Prime Minister's Office
PM inaugurates the Global Millets (Shree Anna) Conference
Unveils Commemorative Stamp and Commemorative Coin
Digitally launches Compendium of Indian Millet (Shri Anna) Start-ups and Book of millet (Shri Anna) standards
Declares the Indian Institute of Millets Research of ICAR as a Global Centre of Excellence
“Global Millets Conference is a symbol of India’s responsibilities towards the global good”
“Shree Anna is becoming a medium of holistic development in India. It is linked with Gaon as well as Garib (Village and the poor)”
“At-home consumption of millets per month per person has increased to 14 kilograms from 3 kilograms”
“India's Millet Mission will prove to be a boon for 2.5 crore millet producing farmers of the country”
“India has always given priority to responsibility towards the world and the resolve to serve humanity”
“We have the problem of food security as well as of food habits, Shree Anna may provide solution”
“India draws inspiration from its heritage, drives change in society, and brings it to the fore of global well-being”
“Millets bring with them endless possibilities”
18 MAR 2023 1:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Global Millets (Shree Anna) Conference at Subramaniam Hall, NASC Complex, IARI Campus, PUSA New Delhi today. The two-day global conference will have sessions on all important issues related to millets (Shree Anna) like promotion and awareness of millets among producers, consumers and other stakeholders; millets’ value chain development; health and nutritional aspects of millets; market linkages; research and development etc.
The Prime Minister also inaugurated and visited the Exhibition cum Buyer Seller Meet Pavilion. He also unveiled a Commemorative Stamp and Commemorative Coin. This was followed by the Prime Minister digitally launching a compendium of Indian Millet (Shri Anna) startups and a book of millet (Shri Anna) standards.
International leaders conveyed their messages on the occasion. President of Ethiopia, H.E. Sahle-Work Zewde congratulated the Government of India for organizing the event. She said that millets provide an affordable and nutritious option to feed the people in these times. Ethiopia is an important millet-producing country in Sub-Saharan Africa. She underlined the utility of the event for highlighting the policy attention needed for the propagation of millets and studying the suitability of the crops as per their ecosystem.
H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, President of Guyana said that India has assumed global leadership in promoting the cause of millets and in doing so it is placing its expertise for the use of the rest of the world. He said that the success of the International Year of Millets will go a long way in achieving SDGs. Guyana has recognized millets as a key factor in ensuring food security, he informed. Guyana is embarking on a collaboration with India for scalable production of millet by earmarking 200 acres of land for exclusive millet production where India will provide technical guidance and support with technology.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the organisation of the Global Millets Conference and said that such events are not just a necessity for the global good but also a symbol of India’s responsibilities towards the global good. Highlighting the importance of turning a resolution into a desirable outcome, the Prime Minister reiterated that the year 2023 was declared the International Year of Millets by the United Nations after persistent efforts by India. He expressed delight that India's campaign is a significant step in this direction when the world is celebrating the International Year of Millets. The Prime Minister highlighted that brainstorming sessions will be held on topics such as the farming of millets, millets economy, health benefits, and farmers’ income among others with the active participation of Gram Panchayat, Krishi Kendras, schools, colleges and agricultural universities along with the Indian embassies and several foreign countries. He also informed that more than 75 lakh farmers are virtually connected to this programme today. The Prime Minister also highlighted the unveiling of a commemorative coin and a postal stamp to mark the occasion along with the book launch on millet standards and the declaration of the Indian Institute of Millets Research of ICAR as a Global Centre of Excellence.
The Prime Minister asked the delegates to visit the exhibition at the venue and understand all the dimensions related to millet farming under one roof. He expressed his appreciation for the youth’s initiative to bring startups for millet-related enterprises and farming. “This is an indication of India’s commitment to millets”, he said.
The Prime Minister informed the foreign delegates about India’s branding initiatives for millets as India now calls millets - Shree Anna. He elaborated that Shri Anna is not limited to just food or farming. Those acquainted with Indian tradition will understand the importance of prefixing Shree before anything. “Shree Anna is becoming a medium of holistic development in India. It is linked with Gaon as well as Garib (Village and the poor)”. Shree Anna- a door to prosperity for the small farmers of the country, Shree Anna - the cornerstone of nutrition for crores of countrymen, Shree Anna - felicitation of Adivasi Community, Shree Anna- getting more crops for less water, Shree Anna - a big foundation for chemical-free farming., Shree Anna - a huge help in fighting climate change,” he added.
Underlining the consistent efforts of the government to turn Shree Anna into a global movement, the Prime Minister informed that millets were declared nutri-cereals in 2018 where work was carried out on all levels from making the farmers aware of its benefits to generating interest in the market. The Prime Minister noted that millets are primarily cultivated in 12-13 different states in the country where at-home consumption per month per person was not more than 3 kilograms whereas the consumption has increased to 14 kilograms per month today. He also informed that the sale of millet food products has also seen a boost of roughly 30%. He also noted the inception of millet cafes apart from social media channels dedicated to recipes on millets. “Millets have also been selected in 19 districts of the country under the ‘One District, One Product’ scheme”, Shri Modi added.
Informing that about 2.5 crore small farmers are directly involved in the production of millets in India, the Prime Minister noted that they faced the challenges of climate change even though they own very little land. “India's Millet Mission - The campaign for Shri Anna will prove to be a boon for 2.5 crore farmers of the country”, the Prime Minister said. He pointed out that it is the first time after independence that the government has taken care of 2.5 crore small farmers who grow millets. Noting that millets are now reaching stores and markets through processed and packaged food items, the Prime Minister underlined that the income of these 2.5 crore small farmers will increase when the Shree Anna market gets a boost, thereby giving strength to the rural economy. The Prime Minister informed that more than 500 startups working on Shree Anna have come up and a large number of FPOs are also coming forward in the last few years. He also pointed out that a complete supply chain is being developed in the country where women from self-help groups in small villages are making millet products that are making their way into malls and supermarkets.
Highlighting India’s motto of One Earth, One Family, One Future for the G-20 Presidency, the Prime Minister underlined that considering the whole world as one family is also reflected in the International Millet Year. “India has always given priority towards the feeling of duty towards the world and the resolve to serve humanity”, the Prime Minister said. Giving the example of Yoga, the Prime Minister said that India has ensured that the benefits of Yoga reach the whole world through International Yoga Day. He expressed delight that today yoga is being promoted in more than 100 countries of the world and more than 30 countries in the world have given recognition to Ayurveda as well. He also threw light on the International Solar Alliance and said that it is working as an effective platform for building a sustainable planet where more than 100 countries have joined the movement. “Be it leading the LiFE mission or achieving climate change goals ahead of schedule, India draws inspiration from its heritage, drives change in society, and brings it to the fore of global well-being”, the Prime Minister remarked as he noted that a similar impact can be witnessed in India's ‘Millet Movement’ today. Giving examples of Shree Anna such as Jowar, Bajra, Ragi, Sama, Kangni, Cheena, Kodon, Kutki, and Kuttu that are prevalent in different regions of India, the Prime Minister said that millets have been a part of the lifestyle in India for centuries. The Prime Minister emphasized that India wants to share its agricultural practices and its experiences related to Shree Anna with the world while also learning from other countries. He specially requested the Agriculture Ministers of the friendly nations present here to develop a stable mechanism in this direction and emphasized that a new supply chain should be developed with shared responsibilities from field to market and from one country to another.
The Prime Minister also highlighted the climate resilience of millets and informed that they can be easily produced even in adverse climatic conditions. He informed that it is a preferred crop for water-stressed areas as it requires relatively less water to produce. He also noted that millets can be grown naturally without chemicals and thereby safeguards the health of both humans and the soil.
Touching upon the food security challenges faced in the world of today, the Prime Minister highlighted the challenge of food security for the poor in the Global South and diseases linked to food habits in the Global North. “On one hand we have the problem of food security, and on the other hand the problem of food habits”, he said as he pointed out the concerns about heavy use of chemicals in the produce. The Prime Minister remarked that Shree Anna provides solutions to every such problem as it is easy to grow, its cost is also less in this, and it gets ready for cultivation faster than other crops. The Prime Minister listed the benefits of Shree Anna and said that it is rich in nutrition, special in taste, high in fibre content, very beneficial for the body and health, and helps in preventing lifestyle-related diseases.
“Millets bring with them endless possibilities”, the Prime Minister remarked. Informing that the contribution of Shree Anna to the national food basket in India is only 5-6 percent, the Prime Minister urged the scientists and experts in the agriculture sector to work towards increasing this contribution and suggested setting achievable targets for every year. He also noted that the country has also started a PLI scheme to give a boost to the food processing sector. The Prime Minister emphasized the need to ensure that the millet sector gets maximum benefit from it, and more companies come forward to make millet products. He also added that many states have included Shree Anna in their PDS system and suggested that other states follow suit. He also suggested including Shree Anna in the mid-day meal so that children can get proper nutrition while also adding a new taste and variety to the food.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that all these issues will be discussed in detail and a roadmap will also be prepared for implementation. “With the joint efforts of the farmers and all stakeholders, food will add a new shine to the prosperity of India and the world”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for External Affairs, Dr Subrahmanyam Jaishankar, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and Union Ministers of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Kailash Choudhary and Ms Shobha Karandlaje were present on the occasion among others.
Background
Based on India’s proposal, the year 2023 was declared the International Year of Millets (IYM) by the United Nations General Assembly (UNGA). In line with the Prime Minister’s vision to make the celebrations of IYM 2023 a ‘people’s movement’ and position India as the ‘global hub for millets’, all central government ministries/departments, states/UTs, farmers, start-ups, exporters, retail businesses and other stakeholders are being engaged to promote and spread awareness about the benefits of millets (Shree Anna) for the cultivator, consumer and climate. The organization of the Global Millets (Shree Anna) Conference in India is an important programme in this context.
The two-day global conference will have sessions on all important issues related to millets (Shree Anna) like promotion and awareness of millets among producers, consumers and other stakeholders; millets’ value chain development; health and nutritional aspects of millets; market linkages; research and development etc. The conference will be attended by Agriculture Ministers of various countries, international scientists, nutritionists, health experts, start-up leaders and other stakeholders.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘গোলকীয় মিলেট (শ্ৰী অন্ন) সন্মিলন’ মুকলি কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
স্মাৰক ডাকটিকট আৰু মুদ্ৰা উন্মোচন
‘ডিজিটেল পদ্ধতি’ৰে উন্মোচন কৰিলে ‘ভাৰতীয় মিলেট(শ্ৰী অন্ন) ষ্টাৰ্টআপ আৰু বুক অব মিলেট(শ্ৰী অন্ন) মানক সম্পৰ্কীয় সংকলন’
‘আইচিএআৰ’-ৰ ‘ভাৰতীয় মিলেট গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান’ক ‘উত্কৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ হিচাপে আনুষ্ঠানিক ঘোষণা
“গোলকীয় মিলেট সন্মিলন’ হৈছে বিশ্বকল্যাণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক”
“শ্ৰী অন্ন’ ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ মাধ্যম হৈ উঠিছে। ই গাঁৱৰ লগতে দুখীয়া ৰাইজৰ সৈতে সম্পৰ্কিত”
“প্ৰতিমাহে ‘মিলেট’ৰ ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বিপৰীতে ৩ কিলোগ্ৰামৰ পৰা ১৪ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি পাইছে”
“ভাৰতৰ মিলেট মিছন’ দেশৰ ২.৫ কোটি মিলেট উত্পাদনকাৰী কৃষকৰ বাবে আশীৰ্বাদস্বৰূপ হৈ উঠিব”
“ভাৰতে সদায়ে বিশ্বৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা আৰু মানৱতাৰ সেৱাৰ সংকল্পক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰি আহিছে”
“আমাৰ খাদ্য সুৰক্ষাৰ লগতে খাদ্যাভ্যাসৰ সমস্যা আছে, ‘শ্ৰী অন্ন’ই আগবঢ়াব পাৰে সমাধান”
“ঐতিহ্যৰ পৰা ভাৰতে অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰে, সমাজলৈ পৰিৱৰ্তন আনিছে আৰু ইয়াক গোলকীয় কল্যানৰ দিশত আগুৱাই নিছে”
“মিলেটসমূহে অন্তহীন সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিছে”
18 MAR 2023 1:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ‘আইএআৰআই’ৰ ‘এনএএছচি’ চৌহদৰ ‘সুব্ৰমনিয়াম প্ৰেক্ষাগৃহ’ত ‘গোলকীয় মিলেট (শ্ৰী অন্ন) সন্মিলন’ উদ্বোধন কৰে। দুদিনীয়া গোলকীয় সন্মিলনখনত উৎপাদক, উপভোক্তা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত ‘মিলেট’ বা বাজ্ৰা (শ্ৰী অন্ন)ৰ প্ৰমূল্য শৃংখলাৰ বিকাশ; বাজ্ৰাৰ স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি সম্পৰ্কীয় দিশ; বজাৰৰ সৈতে সংযোগ; গৱেষণা আৰু বিকাশ ইত্যাদিকে ধৰি জনপ্ৰিয়কৰণ আৰু জন সজাগতাৰ দৰে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ আলোচনাৰ উদ্দেশ্যে অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদৰ্শনী তথা ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা সন্মিলন ‘পেভিলিয়ন’ৰ উদ্বোধন আৰু পৰিদৰ্শন কৰে। তেওঁ এটা স্মাৰক ডাকটিকট আৰু স্মাৰক মুদ্ৰাও উন্মোচন কৰে। ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ডিজিটেল’ পদ্ধতিৰে ‘ভাৰতীয় ‘মিলেট’ (শ্ৰী অন্ন) ষ্টাৰ্টআপৰ এক সংকলন আৰু বাজ্ৰা (শ্ৰী আন্না)ৰ মানক’ সম্পৰ্কত প্ৰণয়ন কৰা এখন গ্ৰন্থ মুকলি কৰে।
সন্মিলন উপলক্ষে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নেতৃবৃন্দই শুভ-বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। ইথিওপিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম চাহলে-ৱৰ্ক জেউদে এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ কয় যে বাজ্ৰাসমূহে এই সময়ত মানুহক খুৱাবলৈ এটা সুলভ আৰু পুষ্টিকৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিছে। ইথিওপিয়া হৈছে আফ্ৰিকাৰ উপ-চাহাৰা অঞ্চলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বাজ্ৰা উৎপাদক দেশ। তেওঁ বাজ্ৰাৰ জনপ্ৰিয়কৰণৰ বাবে শস্যৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ অনুসৰি উপযুক্ততা অধ্যয়ন কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় নীতিগত প্ৰসংগসমূহ প্ৰতি মনোযোগ আকৰ্ষণৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মিলনখনক ব্যৱহাৰ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম ড০ মহম্মদ ইৰফান আলীয়ে কয় যে বাজ্ৰাৰ গোলকীয় জনপ্ৰিয়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভৰতে নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ইয়াৰ ব্যৱহাৰিক পাৰদৰ্শিতাসমূহ বিশ্বৰ অন্য প্ৰান্তৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে আগবঢ়াই দিছে। তেওঁ কয় যে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজ্ৰা বৰ্ষ’ৰ সফলতাই ‘বহণক্ষম উন্নয়ণৰ লক্ষ্য’(এছডিজি)ত উপনীত হোৱাত যথেষ্ট সহায় কৰিব৷ গায়ানাই খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বাজ্ৰাক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হিচাপে স্বীকৃতি দিছে৷ বাজ্ৰাৰ একচেটীয়া উৎপাদনৰ বাবে দেশখনে ২০০ একৰ ভূমি আচুতীয়াকৈ কৰি বাজ্ৰাৰ লক্ষ্যণীয় উৎপাদনৰ বাবে ভাৰতৰ সৈতে সহযোগিতা আৰম্ভ কৰিছে য'ত ভাৰতে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে কাৰিকৰী নিৰ্দেশনা আৰু সহযোগিতা আগবঢ়াব।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘গোলকীয় মিলেট সন্মিলন’ৰ আয়োজন কৰা বাবে সংশ্লিষ্ট সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি কয় যে ‘এনে অনুষ্ঠান কেৱল বিশ্বৰ হিতৰ বাবেই প্ৰয়োজনীয় নহয়, বৰঞ্চ ই বিশ্বৰ হিতৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰো প্ৰতীক’। এটি প্ৰস্তাৱক এক আকাংক্ষিত সাফল্যলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ পিছত ২০২৩ বৰ্ষক ৰাষ্ট্ৰসংঘই ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজ্ৰা বৰ্ষ’ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। যি মুহূৰ্তত বিশ্বই ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজ্ৰা বৰ্ষ’ উদযাপন কৰি আছে সেই মুহূৰ্তত ভাৰতৰ অভিযান এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ বুলি তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গাঁও পঞ্চায়ত, কৃষি কেন্দ্ৰ, বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ লগতে ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু কেইবাখনো দেশৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে বাজ্ৰাৰ খেতি, বাজ্ৰাৰ অৰ্থনীতি, স্বাস্থ্য লাভালাভ আৰু কৃষকৰ উপাৰ্জনৰ দৰে বিষয়সমূহৰ সন্দৰ্ভত সন্মিলনত আলোচনা কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে আজি ৭৫ লাখতকৈও অধিক কৃষক ‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। এই উপলক্ষে প্ৰকাশ কৰা এটা স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু এটা ডাক টিকট উন্মোচন কৰাৰ লগতে বাজ্ৰাৰ মানক সম্পৰ্কীয় এখন গ্ৰন্থ কৰাৰ লগতে আইচিএআৰৰ ভাৰতীয় বাজ্ৰা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানক এক গোলকীয় উৎকৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আনুষ্ঠানিক ভাবে ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিনিধিসকলক এই উপলক্ষে অনুষ্ঠিত প্ৰদৰ্শনীখন পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু এখন চালৰ তলতে বাজ্ৰা খেতিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সকলো কথা বুজোৱাৰ বাবে কৰা প্ৰয়াসৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁ বাজ্ৰাৰ খেতিৰ লগতে ইয়াৰে উত্পাদিত সামগ্ৰীৰ ষ্টাৰ্টআপ গঢ়ি তোলাৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্মই লোৱা উদ্যোগৰ প্ৰশংসা কৰে। "এয়াই বাজ্ৰাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰেই ইংগিত," তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদেশী প্ৰতিনিধিসকলক বাজ্ৰাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ ব্ৰেণ্ডিং প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, কিয়নো ভাৰতে এতিয়া বাজ্ৰাক- ‘শ্ৰী অন্ন’ বুলি কয়। তেওঁ ‘শ্ৰী অন্ন’ সন্দৰ্ভত ব্যাখ্যা দাঙি ধৰি কয় যে ই কেৱল খাদ্য বা খেতিতে সীমাবদ্ধ নহয়। ভাৰতীয় পৰম্পৰাৰ সৈতে পৰিচিত সকলে যিকোনো বস্তুৰ আগত ‘শ্ৰী’ক পূৰ্বনিৰ্ধাৰণ কৰাৰ গুৰুত্ব বুজি পাব। "শ্ৰী অন্ন’ ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ মাধ্যম হৈ উঠিছে। ই গাঁৱৰ লগতে দুখীয়া (গাঁও আৰু দৰিদ্ৰ)ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত"। তেওঁ লগতে কয় যে, ‘শ্ৰী অন্ন’- দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ, ‘শ্ৰী অন্ন’- কোটি কোটি দেশবাসীৰ পুষ্টিৰ আধাৰ, ‘শ্ৰী অন্ন’- আদিবাসী সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা সম্ভাষণ, ‘শ্ৰী অন্ন’- কম পানীৰে অধিক শস্য লাভৰ উপায়, ‘শ্ৰী অন্ন’- ৰাসায়ন মুক্ত কৃষিৰ বাবে এক ডাঙৰ বুনিয়াদ, ‘শ্ৰী অন্ন’- জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজাৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশাল সহযোগিতা।"
শ্ৰী অন্নক এক গোলকীয় আন্দোলনত পৰিণত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৮ চনত বাজ্ৰাক ‘নিউট্ৰি-চিৰিয়েল’ বুলি ঘোষণা কৰা হৈছিল। তেতিয়াই কৃষকসকলক ইয়াৰ লাভসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰাৰ পৰা বজাৰত ইয়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰালৈকে সকলো স্তৰত কাম কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ ১২-১৩খন ৰাজ্যত প্ৰাথমিকভাৱে বাজ্ৰাৰ খেতি কৰা হয়। যিসমূহ ৰাজ্যত প্ৰতি মাহে ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বিপৰীতে ৩ কিলোগ্ৰামতকৈ বেছি নাছিল সেইসমূহ ৰাজ্যত আজি এই হাৰ প্ৰতি মাহে ১৪ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে জনায় যে বাজ্ৰাৰ খাদ্য সামগ্ৰীৰ বিক্ৰীও প্ৰায় ৩০% হাৰে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ বাজ্ৰাৰ ‘ৰেচিপি’ৰ বাবে সমৰ্পিত সামাজিক মাধ্যমৰ চেনেলৰ উপৰিও ‘বাজ্ৰা কেফে’ৰ আৰম্ভণিৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। "এক জিলা, এক সামগ্ৰী' আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ ১৯খন জিলাৰ বাবে বাজ্ৰাক বাছনি কৰা হৈছে," শ্ৰী মোদীয়ে লগতে জানিবলৈ দিয়ে।
ভাৰতত বাজ্ৰাৰ উৎপাদনৰে প্ৰায় ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষক প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত বুলি অৱগত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে যদিও তেওঁলোকৰ হাতত অতি কম পৰিমাণৰ ভূমি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতৰ মিলেট মিছন- ‘শ্ৰী অন্ন’ৰ বাবে অভিযান দেশৰ ২.৫ কোটি কৃষকৰ বাবে এক আশীৰ্বাদস্বৰূপ হৈ উঠিব"। স্বাধীনতাৰ পিছত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে চৰকাৰে ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ যত্ন লৈছে যিসকলে বাজ্ৰা খেতি কৰে বুলিও তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে। সংসাধিত আৰু পেকেটযুক্ত খাদ্য সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে এতিয়া বাজ্ৰা দোকান আৰু বজাৰত উপলব্ধ হবলৈ ধৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰী অন্ন বজাৰৰ উথ্থানে এই ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে যোৱা কেইটামান বছৰত ‘শ্ৰী অন্ন’ক লৈ ৫০০টাতকৈয়ো অধিক ‘ষ্টাৰ্টআপ’ আৰু বৃহৎ সংখ্যক ‘এফপিঅ'ই কাম কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে দেশখনত এক সম্পূৰ্ণ যোগান শৃংখলা বিকশিত কৰা হৈছে য'ত সৰু গাওঁসমূহৰ আত্ম-সহায়ক গোটৰ মহিলাসকলে বাজ্ৰাৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰি আছে, যিসমূহ সামগ্ৰী ‘মল’ আৰু ‘ছুপাৰমাৰ্কেট’সমূহত উপলব্ধ হ’বলৈ ধৰিছে।
জি-২০ সভাপতিত্বৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা মূল বিষয়বস্তু “এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত”ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল বুলি বিবেচনা কৰা ধাৰণাটো ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজ্ৰা বৰ্ষ’তো প্ৰতিফলিত হৈছে। "ভাৰতে সদায় বিশ্বৰ প্ৰতি কৰ্তব্যবোধ আৰু মানৱতাৰ সেৱা কৰাৰ সংকল্পক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰি আহিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। যোগৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস’ৰ জৰিয়তে ভাৰতে যোগৰ লাভসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বতে উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে আজি বিশ্বৰ ১০০ খনতকৈও অধিক দেশত যোগৰ প্ৰচাৰ চলিছে আৰু বিশ্বৰ ৩০ খনতকৈও অধিক দেশে আয়ুৰ্বেদকো স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ ‘আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা’ প্ৰসংগতো আলোকপাত কৰে আৰু কয় যে ই এক বহনক্ষম গ্ৰহ নিৰ্মাণৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী মঞ্চ হিচাপে কাম কৰি আছে। ইতিমধ্যে, ১০০ খনতকৈয়ো অধিক দেশে এই আন্দোলনত যোগদান কৰিছে। "লাইফ মিছন’ৰ নেতৃত্ব দিয়াই হওঁক বা নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাই হওঁক, ভাৰতে ইয়াৰ ঐতিহ্যৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰে, সমাজত পৰিৱৰ্তন সূচনা কৰাৰ লগতে ইয়াক বিশ্বৰ কল্যাণৰ দিশে আগুৱাই নিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ভাৰতৰ 'মিলেট আন্দোলন'তো একে ধৰণৰ প্ৰভাৱ দেখা যাব পাৰে বুলি উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলত প্ৰচলিত শ্ৰী অন্ন, বাজ্ৰা, ৰাগী, ছামা, কাংনি, চীনা, কোডন, কুট্টু আদিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু শতাব্দী ধৰি বাজ্ৰাসমূহ ভাৰতৰ জীৱনশৈলীৰ এক অংশ হৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে ইয়াৰ কৃষি পদ্ধতি আৰু শ্ৰী অন্নৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অভিজ্ঞতাসমূহ বিশ্বৰ অন্য প্ৰান্তৰ সৈতে ভাগ বটোৱাৰা কৰিব বিচাৰে আৰু লগতে আন দেশৰ অভিজ্ঞতাসমূহৰ পৰাও শিকিব বিচাৰে।
তেওঁ ইয়াত উপস্থিত থকা বন্ধুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ কৃষি মন্ত্ৰীসকলক এই দিশত এক স্থিৰ প্ৰণালী বিকশিত কৰিবলৈ বিশেষভাৱে অনুৰোধ জনায় আৰু কৃষিক্ষেত্ৰৰ পৰা বজাৰলৈ আৰু এখন দেশৰ পৰা আন এখন দেশলৈ অংশীদাৰী দায়িত্বৰ সৈতে এক নতুন যোগান শৃংখলা বিকশিত কৰাৰ প্ৰসংগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাজ্ৰাৰ জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰসংগতো আলোকপাত কৰে আৰু প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিতো এই ‘মিলেট’সমূহ সহজে উৎপাদন কৰিব পৰা যায় বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে পানীৰ সমস্যা থকা এলেকাসমূহৰ বাবে ই এক পছন্দৰ শস্য কিয়নো ইয়াৰ উৎপাদনৰ বাবে তুলনামূলকভাৱে কম পানীৰ প্ৰয়োজন হয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰাসায়নিক পদাৰ্থ অবিহনে প্ৰাকৃতিক ভাৱেই ‘মিলেট’ৰ খেতি কৰিব পাৰি আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা মানুহ আৰু মাটি দুয়োৰে স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত হয়।
আজিৰ বিশ্বত খাদ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষিণ বিশ্বৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে খাদ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু গোলকীয় উত্তৰৰ খাদ্যাভ্যাসৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৰোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উৎপাদিত সামগ্ৰীত ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ গধুৰ ব্যৱহাৰে সৃষ্টি কৰা উদ্বেগৰ সম্পৰ্কে আঙুলিয়াই দি কয়, "এফালে আমাৰ খাদ্য সুৰক্ষাৰ সমস্যা আছে, আৰু আনহাতে খাদ্যাভ্যাসৰ সমস্যা আছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ‘শ্ৰী অন্ন’ই এনে প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান কৰে কিয়নো ইয়াক বৃদ্ধি কৰা সহজ, ইয়াৰ ব্যয়ও ইয়াত কম আৰু ই অন্যান্য শস্যতকৈ দ্ৰুতগতিত খেতিৰ বাবে সাজু হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘শ্ৰী অন্ন’ৰ লাভৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি কয় যে ই পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ, সোৱাদত বিশেষ, আঁহৰ পৰিমাণ অধিক, শৰীৰ আৰু স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী আৰু জীৱনশৈলী সম্পৰ্কীয় ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।
“বাজ্ৰাসমূহে অন্তহীন সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিছে," বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্যৰ সম্ভাৰত ‘শ্ৰী অন্ন’ৰ অৱদান মাত্ৰ ৫-৬ শতাংশ বুলি অৱগত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষিখণ্ডৰ বিজ্ঞানী আৰু বিশেষজ্ঞসকলক এই অৱদান বৃদ্ধিৰ দিশত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু প্ৰতি বছৰে আহৰণ কৰিব পৰা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে খাদ্য সংসাধন খণ্ডক উৎসাহিত কৰিবলৈ এখন ‘পিএলআই’ আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাজ্ৰা খণ্ডই ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক ভাবে লাভান্বিত হোৱাৰ লগতে আৰু অধিক সংখ্যক কোম্পানীয়ে বাজ্ৰাৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আগবাঢ়ি অহাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বহুতো ৰাজ্যই ‘শ্ৰী অন্ন’ক তেওঁলোকৰ পিডিএছ সামগ্ৰীৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে আৰু আন ৰাজ্যসমূহেও এই পদক্ষেপক অনুসৰণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে। তেওঁ লগতে ‘শ্ৰী অন্ন’ক মধ্যাহ্ন ভোজনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে যাতে শিশুসকলে সঠিক পুষ্টি লাভ কৰাৰ লগতে খাদ্যত এক নতুন সোৱাদ আৰু বৈচিত্ৰ সংযুক্ত কৰিব পৰা যায়।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই সকলোবোৰ বিষয় সন্দৰ্ভত বিতং ভাৱে আলোচনা কৰা হ'ব আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে এক ‘ৰোডমেপো’ প্ৰস্তুত কৰা হ'ব। "কৃষক আৰু সকলো অংশীদাৰৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰে খাদ্যই ভাৰত আৰু বিশ্বৰ সমৃদ্ধিত এক নতুন উজ্জ্বলতা সংযুক্ত কৰিব পাৰিব।"
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং তোমাৰ, কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড০ সুব্ৰহ্মণ্যম জয়শংকৰ, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল আৰু কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৈলাশ চৌধুৰী আৰু শ্ৰীমতী শোভা কাৰান্দলাজে অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।