Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in 'Mangarh Dham Ki Gaurav Gatha' event at Mangarh Hills, Rajasthan
01 NOV 2022 2:49PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Hon’ble Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot ji, Governor of Madhya Pradesh and a very tall leader of tribal society Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh ji Chouhan, my colleagues in the Council of Ministers Shri Faggan Singh Kulaste ji and Shri Arjun Meghwal ji, prominent personalities of various organizations, MPs, MLAs and my old friend and brother Mahesh ji who has dedicated his life in the service of tribal society, and my dear tribal brothers and sisters who have come in large numbers to Mangarh Dham from far and wide!
It is a matter of privilege for me that I have once again got the opportunity to bow my head on this holy land of Mangarh. As the Chief Minister, Ashok ji and I have worked together for several years and Ashok ji was the senior most in the company of chief ministers. He continues to be the senior most Chief Minister even now. Ashok ji is also one of the senior Chief Ministers among the people who are sitting on the dais. I thank him for attending this program.
Friends,
The coming together of all of us to Mangarh Dham in the Amrit Mahotsav of freedom is pleasant as well as inspiring for all of us. Mangarh Dham is a reflection of the austerity and patriotism of the tribal heroes. This is the common heritage of the people of Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Maharashtra. The day before yesterday, i.e. on 30th October, it was the death anniversary of Govind Guru ji. On behalf of all the countrymen, I once again pay homage to Govind Guru ji. I bow to the struggles, thoughts and ideals of Govind Guru ji.
Brothers and sisters,
While being the Chief Minister of Gujarat, I had the privilege of serving the region of ​​Mangarh which falls in Gujarat. Govind Guru had also spent the last years of his life there. His energy and teachings are still being felt in this soil. I especially want to bow my head to our Katara Kankamal ji and the community here. The place used to be completely deserted when I used to come earlier. I had made a request to organize ‘Van Mahotsav’. I feel very satisfied today as I can see greenery all around. I heartily congratulate all the friends who have developed the forest here with complete dedication and made this area green again.
Friends,
When this area was developed and roads were built, not only did the life of the people there improve, the teachings of Govind Guru also expanded.
Friends,
Govind Guru like other great freedom fighters was the representative of the Indian traditions and ideals. He was not the king of any princely state, but still he was the hero of lakhs of tribal members. He lost his family, but he never lost his courage. He made every tribal, weak, poor and Indian citizen his family. If Govind Guru blew the trumpet of struggle against the British government for its exploitation of the tribal society, he also fought against the evils of his society.
He was also a social reformer. He was also a spiritual guru. He was also a saint. He was also a people’s leader. Besides courage and bravery, his philosophical and intellectual thinking was equally lofty. Govind Guru’s reflection and realization continue to be illuminated in Mangarh Dham in the form of his 'Dhuni'. And look at his 'Samp Sabha'! How poignant is the word 'Samp Sabha'! His ideals of 'Samp Sabha' are still inspiring unity, love and brotherhood to create a sense of harmony in every section of the society. His ‘Bhagat’ followers continue to carry forward the spirituality of India.
Friends,
The massacre that took place in Mangarh on 17th November 1913 was the culmination of the brutality of British rule. On the one hand, there were innocent tribal brothers and sisters who believed in freedom, on the other hand, there was the thought of making the world a slave. The British government surrounded more than 1,500 youth, elderly and women and massacred them on the Mangarh Hill. You can imagine, the sin of the heinous murder of more than 1,500 people was committed. Unfortunately, this struggle and sacrifice of the tribal society did not get its due place in the history written after independence. Today the country is trying to correct that flaw in the Amrit Mahotsav of freedom. Today the country is correcting the mistakes made decades ago.
Friends,
India's past, India's history, India's present and India's future are not complete without tribal society. Every page of our freedom struggle and history is full of tribal valor. The tribal society had sounded the bugle of the struggle against the foreign rule even before the revolution of 1857. In 1780, much before 1857, armed rebellion occurred in Santhal under the leadership of Tilka Manjhi. In 1830-32, the country witnessed the 'Larka Movement' under the leadership of Budhu Bhagat. The flame of independence was lit up here in 1855 in the form of 'Sidhu Kanhu Revolution'. Similarly, Bhagwan Birsa Munda ignited the flame of revolution among lakhs of tribals. He passed away at a very young age. But his energy, patriotism and courage became the basis of revolutions like 'Tana Bhagat Andolan'.
Friends,
From the early centuries of slavery to the 20th century, you will not find any period when tribal society did not hold the torch of the freedom struggle. In Andhra Pradesh, the tribal society under the leadership of Alluri Sitarama Raju Garu gave a new edge to the 'Rampa Revolution'. And this land of Rajasthan has been a witness to the patriotism of the tribal society long before that. On this land, our tribal brothers and sisters stood shoulder to shoulder with Maharana Pratap.
Friends,
We are indebted to the sacrifices of the tribal society. We are indebted to their contributions. This society has preserved and cherished nature, environment, culture, traditions and the character of India. Now is the time that the country should thank the tribal society for this debt by serving them for this contribution. This spirit has been fueling our efforts for the past eight years. A few days from today, on November 15, the country will celebrate ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day) on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Today special museums dedicated to tribal freedom fighters are being built across the country to bring the past and history of tribal society to the masses. The grand legacy that our generations were deprived of will now become a part of their thinking and inspirations.
Brothers and sisters,
The expansion and role of tribal society in the country is so huge that we need to work for it with a dedicated spirit. From Rajasthan and Gujarat to Northeast and Odisha, today the country is working with explicit policies to serve the diverse tribal society. Today, the tribal population is being linked with water, electricity, education, health and employment opportunities through 'Vanbandhu Kalyan Yojana'. Today, forest areas are also increasing in the country, forest resources are also being protected, and at the same time tribal areas are also becoming part of Digital India. 'Eklavya Residential Schools' are also being opened for tribal youths so that they can get opportunities for modern education along with traditional skills. After this program, I am going to Jambughoda where I will inaugurate the grand administrative campus of the university named after Govind Guru ji.
Friends,
Now that I am amongst you, I want to tell you one more thing. You must have seen that I got an opportunity to flag off the Ahmedabad-Udaipur train running on a broad gauge line last evening. The conversion of this 300 km long railway line to broad gauge is also very important for our brothers and sisters of Rajasthan. Many tribal areas of Rajasthan will now be connected with the tribal areas of Gujarat. Rajasthan's tourism will also benefit greatly from this new rail line and it will also help in industrial development here. This will also create new employment opportunities for the youth.
Friends,
There has also been a discussion about the complete development of Mangarh Dham here. We all have a strong desire for the grand expansion of Mangarh Dham. Therefore, Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Maharashtra need to work together. I urge all the four state governments to have a detailed discussion in this regard and prepare a roadmap so that this memorial site of Govind Guru ji can also leave its mark in the world. I am sure the development of Mangarh Dham will make this region an awakening place of inspiration for the new generation. Since we are holding discussions in this regard for several days, I urge you to identify the area of the site fast. We can develop it further with the support of the Government of India. It can be called a national monument or something else, but there is a direct relationship between the Indian government and the tribal society of these four states. Together these four states and the Government of India have to take it to newer heights. The Government of India is fully committed in that direction. I once again wish you all the very best. I bow to the feet of Govind Guru. Drawing inspiration from his words let us all take a pledge for the welfare of the tribal society.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ মানগড় পাহাৰত 'মানগড় ধাম কী গৌৰৱ গাঁথা' শীৰ্ষক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা অসমীয়া অনুবাদ
01 NOV 2022 2:49PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয় ৷
ভাৰত মাতাৰ জয় ৷
ৰাজস্থানৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অশোক গেহলটজী, মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আৰু জনজাতীয় সমাজৰ মহান নেতা শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং জী চৌহান, মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী ফগ্গান সিং কুলস্তে জী, শ্ৰী অৰ্জুন মেঘৱালজী, বিভিন্ন সংগঠনৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিত্বসকল, সাংসদ, বিধায়ক আৰু মোৰ পুৰণি বন্ধুসকল, জনজাতীয় সমাজৰ সেৱাত নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা ভাতৃ মহেশজী আৰু মোৰ মৰমৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল যিসকল দূৰ-দূৰণিৰ পৰা মানগড় ধামলৈ আহিছে।
এইটো মোৰ বাবে সুখৰ বিষয় যে আজি মই আকৌ এবাৰ আহি মানগড়ৰ এই পবিত্ৰ ভূমিত মূৰ দোৱাই নমস্কাৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে, অশোকজী আৰু আমি একেলগে কাম কৰিছিলো আৰু অশোকজী আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ ভিতৰত জ্যেষ্ঠ আছিল, তেওঁ এতিয়া জ্যেষ্ঠতম মুখ্যমন্ত্ৰী। আৰু আনকি আমি এই মুহূৰ্তত বহি থকা মঞ্চতো অশোকজী জ্যেষ্ঠ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ মাজৰ এজন।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত মানগড় ধামলৈ অহাটো আমাৰ সকলোৰে বাবে এক অনুপ্ৰেৰণাৰ দৰে, ই আমাৰ বাবে আনন্দৰ কথা। মানগড় ধাম হৈছে জনজাতীয় নায়ক আৰু নায়িকাসকলৰ তপ-ত্যাগ-তপস্যা আৰু দেশপ্ৰেমৰ প্ৰতিফলন। ই হৈছে ৰাজস্থান, গুজৰাট, মধ্য প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ অংশীদাৰী ঐতিহ্য। কালি অৰ্থাৎ ৩০ অক্টোবৰৰ আগদিনা গোবিন্দ গুৰুজীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী আছিল। সকলো দেশবাসীৰ হৈ মই আকৌ এবাৰ গোবিন্দ গুৰুজীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। মই গোবিন্দ গুৰুজীৰ তপস্যা, তেওঁৰ চিন্তা আৰু আদৰ্শক অভিবাদন জনাইছো।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে, মই গুজৰাটত পৰা মানগড় অঞ্চলত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। গোবিন্দ গুৰুৱেও তেওঁৰ জীৱনৰ শেষৰ বছৰবোৰ এই একেটা অঞ্চলতে অতিবাহিত কৰিছিল। তেওঁৰ শক্তি, তেওঁৰ শিক্ষা এতিয়াও এই ভূমিত অনুভৱ কৰা হয়। মই বিশেষকৈ আমাৰ কাটাৰা কংকমলজী আৰু আজি ইয়াত সমাজৰ ওচৰত মূৰ দোৱাই নমস্কাৰ কৰিব বিচাৰো। যেতিয়া মই আগেয়ে ইয়ালৈ আহিছিলো, এইটো এটা সম্পূৰ্ণ নিৰ্জন এলেকা আছিল আৰু মই এই সন্দৰ্ভত অনুৰোধ কৰিছিলো, মই আজি বন মহোৎসৱৰ জৰিয়তে ইমান সন্তুষ্ট হৈছোঁ, মই চাৰিওফালে সেউজীয়া দেখিছোঁ। আজি, পোনালোকে সম্পূৰ্ণ ভক্তিৰে অৰণ্যৰ বিকাশৰ বাবে কৰা কামৰ বাবে, মই ইয়াত থকা সকলো সহকৰ্মীক হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সেই অঞ্চলত উন্নয়ন হ’ল, যেতিয়া ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হ’ল, তাত থকা লোকসকলৰ জীৱন কেৱল উন্নতেই নহয়, গোবিন্দ গুৰুৰ শিক্ষাও বিস্তাৰিত হ’ল।
বন্ধুসকল,
গোবিন্দ গুৰুৰ দৰে মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকল ভাৰতৰ পৰম্পৰা, ভাৰতৰ আদৰ্শৰ প্ৰতিনিধি আছিল। তেওঁ কোনো ৰাজ্যৰ ৰজা নাছিল, কিন্তু তথাপিও তেওঁ লাখ লাখ জনজাতীয় লোকৰ নায়ক আছিল। তেওঁৰ জীৱনত নিজৰ পৰিয়াল হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিল, কিন্তু কেতিয়াও সাহস হেৰুওৱা নাছিল। তেওঁ প্ৰতিজন জনজাতীয়, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ আৰু ভাৰতীয়ক তেওঁৰ পৰিয়াল হিচাপে ভাবিছিল। যদি গোবিন্দ গুৰুৱে জনজাতীয় সমাজৰ শোষণৰ বিৰুদ্ধে ব্ৰিটিছ শাসনৰ সৈতে সংগ্ৰামৰ বিগুল বজাইছিল, তেন্তে তেওঁ সমাজৰ কুফলৰ বিৰুদ্ধেও যুঁজ দিছিল। তেওঁ এজন সামাজিক সংস্কাৰকো আছিল। তেওঁ এজন আধ্যাত্মিক গুৰুও আছিল। তেওঁ এজন সাধুও আছিল। তেওঁ এজন জননেতাও আছিল। তেওঁৰ জীৱনত সাহস, সাহসিকতাৰ দৰ্শন যিমান মহান, তেওঁৰ দাৰ্শনিক আৰু বৌদ্ধিক চিন্তাধাৰাও সিমানেই উচ্চ । গোবিন্দ গুৰুৰ সেই চিন্তা, সেই উপলব্ধি এতিয়াও মানগড় ধামত তেওঁৰ 'ধুনি'ৰ ৰূপত আলোকিত হৈ আছে। আৰু তেওঁৰ 'সম্পা সভা' চাওক শব্দটো কিমান স্পৰ্শকাতৰ, 'সম্পা সভা'ই সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীত সহানুভূতিৰ অনুভূতি সৃষ্টি কৰে, সেয়েহে তেওঁৰ 'সম্পা সভা'ৰ আদৰ্শই এতিয়াও সংহতি, প্ৰেম আৰু ভাতৃত্ববোধক অনুপ্ৰেৰণা যোগাই আছে। তেওঁৰ ভক্ত অনুগামীসকলে এতিয়াও ভাৰতৰ আধ্যাত্মিকতাক আগবঢ়াই নিছে।
বন্ধুসকল,
১৯১৩ চনৰ ১৭ নৱেম্বৰত মানগড়ত সংঘটিত এই গণহত্যা ব্ৰিটিছ শাসনৰ নিষ্ঠুৰতাৰ প্ৰতীক আছিল। এফালে, স্বাধীনতাৰ প্ৰতি আনুগত্য থকা নিৰীহ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল আৰু আনফালে, পৃথিৱীত দাসত্ব ত্বৰান্বিত কৰাৰ চিন্তা। মানগড়ৰ এই পাহাৰত ব্ৰিটিছ চৰকাৰে ডেৰ হাজাৰৰো অধিক যুৱক, বৃদ্ধ, মহিলাক আগুৰি ধৰিছিল আৰু তেওঁলোকক হত্যা কৰিছিল। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰেনে, ,৫০০ত কৈও অধিক লোকক জঘন্যভাৱে হত্যা কৰাৰ পাপ একেসময়তে সংঘটিত হৈছিল। দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, জনজাতীয় সমাজৰ এই সংগ্ৰাম আৰু ত্যাগে স্বাধীনতাৰ পিছত লিখা ইতিহাসত যি স্থান পাব লাগিছিল সেই স্থান পোৱা নাছিল। আজি দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত সেই খালী ঠাই পূৰণ কৰিছে। আজি, দেশখনে সেই দশকৰ আগৰ ভুলবোৰ সংশোধন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ অতীত, ভাৰতৰ ইতিহাস, ভাৰতৰ বৰ্তমান আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যত জনজাতীয় সমাজ অবিহনে সম্পূৰ্ণ নহয়। আনকি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পদক্ষেপসমূহো, ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাতো জনজাতীয় সাহসিকতাৰে ভৰি আছে। আনকি ১৮৫৭ চনৰ বিপ্লৱৰ আগতেই জনজাতীয় সমাজে বিদেশী শাসনৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰামৰ বিগুল বজাইছিল। ১৭৮০ চনত, পোনালোকে চিন্তা কৰক, ১৮৫৭ চনৰ আগতে, ১৭৮০ চনত সন্তলত তিলকা মাঁঝিৰ নেতৃত্বত 'দামিন সত্যাগ্ৰহ'ৰ যুঁজ দিয়া হৈছিল। ১৮৩০-৩২ চনত বুধু ভগতৰ নেতৃত্বত দেশখনে 'লাৰ্কা আন্দোলন'ৰ সাক্ষী হয়। ১৮৫৫ চনত স্বাধীনতাৰ শিখা 'সিন্ধু কানহু বিপ্লৱ'ৰ ৰূপত জ্বলি উঠে। একেদৰে, ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাই লাখ লাখ জনজাতীয় লোকৰ মাজত বিপ্লৱৰ শিখা জ্বলাই ছিল। তেওঁ খুব কম বয়সতে গুচি গৈছিল। কিন্তু তেওঁৰ শক্তি, তেওঁৰ দেশপ্ৰেম আৰু তেওঁৰ সাহস 'তানা ভগত আন্দোলন'ৰ দৰে বিপ্লৱৰ আধাৰ হৈ পৰিছিল।
বন্ধুসকল,
দাসত্বৰ প্ৰাৰম্ভিক শতিকাৰ পৰা বিংশ শতিকাৰ লৈকে, পোনালোকে এনে কোনো সময় নেদেখিব য’ত জনজাতীয় সমাজৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৱদান নাই। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত, 'আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাম ৰাজু গাৰু'ৰ নেতৃত্বত জনজাতীয় সমাজে 'ৰামপা বিপ্লৱ'ক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। আৰু ৰাজস্থানৰ এই ভূমি তাৰ বহু আগতেই জনজাতীয় সমাজৰ দেশপ্ৰেমৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। এই ভূমিত, আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে মহাৰাণা প্ৰতাপৰ সৈতে তেওঁৰ শক্তি হিচাপে থিয় দিছিল।
বন্ধুসকল,
আমি জনজাতীয় সমাজৰ ত্যাগৰ বাবে ঋণী। আমি তেওঁলোকৰ অৱদানৰ বাবে ঋণী। এই সমাজৰ পৰা, এই প্ৰকৃতিৰ পৰা পৰিৱেশলৈকে, সংস্কৃতিৰ পৰা পৰম্পৰালৈকে, ভাৰতৰ চৰিত্ৰ সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। আজি সময় হৈছে দেশৰ বাবে এই ঋণৰ বাবে জনজাতীয় সমাজক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ, এই অৱদানৰ বাবে আৰু তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনোৱাৰ। এই আত্মাই যোৱা ৮ বছৰ ধৰি আমাৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তি প্ৰদান কৰি আহিছে। আজিৰ পৰা কেইদিনমানৰ ভিতৰতে, ১৫ নৱেম্বৰত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীত দেশখনে 'জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস' উদযাপন কৰিব। জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ প্ৰতি সমৰ্পিত বিশেষ সংগ্ৰহালয়সমূহ আজি সমগ্ৰ দেশতে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যাতে জনজাতীয় সমাজৰ অতীত আৰু ইতিহাস জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যোৱা যায়। আমাৰ প্ৰজন্মই যি বিশাল উত্তৰাধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল সেয়া এতিয়া তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা, তেওঁলোকৰ চিন্তা ধাৰণ আৰু তেওঁলোকৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ অংশ হ'ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
দেশত জনজাতীয় সমাজৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু ভূমিকা ইমান ডাঙৰ যে আমি ইয়াৰ বাবে নিষ্ঠাৰে কাম কৰিব লাগিব। ৰাজস্থান আৰু গুজৰাটৰ পৰা উত্তৰ-পূব আৰু ওড়িশালৈকে, আজি দেশখনে এক বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ জনজাতীয় সমাজৰ সেৱাৰ বাবে স্পষ্ট নীতিৰে কাম কৰি আছে। 'বনবন্ধু কল্যাণ যোজনা'ৰ জৰিয়তে আজি জনজাতীয় লোকসকলক পানী, বিদ্যুৎ, শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। আজি দেশত বনাঞ্চলো বৃদ্ধি পাইছে, বন সম্পদো সুৰক্ষিত কৰা হৈছে, আৰু একে সময়তে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহো ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। পৰম্পৰাগত দক্ষতাৰ লগতে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে আধুনিক শিক্ষাৰ সুযোগ লাভ কৰে তাৰ বাবে 'একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয়' মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াত এই কাৰ্যসূচীৰ পিছত, মই জাম্বুঘোদালৈ গৈ আছোঁ য'ত মই গোবিন্দ গুৰুজীৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ বিশাল প্ৰশাসনিক চৌহদ উদ্বোধন কৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি মই আপোনালোকৰ মাজলৈ অহাৰ সময়ত মোৰ আন এটা কথা ক'বলৈ মন গৈছে। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে, যোৱা সন্ধিয়া, মই আহমেদাবাদৰ পৰা উদয়পুৰ ব্ৰডগজ লাইনলৈ চলি থকা এখন ৰেলৰ ফ্লেগ অফ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এই ৩০০ কিলোমিটাৰ দীঘল ৰেলপথটো ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰ কৰাটো আমাৰ ৰাজস্থানৰ ভাই-ভনীসকলৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে, ৰাজস্থানৰ বহুতো জনজাতীয় অঞ্চল গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ'ব। এই নতুন ৰে'লপথটোৱে ৰাজস্থানৰ পৰ্যটনকো লাভান্বিত কৰিব, ই ইয়াত ঔদ্যোগিক বিকাশতো সহায় কৰিব। ই যুৱসকলৰ বাবে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া মানগড় ধামৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বিষয়েও আলোচনা হৈছে। মানগড় ধামৰ বিশাল সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে আমাৰ সকলোৰে এক তীব্ৰ আকাংক্ষা আছে। ইয়াৰ বাবে ৰাজস্থান, গুজৰাট, মধ্য প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই একেলগে কাম কৰিব লাগিব। মই ইয়াত থকা চাৰিখন ৰাজ্য আৰু চৰকাৰক এই দিশত বিতংভাৱে আলোচনা কৰিবলৈ, এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো, যাতে গোবিন্দ গুৰুজীৰ এই স্মাৰক স্থানটোৱে সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ পৰিচয় প্ৰস্তুত কৰে। মই নিশ্চিত যে মানগড় ধামৰ বিকাশে এই অঞ্চলটোক নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে এক জাগ্ৰত অনুপ্ৰেৰণাৰ স্থান কৰি তুলিব। আৰু মই এইটো আশ্বাস দিছো, কিয়নো আমি বহু দিন ধৰি আলোচনা কৰি আছো। যিমান সোনকালে পাৰি আমি সিমান অধিক ক্ষেত্ৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিম, তাৰ পিছত একেলগে আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ নেতৃত্বত, আমি ইয়াক আৰু অধিক বিকাশ কৰিম। ইয়াক ৰাষ্ট্ৰীয় স্মাৰক বুলি ক'ব পাৰি, কোনোবাই ইয়াক সংকলিত প্ৰণালী বুলি ক'ব পাৰেভাৰত চৰকাৰ আৰু এই চাৰিখন ৰাজ্যৰ জনজাতীয় সমাজৰ মাজত পোনপটীয়া সম্পৰ্ক আছে। এই চাৰিখন ৰাজ্য আৰু ভাৰত চৰকাৰে একেলগে ইয়াক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব, সেই দিশত ভাৰত চৰকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো। মই গোবিন্দ গুৰুৰ চৰণত নমস্কাৰ জনাইছো, তেওঁৰ কণ্ঠৰ পৰা পোৱা অনুপ্ৰেৰণাৰে, আমি সকলোৱে জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈ ওলাই আহোঁ, এয়া আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি মোৰ প্ৰাৰ্থনা।
অশেষ ধন্যবাদ!