Prime Minister's Office
PM flags off Vande Bharat Express from Nagpur Railway Station
11 DEC 2022 10:54AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off Vande Bharat Express connecting Nagpur and Bilaspur from platform number 1 of the Nagpur Railway Station today.
The Prime Minister inspected the train coaches of the Vande Bharat Express and took stock of the onboard facilities. Shri Modi inspected the control centre of the locomotive engine of Vande Bharat Express and also took stock of the development plans of the Nagpur and Ajni Railway Stations. The travel time from Nagpur to Bilaspur will be reduced to 5 hours 30 mins from 7-8 hours.
The Prime Minister tweeted:
“Flagged off the Vande Bharat Express between Nagpur and Bilaspur. Connectivity will be significantly enhanced by this train.”
The Prime Minister was accompanied by the Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, the Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, the Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari when he arrived at Nagpur Railway Station.
Background
The introduction of the train will help boost tourism in the region and provide a comfortable and faster mode of travel. The travel time from Nagpur to Bilaspur will be 5 hours and 30 mins. This will be the sixth Vande Bharat train to be introduced in the country and is an advanced version compared to the earlier ones, being much lighter and capable of reaching higher speeds in a shorter duration. Vande Bharat 2.0 is equipped with more advancements and improved features such as reaching a speed of 0 to 100 kilometres per hour in just 52 seconds, and a maximum speed of up to 180 kilometres per hour. The improved Vande Bharat Express will weigh 392 tons when compared to the previous version of 430 tons. It will also have a Wi-Fi content on-demand facility. Every coach has 32” screens providing passenger information and infotainment compared to 24” in the previous version. Vande Bharat Express will also be environmentally friendly as the ACs will be 15 per cent more energy efficient. With dust-free clean air cooling of the traction motor, travel will become more comfortable. A side recliner seat facility provided only to Executive Class passengers earlier will now be made available for all classes. Executive Coaches have the added feature of 180-degree rotating seats.
In the new design of Vande Bharat Express, a photo-catalytic ultraviolet air purification system is installed in the Roof-Mounted Package Unit (RMPU) for air purification. As recommended by Central Scientific Instruments Organisation (CSIO), Chandigarh, this system is designed and installed on both ends of RMPU to filter and clean the air free from germs, bacteria, viruses etc. coming through fresh air and return air.
The Vande Bharat Express 2.0 offers various superior and aircraft-like travelling experiences. It is equipped with advanced state-of-the-art safety features including an indigenously developed Train Collision Avoidance System - KAVACH.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নাগপুর রেলৱে স্তেসন্দগী বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে
11 DEC 2022 10:54AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নাগপুর রেলৱে স্তেসনগী প্লেৎফোর্ম নম্বর ১দগী নাগপুর অমদি বিলাসপুর শম্নহনগদবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী কোচশিং য়েংশিনখি অমদি মদুদা য়াওরিবা ফেসিলিতীশিংগী ফীভম য়েংশিনখি‍। শ্রী মোদীনা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী লোকোমোতিব ইঞ্জিনগী কন্ত্রোল সেন্তর য়েংশিনখি অমদি নাগপুর অমদি অজ্নি রেলৱে স্তেসন শেমগৎপগী থৌরাংগী ফীভমসু য়েংশিনখি‍। নাগপুরদগী বিলাসপুর ফাওবা চৎপগী মতম পুং ৭-৮দগী পুং ৫গা মিনৎ ৩০দা হন্থরগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্বীত তৌরকখিবদা:
“নাগপুর অমদি বিলাসপুরগী মরক্তা চেনগদবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে‍। ত্রেন অসিনা কন্নেক্তিভিতী মশক থোক্না ফগৎহল্লগনি‍।”
প্রধান মন্ত্রীনা নাগপুর রেলৱে স্তেসন্দা য়ৌরকপদা মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ সিন্দে, মহারাস্ত্রগী গভর্নর, শ্রী ভগৎ সিংহ কোস্যারী, মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী দেবেন্দ্র ফদ্নাবিস অমদি রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গারকরীসু লোয়নরকখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
ত্রেন অসি হৌদোকপনা লমদম অসিদা তুরিজমদা ইনোৎ হাপ্পদা মতেং ওইরগনি অমদি নুংঙাইরবা অমদি হেন্না য়াঙবা খোঙচৎ ফংহল্লগনি‍। ত্রেন অসিনা নাগপুরদগী বিলাসপুর ফাওবা চৎপগী মতম পুং ৫গা মিনৎ ৩০ ওইগনি‍। মসিনা লৈবাকসিদা হৌদোকখিবা বন্দে ভারত ত্রেন তরুকশুবা ওইরগনি অমদি হান্নগী ত্রেনশিংগা চাংদম্নবদা হেন্না য়াংবা অমদি অতেনবা মতমগী মনুংদা অয়াঙবা খোঙজেল ফংবা ঙমদুনা হেন্না খুমাঙ চাওশিনবা ভর্জন অমা ওইরে‍। বন্দে ভারত ২.০ অসি শুপ্নতগী সেকেন্দ ৫২দা পুদা কিলোমিতর ০দগী ১০০ ফাওবা য়ৌবা ঙম্বা, অমদি খ্বায়দগী য়াঙবা খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ১৮০ ওইবনচিংবা হেন্না খুমাঙ চাওশৎল্লবা অমদি ফগৎলবা ফীচরশিং য়াওরি‍। হেন্না ফগৎলবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসি হান্নগী তন ৪৩০ লুম্বা ভর্জনগা চাংদম্নবদা তন ৩৯২ লুম্মী‍। মসিদা ৱাই-ফাই কন্তেন্ত ওন দিমান্দ ফেসিলিতীসু য়াওগনি‍। মমাঙগী ভর্জনগা চাংদম্নবদা ইঞ্চি ২৪গী মহুত্তা কোচ খুদিংদা ইঞ্চি ৩২গী স্ক্রীন হাপ্তুনা পেসেঞ্জরশিংদা ঈ-পাউ অমদি ইন্ফোতেনমেন্ত পীরি‍। বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসিদা য়াওরিবা এ.সি.শিং অসি চাদা ১৫ হেন্না ইনর্জী ইফিসিএন্ত ওইদুনা অকোয়বগী ফীভমগা হেন্না ফ্রেন্দলী ওইগনি‍। ত্রেক্সন মোতোরগী উফুল চেন্দবা এয়র কুলিং য়াওদুনা, খোঙচৎ হেন্না নুংঙাইহনগনি‍। মমাঙদা একজেক্যুতিব ক্লাসখক্তদা হাপ্লম্বা সাইদ রিক্লাইনর সীত ফেসিলিতী হৌজিক্তি ক্লাস খুদিংদা ফংহল্লগনি‍। একজেক্যুতিব কোচশিংদা ১৮০-দিগ্রী উংবা য়াবা সীতশিং হাপ্লি‍।
বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী অনৌবা দিজাইন্দা, নুংশিৎ শেংদোক্নবগীদমক রুফ-মাউন্তেদ পেকেজ য়ুনিৎ (আর.এম.পি.য়ু.)দা ফোতো-কেতলাইতিক অল্ত্রাভাইওলেৎ এয়র প্যুরিফিকেসন সিস্তেম অমা হাপ্লি‍। সেন্ত্রেল সাইন্তিফিক ইনস্ত্রুমেন্ত ওর্গনাইজেসন (সি.এস.আই.ও.), চান্দিগরগী রিকম্মেন্দেসন মতুং ইন্না, সিস্তেম অসি অশেংবা নুংশিৎ অমদি হঞ্জিল্লকপা নুংশিৎকী খুত্থাঙদা নুংশিৎ চুমথোক্নবা অমদি মহিক মতাং, বেক্তরিয়া, ভাইরসনচিংবা শেংদোক্নবা আর.এম.পি.য়ু.গী নাকল অনিমক্তা দিজাইন তৌদুনা হাপ্লি‍।
বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ২.০না তোঙান তোঙানবা হেন্না ফবা অমদি এয়রক্রাফ্তকুম্না তৌবা খোঙচৎকী এক্সপরিএন্সশিং পীরি‍। মসিদা লমদমসিদা পুথোকচবা ত্রেন কোলিজন এভোইদেন্স সিস্তেম – কবচ অমা য়াওনা খুমাঙ চাওশিল্লবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত সেফ্তী ফীচরশিং য়াওরি‍।