Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre to roll out new integrated food security scheme starting 1 January 2023
Notification of modified Schedule I reflecting zero price of foodgrains for AAY and PHH beneficiaries issued
General Managers of FCI to visit three ration shops every day during the first week to review and report
31 DEC 2022 6:17PM by PIB Delhi
• Two food subsidy schemes being subsumed under the new integrated scheme
• The new scheme to provide free food grains to 81.35 crore beneficiaries under National Food Security Act, for the year 2023
• Scheme to strengthen the provisions of NFSA, 2013 in terms of accessibility, affordability and availability of foodgrains for the poor and the vulnerable
The roll out of center’s new integrated food security Scheme is set to begin on 1 January 2023. As per the decision made by cabinet, led by Prime Minister, Shri Narendra Modi, the new Scheme would provide free food grains to 81.35 crore beneficiaries under NFSA, for the year 2023. The Scheme would also ensure effective and uniform implementation of National Food Security Act (NFSA).
Government of India has social & legal commitment to the people of the nation- a dignified life by ensuring them access to food and nutritional security through availability of adequate quantity of quality foodgrains. For fulfilling this commitment to the most vulnerable 67% of population i.e. 81.35 crore persons covered under NFSA, the cabinet decided to launch a new Central Sector scheme to fulfill the vision of One Nation - One Price - One Ration.
Under the scheme, Government of India will provide free foodgrains to all NFSA beneficiaries i.e. Antyodaya Ann Yojana (AAY) households & Priority Household (PHH) persons for the next one year through the wide spread network of 5.33 lakhs Fair Price Shops across the country. The decision will strengthen the provisions of NFSA, 2013 in terms of accessibility, affordability and availability of foodgrains for the poor.
The new integrated scheme will subsume two current food subsidy schemes of the Department of Food and Public Distribution- a) Food Subsidy to FCI for NFSA, and b) Food Subsidy for decentralized procurement states, dealing with procurement, allocation and delivery of free foodgrains to the states under NFSA.
Free foodgrains will concurrently ensure uniform implementation of portability under One Nation One Ration Card (ONORC) across the country and will further strengthen this choice-based platform. Central Government will bear the food subsidy of more than Rs. 2 Lakh crore for the year 2023. The new scheme is aimed at bringing uniformity and clarity on food security under NFSA at beneficiary level.
To implement the decision in the field,
1. The Secretary, DFPD has taken a meeting with all State Food Secretaries on 29.12.2022. The issues related to distribution of free foodgrains were discussed including technical resolutions. All States and UTs assured to implement the free foodgrain scheme from 1st January 2023.
2. Notification of modified Schedule I reflecting zero price of foodgrains for AAY and PHH beneficiaries from 1st January 2023 to 31st December 2023 has been issued on 31.12.22 and shared with the States/UTs.
3. Also an order is issued for all General Managers of FCI to visit three ration shops every day in different areas of their jurisdiction mandatorily from 01.01.2023 to 07.01.2023 and submit a report to the DFPD Nodal Officer on a daily basis, in the given format for review and taking corrective action.
4. In view of free foodgrains, an advisory is also issued to the States/UTs on the mechanism to provide Dealer’s Margin for distributing foodgrains to the beneficiaries.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
1 ଜାନୁଆରୀ 2023 ରୁ ନୂତନ ସମନ୍ବିତ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି କେନ୍ଦ୍ର
ସଂଶୋଧିତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ବିଷୟରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏଏୱାଇ ଏବଂ ପିଏଚଏଚ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
31 DEC 2022 6:17PM by PIB Bhubaneswar
ଏଫସିଆଇ ର ଜେନେରାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରତିଦିନ ତିନିଟି ରାସନ ଦୋକାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ
• ନୂତନ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡି ସ୍କିମକୁ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଉଛି
• 2023 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମ ଅନ୍ତର୍ଗତ 81.35 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ଯୋଜନା
• ଗରିବ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସୁଗମତା, ସୁଲଭତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଯୋଜନା ଏନଏଫଏସଏ, 2013 ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରର ନୂତନ ସମନ୍ୱିତ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା 1 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ନୂତନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏନଏଫଏସଏ ଅନ୍ତର୍ଗତ 2023 ବର୍ଷ ପାଇଁ 81.35 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ (ଏନଏଫଏସଏ) ର ପ୍ରଭାବୀ ଏବଂ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ତଥା ଆଇନଗତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି - ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଗୁଣାତ୍ମକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉପଲବ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ 67% ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥାତ୍ ଏନଏଫଏସଏ ଅଧୀନରେ ଥିବା 81.35 କୋଟି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର - ଗୋଟିଏ ମୂଲ୍ୟ - ଗୋଟିଏ ରେସନ କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ଏନଏଫଏସଏ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଅନ୍ତୋଦୟ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ଏଏୱାଇ) ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରାୟୋରିଟି ହାଉସହୋଲ୍‌ (ପିଏଚଏଚ) ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆସନ୍ତା ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ 5.33 ଲକ୍ଷ ଫେୟାର ପ୍ରାଇସ୍ ଦୋକାନର ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉପଲବ୍ଧତା, ସୁଲଭତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏନଏଫଏସଏ, 2013 ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏହି ନୂତନ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସ୍କିମ୍ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗର ଦୁଇଟି ବର୍ତ୍ତମାନର ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡି ସ୍କିମକୁ ମିଶ୍ରଣ କରୁଛି - କ) ଏନଏଫଏସଏ ପାଇଁ ଏଫସିଆଇ କୁ ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡି, ଏବଂ ଖ) ଏନଏଫଏସଏ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ପ୍ରୋକିଓରମେଣ୍ଟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡି, କ୍ରୟ, ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ୍ ରେସନ୍ କାର୍ଡ (ଓଏନଓଆରସି) ଅଧୀନରେ ପୋର୍ଟେବିଲିଟିର ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ପସନ୍ଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 2023 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଟ.2 ଲକ୍ଷ କୋଟିର ସବସିଡି ବହନ କରିବେ।
କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ,
କ. ସେକ୍ରେଟାରି, ଡିଏଫପିଡି 29.12.2022 ରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ସେକ୍ରେଟାରି ଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି। ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଟେକ୍‌ନିକାଲ୍ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ଗୁଡିକ 1 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ରୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ଖ. ସଂଶୋଧିତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ବିଷୟରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏଏୱାଇ ଏବଂ ପିଏଚଏଚ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ 1 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ରୁ 31 ଡିସେମ୍ବର 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଶୂନ ମୂଲ୍ୟ 31.12.22 ରେ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜାରି କରାଯାଇଛି |
ଗ. ଏହା ସହିତ ଏଫସିଆଇ ର ସମସ୍ତ ଜେନେରାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ 01.01.2023 ରୁ 07.01.2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାରରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଦିନ ତିନିଟି ରାସନ୍ ଦୋକାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଦତ୍ତରେ ଡିଏଫପିଡି ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫର୍ମାଟରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଯାହା ସହାୟତାରେ ସମୀକ୍ଷା ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଘ. ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଡିଲର ମାର୍ଜିନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।