Prime Minister's Office
PM addresses 108th Indian Science Congress via video conferencing
“India’s scientific community will ensure a deserving place for our country”
“Abundant availability of data and technology in 21st-century India will help science”
“Our thinking is not just that we should empower women via science but also empowering science by the contribution of women”
“Increasing participation of women is proof that women and science are both progressing in the nation”
“Efforts of science can turn into great achievements only when they come out of the lab and reach the land, and their impact reaches from global to grassroots, when its ambit is from journal to jameen and when change is visible from research to real life”
“If the country takes initiative in futuristic areas we will be in a position to lead Industry 4.0”
03 JAN 2023 11:55AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 108th Indian Science Congress (ISC) via video conferencing today. The focal theme of this year's ISC is “Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment” which will witness discussions on issues of sustainable development, women empowerment and the role of science & technology in achieving this.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the role of India’s scientific strength in India’s story of development over the next 25 years. “When the spirit of national service gets infused in Science along with passion, results are unprecedented. I am sure, India’s scientific community will ensure a place for our country of which it was always deserving ”, he said.
Pointing out that observation is the root of science, and it is by such observation that scientists follow patterns and arrive at required results, the Prime Minister mentioned the importance of gathering data and analysing results. He highlighted the abundant availability of data and technology in 21st-century India and said that it has the potential to take Indian Science to new heights. He also informed that the field of data analysis is moving forward at a meteoric pace which is of great help in converting information into insight and analysis into actionable knowledge. “Be it traditional knowledge or modern technology, each one plays a crucial role in scientific discovery”, the Prime Minister remarked. He also emphasised the need to strengthen the scientific processes by applying various techniques of research-led development.
Speaking about the result of India’s tryst with the scientific approach, the Prime Minister said that India is being counted among the top countries of the world as India moved to 40th place in the Global Innovation Index in 2022 from 81st place in 2015. India is among the top three nations in the world in terms of the number of PhDs and startup ecosystems.
Expressing happiness about the theme of the Science Congress this year which combines sustainable development with women empowerment, the Prime Minister emphasised the complementarity between the two areas. However, he stressed, “Our thinking is not just that we should empower women via science but also empowering science by the contribution of women.”
Informing that India has been enshrined the opportunity to preside over G-20, the Prime Minister pointed out that women-led development is one of the high-priority subjects taken up by the chair. He informed that in the last 8 years, India has taken up extraordinary tasks ranging from governance to society to economy which is being discussed all over the world today. Highlighting the women who showcase their strength to the world, be it in a partnership in small industries and businesses or leadership in the start-up world, the Prime Minister gave the example of Mudra Yojna which has been instrumental in empowering women of India. He also pointed out the doubling of women’s participation in the field of extramural research and development. “The increasing participation of women is proof that women and science are both progressing in the nation”, Shri Modi said.
Talking about the scientists’ challenge of turning knowledge into actionable and helpful products the Prime Minister said, “Efforts of science can turn into great achievements only when they come out of the lab and reach the land, and their impact reaches from global to grassroots, when its ambit is from journal to jameen (land, everyday life) and when change is visible from research to real life.” He said when science’s achievements complete the distance between experiments to people’s experiences, it gives an important message and impresses the young generation who get convinced of the role of science. In order to help such youth, the Prime Minister emphasised the need for an institutional framework. He called upon the gathering to work on developing such an enabling institutional framework. He gave examples of Talent Hunt and Hackathons through which children with scientific temper could be discovered. The Prime Minister talked about India’s stride in the field of sports and attributed the success to the emerging robust institutional mechanism and guru-shishya parampara. The Prime Minister suggested that this tradition can be the mantra of success in the field of science.
Pointing out issues that will pave the way for the development of science in the nation, the Prime Minister remarked that fulfilling India’s requirements should be the root of all inspiration for the entire scientific community. “Science in India should make the country atmanirbhar”, the Prime Minister remarked as he noted that 17-18 percent of the human population resides in India and such scientific developments should benefit the entire population. He emphasised the need to work on subjects that are of importance to the entire humanity. To address the growing energy needs of the country, the Prime Minister informed that India is working on a National Hydrogen Mission and stressed the need to manufacture critical equipment like electrolysers in India to make it a success.
The Prime Minister also emphasised the role of the scientific community in developing ways of dealing with emerging diseases and the need for encouraging research in developing new vaccines. He talked about integrated disease surveillance for the timely detection of diseases. For this, he stressed the need for coordinated efforts of all the ministries. Similarly, LiFE i.e Lifestyle for Environment movement may greatly be helped by the scientists.
The Prime Minister noted that it is a matter of pride for every citizen that on India’s call, the United Nations has declared the year 2023 as the International Year of Millets. He pointed out that work can be done to improve India's millets and its use while effective steps can be taken by the scientific community to reduce post-harvest losses with the help of biotechnology.
The Prime Minister underlined the role of science in waste management as municipal solid waste, electronic waste, bio-medical waste, and agricultural waste are expanding and the government is promoting a circular economy.
The Prime Minister acknowledged the role of low-cost satellite launch vehicles in the booming space sector of India and mentioned that the world will come forward to take our services. The Prime Minister highlighted the opportunities for private companies and startups by associating with R&D labs and academic institutions. He also pointed out quantum computing and how India is making its mark in the world as a quantum frontier. “India is moving fast in the direction of quantum computers, chemistry, communication, sensors, cryptography and new materials”, the Prime Minister said as he urged young researchers and scientists to gain expertise in the quantum field and become leaders.
Shri Modi stressed the need to focus on futuristic ideas and areas where no work is happening anywhere. He asked for keeping AI, AR and VR as priorities. He exhorted the scientific community to come up with innovations in the semiconductor chips and asked them to think about keeping the semiconductor push future ready from now on. “If the country takes initiative in these areas we will be in a position to lead Industry 4.0”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that a clear roadmap for the future will be prepared on various constructive points during this session of the Indian Science Congress. “In Amrit Kaal, we have to make India the most advanced laboratory of modern science”, Shri Modi concluded.
Background
The focal theme of this year's ISC is “Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment”. It will witness discussions on issues of sustainable development, women empowerment and the role of science & technology in achieving this. The participants will discuss and deliberate on ways to increase the number of women in higher echelons of teaching, research and industry, along with trying to find ways to provide women with equal access to STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) education, research opportunities and economic participation. A special programme to showcase the contribution of women in science and technology will also be held, which will also witness lectures by renowned women scientists.
Several other programmes will also be organised alongside ISC. Children’s Science Congress will also be organised to help stimulate scientific interest and temperament among children. Farmer’s Science Congress will provide a platform to improve the bio-economy and attract youth to agriculture. Tribal Science Congress will also be held, which will be a platform for the scientific display of indigenous ancient knowledge systems and practices, along with focusing on the empowerment of tribal women.
The first session of the Indian Science Congress was held in 1914. The 108th annual session of ISC will be held at Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University, which is also celebrating its centenary this year.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୧୦୮ତମ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସର ଆଭାସୀ ଅଭିଭାଷଣ
“ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶକୁ ତାହାର ନ୍ୟାଯ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଦେଶର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ ପ୍ରଚୁର ତଥ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ”
“ଆମର ଭାବନା ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନୁହଁ, ବରଂ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନ ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞାନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା”
“ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅର୍ଥ ଦେଶରେ ମହିଳା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଉଭୟ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି”
“ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷ ଛୁଇଁବ, ଯେତେବେଳେ ତାହା ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ବାହାରି ଭୂମିରେ ପହଞ୍ଚିôବ ଓ ତାହାର ପ୍ରଭାବ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରୁ ଆସି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଏହାର ପରିସରରେ ଯେତେବେଳେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକରୁ ଜମିକୁ ଆସିବ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗବେଷଣାରୁ ଆସି ପ୍ରକୃତ ଜୀବନରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ”
“ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଦେଶ ପଦକ୍ଷେପ ନେଲେ ଆମେ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା”
03 JAN 2023 11:55AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୦୮ ତମ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏସ୍‌ସି)କୁ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତବର୍ଷ ଆଇଏସସିର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଲା “ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ସହ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି” ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଓ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଭୂମିକା ଉପରେ ବିଶେଷକରି ଆଲୋଚନା ହେବ । ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୨୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ବିକାଶ ଗାଥାରେ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।” ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସେବାର ଉତ୍ସାହ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇ ଉଠେ ଅନୁରାଗର ସହ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ, ସେତେବେଳେ ଫଳ ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୂତ ପୂର୍ବ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହାର ନ୍ୟାଯ୍ୟ ସ୍ଥାନ ନିଶ୍ଚିୟ ହାସଲ କରିବେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଓ ତାହାର ବିଶ୍ଳେଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ହେଉଛି ବିଜ୍ଞାନର ମୂଳ ଓ ତାହାକୁ ଉପଜୀବ୍ୟ କରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥାନ୍ତି । ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଧୀର ଭାରତରେ ପ୍ରଚୁର ତଥ୍ୟ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ ଓ ଏହା ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନକୁ ସଫଳତାର ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଲେଷଣ ଉଲ୍‌କା ବେଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ଓ ଏହା ତଥ୍ୟକୁ ଗୂଢତତ୍ତ୍ୱ ଓ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଜ୍ଞାନରେ ପରିଣତ କରିବ । “ ସେ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ହେଉ ବା ଆଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆବିଷ୍କାରରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଗବେଷଣା ଲବ୍ଧ ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରୟୋଗ କରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବିଜ୍ଞାନର ନିକଟତର ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଜ୍ଞାନ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଦେଶଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେଉଛି ଓ ୨୦୨୨ର ବୈଶ୍ୱିକ ନବୋନ୍ମେଷ ସୂଚୀରେ ୪୦ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି । ଭାରତର ସ୍ଥାନ ୨୦୧୫ରେ ୮୧ରେ ଥିଲା । ପିଏଚଡି ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ବାତାବରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚଳିତବର୍ଷ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସର କଥାବସ୍ତୁ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଏହା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସହ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଯୋଡିଥିବାରୁ ଏହି ଦୁଇଟିର ସଂପୂରକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ତଥାପି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆମେ ବିଜ୍ଞାନ ଜରିଆରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ବୋଲି ଭାବିବା ଅନୁଚିତ ବରଂ ବିଜ୍ଞାନକୁ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ ।”
ଭାରତକୁ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବା କଥାର ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଧାନ୍ୟଯୁକ୍ତ ବିଷୟ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନରୁ ସମାଜ ଓ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଭାରତ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି । ମହିଳାମାନେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଇଥିôବା ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶୀଦାରିତା ହେଉ ବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ସାଜିଛି । ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । “ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଶରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ମହିଳାଙ୍କର ପ୍ରଗତିର ଏକ ପ୍ରମାଣ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଜ୍ଞାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସାହାଯ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ନେଇ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । “ବିଜ୍ଞାନ ଯେତେବେଳେ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ଯାଇ ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଓ ବୈଶ୍ୱିକରୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତର ଓ ପରିସର ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକରୁ ଜମି ଓ ଗବେଷଣାରୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପହଞ୍ôଚିବ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ବିଜ୍ଞାନର ଉଦ୍ୟମ ବିରାଟ ସଫଳତା ଛୁଇଁବ ।” ଯେତେବେଳେ ବିଜ୍ଞାନର ସଫଳତା ମଣିଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ପରୀକ୍ଷାର ଦୂରତ୍ୱ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ ତାହା ଯୁବପିଢୀକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନେ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା ଉପରେ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ଏହି ଯୁବପୀଢିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ସେହି ଏଭଳି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍ଥା ଗଠନର ପାଇଁ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମେଧା ଅନ୍ୱେଷଣ ଓ ହକାଥନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆବିଷ୍କାର କରାଯାଇପାରିବ । ଭାରତରେ କ୍ରୀଡାକ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ମଜବୁତ୍ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଏଥିପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହିି ମନ୍ତ୍ର ସଫଳତା ଆଣି ଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ବିଜ୍ଞାନର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ସମଗ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ସମାଜ ଗୋଷ୍ଠୀର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । “ବିଜ୍ଞାନ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରି ଗଢି ତୋଳିବା ଉଚିତ ।” ଶତକଡା ୧୭-୧୮ ଭାଗ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଜ ଗୋଷ୍ଠୀର ଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିକାଶ ସମଗ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟାର ହିତ ସାଧନ କରିବା ଦରକାର । ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର ହିତସାଧନ କରୁଥିବା ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଦେଶର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ଜାତୀୟ ଉଦ୍‌ଯାନ ମିଶନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଓ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲେଜର ଭଳି ଉପକରଣ ଭାରତରେ ତିଆରି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଦେଇଥିବା ନୂଆ ନୂଆ ରୋଗ ଓ ସେଥିପାଇଁ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ନେଇ ବିଜ୍ଞାନ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତ ନେଇ ଗବେଷଣା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।ସମୟୋଜିତ ରୋଗ ନିରୂପଣ ନିମନ୍ତେ ସେ ସମନ୍ୱିତ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମନ୍ୱିତ ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି ଲାଇଫ ବା ପରିବେଶ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଅଭିଯାନକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତିସଂଘ ୨୦୨୩କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଗଡା ଶସ୍ୟ (ମିଲେଟ)ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ଭାରତରେ ଏହି ବଗଡା ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପଯୋଗ କରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରିୟାଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା ଅବତାରଣା କରି ପୌରସଂସ୍ଥାର କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ବିଦ୍ୟୁତ ଜନିତ ବର୍ଜ୍ୟ, କୃଷିଜାତ ବର୍ଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଓ ସରକାର ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଦେଶର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଉନ୍ନତ ସ୍ଥିତି ତଥା ଅଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଗ୍ରହ ଉଦ୍‌କ୍ଷେପଣ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆମ ଦେଶକୁ ଏହାର ସେବା ନେବା ପାଇଁ ଆସିବେ । ଦେଶର ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମାନେ ଗବେଷଣାୟ ଓ ପରିପାଟୀ ବିଜ୍ଞାନଗାର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ସହ ଯୋଡି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଓ ଭାରତ କିପରି ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ବଜାୟ ରଖିଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । “ଭାରତ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟର, ରସାୟନବିଜ୍ଞାନ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଦୂର ସମ୍ବେଦୀ, କ୍ରିପ୍ଟୋ ଗ୍ରାଫି ଓ ନୂତନ ବସ୍ତୁ” ଦିଗରେ ଖୁବ୍ ଦୃତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ବିଜ୍ଞାନୀ ଓ ଗବେଷଣାକାରୀମାନଙ୍‌ୁ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ହାସଲ କରି ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଓ ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ ନାହିଁ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ଏ.ଆଇ., ଏ.ଆର. ଓ ଭି.ଆର ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ । ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବୋନ୍ମେଷ ଆଣି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏବେ ଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ହେବାକୁ ବିଜ୍ଞାନୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । “ଦେଶ ଯଦି ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବ, ତେବେ ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମାନଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବ । “ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ଭାରତକୁ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ଏକ ଅଗ୍ରଗାମୀ ପରୀକ୍ଷାଗାର କରି ଗଢି ତୋଳିବା’ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:- ଚଳିତବର୍ଷ ଆଇଏସସିର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ହେଲା “ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସହ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ।” ଏଥିରେ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା ଉପରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଶିକ୍ଷାଦାନ, ଗବେଷଣା ଓ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ସେଥିନେଇ ଆଲୋଚନା ଓ ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ହେବା ସହ ବିଜ୍ଞାନ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ଯାନ୍ତ୍ରିକବିଦ୍ୟା, ଗଣିତ, ଗବେଷଣା, ସୁବିଧା ଓ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପୃକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନେ କିପରି ସମାନ ସୁବିଧା ପାଇବେ ସେଥିନେଇ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେବ । ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଦର୍ଶା ହେବ ।
ଆଇଏସସିରେ ଆଉ କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକାଶ ନେଇ ଶିଶୁ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ଓ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ କୃଷି ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷକ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଚୀନ ବିଜ୍ଞାନର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଦିବାସୀ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ୧୯୧୪ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା । ଆଇଏସସିର ୧୦୮ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନ ରାଷ୍ଟ୍ରସନ୍ତ ଟୁକାଡୋଜୀ ମହାରାଜ ନାଗପୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ଚଳିତବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି ।