Prime Minister's Office
PM participates in Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan in Gandhinagar, Gujarat
“My experience with the teachers of Gujarat helped me at the national level also for creating a policy framework”
“Many world leaders recall their Indian teacher with high regard”
“I am an eternal student and have learnt to observe minutely whatever happens in society”
“Today’s confident and fearless student challenge teachers to come out of traditional mode of teaching”
“Challenges from curious students should be viewed by the teachers as the opportunities of personal and professional growth as they give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”
“Technology can provide information but not a point of view”
“Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”
“The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”
“Celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students”
“Small change by the teachers can bring about monumental transformations in the lives of young students”
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan, which is the 29th Biennial Conference of the All India Primary Teacher’ Federation. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition organized on the occasion. The theme of this conference is ‘Teachers are at the Heart of Transforming Education’.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the huge contributions of all teachers at a time when India is moving forward with the resolve of Viksit Bharat in the Amrit Kaal. Reflecting on the experience of transforming the education sector as the Chief Minister of Gujarat with the help of primary teachers, the Prime Minister pointed out that the school dropout rate diminished to less than 3 percent from 40 percent as informed by Shri Bhupendra Patel, the present Chief Minister of Gujarat. The Prime Minister said that his experience with the teachers of Gujarat helped him at the national level and also for creating a policy framework. He gave an example of constructing toilets in the schools for girls in mission mode. He also talked about starting science education in the tribal areas.
The Prime Minister also talked about the high regard that world leaders hold for Indian teachers. He said this he gets to hear very often when he meets foreign dignitaries. The Prime Minister recounted how the Kings of Bhutan And Saudi Arabia and the WHO DG talked highly of their Indian teachers.
Taking pride in being an eternal student, the Prime Minister said that he has learnt to observe whatever is happening in society. The Prime Minister shared his experiences with the teachers. He said in the changing times of the 21st century, India’s education system, teachers and students are changing. He said that earlier there were challenges with resources and infrastructure though students did not put many challenges. Now while infrastructure and resource challenges are being gradually addressed, students have unbound curiosity. These confident and unafraid young students challenge the teacher and take the discussion beyond traditional confines to new vistas. Teachers are pushed to stay updated as students have multiple sources of information. “Future of our education system is predicated on how these challenges are addressed by the teachers”, the Prime Minister said. He said that these challenges should be viewed by the teachers as opportunities for personal and professional growth. “These challenges give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”, the Prime Minister pointed out.
He asked the teachers to be the guide and mentors of the students along with being the educator. The Prime Minister reiterated that no technology in the world can teach how to get a deep understanding of any subject and when there is an information overload, focusing on the main topic becomes a challenge for the students. Shri Modi emphasized the need to arrive at a logical conclusion through deep learning of the matter. Therefore, the Prime Minister said, the role of teachers in the lives of students in the 21st century has become even more meaningful than before. He said that it is every parent’s wish that their wards are taught by the finest teachers and rest their hopes completely on them.
Underlining that students are influenced by the teacher’s thinking and behavior, the Prime Minister noted that the students are not only getting an understanding of the subject being taught but also learning how to communicate and put forward their views along with patience, courage, affection and unbiased behavior. The Prime Minister highlighted the importance of primary teachers and mentioned that they are among the first persons apart from the family who spend the most time with the child. “The realization of the responsibilities of a teacher will further strengthen the future generations of the nation”, the Prime Minister said.
Talking about the new National Education Policy, the Prime Minister conveyed his pride in the contribution of lakhs of teachers in the formulation of the policy. “Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”, he said. He said that the National Education Policy is replacing the old irrelevant education system that restricted students to only bookish knowledge. This new policy is based on practical understanding. The Prime Minister recalled personal experiences of learning from his childhood and emphasized the positive benefits of the personal involvement of the teacher in the learning process.
Throwing light on the provision for education in the mother tongue in the National Education Policy, the Prime Minister pointed out that even though India was ruled by the British for more than 200 years, the English language was limited to a handful of the population. He mentioned that primary teachers who learnt their trade in regional languages faced the brunt due to the preference being given to learning in English but the present government transformed it by the introduction of learning in regional languages, thereby salvaging the jobs of teachers who prefer regional languages. “The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister emphasized the need to create an environment where people come forward to become teachers. He stressed the need to make the status of teacher attractive as a profession. He said every teacher should be a teacher from the core of his or her heart.
The Prime Minister recalled his two personal wishes on the occasion of becoming the Chief Minister. First, to call his school friends to the Chief Minister’s residence and second to honor all his teachers. Shri Modi said even today he is in touch with his teachers who are around. He lamented the trend of declining personal bonds between teachers and students. Though, he said, in the sports field this bond is still strong. Similarly, the Prime Minister noted the disconnect between the students and the school as students forget about the school after leaving. He said that students, even the management, are not aware of the date of establishment of the institution. He said that celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students, he said.
Highlighting the importance of meals provided in schools, the Prime Minister said that the whole of society is coming together as one so that no child is left hungry at school. He also suggested inviting the elderly from the villages to serve food to the students during their midday meals so that the children inculcate the traditions and get an interactive experience to learn about the food being served.
Speaking about the importance of inculcating hygienic habits in children, the Prime Minister remembered the contributions of a teacher in a tribal area who would cut parts of her old saree to make a handkerchief for the children that can be pinned to their crests and can be used to wipe off the face or nose. He also shared an instance from a tribal school where the teacher had placed a mirror for the students to assess their overall look. This minute change, the Prime Minister said, brought about a huge difference in boosting the confidence of children.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that a small change by the teachers can bring about monumental changes in the lives of young students. He expressed confidence that all teachers will take forward the traditions of India which hold the teacher in the highest regard and realize the dreams of a Viksit Bharat.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, Union Minister, Shri Purushottam Rupala, Union Minister of State, Dr Munjpara Mahendrabhai, President of All India Primary Teacher’s Association, Shri Rampal Singh, Members of Parliament, and Ministers from Government of Gujarat were among those present on the occasion.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সংঘ অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে
"গুজৰাটৰ শিক্ষকসকলৰ সৈতে মোৰ অভিজ্ঞতাই মোক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো এক নীতিগত পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছিল"
"বিশ্বৰ বহুতো নেতাই তেওঁলোকৰ ভাৰতীয় শিক্ষকক উচ্চ সন্মানৰ সৈতে স্মৰণ কৰে"
"মই এজন চিৰন্তন শিক্ষাৰ্থী আৰু সমাজত যি ঘটিব সেয়া সূক্ষ্মভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰিবলৈ শিকিছোঁ"
"আজিৰ আত্মবিশ্বাসী আৰু নিৰ্ভীক শিক্ষাৰ্থীয়ে শিক্ষকসকলক পৰম্পৰাগত শিক্ষাদানৰ পদ্ধতিৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে"
"কৌতূহলী শিক্ষাৰ্থীসকলৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ শিক্ষকসকলে ব্যক্তিগত আৰু পেছাদাৰী বিকাশৰ সুযোগ হিচাপে চোৱা উচিত কিয়নো তেওঁলোকে আমাক শিকিবলৈ, শিকিবলৈ আৰু পুনৰ শিকাৰ সুযোগ দিয়ে"
"প্ৰযুক্তিয়ে তথ্য প্ৰদান কৰিব পাৰে কিন্তু দৃষ্টিকোণ নহয়"
"আজি ভাৰতে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নতুন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিছে আৰু সেই কথা মনত ৰাখি এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে"
"চৰকাৰে আঞ্চলিক ভাষাত শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যিয়ে শিক্ষকসকলৰ জীৱনো উন্নত কৰিব"
"বিদ্যালয়ৰ জন্মদিন উদযাপন কৰিলে বিদ্যালয
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সংঘ অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে, যি হৈছে সৰ্বভাৰতীয় প্ৰাথমিক শিক্ষক ফেডাৰেচনৰ ২৯ সংখ্যক দ্বিবাৰ্ষিক সন্মিলন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে আয়োজিত প্ৰদৰ্শনীৰ পৰিদৰ্শনো কৰে। এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে শিক্ষকসকল শিক্ষাৰ ৰূপান্তৰৰ মূলতে আছে’।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অমৃত কালত বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি অহা সময়ত সকলো শিক্ষকৰ বিশাল অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰাথমিক শিক্ষকৰ সহায়ত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে শিক্ষা খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তনৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটৰ বৰ্তমানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে জনোৱা অনুসৰি বিদ্যালয় এৰি যোৱাৰ হাৰ ৪০ শতাংশৰ পৰা ৩ শতাংশতকৈ ওপৰলৈ হ্ৰাস পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ শিক্ষকসকলৰ সৈতে তেওঁৰ অভিজ্ঞতাই তেওঁক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আৰু এক নীতিগত পৰিকাঠামো গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছিল। তেওঁ মিছন মোডত ছোৱালীৰ বাবে বিদ্যালয়ত শৌচালয় নিৰ্মাণৰ উদাহৰণ দিয়ে। তেওঁ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত বিজ্ঞান শিক্ষা আৰম্ভ কৰাৰ কথাও কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় শিক্ষকসকলৰ প্ৰতি বিশ্বৰ নেতাসকলে যি উচ্চ সন্মান দিয়ে সেই সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া তেওঁ বিদেশী গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলক লগ পায় তেতিয়া তেওঁ প্ৰায়ে এই কথা শুনিবলৈ পায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূটান আৰু চৌদি আৰৱৰ ৰজা আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ ডিজিয়ে তেওঁলোকৰ ভাৰতীয় শিক্ষকসকলৰ বিষয়ে কেনেদৰে আলোচনা কৰিছিল তাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
চিৰন্তন ছাত্ৰ হিচাপে গৌৰৱ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমাজত যি ঘটি আছে তাক লক্ষ্য কৰিবলৈ তেওঁ শিকিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষকসকলৰ সৈতে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰে। তেওঁ কয় যে একবিংশ শতিকাৰ পৰিৱৰ্তনশীল সময়ত ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা, শিক্ষক আৰু শিক্ষাৰ্থীৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ কৈছিল যে আগতে সম্পদ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে প্ৰত্যাহ্বান আছিল যদিও শিক্ষাৰ্থীসকলে বহুতো প্ৰত্যাহ্বান ৰখা নাছিল। এতিয়া যেতিয়া আন্তঃগাঁথনি আৰু সম্পদৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ ক্ৰমান্বয়ে সমাধান কৰা হৈছে, শিক্ষাৰ্থীসকলৰ অসীম কৌতূহল আছে। এই আত্মবিশ্বাসী আৰু ভয় নকৰা যুৱ শিক্ষাৰ্থীসকলে শিক্ষকজনক প্ৰত্যাহ্বান জনায় আৰু আলোচনাটো পৰম্পৰাগত সীমাৰ বাহিৰত নতুন দিশলৈ লৈ যায়। শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ওচৰত তথ্যৰ একাধিক উৎস থকাৰ বাবে শিক্ষকসকলক আপডেট হৈ থাকিবলৈ হেঁচা দিয়া হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "শিক্ষকসকলে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ কেনেদৰে মোকাবিলা কৰে তাৰ ওপৰত আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে"।
তেওঁ শিক্ষকসকলক শিক্ষাবিদ হোৱাৰ লগতে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ পথপ্ৰদৰ্শক আৰু পৰামৰ্শদাতা হ'বলৈ কৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে বিশ্বৰ কোনো প্ৰযুক্তিয়ে কোনো বিষয়ৰ গভীৰ বুজাবুজি কেনেদৰে লাভ কৰিব লাগে শিকাব নোৱাৰে আৰু যেতিয়া তথ্যৰ অত্যাধিক পৰিমাণ থাকে, তেতিয়া মূল বিষয়টোৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটো শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিষয়টোৰ গভীৰ শিক্ষাৰ জৰিয়তে যৌক্তিক সিদ্ধান্তত উপনীত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, একবিংশ শতিকাত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ জীৱনত শিক্ষকৰ ভূমিকা আগৰ তুলনাত অধিক অৰ্থপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। তেওঁ কৈছিল যে এইটো প্ৰতিজন অভিভাৱকৰ ইচ্ছা যে তেওঁলোকৰ সন্তানসকলৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ শিক্ষকসকলৰ শিক্ষণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে।
শিক্ষাৰ্থীসকল শিক্ষকৰ চিন্তা আৰু আচৰণৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শিক্ষাৰ্থীসকলে কেৱল শিকোৱা বিষয়টোৰ বিষয়েই বুজি পোৱাই নহয়, লগতে ধৈৰ্য্য, সাহস, স্নেহ আৰু পক্ষপাতহীন আচৰণৰ লগতে কেনেদৰে যোগাযোগ কৰিব লাগে আৰু তেওঁলোকৰ মতামত আগবঢ়াব লাগে সেয়াও শিকিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাথমিক শিক্ষকসকলৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে শিশুটোৰ সৈতে সৰ্বাধিক সময় অতিবাহিত কৰা পৰিয়ালৰ বাহিৰে তেওঁলোক হ’ল প্ৰথম ব্যক্তিসকল। "এজন শিক্ষকৰ দায়িত্ব প্ৰাপ্তিৰ ফলত দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম অধিক শক্তিশালী হ'ব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নীতি প্ৰণয়নত লাখ লাখ শিক্ষকৰ অৱদানৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। "আজি ভাৰতে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নতুন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিছে আৰু সেই কথা মনত ৰাখি এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে", তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে পুৰণি অপ্ৰাসংগিক শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ স্থান লৈছে যিয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক কেৱল কিতাপৰ জ্ঞানত সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। এই নতুন নীতিটো ব্যৱহাৰিক বুজাবুজিৰ ওপৰত আধাৰিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শৈশৱত লাভ কৰা ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু শিক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াত শিক্ষকজনৰ ব্যক্তিগত জড়িত হোৱাৰ ইতিবাচক লাভালাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত মাতৃভাষাত শিক্ষাৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও ভাৰতত ২০০ বছৰৰো অধিক সময় ধৰি ব্ৰিটিছ শাসন চলি আছিল, তথাপিও ইংৰাজী ভাষা মুষ্টিমেয় জনসংখ্যাৰ মাজত সীমাৱদ্ধ আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আঞ্চলিক ভাষাত তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় শিকা প্ৰাথমিক শিক্ষকসকলে ইংৰাজীত শিকাৰ বাবে দিয়া অগ্ৰাধিকাৰৰ বাবে ক্ষতিৰ সন্মুখীন হৈছিল কিন্তু বৰ্তমানৰ চৰকাৰে আঞ্চলিক ভাষাত শিক্ষাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ দ্বাৰা ইয়াক পৰিৱৰ্তন কৰিছিল, যাৰ ফলত আঞ্চলিক ভাষা পছন্দ কৰা শিক্ষকসকলৰ চাকৰি বৃদ্ধি হৈছিল। "চৰকাৰে আঞ্চলিক ভাষাত শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যিয়ে শিক্ষকসকলৰ জীৱনো উন্নত কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনে এক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে য'ত মানুহে শিক্ষক হ'বলৈ আগবাঢ়ি আহে। তেওঁ শিক্ষকৰ মৰ্যাদাক বৃত্তি হিচাপে আকৰ্ষণীয় কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন শিক্ষকে তেওঁৰ হৃদয়ৰ অন্তৰৰ পৰা এজন শিক্ষক হ'ব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত তেওঁ লাভ কৰা দুটা ব্যক্তিগত শুভেচ্ছাৰ কথা স্মৰণ কৰে। প্ৰথমতে, তেওঁৰ বিদ্যালয়ৰ বন্ধুসকলক মুখ্যমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহলৈ মাতিবলৈ আৰু দ্বিতীয়তে তেওঁৰ সকলো শিক্ষকক সন্মান জনোৱা। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিও তেওঁ ওচৰত থকা তেওঁৰ শিক্ষকসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি আছে। তেওঁ শিক্ষক আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত ব্যক্তিগত বন্ধন হ্ৰাস হোৱাৰ প্ৰৱণতাৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে। অৱশ্যে, তেওঁ কয়, ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত এই বন্ধন এতিয়াও শক্তিশালী। একেদৰে, ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ওলাই যোৱাৰ পিছত বিদ্যালয়খনৰ কথা পাহৰি যোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু বিদ্যালয়ৰ মাজত সংযোগ বিচ্ছিন্ন হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে শিক্ষাৰ্থীসকল, আনকি পৰিচালনা, প্ৰতিষ্ঠানটো স্থাপনৰ তাৰিখৰ বিষয়ে অৱগত নহয়। তেওঁ কয় যে বিদ্যালয়খনৰ জন্মদিন উদযাপন কৰিলে বিদ্যালয় আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত সংযোগ বিচ্ছিন্ন হোৱাটো সম্ভৱ নহ'ব, তেওঁ কয়।
বিদ্যালয়সমূহত প্ৰদান কৰা আহাৰৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ সমাজ এক হিচাপে একত্ৰিত হৈছে যাতে কোনো শিশু বিদ্যালয়ত ভোকত নাথাকে। তেওঁ লগতে গাওঁবোৰৰ বৃদ্ধসকলক তেওঁলোকৰ মধ্যাহ্ন ভোজনৰ সময়ত শিক্ষাৰ্থীসকলক খাদ্য পৰিৱেশন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ পৰামৰ্শ দিছিল যাতে শিশুসকলে পৰম্পৰাবোৰ গঢ়ি তোলে আৰু পৰিৱেশন কৰা খাদ্যৰ বিষয়ে জানিবলৈ এক আন্তঃক্ৰিয়ামূলক অভিজ্ঞতা লাভ কৰে।
শিশুসকলৰ মাজত স্বাস্থ্যকৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলৰ এগৰাকী শিক্ষকৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে যিয়ে শিশুসকলৰ বাবে ৰুমাল বনোৱাৰ বাবে তেওঁৰ পুৰণি শাৰীৰ কিছু অংশ কাটি দিব যিবোৰ তেওঁলোকৰ ক্ৰেষ্টত পিন কৰিব পাৰি আৰু মুখ বা নাক মচিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তেওঁ এখন জনজাতীয় বিদ্যালয়ৰ পৰা এটা উদাহৰণো ভাগ বতৰা কৰিছিল য'ত শিক্ষকজনে শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক চেহেৰা মূল্যাংকন কৰিবলৈ এখন আইনা ৰাখিছিল। এই মুহূৰ্তৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফলত শিশুসকলৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধিত যথেষ্ট পাৰ্থক্য আনিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শিক্ষকসকলৰ সামান্য পৰিৱৰ্তনে যুৱ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ জীৱনলৈ স্মৰণীয় পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। তেওঁ এইবুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে সকলো শিক্ষকে ভাৰতৰ পৰম্পৰাক আগুৱাই নিব যিয়ে শিক্ষকক সৰ্বোচ্চ সন্মান দিয়ে আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰে।
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, সাংসদ শ্ৰী চি আৰ পাটিল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পুৰুষোত্তম ৰূপালা, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী ড০ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাই, সৰ্বভাৰতীয় প্ৰাথমিক শিক্ষক সন্থাৰ সভাপতি শ্ৰী ৰামপাল সিং আৰু গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলো অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।