ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ଗାନ୍ଧିନଗର ଠାରେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସଂଘ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଗୁଜୁରାଟର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି”
“ଅନେକ ବିଶ୍ୱ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନର ସହିତ ସ୍ମରଣ କରନ୍ତି”
“ମୁଁ ଜଣେ ଶାଶ୍ୱତ ଛାତ୍ର ଏବଂ ସମାଜରେ ଯାହା କିଛି ଘଟେ, ତାହାକୁ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଶିଖିଛି”
“ଆଜିର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଏବଂ ଭୟହୀନ ଛାତ୍ର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ପାରମ୍ପାରିକ ଶିକ୍ଷାଦାନରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଉଛନ୍ତି”
“ଜିଜ୍ଞାସୁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଶିକ୍ଷକମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ ଯେହେତୁ ସେମାନେ ଆମକୁ ଶିଖିବା, ଅଣଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନଃଶିକ୍ଷା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି”
“ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ କିନ୍ତୁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନୁହେଁ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆଜି ଭାରତ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି”
“ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ”
“ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ”
“ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଛ
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକ ମହାସଂଘର ୨୯ ତମ ଦ୍ୱିବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅଟେ । ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ଶିକ୍ଷକ ହେଉଛନ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଶିକ୍ଷାର ହୃଦୟ”।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବିପୁଳ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଅମୃତ କାଳରେ ବିକାଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୂପାନ୍ତର କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଧାର ପାଠ ଛାଡୁଥିବା ହାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ତାଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ତଥା ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଶୌଚାଳୟ ର୍ନିମାଣ କରିବାର ଉଦାହରଣ ସେ ଦେଇଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ନେତାମାନେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ବିଦେଶୀ ମାନ୍ୟଗଣଙ୍କୁ ଭେଟନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେ ଅନେକ ସମୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ପାଆନ୍ତି । ଭୁଟାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବର ରାଜା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ତାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
ଜଣେ ଶାଶ୍ୱତ ଛାତ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ ଗର୍ବିତ ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜରେ ଯାହା ଘଟୁଛି ତାହାକୁ ସେ ନୀରିକ୍ଷଣ କରିବା ଶିଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଆହ୍ୱାନ ରହିଥିଲା ଯଦିଓ ଛାତ୍ରମାନେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିବାବେଳେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ନାହିଁ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଏବଂ ଭୟହୀନ ଯୁବକ ଛାତ୍ରମାନେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବାହାରେ ଆଲୋଚନାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯାଆନ୍ତି । ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଏକାଧିକ ସୂଚନା ଉତ୍ସ ଥିବାରୁ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଅପଡେଟ୍ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଚ ଗୁଡିକୁ କିପରି ସମାଧାନ କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଶିକ୍ଷକମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍‍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଆମକୁ ଶିଖିବା, ନଶିଖିବା ଏବଂ ପୁନଃ ଶିକ୍ଷା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ ।
ସେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାବିତ ହେବା ସହିତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତା ହେବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିପରି କୌଣସି ବିଷୟର ଗଭୀର ବୁଝାମଣା ପାଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସୂଚନା ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ, ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇଯାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ବିଷୟର ଗଭୀର ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଭୂମିକା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ଭରସା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ରହିଥାଏ ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଚରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରମାନେ କେବଳ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଥିବା ବିଷୟକୁ ବୁଝିନଥାନ୍ତି ବରଂ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ସାହସ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷତା ସହିତ କିପରି ଯୋଗାଯୋଗ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଶିଖୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବାର ବ୍ୟତୀତ ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପିଲାଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢି ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବ ।
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ନୀତି ପ୍ରଣୟନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଅବଦାନରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପୁରାତନ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଦଳାଉଛି ଯାହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବହି ଜ୍ଞାନରେ ସୀମିତ ରଖିଥିଲା । ଏହି ନୂତନ ନୀତି ବ୍ୟବହାରିକ ବୁଝାମଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାଦିନରୁ ଶିଖିବାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯୋଗଦାନର ସକରାତ୍ମକ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୨୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଇଂରାଜୀ ଭାଷା କେବଳ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଶିଖିଥିଲେ ସେମାନେ ଇଂରାଜୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ କରାଯାଉଥିବାରୁ ସେମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଚାକିରୀକୁ ବଞ୍ଚାଇ ଦିଆଗଲା । ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଶିକ୍ଷକ ହେବାକୁ ଆଗକୁ ଆସିବେ । ବୃତ୍ତି ଭାବରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସ୍ଥିତିକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷକ ନିଜ ହୃଦୟରୁ ମୂଳରୁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ହେବା ଉଚିତ୍‍ ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଦୁଇଟି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଇଚ୍ଛାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ, ତାଙ୍କ ସ୍କୁଲ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଡାକିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି । ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବନ୍ଧନ ହ୍ରାସ ହେବାର ଧାରାକୁ ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଯଦିଓ, ସେ କହିଛନ୍ତି, କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ବନ୍ଧନ ଏବେବି ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାଡିବା ପରେ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଭୁଲିଯାଉଥିବାରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଏପରିକି ପରିଚାଳନା କମିଟି ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ତାରିଖ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଭୋଜନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କୌଣସି ପିଲା ଭୋକରେ ରହିବେ ନାହିଁ । ସେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମରୁ ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସମୟରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନେ ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁକରଣ କରିବେ ଏବଂ ଦିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇପାରିବେ ।
ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭ୍ୟାସ କରିବାର ମହତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ଯିଏ କି ତାଙ୍କ ପୁରୁଣା ଶାଢୀର କିଛି ଅଂଶ କାଟି ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୁମାଲ ତିଆରି କରି ପାରିବେ ଏବଂ ମୁହଁ କିମ୍ବା ନାକ ପୋଛିଦେବା ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଶିକ୍ଷକ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ରୂପକୁ ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦର୍ପଣ ରଖିଥିଲେ । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପିଲାମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢାଇବାରେ ଏକ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆଣିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଏକ ଛୋଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୁବ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସ୍ମରଣୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକ ଭାରତର ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବେ ଯାହା ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ବିକାଶି ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ ।
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ରାମପାଲ ସିଂହ, ସାଂସଦ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM participates in Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan in Gandhinagar, Gujarat
“My experience with the teachers of Gujarat helped me at the national level also for creating a policy framework”
“Many world leaders recall their Indian teacher with high regard”
“I am an eternal student and have learnt to observe minutely whatever happens in society”
“Today’s confident and fearless student challenge teachers to come out of traditional mode of teaching”
“Challenges from curious students should be viewed by the teachers as the opportunities of personal and professional growth as they give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”
“Technology can provide information but not a point of view”
“Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”
“The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”
“Celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students”
“Small change by the teachers can bring about monumental transformations in the lives of young students”
12 MAY 2023 12:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan, which is the 29th Biennial Conference of the All India Primary Teacher’ Federation. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition organized on the occasion. The theme of this conference is ‘Teachers are at the Heart of Transforming Education’.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the huge contributions of all teachers at a time when India is moving forward with the resolve of Viksit Bharat in the Amrit Kaal. Reflecting on the experience of transforming the education sector as the Chief Minister of Gujarat with the help of primary teachers, the Prime Minister pointed out that the school dropout rate diminished to less than 3 percent from 40 percent as informed by Shri Bhupendra Patel, the present Chief Minister of Gujarat. The Prime Minister said that his experience with the teachers of Gujarat helped him at the national level and also for creating a policy framework. He gave an example of constructing toilets in the schools for girls in mission mode. He also talked about starting science education in the tribal areas.
The Prime Minister also talked about the high regard that world leaders hold for Indian teachers. He said this he gets to hear very often when he meets foreign dignitaries. The Prime Minister recounted how the Kings of Bhutan And Saudi Arabia and the WHO DG talked highly of their Indian teachers.
Taking pride in being an eternal student, the Prime Minister said that he has learnt to observe whatever is happening in society. The Prime Minister shared his experiences with the teachers. He said in the changing times of the 21st century, India’s education system, teachers and students are changing. He said that earlier there were challenges with resources and infrastructure though students did not put many challenges. Now while infrastructure and resource challenges are being gradually addressed, students have unbound curiosity. These confident and unafraid young students challenge the teacher and take the discussion beyond traditional confines to new vistas. Teachers are pushed to stay updated as students have multiple sources of information. “Future of our education system is predicated on how these challenges are addressed by the teachers”, the Prime Minister said. He said that these challenges should be viewed by the teachers as opportunities for personal and professional growth. “These challenges give us an opportunity to learn, unlearn and relearn”, the Prime Minister pointed out.
He asked the teachers to be the guide and mentors of the students along with being the educator. The Prime Minister reiterated that no technology in the world can teach how to get a deep understanding of any subject and when there is an information overload, focusing on the main topic becomes a challenge for the students. Shri Modi emphasized the need to arrive at a logical conclusion through deep learning of the matter. Therefore, the Prime Minister said, the role of teachers in the lives of students in the 21st century has become even more meaningful than before. He said that it is every parent’s wish that their wards are taught by the finest teachers and rest their hopes completely on them.
Underlining that students are influenced by the teacher’s thinking and behavior, the Prime Minister noted that the students are not only getting an understanding of the subject being taught but also learning how to communicate and put forward their views along with patience, courage, affection and unbiased behavior. The Prime Minister highlighted the importance of primary teachers and mentioned that they are among the first persons apart from the family who spend the most time with the child. “The realization of the responsibilities of a teacher will further strengthen the future generations of the nation”, the Prime Minister said.
Talking about the new National Education Policy, the Prime Minister conveyed his pride in the contribution of lakhs of teachers in the formulation of the policy. “Today India is creating new systems as per the needs of the 21st century and a new National Education Policy has been formulated keeping that in mind”, he said. He said that the National Education Policy is replacing the old irrelevant education system that restricted students to only bookish knowledge. This new policy is based on practical understanding. The Prime Minister recalled personal experiences of learning from his childhood and emphasized the positive benefits of the personal involvement of the teacher in the learning process.
Throwing light on the provision for education in the mother tongue in the National Education Policy, the Prime Minister pointed out that even though India was ruled by the British for more than 200 years, the English language was limited to a handful of the population. He mentioned that primary teachers who learnt their trade in regional languages faced the brunt due to the preference being given to learning in English but the present government transformed it by the introduction of learning in regional languages, thereby salvaging the jobs of teachers who prefer regional languages. “The Government is giving emphasis to education in regional languages which will also improve the lives of teachers”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister emphasized the need to create an environment where people come forward to become teachers. He stressed the need to make the status of teacher attractive as a profession. He said every teacher should be a teacher from the core of his or her heart.
The Prime Minister recalled his two personal wishes on the occasion of becoming the Chief Minister. First, to call his school friends to the Chief Minister’s residence and second to honor all his teachers. Shri Modi said even today he is in touch with his teachers who are around. He lamented the trend of declining personal bonds between teachers and students. Though, he said, in the sports field this bond is still strong. Similarly, the Prime Minister noted the disconnect between the students and the school as students forget about the school after leaving. He said that students, even the management, are not aware of the date of establishment of the institution. He said that celebrating the school's birthday will address the disconnect between the schools and the students, he said.
Highlighting the importance of meals provided in schools, the Prime Minister said that the whole of society is coming together as one so that no child is left hungry at school. He also suggested inviting the elderly from the villages to serve food to the students during their midday meals so that the children inculcate the traditions and get an interactive experience to learn about the food being served.
Speaking about the importance of inculcating hygienic habits in children, the Prime Minister remembered the contributions of a teacher in a tribal area who would cut parts of her old saree to make a handkerchief for the children that can be pinned to their crests and can be used to wipe off the face or nose. He also shared an instance from a tribal school where the teacher had placed a mirror for the students to assess their overall look. This minute change, the Prime Minister said, brought about a huge difference in boosting the confidence of children.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that a small change by the teachers can bring about monumental changes in the lives of young students. He expressed confidence that all teachers will take forward the traditions of India which hold the teacher in the highest regard and realize the dreams of a Viksit Bharat.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, Union Minister, Shri Purushottam Rupala, Union Minister of State, Dr Munjpara Mahendrabhai, President of All India Primary Teacher’s Association, Shri Rampal Singh, Members of Parliament, and Ministers from Government of Gujarat were among those present on the occasion.