Prime Minister's Office
PM inaugurates the Global Millets (Shree Anna) Conference
Unveils Commemorative Stamp and Commemorative Coin
Digitally launches Compendium of Indian Millet (Shri Anna) Start-ups and Book of millet (Shri Anna) standards
Declares the Indian Institute of Millets Research of ICAR as a Global Centre of Excellence
“Global Millets Conference is a symbol of India’s responsibilities towards the global good”
“Shree Anna is becoming a medium of holistic development in India. It is linked with Gaon as well as Garib (Village and the poor)”
“At-home consumption of millets per month per person has increased to 14 kilograms from 3 kilograms”
“India's Millet Mission will prove to be a boon for 2.5 crore millet producing farmers of the country”
“India has always given priority to responsibility towards the world and the resolve to serve humanity”
“We have the problem of food security as well as of food habits, Shree Anna may provide solution”
“India draws inspiration from its heritage, drives change in society, and brings it to the fore of global well-being”
“Millets bring with them endless possibilities”
18 MAR 2023 1:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Global Millets (Shree Anna) Conference at Subramaniam Hall, NASC Complex, IARI Campus, PUSA New Delhi today. The two-day global conference will have sessions on all important issues related to millets (Shree Anna) like promotion and awareness of millets among producers, consumers and other stakeholders; millets’ value chain development; health and nutritional aspects of millets; market linkages; research and development etc.
The Prime Minister also inaugurated and visited the Exhibition cum Buyer Seller Meet Pavilion. He also unveiled a Commemorative Stamp and Commemorative Coin. This was followed by the Prime Minister digitally launching a compendium of Indian Millet (Shri Anna) startups and a book of millet (Shri Anna) standards.
International leaders conveyed their messages on the occasion. President of Ethiopia, H.E. Sahle-Work Zewde congratulated the Government of India for organizing the event. She said that millets provide an affordable and nutritious option to feed the people in these times. Ethiopia is an important millet-producing country in Sub-Saharan Africa. She underlined the utility of the event for highlighting the policy attention needed for the propagation of millets and studying the suitability of the crops as per their ecosystem.
H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, President of Guyana said that India has assumed global leadership in promoting the cause of millets and in doing so it is placing its expertise for the use of the rest of the world. He said that the success of the International Year of Millets will go a long way in achieving SDGs. Guyana has recognized millets as a key factor in ensuring food security, he informed. Guyana is embarking on a collaboration with India for scalable production of millet by earmarking 200 acres of land for exclusive millet production where India will provide technical guidance and support with technology.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the organisation of the Global Millets Conference and said that such events are not just a necessity for the global good but also a symbol of India’s responsibilities towards the global good. Highlighting the importance of turning a resolution into a desirable outcome, the Prime Minister reiterated that the year 2023 was declared the International Year of Millets by the United Nations after persistent efforts by India. He expressed delight that India's campaign is a significant step in this direction when the world is celebrating the International Year of Millets. The Prime Minister highlighted that brainstorming sessions will be held on topics such as the farming of millets, millets economy, health benefits, and farmers’ income among others with the active participation of Gram Panchayat, Krishi Kendras, schools, colleges and agricultural universities along with the Indian embassies and several foreign countries. He also informed that more than 75 lakh farmers are virtually connected to this programme today. The Prime Minister also highlighted the unveiling of a commemorative coin and a postal stamp to mark the occasion along with the book launch on millet standards and the declaration of the Indian Institute of Millets Research of ICAR as a Global Centre of Excellence.
The Prime Minister asked the delegates to visit the exhibition at the venue and understand all the dimensions related to millet farming under one roof. He expressed his appreciation for the youth’s initiative to bring startups for millet-related enterprises and farming. “This is an indication of India’s commitment to millets”, he said.
The Prime Minister informed the foreign delegates about India’s branding initiatives for millets as India now calls millets - Shree Anna. He elaborated that Shri Anna is not limited to just food or farming. Those acquainted with Indian tradition will understand the importance of prefixing Shree before anything. “Shree Anna is becoming a medium of holistic development in India. It is linked with Gaon as well as Garib (Village and the poor)”. Shree Anna- a door to prosperity for the small farmers of the country, Shree Anna - the cornerstone of nutrition for crores of countrymen, Shree Anna - felicitation of Adivasi Community, Shree Anna- getting more crops for less water, Shree Anna - a big foundation for chemical-free farming., Shree Anna - a huge help in fighting climate change,” he added.
Underlining the consistent efforts of the government to turn Shree Anna into a global movement, the Prime Minister informed that millets were declared nutri-cereals in 2018 where work was carried out on all levels from making the farmers aware of its benefits to generating interest in the market. The Prime Minister noted that millets are primarily cultivated in 12-13 different states in the country where at-home consumption per month per person was not more than 3 kilograms whereas the consumption has increased to 14 kilograms per month today. He also informed that the sale of millet food products has also seen a boost of roughly 30%. He also noted the inception of millet cafes apart from social media channels dedicated to recipes on millets. “Millets have also been selected in 19 districts of the country under the ‘One District, One Product’ scheme”, Shri Modi added.
Informing that about 2.5 crore small farmers are directly involved in the production of millets in India, the Prime Minister noted that they faced the challenges of climate change even though they own very little land. “India's Millet Mission - The campaign for Shri Anna will prove to be a boon for 2.5 crore farmers of the country”, the Prime Minister said. He pointed out that it is the first time after independence that the government has taken care of 2.5 crore small farmers who grow millets. Noting that millets are now reaching stores and markets through processed and packaged food items, the Prime Minister underlined that the income of these 2.5 crore small farmers will increase when the Shree Anna market gets a boost, thereby giving strength to the rural economy. The Prime Minister informed that more than 500 startups working on Shree Anna have come up and a large number of FPOs are also coming forward in the last few years. He also pointed out that a complete supply chain is being developed in the country where women from self-help groups in small villages are making millet products that are making their way into malls and supermarkets.
Highlighting India’s motto of One Earth, One Family, One Future for the G-20 Presidency, the Prime Minister underlined that considering the whole world as one family is also reflected in the International Millet Year. “India has always given priority towards the feeling of duty towards the world and the resolve to serve humanity”, the Prime Minister said. Giving the example of Yoga, the Prime Minister said that India has ensured that the benefits of Yoga reach the whole world through International Yoga Day. He expressed delight that today yoga is being promoted in more than 100 countries of the world and more than 30 countries in the world have given recognition to Ayurveda as well. He also threw light on the International Solar Alliance and said that it is working as an effective platform for building a sustainable planet where more than 100 countries have joined the movement. “Be it leading the LiFE mission or achieving climate change goals ahead of schedule, India draws inspiration from its heritage, drives change in society, and brings it to the fore of global well-being”, the Prime Minister remarked as he noted that a similar impact can be witnessed in India's ‘Millet Movement’ today. Giving examples of Shree Anna such as Jowar, Bajra, Ragi, Sama, Kangni, Cheena, Kodon, Kutki, and Kuttu that are prevalent in different regions of India, the Prime Minister said that millets have been a part of the lifestyle in India for centuries. The Prime Minister emphasized that India wants to share its agricultural practices and its experiences related to Shree Anna with the world while also learning from other countries. He specially requested the Agriculture Ministers of the friendly nations present here to develop a stable mechanism in this direction and emphasized that a new supply chain should be developed with shared responsibilities from field to market and from one country to another.
The Prime Minister also highlighted the climate resilience of millets and informed that they can be easily produced even in adverse climatic conditions. He informed that it is a preferred crop for water-stressed areas as it requires relatively less water to produce. He also noted that millets can be grown naturally without chemicals and thereby safeguards the health of both humans and the soil.
Touching upon the food security challenges faced in the world of today, the Prime Minister highlighted the challenge of food security for the poor in the Global South and diseases linked to food habits in the Global North. “On one hand we have the problem of food security, and on the other hand the problem of food habits”, he said as he pointed out the concerns about heavy use of chemicals in the produce. The Prime Minister remarked that Shree Anna provides solutions to every such problem as it is easy to grow, its cost is also less in this, and it gets ready for cultivation faster than other crops. The Prime Minister listed the benefits of Shree Anna and said that it is rich in nutrition, special in taste, high in fibre content, very beneficial for the body and health, and helps in preventing lifestyle-related diseases.
“Millets bring with them endless possibilities”, the Prime Minister remarked. Informing that the contribution of Shree Anna to the national food basket in India is only 5-6 percent, the Prime Minister urged the scientists and experts in the agriculture sector to work towards increasing this contribution and suggested setting achievable targets for every year. He also noted that the country has also started a PLI scheme to give a boost to the food processing sector. The Prime Minister emphasized the need to ensure that the millet sector gets maximum benefit from it, and more companies come forward to make millet products. He also added that many states have included Shree Anna in their PDS system and suggested that other states follow suit. He also suggested including Shree Anna in the mid-day meal so that children can get proper nutrition while also adding a new taste and variety to the food.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that all these issues will be discussed in detail and a roadmap will also be prepared for implementation. “With the joint efforts of the farmers and all stakeholders, food will add a new shine to the prosperity of India and the world”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for External Affairs, Dr Subrahmanyam Jaishankar, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and Union Ministers of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Kailash Choudhary and Ms Shobha Karandlaje were present on the occasion among others.
Background
Based on India’s proposal, the year 2023 was declared the International Year of Millets (IYM) by the United Nations General Assembly (UNGA). In line with the Prime Minister’s vision to make the celebrations of IYM 2023 a ‘people’s movement’ and position India as the ‘global hub for millets’, all central government ministries/departments, states/UTs, farmers, start-ups, exporters, retail businesses and other stakeholders are being engaged to promote and spread awareness about the benefits of millets (Shree Anna) for the cultivator, consumer and climate. The organization of the Global Millets (Shree Anna) Conference in India is an important programme in this context.
The two-day global conference will have sessions on all important issues related to millets (Shree Anna) like promotion and awareness of millets among producers, consumers and other stakeholders; millets’ value chain development; health and nutritional aspects of millets; market linkages; research and development etc. The conference will be attended by Agriculture Ministers of various countries, international scientists, nutritionists, health experts, start-up leaders and other stakeholders.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল মিল্লেত (শ্রী অন্না) কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
স্তাম্প অমসুং নিংশিং শেনয়েক ফোঙখ্রে
ভারতকী মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তার্তঅপশিংগী কম্পেন্দিয়ম অমসুং মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তেন্দর্দকী লাইরিক দিজিতেলগী খুত্থাংদা ফোঙখ্রে
আই.সি.এ.আর.গী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মিল্লেত রিসর্চপু গ্লোবেল সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স হায়না লাউথোকখ্রে
“গ্লোবেল মিল্লেত কনফরেন্স অসিনা ভারতনা মালেমগী য়াইফনবগীদমক্তা লৌবা থৌদাংগী খুদম ওইরে”
“শ্রী অন্নানা ভারতকী হোলিস্তিক দিভেলপমেন্তকী পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। মসিগা খুঙ্গং অমসুং লাইরবশিংগসু মরী লৈনরি”
“ইমুং অমদা মীওই অমনা থা অমদা মিল্লেত চাবগী চাং অসি কিলোগ্রাম ৩দগী কিলোগ্রাম ১৪দা হেনগৎখ্রে”
“ভারতকী মিল্লেত মিসন্না লৈবাক্কী মিল্লেত পুথোকপা লৌমী করোর ২.৫গী য়াইফ থৌজাল অমা ওইরে”
“ভারতনা মতম পুম্বদা মালেম অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌনবা ৱারেপ লৌরিবা অসিবু মশাগী থৌদাংনি খন্দুনা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি”
“ঐখোয়না ফুদ সেক্যুরিতীগা লোয়ননা ফুদ হেবিতকী খুদোংচাদবা থেংনরি, শ্রী অন্নানা মসিগী ৱারোইশিন পুরকপা য়াই”
“ভারতনা মশাগী হেরিতেজতগী ইথিল লৌরি, খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্লি অমসুং ইথিল অসিবু মালেমগী য়াইফ
18 MAR 2023 1:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি নই দিল্লীগী সুব্রহ্মনিয়ম হোল, এন.এ.এস.সি. কমপ্লেক্স, আই.এ.আর.আই. কেম্পস, পুসাদা গ্লোবেল মিল্লেত (শ্রী অন্না) কনফরেন্স হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরমসিদা তিনবা মীয়ামগী মফমদা মহাক্কী ৱাফমসু থমগনি। নুমিৎ নিনিগী মালেমগী কনফরেন্স অসিদা প্রদ্যুসর, কঞ্জ্যুমর অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা মিল্লেতকী মতাংদা মরু ওইবা ৱাফম খঙহনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা; মিল্লেতকী ভেল্যু চেন শেমগৎপা; মিল্লেতনা পীবা হকশেলগী কান্নবা অমসুং ন্যুত্রিসনগী ৱারোল; মার্কেত লিঙ্কেজ; রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তনচিংবা মিল্লেত (শ্রী অন্না)কা মরী লৈনবা মরু ওইবা হীরম কয়াগী মতাংদা সেসন কয়া পাংথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা একজিবিসন-কম-বাইয়র-সেল্লর মীত পেভিলিয়ন অমসু হৌদোক্তুনা মসিগী মিৎয়েং তানবা খোঙচৎ অমসু চৎখি। মহাক্না স্তাম্প অমসুং নিংশিং শেনয়েক অমসু ফোঙখি। মখা তারকপা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তার্তঅপশিংগী কম্পেন্দিয়ম অমসুং মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তেন্দর্দকী লাইরিক দিজিতেলগী খুত্থাংদা ফোঙখি।
মালেমগী লুচিংবশিংনা ঙসিগী থৌরম অসিগা মরী লৈননা ৱাফম কয়াসু থম্লকখি। ইথিওপিয়াগী রাস্ত্রপতি, কুমারী সাহলে-ৱোর্ক জিউদেনা ভারত সরকারবু মসিগুম্বা থৌরম শীনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। হৌজিক্কী মতম অসিদা মিল্লেতনা শেল চঙদবা মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী ওপ্সন অমা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি। ইথিওপিয়া অসি সব-শহারাগী অফ্রিকাগী মিল্লেত পুথোকপা মরু ওইবা লৈবাক অমনি। মিল্লেত খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং মখোয়গী ইকোসীস্তেমগী মখা পোন্না মহৈ মরোং অসিগী সস্তেনেবিলিতীগী মতাংদা নৈনবদা তঙাই ফদবা পোলিসীগী মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরমশিং থৌরম অসিনা শক্তাক্লিবা অসিবুসু মহাক্না পনখি।
মিল্লেতপু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌরে অমসুং মসিগা লোয়ননা মখোয়গী হৈ-শিংবশিংবু মালেম্না শিজিন্ননবা পুম্নমক্কী মমাংদা থম্লি হায়না গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি, ঐচ.ই. দাঃ মোহম্মদ ইর্ফান অলিনা ফোংদোকখ্রে। মালেমগী মিল্লেতকী চহিনা মায় পাকপা অসিনা এস.দি.জি. ফংবদা মশক থোক্না তেংবাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। গুয়ানানা মিল্লেতপু ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনগদবা মরু ওইবা হীরম অমনি হায়না শকখঙলে। গুয়ানানা মিল্লেত পুথোক্নবগীদমক্তা একর ২০০গী লম খাক্তুনা ভারতকা লোয়ননা খুৎশম্ননা চৎকনি অমসুং মসিদা ভারতনা তেক্নিকেল তেংবাং অমসুং তেক্নোলোজীগী ঙাক্লৌ পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, গ্লোবেল মিল্লেত কনফরেন্স শীন-লাঙলিবা অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু থাগৎখি অমসুং মসিগুম্বা থৌরম অসিনা মালেমগী নুংঙাই-য়াইফগীদমক্তা তঙাই ফদবা অমা ওইবতা নত্তনা ভারতনা মালেমগী য়াইফনবগীদমক্তা লৌবা থৌদাংগী খুদম অমসু ওইরে হায়না ফোংদোকখি। ৱারেপ অমা লৌববু অপাম্বা মহৈ ফংবগী থৌওংদা ওন্থোকপগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা লেপ্তনা হোৎনবদগী য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইং ২০২৩বু মালেমগী মিল্লেতকী চহি হায়না লাউথোকখিবনি হায়না অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি। মালেম্না মালেমগী মিল্লেতকী চহিগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা অসিগী মতমদা ভারতনা পায়খৎলিবা কেম্পেন অসিনা মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইবসিদা নুংঙাইবা পোকই হায়না মহাক্না হায়খি। গ্রাম পঞ্চায়ত, কৃষি কেন্দ্র, স্কুল, কোলেজ অমসুং এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতী অমদি ভারতকী ইম্বেসী অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাক কয়ানা শরুক য়াদুনা মিল্লেত থাবা, মিল্লেতকী শেন্মিৎলোন, হকশেলদা কান্নবা পীবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক্কুম্বা হীরম কয়া অমগী মতাংদা ব্রেনস্তোর্মিং তৌবগী সেসন কয়াসু পাংথোক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিগী থৌরম অসিদা লৌমী লাখ ৭৫ হেনবনা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়ারি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি। নিংশিং শেনয়েক অমসুং স্তাম্প অমা ফোঙবগা লোয়ননা ভারতকী মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তার্তঅপশিংগী কম্পেন্দিয়ম অমসুং মিল্লেত (শ্রী অন্না) স্তেন্দর্দকী লাইরিক ফোঙবা অমসুং আই.সি.এ.আর.গী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মিল্লেত রিসর্চপু গ্লোবেল সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স হায়না লাউথোকপা অসিনা ঙসিগী থৌরমগী মশক তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
থৌরম মফম অসিদা পাংথোক্লিবা একজিবিসন অসি দেলিগেতশিংনা শোইদনা য়েংবীয়ু অমসুং মিল্লেত থাবগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক মফমসিদগী মমুৎ তানা খঙবীয়ু হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মিল্লেতকা মরী লৈনবা ইন্তর্প্রাইস অমসুং ফার্মিংগী স্তার্তঅপ কয়া নহাশিংনা শেম্লিবা অসিগীদমক্তা মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। “মসিদি ভারতনা মিল্লেতকী হীরমদা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী খুদম্নি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা দেলিগেতশিংগী মফমদা মিল্লেতপু শ্রী অন্না হায়না মিংথোন্দুনা পায়খৎলিবা মিল্লেত ব্রান্দিং তৌবগী থৌওংশিংগী মতাংদা পাউদমখি। শ্রী অন্না হায়বসি চিঞ্জাক নত্ত্রগা লৌ-উবা খক্তদা অকক্নবা লৈতে হায়না ফোংদোকখি। ভারতকী চৎনবী নিংথীনা খঙবা মীওইশিংনা করিগুম্বা অমগী মমাংদা শ্রী হাপ্পগী মরু ওইবশিং মমুৎ তানা খঙগনি। “শ্রী অন্নানা ভারতকী হোলিস্তিক দিভেলপমেন্তকী পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। মসিগা খুঙ্গং অমসুং লাইরবশিংগসু মরী লৈনরি”। শ্রী অন্না হায়বদি লৈবাক্কী অপীকপা লৌমীশিংগী নুংঙাই য়াইফবগী থোংজিন, শ্রী অন্না হায়বদি লৈবাক মীয়াম করোর কয়াগী ন্যুত্রিসনগী কোর্নরস্তোন, শ্রী অন্না হায়বদি ত্রাইবেল খুন্নাইবু শকখঙবা, শ্রী অন্না হায়বদি ঈশিং য়াম্না চঙদনা মহৈ মরোং য়াম্না পুথোকপা, শ্রী অন্না হায়বদি কেমিকেল য়াওদবা লৌউ-শিংউগী অচৌবা ফম্বাক অমা, শ্রী অন্না হায়বদি অইং-অশা হোংবগী শিংনবগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবগী অচৌবা তেংবাং হায়বনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী অন্নাবু মালেমগী ইহৌ অমা ওইহন্নবগীদমক্তা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মিল্লেতপু ইং ২০১৮দা ন্যুত্রি-সিরিএলনি হায়না লাউথোকখি অমসুং মসিবু কৈথেলদা পাম্নহনবগা লোয়ননা লৌমীশিংগী মরক্তা মসিগী কান্নবা খঙহন্নবা থবক কয়া থাক কয়া থোক্না পায়খৎপা হৌখি হায়না পাউদমখি। মিল্লেতশিং অসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্য ১২-১৩দা মরু ওইনা থাবনি অমসুং ইমুং অমগী মীওই অমনা থা অমদা মসিবু চাবগী চাং অসি কিলো ৩দগী হেল্লমদে, অদুবু ঙসিদি মসিগী চাং অসি থা অমদা কিলো ১৪দা হেনগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মিল্লেত ফুদ প্রদক্ত য়োনবগী মশিংসু চাউরাক্না ৩০%গী চাংদা হেনগৎলে হায়না মহাক্না পাউদমখি। সোসিএল মীদিয়া চেন্নেলদগী হেন্দোক্তুনা মিল্লকেতকী রেসিপীদা মিৎয়েং চঙবা মিল্লেত কেফেগী ৱাখল্লোন লৈরক্লিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। “লৈবাক্কী জিলা ১৯দা মিল্লেত অসি ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত স্কিমগী মখাদা খনগৎলে”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
ভারত্তা অপীকপা লৌমী চাউরাক্না করোর ২.৫না মিল্লেত থাবগী থবক হকথেংননা পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা মখোয়না অপীকপা লমগী মপু ওইজরবসু অইং-অশা হোংবগী শিংনবা অদুমক মাইয়োক্নরি হায়না ফোংদোকখি। “ভারতকী মিল্লেত মিসন্না লৈবাক্কী মিল্লেত পুথোকপা লৌমী করোর ২.৫গী য়াইফ থৌজাল অমা ওইরে”, শ্রী মোদীনা হায়খি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লৈবাক্কী মিল্লেত থাবা লৌমী করোর ২.৫বু সরকারনা অহানবা ওইনা য়েংশিনবীরি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রোসেস তৌরবা অমসুং পেকেজ তৌরবা ফুদ আইতেম ওইনা মিল্লেতনা ঙসি দুকান কয়াদা য়ৌরিবা অসিবু শকখঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী অন্না মার্কেত অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা মতমদা লৌমী করোর ২.৫গী চাগা হেনগৎকনি অমসুং মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গলসু হাপকনি হায়না ফোংদোকখি। মমাংগী চহি খরসিদা শ্রী অন্নাদা থবক তৌবা স্তার্তঅপ ৫০০ হেন্না অমসুং এফ.পি.ও. মশিং য়াম্না থোক্লকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। খুঙ্গং মচাশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপীশিংনা মিল্লেতকী পোত্থোক শাদুনা মপুং ফাবা সপ্লাই চেন অমসু লৈবাক অসিদা লৈরে অমসুং হায়রিবা পোত্থোকশিং অসিনা মোল অমসুং সুপরমার্কেত কয়াদা য়ৌশিনবা ঙম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জি.২০গী ভারতকী মোত্তো, ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরদা মিৎয়েং চঙলদুনা মালেম পুম্ববু ইমুং অমা ওইনা খনবগী ৱাখল্লোন অসিসু মালেমগী মিল্লেতকী চহি অসিদা মমি তারি হায়না ফোংদোকখি। “ভারতনা মতম পুম্বদা মালেম অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌনবা লৌবা ৱারেপ অসিবু মশাগী থৌদাংনি খন্দুনা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা য়োগগী খুদম পীরদুনা, মালেমগী য়োগ নুমিৎকী খুত্থাংদা য়োগগী কান্নবশিং মালেম শিনবা থুংবদা য়ৌরি হায়খি। মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদা য়োগবু পুক্নিং থৌগৎলিবা অমসুং লৈবাক ৩০ হেনবনা অয়ুর্বেদবু শখঙলিবা অসিদা মহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্সকী মতাংদা পল্লদুনা মসিনা সস্তেনেবল ওইবা প্লানেত অমা শেম্নবগীদমক্তা কান্নবা প্লেতফোর্ম অমা পীরি অমসুং লৈবাক ১০০ হেনবনা ইহৌ অসিদা শরুক য়ারি হায়না মহাক্না হায়খি। “লাইফ মিসনবু লুচিংবা নত্ত্রগা ক্লাইমেত চেঞ্জকী পান্দমশিং মতমগী মমাংদা ফংবা ওইরো, ভারতনা মশাগী হেরিতেজতগী ইথিল লৌরি, খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্লি অমসুং মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা ইথিলশিং অসিগী মতেং লৌরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং মসিগা মান্নবা মহৈ অমসু ঐখোয়না ‘মিল্লেত ইহৌ’ অসিদা উবা ফংবা য়াগনি হায়খি। জোৱার, বাজরা, রাগী, সামা, কঙ্গনী, চীনা, কোদোন, কুতকী অমসুং কুত্তুগুম্বা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মরাং কায়না ফংবা শ্রী অন্নাগী খুদম পীরদুনা মিল্লেত অসি চহি চা কয়াদগী ভারতকী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি হায়খি। ভারতনা শ্রী অন্নাগা মরী লৈনবা মশাগী লৌউ-শিংউগী থৌওংশিং অসি মালেমদা তাকপা পাম্মি অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মফমদগীসু তম্বা পাম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ঙসি থৌরমসিদা শরুক য়ারিবা ঐখোয়গা নক্নবা মরী লৈবা লৈবাকশিংগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হীরম অসিগী মতাংদা তংদু লৈতানা চৎকদবা থৌওং অমা শেম্নবা হায়খি অমসুং লবুক্তগী কৈথেল ফাওবা অমসুং লৈবাক অমদগী লৈবাক অমদা পুন্না থৌদাং য়ামিন্নদুনা অনৌবা সপ্লাই চেন অমা শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি।
মিল্লেতশিংনা অইং-অশা খাঙবা ঙম্বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা মখোয়শিং অসিদি অইং-অশাগী কে-হেনবা ফিভমদসু য়াম্না লায়না থাবা য়াই হায়না ফোংদোকখি। ঈশিং য়াম্না তাঙবা মফমগী ওইনদি মসিদি য়াম্না পাম্নবা মহৈ-মরোংনি অমসুং মসি থাবদা ঈশিং য়াম্না চঙদে হায়না মহাক্না পাউদমখি। মিল্লেতশিং অসিদি কেমিকেল য়াওদনা মহৌশাদা য়াম্না লায়না থাবা য়াই অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মীওইবা অমসুং লৈবাক-লৈহাওবু কেমিকেলগী মাইয়োক্তগী ঙাক শেল্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মালেম অসিদা থেংনরিবা ফুদ সেক্যুরিতীগী শিংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা মালেমগী খা-থংবা শরুকশিংদা থেংনরিবা ফুদ সেক্যুরিতীগী শিংনবা অমসুং মালেমগী অৱাংথংবা মফমশিংদা থেংনরিবা চিঞ্জাক্কী হৈনবীগা মরী লৈনবা লাইনাশিংগী মতাংদা পনখি। “ঐখোয়না নাকল অমদা ফুদ সেক্যুরিতীগী শিংনবা থেংনরি, অদুগা নাকল অমদনা চিঞ্জাক্কী হৈনবীনা পুরকপা শিংনবা কয়া অমুক লৈরি”, মহাক্না চিঞ্জাকশিং পুথোকপদা কেমিকেল য়াম্না শিজিন্নরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি। শ্রী অন্না অসিদি থাবদা লায়বা অমসুং শেলসু য়াম্না চঙদবা অমসুং অতোপ্পা মহৈ মরোংগা চাংদম্নবদা অতেনবা মতমদা লোকপা য়াবা অসিনা মরম ওইরগা মসিগুম্বা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী অন্নাগী কান্নবশিং পল্লদুনা মখোয়শিং অসিদি মচি য়াম্না লৈ, মহাও য়াম্না লৈ, ফাইবরগী চাং য়াম্না ৱাংই, হকচাংদা য়াম্না কান্নবা পী অমসুং পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লাইনা কয়া ঙাকথোকপদসু তেংবাংই হায়খি।
“মিল্লেতনা লোইবা নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পুদুনা লাক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। শ্রী অন্নানা নেস্নেল ফুদ বাস্কেত্তা শরুক তম্লিবা অসি শুপ্নগী ৫-৬%নি হায়রদুনা, মহাক্না লৌউ-শিংউ সেক্তরগী সাইন্তিস্ত অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা হায়রিবা শরুক তম্বগী চাং হেনগৎহন্নবা থবক পাংথোক্লসি অমসুং চহি খুদিংগী ফংবা ঙমগদবা পান্দম থমদুনা চৎসি হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক অসিনা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর চাউখৎহন্নবা পি.এল.আই. স্কিম হৌদোকখ্রবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মিল্লেত সেক্তরনা মসিদগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা লৌহনবগী তঙাই ফদবা লৈরি অমসুং কম্পেনী মশিং য়াম্বনা মিল্লেতকী পোত্থোক পুথোক্নবা মাঙ থানা থোক্লক্নবা ৱাফমসু মহাক্না ফোংদোকখি। রাজ্য কয়ানা মখোয়গী পি.দি.এস. পথাপতা শ্রী অন্না য়াওহন্নখ্রে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংনসু মসিগী মতুং ইন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি। অঙাংশিংনা মতিক চাবা ন্যুত্রিসন ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী চিঞ্জাক্তা অনৌবা মহাও অমা হাপহন্নবগীদমক্তা শ্রী অন্নাবু মিদ-দে মীলদা য়াওহনবা য়াই হায়না মহাক্না ৱাহৌদোক থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, মসিগী হীরমশিং অসি কনফরেন্স অসিদা য়াম্না কুপ্না খন্নগনি অমসুং মখোয়বু থবক ওইনা পাংথোকপগী থৌরাংসু য়াৎকনি হায়খি। “লৌমী অমসুং স্তেকহোলদরশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, চিঞ্জাক্না ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগী ফিভমদা অনৌবা মঙাল অমা হাপ্লগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ সুব্রহ্মনিয়ম জয়শঙ্কর, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কাইলাশ চৌধুরী অমসুং মিস সোভা করান্দজলেনা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারতনা ৱাহৌদোক থম্বগী মতুং ইন্না, ইং ২০২৩বু য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লী (য়ু.এন.জি.এ.)না মালেমগী মিল্লেতকী চহি (আই.ৱাই.এম.) হায়না লাউথোকখিবনি। মসিগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীগী আই.ৱাই.এম. ২০২৩গী হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকপা অসিবু ‘মীয়ামগী ইহৌ’ অমা ওইহনবা অমসুং ভারতপু ‘মিল্লেতকী মালেমগী হব’ অমা ওইহনবা হায়বা মঙলান অসিগী মতুং ইন্না, মিল্লেত থাবা, শিজিন্নবা অমসুং অইং-অশাগী মতাংদা মিল্লেত (শ্রী অন্না)না কান্নবা পীবগী মতাংদা ই-পাউ শন্দোক্নবা অমসুং থৌওং অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয়/বিভাগ, রাজ্য/য়ু.তি., লৌমী, স্তার্তঅপ, এক্সপোর্তর, রিতেল ব্যুজিনেস অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংবু শিজিন্নগনি। ভারত্তা গ্লোবেল মিল্লেত (শ্রী অনা) কনফরেন্স পাংথোক্লিবা অসিসু হীরম অসিগা মরী লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি।
নুমিৎ নিনিগী মালেমগী কনফরেন্স অসিদা মিল্লেত (শ্রী অন্না)কা মরী লৈনবা মরু ওইবা হীরম কয়াগী মতাংদা সেসন কয়া পাংথোক্কনি। হায়রিবা হীরমশিং অসিগী মনুংদা প্রদ্যুসর, কঞ্জ্যুমর অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা মিল্লেতকী মতাংদা মরু ওইবা ৱাফম খঙহনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা; মিল্লেতকী ভেল্যু চেন শেমগৎপা; মিল্লেতনা পীবা হকশেলগী কান্নবা অমসুং ন্যুত্রিসনগী ৱারোল; মার্কেত লিঙ্কেজ; রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তনচিংবা কয়া য়াওগনি। কনফরেন্স অসিদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী; মালেমগী সাইন্তিস্ত; ন্যুত্রিস্নিস্ত, হকশেলগী মতাংদা খঙ-হৈরবা মীওই, স্তার্তঅপশিংগী লুচিংবা অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদর কয়ানা শরুক য়াগনি।