Ministry of Housing & Urban Affairs
Bi-monthly Newsletter of SBM-U 2.0 launched virtually
Women’s Special Edition focuses on success story of Devi Rani from Amritsar
11 APR 2023 11:20AM by PIB Delhi
The Women’s Special Edition launched virtually on April 05, 2023, focuses on efforts by women in sanitation along with highlights from the Swachhotsav Campaign. Swachh Vaarta’s latest edition highlights the ground-breaking stories of Amritsar’s Devi Rani: leading the way in determination and Pune’s Singham of well-being: Health Inspector Kavita, Jayabai: A Woman Leader Setting Norms of Social Justice, Women’s Leadership Shaping Inclusive Sanitation. This issue also covers the stories on Fastest construction and commissioning of Sewage Treatment Plant (STP), STP with a unique revenue generating model and A case of zero discharge colony. Ground activities, best practices, capacity building initiatives and collaborations with partners are also show-cased in this issue. As women take lead in sanitation and waste management, their inspirational stories are not only encouraging others but transforming the urban landscape for a better tomorrow.
The 8th National Advisory and Review Committee of the Swachh Bharat Mission-Urban was held on 6th March, 2023, under the Chairmanship of Mr. Manoj Joshi, Secretary, MoHUA, to review the action plan for 17 States/UTs. Projects worth Rs. 3000 Cr. have been approved under SBM-U 2.0. The section 8th NARC Meet highlights the discussion points of this meet.
Highlighting the SBM-U initiatives, the second edition of Swachh Vaarta captures Million Plus City Initiative. Under Swachh Bharat Mission-Urban 2.0, the bio-methanation plants linked to the GOBARdhan and SATAT schemes will produce Bio-CNG as a renewable energy. Keeping in line with this vision, the Ministry of Housing and Urban Affairs signed a Memorandum of Agreement (MoA) with EIL on February 1, 2023, to develop ‘Waste to Energy’ and bio-methanation projects in cities with a population of million plus.
Swachh Bharat Mission was launched by the Hon’ble Prime Minister in 2014 to improve access and availability of sanitation and waste management infrastructure to citizens and to accelerate the achievement of universal sanitation coverage. Over the past eight years, crores of citizens have answered PM’s clarion call for ‘Swachh Bharat’ and have been transforming the urban landscape of the country.
Under the aegis of Ministy of Housing and Urban Affairs, Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 has seen Jan Andolan for Garbage-Free Cities. To bring forth all the ground action, the best practices and the energy and passion of the citizens in creating a swachh urban landscape, SBM-U 2.0 launched the flagship newsletter Swachh Vaarta. This bi-monthly newsletter envisages to keep all citizens updated on the activities and events being undertaken by the Mission. It aims to showcase the journey of the garbage-free cities.
Amrit Kaal Budget had special focus on urban planning and infrastructure development. Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks at a post-budget webinar. This edition brings its readers highlights from PM’s post Budget Webinar on urban planning, development and sanitation and the key announcements in the Union Budget 2023.
This edition also tracks the U20 events with focus on the National Youth Conclave 2023 and the U20 Inception Meeting.
The readers get a flavour of Swachh Holi as cities join in action for Vocal for Local. The edition captures the enthusiasm and cheer around the festival of colours as citizens from various cities make holi colours out of flowers and vegetables and pichkaris out of bamboo.
The readers can view the latest edition of English and Hindi Swachh Vaarta on:
https://sbmurban.org/storage/app/media/newsletter/english/women-special-edition-english/index.html
https://sbmurban.org/storage/app/media/newsletter/hindi/women-special-edition-hindi/index.html

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ভর্চুএলগী খুত্থাংদা SBM-U 2.0গী বাই মন্থলী ন্যুজলেত্তর ফোঙখ্রে
নুপীশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙবা খুৎফোঙ অসিনা অমৃতসরগী দেবী রানিগী মায় পাকপগী ৱারীদা মিৎয়েং চঙলি
11 APR 2023 11:20AM by PIB Imphal
এপ্রিল 5, 2023দা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা ফোঙখিবা নুপীশিংদা মিৎয়েং চঙবা অখন্নবা খুৎফোঙ অসিনা সচ্ছোতসব কেম্পেনগী মশক নাইবা থৌওংশিংগা লোয়ননা সেনিতেসনগী হীরমদা নুপীশিংনা পাংথোকপা থবকশিংদা মিৎয়েং চঙলি। স্বচ্ছ ভারতাগী খ্বাইদগী অনৌবা খুৎফোঙ অসিনা অমৃতসরগী দেবী রানিঃ অচেৎপা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লুচিংদুনা চৎলিবা; পুনেগী হকশেল ফনা লৈবগী সিংঘমঃ হেল্থ ইন্সপেক্তর কবিতা; জয়াবাইঃ সোসিএল জস্তিসকী কাঙলোন শেম্লিবী নুপী লুচিংবী; ইনক্লুসিব সেনিতেসন পুরকপদা নুপীগী লুচিং হায়বা মশক নাইবা ৱারী কয়া য়াওরি। খুৎফোঙ অসিদা সিৱেজ ত্রিতমেন্ত প্লান (STP) খ্বাইদগী য়াঙনা শাবা অমসুং শিজিন্নবা হৌবা, শেল তানবগী তোপ-তোপ্পা মোদেল ওইবা STP অমসুং জিরো দিসচার্জ কোলোনী অমগী ৱারী হায়বা ৱারী কয়াসু য়াওরি। গ্রাউন্দদা পাংথোকপা থবকশিং, খ্বাইদগী ফবা থৌওং, কেপাসিতী বিলদিং তৌবা অমসুং পার্ত্নরশিংগা পুন্না থবক পাংথোকমিন্নবা কয়াসু খুৎফোঙ অসিদা য়াওরি। নুপীশিংনা সেনিতেসন অমসুং ফত্ত-হৌদী শেন্নবগী হীরমদা লুচিং থৌদাং লৌরকপা অসিদগী মখোয়গী ইথিল পীনিংঙাই ওইবা ৱারী কয়ানা অতোপ্পশিংদা পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা হেন্না ফবা হয়েংগী মতম অমগীদমক্তা অর্বান লেন্দস্কেপ্তা অহোংবা অমসু পুরক্লি।
স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী 8শুবা নেস্নেল এদভাইজরী অমসুনফ রিভিয়ু কম্মিতী অসি রাজ্য/য়ু.তি. 17গী এক্সন প্লান য়েংশিন্নবগীদমক্তা MoHUAগী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ জোশীগী লুচিং মখাদা মার্চ 6, 2023দা পাংথোকখি। SBM-Uগী মখাদা লুপা করোর 3000গী শেনফমগী প্রোজেক্তশিংগী অয়াবসু পীখ্রবনি। 8শুবা NARC Meet অসিগী সেক্সন অসিনা মীফম অসিদা খন্নখিবা ৱারোলশিংসু উৎলি।
স্বচ্ছ ভারতাগী অনিশুবা খুৎফোঙ অসিনা SBM-Uগী খোঙথাংশিং উৎলদুনা মিল্লিয়ন প্লস সিতী ইনিসিএতিবকী থবকশিংসু উৎলি। স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0গী মখাদা, গোবর্ধান অমসুং SATAT স্কিমগা মরী লৈনবা বাইও-মীথেনেসন প্লান্তশিংনা রিন্যুএবল ইনর্জী ওইনা বাইও-CNG পুথোক্কনি। হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না পান্দম অসিগা মরী লৈননা চত্তুনা মীওই মিলিয়ন অমদগী হেন্না লৈবা শহরশিংদা ‘ৱেস্ত তু ইনর্জী’ অমসুং বাইও-মীথেনাইজেসন প্রোজেক্ত পায়খৎনবগীদমক্তা EILগা লোয়ননা ফেব্রুৱারী 1, 2023দা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (MoA) অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে।
মীয়ামগী মফমদা সেনিতেসন অমসুং ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্নবা অমসুং য়ুনিভর্সেল এনিতেসন কবরেজ ফংবগী থবক খোঙজেল হেন্না য়াঙশিলহন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা ইং 2014দা স্বচ্ছ ভারত মিসন হৌদোকখি। মমাংগী চহি নিপান অসিদা, মীওই করোর কয়ানা প্রধান মন্ত্রীগী ‘স্বচ্ছ ভারত’কী খোল্লাওগী পাউখুম পীনখি অমসুং মদুদগী হৌদুনা লৈবাক্কী অর্বান লেন্দস্কেপ্তা অহোংবা পুরক্তুনা লাক্লি।
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মিৎয়েং মখাদা স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0না গার্বেজ ফ্রী সিতীগী জন আন্দোলন অমা উবা ফংলে। গ্রাউন্দ এক্সন, স্বচ্ছ অর্বান লেন্দস্কেপ অমা শেম্নবগীদমক্তা মীয়াম্না থৱাই য়াওবা অমসুং খ্বাইদগী অফবা থবক পাংথোকপা পুম্নমক মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক্তা SBM-U 2.0না স্বচ্ছ ভারতা হায়রিবা ন্যুজলেত্তর অসি হৌদোকখি। মসিগী বাই-মন্থলী ন্যুজলেত্তর অসিনা মীয়াম খুদিংগী মফমদা মিসন অসিনা পাংথোকপা থবক থৌরম খুদিং খঙহনবগী পান্দম থম্লি। মসিনা ফত্ত-হৌদী লৈতবা শহর অমা ওইহন্নবা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসি উৎপা পাম্লি।
অমৃত কাল বজেত অসিনা অর্বান প্লান্নিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ শাগৎপদা মিৎয়েং চঙলি। ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পোস্ত বজেত সেমিনার অমদা মহাক্কী ৱারোল থমখি। খুৎফোঙ অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা পোস্ত বজেত সেমিনারদা থমখিবা অর্বান প্লান্নিং, দিভেলপমেন্ত অমসুং সেনিতেসনগী ৱারোল অমসুং ইং 2023গী কেন্দ্রগী বজেত্তা লাউথোকখিবা মরু ওইবা ৱাফমশিং য়াওরি।
খুৎফোঙ অসিনা নেস্নেল য়ুথ কনক্লেব 2023 অমসুং U20 ইন্সেপ্সন মীফমদা মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা U20গী থৌরমশিংসু য়েংশিল্লি।
শহরশিংনা ভোকেল ফোর লোকেলগী থবকশিংদা শরুক য়াশিনবা স্বচ্ছ হোলিগী মহাও অমসু মসিবু পাবা মীওইশিংনা ফংগনি। তোঙান-তোঙানবা শহরশিংগী মীয়াম্না লৈ অমসুং মনা-মশিং কয়াদগী হোলিগী অবের শাবা অমসুং ৱাদগী পিচকারী শাবগী মওং মতৌ কয়াগা লোয়নদুনা কুহ্মৈ অসিবু হরাও তয়াম্না পাংথোকখিবগী মওং-মতৌ কয়াসু খুৎফোং অসিনা পাউদম্লি।
স্বচ্ছ ভারতাগী খ্বাইদগী নৌবা খুৎফোং অসি হিন্দি অমসুং ইংলিশ্তা মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা পাবীবা য়াগনিঃ
https://sbmurban.org/storage/app/media/newsletter/english/women-special-edition-english/index.html
https://sbmurban.org/storage/app/media/newsletter/hindi/women-special-edition-hindi/index.html