Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation projects worth more than Rs. 10,900 crores at Sarusajai Stadium in Guwahati, Assam
Lays foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on Brahmaputra river and project for beautification of Rang Ghar, Sivasagar
Inaugurates 500 TPD Menthol Plant in Namrup
Dedicates five railway projects to the nation
Witnesses mega Bihu dance featuring more than 10,000 performers
“This is beyond imagination, This is phenomenal. This is Assam ”
“Assam is finally becoming an A-One state”
“The consciousness of every Indian is made from the soil and traditions of the country and it is also the foundation of the Viksit Bharat”
“Rongali Bihu is a festival of heart and soul for the people of Assam”
“Viksit Bharat is our biggest dream”
“Today, connectivity is a four-pronged Mahayagya, physical connectivity, digital connectivity, social connectivity and cultural connectivity”
“The atmosphere of mistrust in the Northeast is going away”
14 APR 2023 7:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than Rs. 10,900 crores at Sarusajai Stadium in Guwahati, Assam today. The projects include laying the foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on the Brahmaputra river, a project for the beautification of Rang Ghar in Sivasagar, the inauguration of a 500 TPD Menthol Plant in Namrup and dedicating to the nation five railway projects. The Prime Minister also witnessed a colorful Bihu programme performed by more than ten thousand Bihu dancers.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that anybody watching today’s magnificent spectacle would never forget this in his entire lifetime. “It is beyond imagination, it is phenomenal. This is Assam” the Prime Minister said, “The sound of dhols, pepas and gogonas can be heard all over India today. The efforts and synergy of thousands of artists from Assam are being witnessed by the country as well as the world with great pride.” Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister applauded the spirits and enthusiasm of the artists. The Prime Minister recalled his visit to the state during the Vidhan Sabha elections when he had remarked about the day when people will voice ‘A for Assam’, and said that the state is finally becoming an A1 state. The Prime Minister conveyed his greetings to the people of Assam and the country on the occasion of Bihu.
The Prime Minister said that Baisakhi is being celebrated in north Indian states including Punjab. While Bangla people are celebrating Poila Baisakh, Vishu will be celebrated in Kerala. This festival that is being celebrated, he said. reflect the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat, and is an inspiration to fulfil the resolution of Viksit Bharat with Sabka Prayas. He expressed happiness about the many projects of today including AIIMS, three medical colleges, railways projects, bridge across the Brahmaputra and methanol plant and the redevelopment and beautification of Rang Ghar.
The Prime Minister lauded the people of Assam for preserving their culture and praised the magnificent programme that they mounted today. “Our festivals are not just cultural extravaganza but are a medium to unite everyone and inspiration to move forward together”, the Prime Minister said. He continued “Rongali Bihu is a festival of heart and soul for the people of Assam. Removes differences and is a symbol of perfect harmony between humans and nature.”
The Prime Minister remarked that the speciality of India is its traditions which have been connecting every Indian together for thousands of years. He observed that the nation stood together as one against the dark times of slavery and suffered numerous inflictions on India’s culture and heritage. He emphasized that India remained immortal even though it saw numerous changes in powers and rulers who came and left. “The consciousness of every Indian is made from the soil and traditions of the country and it is also the foundation of the Viksit Bharat”, the Prime Minister remarked.
Recalling a song Biswa Bijoy Nojawan from noted writer and cinema personality Jyoti Prasad Agarwala, the Prime Minister said that this song has become a source of inspiration for the youth of Assam and the entire India. Shri Modi narrated the song to massive applause from the people present. He explained that the song exhorts the youth of India to listen to the call of Mother India and be the agent of change. “This song was written when Independent India was the biggest dream, today when we are free, Viksit Bharat is the biggest dream” the Prime Minister exclaimed calling upon the youth of India and Assam to move forward and open the doors of Viksit Bharat.
Dwelling on his conversations with people about how he achieves such huge targets and who is responsible for Vikist Bharat, the Prime Prime Minister said that it is the belief in the people of the country, and the 140 crore Indian citizens. He highlighted that the government strives to remove any obstacles that come in the way of the citizen with utmost honesty and the projects of today are a shining example of this.
The Prime Minister recalled that for a very long time, connectivity was thought of in the very narrow sense of going from one point to the other. Today, the Prime Minister said that the entire approach towards connectivity has been changed. Today, connectivity is a four-pronged enterprise (Mahayagya), he said. These four dimensions, he said are - physical connectivity, digital connectivity, social connectivity and cultural connectivity.
Talking about cultural connectivity, Shri Modi gave the example of the grand celebration of the 400th year of the great Assamese warrior Lachit Borphukan in Delhi. He illustrated cultural connectivity by talking about Rani Gaidinliu, Kashi Tamil Sangamam, Saurashtra Tamil Sangamam, and Kedarnath-Kamakhya. “Today the connection is being deepened between every thought and culture”, he said. He referred to Chief Minister Himanta Biswa Sarma’s recent visit to Madhavpur Mela and said that this bond of Krishna Rukmani connects Northeast to Western India. He also said that after Muga Silk, Tezpur Lesu, Joha Rice, Boka Chaul, Kaji Nemu; now Gamosa also got the GI tag, This is an attempt to take the Assamese art and labor enterprise of our sisters to the rest of the country, he added.
Noting that the conversations about different cultures of India are taking place all around the world through tourism, the Prime Minister said that the tourists who visit these places not just spend money on the experience but also take a part of the culture with themselves as memories. However, the Prime Minister continued, there was always the issue of lack of physical connectivity in the Northeast which is being addressed by the present government by laying emphasis on road, rail and air connectivity in the region. Highlighting the achievements in expanding connectivity in the last 9 years, the Prime Minister mentioned all-road connectivity to most of the villages in the Northeast, new airports that have become functional and commercial flights landing for the first time, broad gauge trains reaching Manipur and Tripura, new rail lines are being laid in the Northeast three times faster than before, and the doubling of rail lines taking place at almost 10 times faster than earlier. The Prime Minister highlighted that 5 railway projects that have been inaugurated today worth more than 6,000 crore rupees will accelerate the development of a large part of the region including Assam. The Prime Minister further added that rail has reached a large part of Assam for the first time and the doubling of rail lines will provide easy connectivity to Assam as well as Manipur, Mizoram, Tripura and Nagaland. He also noted that traveling to places of faith and tourism will now become easy.
The Prime Minister recalled when he came for the dedication of Bogibeel Bridge and also of The Dhola-Sadiya - Bhupen Hazarika Bridge. He highlighted the speed and scale of new projects in the last 9 years. He said the network of bridges over Brahmaputra was the result of the work done in the last 9 years and these bridges along with today’s bridge project will benefit the Khualkusi silk industry.
Throwing light on the work done by the double-engine government to enhance social connectivity in the last 9 years, the Prime Minister gave examples of the Swachh Bharat Mission which resulted in lakhs of villages becoming open defecation free, the PM Awas Yojana which helped in providing houses to crores of people, Saubhagya Yojana for electricity, the Ujjwala Yojana for gas cylinders, and the Jal Jeevan Mission for tapped water supply. The Prime Minister also mentioned the Digital India Mission and cheap data that has eased the lives of citizens. “All these houses, all these families represent aspirational India. These are the strengths of India which will make the dream of a developed India come true”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that for development, the thread of trust should be equally strong. He said “Due to the efforts of our government, today there is permanent peace everywhere in the Northeast. Many youths have left the path of violence and started walking on the path of development. The atmosphere of mistrust in the Northeast is going away, the distance between hearts is disappearing.” He concluded, “In order to build a developed India in the Amrit Kaal of independence, we have to enhance this atmosphere. We have to move forward with the spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas, Shri Rameswar Teli and Minister from Government of Assam were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on the Brahmaputra river. The bridge will provide much-needed connectivity in the region. He also commissioned a 500 TPD Methanol plant at Namrup in Dibrugarh. He will also inaugurate five railway projects including the doubling and electrification of various sections in the region.
The railway projects being inaugurated include Digaru - Lumding section; Gauripur - Abhayapuri Section; Doubling of New Bongaigaon - Dhup Dhara section; Electrification of Raninagar Jalpaiguri - Guwahati section; Electrification of Senchoa - Silghat Town and Senchoa - Mairabari section.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the project for the beautification of Rang Ghar in Sivasagar, which will enhance tourist amenities at the location. The project for the beautification of Rang Ghar will provide facilities like a fountain show built around a huge water body and showcasing the history of the Ahom dynasty, a boat house with a jetty for adventurous boat rides, an artisan village for the promotion of local handicrafts, diverse ethnic cuisines for food lovers etc. Rang Ghar located in Sivasagar is one of the most iconic structures to depict the Ahom cultures and traditions. It was built by the Ahom King, Swargadeo Pramatta Singha in the 18th Century.
The Prime Minister also witnessed a mega Bihu dance which has been organized in order to globally showcase the Bihu dance of Assam as a mascot of the cultural identity and life of the Assamese people. This event would feature more than 10,000 Bihu Artists in a single venue and would attempt a New Guinness World Record in the category of largest Bihu dance performance in the world in a single venue. It will feature artists from across the 31 districts of the state.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ସ୍ଥିତ ସାରୁସାଜାଇ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୧୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦ୍‍ଘାଟନ ଓ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ ପାଲାଶବରୀ ଏବଂ ସୁଆଲକୁଚିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସେତୁ ଏବଂ ଶିବସାଗର ସ୍ଥିତ ରଙ୍ଗ ଘରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ନାମରୂପରେ ୫୦୦ ଟିପିଡି ମିଥାନୋଲ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କଳାକାରଙ୍କୁ ନେଇ ମେଗା ବିହୁ ନୃତ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି
“ଏହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ, ଏହା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଏହା ହେଉଛି ଆସାମ”
“ଆସାମ ଶେଷରେ ଏ-ୱାନ ରାଜ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି”
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଚେତନା ଦେଶର ମାଟି ଏବଂ ପରମ୍ପରାରୁ ର୍ନିମିତ ଏବଂ ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ”
“ରଙ୍ଗୋଲି ବିହୁ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମନ ଓ ହୃଦୟର ପର୍ବ”
“ବିକଶିତ ଭାରତ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ”
“ଆଜିର ସଂଯୋଗୀକରଣ ହେଉଛି ଏକ ଚର୍ତୁମୁଖୀ ମହାଯଜ୍ଞ, ବାସ୍ତବ ସଂଯୋଗ, ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ, ସାମାଜିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ”
“ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଅବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ଦୂର ହୋଇଯାଇଛି”
14 APR 2023 7:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ସ୍ଥିତ ସାରୁସାଜାଇ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୧୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦ୍‍ଘାଟନ ଓ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀରେ ପାଲାଶବରୀ ଏବଂ ସୁଆଲକୁଚିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସେତୁର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ସିଭସାଗରରେ ରଙ୍ଗ ଘର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନାମରୂପରେ ୫୦୦ ଟିପିଡି ମେଥାନୋଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ପାଞ୍ଚଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି । ଦଶ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିହୁ ନୃତ୍ୟଶିଳ୍ପୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଏକ ରଙ୍ଗୀନ ବିହୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ଜୀବନସାରା ଏହାକୁ କେବେବି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ, ଏହା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଏହା ହେଉଛି ଆସାମ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସାରା ଭାରତରେ ଢୋଲ, ପେପାସ ଏବଂ ଗୋଗନାର ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆସାମର ହଜାର ହଜାର କଳାକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବର ସହିତ ଦେଖୁଛି । ଏହି ଉତ୍ସବର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଳାକାରମାନଙ୍କ ଆବେଗ ଏବଂ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବିଧାନସଭା ର୍ନିବାଚନ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏକ ସ୍ୱରରେ "ଏ” ଫର ଆସାମ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଶେଷରେ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଏ୧ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ବିହୁ ଅବସରରେ ଆସାମ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଞ୍ଜାବ ସମେତ ଉତ୍ତର ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟରେ ବୈସାଖି ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ବଙ୍ଗଳା ଲୋକମାନେ ପୋଇଲା ବୈସାଖ ପାଳନ କରୁଥିବାବେଳେ କେରଳରେ ବିଶୁ ପାଳନ କରାଯିବ । ଏହି ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆବେଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ସହିତ ବିକାଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା । ଆଜିର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଏମ୍‍ସ, ତିନୋଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ମିଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ରଙ୍ଗ ଘରର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ବିଷୟରେ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ସେମାନେ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପର୍ବ କେବଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଅଟେ । ସେ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଥିଲେ ଯେ ରଙ୍ଗୋଲି ବିହୁ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହୃଦୟ ଏବଂ ମନର ପର୍ବ । ଏହା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରେ ଏବଂ ମନୁଷ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ୱୟର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିଶେଷତା ହେଉଛି ଏହାର ପରମ୍ପରା ଯାହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରି ଆସିଛି । ସେ ଦେଖିଲେ ଯେ ଦାସତ୍ୱର ଅନ୍ଧକାର ସମୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଅନେକ କ୍ଷତି ସହିଛି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅମର ରହିଆସିଛି, ଯଦିଓ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାସକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଚେତନା ଦେଶର ମାଟି ତଥା ପରମ୍ପରାରୁ ର୍ନିମିତ ଏବଂ ଏହା ବିକାଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ ।
ବିଶିଷ୍ଟ ଲେଖକ ତଥା ସିନେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରସାଦ ଅଗ୍ରୱାଲାଙ୍କ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବିଜୟୀ ନୌଜୱାନର ଏକ ଗୀତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୀତ ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଗୀତ ଗାଇଲାବେଳେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରବଳ କରତାଳି ମାଡ ହୋଇଇଥିଲା । ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୀତ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଦର ଇଣ୍ଡିଆର ଡାକ ଶୁଣିବାକୁ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏଜେଣ୍ଟ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏହି ଗୀତଟି ଲେଖାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମୁକ୍ତ, ବିକାଶିତ ଭାରତ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଆସାମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଏବଂ ବିକାଶିତ ଭାରତର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେ କିପରି ଏତେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କିଏ ଦାୟୀ ସେ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ହଟାଇବାକୁ ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ବହୁତ ଦିନ ଧରି ସଂଯୋଗ ଏକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଯୋଗ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ଏକ ଚର୍ତୁମୁଖୀ ଉଦ୍ୟୋଗ (ମହାଯଜ୍ଞ) ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଚାରୋଟି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସେ କହିଛନ୍ତି – ବାସ୍ତବିକ ସଂଯୋଗ, ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ, ସାମାଜିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ ।
ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆସାମର ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା ଲାଚିଟ୍ ବୋରଫୁକାନଙ୍କ ୪୦୦ ତମ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ରାଣୀ ଗାଇଡିନଲିଉ, କାଶୀ ତାମିଲ ସାଙ୍ଗମମ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତମିଲ ସାଙ୍ଗମମ ଏବଂ କେଦାରନାଥ-କାମାକ୍ଷା ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ଗଭୀର ହୋଇଛି । ସେ ମାଧବପୁର ମେଳା ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷ୍ଣ ରୁକ୍ମୁଣୀଙ୍କ ଏହି ବନ୍ଧନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ସହ ଯୋଡିଥାଏ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଗ ସିଲ୍କ ପରେ ତେଜପୁର ଲେସୁ, ଜୋହା ଚାଉଳ, ବୋକା ଚାଉଲ, କାଜି ନେମୁ; ବର୍ତ୍ତମାନ ଗାମୁଛା ମଧ୍ୟ ଜିଆଇ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛନ୍ତି, ଏହା ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଆସାମ କଳା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ନେବାକୁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଚାଲିଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ କେବଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ମୃତିର ସହିତ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ନେଇଥାନ୍ତି । ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସବୁବେଳେ ବାସ୍ତବ ସଂଯୋଗର ଅଭାବ ରହିଆସିଛି ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡକ, ରେଳ ଏବଂ ବାୟୁ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସଫଳତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମ ସହିତ ସମସ୍ତ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ, ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଯାହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ବିମାନ ଅବତରଣ କରିଛି, ମଣିପୁର ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ବ୍ରଡ ଗଜ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଲାଇନ୍‍ ପହଞ୍ଚିଛି, ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପକାଯାଉଛି ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରାୟ ୧୦ ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରିକରଣ ହେଉଛି । ଆଜି ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୫ ଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇ ଆସାମ ସମେତ ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ବୃହତ ଅଂଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆସାମର ଏକ ବଡ ଅଂଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରିକରଣ ହେବା ଆସାମ ତଥା ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡକୁ ସହଜ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଜ ହେବ ।
ବୋଗିବିଲ ବ୍ରିଜ ସେତୁ ତଥା ଧୋଲା-ସାଦିଅ। - ଭୁପେନ ହଜାରିକା ସେତୁର ଉତ୍ସର୍ଗ ପାଇଁ ସେ ଆସିଥିବା ସମୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗତି ଏବଂ ମାପକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପରେ ସେତୁ ନେଟୱାର୍କ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ଆଜିର ସେତୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଏହି ସେତୁଗୁଡ଼ିକ ଖୁଆଲକୁସି ରେଶମ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ସଂଯୋଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗାଁ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇଛି, ବିଦ୍ୟୁତ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା, ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଏବଂ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ୍ ମିଶନ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ୍ ଏବଂ ଶସ୍ତା ତଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ଘର, ଏହି ସମସ୍ତ ପରିବାର ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସର ସୂତ୍ର ମଧ୍ୟ ସମାନ ହେବା ଉଚିତ୍‍ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସବୁଠାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ବିରାଜମାନ । ଅନେକ ଯୁବକ ହିଂସାର ପଥ ଛାଡି ବିକାଶର ପଥରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଅବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ଦୂର ହୋଇଛି, ହୃଦୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଲୋପ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଏହି ପରିବେଶକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଆବେଗ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବ ଚାନ୍ଦ କାଟାରିଆ, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ବନ୍ଦର, ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ୍ୱର ତେଲି ଏବଂ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ ପାଲାଶବରୀ ଏବଂ ସୁଆଲକୁଚିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସେତୁର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସେତୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଦିବ୍ରୁଗଡର ନାମରୁପ ଠାରେ ଏକ ୫୦୦ ଟିପିଡି ମିଥାନୋଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ସହିତ ପାଞ୍ଚଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଥିବା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଗାରୁ – ଲମଡିଙ୍ଗ ସେକ୍ସନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଗୌରୀପୁର - ଅଭୟପୁରୀ ସେକ୍ସନ; ନ୍ୟୁ ବଙ୍ଗାଇଗାଓଁର ଦୋହରୀକରଣ - ଧୁପ ଧାରା ସେକ୍ସନ; ରାଣୀନଗର ଜଳପାଇଗୁରି-ଗୌହାଟୀ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ; ସେନଚୋଆ - ସିଲଘାଟ ଟାଉନ୍ ଏବଂ ସେନଚୋଆ - ମାଇରାବାରୀ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତ୍‍କରଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସିଭସାଗରରେ ରଙ୍ଗ ଘରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ରଙ୍ଗ ଘରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ବିଶାଳ ଜଳାଶୟରେ ର୍ନିମିତ ଫାଉଣ୍ଟେନ ଶୋ ଭଳି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଅହୋମ ରାଜବଂଶର ଇତିହାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ, ଦୁଃସାହସିକ ନୌ ଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ଡଙ୍ଗା ଘର, ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ଏକ କାରିଗର ଗ୍ରାମ , ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କିସମର ରୋଷେଇ ଇତ୍ୟାଦି । ସିଭସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ରଙ୍ଗ ଘର ହେଉଛି ଅହମ୍ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଚିତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରତୀକ । ଏହାକୁ ଅଷ୍ଟାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଅହୋମ ରାଜା ସ୍ୱର୍ଗଦେଓ ପ୍ରମତ ସିଂହଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଆସାମର ବିହୁ ନୃତ୍ୟକୁ ଆସାମ ବାସୀଙ୍କ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଏବଂ ଜୀବନର ମାସ୍କଟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏହି ଏହି ମେଗା ବିହୁ ନୃତ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷୀ ରହିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିହୁ କଳାକାର ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବିହୁ ନୃତ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବର୍ଗରେ ଏକ ନୂତନ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟର ୩୧ ଟି ଜିଲ୍ଲାର କଳାକାରମାନେ ଯୋଗଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା ।