ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମିଟ୍‍ ୨୦୨୩ ର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଇନଭେଷ୍ଟ୍ ୟୁପି ୨.୦ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
“ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଉତ୍ତମ ଶାସନ, ଉତ୍ତମ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା”
“ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଆଶା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିଛି”
“ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ବିକାଶର ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛାବ୍ୟକ୍ତ କରନ୍ତି”
“ଆଜି ଭାରତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱାସରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି”
“ଏକ ନୂତନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏକ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି”
“ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସମ୍ଭାବନା, ଏହାଠାରୁ ଭଲ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
10 FEB 2023 1:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମ୍ମିଟ୍‍ ୨୦୨୩ ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଇନଭେଷ୍ଟ ୟୁପି ୨.୦ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମିଟ୍‍ ୨୦୨୩ ହେଉଛି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ନିବେଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଯାହା ନୀତି ର୍ନିମାତା, ଶିଳ୍ପପତି, ଶିକ୍ଷାବିତ୍‍, ଚିନ୍ତକ ଏବଂ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶିଳ୍ପ ମୁଖ୍ୟମାନେ ମତ ରଖିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ କୁମାର ମଙ୍ଗଳମ ର୍ବିଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୁକେଶ ଅମ୍ବାନୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଆର୍ବିଭାବ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାପେକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଏବଂ ନିର୍ଦେଶ ଉପରେ ଲେଜର ଭଳି ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଏକ ର୍ନିଭୀକ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନ କରୁଛି । ଟାଟା ସନ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ନଟରାଜନ୍ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା କେବଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନୁହେଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହା ସକ୍ଷମ କରିଛନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ୩୬୦-ଡିଗ୍ରୀ ବିକାଶ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଜେଟରେ ଆବଣ୍ଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଆମେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ଦେଖିବୁ । ଜୁରିଚ୍ ବିମାନବନ୍ଦର ଏସିଆର ସିଇଓ ଡାନିଏଲ୍ ବିରଚେର୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୁରିଚ୍ ବିମାନବନ୍ଦର ଏହାର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି ଯେପରି ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି । ସେ ଭାରତ ସହ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସହଭାଗିତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଜୁରିଚ୍ ବିମାନବନ୍ଦର ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବିମାନବନ୍ଦରର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ବିକାଶ କରୁଛି । ସେ ଯମୁନା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଡିକ୍ସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ଭାଚାନି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ପ୍ରାୟ ୬୫% ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଗତିଶୀଳ ନୀତିକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଡିକ୍ସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରପ୍ତାନି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପପତି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁଯୋଗ ପ୍ରତି ଆଶା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଶିଳ୍ପପତି ତଥା ନୀତି ର୍ନିଣ୍ଣୟକାରୀଙ୍କୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତିା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଭୂମି ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୌରବ, ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ରାଜ୍ୟର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନାବଶ୍ୟକ ଶବ୍ଦ ଯଥା ଅନୁନ୍ନତ, ବିମାରୁ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଲାଗିଥିବା ଖରାପ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଦୈନିକ ଖନନ କରାଯାଉଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ସ୍କାମ ଉପରେ ସେ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫-୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଉତ୍ତମ ଶାସନ, ଉତ୍ତମ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳପ୍ରଦ ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ୟୁପି ୫ ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ଏକମାତ୍ର ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହେବ । ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ରାଜ୍ୟକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରିବ । ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ପାଇଁ ୟୁପିରେ ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ୟୁପି ଆଶା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପି ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି ଯେପରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ୱର ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଗ୍ରଗତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନେଇ ଆଶାବାଦୀ ଥିବାରୁ ଏହା କେବଳ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ନାହିଁ ବରଂ ଦ୍ରୁତ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ସମାଜ ତଥା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ରଖିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ବିକାଶର ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ "ବିକଶିତ ଭାରତ” ର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି । ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଆକାଂକ୍ଷା ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିଛି ଯାହା ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଆକାର ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଭଳି ୟୁପିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ସମାଜ ଆପଣଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସମାଜ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ଏକ ବଜାର ଭାବରେ ଭାରତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରଳୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଭାରତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱାସରୁ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆଜି ବାସ୍ତବ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗତି ଏବଂ ମାପରେ ଗତି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଯେହେତୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ବର୍ଗର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସର ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ।
ବଜେଟ୍ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ବଢୁଥିବା ଆବଣ୍ଟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ସେ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ କେବଳ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚରଣ ପାଇଁ ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନୂତନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏକ ଚାମ୍ପିୟନ ରୂପେ ଉଭା ହୋଇଛି । ସେ ରାଜ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ପାରମ୍ପାରିକ ତଥା ଆଧୁନିକ ଏମଏସଏମଇର ନେଟୱାର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭଦୋହି ଏବଂ ବାରାଣାସୀର ରେଶମର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାକି ୟୁପିକୁ ଭାରତର ଟେକ୍ସଟାଇଲ ହବ କରିପାରିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ସହିତ ସର୍ବାଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଉପାଦାନ ୟୁପିରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଦୁଇଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ୟୁପିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଭାରତୀୟ ସେନାକୁ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଦୁଗ୍ଧ, କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଜଣେ ସଚିବ ଯେଉଁଠାରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୀମିତ ରହିଛି । ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପରେ ଥିବା ପିଏଲଆଇ ବିଷୟରେ ସେ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟତା ଠାରୁ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନିରନ୍ତର ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ନିବେଶକମାନେ କୃଷି-ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
ଫସଲର ବିବିଧକରଣ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପିରେ ୫ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଉଭୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୧୦ ହଜାର ବାୟୋ-ଇନପୁଟ୍ ଉତ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ମିଲେଟର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ଯାହାକୁ ଭାରତରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ କୁହାଯାଏ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଉଚିତ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିବେଶକମାନେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ରାନ୍ଧିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ ।
ରାଜ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଘଟିଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ମହାଯୋଗୀ ଗୁରୁ ଗୋରଖନାଥ ଆୟୁଷ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ରାଜା ମହେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତାପ ସିଂହ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପି ସରକାର ପିଜିଆଇ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି କାନପୁରରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବିପ୍ଳବରେ ରାଜ୍ୟର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପି ସରକାର ଆସନ୍ତା ବର୍ଷରେ ୧୦୦ ଟି ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଏବଂ ତିନୋଟି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରତିଭାବାନ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସମାଧାନ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଅଧିକ ସମୟ ନଷ୍ଟ ନକରି ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ସମୃଦ୍ଧତା ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ସମୃଦ୍ଧିର ଯାତ୍ରାରେ ତୁମର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ତଥା ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୧୦-୧୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ ରୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମିଟ୍‍ ୨୦୨୩ ହେଉଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଯାହା ବିଶ୍ୱର ନୀତି ର୍ନିଣ୍ଣୟକାରୀ, ଶିଳ୍ପପତି, ଶିକ୍ଷାବିତ୍‍, ଚିନ୍ତକ ଏବଂ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ ଏବଂ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ କରିବ ।
ନିବେଶକ ୟୁପି ୨.୦ ହେଉଛି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଏକ ବିସ୍ତୃତ, ନିବେଶକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ସେବା-ଆଧାରିତ ନିବେଶ ପରିବେଶ ଯାହା ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ, ସୁ-ପରିଭାଷିତ, ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 in Lucknow
Inaugurates Global Trade Show and launches Invest UP 2.0
Industry leaders laud Prime Minister’s leadership and growth opportunity in Uttar Pradesh
“Now Uttar Pradesh is known for good governance, better law and order situation, peace and stability”
“Today UP has become a source of hope and inspiration”
“Every citizen of the country wants to tread the path of development and wishes to witness a ‘Viksit Bharat’”
“Today, India is carrying out reforms not out of compulsion, but out of conviction”
“Uttar Pradesh has emerged as a champion when it comes to developing a new value and supply chain”
“The resolve of the double-engine government, and possibilities of Uttar Pradesh, there cannot be a better partnership than this”
10 FEB 2023 1:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 in Lucknow today. He also inaugurated the Global Trade Show and launched Invest UP 2.0 during the programme. Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 is the flagship investment summit of the Government of Uttar Pradesh which will bring together policymakers, industry leaders, academia, think tanks and leaders from across the world to collectively explore business opportunities and forge partnerships. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition on display.
Leaders of Industry spoke on the occasion. Shri Kumar Mangalam Birla, said that India is showing remarkable entrepreneurial dynamism and innovation and credited the Prime Minister with infusing new energy into the country's economic landscape. Shri Mukesh Ambani said that this year’s budget has laid the foundation for India’s emergence as a developed nation. He said that greater allocation for Capex expenditure will lead to greater economic growth and social welfare. He said that under the leadership of the Prime Minister, the country has transformed a great deal and under the guidance of the Prime Minister’s vision and laser-sharp focus on execution a bold new India is taking shape. Shri Natarajan Chandrasekaran, Chairman of Tata Sons said that the visionary leadership of the Prime Minister has created a situation where India is going to be the fastest-growing economy. “It is not only economic growth, what the Prime Minister has enabled is 360-degree development.” He said allocations in the budget will ensure growth led by infrastructure and consumption and also we will see rural growth. Daniel Bircher, CEO of Zurich Airport Asia said that the Zurich Airport is celebrating its 75th anniversary just as India is celebrating 75 years of independence. He mentioned the long-standing partnership with India where Zurich Airport supported the development of the Bengaluru Airport two decades ago and is presently developing the Noida International Airport. He underlined the direct connectivity of the Noida International Airport with the Yamuna Expressway. Chairman of Dixon Technologies, Shri Sunil Vachani said that almost 65% of the mobile phones sold in India are manufactured in Uttar Pradesh and credited the dynamic policies of the Uttar Pradesh Government in making it a manufacturing hub. He also noted that today Dixon Technologies is looking at exporting almost 100 billion dollars worth of mobile phones. All the industry leaders showed optimism towards the opportunities emerging in Uttar Pradesh.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the investor community, industry leaders and policymakers both as a Prime Minister and as a Member of Parliament from Uttar Pradesh.
The Prime Minister emphasized that the land of Uttar Pradesh is known for its cultural splendor, glorious history and rich heritage. Noting the capabilities of the state, the Prime Minister drew attention to the unwanted tags such as underdevelopment, BIMARU, and the poor law and order situation attached to Uttar Pradesh. He also touched upon the scams worth thousands of crores that were unearthed on a daily basis in earlier times. The Prime Minister said within 5-6 years, Uttar Pradesh has established a new identity. Now Uttar Pradesh is known for good governance, better law and order situation, peace and stability. “New opportunities for wealth creators are being made here”, the Prime Minister added. The Prime Minister also stressed that initiatives for better infrastructure in UP are bearing fruit. He said very soon UP will be known as the only state with 5 International airports. Freight corridor will connect the state directly with the sea coast in Maharashtra. The Prime Minister also noted a meaningful change in the government's thinking in UP for ensuring ease of doing business. “Today UP has become a source of hope and inspiration”, the Prime Minister remarked. He underlined that UP has become a bright spot for the nation just like India has become a bright spot on the global stage.
The Prime Minister said that every credible voice in the world is optimistic about the ascending course of the Indian economy as it has not only shown resilience in the face of the pandemic and war but also showed rapid recovery.
The Prime Minister observed the huge change that is being seen in the thinking and aspirations of Indian society and the youth of India. He underlined that every citizen of the country wants to tread the path of development and wishes to witness a ‘Viksit Bharat’ in the times to come. He stated that the aspirations of the Indian society have become a driving force for the government which is providing impetus to the development works carried out in the country. Noting the size and population of Uttar Pradesh, the Prime Minister told the investors that like India, In UP also, an aspirational society is awaiting you.
The Prime Minister said that due to the digital revolution, Uttar Pradesh society has grown inclusive and connected. “As a market, India is getting seamless. Procedures are being simplified. “Today, India is carrying out reforms not out of compulsion, but out of conviction”, he said.
The Prime Minister emphasized that today’ India, in real terms, has started moving on the path of speed and scale. As basic needs of a very large segment have been met and they are thinking ahead. This is the biggest reason for the trust in India.
Speaking on the Budget, the Prime Minister underlined the growing allocation for infrastructure and talked about opportunities for investors in health, education and social infrastructure. Similarly, he invited the investor to the opportunities in the green growth path that India has embraced. He informed that 35,000 crore rupees have been allocated just for the energy transition in this year’s Budget.
The Prime Minister mentioned that Uttar Pradesh has emerged as a champion when it comes to developing a new value and supply chain. He noted the vibrant network of traditional and modern MSMEs that is present in the state and gave the example of silk from Bhadohi and Varanasi which has made UP the textile hub of India. He informed that 60 percent of India's mobile phones along with the maximum mobile components are manufactured in UP. He also drew attention that one of the two defence corridors in the country is being developed in UP. The Prime Minister underlined the commitment of the government to provide Made in India defence systems and platforms to the Indian Army.
The Prime Minister highlighted the opportunities in Uttar Pradesh regarding dairy, agriculture, fisheries and food processing. He said this is one secretary where private sector participation is still limited. He told the investors about the PLI in the food processing industry. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to ensuring a seamless modern system from input to post-harvest management for the farmers. He said small investors can use agri-infra funds.
Speaking on crop diversification, more resources to farmers and reducing the input cost, the Prime Minister elaborated on the focus on natural farming. He informed that natural farming has begun on both sides of the banks of the Ganga for 5 km in UP. He also mentioned the 10 thousand bio-input resource centers proposed in this budget. Noting the nutritional value of millets which is called Shri Anna in India, the Prime Minister underlined the efforts of the government that India's Shri Anna should address the needs of global nutritional security. He said investors can find opportunities in ready-to-eat and ready-to-cook Shri Anna.
The Prime Minister also threw the spotlight on the development works that have taken place in the education and skill development in the state. He listed Mahayogi Guru Gorakhnath Ayush University, Atal Bihari Vajpayee Health University, Raja Mahendra Pratap Singh University and Major Dhyan Chand Sports University as institutions that will impart different types of skills. He informed that more than 16 lakh youth have been trained under Skill Development Mission.
He also noted that the UP government has started courses related to artificial intelligence in PGI Lucknow and IIT Kanpur and highlighted the state’s increasing role in the country's start-up revolution. He informed that the UP government has set a target of setting up 100 incubators and three state-of-the-art centers in the coming years which will create a huge pool of talented and skilled youth.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the robust partnership between the resolve of the double-engine government and the possibilities in the state of Uttar Pradesh. He urged the investors and industry leaders to not waste any more time and become a part of the prosperity. “The prosperity of the world lies in the prosperity of India and your participation is very important in this journey of prosperity”, the Prime Minister concluded.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anadiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Ministers from the Government of Uttar Pradesh, foreign dignitaries and industry leaders were present on the occasion among others.
Background
Scheduled from 10-12 February 2023, Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023 is the flagship investment summit of the Government of Uttar Pradesh which will bring together policymakers, industry leaders, academia, think tanks and leaders from across the world to collectively explore business opportunities and forge partnerships.
Investor UP 2.0 is a comprehensive, investor-centric and service-oriented investment ecosystem in Uttar Pradesh that endeavours to deliver relevant, well-defined, standardised services to investors.