Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on ‘Developing Tourism in Mission Mode’
“These webinars work as a catalyst in achieving the goals set during the budget”
“We will have to think out of the box and plan ahead to achieve new heights in tourism”
“Tourism is not a high fancy word representing the rich”
“This year’s Budget focuses on the holistic development of the destinations”
“Increase in the facilities has led to a manifold increase in the arrival of devotees at Kashi Vishwanath, Kedar Dham, Pavagadh”
“Every tourist destination can develop its own revenue model”
“Our villages are becoming centers of tourism due to their improving infrastructure”
“8 lakh foreign tourists have come to India in January this year compared to only 2 lakhs in January last year”
“India has a lot to offer to high-spending tourists also”
“Tourism has the same potential in the country as agriculture, real estate development, infrastructure and textile”
03 MAR 2023 11:52AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of ‘Developing Tourism in Mission Mode’. It is the seventh of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the new India of today is moving forward with a new work culture. He expressed delight at the appreciation shown towards this year’s Budget by the people of India. Reflecting on the previous work culture, the Prime Minister said that something as innovative as the post-budget webinars would not have existed if not for the present government’s spirit of discussions with all the stakeholders before and after the budget. The Prime Minister underlined that the main objective of these webinars is to maximize the output of the budget as well as its timely implementation. “These webinars work as a catalyst in achieving the goals set during the budget”, Shri Modi said. Speaking from the experience of working as the head of the government for more than 20 years, the Prime Minister emphasized that the desired results are achieved within the stipulated time when all stakeholders align themselves with any strategic decisions taken by the government. He expressed happiness at the suggestions received through the post-budget webinars that have been conducted so far.
The Prime Minister underlined the need to think out of the box and plan ahead to take tourism in India to new heights. Throwing light on the parameters before a tourist destination is developed, the Prime Minister listed out the potential of the place, ease of travelling to the destination, and new ways to promote the destination. He further added that emphasizing these parameters helps in preparing a roadmap for the future. The Prime Minister highlighted the huge scope of tourism in the country and listed out coastal tourism, beach tourism, mangrove tourism, Himalayan tourism, adventure tourism, wildlife tourism, eco-tourism, heritage tourism, spiritual tourism, wedding destinations, tourism via conferences and sports tourism. He also gave the example of Ramayan Circuit, Buddha Circuit, Krishna Circuit, Northeast Circuit, Gandhi Circuit, and pilgrimages of all saints, and stressed the need to work together collectively on this. The Prime Minister informed that several places in India have been identified through the route of competitive spirit and challenge in this year’s Budget while also focussing on the holistic development of the destinations. Shri Modi asked for a detailed discussion on how different stakeholders can be engaged.
The Prime Minister busted the myth that tourism is a fancy word associated only with the high-income groups of the country. He noted that yatras have been a part of India’s cultural and social life for centuries and people used to go on pilgrimages even when there were no resources available to them. He gave the example of Char Dham Yatra, Dwadash Jyotirling Yatra, 51 Shaktipeeth Yatra and said that it is used to connect the places of our faith while also strengthening the unity of the country. Observing that the entire economy of many big cities of the country was dependent on these yatras, the Prime Minister lamented the lack of development to enhance facilities suited to the times despite the age-old tradition of yatras. He pointed out that hundreds of years of slavery and the political neglect of these places in the decades after independence were the root cause that inflicted damage to the country. “The India of today is changing this situation”, the Prime Minister interjected as he noted that the increase in the facilities leads to an increase in the attraction among the tourists. He gave the example of Kashi Vishwanath Dham in Varanasi and informed that around 80 lakh people used to visit the temple in a year before it was rebuilt, but the tourist footfall crossed 7 crores last year after the renovation. He also informed that 15 lakh devotees have gone to see Baba Kedar compared to only 4-5 lakhs before the completion of reconstruction work in Kedarghati. Similarly in Pavagadh of Gujarat, the Prime Minister informed that 80 thousand pilgrims go for the darshan of Maa Kalika compared to only 4 to 5 thousand people before the renovation. The Prime Minister noted that the increase in facilities has a direct impact on the number of tourists and the increasing numbers mean more opportunities for employment and self-employment. The Prime Minister also touched upon the Statue of Unity, the tallest statue in the world and informed that 27 lakh tourists visited the place within a year of its completion. He underlined that India's tourism sector can increase manifold with growing civic amenities, good digital connectivity, good hotels and hospitals, no trace of filth, and excellent infrastructure.
The Prime Minister also mentioned the Kankaria lake project in Ahmedabad, Gujarat and informed that skill development for those working in the food stalls was carried out apart from the redevelopment of the lake. He emphasized on cleanliness along with modern infrastructure and informed that about 10,000 people visit the place every day despite the applicable entry fees. “Every tourist destination can also develop its own revenue model”, the Prime Minister said.
“Our villages are becoming centers of tourism”, the Prime Minister remarked as he underlined that remote villages are now coming up on the tourism map due to their improving infrastructure. He informed that the Central Government has started the Vibrant Village Scheme for the villages situated along the border and emphasized the need to support businesses such as homestays, small hotels and restaurants.
Throwing the spotlight on the increasing number of foreign tourists in India, the Prime Minister noted the growing attraction towards India and informed that 8 lakh foreign tourists have come to India in January this year compared to only 2 lakhs in January last year. The Prime Minister also underlined the need to profile such tourists and create a special strategy to attract them to the country who have the maximum spending capacity. He informed that foreign tourists who come to India spend an average of $1700, while international travelers spend an average of $2500 in America and around $5000 in Australia. “India has a lot to offer to high-spending tourists”, he pointed out. The Prime Minister stressed that every state needs to change its tourism policy to align with this thought. He gave the example of bird watchers who camp in the country for months and underlined that policies should be made to target such potential tourists.
Highlighting the basic challenge of the tourism sector, the Prime Minister pointed out the lack of professional tourist guides here and stressed the need for certificate courses in local colleges for guides. He suggested that guides working in a particular tourist destination should also have a specific dress or uniform so that tourists will come to know at first glance. The Prime Minister noted that a tourist’s mind is full of questions and guides can help them find answers to all those questions.
The Prime Minister also stressed promoting school and college trips to the northeast so that more people become aware and start developing infrastructure and facilities for tourists. He also emphasized promoting wedding destinations as well as sports destinations. The Prime Minister insisted on developing 50 such tourist destinations that every tourist from around the globe is bound to visit on his trip to India. He also mentioned developing apps for tourist destinations in all languages listed in the United Nations.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that this webinar will seriously consider every aspect related to tourism and come up with better solutions. “Tourism has the same potential in the country as agriculture, real estate development, infrastructure and textile”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘দিবেলপিং তুরিজম ইন মিসন মোদ’তা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
“ৱেবিনারশিং অসিনা বজেৎ মনুংদা থমখিবা পান্দমশিং থুংহনবদা কেতলিস্ত অমা ওইখি”
“ঐখোয়না তুরিজমদা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌনবা অনৌবা ৱাখল্লোন খনবা অমসুং মাংজৌননা প্লান তৌবা মথৌ তাই”
“তুরিজম অসি অতাংবা পোৎ তাকপা ফজরবা ৱাহৈ অমা খক্তা নত্তে”
“চহি অসিগী বজেৎনা লমথুংফমশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং থমখি”
“ফেসিলিতীশিং অসি হেনগৎলকপনা কাশী বিশ্বানাথ, কেদার ধাম, পাবাগাধতা ভক্তাশিং থুংবদা শরুক কয়া হেনগৎহনখি”
“লমকোইবশিংগী লমথুংফম খুদিংমক মশাগী রিভেন্যু মোদতা দিবেলপ তৌবা য়াগনি”
“ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী ফগৎলক্লিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মরম ওইদুনা তুরিজমগী সেন্তরশিং ওইরক্লি”
“মমাং চহিগী জনুৱারীদা মীরমদগী লাকপা লমকোইবা লাখ ২ খক্তা ওইখিবগা অদুগা চাংদম্নবদা চহি অসিগী জনুৱারীদা লাখ ৮ ওইখি”
“ভারতনা চাউনা চাদিং তৌবা লমকোইবশিংদসু খদোংচাবা কয়া পীবা ঙমগনি”
“লৌউ-শিংউ, রিএল ইস্তেৎ দিবেলপমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্সতাইলগুম্না তুরিজম অসি চপ মান্নবা পোতেন্সিএল লৈ”
03 MAR 2023 11:52AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘দিবেলপিং তুরিজম ইন মিসন মোদ’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে। মসি কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩দা লাউথোকখিবা থৌশিলশিং নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱাখল্লোন অমদি পাউতাকশিং লৌনবা সরকারনা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার ১২গী তরেৎ শুবনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী অনৌবা ভারতনা অনৌবা ৱার্ক কলচরগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। ভারতকী মীয়াম্না চহি অসিগী বজেৎপু থাগৎনরক্লিবা অসিদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। মমাংগী ৱার্ক কলচরগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারশিংগুম্বা ইন্নোভেতিব ওইবা করিগুম্বা খরা অসি হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা বজেৎ মমাং অমসুং মতুংদা স্তেকহোল্দরশিংগা খন্ন-নৈনবগী ৱাখল্লোন অসি চেল্লদ্রবদি ওইথোক্লমলোই। ৱেবিনারশিং অসিগী মপুং ওইবা পান্দম অসি বজেৎকী আউৎপুৎ মেক্সিমাইজ তৌবা লোয়ননা মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ৱেবিনারশিং অসিনা বজেৎ মনুংদা থমখিবা পান্দমশিং থুংহনবদা কেতলিস্ত অমা ওইনা মথৌ তৌখি”। চহি ২০ হেন্না সরকারগী মকোক ওইনা থবক তৌরকপগী এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা লৌবা স্ত্রেতেজিক ওইবা ৱারেপ অমা হেক্তগা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না মখোয় মশাবু মসিগী পরিং মখাদা চৎলবা মতমদা থাখিবা মতমগী মনুংদা অপাম্বা ফলশিং পুরকপা ঙমগনি। হৌজিক ফাওবদা পাঙথোকখিবা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারশিংগী খুত্থাংদা লাকখিবা সজেসনশিংদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোক্নবা অমসুং অনৌবা পনখৈশিং য়ৌনবা ভারতকী তুরিজম অসিবু মাংদা পুখৎনবা প্লান তৌবগী মথৌ তাবা ফোঙদোকখি। তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিং শেমগৎত্রিঙৈ মমাংদা মীৎয়েং চংগদবা পেরামিতরশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মফম অমগী পোতেন্সিএল, লমথুংফম অদুদা লাইনা চৎপা অমসুং লমথুংফম অদু প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা লম্বীশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় পেরামিতরশিং অসিনা তুংলমচৎকীদমক রোদমেপ অমা শেম্বদা পেরামিতরশিং অসিনা মতেং পাংই। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী তুরিজমদা লৈরিবা অচৌবা স্কোপ অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং কোস্তেল তুরিজম, বীচ তুরিজম, মেগ্রুব তুরিজম, হিমালয়ন তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম, ৱাইল্দলাইফ তুরিজম, ইকো তুরিজম, হেরিতেজ তুরিজম, স্পিরিচুএল তুরিজম, ৱেদিং দেস্তিনেসনশিং, তুরিজম ভাইয়া কনফরেন্স অমসুং স্পোর্তস তুরিজমগী মতাংদা পনখি। মহাক্না রামায়ন সর্কিৎ, বদ্ধ সর্কিৎ, কৃষ্ণ সর্কিৎ, নোর্থইস্ত সর্কিৎ, গান্ধী সর্কিৎ অমসং লম্বোইবশিংগী তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং অসি খুদম ওইনা পীখি অঞসং মসিদা পুন্না থবক তৌবগী মথৌ তাবা লৈ হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লমথুংফমশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা চহি অসিগী বজেৎকী কম্পিতিতিব স্পিরিৎ অমসং চেলেঞ্জকী লম্বীগী খত্থাংদা ভারত্তা মফম কয়া মশক খঙদোকখি। শ্রী মোদীনা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা করম্না থবক তৌবগে হায়বগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈন্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা তুরিজম অসি লৈবাক্কী ইনকম ৱাংবা গ্রুপশিংগা খক্তা মরী লৈনবা ফেন্সী ওইবা ৱাহৈ অমনি হায়বগী লান্না থাজনবী অদুবু মাংহনখি। মহাক্না হায় য়াত্রাশিং অসি চহিচা কয়াদগী ভারতকী নাৎ অমসুং খুন্নাইগী পুন্সিরোলগী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি অমসুং মীয়াম্না মখোয়দা রিসোর্স অমত্তা লৈতবা মতমদা ফাওবা তীর্থ য়াত্রাশিংদা মীয়াম্না চৎখি। মহাক্না চার ধাম য়াত্রা, দ্বাদাশ জ্যোতির্লিং য়াত্তা, শক্তিপীথ ৫১গী য়াত্রা অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং হায়খি মদি মসিনা লৈবাক্কী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী লাইফমশিংগা কন্নেক্ত তৌখি।.লৈবাক্কী অচৌবা সহর কয়াগী অপুনবা ইকনোমী অসি য়াত্রাশিং অসিগী মপাল তাংখি হায়রদুউনা প্রধান মন্ত্রীনা য়াত্রাশিংগী অরিবা মতমগী চৎনবী লৈজরবসু মতমগা চুনবা ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবগী শেমগৎ-শাগৎপগী অৱাৎপা লৈবদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মীখা পোনবগী চহি চা কয়া অমসুং নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া মফমশিং অসি রাজনিতীগী ওইবা মওংদা নাথৈদনা থমখিবা অসিনা লৈবাক অসিদা অমাংবা থোক্নবগী হৌরকফম ওইখি। ফেসিলিতীশিং হেনগৎলকপনা লমকোইবশিংগী মরক্তা মীৎয়েং চীংশিনবা হেনগৎহনখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঙসিগী ভারতনা ফীভম অসিদা অহোংবা পুরক্লি। মহাক্না বারানসিগ কাশি বিশ্বানাথ ধাম অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং মমাংদা নৌনা শেমগৎত্রিঙৈ মমাংদা চহি অমদা মন্দির অসিদা মীওই লাখ ৮০রোম লাক্লমখি অদুবু নৌনা শেমজিল্লবা মতংদা হৌখিবা চহি অসিদা তুরিস্ত ফুতফোল করোর ৭ হেনখি। কেদারঘাতিদা নৌনা শেমজিনবগী থবক লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাংদা লাখ ৪-৫ খক্তা লাকখবা অদুগা চাংদম্নবদা বাবা কেদার য়েংবা লাকপা ভক্তি লাখ ১৫ ওইরে। মতৌ অসুম্না গুজরাতকী পাবাগাথ অসিদা মা কালিকা সর্শন তৌনবা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওই লিশিং ৪-৫ লাকলম্বা অদুগা চাংদম্নবদা নৌনা শেমজিল্লবা মতুংদা লিশিং ৮০ লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ফেসিলিতীশিং অসিদা হেনগৎলকোআ অসিনা লমকোইবশিংগী মশিংদা হকথেংননা হেনগৎহনখি অমসুং মশিং হেনগৎলকপা হায়বা অসি থবক অমসুং মশানা মশাদা থবক পীজবগী চাং হেনগৎলকপনি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী মতাংদা পনখি, মসি মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতমনি অমসুং শাবা লোইবগী চহি অমগী মনুংদা মফম অসিদা লমকোইবা লাখ ২৭ লাকখি। মহাক্না হায়খি ভারতকী তুরিজম সেক্তর অসি সিভিল এমেনিতীশিং হেনগৎলকপা, অফবা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী, অফবা হোতেলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং, অমোৎপগী মমি তাদবা অমসুং অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা শরুক কয়া হেনগৎলকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী অহমদাবাদতা লৈরিবা কানকারিয়া লেক প্রোজেক্তকী মতাংদসু পনখি অমসুং পাৎ অসি নৌনা শেমগৎপগী মথক্তা ফুদ স্তোলশিংদা থবক তৌরিবশিংগীদমক স্কিল দিবেলপমেন্ত ফংহনখি। মহাক্না মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা লুনানবদা মীৎয়েং চংখি অমসুং চৎনবা য়াবা এন্ত্রী ফীসশিংগী মথক্তা নুমিৎ খুদিংগী মফম অসিদা মীওই ১০,০০০রোম লাকখি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “তুরিস্ত দেস্তিনেসন খুদিংমক মশাগী ওইবা রিভেন্যু মোদেলসু শেমগৎকদবনি”।
ফগৎলক্লিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মরম ওইদুনা তুরিজম মেপতা মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিং হৌজিক্তি য়াওরে হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা তুরিজমগী সেন্তরশিং ওইরক্লি”। মহাক্না হায়খি কেন্দ্র সরকারনা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংগীদমক ভাইব্রেন্ত ভিলেক স্কিম হৌদোকখি অমসুং হোমস্তেশিং, অপীকপা হোতেলশিং অমসুং রেস্তোরেন্তশিংগুম্বা বিজিনেসশিং সপ্পোর্ত তৌবা মথৌ তাই।
ভারত্তা লাকপা মীরমগী লমকোইবশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা মীৎয়েং থম্বা হেনগৎলক্লি অমসুং মমাং চহিগী জনুৱারীদা লাখ ২ খক্তা ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা চহি অসিগী জনুৱারীদা ভারত্তা মীরমগী লমকোইবশিং অসি লাখ ৮ ওইখি। অসিগুম্বা লমকোইশিং প্রোফাইল তৌবগী মথৌ তাবা অমসুং চাউনা চাদিং তৌবা ঙম্বশিংবু লৈবাক অসিদা মীৎয়েং চীংশিন্নবা অখন্নবা লালোং য়াৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীরমগী লমকোইবশিং ভারত্তা লাকপদা চাংচৎ ওইনা দোলর ১৭০০ চাংদিং তৌখি অমরোমদা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেবেলরশিংনা অমরিকাদা চাংচৎ ওইনা দোলর ২৫০০ অমসুং ওস্ত্রেলিয়াদা দোলর ৫০০০ চাদিং তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য খুদিংমক্না ৱাখল্লোন অসিগা চান্ননবা মওংদা মখোয়গী তুরিজম পোলিসীদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই। মহাক্না থা কয়া লৈবাক অসিদা কেম্প তৌদুনা লৈবা বর্দ ৱাৎচরশিংবু খুদম ওইনা পীখি অমসুং অসিগুম্বা পোতেন্সিএল তুরিস্তশিংগীদমক তার্গেৎ তৌনবা পোলিসীশিং শেম্নবা হায়খি।
তুরিজম সেক্তরদা থেংনরিবা শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা প্রোফেস্নেল তুরিস্ত গাইদশিংগী অৱাৎপা লৈ হায়খি অমসুং গাইদশিংগীদমক লোকেল কোলেজশিংদা সর্তিফিকেৎ কোর্সশিং হাংবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না অকক্নবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমদা থবক তৌরিবা গাইদশিং অসি মখোয়বু হেক য়েংবদা তুরিস্তশিংনা খঙবা ঙম্নবা অকক্নবা দ্রেস নত্ত্রগা য়ুনিফোর্ম থমগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুরিস্তকী ৱাখল অসি ৱাহং কয়ানা থল্লি অমসং গাইদশিংনা ৱাহং পুম্নমক্কী পাউখুমশিং পীদুনা মখোয়বু মতেং পাংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্তা স্কুল অমসুং কোলেজকী ত্রিপশিং চৎতুনা মীয়ামদা হেন্না খঙহন্নবা অমসং লমকোইবশিংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফেসিলিতীশিং শেমগৎপা হৌনবা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ৱেদিং দেস্তিনেসনশিং লোয়ননা স্পোর্তস দেস্তিনেসনশিং প্রোমোৎ তৌনবসু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা মালেম শিনবা থুংবদগী লাকপা লমকোইবশিংনা চৎনবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ৫০ শেমগৎনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না য়ুনাইতেদ নেসন্সতা য়াওরিবা লোলশিংদা তুরিস্ত দেস্তিনেসনগীদমক এপশিং দিবেলপ তৌনবসু ফোঙদোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱেবিনার অসিনা তুরিজমগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক কুপ্না খন্নগনি অমসুং অফবা সোল্যুসনশিং পুরক্কনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “লৌউ-শিংউ, রিএল ইস্তেৎ দিবেলপমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্সতাইলগুম্বা তুরিজমনসু লৈবাক অসিদা চপ মান্নবা পোতেন্সিএল লৈ”।