Election Commission
Schedule for Bye-election in Assembly Constituencies of Maharashtra, Bihar, Haryana, Telangana, Uttar Pradesh and Odisha– reg.
03 OCT 2022 2:58PM by PIB Delhi
The Commission has decided to hold the bye-election to fill vacancies in the following Assembly Constituencies of Maharashtra, Bihar, Haryana, Telangana, Uttar Pradesh and Odisha: -
Sl. No.
Name of State
Assembly Constituency No. & Name
1.
Maharashtra
166-Andheri East
1.
Bihar
178-Mokama
1.
Bihar
101-Gopalganj
1.
Haryana
47-Adampur
1.
Telangana
93-Munugode
1.
Uttar Pradesh
139-Gola Gokrannath
1.
Odisha
46-Dhamnagar(SC)
Schedule for the bye election is as follows:
Schedule for Bye-election for Assembly Constituencies
Poll Events
Schedule
Date of Issue of Gazette Notification
7th October, 2022
(Friday)
Last Date of Nominations
14th October, 2022
(Friday)
Date for Scrutiny of Nominations
15th October, 2022
(Saturday)
Last Date for Withdrawal of candidatures
17th October, 2022
(Monday)
Date of Poll
3rd November, 2022
(Thursday)
Date of Counting
6th November, 2022
(Sunday)
Date before which election shall be completed
8th November, 2022
(Tuesday)
1. ELECTORAL ROLLS
The Electoral Rolls for the aforesaid Assembly Constituencies w.r.t 01.01.2022 will be used for these elections.
1. ELECTRONIC VOTING MACHINES(EVMs) & VVPATs
The Commission has decided to use EVMs and VVPATs in the bye-elections in all the polling stations. Adequate numbers of EVMs and VVPATs have been made available and all steps have been taken to ensure that the polls are conducted smoothly with the help of these machines.
1. IDENTIFICATION OF VOTERS
Electoral Photo Identity Card (EPIC) shall be the main document of identification of a voter. However, any of the below mentioned identification documents can also be shown at the polling station:
1. Aadhar Card,
2. MNREGA Job Card,
3. Passbooks with photograph issued by Bank/Post Office,
4. Health Insurance Smart Card issued under the scheme of Ministry of Labour,
5. Driving License,
6. PAN Card,
7. Smart Card issued by RGI under NPR,
8. Indian Passport,
9. Pension document with photograph,
10. Service Identity Cards with photograph issued to employees by Central/State Govt./PSUs/Public Limited Companies, and
11. Official identity cards issued to MPs/MLAs/MLCs.
12. Unique Disability ID (UDID) Card, M/o Social Justice & Empowerment, Government of India
1. MODEL CODE OF CONDUCT
The Model Code of Conduct shall come into force with immediate effect in the district(s) in which the whole or any part of the Parliamentary / Assembly constituency going for election is included, subject to partial modification as issued vide Commission’s instruction No. 437/6/1NST/2016-CCS, dated 29thJune, 2017 (available on the commission's website).
1. INFORMATION REGARDING CRIMINAL ANTECEDENTS
Candidates with criminal antecedents are required to publish information in this regard in newspapers and through Television channels on three occasions during the campaign period. A political party that sets up candidates with criminal antecedents is also required to publish information about criminal background of its candidates, both on its website and also in newspapers and Television channels on three occasions.
Commission vide its letter No. 3/4/2019/SDR/Vol. IV dated 16th September, 2020 has directed that the period specified will be decided with three blocks in the following manner, so that electors have sufficient time to know about the background of such candidates:
1. Within first 4 days of withdrawal.
2. Between next 5th- 8thdays.
3. From 9th day till the last day of campaign (the second day prior to date of poll)
(Illustration: If the last date for withdrawal is 10th of the month and poll is on 24th of the Month, the first block for publishing of declaration shall be done between 11th and 14th of the Month, second and third blocks shall be between 15th and 18th and 19th and 22nd of that Month, respectively.)
This requirement is in pursuance of the judgment of the Hon’ble Supreme Court in Writ Petition(C) No. 784 of 2015 (Lok Prahari Vs. Union of India & Others) and Writ Petition(Civil) No. 536 of 2011 (Public Interest Foundation & Ors. Vs. Union of India & Anr.).
This information will also be available on an App titled, ‘know your candidates’.
1. COVID RELATED ARRANGEMENT DURING BYE-ELECTION-
In view of overall improvement in the situation of COVID country wide and in view of withdrawal of restrictive measure under D M Act by NDMA/SDMA, it has been decided to follow the advisories issued by Ministry of Health and Family Welfare Government of India from time to time. During the process of bye election, there should be continued focus on the five-fold strategy, i.e. Test-Track-Treat-Vaccination and adherence to COVID Appropriate Behaviour. The District machinery should effectively monitor COVID situation and enforce the norms of COVID Appropriate Behaviour by prescribing requisite legal/administrative norms.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଓଡ଼ିଶାର ଧାମନଗର ସମେତ ୬ ରାଜ୍ୟର ୭ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ହେବ ଉପନିର୍ବାଚନ
ଆସନ୍ତା ୩ ନଭେମ୍ବରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ମତଦାନ; ୬ ନଭେମ୍ବରରେ ଭୋଟ୍‌ ଗଣତି
03 OCT 2022 2:58PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାର ଧାମନଗର ସମେତ ୬ ରାଜ୍ୟର ୭ ବିଧାନସଭା ବିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଉପନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା ନଭେମ୍ବର ୩ ତାରିଖରେ ବିଧାନସଭା ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୪୬-ଧାମନଗର (ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ) ବ୍ୟତୀତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନ୍ଧେରୀ ଇଷ୍ଟ, ବିହାରର ମୋକାମା ଓ ଗୋପାଳଗଞ୍ଜ, ହରିୟାଣାର ଆଦମପୁର, ତେଲଙ୍ଗାନାର ମୁନୁଗୋଡେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋଲା ଗୋରଖନାଥ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଉପ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ଉପନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଜନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ୭ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ (ଶୁକ୍ରବାର) ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି ହେବ । ନାମାଙ୍କନ ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ ୧୪ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ (ଶୁକ୍ରବାର) ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ୧୫ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ (ଶନିବାର) ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ । ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ ୧୭ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ (ସୋମବାର)କୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ଆସନ୍ତା ୩ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୨ (ଗୁରୁବାର) ମତଦାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ୬ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୨ (ରବିବାର) ଭୋଟ୍‌ ଗଣତି କରାଯାଇ ଫଳାଫଳ ଘୋଷଣା ହେବ । ୮ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୨ (ମଙ୍ଗଳବାର) ସୁଦ୍ଧା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ମତଦାତା ସୂଚୀ
ଉପରୋକ୍ତ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପନିର୍ବାଚନ ଲାଗି ୦୧.୦୧.୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରକାଶିତ ମତଦାତା ସୂଚୀ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଭୋଟିଂ
ଉପନିର୍ବାଚନରେ ସମସ୍ତ ମତଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇଭିଏମ ଏବଂ ଭିଭିପ୍ୟାଟର ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ମତଦାନ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାରେ ଇଭିଏମ ଏବଂ ଭିଭିପ୍ୟାଟ୍‌ ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏସବୁ ମେସିନ ସହାୟତାରେ ମତଦାନ ସୂଚାରୁ ରୂପେ ସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ମତଦାତାମାନଙ୍କ ପରିଚୟ
ଭୋଟର ଫଟୋ ପରିଚୟ ପତ୍ର (ଇପିଆଇଟି) ମତଦାତା ବା ଭୋଟରଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ପରିଚୟପତ୍ର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ । ତେବେ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯେକୌଣସି ପରିଚୟପତ୍ରକୁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ଆଧାର କାର୍ଡ
ମନରେଗା ରୋଜଗାର କାର୍ଡ
ବ୍ୟାଙ୍କ/ଡାକ ଘର ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଫଟୋ ପାସବୁକ
ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଜାରି ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ସ୍ମାର୍ଟ କାର୍ଡ,
ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ
ପ୍ୟାନ କାର୍ଡ,
ଏନପିଆର ଅଧୀନରେ ଆରଜିଓ ଦ୍ବାରା ଜାରି ସ୍ମାର୍ଟ କାର୍ଡ,
ଭାରତୀୟ ପାସପୋର୍ଟ,
ଫଟୋ ସହିତ ପେନସନ ଦସ୍ତାବିଜ,
କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ ସରକାର/ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗ/ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଲିମିଟେଡ କମ୍ପାନୀ ପକ୍ଷରୁ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଫଟୋଯୁକ୍ତ ସେବା ପରିଚୟପତ୍ର ଏବଂ
ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଏମଏଲସି ମାନଙ୍କୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ସରକାରୀ ପରିଚୟପତ୍ର
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ବିଶିଷ୍ଟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା ଆଇଟି (ୟୁଡିଆଇଡି) କାର୍ଡ
ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ସଂହିତା
ଆୟୋଗଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ସଂଖ୍ୟା ୪୩୭/ ୬/୧ ଏନଏସଟି/୨୦୧୬-ସିସିଏସ ତାରିଖ ୨୯ ଜୁନ, ୨୦୧୭ ଅଧୀନରେ ଜାରି ଆଂଶିକ ସଂଶୋଧନ (ଆୟୋଗଙ୍କ ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ସଂହିତା ସେହି ଜିଲ୍ଲାରେ ତତ୍କାଳ ପ୍ରଭାବରେ ଲାଗୁ ହେବ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଉପନିର୍ବାଚନ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କିମ୍ବା ଆଂଶିକ ଭାବେ ରହିଛି ।
ବିଗତ ଅପରାଧିକ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା
ଅପରାଧିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପ୍ରଚାର ଅବଧି ସମୟରେ ତିନି ଥର ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଏବଂ ଟେଲିଭିଜନ ଚାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରକାଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅପରାଧିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନରେ ଛିଡ଼ା କରୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଅପରାଧିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ନିଜର ୱେବାସାଇଟ, ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଏବଂ ଟିଭି ଚାନେଲରେ ତିନି ଥର ଲେଖାଏଁ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଆୟୋଗ ନିଜର ପତ୍ର ସଂଖ୍ୟା 3/4/2019/SDR/Vol. IV ତାରିଖ ୧୬ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୦ରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତିନି ଥରର ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅବଧିକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦ୍ଧତିରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ, ଯାହାଫଳରେ ମତଦାତାଙ୍କ ପାଖରେ ଏଭଳି ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ଲାଗି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମୟ ରହିଥିବ :
ପ୍ରାର୍ଥିପତ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ପୂର୍ବର ୪ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଞ୍ଚମ –ଅଷ୍ଟମ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ
ନବମ ଦିନ ଠାରୁ ପ୍ରଚାରର ଅନ୍ତିମ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ (ମତଦାନ ତାରିଖର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)
(ଉଦାହରଣ : ଯଦି ପ୍ରାର୍ଥିପତ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ତାରିଖ ୧୦ ତାରିଖ ଏବଂ ମତଦାନ ମାସର ୨୪ ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ତା’ହେଲେ ଘୋଷଣାର ପ୍ରକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସମୟ ଅବଧି ହେଉଛି ମାସର ୧୧ ଏବଂ ୧୪ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ହେବ, ଦ୍ବିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସମୟ ଅବଧି ଯଥାକ୍ରମେ : ୧୫ରୁ ୧୮ତମ ଏବଂ ୧୯ରୁ ୨୨ତମ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ହେବ)
ଏହି ନିୟମ ୨୦୧୫ ରିଟ୍‌ ପିଟିସନ (ସି) ସଂଖ୍ୟା ୭୮୬ (ଲୋକ ପ୍ରହରୀ ବନାମ ଭାରତ ସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ) ଏବଂ ୨୦୧୧ର ରିଟ ପିଟିସନ (ସିଭିଲ) ସଂଖ୍ୟା ୫୩୬ (ପବ୍ଲିକ ଇଣ୍ଟ୍ରେଷ୍ଟ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବନାମ ଭାରତ ସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟ)ରେ ମାନନୀୟ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ରାୟ ଅନୁରୂପ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ସୂଚନା ‘ନିଜ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଜାଣନ୍ତୁ’ ଶୀର୍ଷ ଆପ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଉପନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ କୋଭିଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାରକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏବଂ ଏନଡିଏମଏ/ଏସଡିଏମଏ ପକ୍ଷରୁ ଡିଏମ ଆଇନ ଅଧୀନରେ କଟକଣା ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶକୁ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଉପନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ, ପଞ୍ଚସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ଅର୍ଥାତ୍‌ ଟେଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ-ଟ୍ରିଟ-ଟିକାକରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଅନୁପାଳନ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ଆଇନ/ପ୍ରଶାସନିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଦ୍ବାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଲାଗୁ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।