Ministry of Petroleum & Natural Gas
PM Narendra Modi to inaugurate India Energy Week (IEW) 2023 tomorrow
05 FEB 2023 6:13PM by PIB Delhi
• Multiple initiatives to be launched in field of Green Energy
• E20 fuel to be launched at 84 retail outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs
• Green Mobility Rally to be flagged off to create mass awareness for clean fuels
• PM to dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System - a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously
Prime Minister will inaugurate the India Energy Week (IEW) 2023 in Bengaluru, Karnataka, tomorrow. Being held from 6th to 8th February, IEW is aimed to showcase India's rising prowess as an energy transition powerhouse. The event will bring together leaders from the traditional and non-traditional energy industry, governments, and academia to discuss the challenges and opportunities that a responsible energy transition presents. It will see the presence of more than 30 Ministers from across the world. Over 30,000 delegates, 1,000 exhibitors and 500 speakers will gather to discuss the challenges and opportunities of India's energy future. During the programme, Prime Minister will participate in a roundtable interaction with global oil & gas CEOs. He will also launch multiple initiatives in the field of green energy.
E20 Fuel:
The ethanol blending programme has been a key focus areas of the government to achieve Aatmanirbharta in the field of energy. Due to the sustained efforts of the government, ethanol production capacity has seen a six times increase since 2013-14. The achievements in the course of last eight years under under Ethanol Blending Programe& Biofuels Programe have not only augmented India’s energy security but have also resulted in a host of other benefits including reduction of 318 Lakh Metric Tonnes of CO2 emissions and foreign exchange savings of around Rs 54,000 crore. As a result, there has been payment of around Rs 81,800 crore towards ethanol supplies during 2014 to 2022 and transfer of more than Rs 49,000 crore to farmers.
In line with the ethanol blending roadmap, Prime Minister will launch E20 fuel at 84 retail outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs. E20 is a blend of 20% ethanol with petrol. The government aims to achieve a complete 20% blending of ethanol by 2025, and oil marketing companies are setting up 2G-3G ethanol plants that will facilitate the progress.
Green Mobility Rally:
Prime Minister will also flag off the Green Mobility Rally. The rally will witness participation of vehicles running on green energy sources and will help create public awareness for the green fuels.
‘Unbottled’ initiative of Indian Oil
Prime Minister will launch the uniforms under ‘Unbottled’ initiative of Indian Oil. Guided by the vision of the Prime Minister to phase out single-use plastic, IndianOil has adopted uniforms for retail customer attendants and LPG delivery personnel made from recycled polyester (rPET) & cotton. Each set of uniform of IndianOil’s customer attendant shall support recycling of around 28 used PET bottles. IndianOil is taking this initiative further through ‘Unbottled’ - a brand for sustainable garments, launched for merchandise made from recycled polyester. Under this brand, IndianOil targets to meet the requirement of uniforms for the customer attendants of other Oil Marketing Companies, non-combat uniforms for Army, uniforms/ dresses for Institutions & sales to retail customers.
Twin-Cooktop Model ofIndoor Solar Cooking System
Prime Minister will also dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System and flag-off its commercial roll-out. IndianOil had earlier developed an innovative and patented Indoor Solar Cooking System with single cooktop. On the basis of feedback received, twin-cooktop Indoor Solar Cooking system has been designed offering more flexibility and ease to the users. It is a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously, making it a reliable cooking solution for India.
The energy landscape has undergone significant shifts in recent years. The government is prepared to play a catalyst in accelerating adoption of low-carbon options including biofuels, electric vehicles, and green hydrogen. Collaboration and transition towards low-carbon energy is crucial in India’s achievement of its climate change targets, says Union Minister for Petroleum and Natural Gas, and Housing & Urban Affairs Hardeep Singh Puri.
“To ensure smooth supply of green energy, the government has announced an allocation of ₹35,000 crore in the country’s 2023-24 Budget. The government is implementing many programmes for green fuel, green energy, green farming, green mobility, green buildings, and green equipment, and policies for efficient use of energy across various economic sectors. We are adopting several initiatives and next generation infrastructure for energy transition and security,” Minister Puri said adding that the growing energy appetite will be met through a healthy mix of energy sources.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ ভাৰত শক্তি সপ্তাহ (আইইডব্লিউ) ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব
05 FEB 2023 6:13PM by PIB Guwahati
- সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হ'ব
- ১১ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ তেল বিপণন কোম্পানীৰ ৮৪ টা খুচুৰা বিপনীত ই২০ ইন্ধন প্ৰৱৰ্তন কৰা হ'ব
- পৰিষ্কাৰ ইন্ধনৰ বিষয়ে জনসজাগতা বিয়পাবলৈ সেউজীয়া বাহন ৰেলীৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ'ব
- প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ানঅইলৰ ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ টুইন কুকটপ মডেল উৎসৰ্গা কৰিব- এক বৈপ্লৱিক আভ্যন্তৰীণ সৌৰ ৰন্ধন সমাধান, যি সৌৰ শক্তি আৰু আনুষঙ্গিক শক্তি দুয়োটা উৎসৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাইলৈ কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত ইণ্ডিয়া এনাৰ্জি (আইইডব্লিউ) ২০২৩ মুকলি কৰিব। ৬ ৰ পৰা ৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ অনুষ্ঠিত হোৱা আইইডব্লিউৰ লক্ষ্য হৈছে এক শক্তি পৰিৱৰ্তন মহাশক্তি হিচাপে ভাৰতৰ বৰ্ধিত সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰা। এই অনুষ্ঠানটোৱে পৰম্পৰাগতৰ পৰা অ-পৰম্পৰাগত শক্তি উদ্যোগ, চৰকাৰ আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ নেতাসকলক এক প্ৰতিক্ৰিয়াশীল শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰিব। ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৩০ জনতকৈও অধিক মন্ত্ৰীৰ উপস্থিতি দেখিব। ভাৰতৰ শক্তি ভৱিষ্যতৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ ৩০,০০০ তকৈও অধিক প্ৰতিনিধি, ১,০০০ প্ৰদৰ্শক আৰু ৫০০ বক্তা একত্ৰিত হ'ব। অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বব্যাপী তেল আৰু গেছ কোম্পানীসমূহৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ সৈতে এক গোলমেজ বাৰ্তালাপত অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব।
ই২০ ইন্ধন:
শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰাৰ বাবে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ। চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ পৰা ইথানলৰ উৎপাদন ক্ষমতা ছয় গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰু জৈৱ ইন্ধন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত যোৱা আঠ বছৰত লাভ কৰা সাফল্যই কেৱল ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ইয়াৰ ফলত ৩১৮ লাখ মেট্ৰিক টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস আৰু প্ৰায় ৫৪,০০০ কোটি টকাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা সঞ্চয়কে ধৰি আন কেইবাটাও লাভ অৰ্জন কৰিছে। ফলস্বৰূপে, ২০১৪-২০২২ বৰ্ষত ইথানল যোগানৰ বাবে প্ৰায় ৮১,৮০০ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে আৰু কৃষকসকললৈ ৪৯,০০০ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
ইথানল মিশ্ৰণৰ ৰোডমেপৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ খন ৰাজ্য/ইউটিৰ ৮৪ টা তেল বিপণন কোম্পানীৰ ৮৪ টা বিপনীত ই-২০ ইন্ধন আগবঢ়াব। ই২০ হৈছে পেট্ৰ'লৰ সৈতে ২০ শতাংশ ইথানলৰ মিশ্ৰণ। চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ইথানলৰ ২০ শতাংশ মিশ্ৰণ আহৰণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে আৰু তেল বিপণন কোম্পানীবোৰে ২জি-৩জি ইথানল প্ৰকল্প স্থাপন কৰিছে, যি এই দিশত অগ্ৰগতিসহজ কৰিব।
গ্ৰীণ মবিলিটী ৰেলী:
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰীণ মোবিলিটি ৰেলীৰ ফ্লেগ অফ কৰিব। সমদলটোত সেউজ শক্তিৰ উৎসৰ দ্বাৰা চালিত বাহনসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব আৰু সেউজ ইন্ধনৰ বিষয়ে জনসজাগতা বিয়পাত সহায় কৰিব।
ইণ্ডিয়ান অইলৰ 'আনবটলড' উদ্যোগ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইলৰ 'আনবটলড' উদ্যোগৰ অধীনত ইউনিফৰ্মমুকলি কৰিব। একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিক পৰ্যায়ক্ৰমে বন্ধ কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ইণ্ডিয়ানঅইলে ৰিচাইকেল পলিয়েষ্টাৰ (আৰপিইটি) আৰু কপাহৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত খুচুৰা গ্ৰাহক সহায়ক আৰু এলপিজি বিতৰণ কৰ্মচাৰীৰ বাবে ইউনিফৰ্ম গ্ৰহণ কৰিছে। ইণ্ডিয়ানঅইলৰ গ্ৰাহক সহায়ক ইউনিফৰ্মৰ প্ৰতিটো ছেট প্ৰায় ২৮ টা ব্যৱহৃত পিইটি বটলপুনৰ্ব্যৱহাৰৰ পৰা সাজু হ'ব। ইণ্ডিয়ান অইলে 'আনবটড'ৰ জৰিয়তে এই পদক্ষেপটো আগবঢ়াই নিছে – দীৰ্ঘম্যাদী পোছাকৰ বাবে এক ব্ৰেণ্ড। ইয়াক পুনৰ্ব্যৱহাৰযোগ্য পলিয়েষ্টাৰেৰে নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। এই ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত, ইণ্ডিয়ানঅইলৰ লক্ষ্য হৈছে অন্যান্য তেল বিপণন কোম্পানীৰ গ্ৰাহক সহায়কসকলৰ বাবে ইউনিফৰ্মৰ প্ৰয়োজনীয়তা, সেনাৰ অ-সামৰিক কৰ্মচাৰীৰ বাবে ইউনিফৰ্ম, প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে ইউনিফৰ্ম/পোছাক আৰু খুচুৰা গ্ৰাহকসকলক বিক্ৰী কৰা।
ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ টুইন কুকটপ মডেল
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইলৰ ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ দ্বৈত কুকটপ মডেল উন্মোচন কৰিব আৰু বাণিজ্যিক উৎক্ষেপণৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। ইণ্ডিয়ানঅইলে আগতে এটা কুকটপৰ সৈতে এটা অভিনৱ আৰু পেটেন্ট সুৰক্ষিত আভ্যন্তৰীণ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালী বিকশিত কৰিছিল। প্ৰাপ্ত প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি, টুইন-কুকটপ ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীটো ব্যৱহাৰকাৰীসকলক অধিক নমনীয়তা আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ই হৈছে এক বৈপ্লৱিক আভ্যন্তৰীণ সৌৰ ৰন্ধন সমাধান যি সৌৰ আৰু সহায়ক শক্তি দুয়োটা উৎসৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰে, যাৰ ফলত ই ভাৰতৰ বাবে এক নিৰ্ভৰযোগ্য ৰন্ধন সমাধান হৈ পৰে।
শেহতীয়া বছৰবোৰত শক্তিৰ দৃশ্যপটত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন হৈছে। জৈৱ ইন্ধন, বৈদ্যুতিক বাহন আৰু সেউজীয়া হাইড্ৰজেনকে ধৰি নিম্ন কাৰ্বন বিকল্পগ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ দিশত চৰকাৰে এক অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ সাজু হৈছে। কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে নিম্ন-কাৰ্বন শক্তিৰ দিশত সহযোগিতা আৰু পৰিৱৰ্তন গুৰুত্বপূৰ্ণ।
শক্তিৰ বৰ্ধিত প্ৰয়োজনীয়তা শক্তিৰ উৎসৰ এক স্বাস্থ্যকৰ মিশ্ৰণৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পুৰীয়ে কয়, "সেউজ শক্তিৰ মসৃণ যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে দেশৰ ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাজেটত ৩৫,০০০ কোটি টকা আৱণ্টন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। চৰকাৰে সেউজ ইন্ধন, সেউজ শক্তি, সেউজ কৃষি, সেউজীয়া বাহন, সেউজীয়া ভৱন আৰু সেউজীয়া সঁজুলি আৰু বিভিন্ন অৰ্থনৈতিক খণ্ডত শক্তিৰ দক্ষ ব্যৱহাৰৰ লক্ষ্যৰে নীতিৰ বাবে কেইবাটাও কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি আছে। আমি শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিআছো আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি গ্ৰহণ কৰিছো। "