Prime Minister's Office
PM inaugurates Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 in Lucknow
Inaugurates Global Trade Show and launches Invest UP 2.0
Industry leaders laud Prime Minister’s leadership and growth opportunity in Uttar Pradesh
“Now Uttar Pradesh is known for good governance, better law and order situation, peace and stability”
“Today UP has become a source of hope and inspiration”
“Every citizen of the country wants to tread the path of development and wishes to witness a ‘Viksit Bharat’”
“Today, India is carrying out reforms not out of compulsion, but out of conviction”
“Uttar Pradesh has emerged as a champion when it comes to developing a new value and supply chain”
“The resolve of the double-engine government, and possibilities of Uttar Pradesh, there cannot be a better partnership than this”
10 FEB 2023 1:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 in Lucknow today. He also inaugurated the Global Trade Show and launched Invest UP 2.0 during the programme. Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 is the flagship investment summit of the Government of Uttar Pradesh which will bring together policymakers, industry leaders, academia, think tanks and leaders from across the world to collectively explore business opportunities and forge partnerships. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition on display.
Leaders of Industry spoke on the occasion. Shri Kumar Mangalam Birla, said that India is showing remarkable entrepreneurial dynamism and innovation and credited the Prime Minister with infusing new energy into the country's economic landscape. Shri Mukesh Ambani said that this year’s budget has laid the foundation for India’s emergence as a developed nation. He said that greater allocation for Capex expenditure will lead to greater economic growth and social welfare. He said that under the leadership of the Prime Minister, the country has transformed a great deal and under the guidance of the Prime Minister’s vision and laser-sharp focus on execution a bold new India is taking shape. Shri Natarajan Chandrasekaran, Chairman of Tata Sons said that the visionary leadership of the Prime Minister has created a situation where India is going to be the fastest-growing economy. “It is not only economic growth, what the Prime Minister has enabled is 360-degree development.” He said allocations in the budget will ensure growth led by infrastructure and consumption and also we will see rural growth. Daniel Bircher, CEO of Zurich Airport Asia said that the Zurich Airport is celebrating its 75th anniversary just as India is celebrating 75 years of independence. He mentioned the long-standing partnership with India where Zurich Airport supported the development of the Bengaluru Airport two decades ago and is presently developing the Noida International Airport. He underlined the direct connectivity of the Noida International Airport with the Yamuna Expressway. Chairman of Dixon Technologies, Shri Sunil Vachani said that almost 65% of the mobile phones sold in India are manufactured in Uttar Pradesh and credited the dynamic policies of the Uttar Pradesh Government in making it a manufacturing hub. He also noted that today Dixon Technologies is looking at exporting almost 100 billion dollars worth of mobile phones. All the industry leaders showed optimism towards the opportunities emerging in Uttar Pradesh.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the investor community, industry leaders and policymakers both as a Prime Minister and as a Member of Parliament from Uttar Pradesh.
The Prime Minister emphasized that the land of Uttar Pradesh is known for its cultural splendor, glorious history and rich heritage. Noting the capabilities of the state, the Prime Minister drew attention to the unwanted tags such as underdevelopment, BIMARU, and the poor law and order situation attached to Uttar Pradesh. He also touched upon the scams worth thousands of crores that were unearthed on a daily basis in earlier times. The Prime Minister said within 5-6 years, Uttar Pradesh has established a new identity. Now Uttar Pradesh is known for good governance, better law and order situation, peace and stability. “New opportunities for wealth creators are being made here”, the Prime Minister added. The Prime Minister also stressed that initiatives for better infrastructure in UP are bearing fruit. He said very soon UP will be known as the only state with 5 International airports. Freight corridor will connect the state directly with the sea coast in Maharashtra. The Prime Minister also noted a meaningful change in the government's thinking in UP for ensuring ease of doing business. “Today UP has become a source of hope and inspiration”, the Prime Minister remarked. He underlined that UP has become a bright spot for the nation just like India has become a bright spot on the global stage.
The Prime Minister said that every credible voice in the world is optimistic about the ascending course of the Indian economy as it has not only shown resilience in the face of the pandemic and war but also showed rapid recovery.
The Prime Minister observed the huge change that is being seen in the thinking and aspirations of Indian society and the youth of India. He underlined that every citizen of the country wants to tread the path of development and wishes to witness a ‘Viksit Bharat’ in the times to come. He stated that the aspirations of the Indian society have become a driving force for the government which is providing impetus to the development works carried out in the country. Noting the size and population of Uttar Pradesh, the Prime Minister told the investors that like India, In UP also, an aspirational society is awaiting you.
The Prime Minister said that due to the digital revolution, Uttar Pradesh society has grown inclusive and connected. “As a market, India is getting seamless. Procedures are being simplified. “Today, India is carrying out reforms not out of compulsion, but out of conviction”, he said.
The Prime Minister emphasized that today’ India, in real terms, has started moving on the path of speed and scale. As basic needs of a very large segment have been met and they are thinking ahead. This is the biggest reason for the trust in India.
Speaking on the Budget, the Prime Minister underlined the growing allocation for infrastructure and talked about opportunities for investors in health, education and social infrastructure. Similarly, he invited the investor to the opportunities in the green growth path that India has embraced. He informed that 35,000 crore rupees have been allocated just for the energy transition in this year’s Budget.
The Prime Minister mentioned that Uttar Pradesh has emerged as a champion when it comes to developing a new value and supply chain. He noted the vibrant network of traditional and modern MSMEs that is present in the state and gave the example of silk from Bhadohi and Varanasi which has made UP the textile hub of India. He informed that 60 percent of India's mobile phones along with the maximum mobile components are manufactured in UP. He also drew attention that one of the two defence corridors in the country is being developed in UP. The Prime Minister underlined the commitment of the government to provide Made in India defence systems and platforms to the Indian Army.
The Prime Minister highlighted the opportunities in Uttar Pradesh regarding dairy, agriculture, fisheries and food processing. He said this is one secretary where private sector participation is still limited. He told the investors about the PLI in the food processing industry. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to ensuring a seamless modern system from input to post-harvest management for the farmers. He said small investors can use agri-infra funds.
Speaking on crop diversification, more resources to farmers and reducing the input cost, the Prime Minister elaborated on the focus on natural farming. He informed that natural farming has begun on both sides of the banks of the Ganga for 5 km in UP. He also mentioned the 10 thousand bio-input resource centers proposed in this budget. Noting the nutritional value of millets which is called Shri Anna in India, the Prime Minister underlined the efforts of the government that India's Shri Anna should address the needs of global nutritional security. He said investors can find opportunities in ready-to-eat and ready-to-cook Shri Anna.
The Prime Minister also threw the spotlight on the development works that have taken place in the education and skill development in the state. He listed Mahayogi Guru Gorakhnath Ayush University, Atal Bihari Vajpayee Health University, Raja Mahendra Pratap Singh University and Major Dhyan Chand Sports University as institutions that will impart different types of skills. He informed that more than 16 lakh youth have been trained under Skill Development Mission.
He also noted that the UP government has started courses related to artificial intelligence in PGI Lucknow and IIT Kanpur and highlighted the state’s increasing role in the country's start-up revolution. He informed that the UP government has set a target of setting up 100 incubators and three state-of-the-art centers in the coming years which will create a huge pool of talented and skilled youth.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the robust partnership between the resolve of the double-engine government and the possibilities in the state of Uttar Pradesh. He urged the investors and industry leaders to not waste any more time and become a part of the prosperity. “The prosperity of the world lies in the prosperity of India and your participation is very important in this journey of prosperity”, the Prime Minister concluded.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anadiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Ministers from the Government of Uttar Pradesh, foreign dignitaries and industry leaders were present on the occasion among others.
Background
Scheduled from 10-12 February 2023, Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 is the flagship investment summit of the Government of Uttar Pradesh which will bring together policymakers, industry leaders, academia, think tanks and leaders from across the world to collectively explore business opportunities and forge partnerships.
Investor UP 2.0 is a comprehensive, investor-centric and service-oriented investment ecosystem in Uttar Pradesh that endeavours to deliver relevant, well-defined, standardised services to investors.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্ণৌত উত্তৰ প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট ২০২৩ উদ্বোধন কৰে
গ্লোবেল ট্ৰেড শ্ব' উদ্বোধন কৰে আৰু ইনভেষ্ট ইউপি ২.০ মুকলি কৰে
উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দই উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্ব আৰু বিকাশৰ সুযোগক প্ৰশংসা কৰে
"এতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশ সুশাসন, উন্নত আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি, শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ বাবে জনাজাত"
"আজি উত্তৰ প্ৰদেশ আশা আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে"
"দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে উন্নয়নৰ পথত খোজ কাঢ়িব বিচাৰে আৰু 'বিকশিত ভাৰত'ৰ সাক্ষী হ'ব বিচাৰে"
"আজি ভাৰতে বাধ্যবাধকতাৰ বাবে নহয়, কিন্তু বিশ্বাসৰ বাবে সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে"
"এক নতুন মূল্য আৰু যোগান শৃংখলা বিকশিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশে চেম্পিয়ন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে"
"দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ সংকল্প, আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ সম্ভাৱনা, ইয়াতকৈ ভাল অংশীদাৰীত্ব হ'ব নোৱাৰে"
10 FEB 2023 1:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লক্ষ্ণৌত উত্তৰ প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰছ ছামিট ২০২৩ উদ্বোধন কৰে। তেওঁ গ্লোবেল ট্ৰেড শ্ব'ৰ উদ্বোধন কৰে আৰু কাৰ্যসূচীটোৰ সময়ত ইনভেষ্ট ইউপি ২.০ মুকলি কৰে। উত্তৰ প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট ২০২৩ হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মুখ্য বিনিয়োগ সন্মিলন যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ নীতি নিৰ্মাতা, উদ্যোগৰ নেতা, শিক্ষাবিদ, থিংক টেংক আৰু নেতাসকলক একত্ৰিত কৰি সামূহিকভাৱে ব্যৱসায়ৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিব আৰু অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তুলিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদৰ্শনীখনো পৰিদৰ্শন কৰে।
উদ্যোগৰ নেতাসকলে অনুষ্ঠানটোত বক্তব্য প্ৰদান কৰে। শ্ৰী কুমাৰ মংগলম বিৰলাই কয় যে ভাৰতে উল্লেখযোগ্য উদ্যোগী গতিশীলতা আৰু উদ্ভাৱন প্ৰদৰ্শন কৰি আছে আৰু দেশৰ অৰ্থনৈতিক দৃশ্যপটত নতুন শক্তি প্ৰদান কৰাৰ কৃতিত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰীক দিয়ে। শ্ৰী মুকেশ আম্বানীয়ে কয় যে এই বছৰৰ বাজেটে এক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ উত্থানৰ ভেঁটি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে কেপেক্স ব্যয়ৰ বাবে অধিক আৱণ্টনৰ ফলত অধিক অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সমাজৰ কল্যাণ হ'ব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত দেশখনত যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ নিৰ্দেশনাত আৰু এক সাহসী নতুন ভাৰতক কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত লেজাৰ-তীক্ষ্ণ মনোযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। টাটা চন্ছৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী নটৰাজন চন্দ্ৰশেখৰণে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বই এনে এক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি কৰিছে য'ত ভাৰত দ্ৰুতগতিত বিকশিত অৰ্থনীতি হ'বলৈ গৈ আছে। "এয়া কেৱল অৰ্থনৈতিক বিকাশ নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যি সক্ষম কৰিছে সেয়া হৈছে ৩৬০ ডিগ্ৰী উন্নয়ন।" তেওঁ কয় যে বাজেটত আৱণ্টনে আন্তঃগাঁথনি আৰু ব্যৱহাৰৰ নেতৃত্বত বিকাশ নিশ্চিত কৰিব আৰু লগতে আমি গ্ৰাম্য বিকাশো প্ৰত্যক্ষ কৰিম। জুৰিখ বিমানবন্দৰ এছিয়াৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ডেনিয়েল বিৰ্চাৰে কয় যে জুৰিখ বিমানবন্দৰে ইয়াৰ ৭৫ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছে ঠিক যেনেদৰে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছে। তেওঁ ভাৰতৰ সৈতে দীৰ্ঘদিনীয়া অংশীদাৰীত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত জুৰিখ বিমানবন্দৰে দুই দশক পূৰ্বে বেংগালুৰু বিমানবন্দৰৰ উন্নয়নত সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল আৰু বৰ্তমানে নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ বিকাশ কৰি আছে। তেওঁ যমুনা এক্সপ্ৰেছৱেৰ সৈতে নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ পোনপটীয়া সংযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। ডিক্সন টেকন'লজিছৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী সুনীল ভাচানীয়ে কয় যে ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা প্ৰায় ৬৫% মোবাইল ফোন উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা হয় আৰু ইয়াক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ গতিশীল নীতিক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে আজি ডিক্সন টেকন'লজীয়ে প্ৰায় ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ মোবাইল ফোন ৰপ্তানি কৰিবলৈ বিচাৰি আছে। সকলো উদ্যোগৰ নেতাই উত্তৰ প্ৰদেশত উদ্ভৱ হোৱা সুযোগবোৰৰ প্ৰতি আশাবাদ প্ৰদৰ্শন কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ এজন সংসদ সদস্য হিচাপে বিনিয়োগকাৰী সম্প্ৰদায়, উদ্যোগৰ নেতা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকলক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভূমি ইয়াৰ সাংস্কৃতিক সৌন্দৰ্য, গৌৰৱময় ইতিহাস আৰু সমৃদ্ধ ঐতিহ্যৰ বাবে জনাজাত। ৰাজ্যখনৰ সামৰ্থ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুন্নয়ন, বিমাৰু আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ সৈতে জড়িত দুৰ্বল আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিৰ দৰে অবাঞ্ছিত টেগসমূহৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ আগৰ সময়ত দৈনিক ভিত্তিত উদ্ধাৰ হোৱা হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৫-৬ বছৰৰ ভিতৰত উত্তৰ প্ৰদেশে এক নতুন পৰিচয় স্থাপন কৰিছে। এতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশ সুশাসন, উন্নত আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি, শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ বাবে জনাজাত। "সম্পদ সৃষ্টিকৰ্তাসকলৰ বাবে ইয়াত নতুন সুযোগ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে এইদৰে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে এইবুলি জোৰ দিয়ে যে উত্তৰ প্ৰদেশত উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহে ফল প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে অতি সোনকালেই ইউপি-ক ৫ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সৈতে একমাত্ৰ ৰাজ্য হিচাপে জনা যাব। ফ্ৰেইট কৰিডৰে ৰাজ্যখনক মহাৰাষ্ট্ৰৰ সাগৰীয় উপকূলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশত চৰকাৰৰ চিন্তাধাৰাৰ এক অৰ্থপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "আজি উত্তৰ প্ৰদেশ আশা আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত বিশ্বৰ মঞ্চত এক উজ্জ্বল স্থান হৈ পৰাৰ দৰেই উত্তৰ প্ৰদেশ দেশৰ বাবে এক উজ্জ্বল স্থান হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বৰ প্ৰতিটো বিশ্বাসযোগ্য কণ্ঠস্বৰ ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধিত গতিপথক লৈ আশাবাদী কিয়নো ই কেৱল মহামাৰী আৰু যুদ্ধৰ সন্মুখীন হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, লগতে দ্ৰুত পুনৰুদ্ধাৰো দেখুৱাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় সমাজ আৰু ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ চিন্তা ধাৰণ আৰু আকাংক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দেখা পোৱা বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ কথা লক্ষ্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে উন্নয়নৰ পথত খোজ কাঢ়িব বিচাৰে আৰু অনাগত সময়ত 'বিকশিত ভাৰত'ৰ সাক্ষী হ'ব বিচাৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় সমাজৰ আশা-আকাংক্ষা চৰকাৰৰ বাবে এক চালিকা শক্তি হৈ পৰিছে যিয়ে দেশত সম্পন্ন কৰা উন্নয়নমূলক কাম-কাজক গতি প্ৰদান কৰিছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ আকাৰ আৰু জনসংখ্যাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক কয় যে ভাৰতৰ দৰে উত্তৰ প্ৰদেশতো এখন উচ্চাকাংক্ষী সমাজে আপোনাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ডিজিটেল বিপ্লৱৰ ফলত উত্তৰ প্ৰদেশৰ সমাজ সামগ্ৰিক আৰু সংযুক্ত হৈ পৰিছে। "বজাৰ হিচাপে ভাৰত বিজোড় হৈ পৰিছে। প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰল কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, "আজি ভাৰতে বাধ্যবাধকতাৰ বাবে নহয়, কিন্তু বিশ্বাসৰ বাবে সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে "।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আজিৰ ভাৰতে বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত গতি আৰু স্কেলৰ পথত আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যিহেতু এটা বহুত ডাঙৰ খণ্ডৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে আগলৈ চিন্তা কৰি আছে। এইটো ভাৰতৰ বিশ্বাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ।
বাজেট সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে বৰ্ধিত আৱণ্টনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। একেদৰে, তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা সেউজ বিকাশৰ পথত সুযোগসমূহলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ জনায় যে এই বছৰৰ বাজেটত কেৱল শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ৩৫,০০০ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন মূল্য আৰু যোগান শৃংখলা বিকশিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশ চেম্পিয়ন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ ৰাজ্যখনত উপস্থিত থকা পৰম্পৰাগত আৰু আধুনিক এমএছএমইৰ জীৱন্ত নেটৱৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ভদোহী আৰু বাৰাণসীৰ পৰা ৰেচমৰ উদাহৰণ দিয়ে যিয়ে উত্তৰ প্ৰদেশক ভাৰতৰ বস্ত্ৰ কেন্দ্ৰ কৰি তুলিছে। তেওঁ জনাইছিল যে ভাৰতৰ ৬০ শতাংশ মোবাইল ফোনৰ লগতে সৰ্বাধিক মোবাইল উপাদান উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা হয়। তেওঁ এইবুলিও দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে যে দেশৰ দুটা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ এটা উত্তৰ প্ৰদেশত বিকশিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় সেনাক মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থা আৰু মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশত দুগ্ধ, কৃষি, মীন পালন আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সন্দৰ্ভত সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে এইটো এনে এটা খণ্ড য'ত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ এতিয়াও সীমিত। তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগত পিএলআইৰ বিষয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকসকলৰ বাবে ইনপুটৰ পৰা শস্য চপোৱাৰ পিছত ব্যৱস্থাপনালৈকে এক নিৰৱচ্ছিন্ন আধুনিক ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ কয় যে ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে কৃষি-ইনফ্ৰা পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
শস্যৰ বিবিধতা, কৃষকসকলৰ বাবে অধিক সম্পদ আৰু ইনপুট ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জনায় যে উত্তৰ প্ৰদেশত ৫ কিলোমিটাৰ সময়ৰ বাবে গংগাৰ পাৰৰ দুয়োফালে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ এই বাজেটত প্ৰস্তাৱিত ১০ হাজাৰ জৈৱ-ইনপুট সম্পদ কেন্দ্ৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ভাৰতত শ্ৰী অন্ন নামৰ বাজৰাৰ পুষ্টিগত মূল্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ শ্ৰী অন্নই বিশ্বব্যাপী পুষ্টিগত সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব লাগে বুলি চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে বিনিয়োগকাৰীসকলে ৰেডি-টু-ইট আৰু ৰেডি-টু-কুক-ত শ্ৰী অন্নৰ সুযোগ বিচাৰি পাব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ মহাযোগী গুৰু গোৰখনাথ আয়ুষ বিশ্ববিদ্যালয়, অটল বিহাৰী বাজপেয়ী স্বাস্থ্য বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মেজৰ ধ্যান চান্দ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ক বিভিন্ন ধৰণৰ দক্ষতা প্ৰদান কৰিব পৰা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে তালিকাভুক্ত কৰে। তেওঁ জনায় যে দক্ষতা বিকাশ অভিযানৰ অধীনত ১৬ লাখতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে পিজিআই লক্ষ্ণৌ আৰু আইআইটি কানপুৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সম্পৰ্কীয় পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰিছে আৰু দেশৰ ষ্টাৰ্ট-আপ বিপ্লৱত ৰাজ্যখনৰ বৰ্ধিত ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে অনাগত বছৰবোৰত ১০০ টা ইনকিউবেটৰ আৰু তিনিটা অত্যাধুনিক কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যিয়ে প্ৰতিভাশালী আৰু দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ এক বিশাল পুল সৃষ্টি কৰিব।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ সংকল্প আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ ৰাজ্যৰ সম্ভাৱনাৰ মাজত শক্তিশালী অংশীদাৰীত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক আৰু সময় অপচয় নকৰিবলৈ আৰু সমৃদ্ধিৰ অংশ হ'বলৈ আহ্বান জনায়। "বিশ্বৰ সমৃদ্ধি ভাৰতৰ সমৃদ্ধিত নিহিত আছে আৰু সমৃদ্ধিৰ এই যাত্ৰাত আপোনাৰ অংশগ্ৰহণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনাদিবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, বিদেশী গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দ এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।