Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at 200th Jayanti celebrations of Maharishi Dayanand Saraswati in New Delhi
12 FEB 2023 4:50PM by PIB Delhi
Present in the program are the Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, President of Sarvadeshik Arya Pratinidhi Sabha Shri Suresh Chandra Arya ji, President of Delhi Arya Pratinidhi Sabha Shri Dharampal Arya ji, Shri Vinay Arya ji, my cabinet colleagues. Kishan Reddy ji, Meenakshi Lekhi ji and Arjun Ram Meghwal ji, all the delegates, brothers and sisters!
This occasion of Maharishi Dayanand ji's 200th birth anniversary is historic and also an opportunity to write history for the future. This is a moment of inspiration for the future of humanity for the whole world. Swami Dayanand ji’s model was- "Krinvanto Vishwamaryam". That is, we should make the whole world better and we should communicate the best thoughts and humanitarian ideals in the whole world. Therefore, when the world is engulfed in many controversies, violence and instability in the 21st century, the path shown by Maharishi Dayanand Saraswati instills hope among crores of people. In such an important time, Arya Samaj is going to celebrate Maharishi Dayanand ji's 200th birth anniversary for two years and I am happy that the Government of India has also decided to celebrate this grand festival. I also got the opportunity to participate in the yagna for the eternal welfare of humanity just now. Acharya ji was telling me that it is my good fortune that I also got the privilege of being born on the holy land on which Maharishi Dayanand Saraswati ji was born. The values and inspiration that I got from that soil continue to draw me towards the ideals of Maharishi Dayanand Saraswati. I respectfully bow down at the feet of Swami Dayanand ji and wish you all from the bottom of my heart.
Friends,
When Maharishi Dayanand ji was born, the country, weakened by centuries of slavery, was losing its aura, glory and self-confidence. Numerous attempts were made every moment to destroy our values, ideals and ethos. When the inferiority complex prevails in a society due to slavery, then it becomes natural for pretension to replace spirituality and faith. We often see a person who lacks self-confidence tries to live on pretension. In such a situation, Maharishi Dayanand ji came forward and revived the understanding of Vedas in social life. He gave direction to the society, proved it with his arguments and repeatedly stressed that the fault is not in India's religion and traditions, but we have forgotten their true nature and are fraught with distortions. You imagine, at a time when attempts were being made to fabricate foreign narratives of our Vedas, many scholars tried to degrade us, corrupt our history and tradition on the basis of those fake interpretations, these efforts of Maharishi Dayanand ji became a universal cure and infused a new life in society. Maharishi ji launched a vigorous campaign against social discrimination, untouchability and other perversions and evils that had taken root in the society. You imagine, even today if I have to point out some evil in society and if I urge people to walk on the path of duty, then some people scold me and say that you talk about duty and not about rights. If this is my condition in the 21st century, then you can imagine the difficulties faced by Maharishi ji 150, 175 or 200 years ago while giving direction to society. Swami ji removed the evils which were blamed on religion with the light of religion itself. And Mahatma Gandhi ji made a very important statement and he took great pride in it. Mahatma Gandhi ji said that- “Our society owes a lot to Swami Dayanand ji. But the declaration against untouchability is the greatest contribution among them”. Maharishi Dayanand ji also emerged as a logical and effective voice against the stereotypes that had flourished in society regarding women. Maharishi ji rejected discrimination against women and launched a campaign for women's education. And it was about 150, 175 or 200 years ago. Even today there are many societies which deprive daughters of education and respect. Swami Dayanand ji had sounded this bugle when equal rights for women was a distant thing even in western countries.
Brothers and sisters,
The arrival of Swami Dayanand Saraswati in that period, his courage to stand up to the challenges of that era, was unusual. In no way it was ordinary. It is because of his presence even today in the journey of the nation that such a huge ocean of people not only from India, but from across the world is taking part in this ceremony. What can be a greater importance of life than this? In the race of life, it is impossible to remain alive in memories even after ten years of death. But Maharishi ji is still among us even after 200 years, and therefore, when India is celebrating the ‘Amrit Kaal’ of independence, the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand ji is a virtuous inspiration. Today the country is religiously moving ahead with the mantras given by Maharishi ji at that time and his dreams for society. Swami ji had appealed then - 'Return to the Vedas’. Today the country is invoking pride in its heritage. Today the country is determined to enrich our traditions while embracing modernity simultaneously. The country is racing towards new heights on the track of heritage as well as development.
Friends,
Generally, when it comes to religion in the world, its scope is limited only to worship, faith, rituals, etc. But, in the context of India, the meaning and implications of religion are completely different. Vedas have defined religion as a complete way of life. For us, religion is interpreted as duty. Father’s duty, mother’s duty, son’s duty, duty towards nation, religion, period etc are our sentiments. Therefore, the role of our saints and sages was also not limited to worship only. They took upon themselves the responsibility of every aspect of the nation and society with a holistic, inclusive and integrated approach. Sages like Panini enriched the field of language and grammar in our country. Maharishis like Patanjali expanded the field of yoga. Acharyas like Kapil gave a new impetus to intellectualism in philosophy. Many sages from Mahatma Vidura to Bharthari and Acharya Chanakya had defined the ideas of India in policy and politics. Even if we talk about mathematics, India was led by the greatest mathematicians like Aryabhata, Brahmagupta and Bhaskara. None can match their reputation. In the field of science, there are countless names from Kanad and Varahmihir to Charak and Sushrut. When we look at Swami Dayanand ji, we find how big a role he played in reviving that ancient tradition and how wonderful the self-belief must have been in him.
Brothers and sisters,
Swami Dayanand Saraswati ji not only made a way in his life, but he also created many institutions, institutional arrangements and I would say that Swami ji practiced revolutionary ideas in his lifetime and also inspired people to practice the same. But he systematized every idea, institutionalized it and gave birth to institutions. These organizations have been doing many positive works in different fields for decades. Maharishi ji himself had established the Paropakarini Sabha. Even today, this institution is carrying forward the Vedic tradition through publications and Gurukuls. Institutions like Kurukshetra Gurukul, Swami Shraddhanand Trust, or Maharishi Dayanand Saraswati Trust have created many youths dedicated to the nation. Similarly, various organizations inspired by Swami Dayanand ji are working for the service of poor children, for their future and this is our culture and tradition. When we see the footage of Turkey's earthquake on TV, we get restless and are in pain. I remember when there was an earthquake in Gujarat in 2001, it was the worst earthquake of the last century, at that time I myself saw the social work of Jeevan Prabhat Trust and its role in relief and rescue work. Everyone worked with the inspiration of Maharishi ji. The seed that was planted by Swami ji is giving shade to the entire humanity today in the form of a huge banyan tree.
Friends,
During the ‘Amrit Kaal’ of independence, the country is witness to the reforms, which were also the priorities of Swami Dayanand ji. Today we are seeing the policies and efforts of the country without any discrimination. The service of the poor, backward and downtrodden is the first yagna for the country today. Preference to the underprivileged, house for every poor, respect for him, medical care for every person, better facilities, nutrition for all, opportunities for all, this mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' has become a resolution of the country. The country has taken rapid steps in the direction of women empowerment in the last nine years. Today the daughters of the country are involved in nation building in every role ranging from defence and security to start-ups without any discrimination. Now daughters are being posted in Siachen and they are also flying Rafale fighter planes. Our government has also removed the ban on the admission of girls in military schools. Along with modern education, Swami Dayanand ji had also advocated the education system molded in the Indian environment through Gurukuls. The country has now strengthened its foundation as well through the new National Education Policy.
Friends,
Swami Dayanand ji had given us another mantra on how to live life. Swami ji had in very simple words defined who is mature after all? Who would you call mature? Swami ji made a very poignant remark: “The person who receives the least and contributes the most is mature”. You can imagine how he defined such a serious issue in a very simple manner. His life mantra offers solutions to many challenges today. It can also be seen in the context of the environment. How did Mararishi ji contemplate this in that century when nobody could imagine global warming and climate change? This lies in the religious texts of our Vedas. Many scriptures in the Vedas, which are considered to be the most ancient, are dedicated to nature and environment. Swami ji deeply understood that knowledge of Vedas and expanded their universal messages during his period. Maharishi ji was a disciple of the Vedas and a saint of the path of knowledge. Therefore, his realization was far ahead of his time.
Brothers and sisters,
Today, when the world is debating sustainable development, the path shown by Swamiji puts the ancient philosophy of life of India in front of the world and offers it as a solution. India is playing the role of a torchbearer in the field of environment for the world today. Based on this vision of harmony with nature, we have established 'Global Mission LiFE' and it means Lifestyle for Environment. This Lifestyle for Environment is also the beginning of a life mission. It is a matter of pride for us that the countries of the world have entrusted the responsibility of the G-20 presidency to India in this important period. We are taking forward the environment as a special agenda for the G-20. Arya Samaj can play an important role in these important campaigns of the country. You can easily take up the responsibility of connecting people with modern perspectives and duties along with our ancient philosophy. As described by Acharyaji, we have to take the comprehensive campaign related to natural farming to every village. Acharyaji is very devoted to this issue. We have to take natural farming, cow-based farming, again to villages. I would urge that a sacrifice should be made for this resolution in the Yagna of Arya Samaj. Another such global appeal has been made by India and that is millets, coarse grains, bajra, jowar etc. with which we are familiar. In order to make millets a global identity, we have coined ‘Shri Anna’. This year, the United Nations is also celebrating the International Millet Year. Since we believe in the Yagna culture, we offer the best in sacrifice in Yagna. Coarse grains like barley or Shree Anna have an important role in our Yagnas. We use in Yagna which is best for us. Therefore, along with Yagna, we should also make the new generation aware to include all coarse grains – ‘Shree Anna’ as a part of their daily diet. You can do this easily.
Brothers and sisters,
We get to learn a lot from the personality of Swami Dayanand ji. He ignited the flame of patriotism in many freedom fighters. It is said that an English officer came to meet him and asked him to pray for the perpetuity of British rule in India. Swami ji's fearless answer was: "Independence is my soul and the voice of India, this is what I love. I can never pray for a foreign empire”. Numerous freedom fighters and revolutionaries like Lokmanya Tilak, Netaji Subhas Chandra Bose, Veer Savarkar, Lala Lajpat Rai, Lala Hardayal, Shyamji Krishna Verma, Chandrashekhar Azad, Ramprasad Bismil were inspired by Maharishi ji. Many personalities, including Mahatma Hansraj ji who started Dayanand Anglo-Vedic School, Swami Shraddhanand ji who founded Gurukul Kangri, Bhai Parmanand ji, Swami Sahajanand Saraswati, got inspiration from Swami Dayanand Saraswati. Arya Samaj has the legacy of all those inspirations of Maharishi Dayanand ji. You have inherited that legacy. And therefore, the country also has a lot of expectations from all of you. There is expectation from every Aryaveer of Arya Samaj. I am sure Arya Samaj will continue to organize these yagnas for the nation and the society, and will continue to spread the light of the yagna for humanity. It will be the 150th year of the establishment of Arya Samaj next year. Both these occasions are important occasions. And Acharya ji also mentioned the 100th death anniversary of Swami Shraddhanand ji. In a way, it is the confluence of three rivers. Maharishi Dayanand ji himself was the light of knowledge. May we all become the light of this knowledge! May the ideals and values for which he lived and spent his life continue to be part of our life and inspire us for the welfare of Mother India and crores of countrymen in the future! Today I also congratulate all the great personalities of Arya Pratinidhi Sabha. I had the privilege to see the arrangements for this program for about 10-15 minutes. You deserve appreciation for the planning and management of this program.
Many best wishes to all of you!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা জয়েন্তিগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
12 FEB 2023 4:50PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী আচার্য় দেবব্রত, সার্বদেশিক আর্য় প্রতিনিধি সভাগী প্রসিদেন্ত শ্রী সুরেশ চন্দ্র আর্য়, দিল্লী আর্য় প্রতিনিধি সভাগী প্রসিদেন্ত, শ্রী ধর্মপাল আর্য়জী, শ্রী বিনয় আর্য়জী, মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপশিং, কিশন রেদ্দীজী, মীনাক্ষী লেখীজী, অর্জুন রাম মেঘৱালজী, দেলিগেৎ পুম্নমক অমসুং ইচিল-ইনাওশিং!
মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওন অসি পুৱারী ওই অমসুং তুংলমচৎকীদমক পুৱারী শেম্নবা খুদোংচাবা অমনি। মসি মীওইবা জাতিগী তুংলমচৎকীদমক, মালেম পুম্বগীদমক ইথিল অমা পীনবা মীকুপ অমনি। স্বামি দয়ানন্দজী অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোন্না হায় – “কৃনবন্তো বিশ্বমার্য়ম”। হায়বদি ঐখোয়না মালেমবু অফবা মফম অমা ওইহনগদবনি, মালেম পুম্বদা ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্কদবনি। মরম অসিনা ঙসি ২১শুবা চহিচা অসিদা মালেম পুম্বা অসি লান, হিংসা অমসুং তংদু লৈতাদবগী ইরোল নুংদা লুপতুনা লৈরিবা তানফম অসিদা মহর্ষি দয়ানন্দনা উৎপীরম্বা লম্বেল অসিনা মীওই করোর কয়াদা আশা পোকহল্লি। অসিগুম্বা মরু ওইবা তানফম অসিদা মহর্ষি দয়ানন্দজী ২০০শুবা মপোক কুমওনগী অসি আর্য় সমাজনা চহি অনি পাঙথোক্কনি অমসুং ভারত সরকারনা কুহ্মৈ অসি পালন তৌনবা ৱারেপসু লৌখি। মীওইবা জাতিগী য়াইফনবা মসিগী লেপ্পা লৈতবা তপস্য, য়গ্য হৌজিক চত্থরি ঐহাক্না মসিদা অহুতি অর্পন পাঙথোকপা ফংজখি। স্বামিজীনা পোকখিবা চপ মান্নবা লমদমদা পোকচা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। লমদম অসিদগী ফংখিবা ভেল্যুশিং, লমদম অসিদগী ফংখিবা ইথিলনা ঐবু মহর্ষি দয়ানন্দগী ৱাখল্লোন্দা লেপ্পা লৈতনা চীংশিল্লি। ঐহাক্না স্বামি দয়ানন্দজীগী খুয়া খাদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং থমোয় শেংনা থৌনিজরি।
মরুপশিং,
দয়ানন্দ সরস্বাতিনা পোকপা মতমদা ভারত অসি চহিচা কয়া মীখা পোল্লুবগী অমাংবা নংখি অমসুং মপাঙ্গল শোন্থহনখি অমসুং মাগী মতিক-ময়াই অমসুং মশানা মশাদা থাজবা অদু মাংলকখি। ভারতকী ৱাখল্লোন, নাৎ অমসুং হৌরকফম অসি মাংহন্নবা কয়ারক হোৎনরকখি। খুন্নাই অমদা মীখা পোনবগী ইনফেরিওরিতী কমপ্লেক্স পোকপা মতমদা কা হেন্না উৎচনীংবা মীওইশিংনা স্পিরিচুএলিতী অমসুং লাইনীংগী মফমদা লাকপা হায়বা অসি মহৌশানি। ঐখোয়না মীওইবগী পুন্সিদা উবা ফংখ্রে, মশাদা থাজবা লৈবা মীওইনা ওস্তেনতেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা হীংনবা হোৎনৈ। অসিগুম্বা ফীভমদা মহর্ষি দয়ানন্দজীনা মাংদা থোরক্তুনা খুন্নাইরোলদা বেদগী মরমদা ফাওরিবা অদু নৌহৌনা হীংগৎহনখি। মহাক্না খুন্নাইদা মাইকৈ তাকখি, মহাক্না য়েৎনদুনা মদু চুম্মি তাকখি অমসুং হঞ্জিন-হঞ্জিন হায়খি মদুদু ভারতকী ধর্ম অমসুং চৎনবীদা অশোইবা লৈ হায়বগী ৱাখল্লোন অসি অরানবনি হায়খি। শোইরিবদি ঐখোয়না মসিগী অচুম্বা মওং-মতৌ অদু কাউথোকপীখিবা অমসুং অরানবনা নমথখিবা অসিনি। ঐখোয়গী বেদ অসি মীরমগী মীনা ৱাহন্থোক পীরবা মতমদা মখোয়না অরানবা মওংদা শেমদোক্নবা হোৎনখি, অরানবা ৱাহন্থোক্তা য়ুম্ফম ওইরগা স্কোলর কয়ানা ঐখোয়বু তুহৎনবা হোৎনখিবা অমসুং ঐখোয়গী পুৱারী অমদি চৎনবী অসিবু মশক থীহন্নবা হোৎনখি। খোঙথাংশিং লৌখৎখি, অসিগুম্বা মতমদা মহর্ষি দয়ানন্দগী খোঙথাংশিংনা ঈশ্বরগী শক্তম লৌদুনা কন্নবা লাকখি। মহর্ষিজীনা খেন্নবা থম্বা অমসুং শোক্না শম্নবা য়াদবা অসিগুম্বা খুন্নাইগী ফত্তবশিংগী মায়োক্তা অকনবা কেম্পেন অমা হৌখি। ঙসিসু খুন্নাইগী ফত্তবা খরগী মতাংদা ঐহাক হায়জগে, করিগুম্বা ঐহাক্না কর্তব্যগী লম্বেলদা চৎকনি হায়রবদি মীওই খরনা কর্তব্যগী মরমদা নৈনৈ হকশিংগী মরমদা নৈনদে হায়না ঐবু চৈরি। করিগুম্বা মসি ২১শুবা চহিচাদা ঐঙোন্দা থোকপা ফীভম ওইরবদি চহি ১৫০ নত্ত্রগা ২০০গী মমাংদা ওইরবদি মহর্ষিনা খুন্নাইগী লম্বী তাকপদা অৱাবা কয়ামরুম মায়োক্নরমগনি। ধর্মগা লান্না মরী লৈনরিবা ফত্তবশিং অদু স্বামিজীনা ধর্মগী মঙাল অদুমক্না লৌথোকখি। মহাত্মা গান্ধীনা স্বামিজীনা শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা থেংনখিবা অসি মহাক্না খ্বাইদগী চাউনা শরুক তমখিবনি হায়না লৌখি। মহর্ষি দয়ানন্দজী অসি নুপীগী মতাংদা খুন্নাইদা লৈরিবা অকুবা মীৎয়েং অসিগী মায়োক্তা মরম চাবা অমসুং কান্নবা খোলাউ অমা ওইখি। মহর্ষি দয়ানন্দজীনা নুপীবু হন্থনা য়েংবগী মায়োক্তা কন্না লেপখি অমসুং ৱাফম অসি চহি ১৫০ হেন্না শুরবা ৱাফমনি। মতম অদুদা নুপীবু মহৈ মশিং তমহন্নবা কেম্পেনশিং হৌদোক্লমখি। ঙসিগী মতম অমসুং চহি অসিদা ফাওবা নুপীশিংদা মখোয়গী এজুকেসন অমসুং ইকাই খুম্নবগী হক পীবিদবা খুন্নাই লৈরি অদুবু মহর্ষি দয়ানন্দনা নোংচুপ থংবা লৈবাকশিংদা ফাওবা নুপীশিংবু থোং মান্ননা উবা হায়বা অসি ওইথোকপা ৱাবা ৱাফম ওইজরবসু মহাক্না খোলাউ কয়া লাউখি।
ইচিল-ইনাওশিং!
স্বামি মহর্ষি সরস্বাতিনা মতম অদুদা থোরকপা, মতম অদুদা শীংনবশিংগী মায়োক্তা লেপখিবা অদু থোইদোক-হেন্দোকপা ওইখি, মহাক অসি অচম্বা ওইখিদে। মরম অসিনা লৈবাক্কী খোঙচৎতা মখোয়না লৈরমখিবা, আর্য় সমাজকী চহি ১৫০, মহর্ষিজীগী চহি ২০০ শুবা অসিদা মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং খক্তা নত্তনা ঙসি থৌরম অসিনা মালেম শিনবা থুংববু শম্নহনখি। পুন্সিগী মসিদগী হেন্না ৱাংবা পনখৈ লৈরিব্রা? পুন্সিগী ওইরিবা মওং অসিদা শীখ্রবা মতুং চহি তরা ফাওবা নীংশিংদুনা লৈবা হায়বা অসি ওইথোক্তে। চহি ২০০গী মতুংদা মীয়াম্না মহাক্কী থৌনা লিংজেল অমসুং মহাকপু ইকাই খুম্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী খোঙচৎতা মহাক্না লৌরিবা মরু ওইবা মফম অসি তাক্লি। মহর্ষিনা পীরম্বা মন্ত্রশিং, খুন্নাইগীদমক মহাক্না শাগৎখিবা মঙলানশিং অসিদা মপুং ফানা থাজবা থমদুনা লৈবাক অসিনা মাংদা চংশিল্লি। স্বামিজীনা অপীল তৌখিব মতম অদুদা ‘বেদদা হল্লসি’। ঙসি লৈবাক অসিনা মাগী হেরিতেজতা ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা চাউথোকচবা পোকই। ঙসি লৈবাক অসিনা চাউনা থাজবগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা মোদর্নিতী পুরক্লি, ঐখোয়গী চৎনবী চাউখৎহল্লি। হেরিতেজ লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাং অসিনা অনৌবা পনখৈগী মাইকৈদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
মহৌশানা মালেমগী ধর্মগী মতদাং লাকপদা মাগী স্কোপ অসি থৌনি-থৌরমদা লোইরে হায়না লৌই। অদুবু ভারতকী ওইনদি ধর্মগী ৱাহন্থোক অসি মপুং ফানা খেন্নৈ। বেদনা ধর্ম অসিবু পুন্সিগী অপুনবা লম্বী অমনি হায়খি। ঐখোয়দদি ধর্মগী অহানবা ৱাহন্থোক অসি কর্তব্য হায়বনি। মপাগী ধর্ম, মমাগী ধর্ম, মচানুপাগী ধর্ম, লৈবাক্কী ধর্ম, মতমগী ধর্ম, মসিদি ৱাখলনা শাগৎপা ঙাক্তনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী লম্বোইবা ঋশিশিংনা থৌনি-থৌরম খক্তা তৌখিদে। মহাক্না জাতি অমদি খুন্নাইগী লম খুদিংমক্কী থৌদাং লৌখি। ইনক্লুসিব অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমা পাইখৎখি। পানিনিগুম্বা ঋশিনা লোল অমদি গ্রাম্মরগী লমদা লৌশিং পীরমখি। পতাঞ্জলিগুম্বা মহর্ষিনা য়োগগী লম খুমাং চাউশিনহনখি। করিগুম্বা ৱাঙু লোলগী মতাংদা য়েংলুরবদি অদোম্না কপিলগুম্বা অথোইবা মীশকনা ইন্তেলেকচুএলিজমদা অনৌবা শাহৌ পীখিবা থেংনগনি। মহাত্মা বিদুরাদগী ভর্তহরি অমসুং আচার্য় চানক্যনা পোলিসী অমসুং পোলিতিক্ষতা, লম্বোইবা কয়ানা ভারতকী ৱাখল্লোন মশক তাকখি। করিগুম্বা ঐখোয়না মেথমেতিক্সকী মরমদা ঙাংনরবদি আরত অসু আর্য়ভত্তা, ব্রহ্মগুপ্তা অমসুং ভাস্করগুম্বা অথৌবা মেথমেতিসিয়নশিংনা লমজিংখি। সাইন্সকী লমদা কনাদ অমসুং বহারমিহিরদগী চরক অসুং সুশ্রুতগুম্বা মশিং লাকঙমদ্রবা মমিং লৈ। ঐখোয়না স্বামি দয়ানন্দজীদা য়েংলুরবদি মহাক্না অরিবা চৎনবী হীংগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা অমসুং মঙোন্দা লৈখিবা থাজবা অদু অঙকপনি হায়বা খঙবা ঙমগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
স্বামি দয়ানন্দ সরস্বাতিজীনা মহাক্কী পুন্সিদা লম্বেল অমা শেম্বা খক্তা নত্তনা মহাক্না তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিং, ইন্সতিত্যুস্নেল সিস্তেমশিংসু শেমলমখি অমসুং ঐহাক্না হায়জগে মদুদি মহাক্কী পুন্সিদা মহাক্না অওনবা পুরক্কদবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা হিংখি। অদুবু মহাক্না ৱাখল্লোন খুদিংমক সিস্তেমেতাইজ তৌখি, ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখি অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎনবা লম্বী য়াৎখি। মসিগী ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা দিকেদ কয়া তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা অচৌবা অফবা থবক কয়া তৌরি। মহর্ষি মশামক্না পরোপাকারিনি সভা লিংখৎলমখি। ঙসিসু ইন্সতিত্যুসন অসিনা পব্লিক্লেসনশিং অমসুং গুরুকুলশিংগী খুত্থাংদা ভেদিক্কী চৎনবী অসি মাংদা পুরি। কুরুক্ষেত্র গুরুকুল, স্বামি শ্রদ্ধানন্দ ত্রস্ত অমসুং মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতি ত্রস্ত ওইরবসু ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা মশিং লাকঙমদ্রবা নহারোলগী পুন্সিশিং মখোঙ শোমখি। মতৌ অদুম্না স্বামি দয়ানন্দজীনা ইথিল পীবা ওর্গনাইজেসন কয়ামরুমনা লায়রবা অঙাংশিংগী শেবা তৌনবা, মখোয়গী তুংলমচৎকী থবক তৌরি মসি ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীনি। ঐহাক্না তি.ভি.দা তর্কীগী য়ুহার হাখিবগী ফুতেজ য়েংব মতমদা ঐখোয়না অৱাবা ফাওই। গুজরাত্তা থোকখিবা ২০০১গী য়ুহার হাবদা সোসিএল সর্ভিস তৌবা ঙম্বা রেস্ক্যু ওপরেসনশিং চত্থবদা জীবন প্রভাত ত্রাস্তনা চাউনা শরুক তমখি। ওর্গনাইজেসন অসি মহর্ষিজীগী ৱাখল্লোনশিংনা ইথিল পীখি ।
মরুপশিং,
ঙসি আজাদী কা অমৃত কাল অসিদা লৈবাক অসিদা স্বামি দয়ানন্দজীনা মরু ওইনা লৌরম্বা রিফোর্মশিং উবা ফংলি। ঙসি ঐখোয়না নন-দিস্ক্রিমিনেতরী পোলিসীশিং অমসুং স্বামিজীগীদমক মরু ওইবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলি। ঙসি লৈবাক্কীদমক অহানবা য়গ্যা অসি লায়রবা, শোত্থরবা অমসুং তুহৎপীরম্বগী শেবা তৌবনি। শোত্থরবশিংদা খুদোংচাবা পীবা, লায়রবশিংগীদমক য়ুম শাবিবা, মহাকপু ইকাই খুম্নবীবা, মীপুম খুদিংমক্কীদমক অনা লায়েং ফংহনবা, হেন্না ফাবা ফেসিলিতী, পুম্নমক্কী মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবগা লোয়ননা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী মন্ত্র অসি ফিরেপ ওইহন্দুনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিনা নুপীদা শক্তি পীনবা মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঙসি লৈবাক্কী ইচানুপীশিংনা অথীংবা অমত্তা য়াওদনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীদগী স্তার্তঅপশিংদা থৌদাংশিং লৌদুনা জাতি শেমগৎপদা শরুক তম্লি। হৌজিক ইচানুপীশিং অসি সিয়াচেন্দা পোসতিং থারি অমসুং রাফেল ফাইতর প্লেন পাইরি। ঐখোয়গী সরকারনা মিলিতরী স্কুলশিংদা নুপীমচা এদমিসন তৌবদা থম্লম্বা অথিংবসু লৌথোকখি। মোদর্ন এজুকেসনগা লোয়ননা স্বামি দয়ানন্দজীনা গুরুকুলশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী এনভাইর্নমেন্তদা এজুকেসন সিস্তেম শেমখি। ন্যূ এজুকেসন পোলিসীনা স্বামিজীনা তাকপীরম্বগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ন্নেসতা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা মোদর্ন এজুকেসন প্রমোৎ তৌরি।
মরুপশিং,
স্বামিজীনা পুন্সি হিংনবগী অতোপ্পা মন্ত্রা অমা ঐখোয়দা পীবিখি। স্বামিজীনা য়াম্না চম্বা ৱাহৈশিংদা হায়রমখি মদুদি ৱাখল মপুং ফাবা মীশক অসি কনানো? কনাবু কৌগনি? মহাক্না হায়রমখি – “মহাক্না লৌরিবা অদুদগী হেন্না পীথোকপা মীশক অদু ৱাখল তাবা মীশক অমনি”। মসিগী পুন্সিগী মন্ত্র অসিনা ঙসি শীংনবা কয়াগী সোল্যুসনশিং পীরি। হৌজিক মসি এনভাইর্নমেন্তগী লমদা য়েংবা য়াই। চহিচা অদুদা গ্লোবেল ৱার্মিং, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসিগুম্বা ৱাহৈশিং অসি লৈরমদে, কনাগুম্বা অমত্তনা মসি ৱাখলনা লাম্বা ফংখিদে, মসিগী মতাংদা মহর্ষিনা করম্না খল্লিবনো? মসিগী পাউখুমদি – ঐখোয়গী বেদ, ঐখোয়গী লাইশোন ঈশৈ অসিনি! খ্বাইদগী অরিবনি হায়না লৌরিবা বেদদা য়াওরিবা অসি মহৌশা অমসুংঅকোইবগী ফীভমগা মরী লৈনৈ। স্বামিজীনা বেদগী মসিগী লৌশিং অসি মমুৎ তানা খঙখি অমসুং মহাক্কী মতমদা য়ুনিভর্সেল মেসেসশিং অসি শন্দোকখি। মহর্ষিজী অসি বেদগী মহৈরোয় অমনি অমসুং গ্যান মার্গকী লম্বোইবা অমনি। মরম অসিনা মহাক্কী লৌশিং অসি মতম অদুগী ৱাংমদা হেন্দোক পাথোক্না লৈখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি মালেমনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মতাংদা ঙাংনরিবা মতম অসিদা স্বামিজীনা ভারতকী পুন্সিগী অরিবা ৱাখল্লোন অসি মালেম মাংদা পুথোক্লি অমসুং সোল্যুসনগী লম্বী পীরি। এনভাইর্নমেন্তগী লমদা ভারতনা ঙসি মালেমগী লমজিংমৈরা ওইরি। মহৌশাগা লোয়ননা শান্তিদা হীংমিন্নবগী মঙলান্দা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়না ‘গ্লোবেল মিসন লাইফ; লিংখৎখি মসিগী ৱাহন্থোক্তি লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্ত হায়বনি। মসি মরু ওইবা তানফম অসিদা ঐখোয়গীদমক চাউথোকচবা পোক্নবগী ৱাফম অমনি, মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত্তা জি-২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং শিন্নখি। ঐখোয়না জি২০গীদমক এনভাইর্নমেন্ত অসি স্পেসিএল এজেন্দা ওইনা পুখৎলি। লৈবাক্কী মরু ওইবা কেম্পেসন অসিদা আর্য় সমাজনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়গী অরিবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না মোদর্ন প্রস্পেক্তিব অমসুং থৌদাংসিংগা লোয়ননা মীয়ামবু শম্নহন্নবা থৌদাং লৌবা অসি অরাইবা ওইগনি। ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংমক্তা মহৌশাগী লৌউ-পথাপকা মরী লৈনবা কমপ্রিহেন্সিব কেম্পেন হৌদোকখি। ঐহাক্না আর্য় সমাজকী য়গ্যদা ফিরেপ অসিগী মতাংদা কত্থোকপা অমা তাই হায়জনীংই। ভারতনা মিল্লেৎশিংদা গ্লোবেল অপীল অমা পীবগা লোয়ননা মালেমদা মসিগী মশক তাক্লি অমসুং মসিগী অনৌবা মমিং থোনখ্রে। মদুদি শ্রী অন্ন। চহি অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ হায়না পালন তৌরি অমসুং ঐখোয়না খঙই মদুদি য়গ্য নাৎকী মীওইশিংনা কত্থোকপা অসিদা খ্বাইদগী চাউবা মীৎয়েং থম্লি। শ্রী অন্নবু ইরৈবাকশিংগী পুন্সি অমদি চীঞ্জাক্কী শরুক অমা ওইহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মহর্ষিগী মগুনদগী তমশিনবা য়াবা কয়া লৈ। মহাক্না নীংতম লান্মী কয়াদা লৈবাক নীংবগী ইথিল পীখি। অসুম্না হায়নৈ ইংলিশ ওফিসর অমনা মহর্ষি উনবা লাকখি অমসুং মহাক্না ভারত্তা ব্রিতিশ লৈঙাক অদুমক লৈনবা থৌনিখি মদুদা মহর্ষিনা অকিবা লৈতনা “নীংখা তম্বা অসি ঐগী থৱায়নি অমসুং ভারতকী খোঞ্জেলনি” হায়না ফোঙদোকখিবগী ৱারী লৈ। মশিং লাকঙমদ্রবা নীংতম লান্মীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসন শেমগৎলিবশিং অমসুং লৈবাক নীংবশিংনা স্বামিজীদগী ইথিল লৌখি অমসুং মখোয়গী মরক্তা লোকমন্যা তিলক, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোস, ভীর সর্ভারকর, লালা লাজপৎ রাই, লালা হরদয়াল, চন্দ্রশেখর অজাদ, রাম প্রসাদ বিস্মিল অমসুং অতোপ্পা নীংতম লান্মীশিং য়াওরি। মহর্ষিদগী ইথিল ফংখিবা মহাত্মা হন্সরাজ, স্বামি শ্রদ্ধানন্দজী, ভাই পর্মানন্দজী অমসুং অতোপ্পা লুচিংবা কয়াসু লৈরি। আর্য় সমাজ অসি স্বামিজীনা তাকপী-তম্বীরম্বশিংগী লেগেসী য়াওরি অমসুং লৈবাক অসিনা ‘আর্য় বীর’দগী কয়া অমা আশা তৌরি। মথং চহিদা আর্য় সমাজনা মাগী ১৫০শুবা চহি হৌরগনি। অমৃত কালদা ঐখোয় পুম্নমক্না মহর্ষি দয়ানন্দজীগী খোঙথাংশিংদগী ইথিল লৌবা ওইরসি। অমসুং হৌজিক আর্চায়জীনা স্বামি শ্রদ্ধানন্দজীগী লৈখিদবগী তাং অসি চহি ১০০ শুরক্লে হায়না ফোঙদোকখি। মহর্ষি দয়ানন্দজী মশামক লৌশিংগী মৈরানি, মহাক্না হিংলমলিঙৈদা চেল্লম্বা ৱাখল্লোনশিং অমসুং ঐখোয়দা পীরকপা অমৃত অসি থক্লবা মতুং ঐখোয়গী ইমা ভারতকী য়াইফনবা ঐখোয়না অমৃত অসি তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা ইরৈবাকচা করোর কয়াদা মখা তানা চেলহল্লসি। ঙসি ঐহাক্না আর্য় প্রতিনিধি সভাগী মশক নাইবা মীওই পুম্নমকপু থাগৎচরি। নীংথিনা প্লান্নিং তৌদুনা, পাঙথোক্তুনা অমসুং মেনেজ তৌদুনা অচৌবা থৌরম অসি পাঙথোকপগীদমক মীপুম খুদিংমকপু থাগৎলি।
হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।