Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of various projects at Shantivan complex of Brahma Kumaris at Abu Road, Rajasthan
10 MAY 2023 6:41PM by PIB Delhi
Om Shanti!
Respected Rajyogini Dadi Ratan Mohini ji, all senior members of Brahma Kumaris, and my dear brothers and sisters who have come from different parts of India to take part in this program!
It has been my good fortune that I get the opportunity to be among you several times. Whenever I come among you, I always relish a spiritual feeling. And this is the second time in the last few months that I have got the opportunity to attend the program of Brahma Kumaris. Earlier, you had invited me in February when you started the 'Jal Jan Abhiyan'. I then recalled in detail how my affinity has continued to grow with the Brahma Kumaris. It is all due to the blessings of God and also the affection of Rajyogini Dadi ji.
Today, the foundation stone of the Super Specialty Charitable Global Hospital has been laid here. Today the work related to expansion of Shivamani Homes and Nursing College has also started. I heartily congratulate the Brahma Kumaris organization and all its members for all these initiatives.
Friends,
All the social and religious institutions of India have an important role in the ‘Amrit Kaal’ of independence. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the period of duty for every citizen of the country. This period of duty means 100% discharge of our responsibility! And along with that, expansion of our thoughts and responsibilities in the interest of the country and the society! It implies that we also have to think what more we can do for our country while continuing to discharge our duties with full dedication.
All of you are like the inspiration for this period of duty. As a spiritual organization, Brahma Kumaris work to strengthen the moral values in the society. But at the same time, you are completely dedicated to social service, promotion of science, education and increasing social awareness. Your Global Hospital Research Centre in Mount Abu is indeed a great example. And I am told that this institute organises health camps and blood donation camps in the nearby villages. Now the Super Specialty Charitable Global Hospital will also help in improving health services in this region. All of you deserve congratulations for this humanitarian effort.
Friends,
Today our entire country is experiencing a transformation of health facilities. For the first time in the last nine years, even the poorest of the poor in the country have realized that the country's hospitals are easily available for them too. And Ayushman Bharat Yojana has played a big role in this. Ayushman Bharat Yojana has opened the doors of not only government but also private hospitals for the poor.
You are also aware that the government bears the cost of treatment up to Rs 5 lakh under this scheme. More than four crore poor people of the country have benefited from this scheme. Had there been no Ayushman Bharat scheme, they would have had to spend Rs 80,000 crore from their own pockets for their treatment. Similarly, the poor and middle class people will save about 20,000 crore rupees due to the availability of affordable medicines at Jan Aushadhi Kendras.
And you can imagine the service you can do to the poor if our Brahmakumaris Sansthan units, which are spread in every village of the country, inform people about the government-run Jan Aushadhi Kendras where quality medicines are available at much cheaper price. The medicines which cost 100 rupees in the market are available in these centres for 10-15 rupees. You can imagine how much service will be done to the poor. Therefore, all our Brahma Kumars or Brahma Kumaris should create this awareness among the people that these Jan Aushadhi Kendras have been set up across the country. People who come in contact with you will always bless you.
For example, if there is an elderly person in a family who is suffering from diabetes, then the expenditure on medicines goes up to Rs.1200-1500- 2000. But if he takes medicine from Jan Aushadhi Kendra, then probably that expenditure will be reduced from Rs.1000-1500 to just Rs.100. It will be of great help in his life. You can take this message far and wide.
Friends,
You have been engaged in the health sector for so many years. You are well aware that one of the challenges in the health sector has also been the shortage of doctors, nurses and other medical personnel. Unprecedented work has been done in the country to rectify this deficiency in the last nine years. On an average, one new medical college has opened every month in the last nine years. In the 10 years before 2014, less than 150 medical colleges were built.
More than 300 new medical colleges have come up in the country in the last nine years. There were around 50,000 MBBS seats in our country before 2014. Today the MBBS seats in the country have increased to more than one lakh. Before 2014, PG also had only around 30,000 seats. Now the number of PG seats has also increased to more than 65,000. When the intention is good and there is a sense of service to the society, then such resolutions are taken and realised also.
Friends,
The major impact of the efforts that the Government of India is making in the health sector will be visible in the days to come. As many doctors were made in the country in seven decades after independence, the same number of doctors will be made in the next decade. And our focus is not just limited to medical colleges or doctors. Today itself, the expansion of Nursing College has started here.
The Government of India is also providing new opportunities to the youth in the field of nursing. Recently, the government has approved more than 150 new nursing colleges in the country. Under this campaign, more than 20 new nursing colleges will be built in Rajasthan as well. It will definitely benefit your Super Specialty Charitable Global Hospital as well.
Friends,
For thousands of years in India, our spiritual and religious institutions have taken care of everything from education to serving the poor and helpless in society. I have personally witnessed the loyalty and hard work of our sisters since the time of the Gujarat earthquake and even before that. I have seen very closely the way you work. I remember your sense of service during the Kutch earthquake; it is inspiring even today.
Similarly, be it your campaigns for de-addiction, environmental protection, or missions like Jal-Jan Abhiyan, Brahma Kumaris have shown how an organization can create a mass movement in every field. Particularly, whenever I come among you, you have never left any stone unturned in fulfilling my expectations for the country.
You have inspired many people to work for the nation by organising programs related to the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence across the country, or yoga camps all over the world or when Didi Jankiji became the brand ambassador of Swachh Bharat Abhiyan and when all the sisters took charge of Swachh Bharat.
My faith in Brahma Kumaris has multiplied due to your initiatives. But, you know that when trust grows, so do the expectations. And therefore, it is natural that my expectations from you have also increased a bit. Today India is taking forward a global movement regarding ‘Shree Anna’ i.e. millets. Today we are taking forward campaigns like natural farming in the country. We have to make our rivers clean. We have to conserve ground water. All these subjects are such that they are somehow linked to our thousands of years old culture and traditions. Therefore, the more cooperation from you in these efforts, the more comprehensive will be the service to the nation.
I hope the Brahma Kumaris will take forward new issues related to nation building in an innovative way. We will realise the mantra of 'Sarve Bhavantu Sukhinaha' for the world by building a developed India. We also discussed the G-20 summit here now. When the world talks about women development, we are emphasising women-led development in the G-20 summit. We are working in the direction of women-led development. I have full faith that your organization, which is a widely spread organization, will expand itself with new power and potential by aligning with the country's priorities and will also help develop the nation.
With this wish, I thank all of you very much for inviting me here. I always try to be among you as much as I can, because I gain something or the other every time. Your blessings, inspiration and energy prompt me to work for the country and give me new strength. I thank you for giving me the opportunity to come here!
Om Shanti!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজস্থানগী অবু রোদতা লৈবা ব্রাহ্মা কুমারিসগী শান্তিবন কমপ্লেক্সতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
10 MAY 2023 6:41PM by PIB Imphal
ঔম শান্তি!
ইকায়খুম্নরবা রাজয়োগিনি দাদি রতন মোহিনি জি, ব্রাহ্মা কুমারিসগী সেনিয়র মেম্বর খুদিংমক অমসুং থৌরম অসি শরুক য়ানবা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা ঐগী নুংশিরবা ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং!
অদোমগী থৌরমশিং শরুক য়ানবা ঐনা কয়ারক খুদোংচাবা ফংবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। ঐনা অদোমগী নাক্তা লাকপা মতমদা, ঐনা মতম পুম্নমক্তা স্পিরিচুএলগী ৱাখল অমা ফাওই। হৌখিবা থা খরগী মতুংদা ঐনা ব্রাহ্মা কুমারিসগী থৌরম শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা ফংবা অসি মসিনা অনিরকশুবনি। অদোম্না ‘জল জন অভিয়ান’ হৌদোকপা মতমদা ফেব্রুৱারিদা অদোম্না ঐ বার্তন তৌরকখ্রে। ব্রাহ্মা কুমারিসগা ঐগা কমদৌনা নক্নবগে হায়বদু ঐ নিংশিংলি। মসি ঈশ্বরগী থৌজাল অমসুং রাজয়োগিনি দাদি জিনা নুংশিবদগী পাংথোকপা ঙম্বনি।
ঙসি মফম অসিদা সুপর স্পিসিএলিতি চেরিতেবল গ্লোবেল হোস্পিতাল শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। ঙসি সিবমনি হোমস অমসুং নর্সিং কলেজ পাকথোক-চাউথোক্নবা থবকশু হৌরে। হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক ঐনা ব্রাহ্মা কুমারিস লুপ অসি থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসিদা ভারতকী খুন্নাই অমসুং লাইনিংগী লুপ পুম্নমক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। নিংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না থৌদাং পাংথোক্নবা মতমনি। থৌদাং পাংথোক্নবা মতম হায়বগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়গী থৌদাং চাদা ১০০ পাংথোকপা হায়বনি। মসিগা লোয়ন্না, লৈবাক্কী অমসুং খুন্নাইগী য়াইফনবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং থৌদাংশিং পাকথোক-চাউথোক্লে। মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ন্না মখা তানা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্তুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক ঐখোয়না করি পাংথোকপা ঙমগনি হায়না ঐখোয়না খনগদবনি।
থৌদাং পাংথোকপগী মতম অসিদা অদোম্না ইথিল অমা ওইরি। স্পিরিচুএল ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা, ব্রাহ্মা কুমারিসনা খুন্নাইদা অচুম্বা অমসুং অফবা গুনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক তৌরি। অদুগা মতম অমতদা, অদোম্না খুন্নাইগী থবক, সাইন্স, ইজুকেসন চাউখৎনবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থবকশিংদা কৎথোক্লি। মাউন্ত অবুদা লৈরিবা অদোমগী গ্লোবেল হোস্পিতাল রিছার্স সেন্তর অসি তশেংনা অচৌবা খুদম অমনি। অনকপা খুঙ্গংশিংদা ইন্সতিতুৎ অসিনা অনা-লায়য়েংগী কেম্পশিং অমসুং ঈ কৎপগী কেম্পশিং পাংথোকই হায়বা ঐ খঙলে। হৌজিক সুপর স্পিসিএলিতি চেরিতেবল গ্লোবেল হোস্পিতাল অসিনা লমদম অসিগী হকশেলগী থবকশিং ফগৎহনবা মতেং পাংলগনি। মীওইবা খুন্নাই য়াইফনবা থবক অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা হকশেলগী খুদোংচাবশিংগী অওনবা অমা পুরক্লে। হৌখিবা চহি ৯দা অহানবা ওইনা, লৈবাক অসিগী লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিং ফাওবনা লৈবাক অসিগী হোস্পিতালশিং মখোয়না ইরাই লাইনা লায়েংবা ফংলে হায়বা খঙলে। মসিদা অয়ুস্মান ভারত য়োজননা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে। অয়ুস্মান ভারত য়োজননা সরকার খক্তগী নত্তনা লনাই হোস্পিতালশিংগী থোংশিং লায়রবশিংগীদমক হাংদোক্লে।
স্কিম অসিগী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লায়য়েংমল সরকারনা পুথোক্লে হায়বা অদোমশু খঙলে। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৪ হেন্না স্কিম অসিদগী কান্নবা ফংলে। অয়ুস্মান ভারত স্কিম লৈরমদ্রবদি, মখোয় লায়য়েংনবা মখোয়গী ফুরিৎখাউদগী মখোয়না লুপা করোর ৮০,০০০ চাদিং তৌগনি। মসিগা চপ মান্ননা, জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা অহোংবা মমলদা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদগী লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস মীওইশিং লুপা করোর ২০,০০০ কনবা ঙম্লে।
করিগুম্বা লৈবাক্কী খুঙ্গং খুদিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী ব্রাহ্মা কুমারিশিংনা, সরকারগী জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা মগুন লৈবা হিদাকশিং অহোংবা মমলদা ফংহল্লিবা অসিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহল্লবদি লায়রবশিংগীদমক অদোম্না তৌবা ঙম্বা থবক অসি অদোম খন্দুনা য়েংবীয়ু। কৈথেলদা লুপা ১০০ পীবা হিদাকশিং হায়রিবা সেন্তরশিং অসিদা লুপা ১০-১৫দা ফংলে। লায়রবশিংগী কয়া য়াম্না থবক তৌবগে হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংবীয়ু। লৈবাক শীনবা থুংনা লিংখৎলিবা জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংগী মতাংদা ঐখোয়গী ব্রাহ্মা কুমারিশিংনা মীয়ামদা খঙহনগদবনি। অদোমগা থেংনবা মীওইশিংনা মতম পুম্নমক্তা অদোমদা বর পীরক্কনি।
খুদম ওইনা, করিগুম্বা ইমুং অমদা দাইবেতিস নাবা অহল অমা লৈরবদি, মখোয়না হিদাক-লাংথকশিং লৈনবা লুপা ১২০০-১৫০০-২০০০ চাদিং তৌগনি। করিগুম্বা মহাক্না জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদগী হিদাক লৈরবদি, চাদিং অদু লুপা ১০০০-১৫০০দগী শুপ্নগী লুপা ১০০দা হন্থগনি। মসিনা মহাক্কী পুন্সিদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। মসিগী পাউজেল অসি অদোম্না পাক-শান্না শন্দোক্কদবনি।
মরুপশিং,
অদোম হকশেলগী লমদা চহি কয়া থবক তৌরক্লে। হকশেলগী লমদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা অমদি দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং অতোপ্পা মেদিকেলগী মীওইশিং ৱাৎপা অসিনি হায়বা অদোম খঙলে। মসিগী খুদোংচাদবা অসি শেমদোক্নবা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবকশিং পায়খৎলে। চাংচৎ অমদা, হৌখিবা চহি ৯দা থা খুদিংগী অনৌবা মেদিকেল কলেজ অমা লিংখৎলে। ২০১৪গী মমাঙগী চহি ১০দা, মেদিকেল কলেজ ১৫০গী মখাদা শেমগৎখি।
হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ ৩০০ হেন্না লিংখৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা এম.বি.বি.এস সিত ৫০,০০০ রোম লৈরমখি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা এম.বি.বি.এস সিত লাখ ১ হেল্লে। ২০১৪গী মমাঙদা পি.জি সিত ৩০,০০০ রোম খক্তা লৈরমখি। হৌজিক পি.জি সিত হেনগৎতুনা চাউরাক্না সিত ৬৫,০০০ রোম লৈরে। অফবা ৱাখল্লোন লৈরবা মতমদা অমসুং খুন্নাইগী থবক তৌনবা পুক্নিংদা খনবা অমা লৈরবদি, অসিগুম্বা ৱারেপশিং লৌই অমসুং থবক ওইনসু পাংথোকই।
মরুপশিং,
হকশেলগী লমদা ভারত সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফল লাক্লিবা নুমিৎশিংদা উবা ফংলগনি। নিংতম্বা মতুংদা চহি ৭০দা লৈবাক অসিদা পুথোকখিবা দোক্তর মশিং অদুগা মান্নবা দোক্তরশিং মথং চহি ১০দা পুথোক্লগনি। ঐখোয়গী পান্দম অসি মেদিকেল কলেজশিং নত্ত্রগা দোক্তরশিং খক্তদা নত্তে। ঙসিমক, নর্সিং কলেজ পাকথোক-চাউথোকপগী থবক মফম অসিদা হৌরে।
নর্সিংগী লমদা ভারত সরকারনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। হন্দক লৈবাক অসিদা সরকারনা অনৌবা নর্সিং কলেজ ১৫০ লিংখৎনবা অয়াবা পীরে। থৌরাং অসিগী মখাদা, রাজস্থান্দা অনৌবা নর্সিং কলেজ ২০ হেন্না শারগনি। মসিনা অদোমগী সুপর স্পিসিএলিতি চেরিতেবল গ্লোবেল হোস্পিতালদশু কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা চহি লিশিং কয়া, ঐখোয়গী স্পিরিচুএল অমসুং লাইনিংগী লোইশঙশিংনা খুন্নাইদা লাইরিক-লাইশুদগী হৌরগা লায়রবশিং সেবা তৌনবা থবক তৌদুনা লাক্লি। গুজরাতকী য়ুহা হাবা মতম অমসুং মদুগী মমাঙদগী ঐখোয়না ইচন-ইচেশিংনা থবক কন্না শুবা-নোম্বা ঐনা উরে। অদোম্না পাংথোক্লিবা থবক ঐ নিংথিনা খঙলে। কুছ য়ুহা হাবা মনুংদা অদোম্না পাংথোকখিবা থবক ঐ নিংশিংলি, ঙসি ফাওবা মদুনা ইথিল পীরি।
অদোমগী দি-এদিক্সনগী খোঙজংশিং, অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা নত্ত্রগা জল জন অভিয়ান য়াওনা হিরম খুদিংমক্তা মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহন্নবা লুপ অমা ব্রাহ্মা কুমারিশিংনা উৎলে। ঐনা অদোমগী মরক্তা লাকপা খুদিংদা, লৈবাক্কীদমক ঐনা থাজবা থম্লিবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অদোম্না হোৎনদনা তুমিন্না লৈথোকপা অমতা উদে।
নিংতম্বা নুমিৎকী ‘অমৃত মহোৎসব’কা মরী লৈনবা থৌরম কয়া লৈবাক শীনবা থুংনা শীন্দুনা লৈবাক্কীদমক থবক তৌনবা অদোম্না মীওই কয়া পুক্নিং থৌগৎলে। মালেম শীনবা থুংনা য়োগা কেম্পশিং নত্ত্রগা দিদি জনকিজিনা শ্বাছ ভারত অভিয়াগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরে অমসুং ইচলশিংনা শ্বাছ ভারতকী থৌদাং লৌরে।
অদোমগী থবকশিংনা ঐনা ব্রাহ্মা কুমারিশিংদা থম্লিবা থাজবা হেনগৎহল্লে। ঙসি ভারতনা ‘শ্রী অন্না’ হায়বদি মিল্লেতশিংগী মতাংদা মালেমগী ওইবা খোঙজং অমা চঙশিল্লে। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা মহৌশাগী ওইবা লৌউ পথাপকী খোঙজংশিং পায়খৎলে। ঐখোয়না ঐখোয়গী তুরেলশিং শেংদোক্কদবনি। ঐখোয়না লৈনুংগী ঈশিং য়োক্তুনা থমগদবনি। হায়রিবা হিরমশিং অসি চহি লিশিং কয়া কুইরবা ঐখোয়গী অরিবা নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা মরী লৈনৈ। মরম অদুনা, হায়রিবা থবকশিং অসিদা অদোম্না হেন্না মতেং পাংলবদি, লৈবাক্কী থবক তৌবা হেনগৎহনগনি।
লৈবাক অসি শেমগৎনবা অনৌবা ৱাফমশিং অনৌবা মওংদা থবক পায়খৎকনি হায়না ঐনা ব্রাহ্মা কুমারিশিংদা থাজবা থম্লি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎতুনা মালেমগীদমক ‘সর্ভে ভভনতু সুখিনাহা’গী লাইৱা অসি ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা জি-২০গী খন্ন-নৈনবা পাংথোক্লি। মালেম্না নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ৱা খন্নরিঙৈদা, নুপীনা মাঙজিল থাবা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা ঐখোয়না থবক তৌরি। পাক-শন্না লৈরিবা অদোমগী লুপ অসিদা ঐনা মপুংফানা থাজবা থম্লি অমসুং লৈবাক অসি শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
মসিগী পাউজেল অসিগা লোয়ন্না, মফম অসিদা ঐ লাক্নবা বার্তন পীরকপগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি। ঐনা ঙম্লিবমখৈ ঐ মতম পুম্নমক্তা অদোমগী থৌরমশিং শরুক য়াগনি, মরমদি মতম খুদিংদা ঐ করিগুম্বা খর ফংবা ঙম্মি। অদোমগী থৌজাল, ইথিল অমসুং শক্তিনা লৈবাক্কীদমক থবক তৌনবা ঐঙোন্দা ইশিল্লে অমসুং ঐঙোন্দা অনৌবা থৌনা হাপ্লে। মফম অসিদা লাক্নবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা পীবগীদমক ঐনা অদোমবু থাগৎচরি!
ঔম শান্তি!