Prime Minister's Office
PM addresses 108th Indian Science Congress via video conferencing
“India’s scientific community will ensure a deserving place for our country”
“Abundant availability of data and technology in 21st-century India will help science”
“Our thinking is not just that we should empower women via science but also empowering science by the contribution of women”
“Increasing participation of women is proof that women and science are both progressing in the nation”
“Efforts of science can turn into great achievements only when they come out of the lab and reach the land, and their impact reaches from global to grassroots, when its ambit is from journal to jameen and when change is visible from research to real life”
“If the country takes initiative in futuristic areas we will be in a position to lead Industry 4.0”
03 JAN 2023 11:55AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 108th Indian Science Congress (ISC) via video conferencing today. The focal theme of this year's ISC is “Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment” which will witness discussions on issues of sustainable development, women empowerment and the role of science & technology in achieving this.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the role of India’s scientific strength in India’s story of development over the next 25 years. “When the spirit of national service gets infused in Science along with passion, results are unprecedented. I am sure, India’s scientific community will ensure a place for our country of which it was always deserving ”, he said.
Pointing out that observation is the root of science, and it is by such observation that scientists follow patterns and arrive at required results, the Prime Minister mentioned the importance of gathering data and analysing results. He highlighted the abundant availability of data and technology in 21st-century India and said that it has the potential to take Indian Science to new heights. He also informed that the field of data analysis is moving forward at a meteoric pace which is of great help in converting information into insight and analysis into actionable knowledge. “Be it traditional knowledge or modern technology, each one plays a crucial role in scientific discovery”, the Prime Minister remarked. He also emphasised the need to strengthen the scientific processes by applying various techniques of research-led development.
Speaking about the result of India’s tryst with the scientific approach, the Prime Minister said that India is being counted among the top countries of the world as India moved to 40th place in the Global Innovation Index in 2022 from 81st place in 2015. India is among the top three nations in the world in terms of the number of PhDs and startup ecosystems.
Expressing happiness about the theme of the Science Congress this year which combines sustainable development with women empowerment, the Prime Minister emphasised the complementarity between the two areas. However, he stressed, “Our thinking is not just that we should empower women via science but also empowering science by the contribution of women.”
Informing that India has been enshrined the opportunity to preside over G-20, the Prime Minister pointed out that women-led development is one of the high-priority subjects taken up by the chair. He informed that in the last 8 years, India has taken up extraordinary tasks ranging from governance to society to economy which is being discussed all over the world today. Highlighting the women who showcase their strength to the world, be it in a partnership in small industries and businesses or leadership in the start-up world, the Prime Minister gave the example of Mudra Yojna which has been instrumental in empowering women of India. He also pointed out the doubling of women’s participation in the field of extramural research and development. “The increasing participation of women is proof that women and science are both progressing in the nation”, Shri Modi said.
Talking about the scientists’ challenge of turning knowledge into actionable and helpful products the Prime Minister said, “Efforts of science can turn into great achievements only when they come out of the lab and reach the land, and their impact reaches from global to grassroots, when its ambit is from journal to jameen (land, everyday life) and when change is visible from research to real life.” He said when science’s achievements complete the distance between experiments to people’s experiences, it gives an important message and impresses the young generation who get convinced of the role of science. In order to help such youth, the Prime Minister emphasised the need for an institutional framework. He called upon the gathering to work on developing such an enabling institutional framework. He gave examples of Talent Hunt and Hackathons through which children with scientific temper could be discovered. The Prime Minister talked about India’s stride in the field of sports and attributed the success to the emerging robust institutional mechanism and guru-shishya parampara. The Prime Minister suggested that this tradition can be the mantra of success in the field of science.
Pointing out issues that will pave the way for the development of science in the nation, the Prime Minister remarked that fulfilling India’s requirements should be the root of all inspiration for the entire scientific community. “Science in India should make the country atmanirbhar”, the Prime Minister remarked as he noted that 17-18 percent of the human population resides in India and such scientific developments should benefit the entire population. He emphasised the need to work on subjects that are of importance to the entire humanity. To address the growing energy needs of the country, the Prime Minister informed that India is working on a National Hydrogen Mission and stressed the need to manufacture critical equipment like electrolysers in India to make it a success.
The Prime Minister also emphasised the role of the scientific community in developing ways of dealing with emerging diseases and the need for encouraging research in developing new vaccines. He talked about integrated disease surveillance for the timely detection of diseases. For this, he stressed the need for coordinated efforts of all the ministries. Similarly, LiFE i.e Lifestyle for Environment movement may greatly be helped by the scientists.
The Prime Minister noted that it is a matter of pride for every citizen that on India’s call, the United Nations has declared the year 2023 as the International Year of Millets. He pointed out that work can be done to improve India's millets and its use while effective steps can be taken by the scientific community to reduce post-harvest losses with the help of biotechnology.
The Prime Minister underlined the role of science in waste management as municipal solid waste, electronic waste, bio-medical waste, and agricultural waste are expanding and the government is promoting a circular economy.
The Prime Minister acknowledged the role of low-cost satellite launch vehicles in the booming space sector of India and mentioned that the world will come forward to take our services. The Prime Minister highlighted the opportunities for private companies and startups by associating with R&D labs and academic institutions. He also pointed out quantum computing and how India is making its mark in the world as a quantum frontier. “India is moving fast in the direction of quantum computers, chemistry, communication, sensors, cryptography and new materials”, the Prime Minister said as he urged young researchers and scientists to gain expertise in the quantum field and become leaders.
Shri Modi stressed the need to focus on futuristic ideas and areas where no work is happening anywhere. He asked for keeping AI, AR and VR as priorities. He exhorted the scientific community to come up with innovations in the semiconductor chips and asked them to think about keeping the semiconductor push future ready from now on. “If the country takes initiative in these areas we will be in a position to lead Industry 4.0”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that a clear roadmap for the future will be prepared on various constructive points during this session of the Indian Science Congress. “In Amrit Kaal, we have to make India the most advanced laboratory of modern science”, Shri Modi concluded.
Background
The focal theme of this year's ISC is “Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment”. It will witness discussions on issues of sustainable development, women empowerment and the role of science & technology in achieving this. The participants will discuss and deliberate on ways to increase the number of women in higher echelons of teaching, research and industry, along with trying to find ways to provide women with equal access to STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) education, research opportunities and economic participation. A special programme to showcase the contribution of women in science and technology will also be held, which will also witness lectures by renowned women scientists.
Several other programmes will also be organised alongside ISC. Children’s Science Congress will also be organised to help stimulate scientific interest and temperament among children. Farmer’s Science Congress will provide a platform to improve the bio-economy and attract youth to agriculture. Tribal Science Congress will also be held, which will be a platform for the scientific display of indigenous ancient knowledge systems and practices, along with focusing on the empowerment of tribal women.
The first session of the Indian Science Congress was held in 1914. The 108th annual session of ISC will be held at Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University, which is also celebrating its centenary this year.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ১০৮শুবা ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেসতা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক মতিক চাবা মফম অমা ফংহনগনি”
“২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা দেতা অমসুং তেক্নোলোজী মরাং কাইনা লৈবনা সাইন্সকী মতেং পাংবা ঙমগনি”
“ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি সাইন্সকী খুত্থাংদা নুপীশিংবু শক্তি পীবা খক্তা নত্তনা নুপীশিংনা শরুক তমদুনা সাইন্সপু শক্তি পীবনি”
“নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা লৈবাক অসিদা নুপীশিং অমসুং সাইন্স অনিমক চাউখৎলক্লি হায়বগী খুদম ওইরি”
“সাইন্সকী খোঙথাংশিংনা লেবতগী থৌরক্তুনা মপালদা য়ৌরকপা মতমদা, অমসুং মখোয়গী কান্নবা অদুনা গ্লোবেলদগী গ্রাসরুত য়ৌরবা মতমদা, মখোয়গী মতিক-ময়াইনা জর্নেলশিংদগী জমীন্দা য়ৌরকপা মতমদা অমসুং রিসর্চতগী ফংবা অহোংবা অদু তশেংবা পুন্সিদা ময়েক শেংবা উবা ফংলবা মতমদা খক্তা অচৌবা মাইপাকপশিংদা ওন্থোকপা ঙমগনি”
“করিগুম্বা লৈবাক অসিনা ফ্যুচরিস্তিক ওইবা লমশিংদা থৌরাং পাইখৎপা তারবদি ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী ৪.০দা মাংজিল থানবা মফম অমা কনবা ঙমগনি”
03 JAN 2023 11:55AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ১০৮শুবা সাইন্স ইন্দিয়ন কংগ্রেস (আই.এস.সি.)দা ৱা ঙাংখ্রে। চহি অসিগী আই.এস.সি.গী ফোকেল থিম অসি “সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ৱিথ ৱুমেন এম্পাৱরমেন্ত” হায়বা অসিনা ওইরি মসিদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, নুপীদা শক্তি পীবা অমসুং মসি ফংনবা হোৎনবদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা লৌরিবা থৌদাংগী সমস্যাশিংদা খন্ন-নৈনবা উবা ফংগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মথংগী চহি ২৫ অসিদা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী ৱারীদা ভারতকী সাইন্তিফিক মপাঙ্গল কনখৎহনবগী থৌদাংগী মতাংদা থমখি। মহাক্না হায়, “অপাম্বগা লোয়ননা সাইন্সতা নেস্নেল সর্ভিসকী ৱাখল্লোন পোক্লবা মতমদা অমুক্তা উখিদ্রিবা ফলশিং ফংগনি। ভারতকী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক মতম চুপ্পদা ফংফম থোকপা মফম অদু কনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।
ওজর্বেসননা সাইন্সকী হৌরকফম ওই অমসুং অসিগুম্বা ওবজর্বেসন অসিগী মতেংনা বিজ্ঞানিকশিংনা পেত্তর্নশিংগী তুং ইনবা ঙম্মি অমসুং ফংফম থোকপা ফলশিং ফংবা ঙম্মি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দেতা খোমজিনবা অমসুং ফলশিং এনালাইসিস তৌবগী মরু ওইবা অদু থমখি। মহাক্না ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা দেতা অমসুং তেক্নোলোজী মরাং কাইনা লৈ হায়খি অমসুং মসিনা ভারতকী সাইন্সপু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎপগী মতিক-ময়াই চেল্লি হায়না ফোঙদোকখি। দেতা এনালাইসিসকী লম অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি মসিনা ই-পাউ অদুবু লৌশিংদা অমসুং এনালাইসিসনা থবক ওইনা ওন্থোকপা য়াবা লৌশিংদা ওন্থোকপদা মতেং পাংই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় “ত্রেদিস্নেল নোলেজ নত্ত্রগা মোদর্ন তেক্নোলোজী ওইরবসু মখোয় অনিমক্না সাইন্তিফিক দিস্কোভরীদা মতেং ওইগনি”। মহাক্না হায়খি রিসর্চনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা সাইন্তিফিক প্রোসেস মপাঙ্গল কলহন্নবা মথৌ তাই।
সাইন্তিফিক এপ্রোচকা ভারতকী লৈনরিবা মরীগী ফলগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৈবাক ১৩০গী মনুংদা ঐখোয়না ২০১৫দা গ্লোবেল ইন্নোভেতিব ইন্দেক্সতা মশিং ৮১দা লৈরম্বদগী ২০২২দা ৪০শুবদা হাইগৎলকপা ঙমখি। ভারতনা পি.ঐচদি.শিং অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মশিংদা য়েংবদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চনবা ঙম্লি।
সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগা নুপীদা শক্তি পীবা হায়বা অসি পুনশিল্লিবা চহি অসিগী সাইন্স কংগ্রেসকী থিমদা নুংঙাইবা পোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লম অনি অমগা অমগা মরী লৈনৈ হায়না ফোঙদোকখি। অদুম ওইনমক মহাক্না হায়, “ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি সাইন্সকী খুত্থাংদা নুপীশিংবু শক্তি পীবা খক্তা নত্তনা নুপীশিংনা শরুক তমদুনা সাইন্সপু শক্তি পীবনি”।
ভারতনা জি-২০গী য়ুম্বু ওইনবগী খুদোংচাবা ফংজখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নু্পীশিংনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা হীরমশিংগী মনুংদা অমা ওইখি। মহাক্না হায় মদুদি হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ভারতনা ঙসিগী মালেম শিনবা থুংবদা খন্ন-নৈনরিবা গভর্নান্সতগী খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোন ফাওবদা থোইদোক হেন্দোকপা অসিগুম্বা কয়া মাইপাকপা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মুদ্রা য়োজনানা ভারত্তা নুপীশিংদা শক্তি পীবদা খুৎলাই অমা ওইরি হায়রদুনা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং বিজিনেসশিংদা শরুক য়াবা নত্ত্রগা স্তার্ত-অপকী লমদা লুচিংবা ওইবা ওইরবসু নুপীশিংনা মালেমদা মখোয়গী শক্তি অদু উৎলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় এক্সত্রাম্যুরেল রিসর্চ অমসুং চাউখৎ খোঙচৎতা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা শরুক অনি হেনগৎলকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক অসিদা খুন্নাই লোয়ননা সাইন্স অসি খুমাং চাউশিল্লি তাক্লি”।
লৌশিংবু থবক ওইনা অমসুং কান্নগদবা প্রদক্তশিংদা ওন্থোকপগী বিজ্ঞানিকশিংগী শীংনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “সাইন্সকী খোঙথাংশিংনা লেবতগী থৌরক্তুনা মপালদা য়ৌরকপা মতমদা, অমসুং মখোয়গী কান্নবা অদুনা গ্লোবেলদগী গ্রাসরুত য়ৌরবা মতমদা, মখোয়গী মতিক-ময়াইনা জর্নেলশিংদগী জমীন্দা য়ৌরকপা মতমদা অমসুং রিসর্চতগী ফংবা অহোংবা অদু তশেংবা পুন্সিদা ময়েক শেংবা উবা ফংলবা মতমদা খক্তা অচৌবা মাইপাকপশিংদা ওন্থোকপা ঙমগনি”। মহাক্না হায় সাইন্সকী মাইপাকপশিংনা এক্সপরিমেন্ত অমসুং মীয়ামগী এক্সপরিয়েন্সশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু মেনশিনবা ঙম্মি, মসিনা মরু ওইবা পাউজেল অমা পীরি অমসুং হৌরক্লিবা মীরোলদা সাইন্সনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা ইথিল পীরি। অসিগুম্বা নহারোলশিংদা মতেং পাংনবা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না অসিগুম্বা অফবা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমা দিবেলপ তৌনবা থবক পাইখৎনবা তিল্লিবা মীয়ামদা হায়খি। সাইন্তিফিক তেম্পর লৈবা অঙাংশিং মশক খঙদোক্নবা তেলেন্ত হন্ত অমসুং হেকাথোনশিংগী খুদমশিং পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা ভারতনা মাইপাক্লিবশিংগী মতাংদা হায়খি অমসুং মাইপাক্লিবা অসি মপাঙ্গল কনবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমসুং গুরু-শিশ্যা পরমপরা লৈবগনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী চৎনবী অসিনা সাইন্সকী লমদা মাইপাক্নবগী মন্ত্র ওইবা য়াগনি হায়না ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি।
লৈবাক অসিদা সাইন্স চাউখৎনবা লম্বীশিং য়াৎকদবা ৱাফমশিং পুথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মথৌ তাবশিং থুংহনবা হায়বা অসিনা অপুনবা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগীদমক ইথিল পুম্নমক্কী হৌরকফম ওইগদবনি। মালেমদা লৈরিবা মীওইবগী মীশিংগী চাদা ১৭-১৮দি ভারত্তা লৈরি অমসুং অসিগুম্বা সাইন্তিফিক দিবেলপমেন্তশিংনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাইদা ফংহনদগনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারত্তা লৈরিবা সাইন্স অসি ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইহনগদবনি”। মহাক্না অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগী মরু ওইবা হীরমশিংদা থবক পাইখৎপা তঙাই ফদে হায়খি। লৈবাক্কী হেনগৎলক্লিবা ইনর্জীগী মথৌ তাবা অদু থুংহন্নবা ভারতনা নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন অমদা থবক পাইখৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং মসিবু মাইপাকহন্নবা ভারত্তা ইলেক্ত্রোলাইজরশিংগুম্বা মরু ওইবা খুৎলাই শাবা মথৌ তাই হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা থোরক্লিবা লাইনাশিং লাকশিন্নবা লম্বীশিং পুথোকপদা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা লৌরিবা থৌদাং অমসুং অনৌবা ভেক্সিনশিং পুথোক্নবা রিসর্চ থৌগৎপা মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মতম চানা লাইনাশিং খঙদোক্নবা ইন্তিগ্রেতেদ দিজিজ সর্ভিলেন্স তৌবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মসিগীদমক মহাক্না মন্ত্রালয় পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মথৌ তাবা অদু থমখি। মতৌ অসুম্না লাইফ হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্ত মুফমেন্ত অসিনা বিজ্ঞানিকশিংদা চাউনা মতেং পাংবা ঙম্লবা য়াই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হায়জবদগী য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ২০২৩বু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখিবা অসি প্রজা খুদিংমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মিল্লেৎশিং অমসুং মাগী শীজিন্নফমশিং অসি হেনগৎহন্নবা থবক পাইখৎলি অমরোমদনা বাইওতেক্নোলোজীগী মতেং লৌদুনা লৌরোক মতুংদা থোকপা অমাংবশিং হন্থহন্নবা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা অফবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত, ইলেক্ত্রোনিক ৱেস্ত, বাইও-মেদিকেল ৱেস্ত অমসুং এগ্রিকলচরেল ৱেস্তগুম্বা ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা সাইন্সকী থৌদাং অসি হেনগৎলক্লি অমসুং সরকারনা সর্ক্যুলর ইকনোমী শাহৌ পীরি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা স্পেস সেক্তদা লো-কোস্ত সেতলাইৎ লোঞ্চ ভেহিকলশিংগী থৌদাং অদু শকখঙখি অমসুং মালেম্না ঐখোয়গী সর্ভিসশিং অসি লৌনবা মাং থাদুনা থোরক্লগনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা আর এন্দ দি লেবশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা মরী লৈনবা প্রাইবেৎ কম্পনীশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংগী খুদোংচাবশিং অদু থমখি। মহাক্না ক্বাতম কম্প্যুতিংগী মতাংদা অমসুং ভারতনা ক্বান্তম ফ্রন্তিয়র ওইনা মালেমদা মাগী মফম করম্না কনবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নহা ওইরিবা রিসর্চরশিং অমসুং বিজ্ঞানিকশিংনা ক্বান্তমগী লমদা এক্সপর্তিস হেনগৎহন্নবা অমসুং লুচিংবা ওইনবা ফোঙদোক্লদুনা হায়, “ভারতনা ক্বান্তম কম্প্যুতরশিং, কেমিস্ত্রী, কম্ম্যুনিকেসন, সেন্সর্স, ক্রপ্তোগ্রাফী অমসুং অনৌবা মেতরিএলশিংগী মাইকৈদা খুমাং য়াংনা চংশিল্লি”।
শ্রী মোদীনা মফম অমত্তা থবক পাইখৎত্রিবা ফ্যুচরিস্তিক আইদিয়া অমসুং লমশিংদা মীৎয়েং থম্বা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না এ.আই., এ.আর. অমসুং ভি.আর.বু মরু ওইনা লৌনবা হায়খি। মহাক্না সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা সেমিকন্দক্তর চিপশিংদা ইন্নোভেসনশিং তৌনবা হায়খি অমসুং মখোয়দা হৌজিক্তগী ফ্যুচর রেদী ওইবা সেমিকন্দক্তর শানবা হায়খি। মহাক্না হায় “করিগুম্বা লৈবাক অসিনা লমশিং অসিদা থৌরাং পাইখৎলবদি ইন্দস্ত্রী ৪.০দা ঐখোয়না মাং থাবা ঙমগদবা ফীভম অমদা য়ৌবা ঙমগনি”।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা তুংলমচৎকীদমক ময়েক শেংবা রোদমেপ অমা ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেসকী সেসন অসিগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা কনস্ত্রক্তিব পোইন্তশিংদা শেমগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা লোইশিনবদা হায়, “অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না ভারতবু মোদর্ন সাইন্সকী খ্বাইদগী এদভান্স ওইবা তেক্নোলোজী ওইহন্নবা হোৎনগদবনি”।
বেকগ্রাউন্দ
চহি অসিগী ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেসগী থিমদি “সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ৱিথ ৱুমেন এম্পাৱরমেন্ত” হায়বনি। মীফম অদুদা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা, নু্পীশিংদা শক্তি পীবা অমসুং মসি ফংনবা হোৎনবদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী থৌদাং হায়বা হিরমশিং অসিদা খন্নগনি। মীফম অদুদা শরুক য়াগদবশিংনা তাকপী-তম্বীগী থবকশিং, থিজিনবা অমসুং ইন্দস্ত্রিদা নুপীশিং মশিং হেন্না শরুক য়ানবা লম্বীশিং তাক্নবা খন্নগনি অমসুং মসিগা লোয়ন্না সাইন্স-তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথেমেতিক্স তম্বা, থিজিনবা অমসুং শেন-থুম তানবগী থবকশিং নুপীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীনবা লম্বীশিংসু খন্নগনি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা অখন্নবা থৌরম অমসু পাংথোক্কনি অমসুং মসিদা শক্নাইরবী নুপী সাইন্তিসশিংনা ৱা ঙাংগনি।
ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেস অসিগা ইরোইন্না অতোপ্পা থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। অঙাংশিং সাইন্স পামজবা হেনগৎহন্নবা অঙাংশিংগী সাইন্স কংগ্রেস পাংথোক্কনি। বাইও-ইকোনোমি ফগৎনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা নহারোলশিং চিংশিন্নবা মফম অমা পীনবা লৌমীশিংগী সাইন্স কংগ্রেস পাংথোক্কনি। অরিবা মমাঙঙৈগী লৌশিং অমসুং থবকশিং সাইন্তিফিক ওইনা উৎনবা মফম অমা পীনবা অমসুং ত্রাইবেল নুপীশিং শক্তি পীনবা মীৎয়েংদা ত্রাইবেল সাইন্স কংগ্রেসসু পাংথোক্কনি।
কংগ্রেস অসিগী অহানবা মীফম ১৯১৪দা পাংথোকখি। ১০৮শুবা ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেস রাসত্রসান্ত তুকাদোজি মহারাজ নাগপুর য়ুনিভর্সিতিদা পাংথোক্কনি অমসুং চহি অসিদা য়ুনিভর্সিতি অসি চহি ১০০শুবগী থৌরমসু পাংথোক্লি।