Prime Minister's Office
PM addresses post-budget webinar on ‘Green Growth’
“Amrit Kaal Budget accelerates the momentum for green growth”
“Every budget of this government has been forwarding new-age reforms along with finding solutions to current challenges”
“Green energy announcements in this Budget lay the foundation stone and pave the way for future generations”
“This Budget will play a key role in establishing India as a lead player in the global green energy market”
“India has been the fastest in renewable energy capacity addition among major economies since 2014”
“The potential of solar, wind and biogas in India is no less than any gold mine or oil field for our private sector”
“India’s vehicle scrappage policy is a crucial part of the green growth strategy”
“India has huge potential to lead the world in Green Energy. It will forward the cause of global good apart from generating Green Jobs”
“This budget is not only an opportunity, but it also contains the guarantee of our future security”
23 FEB 2023 11:13AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the post-budget webinar on ‘Green Growth’ today. It is the first of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for the effective implementation of the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that all the budgets tabled in the country after 2014 have been forwarding new-age reforms apart from finding solutions to the challenges faced in the present day.
The Prime Minister outlined three pillars for green growth and energy transmission. First, increasing the production of renewable energy; second, reducing the use of fossil fuel in the economy; and finally, rapidly moving towards a gas-based economy in the country. This strategy has underlined the announcements of measures like ethanol blending, PM KUSUM Yojana, incentives for solar manufacturing, rooftop solar scheme, coal gasification, and battery storage in the Budgets of the past few years. Underlining the significant announcements in previous years’ budgets, the Prime Minister highlighted schemes such as green credit for industries, PM Pranam Yojna for farmers, Gobardhan Yojna for villages, vehicle scrapping policy for cities, Green Hydrogen and wetland conservation in this year’s budget. The Prime Minister underlined that these announcements lay the foundation stone and pave the way for future generations.
The Prime Minister said that India’s commanding position in the renewable energy space will ensure a commensurate change in the world. “This Budget will play a key role in establishing India as a lead player in the global green energy market. That is why, today, I invite every stakeholder of the energy world to invest in India”, the Prime Minister said. Referring to the global efforts for diversification of the energy supply chain, the Prime Minister said that this Budget has given a great opportunity to every green energy investor to invest in India. This will also be very useful for the startups in the sector, he added.
“India has been the fastest when it comes to renewable energy capacity addition among major economies since 2014”, the Prime Minister said. He further added that India’s track record shows its capability to achieve the objectives before time when it comes to renewable energy resources. The Prime Minister informed that India achieved the target of 40% contributions from non-fossil fuels in the installed electricity capacity 9 years before the target date. He also mentioned that India achieved the target of 10% ethanol blending in petrol 5 months before time and emphasised that the nation strives to achieve 20% ethanol blending in petrol by 2025-26 instead of 2030. He underlined that the capacity of 500 GW will be achieved by 2030. Recalling the launch of E20 fuel, the Prime Minister noted the government’s emphasis on biofuels and said that it has brought new opportunities for investors. He observed the abundance of agri-waste in the country and urged the investors to not miss the opportunity of setting up ethanol plants in every corner of the country. “The potential of solar, wind and biogas in India is no less than any gold mine or oil field for our private sector”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that under the National Green Hydrogen Mission, India is moving with a target of production of 5 MMT green hydrogen. An allocation of Rs 19 thousand crores has been made to incentivize the private sector in this field. He also touched upon other opportunities such as electrolyzer manufacturing, green steel manufacturing and long-haul fuel cells.
The Prime Minister also informed that India has the potential of producing 10 thousand million cubic metres of biogas from Gobar (cow dung) and 1.5 lakh cubic meter gas which can contribute up to 8% to the city gas distribution in the country. “Because of these possibilities, today the Gobardhan Yojana is an important component of India's biofuel strategy. In this budget, the government has announced plans to set up 500 new plants under the Gobardhan Yojana. These are not like old-fashioned plants. The government will spend Rs 10,000 crore on these modern plants”, he added. The private sector is getting attractive incentives for producing CBG from agri-waste and municipal solid waste, the Prime Minister informed.
Throwing light on India’s vehicle scrapping policy the Prime Minister stressed that it is a crucial part of the green growth strategy. He informed that the government has made provisions of Rs 3000 crores in this year’s budget to scrap around 3 lakh vehicles owned by Central and State governments that are older than 15 years including police vehicles, ambulances and buses. “Vehicle Scrapping is going to become a huge market”, said the Prime Minister, following the principle of Reuse, Recycle and Recovery. He also emphasised that it gives new strength to our circular economy and urged the youth of India to join various means of the circular economy.
The Prime Minister said that India has to increase its battery storage capacity to 125-gigawatt hours in the next 6-7 years. The Prime Minister informed that the government has come out with a viability gap funding scheme in this budget to support the battery developers to achieve big goals in this capital-intensive sector.
The Prime Minister also touched upon water-based transport becoming a huge sector in India. He informed that India transports only 5% of its cargo through its coastal route today whereas only 2% of cargo is transported in India through inland waterways. He underlined that the development of waterways in India will give rise to many opportunities for all stakeholders in this field.
Concluding the address, the Prime Minister said that India has huge potential to lead the world when it comes to technology for Green Energy. He emphasised that it will forward the cause of global good apart from generating Green Jobs. “This budget is not only an opportunity, but it also contains the guarantee of our future security”, the Prime Minister said as he urged all stakeholders to act quickly to implement every provision of the budget. “The government stands with you and your suggestions”, the Prime Minister concluded.
Background
The webinar led by the Union Ministry of Power will have six breakout sessions covering both energy and non-energy components of Green Growth. Besides Ministers and Secretaries of concerned Central Government Ministries, a host of stakeholders drawn from state governments, industry, academia & research institutions and the public sector would attend these webinars and contribute through suggestions for better implementation of budgetary announcements.
Green growth is one of the seven top priorities of the Union Budget 2023-24 for ushering green industrial and economic transition, environmentally friendly agriculture and sustainable energy in the country. It will also generate a large number of green jobs. The Union Budget has envisaged a number of projects and initiatives spread across various sectors and ministries viz. Green Hydrogen Mission, Energy Transition, Energy Storage Projects, Renewable Energy Evacuation, Green Credit Program, PM-PRANAM, GOBARdhan Scheme, Bhartiya Prakritik Kheti Bio-Input Resource Centres, MISHTI, Amrit Dharohar, Coastal Shipping and Vehicle Replacement.
Each post-budget webinar will have three sessions. It will start with a plenary opening session which would be addressed by the Prime Minister. This session will be followed by separate breakout sessions on various themes which would take place in parallel. Finally, the ideas from the breakout sessions would be presented during the plenary concluding session. Based on inputs received during the webinar, concerned ministries would prepare a time-bound action plan for the implementation of budget announcements.
The government has undertaken several budgetary reforms in the past few years. The date of the budget was advanced to 1st February so that Ministries and Departments get sufficient time for utilisation of the funds on the ground before the onset of monsoons. Another step towards bringing in reforms in budget implementation was the novel idea of Post Budget Webinars. This idea was conceptualised by the Prime Minister to bring together experts from the public and private sectors, academia, industry and practitioners on the field on a single platform and collaboratively work on implementation strategies across sectors. These webinars were started in 2021 in the spirit of Jan Bhagidari and encourage involvement and ownership of all concerned stakeholders in effective, quick and seamless implementation of the Budget announcements.
The webinars will be focussed on synergising efforts of various Ministers and Departments and all concerned stakeholders towards preparation of action plans with quarterly targets so that the implementation is front ended and smooth with the timely achievement of intended outcomes. They are being held virtually to ensure wide participation. They will be attended by concerned Union Ministers, key stakeholders from Government departments, Regulators, Academia, Trade and Industry associations etc.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘গ্রীন গ্রোথ’ হায়বা হীরম অসিদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
“অমৃত কালগী বজেৎনা গ্রীন গ্রোথকী শাহৌ খোঙজেল য়াংহল্লি”
“সরকারগী বজেৎ খুদিংমক্না হৌজিক মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিগী সোল্যুসনশিং পীনবা হোৎনবগা লোয়ননা ন্যু-এজ রিফোর্মশিং পুরক্লি”
“বজেৎ অসিদা গ্রীন ইনর্জীগী লাউথোকখিবশিং অসিনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক য়ুম্ফম থোল্লি অমসুং লম্বী য়াৎলি”
“বজেৎ অসিনা ভারতপু গ্লোবেল গ্রীন ইনর্জী মার্কেৎতা ভারতপু মাংজিল থারিবা প্লেয়র অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি”
“ভারতনা ২০১৪দগী হৌনা মরু ওইবা ইকনোমীশিংগী মরক্তা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী হাপচিনবদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা ওইরি”
“ভারতকী লৈজরিবা সোলর, ৱিন্দ অমসুং বাইওগ্যাসকী মতিক-ময়াই অসি ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক গোল্দ মাইন অমসুং ওইল ফিল্দদগী তাবা লৈতে”
“ভারতকী ভেহিকল স্ক্রেপেজ পোলিসী অসি গ্রীন গ্রোথ স্ত্রেতেজীগীদমক মরু ওইবা শরুক অমনি”
“গ্রীন ইনর্জীদা ভারতনা মালেমবু লমজিংনবগী অচৌবা মতিক-ময়াই চেল্লি। মসিনা গ্রীন জোবশিং পীবগী মথক্তা মালেমদা অফবা থবক তৌবদা মাংদা চংশিল্লগনি”
“বজেৎ অসি খুদোংচাবা অমা খক্তা নত্তনা মসিদা ঐখোয়গী তুংলমচৎকী সেক্যুরিতীগী গরেন্তীসু য়াওরি”
23 FEB 2023 11:13AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘গ্রীন গ্রোথ’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে। মসি কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩দা লাউথোকখিবা থৌশিলশিং নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱাখল্লোন অমদি পাউতাকশিং লৌনবা সরকারনা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার ১২গী অহানবনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মতুংদা লৈবাক অসিদা পুথোকখিবা বজেৎ পুম্নমক্না হৌজিক মতমদা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিগী সোল্যুসনশিং থিবগী মথক্তা ন্যু-এজ রিফোর্মশিং পুরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রীন গ্রোথ অমসুং ইনর্জী ত্রান্সমিসনগীদমক য়ুম্বী অহুমগী মতাংদা থমখি। অহানবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী প্রদক্সন হেনগৎহনবা; অনিশুবদা ইকনোমীদা ফোসিল ফ্যুএল শীজিন্নবা হন্থহনবা; অমসুং অরোইবদা লৈবাক অসিদা গ্যাস-বেজ ইকনোমীগী মাইকৈদা খোংজেল য়াংনা চংশিনবা অসিনি। মসিগী লালোং অসিনা হৌখিবা চহি খরগী বজেৎশিংদা লাউথোকখিবা ইথানোল ব্লেন্দিং, পি.এম. কুসুম য়োজনা, সোলর মেন্যুফেকচরিংগী ইনসেন্তিবশিং, রুফতোপ সোলর স্কিম, কোল গ্যাসিফিকেসন, অমসুং বেত্তরী স্তোরেজ অসিগুম্বা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লি। মমাং চহিগী বজেৎশিংদা মরু ওইবা লাউথোকখিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিগী বজেৎতা য়াওখিবা ইন্দস্ত্রীশিংগী গ্রীন ক্রেদিৎ, লৌমীশিংগী পি.এম. প্রনাম য়োজনা, খুঙ্গংশিংগী গোবরধন য়োজনা, সহরশিংগী ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী, গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং পাৎশিং য়োকখৎপা অসিগুম্বা স্কিমশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবশিং অসিনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক য়ুম্ফম থোনগনি অমসুং লম্বী য়াৎকনি হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রিন্যুএবল ইনর্জী স্পেসতা ভারতকী ফীদম্নফম ওইবা কল্লিবা মফম অসিনা মালেমদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “বজেৎ অসিদা ভারতপু গ্লোবেল গ্রীন ইনর্জী মার্কেৎতা ভারতপু মাংজিল থারিবা প্লেয়র অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না ইনর্জীগী লমদা লৈরিবা স্তেলহোল্দর খুদিংমক্না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা হায়জরি”। ইনর্জী সপ্লাই চেনগী দাইভর্সিফিকেসনগীদমক লৌখৎলিবা মালেমগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা পলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বজেৎ অসিনা গ্রীন ইনর্জী ইনভেস্তরশিংদা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মসিনা সেক্তর অসিদা লৈরিবা স্তার্তঅপশিংগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতনা ২০১৪দগী হৌনা মরু ওইবা ইকনোমীশিংগী মরক্তা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী হাপচিনবদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা ওইখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ভারতকী ত্রেক রেকোর্দশিংনা রিন্যুএবল ইনর্জী রিসোর্সশিংগী ওইনা থাখিবা মতমদগী মাংওইননা মাগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্বগী মতিক ময়াই লৈ উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা থাখিবা মতমদগী চহি ৯গী মমাংদা ইনস্তোল তৌখিবা ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীদা নন-ফোসিএল ফ্যুলদগী শরুক ৪০% তম্নবা পান্দম ফংবা ঙমখি। মহাক্না হায় ভারতনা থাখিবা মতমদগী থা ৫ ঙনখৎনা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং ১০% তৌবগী তার্গেৎ য়ৌবা ঙমখি অমসুং জাতি অসিনা ২০৩০গী মহুৎ ২০২৫-২৬তা ওইনা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং ২০% তৌনবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি ৫০০ জি.দবল্যু.গী কেপাসিতী অসি ২০২৩ ফাওবদা য়ৌবা ঙম্লগনি। ই২০ ফ্যুল লোঞ্চ তৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা বাইওফ্যুলদা মীৎয়েং চংলি অমদু মসিনা ইনভেস্তরশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি। মহাক্না হায় লৈবাক অসিদা এগ্রি-ৱেস্ত চাং ৱাংনা লৈ অমসুং ইনভেস্তরশিংদা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা ইথানোল প্লান্তশিং লিংখৎনবগী খুদোংচাবশিং অসি ফংহনগনু হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতকী লৈজরিবা সোলর, ৱিন্দ অমসুং বাইওগ্যাসকী মতিক-ময়াই অসি ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক গোল্দ মাইন অমসুং ওইল ফিল্দদগী তাবা লৈতে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা ভারতনা এম.এম.তি. গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপগী পান্দম অমগা লোয়ননা চংশিল্লি। লম অসিদা লৈরিবা প্রাইবেৎ সেক্তর ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা লুপা করোর লিশিং ১৯গী এল্লোকেসন তৌখি। মহাক্না ইলেক্ত্রোলাইজর মেন্যুফেকচরিং, গ্রীন স্তীল মেন্যুফেকচরিং অমসুং লোং-হোল ফ্যুল সেলশিং অসিগুম্বা অতোপ্পা খুদোংচাবশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা গোবরদগী বাইওগ্যাসকী মিলিয়ন ক্যুবিক মিতর লিশিং ১০ পুথোকপগী মতিক ময়াই লৈ অমসুং ক্যুবিক মিতর গ্যাস লাখ ১.৫না লৈবাক অসিদা সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন্দা ৮% ফাওবা শরুক তম্বা ঙমগনি। মহাক্না মখা তাখি, “মসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি গোবরধন য়োজন অসি ভারতকী বাইওফ্যুলগী লালোংগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরি। বজেৎ অসিদা সরকারনা গোবরধন য়োজনাগী মখাদা অনৌবা প্লান্ত ৫০০ লিংখৎনবগী থৌরাংশিং লাউথোকখি। মসি অরিবা মতমগী প্লান্তশিংগা মান্নদে। সরকারনা মোদর্ন প্লান্তশিংদা লুপা করোর ১০,০০০ চাদিং তৌগনি”। প্রাইবেৎ সেক্তরনা এগ্রি-ৱেস্ততগী অমসুং ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ততগী সি.বি.জি. শুংনবা অচৌবা ইনসেন্তিবশিং পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
ভারতকী ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিনা গ্রীন গ্রোথ স্ত্রেতেজীগী মরু ওইবা শরুক ওইরি। মহাক্না হায় সরকার অসিনা পুলিস, এম্ব্যুলেন্স অমসুং বসশিং য়াওনা চহি ১৫ হেল্লবা কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারগীশিংগী গারী লাখ ৩রোম স্ক্রেপ তৌনবা চহি অসিগী বজেৎতা লুপা করোর ৩০০০গী প্রোবিজনশিং শেমখি। রিয়ুস, রিসাইকল অমসুং রিকবরীগী প্রিন্সিপল তুং ইন্দুনা “ভেহিকল স্ক্রেপিং অসিনা অচৌবা মার্কেৎ অমা ওইরগনি”। মহাক্না হায় মদুদি মসিনা ঐখোয়গী সর্ক্যুলর ইকনোমীদা অনৌবা শক্তি পীরগনি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংদা সর্ক্যুলর ইকনোমীগী তোঙান-তোঙানবা পাম্বৈশিংদা শরুক য়ানবা হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মাগী বেত্তরী স্তোরেজ কেপাসিতী অসি মথংগী চহি ৬-৭দা পুংদা গিগাৱাত ১২৫দা হেনগৎহনবা তাই। প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা কেপিতেল-ইন্তেন্সিব সেক্তরদা অচৌবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা বেত্তরী দিবেলপরশিং সপ্পোর্ত তৌনবা বজেৎ অসিদা ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং স্কিম অমা পুথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা ৱাতর-বেজ ত্রান্সপোর্তনা অচৌবা সেক্তর অমা ওইরক্লি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ভারতনা ঙসি মাগী কোস্তেল রুৎকী খুত্থাংদা মাগী কার্গোগী ৫% খক্তা ত্রান্সপোর্র তৌরি অমরোমদা কার্গোগী ২% খক্তনা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজশিংগী খুত্থাংদা ভারত্তা ত্রান্সপোর্ত তৌরি। মহাক্না হায় ভারত্তা ৱাতরৱেজ শেমগৎপনা লম অসিদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারত্তা গ্রীন ইনর্জীগী তেক্নোলোজীগী মতাংদা লাকপদা মালেমবু লমজিংবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি। মহাক্না হায় মসিনা গ্রীন জোবশিং পীবগী মথক্তা মালেমগী য়াইফনবগী থবক খুমাং চাউশিনহনগনি। স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা বজেৎকী প্রোবিজন খুদিংমক থুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় “বজেৎ অসিদা খুদোংচাবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী তুংগী সেক্যুরিতীগী গরেন্তীসু য়াওরি”। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়, “সরকারনা নখোয় অমদি নখোয়গী পাউতাকশিংগীদমক লেপ্পি”।
বেকগ্রাউন্দ
কেন্দ্রগী পাৱর মন্ত্রালয়না লমজিংখিবা ৱেবিনার অসিদা গ্রীন গ্রোথকী ইনর্জী অমসুং নন-ইনর্জী কম্পোনেন্ত অনিমক কোনশিল্লিবা ব্রেক আউৎ সেসন তরুক য়াগনি। মরী লৈনবা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয়শিংগী মন্ত্রীশিং অমসুং সেক্রেতরীশিংগী মথক্তা রাজ্য সরকারশিংগী, ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং পব্লিক সেক্তরগী স্তেকহোল্দরশিংনা ৱেবিনারশিং অসিদা শরুক য়াগনি অমসুং বজেৎতা লাউথোকখিবশিং অদু নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী পাউতাকশিংগী খুত্থাংদা শরুক তমগনি।
গ্রীন গ্রোথ অসি লৈবাক অসিদা গ্রীন ইন্দস্ত্রিএল অমসুং ইকনোমিক ত্রাঞ্জিসন, অকোইবদা শোকলোইদবা এগ্রিকলচর অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জী পুরক্নবা কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩-২৪গী মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা হীরম তরেৎকী মনুংদা অমনি। মসিনা গ্রীন জোব মশিং য়াম্না পীবা ঙম্লগনি। কেন্দ্রগী বজেৎনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিংদা মদুদি গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, ইনর্জী স্তোরেজ প্রোজেক্তশিং, রিন্যুএবল ইনর্জী ইভাক্যুএসন, গ্রীন ক্রেদিৎ প্রোগ্রাম, পি.এম.-প্রনাম, গোবরধন স্কিম, ভারতিয়া প্রক্রিতিক খেতি বাইও-ইনপুৎ রিসোর্স সেন্তরশিং, মিস্তি, অমৃত ধারোহর, কোস্তেল শিপ্পিং অমসুং ভেহিকল রিপ্লেসমেন্ত হায়রিবা প্রোজেক্ত অমসুং ইনিসিএতিব কয়ামরুমদা মীৎয়েং থমখি।
বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমমমদা সেসন অহুম য়াওগনি। মসি প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীরগা হৌগনি। সেসন অসিগী মতুং তোখাইবা ব্রেক আউৎ সেসনশিং পেরেলেল ওইনা তোঙান-তোঙানবা থীমশিংদা পাঙথোক্কনি। অরোইবদা ব্রেক আউৎ সেসনশিং অসি লোইশিনবগী প্লেনরী সেসন্দা প্রজেন্ত তৌগনি। ৱেবিনার অসিদা ফংলকপা ইনপুৎশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংনা বজেৎতা লাউথোকখিবশিং অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক অকক্নবা মতমগী মনুংদা এক্সন প্লান অমা শেমগনি।
সরকারনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা তোঙান-তোঙানবা বজেতরী রিফোর্মশিং পাইখৎখি। বজেৎগী তাং অসি ফেব্রুৱারী ১দা ঙনখৎখি মরমদি মসিনা নোংজু মীফম হৌদ্রিঙৈদা গ্রাউন্দদা লৈরিবা ফন্দশিং অসি শীজিন্নবগী মতম অদু মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংদা ফংহনগনি। বজেৎ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা রিফোর্মশিং পুরক্নবা অতোপ্পা খোঙথাং অসি বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারশিংগী অফবা ৱাখল্লোন অমনি। ৱাখল্লোন অসি প্রধান মন্ত্রীনা প্লেৎফোর্ম অমা খক্তদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তশিং, একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রী অমসুং প্রেক্তিসনরশিংবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা অমসুং সেক্তর কয়াদা স্ত্রেতেজীশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা থবক তৌনবা শেমখিবনি। ৱেবিনারশিং অসি মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংনা মসিদা য়াওশিন্দুনা বজেৎতা লাউথোকখিবশিং অদু নীংথিনা, খোঙজেল য়াংনা অমসুং অপনবা লৈতনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা জন ভাগিদারীগী ৱাখল্লোন্দা ২০২১দা হৌখিবনি।
ৱেবিনারশিং অসিনা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রীশিং অমসুং বিভাগশিং অমদি মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না ইমপ্লিমেন্তেসন অসি ফ্রন্ত-এন্দেদ ওইহন্নবা অমসুং অপাম্বা ফলশিং মতম চানা ফংনবা ক্বাতর্লীগী তার্গেৎশিংগা লোয়ননা এক্সন প্লানশিং শেম্নবা মাইকৈদা পুন্না খোঙথাংশিং লৌখৎপদা মীৎয়েং চংগনি। পাকশন্না শরুক য়ানবা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়ারি। মসিদা মরী লৈনবা কেন্দ্র মন্ত্রীশিং, সরকারগী বিভাগশিংগী মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং, রিগ্যুলেতরশিং, একাদেমিয়া, ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংনচিংবনা শরুক য়াগনি।