প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসমৰ গুৱাহাটীৰ সৰুসজাই ষ্টেডিয়ামত ১০,৯০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, উদ্বোধন কৰে আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে
ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত পলাশবাৰী আৰু শুৱালকুছি সংযোগী এখন দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু ৰংঘৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
নামৰূপত ৫০০ টিপিডি মিথানল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে
পাঁচটা ৰেল প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে
১০,০০০ ৰো অধিক প্ৰদৰ্শনকাৰীৰ সৈতে মেগা বিহু নৃত্য প্ৰদৰ্শনৰ সাক্ষী হৈ ৰয়
"এয়া কল্পনাৰ বাহিৰত, এয়া অভূতপূৰ্ব, এয়া হৈছে অসম"
"অসম অৱশেষত এ-ৱান ৰাজ্য হৈ পৰিছে"
"প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ চেতনা দেশৰ মাটি আৰু পৰম্পৰাৰ জৰিয়তে প্ৰস্তুত হয় আৰু ই বিকশিত ভাৰতৰ ভেটিও"
"ৰঙালী বিহু হৈছে অসমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে হৃদয় আৰু আত্মাৰ উৎসৱ"
"বিকশিত ভাৰত আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন"
"আজি সংযোগ হৈছে এক চতুৰ্মুখী মহাযজ্ঞ, ভৌতিক সংযোগ, ডিজিটেল সংযোগ, সামাজিক সংযোগ আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগ"
"উত্তৰ-পূবৰ পৰা অবিশ্বাসৰ পৰিৱেশ আঁতৰি গৈ আছে"
14 APR 2023 7:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অসমৰ গুৱাহাটীৰ সৰুসজাই ষ্টেডিয়ামত ১০,৯০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত পলাশবাৰী আৰু শুৱালকুছি সংযোগী এখন দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন, শিৱসাগৰৰ ৰংঘৰৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ প্ৰকল্প, নামৰূপত ৫০০ টিপিডি মিথানল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু পাঁচটা ৰে'ল প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দহ হাজাৰৰো অধিক বিহু নৃত্যশিল্পীৰ দ্বাৰা পৰিৱেশন কৰা এক বৰ্ণিল বিহু কাৰ্যসূচীও প্ৰত্যক্ষ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় কৰে যে আজিৰ এই চমৎকাৰ দৃশ্য চোৱা যিকোনো লোকে তেওঁৰ গোটেই জীৱনকালত এই কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। "ই কল্পনাৰ বাহিৰত, ই অভূতপূৰ্ব। এয়া হৈছে অসম", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ঢোল, পেঁপা আৰু গগণাৰ শব্দ আজি সমগ্ৰ ভাৰততে শুনা গৈছে। অসমৰ হাজাৰ হাজাৰ শিল্পীৰ প্ৰচেষ্টা আৰু সমন্বয় দেশৰ লগতে বিশ্বই অতি গৌৰৱেৰে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।" এই অনুষ্ঠানৰ তাৎপৰ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিল্পীসকলৰ সত্বা আৰু উৎসাহক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ৰাজ্যখন ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে তেওঁ এনে এটা দিনৰ বিষয়ে মন্তব্য কৰিছিল য’ত মানুহে 'এ ফৰ আছাম' বুলি ক’ব আৰু তেওঁ কয় যে ৰাজ্যখন অৱশেষত এ-ৱান ৰাজ্যলৈ পৰিণত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহু উপলক্ষে অসম তথা দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পঞ্জাৱকে ধৰি উত্তৰ ভাৰতৰ ৰাজ্যসমূহত বৈশাখী উদযাপন কৰা হৈছে। বেংগলৰ লোকসকলে পইলা বৈশাখ উদযাপন কৰি থকাৰ সময়তে কেৰালাত বিশু উদযাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ আত্মা প্ৰতিফলিত কৰা আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ সৈতে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰাৰ বাবে ই এক অনুপ্ৰেৰণা। তেওঁ আজিৰ এইমছ, তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, ৰে'ল প্ৰকল্প, মিথানল প্ৰকল্প, ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ দলং আৰু ৰংঘৰৰ পুনৰ্বিকাশ তথা সৌন্দৰ্যবৰ্ধনকে ধৰি বহুতো প্ৰকল্পৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসমৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে আৰু আজি তেওঁলোকে আগবঢ়োৱা মহান কাৰ্যসূচীৰো প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ উৎসৱবোৰ কেৱল এক সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শন নহয়, সকলোকে একত্ৰিত কৰাৰ ই এক মাধ্যম আৰু একেলগে আগবাঢ়ি যোৱাৰ অনুপ্ৰেৰণাস্বৰূপ"। তেওঁ আগলৈ কয় যে ৰঙালী বিহু অসমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে হৃদয় আৰু আত্মাৰ উৎসৱ। ই জনসাধাৰণৰ মাজত বিভাজন দূৰ কৰে আৰু মানুহ তথা প্ৰকৃতিৰ মাজত নিখুঁত সমন্বয়ৰ প্ৰতীক হিচাপে কাম কৰে।"
ভাৰতৰ বিশেষত্ব হৈছে ইয়াৰ পৰম্পৰা যি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক একেলগে সংযোগ কৰি আহিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে দেশখনে দাসত্বৰ অন্ধকাৰ সময়ৰ বিৰুদ্ধে একেলগে থিয় দিছিল আৰু ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যৰ ওপৰত অজস্ৰ আঘাতৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিভিন্ন শাসকৰ পৰিৱৰ্তন স্বত্বেও অমৰ হৈ ৰৈছে। "প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ চেতনা দেশৰ মাটি আৰু পৰম্পৰাৰ পৰা গঠন হয় আৰু ই বিকশিত ভাৰতৰ ভেটিও", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি মন্তব্য কৰে।
প্ৰসিদ্ধ গীতিকাৰ তথা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা জ্যোতি প্ৰসাদ আগৰৱালাৰ বিশ্ব বিজয় নজোৱান শীৰ্ষক গীতটিৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই গীতটো অসম তথা সমগ্ৰ ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উপস্থিত লোকসকলৰ সন্মুখত প্ৰচুৰ প্ৰশংসাৰে গীতটো বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ কয় যে গীতটোৱে ভাৰতৰ যুৱসকলক ভাৰত মাতৃৰ আহ্বান শুনিবলৈ আৰু পৰিৱৰ্তনৰ বাহক হ'বলৈ অনুৰোধ জনাইছে। " এই গীতটো লিখাৰ সময়ত স্বাধীন ভাৰতৰ সপোন আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন আছিল, আজি যেতিয়া আমি মুক্ত হৈছো, বিকশিত ভাৰত হৈছে এতিয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু অসমৰ যুৱসকলক আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে কোন দায়ৱদ্ধ সেই সন্দৰ্ভত জনসাধাৰণৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া হৈছে দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু ১৪০ কোটি ভাৰতীয় নাগৰিকৰ বিশ্বাস। চৰকাৰে পৰম সততাৰে নাগৰিকৰ পথত অহা যিকোনো বাধা আঁতৰাবলৈ চেষ্টা কৰে আৰু আজিৰ প্ৰকল্পসমূহ ইয়াৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি সংযোগৰ দৃষ্টিভংগী এটা বিন্দুৰ পৰা আনটো বিন্দুলৈ যোৱাৰ অতি সংকীৰ্ণ অৰ্থত চিন্তা কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰা হৈছে। আজি সংযোগ হৈছে এক চতুৰ্মুখী পদক্ষেপ (মহাযজ্ঞ), তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে এই চাৰিটা দিশ হৈছে- ভৌতিক সংযোগ, ডিজিটেল সংযোগ, সামাজিক সংযোগ আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগ।
সাংস্কৃতিক সংযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দিল্লীত মহান অসম যোদ্ধা লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০ তম জন্মজয়ন্তী বৰ্ষৰ বিশাল উদযাপনৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ ৰাণী গাইডিলু, কাশী তামিল সংগম, সৌৰাষ্ট্ৰ তামিল সংগম আৰু কেদাৰনাথ-কামাখ্যাৰ বিষয়ে কথা পাতি সাংস্কৃতিক সংযোগৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। "আজি প্ৰতিটো চিন্তা আৰু সংস্কৃতিৰ মাজত সংযোগ গভীৰ কৰা হৈছে", তেওঁ কয়। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ শেহতীয়া মাধৱপুৰ মেলা ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে কৃষ্ণ ৰুক্মিণীৰ এই বন্ধনে উত্তৰ-পূবক পশ্চিম ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে মুগা চিল্ক, তেজপুৰৰ লিচু, জহা চাউল, বোকা চাউল, কাজি নেমুৰ পিছত এতিয়া গামোছাই জিআই টেগ লাভ কৰিছে, এইটো আমাৰ ভগ্নীসকলৰ অসমৰ কলা আৰু শ্ৰমক দেশৰ বাকী অংশলৈ লৈ যোৱাৰ এক প্ৰয়াস, তেওঁ লগতে কয়।
পৰ্যটনৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ বিভিন্ন সংস্কৃতিৰ বিষয়ে কথোপকথন চলি আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ঠাইসমূহ ভ্ৰমণ কৰা পৰ্যটকসকলে কেৱল অভিজ্ঞতাৰ বাবে ধন খৰচ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ সংস্কৃতিৰ এটা অংশও স্মৃতি হিচাপে লৈ যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, উত্তৰ-পূবত ভৌতিক সংযোগৰ অভাৱৰ বিষয়টো সদায়েই এক অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় আছিল ৷ সেয়ে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে অঞ্চলটোত পথ, ৰে'ল আৰু বিমান সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই সমস্যা সমাধান কৰি আহিছে। বিগত ৯ বছৰত যোগাযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা সাফল্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূবৰ বেছিভাগ গাওঁলৈ সৰ্বপথ সংযোগ, কাৰ্যক্ষম হৈ পৰা নতুন বিমানবন্দৰ আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে বাণিজ্যিক বিমান অৱতৰণ, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাত উপস্থিত হোৱা ব্ৰডগজ ৰে'লৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে ৷ উত্তৰ-পূবত পূৰ্বতকৈ তিনিগুণ দ্ৰুতগতিত নতুন ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰা হৈছে আৰু দ্বৈত ৰে’ল লাইন আগৰ তুলনাত প্ৰায় ১০ গুণ দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি ৬,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৫টা ৰে'ল প্ৰকল্পই অসমকে ধৰি অঞ্চলটোৰ এক বৃহৎ অংশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অসমৰ এক বৃহৎ অংশত ৰে'ল লাইন উপনীত হৈছে আৰু ৰে'ল লাইন দুগুণ কৰাৰ ফলত অসম তথা মণিপুৰ, মিজোৰাম, ত্ৰিপুৰা আৰু নাগালেণ্ডলৈ সংযোগ সহজ হৈ পৰিব। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে ধৰ্মীয়স্থল আৰু পৰ্যটনমূলক স্থানলৈ ভ্ৰমণ এতিয়া সহজ হৈ পৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বগীবিল দলং আৰু ধলা-শদিয়া-ভূপেন হাজৰিকা দলং উৎসৰ্গা কৰিবলৈ অহাৰ সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ যোৱা ৯ বছৰত নতুন প্ৰকল্পৰ গতি আৰু পৰিমাণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ওপৰত দলঙৰ নেটৱৰ্ক যোৱা ৯ বছৰত কৰা কামৰ ফলস্বৰূপে সম্পন্ন হৈছে আৰু আজিৰ দলং প্ৰকল্পই শুৱালকুছি ৰেচম উদ্যোগক লাভান্বিত কৰিব।
বিগত ৯ বছৰত সামাজিক সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰা কামৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ উদাহৰণ দিয়ে যাৰ ফলত লাখ লাখ গাওঁ মুকলিত শৌচমুক্ত হৈ পৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা যি কোটি কোটি লোকক ঘৰ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে, বিদ্যুতৰ বাবে সৌভাগ্য যোজনা, গেছ চিলিণ্ডাৰৰ বাবে উজ্জ্বলা যোজনা আৰু নলযুক্ত পানী যোগানৰ বাবে জল জীৱন মিছন এই সমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া মিছন আৰু কম ব্যয়ৰ ডাটাৰ কথাও উল্লেখ কৰে যিয়ে নাগৰিকসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। "এই সকলোবোৰ ঘৰ, এই সকলো পৰিয়ালে উচ্চাকাংক্ষী ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এইবোৰ হৈছে ভাৰতৰ শক্তি যি উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰি তুলিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উন্নয়নৰ বাবে বিশ্বাসো সমানে শক্তিশালী হ'ব লাগে। তেওঁ কয়, "আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আজি উত্তৰ-পূবৰ সকলো ঠাইতে স্থায়ী শান্তি বিয়পি পৰিছে। বহুতো যুৱকে হিংসাৰ পথ এৰি বিকাশৰ পথত আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। উত্তৰ-পূবৰ পৰা অবিশ্বাসৰ পৰিৱেশ আঁতৰি গৈছে, হৃদয়ৰ মাজৰ দূৰত্ব নাইকিয়া হৈছে।" তেওঁ শেষত কয়, "স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ আমি এই পৰিৱেশ উন্নত কৰিব লাগিব। আমি সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ সত্বাৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগিব ৷"
উল্লেখ্য, অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়া, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় ৰে'ল মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী আৰু অসম চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰী অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত পলাশবাৰী আৰু শুৱালকুছি সংযোগী এখন দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। দলংখনে অঞ্চলটোত অতি প্ৰয়োজনীয় সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ ডিব্ৰুগড়ৰ নামৰূপত এটা ৫০০ টিপিডি মিথানল প্ৰকল্পও মুকলি কৰে। তেওঁ অঞ্চলটোৰ ৰে’ল পথৰ বিভিন্ন্ শাখাৰ দ্বৈতকৰণ আৰু বৈদ্যুতিকীকৰণকে ধৰি পাঁচটা ৰে'ল প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে।
উদ্বোধন কৰা ৰে'ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ডিগাৰু - লামডিং শাখা; গৌৰীপুৰ - অভয়পুৰী শাখা; নিউ বঙাইগাঁও - ধুপধৰা শাখাৰ দ্বৈতকৰণ; ৰাণীনগৰ জলপাইগুৰি - গুৱাহাটী শাখাৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ; শেনচোৱা - শিলঘাট টাউন আৰু শেনচোৱা - মৈইৰাবাৰী শাখাৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে শিৱসাগৰৰ ৰংঘৰৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ বাবে প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ ফলত সেই স্থানত পৰ্যটকৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাব। ৰংঘৰৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ প্ৰকল্পটোৱে এক বিশাল জলাশয়ৰ চাৰিওফালে নিৰ্মাণ কৰা ফাউণ্টেইন শ্ব'ৰ দৰে সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু মূখ্য জলাশয়ৰ চাৰিওফালে নিৰ্মাণ কৰা ফাউণ্টেইন শ্ব', দুঃসাহসিক নাও যাত্ৰাৰ বাবে জেটি থকা এখন নাও, স্থানীয় হস্তশিল্পৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এখন শিল্পী গাওঁ, খাদ্য প্ৰেমীসকলৰ বাবে বিবিধ জাতিগত ৰন্ধন প্ৰণালীৰ আদিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ'ব। শিৱসাগৰত অৱস্থিত ৰংঘৰ হৈছে সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাগত চিত্ৰায়নৰ বাবে আটাইতকৈ প্ৰতিষ্ঠিত গাঁথনি। ইয়াক অষ্টাদশ শতিকাত আহোম স্বৰ্গদেও প্ৰমত্ত সিংহই নিৰ্মাণ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসমৰ বিহু নৃত্যক বিশ্বব্যাপী প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে আয়োজন কৰা এক বৃহৎ বিহু নৃত্যও প্ৰত্যক্ষ কৰে। এই অনুষ্ঠানটোত এটা স্থানত ১০,০০০ ৰো অধিক বিহু শিল্পী উপস্থিত থাকে আৰু একক স্থানত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিহু নৃত্য প্ৰদৰ্শনৰ শ্ৰেণীত নতুন গিনিছ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডৰ বাবে একত্ৰিত হৈছে। ইয়াত ৰাজ্যখনৰ ৩১ খন জিলাৰ শিল্পীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation projects worth more than Rs. 10,900 crores at Sarusajai Stadium in Guwahati, Assam
Lays foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on Brahmaputra river and project for beautification of Rang Ghar, Sivasagar
Inaugurates 500 TPD Menthol Plant in Namrup
Dedicates five railway projects to the nation
Witnesses mega Bihu dance featuring more than 10,000 performers
“This is beyond imagination, This is phenomenal. This is Assam ”
“Assam is finally becoming an A-One state”
“The consciousness of every Indian is made from the soil and traditions of the country and it is also the foundation of the Viksit Bharat”
“Rongali Bihu is a festival of heart and soul for the people of Assam”
“Viksit Bharat is our biggest dream”
“Today, connectivity is a four-pronged Mahayagya, physical connectivity, digital connectivity, social connectivity and cultural connectivity”
“The atmosphere of mistrust in the Northeast is going away”
14 APR 2023 7:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than Rs. 10,900 crores at Sarusajai Stadium in Guwahati, Assam today. The projects include laying the foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on the Brahmaputra river, a project for the beautification of Rang Ghar in Sivasagar, the inauguration of a 500 TPD Menthol Plant in Namrup and dedicating to the nation five railway projects. The Prime Minister also witnessed a colorful Bihu programme performed by more than ten thousand Bihu dancers.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that anybody watching today’s magnificent spectacle would never forget this in his entire lifetime. “It is beyond imagination, it is phenomenal. This is Assam” the Prime Minister said, “The sound of dhols, pepas and gogonas can be heard all over India today. The efforts and synergy of thousands of artists from Assam are being witnessed by the country as well as the world with great pride.” Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister applauded the spirits and enthusiasm of the artists. The Prime Minister recalled his visit to the state during the Vidhan Sabha elections when he had remarked about the day when people will voice ‘A for Assam’, and said that the state is finally becoming an A1 state. The Prime Minister conveyed his greetings to the people of Assam and the country on the occasion of Bihu.
The Prime Minister said that Baisakhi is being celebrated in north Indian states including Punjab. While Bangla people are celebrating Poila Baisakh, Vishu will be celebrated in Kerala. This festival that is being celebrated, he said. reflect the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat, and is an inspiration to fulfil the resolution of Viksit Bharat with Sabka Prayas. He expressed happiness about the many projects of today including AIIMS, three medical colleges, railways projects, bridge across the Brahmaputra and methanol plant and the redevelopment and beautification of Rang Ghar.
The Prime Minister lauded the people of Assam for preserving their culture and praised the magnificent programme that they mounted today. “Our festivals are not just cultural extravaganza but are a medium to unite everyone and inspiration to move forward together”, the Prime Minister said. He continued “Rongali Bihu is a festival of heart and soul for the people of Assam. Removes differences and is a symbol of perfect harmony between humans and nature.”
The Prime Minister remarked that the speciality of India is its traditions which have been connecting every Indian together for thousands of years. He observed that the nation stood together as one against the dark times of slavery and suffered numerous inflictions on India’s culture and heritage. He emphasized that India remained immortal even though it saw numerous changes in powers and rulers who came and left. “The consciousness of every Indian is made from the soil and traditions of the country and it is also the foundation of the Viksit Bharat”, the Prime Minister remarked.
Recalling a song Biswa Bijoy Nojawan from noted writer and cinema personality Jyoti Prasad Agarwala, the Prime Minister said that this song has become a source of inspiration for the youth of Assam and the entire India. Shri Modi narrated the song to massive applause from the people present. He explained that the song exhorts the youth of India to listen to the call of Mother India and be the agent of change. “This song was written when Independent India was the biggest dream, today when we are free, Viksit Bharat is the biggest dream” the Prime Minister exclaimed calling upon the youth of India and Assam to move forward and open the doors of Viksit Bharat.
Dwelling on his conversations with people about how he achieves such huge targets and who is responsible for Vikist Bharat, the Prime Prime Minister said that it is the belief in the people of the country, and the 140 crore Indian citizens. He highlighted that the government strives to remove any obstacles that come in the way of the citizen with utmost honesty and the projects of today are a shining example of this.
The Prime Minister recalled that for a very long time, connectivity was thought of in the very narrow sense of going from one point to the other. Today, the Prime Minister said that the entire approach towards connectivity has been changed. Today, connectivity is a four-pronged enterprise (Mahayagya), he said. These four dimensions, he said are - physical connectivity, digital connectivity, social connectivity and cultural connectivity.
Talking about cultural connectivity, Shri Modi gave the example of the grand celebration of the 400th year of the great Assamese warrior Lachit Borphukan in Delhi. He illustrated cultural connectivity by talking about Rani Gaidinliu, Kashi Tamil Sangamam, Saurashtra Tamil Sangamam, and Kedarnath-Kamakhya. “Today the connection is being deepened between every thought and culture”, he said. He referred to Chief Minister Himanta Biswa Sarma’s recent visit to Madhavpur Mela and said that this bond of Krishna Rukmani connects Northeast to Western India. He also said that after Muga Silk, Tezpur Lesu, Joha Rice, Boka Chaul, Kaji Nemu; now Gamosa also got the GI tag, This is an attempt to take the Assamese art and labor enterprise of our sisters to the rest of the country, he added.
Noting that the conversations about different cultures of India are taking place all around the world through tourism, the Prime Minister said that the tourists who visit these places not just spend money on the experience but also take a part of the culture with themselves as memories. However, the Prime Minister continued, there was always the issue of lack of physical connectivity in the Northeast which is being addressed by the present government by laying emphasis on road, rail and air connectivity in the region. Highlighting the achievements in expanding connectivity in the last 9 years, the Prime Minister mentioned all-road connectivity to most of the villages in the Northeast, new airports that have become functional and commercial flights landing for the first time, broad gauge trains reaching Manipur and Tripura, new rail lines are being laid in the Northeast three times faster than before, and the doubling of rail lines taking place at almost 10 times faster than earlier. The Prime Minister highlighted that 5 railway projects that have been inaugurated today worth more than 6,000 crore rupees will accelerate the development of a large part of the region including Assam. The Prime Minister further added that rail has reached a large part of Assam for the first time and the doubling of rail lines will provide easy connectivity to Assam as well as Manipur, Mizoram, Tripura and Nagaland. He also noted that traveling to places of faith and tourism will now become easy.
The Prime Minister recalled when he came for the dedication of Bogibeel Bridge and also of The Dhola-Sadiya - Bhupen Hazarika Bridge. He highlighted the speed and scale of new projects in the last 9 years. He said the network of bridges over Brahmaputra was the result of the work done in the last 9 years and these bridges along with today’s bridge project will benefit the Khualkusi silk industry.
Throwing light on the work done by the double-engine government to enhance social connectivity in the last 9 years, the Prime Minister gave examples of the Swachh Bharat Mission which resulted in lakhs of villages becoming open defecation free, the PM Awas Yojana which helped in providing houses to crores of people, Saubhagya Yojana for electricity, the Ujjwala Yojana for gas cylinders, and the Jal Jeevan Mission for tapped water supply. The Prime Minister also mentioned the Digital India Mission and cheap data that has eased the lives of citizens. “All these houses, all these families represent aspirational India. These are the strengths of India which will make the dream of a developed India come true”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that for development, the thread of trust should be equally strong. He said “Due to the efforts of our government, today there is permanent peace everywhere in the Northeast. Many youths have left the path of violence and started walking on the path of development. The atmosphere of mistrust in the Northeast is going away, the distance between hearts is disappearing.” He concluded, “In order to build a developed India in the Amrit Kaal of independence, we have to enhance this atmosphere. We have to move forward with the spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas, Shri Rameswar Teli and Minister from Government of Assam were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of a bridge connecting Palashbari and Sualkuchi on the Brahmaputra river. The bridge will provide much-needed connectivity in the region. He also commissioned a 500 TPD Methanol plant at Namrup in Dibrugarh. He will also inaugurate five railway projects including the doubling and electrification of various sections in the region.
The railway projects being inaugurated include Digaru - Lumding section; Gauripur - Abhayapuri Section; Doubling of New Bongaigaon - Dhup Dhara section; Electrification of Raninagar Jalpaiguri - Guwahati section; Electrification of Senchoa - Silghat Town and Senchoa - Mairabari section.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the project for the beautification of Rang Ghar in Sivasagar, which will enhance tourist amenities at the location. The project for the beautification of Rang Ghar will provide facilities like a fountain show built around a huge water body and showcasing the history of the Ahom dynasty, a boat house with a jetty for adventurous boat rides, an artisan village for the promotion of local handicrafts, diverse ethnic cuisines for food lovers etc. Rang Ghar located in Sivasagar is one of the most iconic structures to depict the Ahom cultures and traditions. It was built by the Ahom King, Swargadeo Pramatta Singha in the 18th Century.
The Prime Minister also witnessed a mega Bihu dance which has been organized in order to globally showcase the Bihu dance of Assam as a mascot of the cultural identity and life of the Assamese people. This event would feature more than 10,000 Bihu Artists in a single venue and would attempt a New Guinness World Record in the category of largest Bihu dance performance in the world in a single venue. It will feature artists from across the 31 districts of the state.