Prime Minister's Office
PM participates in Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan in Gandhinagar, Gujarat
“My experience with the teachers of Gujarat helped me at the national level also for creating a policy framework”
“Many world leaders recall their Indian teacher with high regard”
“I am an eternal student and have learnt to observe minutely whatever happens in society”
“Today’s confident and fearless student challenge teachers to come out of traditional mode of teaching”
“Challenges from curious students should be viewed by the teachers as the opportunities of personal and professional growth as they give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”
“Technology can provide information but not a point of view”
“Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”
“The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”
“Celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students”
“Small change by the teachers can bring about monumental transformations in the lives of young students”
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan, which is the 29th Biennial Conference of the All India Primary Teacher’ Federation. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition organized on the occasion. The theme of this conference is ‘Teachers are at the Heart of Transforming Education’.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the huge contributions of all teachers at a time when India is moving forward with the resolve of Viksit Bharat in the Amrit Kaal. Reflecting on the experience of transforming the education sector as the Chief Minister of Gujarat with the help of primary teachers, the Prime Minister pointed out that the school dropout rate diminished to less than 3 percent from 40 percent as informed by Shri Bhupendra Patel, the present Chief Minister of Gujarat. The Prime Minister said that his experience with the teachers of Gujarat helped him at the national level and also for creating a policy framework. He gave an example of constructing toilets in the schools for girls in mission mode. He also talked about starting science education in the tribal areas.
The Prime Minister also talked about the high regard that world leaders hold for Indian teachers. He said this he gets to hear very often when he meets foreign dignitaries. The Prime Minister recounted how the Kings of Bhutan And Saudi Arabia and the WHO DG talked highly of their Indian teachers.
Taking pride in being an eternal student, the Prime Minister said that he has learnt to observe whatever is happening in society. The Prime Minister shared his experiences with the teachers. He said in the changing times of the 21st century, India’s education system, teachers and students are changing. He said that earlier there were challenges with resources and infrastructure though students did not put many challenges. Now while infrastructure and resource challenges are being gradually addressed, students have unbound curiosity. These confident and unafraid young students challenge the teacher and take the discussion beyond traditional confines to new vistas. Teachers are pushed to stay updated as students have multiple sources of information. “Future of our education system is predicated on how these challenges are addressed by the teachers”, the Prime Minister said. He said that these challenges should be viewed by the teachers as opportunities for personal and professional growth. “These challenges give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”, the Prime Minister pointed out.
He asked the teachers to be the guide and mentors of the students along with being the educator. The Prime Minister reiterated that no technology in the world can teach how to get a deep understanding of any subject and when there is an information overload, focusing on the main topic becomes a challenge for the students. Shri Modi emphasized the need to arrive at a logical conclusion through deep learning of the matter. Therefore, the Prime Minister said, the role of teachers in the lives of students in the 21st century has become even more meaningful than before. He said that it is every parent’s wish that their wards are taught by the finest teachers and rest their hopes completely on them.
Underlining that students are influenced by the teacher’s thinking and behavior, the Prime Minister noted that the students are not only getting an understanding of the subject being taught but also learning how to communicate and put forward their views along with patience, courage, affection and unbiased behavior. The Prime Minister highlighted the importance of primary teachers and mentioned that they are among the first persons apart from the family who spend the most time with the child. “The realization of the responsibilities of a teacher will further strengthen the future generations of the nation”, the Prime Minister said.
Talking about the new National Education Policy, the Prime Minister conveyed his pride in the contribution of lakhs of teachers in the formulation of the policy. “Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”, he said. He said that the National Education Policy is replacing the old irrelevant education system that restricted students to only bookish knowledge. This new policy is based on practical understanding. The Prime Minister recalled personal experiences of learning from his childhood and emphasized the positive benefits of the personal involvement of the teacher in the learning process.
Throwing light on the provision for education in the mother tongue in the National Education Policy, the Prime Minister pointed out that even though India was ruled by the British for more than 200 years, the English language was limited to a handful of the population. He mentioned that primary teachers who learnt their trade in regional languages faced the brunt due to the preference being given to learning in English but the present government transformed it by the introduction of learning in regional languages, thereby salvaging the jobs of teachers who prefer regional languages. “The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister emphasized the need to create an environment where people come forward to become teachers. He stressed the need to make the status of teacher attractive as a profession. He said every teacher should be a teacher from the core of his or her heart.
The Prime Minister recalled his two personal wishes on the occasion of becoming the Chief Minister. First, to call his school friends to the Chief Minister’s residence and second to honor all his teachers. Shri Modi said even today he is in touch with his teachers who are around. He lamented the trend of declining personal bonds between teachers and students. Though, he said, in the sports field this bond is still strong. Similarly, the Prime Minister noted the disconnect between the students and the school as students forget about the school after leaving. He said that students, even the management, are not aware of the date of establishment of the institution. He said that celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students, he said.
Highlighting the importance of meals provided in schools, the Prime Minister said that the whole of society is coming together as one so that no child is left hungry at school. He also suggested inviting the elderly from the villages to serve food to the students during their midday meals so that the children inculcate the traditions and get an interactive experience to learn about the food being served.
Speaking about the importance of inculcating hygienic habits in children, the Prime Minister remembered the contributions of a teacher in a tribal area who would cut parts of her old saree to make a handkerchief for the children that can be pinned to their crests and can be used to wipe off the face or nose. He also shared an instance from a tribal school where the teacher had placed a mirror for the students to assess their overall look. This minute change, the Prime Minister said, brought about a huge difference in boosting the confidence of children.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that a small change by the teachers can bring about monumental changes in the lives of young students. He expressed confidence that all teachers will take forward the traditions of India which hold the teacher in the highest regard and realize the dreams of a Viksit Bharat.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, Union Minister, Shri Purushottam Rupala, Union Minister of State, Dr Munjpara Mahendrabhai, President of All India Primary Teacher’s Association, Shri Rampal Singh, Members of Parliament, and Ministers from Government of Gujarat were among those present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাংথোকপা অখিল ভারতীয় শিক্ষা সংঘ অধিবেসন শরুক য়াখ্রে
“ঐনা গুজরাতকী ওজাশিংগা তিন্নবদগী ফংলকপা লৌশিং অসি থৌশিল অমা শেম্নবা জাতিগী থাক্তসু ঐগী মতেং ওইখি”
“ঐ লেপ্তনা তম্লিবা মহৈরোয় অমনি অমসুং খুন্নাইদা থোক্লিবা থৌদোক খুদিংমক কুপ্না য়েংনবা তম্লি”
“ঙসিগী অকিবা য়াওদবা অমসুং থাজবা লৈরবা মহৈরোয়শিংনা থায়নগী লাইরিক তাকপীবগী মওং হোংদোক্নবা ওজাশিংদা শিংনরি”
“থৱায় য়াওবা মহৈরোয়শিংদগী লাকপা শিংনবশিং ওজাশিংনা মীওই অমা ফগৎনবা অমসুং শীনফম অমা চাউখৎনবা ওইনা উগদবনি অমসুং মখোয় তম্নবা, তমদনবা অমসুং অমুক হন্না তম্নবা খুদোংচাবা অমা পীগদবনি”
“তেক্নোলোজিনা ই-পাউ পীবা ঙমগনি অদুবু ৱাখল্লোন অমা পীবা ঙম্লোই”
“২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ঙসি ভারতনা অনৌবা সিস্তেমশিং শেমগৎলি অমসুং মসিদা ৱাখলদা থমদুনা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অমা শেম্লে”
“লম লমগী লোলশিংদা লাইরিক তম্নবা অমসুং ওজাশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলি”
“স্কুলগী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা অসিনা স্কুলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্তা শম্নদ্রিবা অসি ফহনগনি”
“ওজাশিংনা অহোংবা খর পুরকপদা নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংগী পুন্সিদা য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্কনি”
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ওল ইন্দিয়া প্রাইমারি তিচর্স ফেদেরেসনগী ২৯শুবা বাইনিয়েল কনফরেন্স, অখিল ভারতীয় শিক্ষা সংঘ অধিবেসন শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা পাংথোকপা একজিবিসন অমসু প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি। মীফম অসিগী থিমদি ‘লাইরিক-লাইশুগী লমদা অওনবা পুরকপদা ওজাশিং’ হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ভারতনা মাঙলোমদা চঙশিল্লিবা মতম অসিদা ওজাশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলদগী ফংবা পাউগী মতুংইন্না রাজ্য অসিদা স্কুল তম্বা তোকপগী চাং চাদা ৪০ ওইরম্বদগী হৌজিক চাদা ৩দা হন্থরে। মহাক্না গুজরাতকী ওজাশিংগা তিন্নবদগী ফংলকপা লৌশিং অসি থৌশিল অমা শেম্নবা জাতিগী থাক্তসু মহাক্কী মতেং ওইখি। স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগী তোইলেতশিং মিসনগী মওংদা শাখিবা অদু মহাক্না খুদম ওইনা পনখি। ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা সাইন্স ইজুকেসন হৌদোকখিবগী মতাংদসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী লুচিংবশিংনা ভারতকী ওজাশিং থাক ৱাংনা লৌরি। মহাক্না মপান লৈবাকশিংগী লুচিংবশিং উনবা মতমদা ৱাফম অসি মহাক্না ময়েক শেংনা তাই। ভুতানগী নিংথৌ, সাউদি অরাবিয়াগী নিংথৌ অমসুং ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী দি.জিনা মখোয়গী ভারতকী ওজাশিংগী মরমদা ৱাংনা থাংগৎখি।
মহৈ তম্বা লেপত্রিবা মহৈরোয় অমা ওইবগী চাউথোকচবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইদা থোক্লিবা থৌদোক খুদিংমক কুপ্না য়েংনবা মহাক তম্লি। ২১শুবা চহিচাগী মতম হোংলকপগী মতুংইন্না, ভারতকী লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক, ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিং হোংলি। মমাঙদা মহৈরোয়শিংনা খুদোংচাদবা কয়া পুখৎলক্ত্রবসু দরকার ওইবা মচাকশিং ৱাৎপগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। হৌজিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ওজা ৱাৎপা তপ্ন-তপ্না কোকহল্লে অমসুং মহৈরোয়শিং হরাওরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংগী থাজবা অমসুং কিদবা অসিনা ওজাশিংদা শিংনবা অমা ওইরে অমসুং অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা খন্ন-নৈনবা চৎথরে। মহৈরোয়শিং খঙবা-হৈবা হেনগৎলকপদগী ওজাশিং নমদুনা লৌশিং হেনগৎহল্লে। ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশু তম্বগী তুংলমচৎ অসি কমদৌনা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি ওজাশিংনা কোকহনবগে হায়বগী মখা পোল্লে। হায়রিবা অৱাবশিং অসিনা মীওই অমা চাউখৎনবা অমসুং শীনফম অমদা লৈরিবশিং ফগৎনবা খুদোংচাবশিংনি হায়না ওজাশিংনা উগদবনি। মখোয় তম্নবা, তমদনবা অমসুং অমুক হন্না তম্নবা খুদোংচাবা অমা পীগদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি কমদৌনা হিরম অমা মমুৎ তানা খঙগদগে হায়বা তাক্নবা তেক্নোলোজি অমতা মালেম অসিদা লৈতে অমসুং ই-পাউ কা হেন্না ফংবা মতমদা মরুওইবা হিরম অমদা মীৎয়েং চঙবদা মহৈরোয়শিংদা খুদোংচাদবা অমা থোকহল্লি। ২১শুবা চহিচাদা মহৈরোয়শিংগী পুন্সিদা ওজাশিংগী থৌদাং অসি হান্নদগী হেন্না মরুওইরে। মমা-মপা খুদিংমক্না মখোয়গী মচাশিং খ্বাইদগী ফবা ওজাশিংনা তাকপী-তম্বীরি হায়না খল্লি অমসুং মখোয়গী থাজবশিং ওজাশিংগী মফমা থম্লি।
ওজাশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং লমচৎ-শাজৎনা মহৈরোয়শিংদা ইথিল পীরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৈরোয়শিংনা তম্লিবা হিরম অমা খঙবা খক নত্তনা কমদৌনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং খাংবা কনবা, থৌনা, মীনুংশিং অমসুং মীচং-মীখাই নাইদবা মওংদা ফোঙগদগে হায়বসু তম্লি। ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগী মথক্তা অঙাংশিংগা মতম শাংনা লৈমিন্নবশিংগী মনুংদা প্রাইমারিগী ওজাশিং অসিসু অমনি। ওজা অমা ওইবগী থৌদাং মশক খঙবা অসিনা লৈবাক্কী তুংগী মীরোলশিং মখা তানা ফগৎহনগনি।
নিউ ইজুকেসন পোলিসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোলিসি অসি শেম্নবা ওজা লাখ কয়ানা মতেং পাংলকখিবা অসিগীদমক চাউথোকচবা ফাওই। ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ঙসি ভারতনা অনৌবা সিস্তেমশিং শেমগৎলি অমসুং মসি ৱাখলদা থমদুনা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অমা শেম্লে। মহৈরোয়শিং লাইরক্তগী ফংবা লৌশিং খক্তদা ফাজিল্লগা থম্বা অরিবা মরী লৈনদবা লাইরিক-লাইশু তাকপী-তম্বীগী থবক অদু অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিনা মহুৎশীল্লে। অনৌবা পোলিসি অসি থবক ওইনা পাংথোক্তুনা ফংবা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি।
অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসিদা ইমা লোলদা লাইরিক তম্নবগী খুদোংচাবা পীরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বৃতিসনা ভারত অসি চহি ২০০ পানলম্লবসু ইংলিস লোন অমসি মীওই খর খক্তগী ওইরমখি। ইংলিস লোলদা তম্বদা হেন্না মরুওইনা লৌখিবদগী মশাগী লোলশিং তম্লকপা প্রাইমারি ওজাশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা লম-লমগী লোলশিং লাইরিক তম্বা হৌদোক্তুনা অওনবা পুরক্লে, মসিনা লম-লমগী লোলশিং খঙবা ওজাশিংগী থবক মপুংফাহল্লে। লম লমগী লোলশিংদা লাইরিক তম্নবা অমসুং ওজাশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই কয়া ওজা ওইনিংনবা ফিবম অমা শেমগৎনবগী তঙাইফদবা লৈরে। ওজাগী শীনফম অমা য়াম্না পাম্নবা শীনফম অমা ওইহনগদবনি। ওজা খুদিংমক মহাক্কী থম্মোয় মনুংদগী ওজা অমা ওইগদবনি।
মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা লনাই ওইনা পাংথোক্কে খনবা থবক অনি প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। অহানবদা, মহাক্কী স্কুলগী মরুপ-মপাংশিং চীফ মিনিস্তরগী লৈফমদা কৌবা অমসুং অনিশুবদা মহাক্কী ওজা পুম্নমক ইকায়খুম্নবা উৎপা অসিনি। শ্রী মোদীনা হায়খি ঙসি ফাওবা মহাক্না মহাক্কী ওজাশিংগা পাউ ফাওনরি। ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্তা লৈনবা মরী শোকচিল্লক্লিবা অসি অফবা নত্তে। শান্ন-খোৎনবগী লমদা ওজা অমসুং মহৈরোয়শিংগা অফবা মরী লৈনরি। লাইরিক তম্বা লোইখ্রবা মতুংদা মহৈরোয়শিংগা স্কুলগী মরক্তা মরী লৈনদ্রে অমসুং মহৈরোয়শিংনা স্কুল কাউরে। মহৈরোয়শিং অমসুং ওজাশিং ফাওবা স্কুল অমা লিংখৎখিবগী তারিখ খঙদ্রে। স্কুলগী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা অসিনা স্কুলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্তা শম্নদ্রিবা অসি ফহনগনি।
স্কুলশিংদা চাক পীজবগী মরুওইবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাই অমা অমা ওইনা পুনশিন্দুনা অঙাং অমতা স্কুলদা চাক লামহন্দ্রে। অঙাংশিং চৎনবীশিং তম্নবা অমসুং চাক-ইন্সাং হাপ্পগী মতাংদা তম্নবা খুঙ্গংশিংদগী অহল-লমনশিং মহৈরোয়শিংগী সেবা তৌনবা কৌগদবনি।
অঙাংশিংদা লু-নানবগী হৈনবী লৈহনবগী মরুওইবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেলগী লমদম অমদা ওজা অমনা মহাক্কী অমনবা সারি অদুগী মচেৎ অমা শেগাইরগা অঙাংশিংগী মমাই অমসুং নাতোন তৈথোক্নবা রুমাল অমা শেমখি। ত্রাইবেলগী স্কুল অমদা ওজা অমনা মহৈরোয়শিংনা মশাগী শক্তমশিং য়েংনবা মিংশেল অমা থমখি। মসিগী অপীকপা অহোংবা অসিনা মহৈরোয়শিংগী থাজবা য়াম্না চাউনা হেনগৎহল্লি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ওজাশিংনা অহোংবা মচা অমা পুরকপদা নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা পুরক্কনি। ওজাশিং থাক ৱাংনা থম্বা ভারতকী চৎনবীশিং ওজা খুদিংমক্না মাঙলোমদা পুখৎকদবনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান থবক ওইনা ওন্থোক্কদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, এম.পি সি.আর পতিল, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পুরুসোত্তম রুপালা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জপারা মহেন্দ্রভাই, ওল ইন্দিয়া প্রাইমারি তিচর্স এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত শ্রী রামপাল সিংহ, এম.পিশিং অমসুং গুজরাত সরকারগী মিনিস্তরশিং য়াওখি।