Ministry of Petroleum & Natural Gas
PM Narendra Modi to inaugurate India Energy Week (IEW) 2023 tomorrow
05 FEB 2023 6:13PM by PIB Delhi
• Multiple initiatives to be launched in field of Green Energy
• E20 fuel to be launched at 84 retail outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs
• Green Mobility Rally to be flagged off to create mass awareness for clean fuels
• PM to dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System - a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously
Prime Minister will inaugurate the India Energy Week (IEW) 2023 in Bengaluru, Karnataka, tomorrow. Being held from 6th to 8th February, IEW is aimed to showcase India's rising prowess as an energy transition powerhouse. The event will bring together leaders from the traditional and non-traditional energy industry, governments, and academia to discuss the challenges and opportunities that a responsible energy transition presents. It will see the presence of more than 30 Ministers from across the world. Over 30,000 delegates, 1,000 exhibitors and 500 speakers will gather to discuss the challenges and opportunities of India's energy future. During the programme, Prime Minister will participate in a roundtable interaction with global oil & gas CEOs. He will also launch multiple initiatives in the field of green energy.
E20 Fuel:
The ethanol blending programme has been a key focus areas of the government to achieve Aatmanirbharta in the field of energy. Due to the sustained efforts of the government, ethanol production capacity has seen a six times increase since 2013-14. The achievements in the course of last eight years under under Ethanol Blending Programe& Biofuels Programe have not only augmented India’s energy security but have also resulted in a host of other benefits including reduction of 318 Lakh Metric Tonnes of CO2 emissions and foreign exchange savings of around Rs 54,000 crore. As a result, there has been payment of around Rs 81,800 crore towards ethanol supplies during 2014 to 2022 and transfer of more than Rs 49,000 crore to farmers.
In line with the ethanol blending roadmap, Prime Minister will launch E20 fuel at 84 retail outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs. E20 is a blend of 20% ethanol with petrol. The government aims to achieve a complete 20% blending of ethanol by 2025, and oil marketing companies are setting up 2G-3G ethanol plants that will facilitate the progress.
Green Mobility Rally:
Prime Minister will also flag off the Green Mobility Rally. The rally will witness participation of vehicles running on green energy sources and will help create public awareness for the green fuels.
‘Unbottled’ initiative of Indian Oil
Prime Minister will launch the uniforms under ‘Unbottled’ initiative of Indian Oil. Guided by the vision of the Prime Minister to phase out single-use plastic, IndianOil has adopted uniforms for retail customer attendants and LPG delivery personnel made from recycled polyester (rPET) & cotton. Each set of uniform of IndianOil’s customer attendant shall support recycling of around 28 used PET bottles. IndianOil is taking this initiative further through ‘Unbottled’ - a brand for sustainable garments, launched for merchandise made from recycled polyester. Under this brand, IndianOil targets to meet the requirement of uniforms for the customer attendants of other Oil Marketing Companies, non-combat uniforms for Army, uniforms/ dresses for Institutions & sales to retail customers.
Twin-Cooktop Model ofIndoor Solar Cooking System
Prime Minister will also dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System and flag-off its commercial roll-out. IndianOil had earlier developed an innovative and patented Indoor Solar Cooking System with single cooktop. On the basis of feedback received, twin-cooktop Indoor Solar Cooking system has been designed offering more flexibility and ease to the users. It is a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously, making it a reliable cooking solution for India.
The energy landscape has undergone significant shifts in recent years. The government is prepared to play a catalyst in accelerating adoption of low-carbon options including biofuels, electric vehicles, and green hydrogen. Collaboration and transition towards low-carbon energy is crucial in India’s achievement of its climate change targets, says Union Minister for Petroleum and Natural Gas, and Housing & Urban Affairs Hardeep Singh Puri.
“To ensure smooth supply of green energy, the government has announced an allocation of ₹35,000 crore in the country’s 2023-24 Budget. The government is implementing many programmes for green fuel, green energy, green farming, green mobility, green buildings, and green equipment, and policies for efficient use of energy across various economic sectors. We are adopting several initiatives and next generation infrastructure for energy transition and security,” Minister Puri said adding that the growing energy appetite will be met through a healthy mix of energy sources.

পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া ইনর্জি ৱিক(আই ই দব্লিউ)২০২৩ হৌদোক্কনি
05 FEB 2023 6:13PM by PIB Imphal
• **কার্বোন য়াম্না পুথোক্তবা ইনর্জিগী লমদা তোঙান-তোঙানবা থবক কয়া হৌদোক্কনি
• *রাজ্য/য়ু.তি ১১দা ওইল মার্কেত্তিং কম্পেনিশিংগী ই-২০ থাউ য়োন্নবা আউতলেত ৮৪ হাংদোক্কনি
• *কার্বোন য়াম্না পুথোক্তবা থাউশিংগী মরমদা খঙহন্নবা গ্রিন মোবিলিতি রেল্লি লমথাগনি
• *মতম অমতদা সোলার অমসুং অতোপ্পা ইনর্জিশিংগী মথৌ পাংথোকপা ইন্দিয়ান ওইলগী ইন্দোর সোলার কুকিং সিস্তেম অমগী ত্বিন-কুকতোপ মোদেল প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোক্কনি
হয়েং কর্নাতকাগী বেঙ্গালুরুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া ইনর্জি ৱিক(আই ই দব্লিউ)২০২৩ হৌদোক্কনি। ফেব্রুৱারি ৬তগী ফেব্রুৱারিগী ৮ ফাওবা পাংথোক্কদবা ইন্দিয়া ইনর্জি ৱিক অসিদা ইনর্জিগী লমদা অহোংবা কয়া লৈরবা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উৎকনি। থৌরম অদুদা ত্রেদিসনেল অমসুং নন-ত্রেদিসনেল ইজর্নি ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং, সরকার অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা হৌজিক ওইরিবা ইনর্জিগী লমদা লৈরিবা অহোংবশিংগী খুদোংচাদবশিং অমসুং কান্নবশিংগী মরমদা খন্নগনি। থৌরম অদুদা মালেমগী মফম কয়াদগী মিনিস্তর ৩০ হেন্না শরুক য়াগনি। ভারতকী ইনর্জিগী তুংলমচৎকী খুদোংচাদবশিং অমসুং কান্নবশিংগী মতাংদা খন্ননবা দেলিগেদ ৩০,০০০, একজিবিতর ১০০০ অমসুং ৱাঙাংলোয় ৫০০ হেন্না পুনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী থাউ অমসুং গ্যাসকী সি.ই.ওশিংগা মীফম অমা পাংথোক্কনি। মহাক্না অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা ইনর্জিগী লমদা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংশু হৌদোক্কনি।
ই-২০ থাউ:
ইনর্জিগী লমদা অত্মানির্ভর ভারত অমা ফংবা ঙম্নবা ইথানোল য়ানশিনবগী থবক অসি সরকারগী মরুওইবা থবক অমা ওইরে। সরকারনা লেপ্তনা হোৎনবনা মরম ওইদুনা, ২০১৩-১৪দগী ইথানোল পুথোকপা ঙম্বগী চাং শরুক তরুক হেনগৎলে। ইথানোল য়ানশিনবা থৌরম অমসুং বাইওফুয়েল প্রোগ্রামগী মখাদা হৌখিবা চহি ৮দা লৈখিবা মাইপাকপশিংনা ভারতকী ইনর্জি ওক্নবা থম্বা হেনগৎহনবতা নত্তনা কার্বোন্দাইওক্সাইদ মেত্রিক তন লাখ ৩১৮ থাদোকপা হন্থহনবা য়াওনা অতোপ্পা কান্নবা কয়া ফংখি অমসুং লুপা করোর ৫৪,০০০ রোমগী ফোরেন একচেঞ্জ কনবা ঙমখি। মসিগী মহৈ ওইনা, ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবগী মনুংদা ইথানোলশিং সপ্লাই তৌরকপগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৮১,৮০০ রোম পীখি অমসুং লৌমীশিংদা লুপা কারোর ৪৯,০০০ হেন্না পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি ১১দা ওইল মার্কেত্তিং কম্পেনিশিংগী ই-২০ থাউ য়োন্নবা আউতলেত ৮৪ হাংদোক্কনি। ই-২০ অসি পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিনবা থাউনি। ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা মপুংফানা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি অমসুং মসিগীদমক ওইল মার্কেত্তিং কম্পেনিশিংনা ২জি-৩জি ইথানোল প্লান্তশিং লিংখৎলে।
গ্রিন মোবিলিতি রেল্লি:
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রিন মোবিলিতি রেল্লি হৌদোক্কনি। রেল্লি অদুদা গ্রিন ইনর্জিশিংনা চেনবা গারিশিং শরুক য়াগনি অমসুং মীয়ামদা গ্রিন ফুয়েলশিংগী মরমদা খঙহনবদা মতেং পাংগনি।
ইন্দিয়ান ওইলগী ‘অনবোত্তল’
ইন্দিয়ান ওইলগী ‘অনবোত্তল’ থৌরাংগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিফোর্মশিং হৌদোক্কনি। শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা তোক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনা লমজিং ওইদুনা, ইন্দিয়ান ওইলনা মসিগী থাউ কাপ্পা মীওইশিং অমসুং এল.পি.জি য়েন্থোকপা মীওইশিং রিসাইকল পোলিস্তর অমসুং লশিংনা শাবা য়ুনিফোর্মশিং শীজিন্নহল্লে। ইন্দিয়ান ওইলগী থাউ কাপ্পা মীওই অমগী য়ুনিফোর্ম সেত অমা পুথোকপদা চাউরাক্না পি.ই.তি বোত্তল ২৮ রোম শীজিন্নৈ। রিসাইকল পোলিস্তরদগী শাবা ফিরোলশিংগী ব্রান্দ অমা ওইনা ‘অনবোত্তল’গী খুৎথাংদা ইন্দিয়ান ওইলনা থবক অসি পায়খৎপনি। ব্রান্দ অসিগী মখাদা অতোপ্পা ওইল মার্কেত্তিং কম্পেনিশিংগী থাউ কাপ্পা মীওইশিং, লান্মীগী নন-কম্বেত য়ুনিফোর্মশিং, মহৈলোয়শঙশিংগী য়ুনিফোর্মশিংগী দরকার ওইবশিং পীনবা ইন্দিয়ান ওইলনা পান্দম থম্লি।
ইন্দোর সোলার কুকিং সিস্তেমগী ত্বিন-কুকতোপ মোদেল
প্রধান মন্ত্রীগী ইন্দিয়ান ওইলগী ইন্দোর সোলার কুকিং সিস্তেমগী ত্বিন-কুকতোপ মোদেল হৌদোক্কনি অমসুং মসি মীয়ামদা য়োনবগী থবক হৌদোক্কনি। ইন্দিয়ান ওইলনা মমাঙদা শিঙ্গল কুকতোপদা অনৌবা অমসুং পেতেন্ত তৌরবা ইন্দোর সোলার কুকিং সিস্তেম অমা পুথোকখ্রে। মীয়ামদগী ৱারোল কয়া তারবা মতুংদা, শীজিন্নরিবা মীওইশিং হেন্না নুংঙাইনবা ত্বিন-কুকতোপ ইন্দোর সোলার কুকিং সিস্তেম পুথোকপনি। মসি ইনৌ নৌবা মতম অমতদা সোলার অমসুং অতোপ্পা ইনর্জি অনিমক শীজিন্নবা ইন্দোর সোলার কুকিংগী থবক অমনি অমসুং মসিনা ভারতকী থোং-থাকপগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোকপা ঙমহনগনি।
চহি খর অসিদা ইনর্জিগী লমদা অহোংবা কয়া লাক্লে। বাইওফুয়েলশিং, ইলেকত্রিক গারিশিং, গ্রিন হায়দ্রোজেন য়াওনা কার্বোন য়াম্না পুথোকপদা পাম্বৈশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরে। পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর হরদিপ সিংহ পুরিনা হায়খি ভারতকী ক্লাইমেত চেঞ্জগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা কার্বোন য়াম্না পুথোক্তবা ইনর্জিদা ওন্থোকপা হায়বসি অরুবা অমনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি গ্রিন ইনর্জি ফংহনবা ঙম্নবা লৈবাক অসিগী বজেত ২০২৩-২৪দা সরকারনা লুপা করোর ৩৫,০০০গী শেন অমা লাউথোক্লে। শেন-থুম তানবগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিংদা ইনর্জি লিক্না শীজিন্ননবা সরকারনা গ্রিন ফুয়েল, গ্রিন ইনর্জি,গ্রিন ফার্মিং, গ্রিন মোবিলিতি, গ্রিন বিল্দিং অমসুং গ্রিন ইকুইপমেন্তগী থৌরম কয়া পায়খৎলি। ইনর্জিগী অওনবা পুরক্নবা অমসুং ৱাৎহন্দনবা ঐখোয়না থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং তুংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। ইনর্জি দরকার ওইবা হেনগৎলক্লিবা অসি ইনর্জিশিং য়ানশিন্নবনা ফংহনবা ঙমগনি।