Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation various projects worth over Rs. 11,300 crores in Hyderabad, Telangana
Lays foundation stone of AIIMS Bibinagar
Lays foundation stone for redevelopment of Secunderabad Railway Station
“The Secunderabad-Tirupati Vande Bharat Express will successfully connect belief, modernity, technology and tourism”
“It is the duty of the government at the center to realize the dreams of citizens of state related to the development of Telangana”
“Rs 10 lakh crores have been earmarked for the development of modern infrastructure in India in this year’s Budget”
“The length of National Highways in Telangana has doubled from 2500 kilometers from the time of the formation of the state in 2014 to more than 5000 kilometers today”
“The central government is emphasizing the development of both industry and agriculture in Telangana”
“Those who nurture nepotism and corruption have nothing to do with the interest of the country and the welfare of society”
“Today Modi has attacked this real root of corruption”
“The true spirit of the Constitution is realized when work is done with the spirit of Sabka Vikas”
“True social justice is born when the country moves away from ‘Tushtikaran’ towards ‘Santushtikaran’ ”
08 APR 2023 3:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth over Rs. 11,300 crores at Parade Ground in Hyderabad, Telangana today. The projects include laying the foundation stone of AIIMS Bibinagar, Hyderabad, five National Highway projects and the redevelopment of Secunderabad Railway Station. He also dedicated other development projects related to railways. Earlier in the day, the Prime Minister also flagged off the Secunderabad-Tirupati Vande Bharat Express at Secunderabad Railway Station in Hyderabad.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to extend the pace of development of the state of Telangana. He also recalled flagging off the Secunderabad-Tirupati Vande Bharat Express which will connect the IT City of Hyderabad with the abode of Lord Venkateswara, Tirupati at Secunderabad Railway Station earlier in the day. “The Secunderabad-Tirupati Vande Bharat Express will successfully connect belief, modernity, technology and tourism”, Shri Modi said. The Prime Minister congratulated the citizens of Telangana for today’s projects worth over Rs. 11,300 crores related to railways and road connectivity and health infrastructure development.
The Prime Minister noted that the state of Telangana has been in existence for almost the same time as the present government at the center and bowed his head to those who contributed towards the formation of the state. “It is the duty of the government at the center to realize the dreams of citizens of the state related to the development of Telangana”, Shri Modi said highlighting the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. He said that special emphasis has been given so that Telangana can make the most out of India’s development model laid out in the past nine years. Giving examples of development in the cities, the Prime Minister mentioned the 70 km of metro network laid out in the last nine years and the progress made in the development of the Hyderabad Multi-Modal Transport System (MMTS). Highlighting the initiation of 13 MMTS services today, the Prime Minister informed that Rs 600 crores have been allocated for Telangana for its expansion in the state which will benefit lakhs of citizens in Hyderabad, Secunderabad and nearing districts while also giving rise to new business hubs and investment.
Noting the unpredictability of economies of the world due to the Covid-19 pandemic and the ongoing war between two countries, the Prime Minister highlighted that India is one of the few countries that have made record investments towards modern infrastructure. He informed that Rs 10 lakh crores have been earmarked for the development of modern infrastructure in India in this year’s Budget. He pointed out that in the last nine years, the railway budget of Telangana has increased seventeen times and the work of laying new rail lines, rail line doubling and electrification among others have taken place in record time. “The electrification of Secunderabad–Mahabubnagar project is a prime example of this”, he said as he noted that it will improve the connectivity between Hyderabad and Bangalore. The Prime Minister emphasized that the redevelopment of Secunderabad Railway Station is part of the campaign for the modernizing of prime railway stations in the country.
Along with railways, the Prime Minister said, the highway network of Telangana is also being developed at a fast pace and mentioned the four highway projects whose foundation stone has been laid today. Mentioning the Akkalkot-Kurnool section of the highway being built at the cost of Rs 2300 crores, the Mahabubnagar-Chincholi section at the cost of Rs 1300 crores, the Kalwakurthy-Kollapur section at the cost of Rs 900 crores, and the Khammam-Devarapalle section at the cost of Rs 2700 crores, the Prime Minister emphasized that the central government is leading the development of modern highways in Telangana with full force. Shri Modi informed that the length of National Highways in Telangana has doubled from 2500 kilometers from the time of the formation of the state in 2014 to more than 5000 kilometers today where Rs 35,000 crores have been spent by the central government. He further added that work on road projects worth Rs 60,000 crores are underway in Telangana which includes the game-changing Hyderabad Ring Road.
“The central government is emphasizing the development of both industry and agriculture in Telangana”, Shri Modi said. Noting that textile is one such industry that gives strength to both the farmer and the laborer, the Prime Minister informed that the government has decided to set up 7 mega textile parks across the country and Telangana will be home to one of them. He further added that it will create new employment opportunities for the youth. Referring to laying the foundation stone of AIIMS Bibinagar today, the Prime Minister said that the government is also investing in education and health in Telangana. “Today's projects will increase Ease of Travel, Ease of Living and Ease of Doing Business in Telangana”, he added. However, the Prime Minister lamented the delay in the completion of several central projects due to the lack of cooperation from the state government. Pointing out that it is the people of Telangana who are at a loss, Shri Modi urged the state government not to allow any hindrance in the works related to the development and also speed up the pace.
Highlighting the priority of our government to fulfill the hopes, aspirations and dreams of the countrymen, the Prime Minister interjected that a handful of people are very agitated by the progress of development. He stressed that those who have been nurturing nepotism and corruption have nothing to do with the interest of the country and the welfare of society while also creating problems for those who do honest work. The Prime Minister warned the people of Telangana and said that they only look for the interest of their family in every project and investment.
Noting the similarities between corruption and nepotism, the Prime Minister reiterated that corruption starts to flourish when there is nepotism. “Control is the main mantra of familyism and dynastic politics”, the Prime Minister said. Furthering his criticism of such principles, the Prime Minister said that dynasts want to keep their control over every system and hate it when someone challenges their control. Giving the example of the Direct Benefit Transfer system and the promotion of digital payment across the country, the Prime Minister pointed fingers at the dynastic forces that kept control of which beneficiary would get what benefit and elaborated on the three meanings that emerge from this situation. Firstly, the Prime Minister said, the family should continue to be praised, secondly, the money of corruption should keep coming to the family, and thirdly, the money that is sent to the poor should continue to be received by the corrupt ecosystem. “Today Modi has attacked this real root of corruption. That's why these people are shaken and anything that is being done is out of anger”, Shri Modi said referring to the political parties who moved to court as a protest but were dealt with a shock.
“The true spirit of the Constitution is realized when work is done with the spirit of Sabka Vikas (everyone's development) strengthening democracy in the true sense. The Prime Minister reiterated that the entire country is watching the result of the central government being freed from the shackles of dynastic politics in 2014. He informed that in the last 9 years, 11 crore mothers, sisters and daughters of the country have got the facility of toilets which included more than 30 lakh families from Telangana. He further added that more than 9 crore sisters and daughters in the country have got free Ujjwala gas connections which included more than 11 lakh poor families of Telangana in the last 9 years.
He informed that today 80 crore poor people are being provided free ration in our government, free treatment up to Rs.5 lakh for the poor, Jan Dhan bank accounts of 1 crore families of Telangana have been opened for the first time, two and a half lakh small entrepreneurs of Telangana have got Mudra loan without guarantee, 5 lakh street-vendors have got bank loans for the first time, and more than 40 lakh small farmers of Telangana got about 9 thousand crore rupees under PM Kisan Samman Nidhi.
The Prime Minister said, “True social justice is born when the country moves away from ‘Tushtikaran’ (appeasement) towards ‘Santushtikaran’ (satisfaction of all)”. He remarked that the entire country including Telangana wants to walk on the path of Santushtikaran and contribute towards development with Sabka Prayas. “Rapid development of Telangana is very important for building a developed India in the Azadi Ka Amrit Kaal”, the Prime Minister concluded highlighting the importance of the next 25 years in the development journey of Telangana.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Tourism, Shri G Kishan Reddy and Ministers from Government of Telangana were present on the occasion among others.
Background
The redevelopment of Secunderabad Railway Station, to be done at the cost of Rs. 720 crores, is being planned such that it will undergo a massive makeover with world-class amenities and an aesthetically designed iconic station building. The redeveloped station would be having double-level spacious roof plaza with all passenger amenities in one place along with multimodal connectivity for providing seamless transfer of passengers from rail to other modes among others.
During the Programme, the Prime Minister flagged off 13 new Multi-Modal Transport Service (MMTS) services in the suburban section of Hyderabad – Secunderabad twin city region, providing commuters with a fast, convenient and comfortable travel option. He also dedicated to the nation, the doubling and electrification of Secunderabad–Mahabubnagar project. The project stretching for a distance of over 85 km has been completed at the cost of nearly Rs. 1,410 crores. The project will provide seamless connectivity and enhance the average speed of trains.
The Prime Minister also laid the foundation stone of AIIMS Bibinagar, Hyderabad. This is a testimony of the Prime Minister's vision of strengthening health infrastructure across the country. AIIMS Bibinagar is being developed at a cost of more than Rs. 1,350 crores. The establishment of AIIMS Bibinagar is an important milestone in providing comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Telangana at their doorstep.
The Prime Minister also laid the foundation stone of National Highway projects worth more than Rs. 7,850 crores which will strengthen the road connectivity of both Telangana and Andhra Pradesh, and will aid in the socio-economic development of the region.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଟ.11,300 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏମ୍‌ସ ବିବିନଗରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି
ସିକନ୍ଦରାବାଦ -ତିରୁପତି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧୁନିକତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସଫଳତାର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ରାଜ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ”
2014 ରେ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ହେବା ଦିନଠାରୁ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଲମ୍ବ 2500 କିଲୋମିଟରରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ଆଜି 5000 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି
ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଉଭୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷିର ବିକାଶ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛନ୍ତି
ଯେଉଁମାନେ ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରକୁ ପ୍ରଶ୍ରୟ ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ
ଆଜି ମୋଦୀ ଦୁର୍ନୀତିର ପ୍ରକୃତ କାରଣ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି
ଯେତେବେଳେ ସବକା ବିକାଶର ଉତ୍ସାହ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ ସେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧିତ ହୋଇଥାଏ
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଠାରୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍
08 APR 2023 3:02PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦର ପ୍ୟାରେଡ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଟ.11,300 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏମ୍‌ସ ବିବିନଗର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ସେ ରେଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହାପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସିକନ୍ଦରାବାଦ -ତିରୁପତି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର ଗତି ବଢ଼ାଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ତିରୁପତି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାକି ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଆଇଟି ସିଟିକୁ ପ୍ରଭୁ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ବର, ତିରୁପତିଙ୍କ ମନ୍ଦିର ସହିତ ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସିକନ୍ଦରାବାଦ -ତିରୁପତି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସଫଳତାର ସହ ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧୁନିକତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଆଜିର ଏହି 11,300 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହା ରେଳପଥ ଏବଂ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମାନ ସମୟ ଧରି ରହିଆସିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗଠନରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ରାଜ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ‘ସାବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସାବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଉତ୍ସାହକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ବାରା ତେଲେଙ୍ଗାନା ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବିକାଶ ମଡେଲରୁ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଓ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିପାରିବେ। ସହରଗୁଡିକରେ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ନଅ ବର୍ଷରେ ନିର୍ମିତ 70 କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଏମଏମଟିଏସ) ର ବିକାଶରେ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି 13 ଟି ଏମଏମଟିଏସ ସେବା ଆରମ୍ଭକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟରେ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ 600 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ହବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ।
କୋଭିଡ -19 ମହାମାରୀ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ହେତୁ ବିଶ୍ବର ଅର୍ଥନୀତିର ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦିଗରେ ରେକର୍ଡ ବିନିଯୋଗ କରିଥିବା ଭାରତ ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରେଳ ବଜେଟରେ ସତର ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ, ରେଳ ଲାଇନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି। ସିକନ୍ଦରାବାଦ -ମହବୁବନଗର ପ୍ରକଳ୍ପର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଦେଶରେ ମୁଖ୍ୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ।
ରେଳ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଆଜି ଚାରିଟି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯାହାର ମୂଳଦୁଆ ଆଜି ରଖାଯାଇଛି। 2300 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ରାଜପଥର ଆକାଲକୋଟ-କୁର୍ନୁଲ ବିଭାଗ, 1300 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ମହାବୁବନଗର-ଚିଞ୍ଚୋଲି ସେକ୍ସନ, 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କଲୱାକୁର୍ତ୍ତି -କୋଲାପୁର ବିଭାଗ ଏବଂ 2700 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଖମାମ-ଦେବରାପାଲ୍ଲେ ସେକ୍ସନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 2014 ରେ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ହେବା ଦିନଠାରୁ 2500 କିଲୋମିଟରରୁ ଆଜି 5000 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 35,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ 60,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଧୁନିକ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଉଭୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷିର ବିକାଶ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଶିଳ୍ପ ଯାହା ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ 7 ଟି ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ। ଏଥିସହ ଏହା ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ଏମ୍‌ସ ବିବିନଗରର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ସରକାର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରାର ସୁଗମତା, ଜୀବନରେ ସୁଗମତା ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ସହଜ କରିବ। ତେବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଅଭାବରୁ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ବାରା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକ ହିଁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯେପରି କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ନହୁଏ ସରକାର ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ଏହା ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉଚିତ୍।
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶର ଅଗ୍ରଗତି ଯୋଗୁଁ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଚଳିତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରକୁ ପ୍ରଶ୍ରୟ ଦେଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ତଥା ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏମାନେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ନିବେଶରେ ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାରର ଆଗ୍ରହ ଦେଖିଥାନ୍ତି।
ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ପରିବାରବାଦ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ପରିବାରବାଦ ହେଲେ ଦୁର୍ନୀତି ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହେଉଛି ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ରାଜବଂଶ ରାଜନୀତିର ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ତ୍ର। ଏହିପରି ନୀତିଗୁଡିକ ଉପରେ ତାଙ୍କର ସମାଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜବଂଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିଜର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେହି ସେମାନଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଘୃଣା କରନ୍ତି। ସିଧାସଳଖ ବେନିଫିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ସିଷ୍ଟମର ଉଦାହରଣ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜବଂଶର ଦଳ ଉପରେ ଅଙ୍ଗୁଳି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ବାରା କେଉଁ ହିତାଧିକାରୀ କେଉଁ ଲାଭ ପାଇବେ ଏବଂ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାରୁଥିବା ତିନୋଟି ଅର୍ଥ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମତଃ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପରିବାରକୁ ପ୍ରଶଂସା ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ୍, ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଦୁର୍ନୀତିର ଅର୍ଥ ପରିବାରକୁ ଆସିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ, ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପଠାଯାଇଥିବା ଟଙ୍କା ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ | “ଆଜି ମୋଦୀ ଦୁର୍ନୀତିର ପ୍ରକୃତ ମୂଳ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନେ ବିଚଳିତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଯାହା କିଛି କରାଯାଉଛି ତାହା କ୍ରୋଧରୁ ବାହାରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବିରୋଧ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭାବରେ କୋର୍ଟକୁ ଯାଇଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡିକ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରକୃତ ସମ୍ବିଧାନରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରୁଥିବା ସବକା ବିକାଶଙ୍କ ଉତ୍ସାହ (ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ) ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହେଲେ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧିତ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନଶ୍ଚ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 2014 ରେ ରାଜବଂଶର ରାଜନୀତିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାର ଫଳାଫଳ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର 11 କୋଟି ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ଏହି ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର 30 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ 9 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ମାଗଣାରେ ଉଜ୍ଜ୍ବଲା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର 11 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମ ସରକାରରେ 80 କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ତେଲେଙ୍ଗାନାର 1 କୋଟି ପରିବାରର ଜନ ଧାନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇଛନ୍ତି, 5 ଲକ୍ଷ ବୁଲା ବିକାଳି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର 40 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିଙ୍କ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ 9 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ତୁଷ୍ଟିକରଣ (ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକର) ଠାରୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ (ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା) ଆଡକୁ ଚାଲିଯାଏ ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିବାକୁ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରାର୍ଥନା ସହିତ ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଆଜାଦି କା ଅମୃତ କାଳରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆସନ୍ତା 25 ବର୍ଷର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡା ତାମିଲିସାଇ ସୌନ୍ଦରାଜନ୍, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶାନ ରେଡ୍ଡୀ, ମାଲକଜଗିରିର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଏ ରେଭାନ୍ଥ ରେଡ୍ଡୀ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
720 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣକୁ ଏପରି ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଏକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପରିକଳ୍ପିତ ଆଇକନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ବିଲଡିଂ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ପୁନଃବିକଶିତ ଷ୍ଟେସନରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ରେଳରୁ ଅନ୍ୟ ମୋଡକୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ସହିତ ଦ୍ୱି-ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶସ୍ତ ରୁଫ୍‌ ପ୍ଲାଜା ରହିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଇଦ୍ରାବାଦ - ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଟୁଇନ୍ ସହର ଅଞ୍ଚଳର ସବଅର୍ବାନ୍ ବିଭାଗରେ 13 ଟି ନୂତନ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସର୍ଭିସ୍ (ଏମଏମଟିଏସ) ସେବାକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି କରି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ, ସୁବିଧାଜନକ ତଥା ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ବିକଳ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସିକନ୍ଦରାବାଦ- ମହବୁବନଗର ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। 85 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଦୂରତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ 1410 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହଜ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ ଟ୍ରେନର ହାରାହାରି ଗତି ବଢ଼ାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଏମସ ବିବିନାଗରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଏହା ଏକ ନିଦର୍ଶନ। 1350 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏମସ ବିବିନଗର ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏମ୍‌ସ ବିବିନଗର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ବ୍ୟାପକ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଚିକିତ୍ସା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅଟେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 7850 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛନ୍ତି ଯାହା ଉଭୟ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ସଡ଼କ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ।