Ministry of Defence
India is a resurgent power regaining its place on global economic map under PM Modi’s leadership: Raksha Mantri in New Delhi
“Record production & exports testament to massive growth of defence sector”
Shri Rajnath Singh spells out his vision for India@2047
“Need to build a welfare state with fool-proof government machinery; high standard of living; social harmony; equal women participation & increased employment”
India must ensure that universal values like democracy, religious freedom, dignity & peace are established across the globe: RM
02 JUN 2023 1:38PM by PIB Delhi
“India is not an emerging but a resurgent power which is regaining its place on the global economic map under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi,” said Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at an event in New Delhi on June 02, 2023. He began his address by stating that until the 17th century, India had a remarkably strong economy, constituting over a quarter of the world’s GDP, but it lost its glory due to a weak military and political slavery.
The Raksha Mantri asserted that the Government is working on both these fronts to ensure that India regains its old glorious status. He stated that no stone is being left unturned to create a strong, young & tech-savvy Armed Forces on the back of robust defence industry which indigenously manufactures state-of-the-art weapons/equipment, while efforts are also being made to get rid of the colonial mind-set.
“A strong military not only secures the borders, but also protects the culture & economy of a country. The goal is to build a strong, self-reliant and prosperous nation, which caters to its own needs as well as the requirements of friendly countries. This is an era of renaissance. It is time to re-establish India as a global superpower,” Shri Rajnath Singh said.
Citing a report by Morgan Stanley, the Raksha Mantri said that after naming India among the ‘Fragile 5’ economies in 2013, the investment firm recently stated that the country will be the third largest economy by 2027. He termed it as a testament to the growth of the Indian economy in recent years. He was of the view that the phrase ‘emerging power’ can be used for India in the immediate perspective, but for the long term, he views it as a resurgent power, which is regaining its place on the world economic map.
Shri Rajnath Singh listed out a number of reforms undertaken by the Government to facilitate the economic growth of the country. These include direct tax reforms, GST and steps to enhance ease of doing business. There has been a revolutionary transformation in all sectors and foreign investors today see India as an attractive destination, he said.
On the transformative changes brought about in the defence sector in the last few years, the Raksha Mantri stated that a number of steps have been taken to achieve complete ‘Aatmanirbharta’ in manufacturing of weapons and technologies. The major decisions include notification of four positive indigenisation lists of 411 items on behalf of the Armed Forces & four other lists of 4,666 items for DPSUs, besides setting up of Defence Industrial Corridors in Uttar Pradesh & Tamil Nadu.
Shedding light on the positive results achieved due to the Government’s efforts, Shri Rajnath Singh stated that a record over Rs one lakh crore defence production and all-time high defence exports of almost Rs 16,000 crore in Financial Year 2022-23 are proof of the massive growth of the defence sector. He added that the start-up friendly ecosystem created by the Government has led to the creation of over 100 unicorns in the country, with the defence R&D and manufacturing sector witnessing a significant increase in the number of start-ups.
The Raksha Mantri also shared his insights on the Prime Minister’s vision for India to be a developed nation by 2047, which he voiced during his 2022 Independence Day address from the ramparts of Red Fort. The Government is focusing on all sectors, including health, education, road transport, railways and border development to realise the Prime Minister’s vision, he said.
Shri Rajnath Singh spelt out his vision for India@2047, which includes a robust government machinery; help to every person in need; social harmony; equal participation of women and an ecosystem which creates more & more employment opportunities. He also called for further increasing the capacity of the economic infrastructure to ensure a high quality life to the country’s population, while developing the abilities of the youth. He envisioned growth with an efficient market economy, where people have freedom to start any business/job.
The Raksha Mantri added that emphasis should be laid to maintain the standard of life of those who unfortunately are unable to fulfill their dreams due to physical/mental illness or family reasons. “We need to build a welfare state. A state with high quality nutrition, housing, education and healthcare for its people. For this ‘social safety net’, both public and private sectors need to work together,” he said. He visualised an India, where the citizens take pride in their culture and civilization, respect values and traditions and welcome new ideas.
Shri Rajnath Singh also envisioned a developed India which ensures that universal values ​​like democracy, religious freedom, dignity and world peace are established across the globe. “Together, let us dream of an India where people have the same feeling of nation building; where all Indians work together without any discrimination. Let us dream of an India where people are judged not by their caste and religion, but by their knowledge and character; where every Indian has access to human rights and has commitment towards their duties. Let us dream of an India which is strong enough to defend itself and be ready to stand against any injustice anywhere in the world,” he said.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
পি.এম. মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত অসি মালেমগী ইকোনোমিক মেপতা মশাগী ওইবা মফম অমা কল্লক্লিবা অমুক ফাওগৎলক্লিবা শক্তি লৈবা লৈবাক অমনি: ঙাকশেল মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা
“রেকোর্দ প্রোদক্সন অমসুং এক্সপোর্তশিং আসিনা দিফেন্স সেক্তরদা চাউনা শাহৌ লাক্লিবা আসিগী খুদম্নি”
স্রী রাজনাথ সিংনা ভারত @2047গীদমক্তা মহাক্কী ভিজন ফোংদোরকখ্রে
“মতিক-চাবা সরকারগী মেছিনরীগা লোইননা য়াইফরবা রাজ্য অমা শেম্বগী তঙাইফদবা লৈ; অৱাংবা থাক্কী পুন্সি মহিং; খুনাইদা নুংশি-চাননা লৈবা; নুপীশিংনশু চপ মান্ননা শরুক য়াবা অমসুং এমপ্লোইমেন্ত হেনগৎহনবা”
ভারতনা মালেম শিনবা থুংনা য়ুনিভর্সেল ভেল্যুশিং খুদম ওইনা গনতন্ত্র; ধর্মগী মনিং-মখা তম্বা, ইজত অমসুং শান্তি লৈহনগদবনি: আর.এম.
02 JUN 2023 1:38PM by PIB Imphal
“প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত অসি মালেমগী ইকোনোমিক মেপতা মশাগী ওইবা মফম অমা কল্লক্লিবা ইনখৎলক্লিবা লৈবাক অমা নত্তে লৈবাক অসি অমুক হন্না ফাওগৎলক্লিবা শক্তি লৈবা লৈবাক অমনি” হায়না ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংনা ২০২৩গী জুন ২দা নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা হায়খি। মহাক্না ৱা ঙাংবা হৌরকপদা মহাক্না হায়খি মদুদি ১৭শুবা চহি চা ফাওবা ভারতকী য়াম্না লিংবা ইকোনোমী লৈরম্মি, মালেম অসিগী অপুনবা জি.দি.পি.গী শরুক মরি থোকপগী অমা ওইরম্মি অদুবু অশোনবা মিলিতরী অমসুং পোলিতিকেল স্লেবরীনা মরম ওইরগা মহাক্কী ইকাইখুম্নবা মিংচৎ অদু মাংখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা ভারতকী হান্নগী অরিবা ইকাইখুম্নরবা মিংচৎকী স্তেতস অমুক হন্না ফংনবা মাইকৈ অনিমক্তা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লমদম অসিদা মশানা খ্বাইদগী নৌরবা খুৎলাইশিং/ইক্যুইপমেন্তশিং শারিবা য়াম্না চাউরবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অসিগী মতেংনা অকনবা, নহা ওইরিবা অমসুং তেক-সেভী ওইবা আর্মদ ফোর্সশিং শেম্নবা তৌবা য়াবা খুদিংমক অমত্তা চিত্থদনা তৌরি অদুগা অমরোমদনা কোলোনিয়েল মাইন্দসেত অসিবু কোকহন্নবা থবক কয়া অমসু তৌরি।
“অরিংবা মিলিতরীনা ঙমখৈশিং ঙাক-শেনবদা নত্তনা লৈবাক অমগী কলচর অমসুং ইকোনোমীবু ঙাক-শেল্লি। পাম্লিবা পান্দমদি মশাগী তঙাইফদবশিং অদুবু নিংবা থুংহনবগা লোইন-লোইননা নুংশি-চান্ননা লৈমিন্নবা লৈবাকশিংগীশু মতেং পাংবা ঙম্বা য়াম্না লিংবা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা লৈবাক অমা ওইহনবদুনি। য়ুগ অসি অনৌবা মপোক অমা পোকপগী মতমনি। হৌজিক্তি ভারতপু আমুক হন্না মালেমগী সুপর পাৱর অমা ওইনা অমুক হন্না শেমগৎপগী মতম ওইরে,” হায়না শ্রী রাজনাথ সিংনা হায়খি।
মোর্গন স্তেনলীনা পীবা রিপোর্ত অমা পল্লদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতপু ২০১৩দা শেন্মিৎলোন ‘য়াম্না শোনবা ৫’গী মনুংদা চনহল্লবা মতুংদা, ইনভেস্ত ফর্ম অদুনা হন্দক্তা লৈবাক অসি ২০২৭ ফাওবদা মালেম অসিগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইরগনি হায়না হায়খি। মহাক্না মসিবু হন্দক্কী চহিশিং অসিদা ভারতকী ইকোনোমীদা শাহৌ লাকখিবা অদুগী খুদম্নি। মহাক্কী মিৎয়েংদা ‘ইনখৎলক্লিবা শক্তি’ হায়বা ৱাহৈ পরেং অসি ভারতকী হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসি য়েংলগা হায়বা য়াই অদুবু তুং-কোইনগী ওইনা য়েংলগদি মহাক্কী ৱাখল্লোন্দা মসিবু মালেমগী ইকোনোমিক মেপতা মশাগী ফংফম থোকপা মফম অদুবু অমুক হন্না কল্লিবা, অমুক হন্না ফাওগৎলক্লিবা শক্তিনি হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংনা লৈবাক অসিগি শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎলকখিবা খোংথাং কয়া অমা পনখি। মসিদা য়াওরিবশিং অসি দাইরেক্ত ততেক্স রিফোর্মশিং, জি.এস.তি. অমসুং ইজ ওফ দোইং বিজনেস ফগৎহন্নবা খোংথাংশিং। সেক্তর খুদিংমক্তা রিভোলিসনরী ওইবা অওনবা কয়া অমা পুরকখ্রে অমসুং মপান লমগী ইনভেস্তরশিংনা ভারত অসিবু পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা মফম অমা ওইনা উরে, হায়না মহাক্না হায়খি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা দিফেন্স সেক্তরদা লাকখিবা অহোংবশিং অদুগী মতাংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুৎলাইশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং শাবাদা ‘আত্মানির্ভর্তা’ মপুং ফানা ফংবা ঙম্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মরু ওইবা ফিরেপশিং অদুগী মনুংদা আর্মদ ফোর্সশিংগীদমক্তা আইতেম ৪১১গী ইন্দিজেনাইজেশনগী পোজিতিব লিস্ত মরি অমসুং দি.পি.এস.য়ু.শিংগীদমক্তা আইতেম ৪,৬৬৬গী অতোপ্পা লিস্ত মরি অমা, মসিদা নত্তনা উত্তর প্রাদেশ অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিয়েল কোরিদোরশিং থম্বগি মতাংদসু য়াওরি।
সরকারনা হোৎনখিবশিং অদুনা মরম ওইরগা পুরকখিবা অফবা ফমশিং অদুবু তাক্লদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংনা হায়খি মদুদি ২০২২-২৩গী ফাইনেন্সিয়েল য়িবরদা লুপা করোর লাখ অমা হেনবা দিফেন্সকী পোত্থোক অমসুং হৌজিক ফাওবগী ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর ১৬,০০০কী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসিনা দেফেন্স সেক্তরদা লাকখিবা চাউরবা শাহৌ অদুগী খুদম্নি। সরকার অসিনা শেমখিবা স্তার্ত-অপ ফ্রেনলী ইকোসীস্তেম অসিনা লৈবাক অসিদা য়ুনিকোর্ন ১০০ হেন্না শেমগৎহনখ্রে, লোইননা দিফেন্সকী আর.অমসুং দি. অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা স্তার্ত-অপশিংগী মশিং য়াম্না হেন্না হেনগৎকলপা থেংনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা ২০৪৭ ফাওবদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী রেদ ফোর্ত্তগী ২০২২গী ইন্দিপেন্দেন্স দেগী মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা হায়খিবা ভিজন অদুগী মতাংদা মহাক্না খঙজবশিং অদুবুশু মীয়ামদা শিয়র তৌরকখি। সরকার অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুবু মঙফাওনবা ঙম্নবা হেল্থ সেক্তর, এজুকেশন, রোদ ত্রান্সপোর্ত, রেলৱেজ অমসুং বোর্দর দেবেলপমেন্ত য়াওনা সেক্তর খুদিংমক্তা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংনা ইন্দিয়া @2047গীদমক্তা মহাক্কী ভিজন অদু পনখি, মসিদা মতিক-চাবা সরকারগী মেছিনরীগা লোইননা য়াইফরবা রাজ্য অমা শেম্বগী তঙাইফদবা লৈ; মতেংগী মথৌতাবা খুদিংমক্তা মতেং পাংবা; খুনাইদা নুংশি-চাননা লৈবা ; নুপীশিংনশু চপ মান্ননা শরুক য়াবা অমসুং এমপ্লোইমেন্ত হেনগৎহনবা ইকোসীস্তেম অমা লৈবা হায়রিবশিং অসি য়াওখি। মহাক্না নহাশিংগী এবিলিতিশিংঅদুবু দেবেলপ তৌদুনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুন্সিদা অৱাংবা থাক্কী পুন্সি মহিং অমা লৈহন্নবা ইকোনোমিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কেপাসিতী মখাতানা হেনগৎহন্নবসু হায়খি। মীপুম খুদিংমক্না মশাগী অপাম্বা নিজনেস অমহেক্তা তৌবদা নিংখা তম্না তৌবা ঙম্বা মতিক চাবা মার্কেত ইকোনোমী লৈবা শাহৌ লাকপা পাম্লি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ফিজিকেল/মেন্তেল ইলনেস নত্রগা ইমুংগী ওইবা খুদোংচাদবা খরনা মরম ওইরগা মশাগী মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনবা ঙমদ্রবা লাইবক থিরবশিংগী পুন্সি মহিং অদুবু নিংথিনা য়েংশিনবদা মিৎয়েং থমগদবনি। “ঐখোয়না নুঙঙাই-য়াইফবা রাজ্য অমা শেম্বগী তঙাইফদবা লৈ। মশাগী মীশিংগীদমক্তা অৱাংবা থাক্কী মচি ওইবা চিঞ্জাকশিং ফংহনবা, য়ুমলৈ-কৈরৈ মতিক চাবা, মহৈ-মশিং অমসুং হকশেল নিংথিনা থম্বা রাজ্যা অমা তঙাইফদে। মসিগী ‘সেফতী নেত’ অসিগীদমক্তা পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর অনিমক্না পুন্না থবক তৌবগী তঙাইফদবা লৈ,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী রাজনাথ সিংনা মালেম শিনবা থুংনা য়ুনিভর্সেল ভেল্যুশিং খুদম ওইনা গনতন্ত্র; ধর্মগী মনিং-মখা তম্বা, ইজত অমসুং শান্তি পুরকপা অদুগুম্বা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান শাগৎখি। “ঐখোয় মবাম পুন্না লৈবাক শেমগৎপগী ৱাখল্লোন চপ মান্ননা লৈবা; কেৎনবা অমত্তা থমদনা ভারত মচা খুদিংমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা ভারত অমগী মঙলান অদু মঙমিন্নসি। মীশিংবু মশাগী জাত-বিজাত অমসুং ধর্মগী মিংদা নত্তবীদা মখোয়গী লৌশিং অমসুং লমচৎ-শাজৎ অদুনা মশক তাকপা, ভারত মচা খুদিংমক্না মীওইবা অমা ওইবগী হক খুদিংমক ফংবা অমসুং মখোয়গী মথৌদাংদা খোংফম চেৎনা লেপ্পা ভারত অমগী মঙলান মঙমিন্নসি। মশাবু ঙকথোকচবা ঙম্বা অমসুং মালেম অসিগী মফম অমহেক্তদা অরানবগী মায়োক্তা লেপ্পা ঙম্বা অদুগুম্বা ভারত অমগী মঙলান মঙমিন্নসি,” হায়না মহাক্না হায়খি।