Prime Minister's Office
PM addresses post-budget webinar on ‘Harnessing Youth Power - Skilling and Education’
“This year’s budget strengthens the foundations of the education system by making it more practical and industry oriented”
“Equal emphasis is being given to both education and skilling as part of the New Educational Policy”
“Futuristic steps like Virtual Labs and National Digital Library are going to change the entire space of our education, skills and knowledge-science”
“Central government is focussed on providing internships and apprenticeships to give ‘outside the classroom exposure’ to its youth”
“Provision of a stipend has been made available for about 50 lakh youth under the National Apprenticeship Promotion Scheme”
“Government is focussed on creating a skilled workforce for Industry 4.0 sectors like AI, Robotics, IoT, and Drones”
25 FEB 2023 10:55AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the post-budget webinar on ‘Harnessing Youth Power - Skilling and Education’ today. It is the third of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for the effective implementation of the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined that Skill and Education are the two principal tools during India’s Amrit Kaal and it is the youth who are leading the nation’s Amrit Yatra with the vision of a developed India. Highlighting the special emphasis given towards the youth and their future in the first budget of Amrit Kaal, the Prime Minister said that this year’s budget strengthens the foundations of the education system by making it more practical and industry oriented. The Prime Minister lamented the lack of flexibility in the education system over the years and mentioned the efforts of the government to bring about change. “Education and skilling have been reoriented according to the aptitude of the youth and the demands of the future”, the Prime Minister said. He further added that equal emphasis is being given to both education and skilling as part of the New Educational Policy and expressed delight that this step has garnered the support of teachers. The Prime Minister stated that the move encourages the government to undertake further reforms in the education and skilling sectors while unburdening our students from the regulations of the past.
Noting the experiences during the Covid pandemic, the Prime Minister underlined that new technology is helping create new types of classrooms. He noted that the government is focussing on tools that ensure ‘anywhere access to knowledge’ and gave the example of SWAYAM, an e-learning platform with 3 crore members. He pointed out the possibility of Virtual Labs and National Digital Library becoming a huge medium of knowledge. He also mentioned the opportunity to study in local languages through DTH channels and said that many such digital and technology-based initiatives are going on in the country which will get more strength from the National Digital University. “Such futuristic steps are going to change the entire space of our education, skills and knowledge-science”, the Prime Minister said, “Now the role of our teachers will not be limited only to the classroom.” He mentioned that more variety of teaching material will be available for our educational institutions from all over the country which will open new doors of opportunities for the teachers while filling the gap between village and city schools.
Throwing light on ‘on-the-job learning’ the Prime Minister noted the special emphasis by several countries and highlighted the efforts of the central government in providing focused internships and apprenticeships to give ‘outside the classroom exposure’ to its youth. “Today there are about 75 thousand employers on the National Internship Portal where requirements for 25 lakh internships have been posted so far”, the Prime Minister informed. He urged the industry and educational institutions to make maximum use of this portal and further expand the culture of internship in the country.
The Prime Minister expressed the belief that apprenticeships will make our youth future-ready and highlighted the efforts of the government in promoting apprenticeships in India. He mentioned that it will help the industries in the identification of the workforce with the right skills. Throwing light on this year’s budget, the Prime Minister highlighted the provision of a stipend that has been made available for about 50 lakh youth under the National Apprenticeship Promotion Scheme. He said that it is creating an environment for apprenticeships and also helping the industry in payments.
Underlining the need for a skilled workforce, the Prime Minister underlined that the world is looking at India as a manufacturing hub and noted the enthusiasm of the world about investing in the country. He underlined the focus on skilling in this year’s budget and mentioned the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0 that will skill, reskill and upskill lakhs of youth in the coming years. He informed that tailor-made programs are being made according to the needs of tribals, differently-abled and women through this scheme. He also highlighted the focus on creating a skilled workforce for Industry 4.0 sectors like AI, Robotics, IoT, and Drones, thereby making it easier for international investors to scout talent without having to spend much energy and resources on re-skilling. The Prime Minister also gave the example of PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana where emphasis is laid on skill development of traditional artisans, handicraftsmen, and artists to prepare them for a new market and also help in availing better prices for their products.
The Prime Minister highlighted the importance of the role and partnership of academia and industry in bringing rapid changes in the education sector in India. He underlined that research will be made possible according to the needs of the market while also creating room for adequate funding from the research industry. Highlighting this year’s budget, the Prime Minister mentioned the 3 centers of excellence for AI and said that it will strengthen the industry-academia partnership. He also stated that ICMR Labs will now be made available to medical colleges and private sector R&D teams. The Prime Minister urged the private sector to take maximum advantage of every such step to strengthen the R&D ecosystem in the country.
Laying emphasis on the ‘whole of government’ approach of the government, the Prime Minister said that education and skilling are not limited to the concerned ministry or department but their possibilities remain in every sector The Prime Minister urged the stakeholders related to skilling and education to study these opportunities coming up in different sectors and help in creating the required workforce. Giving the example of India’s fast-expanding civil aviation sector, the Prime Minister said that it showcases the growing travel and tourism industry of India while opening doors to huge sources of employment. The Prime Minister expressed the desire to prepare an updated database of the youth who have been trained under the ‘Skill India Mission’. Concluding the address, the Prime Minister stressed that the trained workforce of India should not be left behind after the advent of digital technology and AI and urged industry experts to work in this direction.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'যুৱ শক্তিৰ ব্যৱহাৰ – দক্ষতা আৰু শিক্ষা' সন্দৰ্ভত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰ সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"এই বছৰৰ বাজেটে শিক্ষা ব্যৱস্থাক অধিক ব্যৱহাৰিক আৰু উদ্যোগ-মুখী কৰি ইয়াৰ ভেটি শক্তিশালী কৰে"
"নতুন শিক্ষা নীতিৰ অংশ হিচাপে শিক্ষা আৰু নিপুণতা দুয়োটাৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব দিয়া হৈছে"
"ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপ যেনে ভাৰ্চুৱেল লেব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পুথিভঁৰালৰ দ্বাৰা আমাৰ শিক্ষা, দক্ষতা আৰু জ্ঞান বিজ্ঞানৰ সমগ্ৰ দৃষ্টিভংগী সলনি হ'ব"
"কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ যুৱসকলক 'শ্ৰেণীৰ বাহিৰৰ অভিজ্ঞতা' প্ৰদান কৰাৰ বাবে ইণ্টাৰ্নশ্বিপ আৰু এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপ প্ৰদান কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে"
"ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষানবিশ প্ৰচাৰ আঁচনি"ৰ অধীনত, প্ৰায় ৫০ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে বৃত্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে"
"চৰকাৰে উদ্যোগ ৪.০-ৰ এআই, ৰবটিক্স, আইঅটি আৰু ড্ৰোনৰ দৰে খণ্ডৰ বাবে দক্ষ জনশক্তি সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে"
25 FEB 2023 10:55AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি 'যুৱ শক্তিৰ ব্যৱহাৰ– দক্ষতা আৰু শিক্ষা' সন্দৰ্ভত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে। কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৩-ত ঘোষণা কৰিবলগা পদক্ষেপসমূহৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ বাবে পৰামৰ্শ আৰু ধাৰণা আমন্ত্ৰণ কৰিবলৈ চৰকাৰে আয়োজন কৰা বাজেট-পৰৱৰ্তী ১২ খন ৱেবিনাৰৰ ভিতৰত এয়া হৈছে তৃতীয়।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ অমৃত কালত দক্ষতা আৰু উন্নয়ন হৈছে দুটা মুখ্য সঁজুলি আৰু যুৱসকলেহে উন্নত ভাৰতৰ সপোনৰে দেশৰ অমৃত যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব দি আছে। অমৃত কালৰ প্ৰথম বাজেটত যুৱ প্ৰজন্ম আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতক বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বছৰৰ বাজেটে শিক্ষা ব্যৱস্থাক অধিক ব্যৱহাৰিক আৰু উদ্যোগমুখী কৰি ইয়াৰ ভেটি শক্তিশালী কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত বছৰবোৰত শিক্ষা ব্যৱস্থাত নমনীয়তাৰ অভাৱৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে আৰু ইয়াক পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। "যুৱসকলৰ সহজাত সামৰ্থ্য আৰু ভৱিষ্যতৰ চাহিদাৰ কথা মনত ৰাখি শিক্ষা আৰু দক্ষতাক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন শিক্ষা নীতিৰ অংশ হিচাপে শিক্ষা আৰু দক্ষতা দুয়োটাৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব দিয়া হৈছে আৰু এই পদক্ষেপে শিক্ষকসকলৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ্থীসকলক অতীতৰ নিয়ম-কানুনৰ বোজাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ লগতে চৰকাৰে শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ খণ্ডৰ অধিক উন্নতি সাধিব।
ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত তেওঁৰ অভিজ্ঞতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন প্ৰযুক্তিয়ে নতুন ৰূপৰ শ্ৰেণীকোঠা সৃষ্টিত সহায় কৰিছে। তেওঁ কৈছিল যে চৰকাৰে "প্ৰতিটো ঠাইৰ পৰা জ্ঞানৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ" নিশ্চিত কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিছে। তেওঁ স্বয়ম নামৰ এক ই-লাৰ্ণিং প্লেটফৰ্মৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, য'ত 3 কোটি সদস্য আছে। তেওঁ ভাৰ্চুৱেল পৰীক্ষাগাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পুথিভঁৰালবোৰ জ্ঞানৰ বৃহৎ মাধ্যম হৈ পৰাৰ সম্ভাৱনাৰ ইংগিত দিছিল। তেওঁ লগতে ডিটিএইচ চেনেলৰ জৰিয়তে স্থানীয় ভাষাত পঢ়াৰ সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে দেশত বহুতো ডিজিটেল আৰু প্ৰযুক্তি-আধাৰিত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যিৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পুথিভঁৰালৰ পৰা সৰ্বাধিক শক্তি লাভ কৰিব। "ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপে আমাৰ শিক্ষা, দক্ষতা আৰু জ্ঞান-বিজ্ঞানৰ সমগ্ৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিব," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এতিয়া আমাৰ শিক্ষকসকলৰ ভূমিকা শ্ৰেণীকোঠাত সীমাবদ্ধ নহ'ব।" তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ বাবে বিভিন্ন শিক্ষানুষ্ঠানউপলব্ধ কৰা হ'ব, যাৰ ফলত গাওঁ আৰু নগৰীয়া বিদ্যালয়সমূহৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ হ'ব আৰু শিক্ষকসকলৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হ'ব।
'কামৰ ওপৰত শিকা'ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহুতো দেশে ইয়াৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ যুৱসকলক "শ্ৰেণীৰ বাহিৰৰ অভিজ্ঞতা" প্ৰদান কৰাৰ বাবে ইণ্টাৰ্নশ্বিপ আৰু এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপ প্ৰদানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। "আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ইণ্টাৰ্নশ্বিপ পৰ্টেলত প্ৰায় ৭৫,০০০ নিয়োগকৰ্তা উপস্থিত আছে, য'ত এতিয়ালৈকে ২৫ লাখ ইন্টাৰ্ণশ্বিপৰ প্ৰয়োজনীয়তা পোষ্ট কৰা হৈছে। তেওঁ উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক এই পৰ্টেলৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু দেশত ইণ্টাৰ্নশ্বিপ সংস্কৃতিক অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে শিক্ষানবিশে আমাৰ যুৱসকলক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব। তেওঁ ভাৰতত শিক্ষানবিশক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ই উদ্যোগসমূহক এনে জনশক্তি চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰিব, যি তেওঁলোকৰ বাবে সঠিক দক্ষতাৰে সজ্জিত। এই বৰ্ষৰ বাজেটৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষানবিশ প্ৰচাৰ আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৫০ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে উপলব্ধ কৰা বৃত্তিৰ ব্যৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কৈছিল যে ই শিক্ষানবিশৰ বাবে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে আৰু পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগটোক সহায় কৰিছে।
দক্ষ জনশক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বই ভাৰতক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে চাই আছে। তেওঁ দেশখনত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আজি বিশ্বৰ উৎসাহৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কৈছিল যে এই বছৰৰ বাজেটে নিপুণতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা ৪.০ ৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে অনাগত বছৰবোৰত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক "দক্ষতা, পুনৰ-দক্ষতা আৰু দক্ষতা" প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয়, বিকলাঙ্গ আৰু মহিলাসকলৰ বাবে সেই অনুসৰি সঠিক কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে এআই, ৰবটিক্স, আইঅ'টি আৰু উদ্যোগ ৪.০ৰ ড্ৰোনৰ দৰে খণ্ডৰ বাবে দক্ষ জনশক্তি সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত আন্তৰ্জাতিক বিনিয়োগকাৰীসকলে পুনৰ দক্ষতাৰ ওপৰত অধিক শক্তি আৰু সম্পদ ব্যয় নকৰাকৈ প্ৰতিভা বিচাৰিবলৈ সহজ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান যোজনাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে আৰু পৰম্পৰাগত শিল্পী, শিল্পী আৰু শিল্পীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে তেওঁলোকক নতুন বজাৰৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হয় আৰু তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে উন্নত মূল্য আহৰণ কৰাত সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত শিক্ষা খণ্ডৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন অনাৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষা আৰু উদ্যোগৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ ভূমিকাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কৈছিল যে গৱেষণা উদ্যোগৰ পৰা সঠিক পুঁজিৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰাৰ সময়ত বজাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি গৱেষণা কৰা উচিত। এই বৰ্ষৰ বাজেটৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে তিনিটা উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এইবোৰে উদ্যোগ-শিক্ষাৰ অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ কৈছিল যে এই পৰীক্ষাগাৰসমূহ এতিয়া ব্যক্তিগত খণ্ডৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু গৱেষণা আৰু উন্নয়ন দলৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিগত খণ্ডক দেশৰ আৰ এণ্ড ডি পৰিৱেশ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে লোৱা সকলো পদক্ষেপৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল'বলৈ আহ্বান জনায়।
"সমগ্ৰ চৰকাৰী যন্ত্ৰৰ যৌথ কাৰ্যকলাপৰ" ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষা আৰু উৎকৰ্ষতা সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় বা বিভাগসমূহতে সীমাবদ্ধ নহয়, কিন্তু প্ৰতিটো খণ্ডতে তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো দক্ষ আৰু শিক্ষা হিতাধিকাৰীক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উদ্ভৱ হোৱা সুযোগসমূহৰ অধ্যয়ন আৰু প্ৰয়োজনীয় জনশক্তি সৃষ্টিত সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাৰতৰ দ্ৰুত গতিত বিস্তাৰিত অসামৰিক বিমান পৰিবহন খণ্ডৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই ভাৰতৰ বৰ্ধিত ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটন উদ্যোগক প্ৰতিফলিত কৰে; একে সময়তে, নিযুক্তিৰ বিশাল সম্পদৰ দুৱাৰও মুকলি হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত যুৱসকলৰ বাবে এক উন্নীত তথ্যভাণ্ডাৰ সৃষ্টি কৰাৰ ইচ্ছা ব্যক্ত কৰে। ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আগমনৰ পিছত ভাৰতৰ প্ৰশিক্ষিত জনশক্তিক পিছ পেলাই দিব নালাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উদ্যোগ বিশেষজ্ঞসকলক এই দিশত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।