Prime Minister's Office
Text of Address by Dr. P.K. Mishra, Principal Secretary to PM at International Conference on Disaster Resilient Infrastructure (ICDRI) 2023
04 APR 2023 7:49PM by PIB Delhi
Excellencies
Honourable Minister Mr. Harbers;
Special Representative of the United Nations Secretary General, Ms. Mami Mizutori;
Honourable Deputy Minister Dr. Jati,
Representatives from the Coalition Members and honourable delegates from across the globe;
Ladies and Gentlemen;
Greetings!
I am delighted to be here with you at the 5th edition of the International Conference on Disaster Resilient Infrastructure. Over the last five years, ICDRI and other similar forums have sustained and amplified the conversation on disaster resilient infrastructure.
It is no longer a niche subject. It has come to the centre stage of the global and national development discourse.
Over the past few years, we have developed a better appreciation of the problem. The modern Infrastructure systems are interconnected. We need to rapidly provide infrastructure services to millions who have never had access to these services while also ensuring resilience of these systems. This has to be achieved in the midst of rapidly changing social, economic, and natural systems.
The natural progression of this discourse would be to go beyond describing the problem to finding solutions.
I would like to congratulate CDRI for focusing this edition of their annual conference on the search for solutions.
Let me highlight five themes, that in my view, should underpin our search for solutions:
First, we must recognise that modern institutions that imbibe systemic thinking are the most important pre-requisite for success. We cannot use the institutional approaches of the 20th century to solve the problems of the 21st century. Let me illustrate this with an example. India’s National Master Plan for Multi-modal Connectivity (Pradhānmantrī Gatī Shaktī) is a unique conceptual and operational framework that brings together all relevant ministries and departments of Government of India and even State governments for a more holistic and integrated planning of projects.
It is not easy to interconnect ministries of roadways, railways, airways, and waterways -- each with a century or more of established institutions and ways of doing business. But without the hard work of building future-ready institutions we will achieve neither efficiency nor resilience over the long term. In essence, we must focus as much, if not more, on institutional innovation as on technological innovation.
Second, we have to carefully think about optionality in our infrastructure systems. In the midst of multiple transitions, we must be able to pursue an iterative approach and respond to emerging scenarios. If the future is uncertain, then we cannot lock ourselves into only one way of doing things.
Third, modernizing our institutions and being nimble footed would require the type of capacities that the world – both in the south and in the north – presently lacks. We need professionals that are deeply steeped in their disciplines but that are comfortable to work at the intersection of multiple and diverse disciplines.
We need engineers who understand social and economic concerns and we need social scientists who appreciate the promise of technology. In this regard, the CDRI initiative to launch a multi-disciplinary academic network for resilient infrastructure can play a pivotal role.
Fourth, while we want to facilitate north-south, south-south, north-north exchange, a large part of the infrastructure services will have to be delivered in the south. Therefore, in our search for solutions we must focus on affordability, scalability and sustainability for the emerging economies.
And finally, as is being increasingly recognized, it is important to measure outcomes in terms of reliable infrastructure services to people as opposed to only in terms of creation of hard assets.
In summary, if we focus on modernising our institutions, maintain optionality, create multi-disciplinary capacities, focus on what works for emerging economies, and put people at the centre, we will be able to develop pathways for resilient infrastructure for our future generations.
We are living through unprecedented times, marked by complex challenges and uncertainties. At the same time we have unparalleled possibilities. There is global momentum on resilience issues.
Just last week G20 countries met for the first time to discuss disaster risk reduction issues. In less than two months the UN will convene the high-level political forum to discuss progress on Sendai Framework.
This is a moment of great opportunity. Let us seize it.
Thank you!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি (আইচিডিআৰআই) ২০২৩ক লৈ আয়োজিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০ পি কে সিঙৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
04 APR 2023 7:49PM by PIB Guwahati
মহানুভৱসকল,
সন্মানীয় মন্ত্ৰী হাৰ্বাৰ্ছ ডাঙৰীয়া;
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বিশেষ প্ৰতিনিধি শ্ৰীমতী মামি মিজুট’ৰী;
মাননীয় উপমন্ত্ৰী ড° জাটী,
মিত্ৰজোঁটৰ সদস্যসকলৰ প্ৰতিনিধি আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মানীয় প্ৰতিনিধিসকল;
ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰ মহিলাসকল;
সকলোকে সম্ভাষণ জনাইছো!
দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিসম্পৰ্কীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ পঞ্চম সংস্কৰণত আপোনালোকৰ সৈতে উপস্থিত হৈ মই আনন্দিত। যোৱা পাঁচ বছৰত আইচিডিআৰআই আৰু অন্যান্য একে ধৰণৰ ফ'ৰামে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত কথোপকথন অব্যাহত ৰাখিছে আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
এইটো এতিয়া এক বিশেষ বিষয় নহয়। ই গোলকীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন আলোচনাৰ কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়লৈ আহিছে।
যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমি সমস্যাটোৰ এক উন্নত প্ৰশংসা বিকশিত কৰিছোঁ। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰণালীবোৰ আন্তঃসংযোগযুক্ত। আমি লাখ লাখ লোকক দ্ৰুতগতিত আন্তঃগাঁথনি সেৱা প্ৰদান কৰিব লাগিব যিসকলে কেতিয়াও এই সেৱাসমূহত প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰা নাই আৰু লগতে এই প্ৰণালীবোৰৰ স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব। দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তনশীল সামাজিক, অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰাকৃতিক প্ৰণালীৰ মাজত এইটো প্ৰাপ্ত কৰিব লাগিব।
এই বক্তৃতাৰ স্বাভাৱিক অগ্ৰগতি হ’ব সমস্যাটোৰ বৰ্ণনাৰ বাহিৰলৈ গৈ সমাধান বিচাৰি উলিওৱা।
তেওঁলোকৰ বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ এই সংস্কৰণটো সমাধানৰ সন্ধানত কেন্দ্ৰীভূত কৰাৰ বাবে চিডিআৰআইক অভিনন্দন জনাইছো।
মই পাঁচটা বিষয়বস্তুৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম, যিবোৰ মোৰ দৃষ্টিত আমাৰ সমাধানৰ সন্ধানৰ আধাৰ হ’ব লাগে:
প্ৰথমতে আমি স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে ব্যৱস্থাগত চিন্তাধাৰা গ্ৰহণ কৰা আধুনিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহেই সফলতাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পূৰ্বচৰ্ত। একবিংশ শতিকাৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে আমি ২০ শতিকাৰ প্ৰতিষ্ঠানিক দৃষ্টিভংগী ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰো। এই কথাটো এটা উদাহৰণেৰে বুজাই দিওঁ। ভাৰতৰ বহু-ম’ডাল সংযোগৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন (প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি) হৈছে এক অনন্য ধাৰণাগত আৰু কাৰ্য্যকৰী কাঠামো যিয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো প্ৰাসংগিক মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগ আৰু আনকি ৰাজ্য চৰকাৰকো একত্ৰিত কৰি প্ৰকল্পসমূহৰ অধিক সামগ্ৰিক আৰু সংহত পৰিকল্পনাৰ বাবে একত্ৰিত কৰে।
পথ, ৰেলপথ, বিমানপথ, আৰু জলপথৰ মন্ত্ৰালয়সমূহক আন্তঃসংযোগ কৰাটো সহজ নহয় -- প্ৰত্যেকৰে সৈতে এক শতিকাৰ বা তাতোকৈ অধিক সময়ৰ প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ পদ্ধতি। কিন্তু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম অবিহনে আমি দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে দক্ষতা বা স্থিতিস্থাপকতা লাভ নকৰো।
মূলতঃ আমি প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনৰ ওপৰত যিমান গুৰুত্ব দিব লাগিব, সিমানেই নহ’লেও প্ৰতিষ্ঠানিক উদ্ভাৱনৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিব লাগিব।
দ্বিতীয়তে, আমাৰ আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাত ঐচ্ছিকতাৰ বিষয়ে আমি ভালদৰে চিন্তা কৰিব লাগিব। একাধিক পৰিৱৰ্তনৰ মাজত আমি পুনৰাবৃত্তিমূলক পদ্ধতি অৱলম্বন কৰিব পাৰিব লাগিব আৰু উদীয়মান পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব লাগিব। যদি ভৱিষ্যত অনিশ্চিত হয়, তেন্তে আমি নিজকে কেৱল এটা কামত আবদ্ধ কৰি ৰাখিব নোৱাৰো।
তৃতীয়তে, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আধুনিকীকৰণ আৰু চঞ্চল ভৰিৰ হ’বলৈ হ’লে বিশ্বত – দক্ষিণ আৰু উত্তৰ উভয়তে – বৰ্তমান যি ধৰণৰ ক্ষমতাৰ অভাৱ, সেই ধৰণৰ ক্ষমতাৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আমাক এনে পেছাদাৰী লাগে যিয়ে নিজৰ শাখাত গভীৰভাৱে ডুব যায় কিন্তু একাধিক আৰু বৈচিত্ৰময় শাখাৰ সংযোগস্থলত কাম কৰিবলৈ আৰামদায়ক।
আমাক সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক চিন্তা বুজি পোৱা অভিযন্তা লাগে আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ শলাগ লোৱা সমাজ বিজ্ঞানী লাগে। এই ক্ষেত্ৰত স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে বহু-বিষয়ক শৈক্ষিক নেটৱৰ্ক আৰম্ভ কৰাৰ বাবে চিডিআৰআইৰ পদক্ষেপে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
চতুৰ্থতে, আমি উত্তৰ-দক্ষিণ, দক্ষিণ-দক্ষিণ, উত্তৰ-উত্তৰ বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিলেও আন্তঃগাঁথনি সেৱাৰ এক বৃহৎ অংশ উজনিত প্ৰদান কৰিব লাগিব। গতিকে সমাধানৰ সন্ধানত আমি উদীয়মান অৰ্থনীতিসমূহৰ বাবে ব্যয়সাধ্যতা, স্কেলেবিলিটি আৰু বহনক্ষমতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
আৰু শেষত, ক্ৰমান্বয়ে স্বীকৃতি পোৱাৰ দৰে, কেৱল কঠিন সম্পত্তি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত নহয়, মানুহক নিৰ্ভৰযোগ্য আন্তঃগাঁথনি সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত ফলাফল জুখিব পৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
সামৰণিত ক’বলৈ গ’লে, যদি আমি আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ, বৈকল্পিকতা বজাই ৰাখোঁ, বহু-বিষয়ক ক্ষমতা সৃষ্টি কৰোঁ, উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ বাবে কি কাম কৰে, তাত গুৰুত্ব দিওঁ, আৰু মানুহক কেন্দ্ৰত ৰাখোঁ, তেন্তে আমি আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে পথ বিকশিত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম।
আমি জটিল প্ৰত্যাহ্বান আৰু অনিশ্চয়তাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত অভূতপূৰ্ব সময়ৰ মাজেৰে পাৰ হৈছো। একে সময়তে আমাৰ ওচৰত অতুলনীয় সম্ভাৱনা আছে। স্থিতিস্থাপকতাৰ বিষয়ত বিশ্বব্যাপী গতিবেগ আছে।
মাত্ৰ যোৱা সপ্তাহত জি-২০ দেশসমূহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ বৈঠকত মিলিত হয়। দুমাহ নৌহওঁতেই ৰাষ্ট্ৰসংঘই উচ্চ পৰ্যায়ৰ ৰাজনৈতিক মঞ্চ আহ্বান কৰি চেণ্ডাই ফ্ৰেমৱৰ্কৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব।
এইটো এটা ডাঙৰ সুযোগৰ মুহূৰ্ত। আহক আমি ইয়াক গ্ৰহণ কৰোঁ।
ধন্যবাদ!