Ministry of Railways
Indian Railways is marching ahead swiftly on its Mission 100 percent Electrification
Entire Broad Gauge Network (347 Route kilometres) in Uttarakhand gets Electrified
Several trains to benefit from newly Electrified routes
13 MAR 2023 1:46PM by PIB Delhi
Indian Railway is working in a mission mode to become the largest Green Railway in the world and is moving towards becoming a “net zero carbon emitter” before 2030. After completion of Electrification in Uttar Pradesh recently, Indian Railways has achieved another milestone. Indian Railways has completed the electrification of Uttarakhand.
The existing Broad Gauge network of Uttarakhand is 347 Route kilometre, which is 100% electrified, resulting in saving on account of reduced line haul cost (about 2.5 times lower), heavier haulage capacity, increased sectional capacity, reduced operating & maintenance cost of electric loco, energy efficient and eco-friendly mode of transportation with reduced dependence on imported crude oil, saving of foreign exchange.
Uttarakhand state’s territory falls in Northern & North Eastern Railway’s jurisdiction. Some of the major railway stations in Uttarakhand are: Dehradun, Haridwar, Roorkee, Rishikesh, Kathgodam, Tanakpur. Some of them have religious importance and some are tourist attractive places. Badrinath, Kedarnath, Yamunotri, Gangotri, Hemkund Sahib, Mussoorie, Nainital, Jim Carbet & Haridwar are a few to name. Kathgodam station is an important station with annual passenger footfall of about 7 lacs and this terminating station acts as entry of Kumaun region of Uttrakhand. First train to this station reached on 24 April 1884.
Some of the prestigious trains of Uttarakhand state are: Nanda Devi, Haridwar Express, Mussoorie Express, Utkal Express, Kumaon Express, Doon Express & Shatabdi Express. These trains provide convenient connectivity to various parts of the state and other major cities in India, helping greatly to state in tourism business.
Further, Rishikesh to Karnprayag, a new line work is under construction which will be another landmark achievement of Indian Railways, bringing Char Dham pilgrimage route on Indian Railways’ circuit. This route is sanctioned along with electrification, in sync with Railways’ policy of 100% electrified network.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳ ଏହାର ମିଶନ୍ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରଡ ଗେଜ ନେଟୱର୍କ (347 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର) ର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇସାରିଛି
ନୂଆ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ମାର୍ଗରେ ଅନେକ ଟ୍ରେନକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ
13 MAR 2023 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସବୁଜ ରେଳପଥ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ 2030 ପୂର୍ବରୁ ଏକ “ନେଟ୍ ଜିରୋ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକାରୀ” ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ନିକଟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଭାରତୀୟ ରେଳ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଛି।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିଦ୍ୟମାନ ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ହେଉଛି 347 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର, ଯାହା 100% ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହୋଇଛି, ଫଳସ୍ୱରୂପ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ହୌଲ୍‌ ମୂଲ୍ୟ (ପ୍ରାୟ 2.5 ଗୁଣ କମ୍), ଭାରୀ ପରିବହନ କ୍ଷମତା, ବିଭାଗୀୟ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ହେତୁ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା, ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ସହିତ ଲୋକୋ, ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାରଣରୁ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରାରେ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ଅଞ୍ଚଳ ଉତ୍ତର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରେଳ ଅଧୀନରେ ଆସିଥାଏ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି: ଦେହେରାଦୁନ, ହରିଦ୍ୱାର, ରୁରକି, ଋଷିକେଶ, କାଠଗୋଦାମ, ତାନକପୁର। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କର ଧାର୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ କେତେକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ଥାନ ଅଟେ। ବଦ୍ରିନାଥ, କେଦାରନାଥ, ଯମୁନୋତ୍ରି, ଗାଙ୍ଗୋତ୍ରି, ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ, ମସୁରି, ନୈନିତାଲ, ଜିମ କାର୍ବେଟ ଏବଂ ହରିଦ୍ୱାର ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। କାଠଗୋଦାମ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯେଉଁଠାରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ 7 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଆସିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଶେଷ ଷ୍ଟେସନ୍ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କୁମାଉନ୍ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରବେଶ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହି ଷ୍ଟେସନକୁ ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ୍ 24 ଏପ୍ରିଲ 1884 ରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ​।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର କେତେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଟ୍ରେନ୍ ହେଉଛି: ନନ୍ଦା ଦେବୀ, ହରିଦ୍ୱାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ମସୁରୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଉତ୍କଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, କୁମାଓନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ତଥା ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସହରକୁ ସୁବିଧାଜନକ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇଥାଏ, ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟବସାୟରେ ରାଜ୍ୟକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଋଷିକେଶରୁ କର୍ଣ୍ଣପ୍ରାୟାଗକୁ ଏକ ନୂତନ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଯାହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହେବ, ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ରେଳ ସର୍କିଟରେ ଚାରି ଧାମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ମାର୍ଗକୁ ସାମିଲ୍ କରିବ। 100% ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ନେଟୱାର୍କର ରେଳବାଇର ନୀତି ସହିତ ଏହି ମାର୍ଗକୁ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ସହିତ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।