ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାଗପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 DEC 2022 10:54AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନାଗପୁର ଓ ବିଳାସପୁରକୁ ଯୋଡୁଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ନାଗପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନମ୍ବର ୧ରୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ରେଳ ଡବାଗୁଡିକୁ ନୀରିକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ଅନବୋର୍ଡ ସୁବିଧାଗୁଡିକ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଲୋକୋମୋଟିଭ ଇଞ୍ଜିନର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ନୀରିକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ନାଗପୁର ଓ ଅଜନି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ବିକାଶ ଯୋଜନା ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ନାଗପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ଯାତ୍ରା ସମୟ ୭-୮ ଘଣ୍ଟାରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୫ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟ୍ୱିଟ କରିଛନ୍ତି;
“ନାଗପୁର ଓ ବିଳାସପୁର ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲି । ଏହି ଟ୍ରେନ ଯୋଗୁଁ ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ବଢିବ ।”
ନାଗପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ଶିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋଶିଆରୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନବୀସ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡକରି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ ଦ୍ୱାରା ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ଆରାମଦାୟକ ଓ ଦ୍ରୁତ ମାଧ୍ୟମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ନାଗପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ଯାତ୍ରା ସମୟ ୫ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ ହେବ । ଏହା ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଷଷ୍ଠ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଓ ପୂର୍ବ ଟ୍ରେନଗୁଡିକ ତୁଳନାରେ ଉନ୍ନତ ତଥା ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ହାଲକା ଓ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ବେଗ ହାସଲ କରିବ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୨.୦ରେ ମାତ୍ର ୫୨ ସେକେଣ୍ଡରେ ୦ରୁ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ ପହଞ୍ଚିବା ଓ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି ସର୍ବାଧିକ ୧୮୦ କିଲୋମିଟର ଗତି ହାସଲ କରିବା ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଓ ଉନ୍ନତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ଉନ୍ନତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଓଜନ ୩୯୨ ଟନ ରହିଛି । ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣରେ ଏହା ୪୩୦ ଟନ ଥିଲା । ଏଥିରେ ୱାଇ-ଫାଇ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଅନ ଡିମାଣ୍ଡ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଚରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ୩୨ ଇଞ୍ଚର ସ୍କ୍ରିନ ରହିଛି । ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣରେ ଏହା ୨୪ ଇଞ୍ଚର ଥିଲା । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ରହିବ କାରଣ ଏହାର ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଯନ୍ତ୍ରଗୁଡିକ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ବଞ୍ଚାଇବ । ଟ୍ରାକ୍ସନ ମୋଟରର ଧୂଳିକଣା ରହିତ ଶୁଦ୍ଧ ବାୟୁ ଚଳପ୍ରଚଳ ସହ ଯାତ୍ରା ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ହେବ । କେବଳ ଏକଜିକ୍ୟୁଟିଭ ଶ୍ରେଣୀ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ସାଇଡ ରିକ୍ଲାଇନର ସିଟ୍ ସୁବିଧା ସମସ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏକଜିକ୍ୟୁଟିଭ କୋଚଗୁଡିକରେ ୧୮୦ ଡିଗ୍ରୀ ଘୂର୍ଣ୍ଣାୟମାନ ସିଟ୍ ଭଳି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ନୂଆ ଡିଜାଇନର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଏୟାର ପ୍ୟୁରିଫିକେସନ ପାଇଁ ରୁଫ ମାଉଣ୍ଟେଡ ପ୍ୟାକେଜ ୟୁନିଟ (ଆରଏମପିୟୁ)ରେ ଫଟୋ- କାଟାଲିଟିକ ଅଲଟ୍ରାଭାୟୋଲେଟ ଏୟାର ପ୍ୟୁରିଫିକେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପକରଣ ସଂଗଠନ (ସିଏସଆଇଓ), ଚଣ୍ଡିଗଡଙ୍କ ସୁପାରିଶ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆରଏମପିୟୁର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଡିଜାଇନ ଓ ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତାଜା ବାୟୁ ଓ ଫେରୁଥିବା ବାୟୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସୁଥିବା ଜୀବାଣୁ, କୀଟାଣୁ ଓ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆକୁ ଛାଣି ଶୁଦ୍ଧ ବାୟୁ ଫିଲ୍ଟର ଓ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ ।
ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୨.୦ ଅନ୍ୟ ଉନ୍ନତ ଓ ବିମାନ ଭଳି ଯାତ୍ରୀ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏଥିରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ ଟ୍ରେନ କୋଲିଜନ ଆଭଏଡାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା- କଭଚ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
<\center>

Prime Minister's Office
PM flags off Vande Bharat Express from Nagpur Railway Station
11 DEC 2022 10:54AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off Vande Bharat Express connecting Nagpur and Bilaspur from platform number 1 of the Nagpur Railway Station today.
The Prime Minister inspected the train coaches of the Vande Bharat Express and took stock of the onboard facilities. Shri Modi inspected the control centre of the locomotive engine of Vande Bharat Express and also took stock of the development plans of the Nagpur and Ajni Railway Stations. The travel time from Nagpur to Bilaspur will be reduced to 5 hours 30 mins from 7-8 hours.
The Prime Minister tweeted:
“Flagged off the Vande Bharat Express between Nagpur and Bilaspur. Connectivity will be significantly enhanced by this train.”
The Prime Minister was accompanied by the Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, the Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, the Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari when he arrived at Nagpur Railway Station.
Background
The introduction of the train will help boost tourism in the region and provide a comfortable and faster mode of travel. The travel time from Nagpur to Bilaspur will be 5 hours and 30 mins. This will be the sixth Vande Bharat train to be introduced in the country and is an advanced version compared to the earlier ones, being much lighter and capable of reaching higher speeds in a shorter duration. Vande Bharat 2.0 is equipped with more advancements and improved features such as reaching a speed of 0 to 100 kilometres per hour in just 52 seconds, and a maximum speed of up to 180 kilometres per hour. The improved Vande Bharat Express will weigh 392 tons when compared to the previous version of 430 tons. It will also have a Wi-Fi content on-demand facility. Every coach has 32” screens providing passenger information and infotainment compared to 24” in the previous version. Vande Bharat Express will also be environmentally friendly as the ACs will be 15 per cent more energy efficient. With dust-free clean air cooling of the traction motor, travel will become more comfortable. A side recliner seat facility provided only to Executive Class passengers earlier will now be made available for all classes. Executive Coaches have the added feature of 180-degree rotating seats.
In the new design of Vande Bharat Express, a photo-catalytic ultraviolet air purification system is installed in the Roof-Mounted Package Unit (RMPU) for air purification. As recommended by Central Scientific Instruments Organisation (CSIO), Chandigarh, this system is designed and installed on both ends of RMPU to filter and clean the air free from germs, bacteria, viruses etc. coming through fresh air and return air.
The Vande Bharat Express 2.0 offers various superior and aircraft-like travelling experiences. It is equipped with advanced state-of-the-art safety features including an indigenously developed Train Collision Avoidance System - KAVACH.