Ministry of Communications
Prime Minister to launch 5G Services in India at 6th India Mobile Congress 2022
30 SEP 2022 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi will launch 5G Services in India on October 01, 2022 and also inaugurate the 6th Edition of India Mobile Congress 2022 (IMC-2022) to be held from October 1-4, 2022, at Pragati Maidan, New Delhi.
The launch of 5G services follows years of intense preparation. Recently, 5G spectrum auctions were conducted successfully and 51,236 MHz was allocated to Telecom Service Providers with a gross revenue of Rs. 1,50,173 Crores. The auction aggregated the demand for a robust 5G ecosystem that can cater to its use cases involving IoT, M2M, AI, Edge Computing, Robotics etc.
5G can unleash new economic opportunities and societal benefits giving it the potential for being a transformational force for Indian society. It will help the country leapfrog the traditional barriers to development, spur innovations by startups and business enterprises as well as advance the ‘Digital India’ vision. The cumulative economic impact of 5G on India is expected to reach $450 Billion by 2035.
DoT has amended Right of Way (RoW) Rules 2016 in August 2022, wherein the charges for RoW permissions have been made reasonable and a ceiling for RoW charges for installation of 5G small cells and optical fibre cable on street furniture has been fixed.
DoT has set up a 5G Testbed with help of IITs, IISc Bengaluru and SAMEER to develop technology in 2018. A 5G Hackathon was commenced in 2020, to trigger ideation and prototyping of use-cases by startups and has led to spurring innovative products. An inter-ministerial committee on 5G use-cases has been functioning since 2021 in coordination with 12 Central Ministries, enabling setting up of 5G use-case labs. Consultations with Industry have been held enabling the 5G ecosystem to make 5G handsets available. A roundtable was held in Mumbai with Investors, Bankers and Industry on 5G Business opportunities and to identify key interventions by the Government.
C-DOT has developed an indigenous 5G Non-Stand Alone (NSA) core. C-DOT is also developing 5G Radio Access Network (RAN) in collaboration with local industry and start-ups. C-DOT has already tested its 4G Core in collaboration with TCS and Tejas Networks successfully.
All these will help in answering the Prime Minister’s clarion call on “Jai Anusandhan”. All these efforts are game-changers for India’s manufacturing and Telecom ecosystem leading to domestic 5G enterprise carrier grade stacks as well as innovative impactful 5G use-cases.
The 5G to be launched by the Prime Minister in select cities will progressively cover the entire country over the next couple of years.
The theme of the IMC-2022, the leading digital event in Asia is ‘Encapsulate, Engage and Experience a New Digital Universe’ and has the main objective of promoting new technologies, particularly the indigenous ones and letting Citizens experience the usages and applications of 5G. The other objectives are promoting local manufacturing, fostering international regional cooperation, inspiring inclusive & sustainable development, promoting entrepreneurship and innovation, driving foreign and local investments, amongst others. It is expected to attract over 5,000 CXOs and Delegates, 250+ Exhibitors, 100+ Start-ups, 300+ Speakers, with an expected footfall of 70,000+ participants and visitors.
State IT Secretaries have also been invited to the IMC-2022 and a roundtable conference with State IT Ministers is also planned during the IMC-2022 to discuss with them about the role of States and UTs in the rollout of 5G, business opportunities, need for skill development and for interaction with potential start-ups and investors.
To know more about the event, as well as to register for the same, one can visit:
www.indiamobilecongress.com/.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ৬শুবা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস ২০২২দা ভারত্তা ফাইব-জি সর্বিস হৌদোক্কনি
30 SEP 2022 12:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ১, ২০২২দা ভারত্তা ফাইব-জি সর্বিস হৌদোক্কনি অমসুং নিউ দিল্লিগী প্রগতি মাইদান্দা ওক্তোবর ১-৪, ২০২২ ফাওবা পাংথোক্কদবা ৬শুবা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস ২০২২(আই এম সি-২০২২)শু হাংদোক্কনি।
চহি কয়া য়াম্না কন্না থৌরাং তৌরক্লবা মতুংদা ফাইব-জি সর্বিস অসি হৌদোক্কদবনি। হন্দক মাইপাক্না ফাইব-জি স্পেকত্রম নিলাম লাউখ্রে অমসুং তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা মেগাহর্জ ৫১,২৩৬ পীখ্রে অমসুং মসিদগী লুপা কোতি ১,৫০,১৭৩গী শেনফম ফংখি। নিলাম লাউবা অদুদা অফবা ফাইব-জিগী থবকশিং ফংহনখ্রে অমসুং মসিনা আই.ও.তি,এম ২ এম, কম্পুতিং অমসুং রোবোতিক্সকী থবকশিং শীজিন্নবা য়ারগনি।
ফাইব-জিনা অনৌবা শেন-থুমগী খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লগনি অমসুং মসিনা খুন্নাইগী ওইনা কান্নবা কয়া পীদুনা ভারতকী খুন্নাইগীদমক অওনবা পুরক্নবা শাফু অমা ওইরগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা পীরিবশিং লৌথোকপা ঙমহল্লগনি, স্তার্দঅপশিংনা অনৌবা কয়া পুথোক্লগনি অমসুং ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’গী পান্দম ফংহনবা ঙম্লগনি। ভারত্তা ফাইব-জিনা পীগদবা শেন-থুমগী কান্নবা অসি ২০৩৫ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ৪৫০ য়ৌগনি হায়না পানরি।
অগস্ত ২০২২দা তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা রাইত ওফ ৱে(আর ও দব্লিউ) রুলস ২০১৬ শেমদোকখ্রে অমসুং রাইত ওফ ৱে পর্মিসনশিংগী চার্জশিং মরম চানা লৌরে অমসুং ফাইব-জি স্মোল সেলশিং থম্নবা অমসুং ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল তিংনবগী রাইত ওফ ৱে চার্জশিং চপ চানা লেপ্লে।
তেক্নোলোজি শেমগৎনবা ২০১৮দা তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা আই.আই.তিশিং, আই.আই.এস.সি বেঙ্গালুরু অমসুং সামিরগা লোয়ন্না ফাইব-জি তেস্তবেদ অমা লিংখৎখি। স্তার্দঅপশিংনা অনৌবা থবকশিং অমসুং প্রোতোতাইপ পুথোক্নবা ২০২০দগী ফাইব-জি হেক্কাথোন অমা হৌদোকখি অমসুং মদুনা অনৌবা পোৎথোক কয়া পুথোরকখি। ফাইব-জি য়ুজ-কেস লেবশিং লিংখৎপা ঙম্নবা, কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্ত্রি ১২গা লোয়ন্না ২০২১দগী ফাইব-জি য়ুজ-কেসকী মতাংদা ইন্তর-মিনিস্তরিয়েল কম্মিতি অমা লিংখৎখি। ফাইব-জিনা শেন তানবদা পীগদবা খুদোংচাবশিং অমসুং সরকারনা পায়খৎকদবা মরুওইবা থবকশিং খঙদোক্নবা ইনভেস্তরশিং, বেঙ্করশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিনা শরুক য়াদুনা মীফম অমা মুম্বাইদা পাংথোকখ্রে।
সি-দোতনা লৈবাক অসিদা মশানা শাজবা ফাইব-জি নন-স্তেন্দ এলোন(এন এস এ)কোর পুথোক্লে। মফম অসিগী ইন্দস্ত্রি অমসুং স্তার্দ-অপশিংগা লোয়ন্না সি-দোতনা ফাইব-জি রেদিও এসেস নেতৱার্ক(রান)শু শেমগৎলে। তি.সি.এস অমসুং তাজাস নেতৱার্কসকা লোয়ন্না সি-দোতনা মসিগী ফোর-জি কোর মাইপাক্না চাংয়েং তৌখ্রে।
পায়খৎখ্রবা থবকশিং অদুনা প্রধান মন্ত্রীগী “জয় অনুসন্ধান”গী পাউখুম পীবদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ভারতকী মেনুফেকচর অমসুং তেলিকোমগী থবকশিংদা অচৌবা অওনবশিং ওইদুনা লৈবাক অসিগী ফাইব-জিগী থবকশিং ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং ফাইব-জি য়ুজ কেসশিংদা অনৌবা কান্নবা কয়া ফংহল্লগনি।
অখন্নবা সহর খরদা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোক্কদৌরিবা ফাইব-জি অসি চহি খরগী মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা কোনশিনগনি।
এসিয়াদা মাংজিল থাবা দিজিতেলগী থৌরম অমা ওইরিবা আই.এম.সি-২০২২ গী পান্দমদি “ইনকেপসুলেত, এঙ্গেজ এন্দ এক্সপেরিয়েন্স এ নিউ দিজিতেল য়ুনিভর্স” হায়বনি অমসুং থৌরম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি অনৌবা তেক্নোলোজিশিং য়োকখৎপা, লৈবাক অসিদা শেমগৎজবা তেক্নোলোজিশিং পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মীয়াম ফাইব-জি শীজিন্নহনবা অসিনি। অতোপ্পা পান্দমশিংগী মনুংদা লৈবাক অসিদা পোৎ-চৈ শাবা য়োকখৎপা, মালেমগী লৈবাকশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা, তুংকোইনা চৎনহৌগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ অমসুং অনৌবা পুথোকপা পুক্নিং থৌগৎপা, মপান লৈবাকশিংদগী অমসুং লৈবাক মনুংদগী শেন থাদবা হেনগৎহনা য়াওরি। মীফম অসিদা সি.এক্স.ও অমসুং মীহুৎ ৫,০০০ হেন্না, একজিবিতর ২৫০ হেন্না, স্তার্দ-অপ ১০০ হেন্না অমসুং ৱাঙাংলোয় ৩০০ হেন্না শরুক য়াগনি হায়না পানরি অমসুং শরুক য়ারিবশিং অমসুং য়েংবা লাকপশিং য়াওনা পুন্না মীওই ৭০,০০০ হেন্না তিনগনি হায়না পানরি।
আই.এম.সি-২০২২দা শরুক য়ানবা স্তেৎ আই.তি সেক্রেতরিশিং চেবাউ পীখ্রে অমসুং ফাইব-জি চৎনবা হৌহনবদা, ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং, স্কিল হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অমসুং স্তার্দ-অপশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংগা উন্নবগী মতাংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী থৌদাংগী মরমদা খন্ননবা আই.এম.সি-২০২২ মনুংদা রাজ্যশিংগী আই.তি মিনিস্তরশিংগা মীফম অমা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি।
থৌরম অদুগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল খঙনবা অমসুং মিংচন্নবা, চঙবীয়ু :
www.indiamobilecongress.com/.