজম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা জি২০ তুরিজম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“তেরোরিজম্না খাইদোকই অদুবু তুরিজম্না পুনশিল্লি”: প্রধান মন্ত্রী
“ভারতকী জি২০ প্রেসিদেন্সীগী মোত্তো, ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’ – ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রিবসি মালেমগী তুরিজমগী মোত্তো অমা অদুমক ওইবা য়াই”: প্রধান মন্ত্রী
গৱা রোদমেপনা সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস ফংনবগীদমক ভেহিকল অমগুম মথৌ তৌগনি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
তুরিজমগী শক্তিগী কানবা লৌদুনা ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা জেনরেসনশিংগীদমক হেন্না ফবা মালেম অমা শেম্বা য়াই: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
এস.দি.জি.শিংগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক জি২০ মেম্বরশিংগী বেস্ত প্রেক্তিসশিং অমসুং কেস স্তদীশিং উৎনবা জি২০ তুরিজম অমসুং এস.দি.জি. ওনলাইন দাশবোর্দ শেমগৎলগনি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
21 JUN 2023 7:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা গোৱাদা পাঙথোকপা জি২০ তুরিজম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইনক্রেদিবল ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোনবু হৌদোকখি অমদি তুরিজম মন্ত্রীশিং অসি মালেমগী ওইনা দোলর ত্রিলিয়ন অনিগী সেক্তর পায়জরবসু তুরিস্ত অমা ওইবগী খুদোংচাবা তাঙনা ফংই‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী তুরিজম অসি অরিবা সংস্কৃৎকী ৱারোল ‘অতিথী দেবো ভবহ’ হায়বদি ‘মীথুংনা লাইগী মশক্নি’ হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়খি‍। তুরিজম অসি কোইবখক নত্তে পুক্নিং লুপশিনবা এক্সপরিএন্স অমনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। “ঈশৈ-নোংমাই নৎত্রগা চীঞ্জাক, কলা নৎত্রগা নাৎপু ওইরবসু, ভারতকী খেন্নবা মশকশিং অসি তশেংনা নীংথিজৈ‍। হিমালয়গী অৱাংবা চীংদোলদগী শোঙলবা উমং ফাওবা, অকংবা লৈকংলাদগী ফজরবা সমুদ্র খোঙপান ফাওবা, এদভেঞ্চর স্পোর্তসতগী হীরী কোনফম মফমশিং ফাওবদা, ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্কী করিগুম্বা অমদি অদুমক লৈ,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মাগী জি-২০ প্রেসিদেন্সী মনুংদা লৈবাক পুম্বদা তোঙান তোঙানবা মফম ১০০দা মীফম ২০০গী ময়াদা শীন্দুনা অমনা অমদগী খেন্নবা মহাওশিং পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। “করিগুম্বা অদোম্না মীফমশিং অসিগীদমক ভারত্তা হান্ননা লাকখ্রবা অদোমগী মরূপ মপাংশিংদা হংলবদি, এক্সপরিএন্স অমত্তা কৈদৌঙৈদসু মান্নরম্লোই হায়না ঐনা থাজৈ,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
তুরিজম সেক্তরদা ভারতনা হোৎনরিবশিং অসি তুরিজমগী মালেমগী থাক্কী মচাক মথুমশিং শেমগৎপগা লোয়ননা লমদমসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লনথুম ঙাক শেনবদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মালেমগী অচৌবা লাইনিং খুদিংমক্কী লাই খুরুম্বা লাকপশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্পিরিচুএল তুরিজম শেমগৎপা অসিসু মীৎয়েঙ চঙলিবা হীরমশিংগী মনুংদা অমনি হায়খি‍। অচৌবা লাইনিংগী মফম অমা ওইরিবা বরানসীগী শেংলবা ময়োল্লমদা শেমগৎলিবা মচাক মথুমশিং অসিনা লাই খুরুম্বা লাকপা মীশিং শরুক তরা হেনগৎহন্দুনা ঙসিদি মিলিয়ন ৭০ য়ৌরে‍ হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। ভারতনা লমকোইবশিংগী অনৌবা পুক্নিং চিংশিনফমশিং শেমগৎলি হায়রদুনা মহাক্না শঙ্গাখিবা চহি অমগী মনুংদা লম কোইবা মীওই মিলিয়ন ২.৭গী পুক্নিং চিংশিনখিবা, মালেমগী খ্বায়দগী ৱাংবা মীতম ওইরিবা, স্তেচু ওফ য়ুনিতীবু খুদম ওইনা পীখি‍। হৌখিবা চহি মাপনসিদা ঐখোয়না লৈবাকসিগী তুরিজমগী অপুনবা ইকোসিস্তেম শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হোস্পিতালিতা সেক্তর অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত ফাওবদা, অমদি ঐখোয়গী ভিজা সিস্তেম ফাওবদা, ঐখোয়না তুরিজম সেক্তরবু ঐখোয়গী রিফোর্মগী মরুওইবা মীৎয়েঙফম ওইনা থম্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। হোস্পিতালিতী সেক্তর অসিনা অতৈ সেক্তরশিংগা চাংদম্নবদা নুপী অমদি নহা মশিং হেন্না থবক পীদুনা মসিদা থবক পীনবা, পুম্নমক্কী ওইবা খুন্নাই অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগী মতিং চাউনা লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং খোঙজেল য়াঙনা ফংনবগীদমক তুরিজম সেক্তরগী মরু ওইববুসু ভারতনা শকখঙলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি‍।
“তেরোরিজম্না খাইদোকই অদুবু তুরিজম্না পুনশিল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। তুরিজমদা পুন্সিগী শিনফম কয়াদা লৈবা মীওইশিংবু পুনশিন্নদুনা পুকচেল খোইজেল তিন্নবা খুন্নাই অমা শেম্নবগী মতিং লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍। খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং, কেস স্তদীশিং অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারীশিং পুনশিন্নরিবা অসিগুম্বা মখলগী অহানবা প্লেতফোর্ম ওইরিবা জি২০ তুরিজম দেসবোর্দ অসি য়ু.এন.দব্লিউ.তি.ও.গা খোঙবু ওইদুনা শেমগৎমিন্নরি হায়না শ্রী মোদীনা হরাওবা ফোঙদোকখি‍। ‘গোৱা রোদমেপ’কী মখাদা খন্ন-নৈনরিবা অসিনা তুরিজমগী অহোংবা পুরকপগী মপাঙ্গল ফুদোকহন্নবগী অপুনবগী থৌওংবু হেন্না মথৌ হাপকনি হায়বগী থাজবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ভারতকী জি২০ প্রেসিদেন্সীগী মোত্তো, ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’ – ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রিবসি মালেমগী তুরিজমগী মোত্তো অমা অদুমক ওইবা য়াই” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোলগীদমক মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু
জি২০ তুরিজম ৱার্কিং গ্রুপকী মরিশুবা মীফম অমসুং জি২০ তুরিজম মিনিস্তরশিংগী মীফম ঙসি গৱাদা লোইশিনখ্রে।
মিনিস্তরশিংগী মীফমদা তুরিজম, কলচর অমসুং দোনরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, তুরিজমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ য়েসো নায়ক অমসুং তুরিজমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় ভাতনা শরুক য়াখি। জি২০ লৈবাকশিংগী মিনিস্তরশিং অমসুং জি২০ লৈবাকশিং, বার্তন ফংলবা লৈবাকশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎ কাংবুশিংনা মীফমদা শরুক য়াখি।
মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা জি২০ মেম্বর লৈবাকশিং, মীথুংলেন লৈবাকশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী তুরিজম মিনিস্তরশিং অমসুং মীহুৎ কাংবুগী লুচিংবশিংবু তরাম্না ওকখি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না জি২০গী ইমেন্স সিগনিফিকেন্স অমসুং গ্লোবেল গবর্নান্সতা মসিগী থৌদাং অদু খংলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মরুওইবা মায়োক্নবশিং কোকহন্নবা অমসুং সস্তেনেবল, বেলেন্স অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ থৌগৎনবগীদমক জি২০না মালেমগী মরুওইবা ইকোনোমীশিংবু পুন্না পুরক্লি।
তুরিজম ৱার্কিং গ্রুপ মীফমগী এচিবমেন্তশিং ফোংদোক্লদুনা মিনিস্তরনা খংহনখি মদুদি মীফম অদুদা প্রায়োরিতী ৫ – গ্রীন তুরিজম, দিজিতেলাইজেসন, স্কিলস, তুরিজম এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং দেস্তিনেসন মেনেজমেন্তদা খন্ন-নৈনখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি তুরিজম মন্ত্রালয়না তুরিজম ৱার্কিং গ্রুপকী মীফমগী নাকলদা থৌরমশিংগী পরিং অমা পাংথোকখি। থৌরমশিং অসিনা সস্তেনেবল অমসুং দাইবর্স তুরিজম প্রমোত তৌবদা মরুওইবা ওইরি মদুদা রুরেল তুরিজম, আর্কিওলোজিকেল তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম, ফিল্ম তুরিজম, ইকো তুরিজম অমসুং ক্রুইজ তুরিজমগুম্বা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা খন্ন-নৈনখি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জি২০ ৱার্কিং গ্রুপকী আউতকম দোকুমেন্ত অনিমক তরাম্না ওকলি। ত্রাভেল ফোর লাইফতা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা হায়খি মদুদি গৱা রোদমেপতা য়াওরিবা “ত্রাভেল ফোর লাইফ”, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী ভিজনরী ইনিসিয়েতিব ‘মিসন লাইফ’দা য়ুমফম ওই। ক্লাইমেত চেঞ্জগী ইফেক্তকী মায়োক্তা এনভাইরনমেন্তবু প্রোতেক্ত তৌবদা শরুক য়ানবা মহাক্না মীয়াংদা তকশিনখি।
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি কিশন রেদ্দীনা গৱা রোদমেপপু তরাম্না ওক্লদুনা হায়খি মদুদি “ঐখোয়না ‘গৱা রোদমেপ ফোর তুরিজমবু সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস ফংনবগীদমক ভেহিকল অমগুম’ তরাম্না ওকলি অমসুং তুরিজম ইন্দস্ত্রীদা দিবলপমেন্ত, ইনোভেসন অমসুং কোওপরেসনবু থৌগৎপদা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা মশক খংদোক্লবা মরুওইবা প্রায়োরিতী এরিয়া ৫গী ফাইভোতেল রোলবু হেন্না চেৎশিলহল্লে।”
মহাক্কী লোইশিন ৱারোলদা মহাক্না হায়খি মদুদি “ঐহাক্না মসি শেয়র তৌবদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি এস.দি.জি.শিংগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক জি২০ মেম্বরশিংগী বেস্ত প্রেক্তিসশিং অমসুং কেস স্তদীশিং উৎনবা জি২০ তুরিজম অমসুং এস.দি.জি. ওনলাইন দাশবোর্দ শেমগৎলগনি। মসিনা স্তেকহোল্দরশিংবু বেস্ত প্রেক্তিসশিংদগী তম্বা অমসুং মদু রেপ্লিকেত তৌবদা মতেং ওইরগনি।”
“ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জনিংবদি তুরিজমগী শক্তিগী কানবা লৌদুনা ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা জেনরেসনগীদমক হেন্না ফবা মালেম অমা শেম্বা ঙমগনি।” ৱাফম অসিগা লোয়ননা মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
মসিগী মমাংদা ‘পব্লিক প্রাইভেত দাইলোগ: ইম্পোর্তেন্স ওফ ত্রাভেল এন্দ তুরিজম তু দি জি২০ ইকোনোমীজ’দা খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি।
খন্ন-নৈনবা অদুদা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ৱা ঙাংখি অমসুং ৱার্লদ ত্রাভেল অমসুং তুরিজম কাউন্সিলগী প্রসিদেন্ত অমসুং সি.ই.ও. শ্রীমতী জুলিয়া সিম্পসন্না শরুক য়াখি।