Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Republic TV’s conclave
26 APR 2023 11:19PM by PIB Delhi
Arnab Goswami ji, all the colleagues of Republic Media Network, all the viewers of Republic TV in the country and abroad, ladies and gentlemen! Before I say something, I would like to tell you a joke which I heard in my childhood. There was a professor and his daughter committed suicide and left a note saying that she was tired of her life and did not want to live any more. She wrote that she would consume something and jump into the Kankaria Lake and die. The next morning, the professor found that his daughter was not at home. Her father went to her room and found a letter. He became very angry after reading the letter. He said, ‘I am Professor, I worked hard for so many years and still her spelling of Kankaria is wrongly written in the suicide letter.’ I am happy that Arnab has started speaking better Hindi. I did not hear what he said, but I was paying equal attention to whether his Hindi is correct or not. Perhaps, your Hindi has improved after living in Mumbai.
Friends,
I really enjoy being with you. Republic TV is completing six years next month. I would like to congratulate you for not letting your mission of Nation First waver. You persevered in spite of all kinds of hurdles and obstacles. Sometimes Arnab's throat got sore and sometimes some people tried to catch hold of him by his throat, but the channel did not stop. Neither it was exhausted, nor paused.
Friends,
When I came to the Republic Summit in 2019, the theme at that time was 'India's Moment'. In the background of this theme was the mandate that we received from the people of the country. The people of India had formed a stable government for the second consecutive time with a thumping majority after several decades. The country was convinced that 'India's Moment' had arrived. Today, after four years, the theme of your summit is ‘Time of Transformation’. That is, the trust behind that transformation is now visible on the ground.
Friends,
One way to measure the direction of change that is taking place in the country today is the pace of growth and expansion of the economy. It took almost 60 years for India to become a one trillion dollar economy. Sixty years! By 2014, we somehow managed to reach the two trillion dollar mark. That is a two trillion dollar economy in seven decades! But today, India is a country with an economy of about 3.5 trillion dollars in just nine years of the formation of our government. We made a quantum jump from number 10 to become the fifth largest economy in the world in the last nine years. And all this happened in the midst of the biggest crisis of 100 years. At a time when the world's biggest economies were stuck, India not only came out of the crisis, but is moving forward at a fast pace.
Friends,
You must have often heard one thing from policy makers – First order impact. That is the first and natural result of any policy. First order impact is the first goal of the policy, and its impact is seen in a short time. But every policy also has second and third order impacts. Their impact is deep, far reaching, but it takes time to unfold. We have to go back several decades to do its comparative study, to understand in detail. The people of the world of TV run two windows – then and now. I am also going to do something similar today. So first let's talk about the past.
Friends,
The government itself became the controller in the economic policy of license raj that was adopted after independence. Competition was abolished and the private industry and MSMEs were not allowed to flourish. The first negative effect of this was that we kept lagging behind in comparison to other countries and became poorer. The second order effect of those policies was even worse. India's consumption growth remained very low as compared to the world. As a result, the manufacturing sector weakened and we lost investment opportunities. The third effect of this policy was that an atmosphere of innovation could not develop in India. In such a situation, neither more innovative enterprises were created, nor private jobs created. The youth started relying only on government jobs. Many talents of the country even decided to leave the country in the absence of the working environment. All these consequences were the result of the third order impact of the same government policies. The impact of those policies crushed the country's capacity for innovation, hard work and enterprise.
Friends,
Now what I am going to tell you, the viewers of Republic TV will definitely like it. Whatever policy our government formulated after 2014, not only the initial benefits were taken care of, but second and third order effects were also given priority. You will recall that I mentioned giving houses to 1.5 crore families in five years under the PM Awas Yojana during the 2019 Republic Summit. Now this figure has jumped to more than 3.75 crore houses. The ownership rights of most of these houses are in the name of our mothers and sisters. And you know that today each house which is built is worth lakhs of rupees. Today I say with great satisfaction that crores of poor sisters have become ‘Lakhpati Didi’. Perhaps there can be no greater Raksha Bandhan than this! This is the first impact. The second impact of this was that lakhs of employment opportunities were created in villages under this scheme. And you know that when someone has a house of his own, a permanent house, then his confidence gets a boost and his risk-taking capacity also increases. His dreams start touching the sky. The PM Awas Yojana has raised the confidence of the country's poor to a new height.
Friends,
Mudra Yojana has completed eight years just a few days ago. This scheme was launched to provide financial support to micro and small entrepreneurs. More than 40 crore loans have been disbursed under the Mudra scheme, of which about 70 per cent are women. The first effect of this scheme is in front of us in the form of an increase in self-employment. Be it Mudra Yojana, opening of Jan Dhan accounts of women or promotion of self-help groups, today we can see a big social change taking place in the country through these schemes. These schemes have established a strong role of women in the decision-making process of the family today. Now more and more women are becoming job creators and giving strength to the growing economy of the country.
Friends,
In the PM Svamitva Yojana also, you can see first, second and third order impact separately. Under this, property cards were given to the poor using the latest technology, which gave them the assurance of property security. One effect of this scheme can be seen on the drone sector where the demand and expansion possibilities are continuously increasing. It has been almost two to two-and-a-half years since the PM Svamitva Yojana was launched, not much time has passed, but its social impact is also visible. The possibility of mutual dispute has reduced after getting the property card. This will reduce the ever-increasing pressure on our police and judicial system. It has now become easier for those who have got property papers in the villages to get financial help from banks. The price of these properties in the villages has also increased.
Friends,
I have so many case studies of first order, second order and third order impact that your TV’s ‘rundown’ will be out of order and a lot of time will be spent in this. Be it DBT, plans to provide facilities like electricity, water, toilets to poor people, all these have brought a revolution at the ground level. These schemes have given even the poorest of the poor in the country a sense of respect and security. For the first time in the country, the poor have got security as well as dignity. Those who were made to realize for decades that they were a burden on the development of the country, today they are speeding up the development of the country. When the government launched these schemes, some people used to make fun of us. But today these schemes have given pace to India's rapid development and have become the basis for building a developed India.
Friends,
Everyone from the poor, Dalit, deprived, backward, tribal, general class or middle class has been experiencing a visible change in their lives since the last nine years. Today the country is moving ahead with a very systematic approach and on mission mode. We have also changed the mindset of those in power. We have introduced the mindset of service. We have made the welfare of the poor our medium. Instead of appeasement, we have made satisfaction our base. This approach has created a defensive shield for the poor and middle class of the country. This protective shield has prevented the poor of the country from becoming poorer. Very few of you will know that the Ayushman Yojana has saved the poor of the country from spending 80,000 crore rupees which otherwise had to be spent from their pockets. If this scheme was not there, the poor would have had to spend the same amount from their own pocket. Imagine, we have saved so many poor people from becoming poorer. This is not the only scheme that comes in handy in times of crisis.
Rather, crores of families have also got the facilities of affordable medicines, free vaccinations, free dialysis, accident insurance and life insurance for the first time. The PM Garib Kalyan Anna Yojana is another protective shield for a large population of the country. This scheme did not allow any poor to sleep hungry during the Corona crisis. Today the government is spending four lakh crore rupees on this food scheme. Whether it is ‘One Nation One Ration Card’ or our ‘JAM Trinity’, all these are part of the protective shield. Today, the poorest of the poor are assured that they will definitely get what is due to them. And I believe that this is social justice in the true sense. There are many such schemes which have made a huge impact in reducing poverty in India. You must have seen the IMF report some time back. This report says that extreme poverty in India is on the verge of ending due to such schemes and despite the pandemic. This is transformation. What is transformation otherwise?
Friends,
You would recount I had identified MNREGA in Parliament as a monument of the failures of the Congress government. There were so many complaints about MNREGA before 2014. Our government conducted a study in this regard. The study revealed that the attendance of up to 30 days was being shown against one day's work in several instances. In other words, someone else was pilfering the money. Who was losing? It was the poor and labourers who were losing. Even today, if you go to the villages and ask which project made under MNREGA before 2014 is still functioning, you will hardly find anything. Earlier, there was very little emphasis on Permanent Asset Development while spending money on MNREGA. We also changed this situation. We increased the budget of MNREGA as well as transparency. We started sending money directly to the bank accounts of the people and also created resources for the villages. After 2014, lakhs of pucca houses for the poor, wells, step wells, canals, animal sheds, etc. have been made under MNREGA. Today, most MNREGA payments are cleared within 15 days. Now the Aadhaar cards of more than 90 percent MNREGA workers have been linked. This has reduced forgery in job cards. And I'll give you another statistic. About 40,000 crore rupees have been saved from going into the wrong hands due to fraud prevention in MNREGA. Now the MNREGA money is going to that poor labourer, who works hard and sheds his sweat. Our government has ended the injustice being meted to the poor.
Friends,
This journey of transformation is as contemporary as it is futuristic. Today we are preparing for many decades to come. Whatever technology came in the past, it reached India after several decades or years. India has also changed this trend in the last nine years. India started three tasks simultaneously. Firstly, we freed the sectors related to technology from the control of the government. Second, we insisted on developing technology in India according to India's needs. Third, we adopted a mission mode approach on research and development for the technology of the future. Today you can see how fast 5G has been rolled out in the country. We have grown at the fastest pace in the world. The speed that India has shown regarding 5G, the way India has developed its own technology, is being discussed all over the world.
Friends,
No one can forget the issue of vaccines in the Corona era. The people with old thinking and approach doubted the need of ‘Made in India’ vaccines. Their common refrain was that other countries were developing the vaccines so they will give us the vaccines one day or the other. But even in times of crisis, India chose the path of self-reliance and the results are in front of us. And friends, today you are very happy. But imagine when we had to make the decision during that time. You put yourself in that position when the world was saying that take our vaccines, people were saying trouble is in store without vaccines and we will die. The editorials and TV debates were highlighting the dangers. They were clamouring to bring the vaccines. Friends, I had taken a big political capital risk only for my country. Otherwise, I could also say that I should use the treasury and import the vaccines. Vaccinate people once and advertise in newspapers and it will be over. But friends, we did not choose that path. We developed the world's best and effective vaccines in a very short time. We quickly launched the world's largest and most successful vaccine campaign. And you would recall that Covid started spreading in India in January-February and India had formed a task force for the vaccines by the month of May. We made plans in advance keeping in view the requirements of the future. And this was also the time when some people were engaged in renouncing the ‘Made in India’ vaccines. What kinds of words were used? I don't know whose pressure was there? I don't know what was the self-interest that these people were advocating for the import of foreign vaccines?
Friends,
Our Digital India campaign is also discussed worldwide today. Recently, I went to Bali for the G-20 Summit. There was hardly any country which did not try to know the details of Digital India from me. There was also an attempt to derail Digital India at one time. Earlier, the country was embroiled in the debate of data vs Atta (flour). And these TV media people enjoy it a lot, they put two words – you need data or Atta. What tricks they did not employ from the Parliament to the court in stopping the trinity of Jan Dhan-Aadhaar-Mobile. They would make fun of me when I used to tell the countrymen in 2016 that the bank would be on their fingertips. Some pseudo intellectuals used to ask me ‘Modi ji, tell me, how will the poor buy potatoes and tomatoes digitally?’ And what did these people say later? ‘Where are potatoes and tomatoes in the fortune of the poor?’ These are the kind of people. They even said that fairs are held in the villages, how will people make digital payments in the fairs? Today you see for yourself whether digital payments are happening in your Film City from the tea shop to the litti-chokha cart or not? Today India is among those countries where digital transactions take place the most, as compared to the world.
Friends,
You must be wondering why the government was doing so much work or whether people on the ground were also getting its benefits. Yet, there are some people who have problems with Modi. It is followed by the media. And today I want to tell the reasons for this to the viewers of Republic TV. The anger that is visible, the ruckus that is taking place, is because Modi has closed the avenues of black income for some people forever. Now there is no half-hearted or isolated approach in the fight against corruption. Now there is an integrated, institutionalised approach. This is our commitment. Now you tell me, will those whose tainted wealth is stopped abuse me or not? They also effuse poison in their writings.
You would be surprised to know that around 10 crore fake beneficiaries of government schemes have been thrown out due to JAM Trinity. The figure is not small, Sir. Ten crore fake beneficiaries have been thrown out. These 10 crore were the people who used to take the benefits of the government schemes. These 10 crore were those who were never even born but government money was being sent to them. You imagine the Congress government was sending money to such a large number of fake beneficiaries which was more than the combined population of Delhi, Punjab and Haryana. If our government had not delisted these 10 crore fake names from the system, the situation could have been far worse. It was not that easy to accomplish this feat, my friends. We had to give constitutional status to Aadhaar first. More than 45 crore Jan Dhan bank accounts were opened on mission mode. So far, 28 lakh crore rupees have been transferred to crores of beneficiaries through DBT. Direct Benefit Transfer means no middleman, no involvement of people making black money. DBT simply means end to commission and pilferage. This one arrangement led to transparency in dozens of schemes and programmes.
Friends,
Government procurement also used to be a major source of corruption in our country. There is now transformation in this too. Government procurement is now done entirely on GeM- i.e. Government e-Marketplace portal. Newspapers used to write excessively on problems related to tax problems. What did we do? We made the system faceless. Arrangements have been made that there should be no face to face between the tax officer and the taxpayer. The GST has also closed the avenues of black money. When there is honest work, it is natural for some people to have problems. And the ones who have problems, will they abuse the people on the streets? Friends, this is why these representatives of corruption are disturbed. They are hell bent to destroy the honest system of the country.
Friends,
If their fight was with only Modi, they would have succeeded long ago. But they are not able to succeed in their conspiracies because they do not know that they are fighting against the common Indian. No matter how big an alliance these corrupt people form, no matter all the corrupt people come on one platform, no matter all the dynasty members come at one place, but Modi is not going back. My fight against corruption and nepotism will continue my friends and I am a person who has taken a vow to free the country from these wrongdoings. I need your blessings.
Friends,
This ‘Amrit Kaal’ of independence belongs to the efforts of all of us. When the might and hard work of every Indian will be applied, we will be able to fulfil the dream of a developed India as soon as possible. I am sure that Republic Network will continue to strengthen this spirit and now that Arnab has said that he is going global, so India's voice will get a new strength. My best wishes to him also. Now the number of countrymen who tread with honesty is increasing which is the guarantee of grand India. My countrymen are the guarantee of a grand India. I assure you that I believe in that. Once again, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭିର କନକ୍ଲେଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
26 APR 2023 11:19PM by PIB Bhubaneswar
ଅର୍ଣ୍ଣବ ଗୋସ୍ୱାମୀ ଜୀ, ରିପବ୍ଲିକ୍ ମିଡିଆ ନେଟୱାର୍କର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶରେ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭିର ସମସ୍ତ ଦର୍ଶକ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନମଣ୍ଡଳୀ! ମୁଁ କିଛି କହିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ମଜା କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯାହା ମୁଁ ମୋର ପିଲାଦିନରେ ଶୁଣିଥିଲି । ସେଠାରେ ଜଣେ ପ୍ରଫେସର ଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଝିଅ ଆତ୍ମହତ୍ୟା କରି ଏକ ନୋଟ୍ ଛାଡି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସଂଘର୍ଷରେ ଥକି ଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଉ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହାଁନ୍ତି। ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ସେ କଙ୍କରିଆ ନଦୀରେ ଡେଇଁ ମରିଯିବେ। ପରଦିନ ସକାଳେ ପ୍ରଫେସର ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଝିଅ ଘରେ ନାହାଁନ୍ତି। ତାଙ୍କ ବାପା ତାଙ୍କ କୋଠରୀକୁ ଯାଇ ଏକ ଚିଠି ପାଇଲେ। ସେ ଚିଠି ପାଇବା ପରେ ବହୁତ ରାଗି ଯାଇଥିଲେ। ସେ କହିଲେ, ‘ମୁଁ ପ୍ରଫେସର, ମୁଁ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲି ଏବଂ ତଥାପି ତାଙ୍କ ଆତ୍ମହତ୍ୟା ପତ୍ରରେ କଙ୍କରିଆର ବନାନ ଭୁଲ ଭାବେ ଲେଖାଯାଇଛି।’ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଅର୍ଣ୍ଣବ ଭଲ ହିନ୍ଦୀ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କଣ କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ଶୁଣି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ହିନ୍ଦୀ ସଠିକ୍ କି ନୁହେଁ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲି । ବୋଧହୁଏ, ମୁମ୍ବାଇରେ ରହିବା ପରେ ଆପଣ ହିନ୍ଦୀ ଭଲ ଭାବରେ ଶିଖି ଯାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ସ୍ବାଭାବିକ ଭାବରେ ମୋତେ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ। ଆସନ୍ତା ମାସରେ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭି ଛଅ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି। ନେସନ ଫାଷ୍ଟ ର ମିଶନକୁ ଆପଣ କଦାପି ଅବହେଳା କରିନଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବାଧାବିଘ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆପଣ ସ୍ଥିର ରହିଛନ୍ତି। ବେଳେବେଳେ ଅର୍ଣ୍ଣବଙ୍କ ଗଳା ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥିଲା ଏବଂ ବେଳେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ତାଙ୍କ ଗଳାରେ ଧରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଚ୍ୟାନେଲ ବନ୍ଦ ହୋଇନଥିଲା ନା ଥକିଥିଲା ନା ମନ୍ଥର ହୋଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 2019 ରେ ରିପବଲ୍ଲିକ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଥିମ୍ ଥିଲା 'ଇଣ୍ଡିଆସ ମୋମୋଣ୍ଟ' । ଏହି ଥିମର ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଜନାଦେଶ ଥିଲା। ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ କ୍ରମାଗତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲା ଯେ 'ଇଣ୍ଡିଆସ ମୋମୋଣ୍ଟ' ଆସିଛି। ଆଜି, ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ, ଆପଣଙ୍କର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ଟାଇମ୍ ଅଫ୍‌ ଟ୍ରାନ୍‌ସଫରମେସନ’। ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିଶ୍ବାସ ଥିଲା, ତାହା ଏବେ ସମାଜରେ ଦେଖାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦିଗ ମାପିବାର ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ହେଉଛି ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିସ୍ତାରର ଗତି। ଭାରତ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ପ୍ରାୟ 60 ବର୍ଷ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା, ଷାଠିଏ ବର୍ଷ! 2014 ସୁଦ୍ଧା, ଆମେ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଦୁଇ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ମାର୍କରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସଫଳ ହେଲୁ | ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ତାହା ହେଉଛି ଦୁଇ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି! କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ସରକାର ଗଠନର ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ 3.5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଏକ ଦେଶ। ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁନିଆର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ସହିତ ଆମେ 10 ନମ୍ବରରୁ ଏକ ବିରାଟ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରି 5ମ ନମ୍ବର ରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ଏବଂ ଏହା 100 ବର୍ଷର ସବୁଠୁ ବଡ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ହେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଏକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ ଅର୍ଥନୀତି ମନ୍ଥର ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ କେବଳ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାରି ନଥିଲା, ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କଠାରୁ ଆପଣ ପ୍ରାୟତ ଗୋଟିଏ କଥା ଶୁଣିଥିବେ - ପ୍ରଥମ ଅର୍ଡର ପ୍ରଭାବ। ଯେକୌଣସି ନୀତିର ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଫଳାଫଳ। ପ୍ରଥମ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ନୀତିର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଅଛି | ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ଗଭୀର, ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦେଖା ଯିବା ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ। ଏହାର ତୁଳନାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ, ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବୁଝିବାକୁ ଆମକୁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପଛକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ। ଟିଭି ଜଗତର ଲୋକମାନେ ଦୁଇଟି ୱିଣ୍ଡୋ ଚଲାନ୍ତି – ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ | ମୁଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହିପରି କିଛି କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ତେବେ ପ୍ରଥମେ ପୂର୍ବ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିରେ ସରକାର ନିଜେ ନିୟନ୍ତ୍ରକ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଦଆଗଲା ଏବଂ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇଗୁଡିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଗଲା ନାହିଁ | ଏହାର ପ୍ରଥମ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ହେଲା ଯେ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ପଛରେ ରହି ଗରିବ ହୋଇଗଲା | ସେହି ନୀତିଗୁଡିକର ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ରମ ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ଖରାପ ଥିଲା | ବିଶ୍ୱ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ବ୍ୟବହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବହୁତ କମ୍ ରହିଲା । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଦୁର୍ବଳ ହେଲା ଏବଂ ଆମେ ନିବେଶର ସୁଯୋଗ ହରାଇଲୁ | ଏହି ନୀତିର ତୃତୀୟ ପ୍ରଭାବ ହେଲା ଭାରତରେ ନବସୃଜନର ପରିବେଶ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ନା ଅଧିକ ଅଭିନବ ଉଦ୍ୟୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ନା ବେସରକାରୀ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ଯୁବକମାନେ କେବଳ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ। ଦେଶର ଅନେକ ପ୍ରତିଭା ଏପରିକି କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ଦେଶ ଛାଡିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଏହି ସମସ୍ତ ପରିଣାମ ସମାନ ସରକାରୀ ନୀତିର ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବର ଫଳାଫଳସ୍ବରୂପ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା। ସେହି ନୀତିଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବ ନବସୃଜନ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଦେଶର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରତିହତ କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯାହା କହିବାକୁ ଯାଉଛି, ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭିର ଦର୍ଶକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ । 2014 ପରେ ଆମ ସରକାର ଯାହା ବି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ, କେବଳ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲାଭ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମାଙ୍କ ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଯେ ମୁଁ 2019 ରିପବ୍ଲିକ୍ ସମ୍ମିଟ ରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ 1.5 କୋଟି ପରିବାରକୁ ଘର ଦେବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 3.75 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଏହି ଘରଗୁଡିକର ଅଧିକାଂଶର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ଆମ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଜି ନିର୍ମିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା | ଆଜି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷତାର ସହିତ କହୁଛି ଯେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ବୋଧହୁଏ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ରକ୍ଷା ବନ୍ଧନ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ! ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଭାବ | ଏହାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରଭାବ ହେଲା ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କାହାର ନିଜର ଘର, ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଯାଏ ଏବଂ ବିପଦ ଗ୍ରହଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ। ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୱାସ ଯୋଜନା ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆଠ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ସୂକ୍ଷ୍ମ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା | ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 40 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଭାବ ସ୍ବନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଆକାରରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ହେଉ, ମହିଳାଙ୍କ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ପଦୋନ୍ନତି ହେଉ, ଆଜି ଆମେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଏକ ବଡ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଥିବା ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଆଜି ପରିବାରର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭୂମିକା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ହେବା ସହ ଦେଶର ବଢ଼ୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପିଏମ୍ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଦେଖିପାରିବେ। ଏହା ଅଧୀନରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି ନିରାପତ୍ତାର ନିଶ୍ଚିତତା ଦେଇଥିଲା | ଏହି ଯୋଜନାର ଗୋଟିଏ ପ୍ରଭାବ ଡ୍ରୋନ୍ ସେକ୍ଟରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଯେଉଁଠାରେ ଚାହିଦା ଏବଂ ବିସ୍ତାର ସମ୍ଭାବନା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବାର ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଅଧିକ ସମୟ ବିତିନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପାଇବା ପରେ ପାରସ୍ପରିକ ବିବାଦର ସମ୍ଭାବନା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ଆମ ପୋଲିସ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରେ ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଜ ହୋଇଛି। ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଏହି ସମ୍ପତ୍ତିର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ପ୍ରଥମ କ୍ରମ, ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ରମ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମାଙ୍କ ପ୍ରଭାବର ଏତେଗୁଡ଼ିଏ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଟିଭିର ରନ ଡାଉନ୍ ହିଁ ଆଉଟ୍ ଅଫ୍‌ ଅର୍ଡର ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଅନେକ ସମୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ। ଡିବିଟି ହେଉ, ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ, ଏସବୁ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି | ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଦେଶର ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଭାବନା ଦେଇଛି। ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଦେଶର ବିକାଶ ଉପରେ ଏକ ବୋଝ, ସେମାନେ ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଆରମ୍ଭ କଲେ, କିଛି ଲୋକ ଆମକୁ ପରିହାସ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଗତି ଦେଇଛି ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆଧାର ହୋଇପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗରିବ, ଦଲିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ସାଧାରଣ ବର୍ଗ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସମସ୍ତେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷରୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମାନସିକତାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଆମେ ସେବାର ମାନସିକତା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆମର ମାଧ୍ୟମ କରିଛୁ। ଆମେ ତୁଷ୍ଟିକରଣକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣକୁ ନିଜର ଆଧାର କରିଛୁ। ଏହି ଉପାୟ ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କବଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଗରିବ ହେବାକୁ ରୋକିଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ 80,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି ଯାହା ଅନ୍ୟଥା ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରୁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ଯଦି ଏହି ଯୋଜନା ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ପକେଟରୁ ଏହି ପରିମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆମେ ଏତେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଗରିବ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା କରିଛୁ । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏହା ଏକମାତ୍ର ଯୋଜନା ନୁହେଁ।
ବରଂ କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୁଲଭ ଔଷଧ, ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ, ମାଗଣା ଡାୟଲିସିସ୍, ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ନ୍ନା ଯୋଜନା ଦେଶର ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କବଚ। ଏହି ଯୋଜନା କରୋନା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କୌଣସି ଗରିବଙ୍କୁ ଭୋକିଲା ଶୋଇବାକୁ ଦେଇନଥିଲା | ଆଜି ସରକାର ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ଚାରି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ‘ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ୍ ରେସନ୍ କାର୍ଡ’ ହେଉ କିମ୍ବା ଆମର ‘ଜାମ ଟ୍ରିନିଟି’, ଏଗୁଡ଼ିକ ସବୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କବଚର ଏକ ଅଂଶ । ଆଜି, ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଯାହା ଅଧିକାର ରହିଛି ସେମାନେ ତାହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପାଇବେ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ | ଏପରି ଅନେକ ଯୋଜନା ଅଛି ଯାହା ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆଇଏମଏଫ୍ ରିପୋର୍ଟ ଦେଖିଥିବେ । ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏଭଳି ଯୋଜନା ଏବଂ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଅନ୍ୟଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଉ କଣ ହୋଇପାରେ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଯେ ମୁଁ ସଂସଦରେ ଏମଏନଆରଇଜିଏ କୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ବିଫଳତାର ସ୍ମାରକ ରୂପେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲି | 2014 ପୂର୍ବରୁ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ବିଷୟରେ ଅନେକ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏ ବାବଦରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲେ। ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅନେକ ଦିନରେ ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ 30 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପସ୍ଥାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଥିଲା | କହିବାକୁ ଗଲେ, ଅନ୍ୟ କେହି ଟଙ୍କା ଲୁଟି ନେଉଥିଲେ। କିଏ ହରାଉଥିଲା? ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ହରାଉଥିଲେ। ଆଜି ବି, ଯଦି ଆପଣ ଗ୍ରାମକୁ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ କେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ପଚାରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ଜିନିଷ ମିଳିବ ନାହିଁ। ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଏମଏନଆରଇଜିଏ ରେ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିବାବେଳେ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପତ୍ତି ବିକାଶ ଉପରେ ବହୁତ କମ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା | ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ | ଆମେ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ର ବଜେଟ୍ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ | ଆମେ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଗାଁ ପାଇଁ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ | 2014 ପରେ, ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ଗରିବଙ୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ତିଆରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ କୂଅ, ସୋପାନ କୂଅ, କେନାଲ, ପଶୁ ସେଡ୍ ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଅଧିକାଂଶ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଦେୟ 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ ହୋଇଛି | ବର୍ତ୍ତମାନ 90 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏମଏନଆରଇଜିଏ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆଧାର କାର୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଛି | ଏହା ଚାକିରି କାର୍ଡରେ ଜାଲିଆତି ହ୍ରାସ କରିଛି | ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦେବି | ଏମଏନଆରଇଜିଏ ରେ ଠକେଇ ରୋକିବା ହେତୁ ପ୍ରାୟ 40,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତକୁ ଯିବା ଠାରୁ ବଞ୍ଚି ପାରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଟଙ୍କା ସେହି ଗରିବ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଉଛି, ଯିଏ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାୟକୁ ଆମ ସରକାର ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏହି ଯାତ୍ରା ଯେତିକି ଭବିଷ୍ୟତ ଉପଯୋଗୀ ସେତିକି ସମସାମୟିକ | ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ | ଅତୀତରେ ଯାହା ବି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆସିଥିଲା, ଏହା ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି କିମ୍ବା ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା | ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଭାରତ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ତିନୋଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲା | ପ୍ରଥମତଃ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ। ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ଆମେ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଛୁ। ତୃତୀୟତଃ, ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ଆମେ ଏକ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଆଜି ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଦେଶରେ 5ଜି କେତେ ଶୀଘ୍ର ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି। ଆମେ ଦୁନିଆର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛୁ | 5ଜି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତି ଦେଖାଇଛି, ଭାରତ କିପରି ନିଜର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିକଶିତ କରିଛି, ତାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ଯୁଗରେ ଟିକା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ କେହି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ। ପୁରାତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିବା ଲୋକମାନେ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଟୀକାକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସନ୍ଦେହ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ଟିକା ବିକଶିତ କରୁଥିଲେ ତେଣୁ ସେମାନେ ଆମକୁ ଦିନେ ଟିକା ଦେବେ | କିନ୍ତୁ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ରାସ୍ତା ବାଛିଥିଲା ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେଉଁ ବିଷୟକୁ ନେଇ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଏତେ ଖୁସି ହେଉଛି ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସ୍ଥିତି ଆସିଥିବ, ଆପଣ ନିଜକୁ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ରଖନ୍ତୁ ଯେ ଦୁନିଆ କହୁଛି ଯେ ଆମର ଟିକା ନିଅ, ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ବିନା ଟିକାରେ ସମସ୍ୟା ଆସୁଛି, ଆମେ ମରିଯିବୁ। ସମ୍ପାଦକୀୟ ଏବଂ ଟିଭି ବିତର୍କ ବିପଦକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରୁଥିଲା। ଟିକା ଆଣିବାକୁ ସେମାନେ ଚିତ୍କାର କରୁଥିଲେ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ କେବଳ ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ରାଜନୈତିକ ପୁଞ୍ଜିର ବିପଦ ନେଇଥିଲି । ଅନ୍ୟଥା, ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିପାରେ ଯେ ମୁଁ ଟ୍ରେଜେରୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ଟିକା ଆମଦାନି କରିବା ଉଚିତ୍ | ଲୋକଙ୍କୁ ଥରେ ଟୀକାକରଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଖବରକାଗଜରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ସମାପ୍ତ ହେବ | କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମେ ସେହି ରାସ୍ତା ବାଛିଲୁ ନାହିଁ | ଆମେ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୁନିଆର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକା ବିକଶିତ କରିଛୁ | ଆମେ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ବର ସର୍ବ ବୃହତ ଏବଂ ସଫଳ ଟିକା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲୁ | ଏବଂ ଆପଣ ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଜାନୁଆରୀ-ଫେବୃଆରୀରେ କୋଭିଡ ଭାରତରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ମେ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଟିକା ପାଇଁ ଏକ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିଥିଲା। ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଆଗୁଆ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲୁ | ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ସେହି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଟିକା ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ମତାମତ ଦେଉଥିଲେ। ଏହା ବିଷୟରେ ଅନେକ କିଛି କହୁଥିଲେ। ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କାହାର ଚାପ ଥିଲା? ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ବିଦେଶୀ ଟିକା ଆମଦାନି ପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରଚାର କରୁଥିବା ସ୍ୱାର୍ଥ କଣ ଥିଲା?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି | ସମ୍ପ୍ରତି, ମୁଁ ଜି -20 ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ବାଲି ଯାଇଥିଲି | କୌଣସି ଦେଶ ନଥିଲା ଯାହା ମୋ ଠାରୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିନଥିଲେ। ଏକ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ବିଲୋପ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏହାପୂର୍ବରୁ ଡାଟା ବନାମ ଅଟା ବିତର୍କରେ ଦେଶ ଜଡିତ ଥିଲା। ଏବଂ ଏହି ଟିଭି ମିଡିଆ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ବହୁତ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ରଖନ୍ତି - ଆପଣଙ୍କୁ ଡାଟା କିମ୍ବା ଅଟା ଦରକାର। ଜନ ଧନ-ଆଧାର-ମୋବାଇଲର ଟ୍ରିନିଟି ବନ୍ଦ କରିବାରେ ସେମାନେ ସଂସଦରୁ କୋର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେଉଁ କୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିନାହାଁନ୍ତି। ସେମାନେ ମୋତେ ପରିହାସ କରିବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 2016 ରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେମାନଙ୍କ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ରହିବ। କିଛି ଛଦ୍ମ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ମୋତେ ପଚାରିଥିଲେ ‘ମୋଦୀ ଜୀ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଗରିବମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ଆଳୁ ଏବଂ ଟମାଟୋ କିପରି କିଣିବେ?’ ଏବଂ ପରେ ଏହି ଲୋକମାନେ କଣ କହିଥିଲେ? ‘ଗରିବଙ୍କ ଭାଗ୍ୟରେ ଆଳୁ ଏବଂ ଟମାଟୋ ଏବ କେଉଁଠାରେ ଅଛି?’ ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ। ଏପରିକି ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ମେଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ, ଲୋକମାନେ ମେଳାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କିପରି କରିବେ? ଆଜି ଆପଣ ନିଜେ ଦେଖୁଛନ୍ତି କି ଆପଣଙ୍କ ଫିଲ୍ମ ସିଟିରେ ଚା ଦୋକାନରୁ ଲିଟି-ଚୋଖା କାର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ହେଉଛି କି ନାହିଁ? ଆଜି ଭାରତ ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱ ତୁଳନାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର କାହିଁକି ଏତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କିମ୍ବା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି କି? ତଥାପି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ସମସ୍ୟା କାହିଁକି ହେଉଛି ? ଏହା ପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ | ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏହାର କାରଣ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭି ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ | ଯେଉଁ କ୍ରୋଧ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ତାହା ହେଉଛି, କାରଣ ମୋଦୀ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଳା ରୋଜଗାରର ରାସ୍ତା ସବୁଦିନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ କୌଣସି ଅଧ ପନ୍ତରିଆ ଉପାୟ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଠାରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଉପାୟ ଅଛି | ଏହା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା | ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର କଳା ଧନ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ ସେମାନେ ମୋତେ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିବେ କି ନାହିଁ? ସେମାନେ ନିଜ ଲେଖାରେ ବିଷ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରନ୍ତି |
ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଜେଏମ୍ ଟ୍ରିନିଟି କାରଣରୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ 10 କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବାହାର କରାଯାଇଛି। ଚିତ୍ରଟି ଛୋଟ ନୁହେଁ, ସାର୍ । ଦଶ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି 10 କୋଟି ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଉଥିଲେ। ଏହି 10 କୋଟି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଉଥିଲା | ଆପଣ କଳ୍ପନା କରୁଛନ୍ତି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ପଠାଉଥିଲେ ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ମିଳିତ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ ଥିଲା। ଯଦି ଆମ ସରକାର ଏହି 10 କୋଟି ନକଲି ନାମକୁ ସିଷ୍ଟମରୁ ବାଦ୍ କରିନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଅବସ୍ଥା ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇଥାନ୍ତା। ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଏତେ ସହଜ ନଥିଲା | ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ଆଧାରକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେବାକୁ ପଡିଲା। ମିଶନ ମୋଡରେ 45 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନ ଧାନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 28 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି | ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଅର୍ଥ କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି, କଳା ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ କୌଣସି ସମ୍ପୃକ୍ତି ନାହିଁ । ଡିବିଟି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କମିଶନ ଏବଂ ଲିକେଜର ସମାପ୍ତି। ଏହି ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନେକ ସ୍କିମ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରୀ କ୍ରୟ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଦୁର୍ନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଥିଲା | ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି | ସରକାରୀ କ୍ରୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଜିଇଏମ୍- ଅର୍ଥାତ୍ ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ କରାଯାଇଛି | ଖବରକାଗଜ ଟ୍ୟାକ୍ସ ସମସ୍ୟା ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଲେଖୁଥିଲା | ଆମେ କଣ କଲୁ? ଆମେ ସିଷ୍ଟମକୁ ମୁଖହୀନ କରିଦେଲୁ | ଟିକସ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁହାଁମୁହିଁ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଜିଏସଟି ମଧ୍ୟ କଳା ଟଙ୍କା ର ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି | ଯେତେବେଳେ ସଚ୍ଚୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ ହୁଏ, କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅସୁବିଧା ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ | ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଅଛି, ସେମାନେ ରାସ୍ତାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିବେ କି? ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି କାରଣରୁ ଦୁର୍ନୀତିର ଏହି ପ୍ରତିନିଧୀମାନେ ବିଚଳିତ ହେଉଛନ୍ତି | କିଛି ବି ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରି ସେମାନେ ସଚ୍ଚୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଧ୍ବଂସ କରିଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ସଂଗ୍ରାମ କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ହୋଇଥାନ୍ତା, ସେମାନେ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ସଫଳ ହୋଇଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଷଡଯନ୍ତ୍ରରେ ସଫଳ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକମାନେ ଯେତେ ବଡ଼ ଦଳ ଗଠନ କରନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସମସ୍ତ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆସନ୍ତୁ, ସମସ୍ତ ପରିବାରବାଦର ସଦସ୍ୟ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଆସନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ଆଉ ପଛକୁ ହଟିବ ନାହିଁ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ପରିବାରବାଦ ବିରୋଧରେ ମୋର ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରଖିବ ଏବଂ ମୁଁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଦେଶକୁ ଏହି ଭୁଲରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଶପଥ ନେଇଛି। ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆବଶ୍ୟକ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ‘ଅମୃତ କାଳ’ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଅଟେ | ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ ବିନିଯୋଗ ହେବ, ଆମେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବୁ | ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ରିପବ୍ଲିକ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅର୍ଣ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଯାଉଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଭାରତର ସ୍ୱର ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଇବ। ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ବର୍ତ୍ତମାନ ସଚ୍ଚୋଟତା ମାର୍ଗରେ ପାଦ ଦେଉଥିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଯାହା ଭବ୍ୟ ଭାରତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ ବନ୍ଧୁଗଣ| ମୋର ଦେଶବାସୀ ହିଁ ଏକ ଭବ୍ୟ ଭାରତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ବାସ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏଥିରେ ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା |