Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, over 2000 obsolete rules and laws scrapped in the last 9 years
The Minister addresses as Chief Guest at the Yashraj Bharati Samman (YBS) ‘Gratitude ceremony’ organized by the Yashraj Research Foundation (YRF) in Mumbai
09 APR 2023 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that over 2,000 rules and laws were scrapped by the Government led by Prime Minister Narendra Modi in the last 9 years, for ease of governance and ease of business.
Speaking as Chief Guest after presenting Yashraj Bharati Samman (YBS) Awards at a ‘Gratitude ceremony’ organised by the Yashraj Research Foundation (YRF) here, Dr Jitendra Singh said that unlike the earlier governments which found comfort in status quoist approach, Prime Minister Modi has demonstrated the courage and conviction to do away with such rules which were causing inconvenience for the citizens and many of which that had persisted since the time of British Raj. The ultimate aim of good governance is to bring ease of living to the citizens, he added.
The Minister appreciated Yashraj Research Foundation (YRF) for instituting the Yashraj Bharti Samman (YBS) and recognising the exemplary work done by different individuals and organisations in different fields. He further said that the three categories in which the awards have been presented, namely innovation in healthcare, transforming people’s lives and ethical governance, have always been the priority of the Government led by Prime Minister Narendra Modi.
The Minister recalled that soon after the Government came to power in May 2014, within two to three months, the practice of getting certificates attested by gazetted officers was done away with. Thereafter within a year, Prime Minister spoke from the ramparts of Red Fort about the abolition of interview in job recruitment so that a level playing field could be provided. In pension, face recognition technology was introduced so that the elder citizens did not have to go through the tedious process of getting a life certificate. Most of the functioning was converted online and in order to bring in transparency, accountability and citizen participation, the human interface was reduced to the bare minimum.
Talking about grievance redressal, Dr. Jitendra Singh said that the grievance redressal mechanism was shifted to CPGRAMS as a result of which about 20 lakh grievances are received every year in comparison to just 2 lakhs every year before this government came in because this government followed a policy of time bound redressal and gained the confidence of the people.
In the field of healthcare, the Minister said that use of technology and telemedicine during Covid pandemic has shown how innovation can deliver healthcare in the remote and rural areas.
This Government has not only promoted technology and innovation but also StartUps to undertake new innovations even in the health sector thereby transforming lives of citizens.
Dr Jitendra Singh concluded that earlier our priorities were misplaced and for seventy years it continued to be misplaced because we were being governed by status quoist governments. But for the first time in 9 years, there is sought to be undone what should have been undone in all these years. He expressed happiness in Yashraj Research Foundation’s (YRF) efforts to carry forward the Prime Minister’s message to every household in the country.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
মমাংগী চহি 9দা চৎনদ্রবা কাঙলোন অমসুং আইন 2000 হেন্না লৌথোকখ্রে হায়না কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
য়শরাজ রিসর্চ ফাওন্দেসন্না (ৱাই.আর.এফ.)না মুম্বাইদা শীনবা য়শরাজ ভারতী সম্মান (ৱাই.বি.এস.) ‘গ্রেতিচ্যুভ সেরেমোনী’দা মন্ত্রীনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ৱা ঙাঙখিবনি
09 APR 2023 12:46PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী; আর্থ সাইন্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস্কী এম.ও.এস., দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা মমাংগী চহি 9 অসিদা লৈঙাকপা অমসুং কারবার তৌবদা হেন্না নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা চৎনদ্রবা কাঙলোন অমসুং আইন 2000 হেন্না লৌথোকখ্রে হায়খি।
য়শরাজ রিসর্চ ফাওন্দেসন্না (ৱাই.আর.এফ.)না মুম্বাইদা শীনবা ‘গ্রেতিচ্যুভ সেরেমোনী’দা য়শরাজ ভারতী সম্মান (ৱাই.বি.এস.)গী মনা য়েন্থোক্লবা মতুংদা মন্ত্রীনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ৱা ঙাঙবদা লৈজরিবা মওংদা অদুমক লৈদুনা পেন্থোকপা মমাংগী সরকারগা মান্নদবা মতৌ ওইনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা চৎনদবা কাঙলোন অমসুং আইন লৌথোকপগী খোঙফম চেৎপগী মতৌ অমসুং মথৌনা লৈখি হায়না ফোংদোকখি। বৃতিশ লৈঙাক মতমদগী লৈরক্লবা হায়রিবা কাঙলোন অমসুং আইনশিং অসিনা মীয়ামদা খুদোংচাদবা কয়া লৈহন্দুনা লাকখিবনি। অফবা লৈঙাকপগী থৌওং হায়বদি মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মন্ত্রীনা য়শরাজ ভারতী সম্মান (ৱাই.বি.এস.) শেম্বা অমসুং তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংনা মখল কয়াগী হীরমদা পাংথোকপা অফবা থবকশিং শখঙবগীদমক্তা য়শরাজ রিসর্চ ফাওন্দেসন (ৱাই.আর.এফ.) অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। এৱার্দ অসি পীরিবা হীরম কাঙলুপ অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা, হেল্থকেয়রদা ইন্নোভেসন পাংথোকপা, মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা লাকহনবা অমসুং ইথিকেল গবর্নেন্স অসিমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা মতম পুম্বদা অহেনবা অমসুং অহানবা মিৎয়েং চঙবা হীরম ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
সরকার অসিনা মে 2014দা শক্তি পায়রবা মতুংগী শুপ্নগী থা অনি অহুমগী মনুংদা গেজেতেদ ওফিসরশিংনা সর্তিফিকেত্তা খুৎয়েক পীদুনা এতেস্তে তৌবগী চৎনবী লৌথোকখি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। মদুগী মতুংগী চহি অমগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা চাংয়েংনবগী মান্নবা থাক অমা লৈহন্নবগীদমক্তা থবক খনবা মতমদা ইন্তর্ভ্যু তৌবগী চৎনবীসু লৌথোক্লগনি হায়না লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী লাউথোকখি। পেন্সনগী হীরমগী ওইনসু, অহল ওইরবা মীওইশিংনা লাইফ সর্তিফিকেত লৌনবগীদমক্তা চত্থবা অৱাবা অমসুং অশাংবা থৌওং কয়াদগী নিংতম্নবগীদমক্তা ফেস রিকোগনিসন তেক্নোলোজী হৌদোকখি। থবক থৌওং অয়াম্ববু ওনলাইন্দা ওন্থোকখি অমসুং নুং-পান হেন্না ফাওনা উবা, থাজবা য়াবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা হ্যুমেন ইন্তর্ফেস অসিসু শুক্লৈ লৈতবগা মান্ননা হন্থহনখি।
দাঃ জিতেন্দ্রনা ৱাকৎপগী মতাংদা পল্লদুনা, ৱাকৎ থাংগৎপগী থৌওং অসিবুসু সি.পি.গ্রামদা ওনশিনখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা, মমাংগী সরকারগী মতমদা চহিদা ৱাকৎ লাখ অনিমুক ফংলম্বা অদুগা চাংদম্নবা মতমদা হৌজিক্তি চহি খুদিংগী ৱাকৎ লাখ কুনমুক লাক্লে, অমসুং মসিগী মরমদি, সরকার অসিনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী থৌশিল থৌরাং অমা ইন্দুনা চৎপদগী মীয়াম্না থাজবা থম্লকপদগীনি হায়না ফোংদোকখি।
হেল্থকেয়রগী মতাংদা, কোবিদ লাইচৎ মনুংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওংনা ইন্নোভেসন হায়বা থৌওং অসিনা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা মতৌ করম্না হেল্থকেয়র য়ৌহনবা ঙম্মি হায়বা উৎখি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
সরকার অসিনা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎপখক্তা নত্তনা স্তার্তঅপশিংদা হেল্থ সেকতরদা অনৌবা ইন্নোভেসন কয়া পাংথোকপদা তেংবাংদুনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমখি।
মমাংগী মতমদা ঐখোয়গী অহানবা মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরমশিংবু থওইরমদে অমসুং অহোংবা পুরকপা পামদবা সরকারগী মখাদা অদুমক লৈরকপনা তঙাই ফদনা মিৎয়েং চঙফম থোকপশিংবু চহি 70 থওইদনা লাকখিবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্রনা হায়খি। অদুবু, চহি 9গী মনুংদা অহানবা থোকপা থৌওং অমা ওইনা, মসিগুম্বা চৎনবী অসি শেমদোক্তবা য়াদে, মতম কয়াগী মমাংদা পাংথোক্কদবা অসি হৌজিক্তি পাংথোকফম থোক্লে হায়না খনখি। প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলবু লৈবাক্কী য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌহনবগীদমক্তা মহাক্না য়শরাজ রিসর্চ ফাওন্দেসন (ৱাই.আর.এফ.)গী হোৎনজমনশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।