President's Secretariat
President of India in Tripura; Inaugurates/Lays foundation stones for various projects for strengthening the connectivity, education sector
Judicial Academy and Law University among the projects
Development of the North Eastern Region in getting new impetus with various new projects of Highway, Railway, Airway and Waterway: President Murmu
12 OCT 2022 6:17PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, inaugurated Tripura State Judicial Academy and laid the foundation stone for Tripura National Law University at Narsingarh, Agartala today (October 12, 2022).
In another function, the President virtually inaugurated an MLA Hostel at Capital Complex, Agartala and laid foundation stones for Maharaja Birendra Kishore Manikya Museum & Cultural Centre; IIIT-Agartala; and various projects of Government of Tripura related to roads, schools and hostels for students from Rabindra Satabarshiki Bhawan, Agartala.
Addressing the gathering at Rabindra Satabarshiki Bhawan, the President said that projects inaugurated today will not only strengthen the connectivity, education, judiciary and legislature in Tripura, but also boost the rich culture of the state.
The President said that she was very happy to lay the foundation stone of National Law University, Tripura. She said that over the past three decades, NLUs have played a significant role in the field of law education. Today with the growth of the economy, the legal profession has also expanded in many dimensions. She expressed hope that NLU Tripura will emerge as a major centre of legal education, not only in the Northeast, but across the country.
The President said that the youth of India have made a unique identity in the field of Information Technology, all over the world. She was confident that the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Agartala will set new benchmarks in the field of Information Technology.
The President said that a holistic education system is essential for the development of the nation and progress of our youth. Along with higher education, we should give more emphasis on primary education. She was happy to note that the Ministry of Development of North Eastern Region, in association with the State Government of Tripura, has launched 'Vidya-Jyoti Mission 100' under which 100 existing higher secondary schools will be converted into quality education institutions with state-of-the-art facilities.
The President said that there is immense potential for development in the North-Eastern Region. Today, development of the Region is getting a new impetus with various new projects of highways, railways, airways and waterways.
The President said that India has become the 5th largest economy in the world. The North Eastern Region, including Tripura, will play an important role in making India a five trillion dollar economy by 2025. She expressed confidence that the aspirations, innovation and entrepreneurship of the talented and hardworking people, especially the youth of Tripura, will play an important role in achieving this goal.
Please Click here to see the President's Speech in Hindi

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ত্রিপুরাগী খোঙচৎতা লৈরিবা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা; লম্বী-থোঙ অমসুং লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবকশিং চাউখৎনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে/উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রোজেকশিংগী মনুংদা জুদিসিএল একাদেমী অমসুং লো য়ুনিভর্সিতি য়াওরি
হায়ৱেজ, রেলৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং ৱাতরৱেজগী অনৌবা প্রোজেকশিংগা লোয়ন্না অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎপা অনৌবা থাক অমা য়ৌরে: রাস্ত্রপতি মুর্মু
12 OCT 2022 6:17PM by PIB Imphal
ঙসি ওক্তোবর ১২, ২০২২দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা অগরতালাগী নরসিংহগরদা ত্রিপুরা স্তেৎ জুদিসিএল একাদেমী শঙ্গাখ্রে অমসুং ত্রিপুরা নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতিগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
অতোপ্পা থৌরম অমদা, রাস্ত্রপতিনা ভর্চুএল ওইনা অগরতালাগী কেপিতেল কমপ্লেক্সতা এম.এল.এ হোস্তেল অমশু শঙ্গাখি অমসুং অগরতালাগী রবিন্দ্র সাতাবরসিকি ভাবন্দগী মহারাজা বিরেন্দ্র কিসোর মনিক্যা মিউজম এন্দ কলচরেল সেন্তর অমসুং আই.আই.আই.তি-অগরতালা অমসুং লম্বীশিং, স্কুলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল য়াওনা ত্রিপুরা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
রবিন্দ্র সাতাবরসিকি ভাবন্দা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেকশিং অসিনা ত্রিপুরাদা লম্বী-থোঙ, লাইরিক-লাইশু তম্বা, জুদিসিএরি অমসুং লেজিসলেচর চাউখৎহনবা খক নত্তনা রাজ্য অসিগী ইনাকখুল্লবা কলচরশু চাউখৎহনগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতি, ত্রিপুরাগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা মহাক হরাওই। হৌখিবা চহি ৩০ হেন্না লো তম্বগী লমদা নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতিশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাক্লি। ঙসি শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদা লোয়ন্না লিগেলগী শীনফম অসি মাইকৈ কয়াদা পাকথোক-চাউথোরক্লে। নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতি, ত্রিপুরানা অৱাং-নোংপোক খক্তগী নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা লিগেল ইজুকেসনগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী লমদা মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী নহারোলশিংনা অখন্নবা মশক অমা তাক্লে। ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি, ত্রিপুরাগী কেম্পস অসিনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী লমদা অনৌবা মশক অমা তাক্লগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি লৈবাক চাউখৎনবা অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিং চাউখৎনবা অফবা লাইরিক-লাইশু তম্বীবগী থবক অমা লৈহনবা তঙাইফদে। অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগা লোয়ন্না প্রাইমারিগী ইজুকেসনশু ঐখোয়না অহেনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। দোনর মিনিস্ত্রিনা ত্রিপুরা সরকারগা লোয়ন্না ‘বিদ্যা-জয়তি মিসন ১০০’ হৌদোক্তুনা হৌজিক লৈরিবা হায়র সেকেন্দরি স্কুল ১০০ অফবা স্কুলশিং ওইহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা হরাওই।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎহন্নবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি। ঙসিদি, হায়ৱেজ, রেলৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং ৱাতরৱেজগী অনৌবা প্রোজেকশিংগা লোয়ন্না অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎপা অনৌবা থাক অমা য়ৌরে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ভারত মালেমদা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ভারতকী দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫গী ইকোনোমি অমা লৈহনবদা ত্রিপুরা য়াওনা অৱাং-নোংপোক লমদম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিগী পান্দম অসি ফংবদা, লৌশিং লৈবা অমসুং থবক শুবা নোম্বা কনবা ত্রিপুরাগী নহারোলশিংগী অনৌবা থবক অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু ওক্তোবর ১২-১৪, ২০২২দা ত্রিপুরা অমসুং অসামদা চৎকনি।
ওক্তোবর ১২, ২০২২দা রাস্ত্রপতিনা ত্রিপুরা স্তেৎ জুদিসিএল একাদেমী শঙ্গাগনি অমসুং অগরতালাগী নরসিংগরদা ত্রিপুরা নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতিগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুমিৎ অসিদা মহাক্না ভর্চুএল ওইনা অগরতালাগী কেপিতেল কমপ্লেক্সতা এম.এল.এ হোস্তেল অমশু শঙ্গাগনি অমসুং লম্বীশিং, স্কুলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল য়াওনা ত্রিপুরা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি। অগরতালা মহারাজা বিরেন্দ্র কিসোর মনিক্যা মিউজম এন্দ কলচরেল সেন্তর অমসুং আই.আই.আই.তি-অগরতালা রবিন্দ্র সাতা বারসিকি ভাবন, অগরতালাদগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুমিদাংৱাইরমদা, অগরতালাগী তাউন হোলদা ত্রিপুরাগী রাজ্যপালনা শীনবা তরাম্না ওকপগী থৌরম অমদা রাস্ত্রপতি শরুক য়াগনি।
ওক্তোবর ১৩, ২০২২দা, রাস্ত্রপতিনা অগরতালা রেলৱেজ স্তেসন্দগী গুৱাহাতি-কোলকাতা-গুৱাহাতি ত্রেন অগরতালা ফাওবা য়ৌবা অমসুং অগরতালা-জিরিবাম-অগরতালা জন সতাব্দি এক্সপ্রেস মনিপুরগী খোঙশাং ফাওবা য়ৌবা লমথাগনি।
নুমিৎ অদুমক্তদা, আই.আই.তি গুৱাহাতিদা রাস্ত্রপতিনা ভর্চুএল ওইনা ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি অমসুং অসাম সরকারগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি/উরেপ-উয়ুং তমগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা সুপরকম্পুতর পারম কামরুপা অমসুং অৱাংবা থাক্কী মাইক্রোৱেব কম্পোনেন্তশিংগী দিজাইন অমসুং দিবলপমেন্তগী মফম; ধুব্রিদা মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল;দিব্রুগর(অসাম) অমসুং জবালপুর(মধ্য প্রদেস)তা ওফ নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ভাইরোলোজিগী জোনেল ইন্সতিতুৎশিং য়াওরি। নুমিদাংৱাইরমদা, গুৱাহাতিগী অসাম এদমিনিস্ত্রেতিপ স্তাপ কোলেজদা পাংথোক্কদবা নাৎকী থৌরমগা লোয়ন্না ওকপগী থৌরম অমদা রাস্ত্রপতি শরুক য়াগনি।
ওক্তোবর ১৪, ২০২২দা রাস্ত্রপতিনা অসাম সরকার অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রি, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মিনিস্ত্রি অমসুং রেলৱেজ মিনিস্ত্রিগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি/উরেপ-উয়ুং তমগনি। শঙ্গাগদৌরিবা প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং য়াওরবা মোদেল অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং; মিসন সৌবগ্যা; সিলচরগী মোইনাবন্দদা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেৎকী রেল-ফেদ পেত্রোলিয়ম স্তোরেজ দিপো; হায়ৱে প্রোজেক অনি; অসামগী চা থাফমশিংদা মোদেল সেকেন্দরি স্কুল ১০০ উরেপ-উয়ুং তম্বা; গুৱাহাতিগী অগতোরিদা হায়ৱে প্রোজেক অনি অমসুং কার্গো-কম-কোচিং তর্মিনেল অমসুং গুৱাহাতিদগী লুমদিং-সোখুবি(নাগালেন্দ) অমসুং মন্দিপাথর(মেঘলয়) য়ৌবা ত্রেন অমা লমথাবা য়াওরি।