Prime Minister's Office
PM inaugurates the National Conference of Environment Ministers of all States in Ekta Nagar, Gujarat
“India is a rapidly developing economy, and it is continuously strengthening its ecology as well”
“Our forest cover has increased and wetlands are also expanding rapidly”
“I urge all environment ministers to promote a circular economy as much as possible in the states”
“I think that the role of the Environment Ministry is more as a promoter of the environment rather than as a regulator”
“Forest fire fighting mechanism in every state should be technology driven and robust”
“There should be healthy competition as well as collaboration among the states to promote environment measures”
“To hinder development in India, groups of urban naxals have been showing their strength by taking crores of rupees from different global organizations and foundations”
“When the vision of the environment ministries changes, I am sure, nature will also be benefitted”
“The universities and laboratories of our states should give top priority to innovations related to environmental protection, following the mantra of Jai Anusandhan”
“The faster the environment clearance is available, the faster the development will also take place”
“Where environment clearance used to take more than 600 days 8 years ago, it takes 75 days today”
“The PM Gati Shakti National Master Plan is also a great tool for protecting the environment”
“Both the central and the state government together have to move towards a green industrial economy”
23 SEP 2022 12:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the National Conference of Environment Ministers in Ekta Nagar, Gujarat via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed one and all to Ekta Nagar and the National Conference of Environment Ministers. The Prime Minister highlighted that the conference is being held when India is setting new goals for the next 25 years. Talking about the significance, the Prime Minister said that the holistic development of Ekta Nagar is a prime example of an environmental pilgrimage when it comes to forests, water conservation, tourism and our tribal brothers and sisters.
Giving examples of the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, and LiFE movement, the Prime Minister remarked that India is not just taking huge strides in the field of renewable energy, but also guiding other nations of the world. The Prime Minister said, “Today's new India is moving ahead with new thinking, new approach.” The Prime Minister further went on to add that India is a rapidly developing economy, and it is continuously strengthening its ecology as well. “Our forest cover has increased and wetlands are also expanding rapidly”, he added.
The Prime Minister remarked that today the world is joining India because of its track record of fulfilling its commitments. “Lions, tigers, elephants, one-horned rhinos and leopards have increased in numbers over the years. New excitement has returned from the homecoming of Cheetah in Madhya Pradesh a few days ago”, the Prime Minister added.
Drawing everyone’s attention to the net zero target for the year 2070, the Prime Minister said that the focus of the country is on green growth and green jobs. He stressed the need to maintain equilibrium with nature. He also highlighted the role of the environment ministries of the states in achieving these goals. The Prime Minister said, “I urge all environment ministers to promote a circular economy as much as possible in the states.” Shri Modi supplemented his statement by mentioning that it will significantly strengthen the Solid Waste Management campaign and will free us from the clutches of single use plastic.
Continuing with the role of the environment ministries, the Prime Minister said that this role should not be seen in a restricted manner. He lamented the fact that for a long time the Environment Ministries got shaped more as a regulator. However, the Prime Minister said, “I think that the role of the Environment Ministry is more as a promoter of the environment rather than as a regulator.” He asked the states to own the measures like Vehicle Scrapping policy, and biofuel measures like ethanol blending and strengthen them on the ground. He asked for healthy competition as well as collaboration among the states to promote these measures.
Throwing light on the groundwater issues, the Prime Minister said that the states with abundant water are also facing water shortages nowadays. The Prime Minister remarked that the challenges and measures like chemical-free natural farming, Amrit Sarovar and water security, are not limited to the individual departments and the environment department will also have to consider these as an equally pressing challenge. “It is critical to work with a participative and integrated approach by the environment ministries. When the vision of the environment ministries changes, I am sure, nature will also be benefitted.”
While stressing that this work is not just limited to Information Department or the Education Department, the Prime Minister said that public awareness is another important aspect of protecting the environment. “As you all are well aware that in the National Education Policy that has been implemented in the country, a lot of emphasis has been laid on experienced-based learning”, Shri Modi added. The Prime Minister remarked that this campaign should be led by the Ministry of Environment. This will create awareness about biodiversity among the children and will also plant the seeds of protecting the environment. “Children who live in our coastal areas should also be taught how to protect the marine ecosystem. We have to make our children, and future generations sensitive toward the environment”, the Prime Minister added. The universities and laboratories of our states should give top priority to innovations related to environmental protection, following the mantra of Jai Anusandhan. The Prime Minister also underlined the adoption of technology in protecting the environment. “Study and research on the conditions of forests in the forests are equally important”, Shri Modi added.
Focussing on the alarming rate of forest fires in the western world, the Prime Minister remarked that India's share in global emissions may be negligible due to wildfire, but we have to stay alert at all times. The Prime Minister emphasised that the forest fire fighting mechanism in every state should be technology driven and robust. Shri Modi also stressed the training of our forest guards, should be given special emphasis when it comes to forest fire fighting.
Pointing out the complications involved in getting environmental clearance, the Prime Minister said that the development of modern infrastructure and efforts to improve the standard of living of the countrymen is hindered. The Prime Minister gave the example of Sardar Sarovar Dam which was initiated in 1961 by Pandit Nehru. He pointed out that it took decades to complete its construction due to the conspiracies carried out in the name of the environment. The Prime Minister also identified the role of urban naxals in hindering the development of India by taking crores of rupees from different global organizations and foundations. The Prime Minister also pointed out the conspiracies of such people due to which the World Bank had refused to give a loan to increase the height of the dam. “It took some time to thwart these conspiracies, but the people of Gujarat came out victorious. The dam was being described as a threat to the environment, and today the same dam has become synonymous with protecting the environment”, the Prime Minister added. The Prime Minister also urged everyone to stay alert from such groups of urban naxals in their respective states. The Prime Minister reiterated that more than 6000 proposals for environmental clearance and 6500 applications for forest clearance are lying with the states. “Efforts should be made by the states to clear every proper proposal soon. You can guess that due to this pendency, projects worth thousands of crores of rupees will be stuck.”, he added. The Prime Minister also emphasised the need to bring about a change in the work environment so that the pendency goes down and clearance is expedited. The Prime Minister further added that in giving environmental clearance, we also take care of the rules and give priority to the development of the people of that area. “It is a win-win situation for both the economy and ecology”, he said. “It should be our endeavour that by raising the name of the environment unnecessarily, no obstacle should be allowed to be created in the quest of Ease of Living and Ease of Doing Business. We have to remember that the faster the environment clearance is available, the faster the development will also take place.”
The Prime Minister gave the example of the Pragati Maidan Tunnel in Delhi that was dedicated to the nation a few weeks ago. “Due to this tunnel, the trouble of the people of Delhi getting stuck in the jam has reduced. Pragati Maidan Tunnel will also help in saving more than 55 lakh litres of fuel every year”, he added. This will reduce carbon emissions by about 13 thousand tonnes every year which is equivalent to more than 6 lakh trees, according to experts. “Be it flyovers, roads, expressways, or railway projects, their construction helps in reducing carbon emissions equally. At the time of clearance, we should not ignore this angle” Shri Modi said.
The Prime Minister emphasised the use of the Parivesh Portal, a single-window mode for all types of clearances related to the environment while stressing its transparency and efficacy in reducing the rush for getting approvals. “Where environment clearance used to take more than 600 days 8 years ago, it takes 75 days today”, the Prime Minister added.
The Prime Minister pointed out that the coordination in infrastructure projects has escalated while many projects have gained momentum since the implementation of PM Gati Shakti National Master Plan. The PM Gati Shakti National Master Plan is also a great tool for protecting the environment. He also stressed the need for disaster-resilient infrastructure. Shri Modi said that we have to make good use of every emerging sector of the economy while facing the challenges related to climate change. “Both the central and the state government together have to move towards a green industrial economy”, the Prime Minister added.
In concluding his address the Prime Minister said that the Ministry of Environment is not just a regulatory body but also a great medium for economic empowerment of the people and creating new means of employment. “You will find a lot to learn, see and do in Ekta Nagar. Sardar Sarovar Dam, which gives Amrit to crores of people of Gujarat, is present here itself,” he added, “Such a huge statue of Sardar Saheb inspires us to stick to the pledge of unity.”
Pointing out the learning opportunities in Kevadiya, Ekta Nagar, the Prime Minister remarked that solutions to issues like the simultaneous development of ecology and economy, strengthening of the environment and creation of new employment opportunities, bio-diversity being a medium to increase eco-tourism, and how the wealth of the forest goes up with the wealth of our tribal brothers and sisters can be addressed here.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupendra Yadav were those present on the occasion.
Background
Taking forward the spirit of cooperative federalism, Conference is being convened to create further synergy amongst the Central and State Governments in formulating better policies on issues such as Elimination of Plastic Pollution through a multi-pronged approach, State Action Plans to combat Climate Change with a focus on LiFE effectively- Lifestyle for Environment. It will also focus on increasing the forest cover with particular emphasis on restoration of degraded land and wildlife conservation.
The two day Conference being organised on the 23rd and 24th of September will have six thematic sessions with topics focusing on LiFE, Combating Climate Change (Updating State Action Plans on Climate Change for Mitigation of Emissions and Adaptation to Climate Impacts); PARIVESH (Single Window System for Integrated Green Clearances); Forestry Management; Prevention and Control of Pollution; Wildlife Management; Plastics and Waste Management.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ଏକତା ନଗର ଠାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
"ଆଜି ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ଭିତରେ ରହିଛି, ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ନିଜର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଲାଗିଛି’
"ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ଆଚ୍ଛାଦନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସୀମା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି’
‘ମୁଁ ସମସ୍ତ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ସମ୍ଭବ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ’
"ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭୂମିକା ଏକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ ଅପେକ୍ଷା ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ରୂପରେ ଅଧିକ ଅଟେ’
"ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଫରେଷ୍ଟ ବନାଗ୍ନି ପ୍ରଶମନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରଚୋଦିତ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ’
"ପରିବେଶ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସହିତ ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିବା ଜରୁରୀ’
"ଭାରତର ବିକାଶରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହରୀ ନକ୍ସଲ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସଙ୍ଗଠନ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାନଙ୍କ ଠାରୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ନେଇ ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି’
"ଯେତେବେଳେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିରେ ପରିବର୍ତନ ଘଟିବ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ ବୋଲି ମୋର
23 SEP 2022 12:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ଏକତା ନଗର ଠାରେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକତା ନଗରରେ ଆୟୋଜିତ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମ୍ମିଳନୀ ସେହି ସମୟରେ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି । ଏହାର ମହତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜଙ୍ଗଲ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯଦି କହିବା, ତେବେ ଏକତା ନଗର ସମଗ୍ର ବିକାଶ ପରିବେଶରୂପୀ ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ଅର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସୌର ରାଜିନାମା, କୋଆଲିସନ୍ ଫର୍ ଡିଜାଷ୍ଟର ରେଜିଲିଏଂଟ ଭିତିଭୂମି, ଏବଂ ଲାଇଫ୍ ଅଭିଯାନ ଗୁଡିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଗତି କରିବା ସହିତ, ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘ଆଜି ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ଅଟେ, ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ନିଜର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ଆଚ୍ଛାଦନରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସୀମା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନିଜର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ପୂରଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ କାରଣରୁ ହିଁ ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଗୀର୍ ର ସିଂହ, ବାଘ, ହାତୀ, ଏକ ଶିଙ୍ଗିଆ ଗଣ୍ଡା ଏବଂ ଚିତା ବାଘ ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଚିତା ମାନଙ୍କର ଘରକୁ ଫେରିବା ନେଇ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଫେରି ଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୭୦ ବର୍ଷରେ ନେଟ୍ ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏବେ ଦେଶର ଧ୍ୟାନ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଊପରେ ରହିଛି, ସବୁଜ ଚାକିରି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ପାଇବା ନିମନ୍ତେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, \"ମୁଁ ସମସ୍ତ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ ।ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଥିରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଥରେ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ଅଭିଯାନକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ମିଳିବ ।
ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକର ଭୂମିକାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଭୂମିକାକୁ ସୀମିତ ଊପାୟରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସେ ଏହି କଥା ଉପରେ ଅବସୋସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ନିୟାମକ ରୂପରେ ହିଁ ଅଧିକ ଦେଖା ଯାଇଛି । ତେବେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭୂମିକା ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ ହେବା ବଦଳରେ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ରୂପରେ ଅଧିକ ଅଟେ ।ସେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ଯାନବାହନ ସ୍କ୍ରାପିଂ ନୀତି, ଏବଂ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉପାୟ ଗୁଡିକ ଭଳି ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ ଇତ୍ୟାଦି ଉପାୟକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ କହିଥିଲେ । ସେ ଏହି ଉପାୟ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସହିତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଭୂଜଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଜଳର ବହୁଳତା ଥିଲା , ସେଠାରେ ଆଜି ଜଳର ଅଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାସାୟନିକ ସାରମୁକ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ଅମୃତ ସରୋବର ଏବଂ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକ ଏବଂ ଉପାୟ କେବଳ ଜଳ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ବିଭାଗର ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ, ଏହାକୁ ପରିବେଶ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପରିମାଣରେ ଆହ୍ୱାନ ରୂପେ ବୁଝିବାକୁ ହେବ । "ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସହଭାଗୀ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାମ କରିବା ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଯେତେବେଳେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତନ ହେବ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ପ୍ରକୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ ।
ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ସୂଚନା ବିଭାଗ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଜନ ସଚେତନତା ଆଉ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଯେମିତି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ଲାଗୁ କରା ଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଅନୁଭବ ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆ ଯାଇଛି ।ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଫଳରେ ପିଲା ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜୈବ ବିବିଧତା ପ୍ରତି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ବୀଜ ବପନ କରା ଯାଇ ପାରିବ । ପୟଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆମର ଉପକୂଳ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ରହୁଥିବା ପିଲା ମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ଯେ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁରକ୍ଷା କିପରି କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଆମକୁ ନିଜର ପିଲା ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ଗୁଡିକୁ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରାଇବା ଉଚିତ୍ ।ଆମର ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକ ଏବଂ ଗବେଷଣାଗାର ଗୁଡିକ ଯେତେବେଳେ ଅନୁସନ୍ଧାନର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପାଳନ କରି ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ନବସୃଜନ ଗୁଡିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଜଙ୍ଗଲରେ ବନାଗ୍ନି ଗୁଡିକର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମାନ ରୂପରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡିକରେ ଜଙ୍ଗଲରେ ନିଆଁର ଚିନ୍ତାଜନକ ହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଙ୍ଗଲ - ନିଆଁ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସର୍ଜନରେ ଭାରତର ଅଂଶ ଯଦିଓ ବହୁତ କମ୍‌, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏବେ ଠାରୁ ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଅଗ୍ନି ପ୍ରତିରୋଧୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେଉ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ହେଉ, ଏହା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମର ବନ ରକ୍ଷକ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଜଙ୍ଗଲରେ ନିଆଁ ଲିଭାଇବା କଥା ହେଉ ସେତେବେଳେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
ପରିବେଶ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖା ଦେଉଥିବା ଜଟିଳତା ଗୁଡିକ ଆଡକୁ ଇସାରା କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ବିନା, ଦେଶର ବିକାଶ, ଦେଶ ବାସୀ ମାନଙ୍କର ଜୀବନର ସ୍ତରକୁ ପରିବର୍ତନ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ଡ୍ୟାମ୍‌ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ୧୯୬୧ରେ ପଣ୍ଡିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିବେଶ ନାମରେ କରା ଯାଉଥିବା ଷଡଯନ୍ତ୍ର ଗୁଡିକ କାରଣରୁ ଏହାର ନିର୍ମାଣକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଲାଗି ଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ବିଭିନ୍ନ ବଶ୍ୱ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକ ଠାରୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ନେଇ ଭାରତର ବିକାଶରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ସହରୀ ନକ୍ସଲ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଭଳି ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଷଡଯନ୍ତ୍ର ଗୁଡିକ ଆଡକୁ ଇସାରା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ବନ୍ଧର ଉଚ୍ଚତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଋଣ ଦେବା ପାଇଁ ମନା କରି ଦେଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଏହି ଷଡଯନ୍ତ୍ର ଗୁଡିକୁ ବିଫଳ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ଲାଗିଛି, କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲେ । ବନ୍ଧକୁ ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ବିପଦ ବୋଲି କୁହା ଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ସେହି ବନ୍ଧ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହୋଇ ଯାଇଛି । "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ସହରୀ ନକ୍ସଲ ମାନଙ୍କର ଏଭଳି ଗୋଷ୍ଠୀ ଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିବେଶ ଅନୁମତି ନିମନ୍ତେ ୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଷ୍କରଣ ନିମନ୍ତେ ୬୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ନିକଟରେ ପଡି ରହିଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, \"ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସବୁ ପ୍ରକାରର ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଚେଷ୍ଟା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ ଲାଗାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ, ଏହ ବିଳମ୍ବ କାରଣରୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟର ଢାଂଚାରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ମାମଲା ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟ କମ୍ ହେଉ ଏବଂ ମଞ୍ଜୁରୀରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ଯେମିତି ଆସି ପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିବେଶ ଅନୁମତି ଦେବାରେ ଆମେ ନିୟମକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଥାଉ ଏବଂ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଉ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ଏହା ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଭୟ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବିଜୟର ସ୍ଥିତି ଅଟେ ।ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆମର ଚେଷ୍ଟା ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ , ପରିବେଶ ନାମରେ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବ୍ୟବସାୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ବାଧା ଯେପରି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଦିଆ ନଯାଏ । ଆମକୁ ଏହା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ, ଯେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବେଶ ଅନୁମତି ମିଳିବ, ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସେହି ପରିମାଣରେ ଦ୍ରୁତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଗତି ମୈଦାନ ସୁଡଙ୍ଗର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକୁ କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ କରା ଯାଇଛି । \"ଏହି ସୁଡଙ୍ଗ କାରଣରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭିଡରେ ଫସିବାର ଅସୁବିଧା କମ୍ ହୋଇଛି । ପ୍ରଗତି ମୈଦାନ ସୁଡଙ୍ଗ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୫୫ ଲକ୍ଷ ଲିଟରରୁ ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତି ବର୍ଷ କାର୍ବନ୍ ଉତ୍ସର୍ଜନରେ ପାଖାପାଖି ୧୩ ହଜାର ଟନ୍‌ର ହ୍ରାସ ଦେଖାଯିବ ଯାହା ୬ ଲକ୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ଗୁଡିକ ସହିତ ସମାନ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, \"ଫ୍ଲାଇଓଭର, ସଡକ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‌ୱେ ହେଉ କିମ୍ବା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ହେଉ, ସେଗୁଡିକର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା କାର୍ବନ ଉତ୍ସର୍ଜନକୁ କମ୍ କରିବାରେ ସମାନ ରୂପରେ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ । ପୁରୀର ଦେବା ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉପେକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବେଶ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଅନୁମତି ନିମନ୍ତେ ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ମୋଡ୍ ପରିବେଶ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିବେଶ ପୋର୍ଟାଲ୍‌, ପରିବେଶ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସବୁ ପ୍ରକାରର ମଞ୍ଜୁରୀ ନିମନ୍ତେ ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱଣ୍ଡୋ ମାଧ୍ୟମ ତିଆରି କରା ଯାଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଟେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆପ୍ରୁଭାଲ୍ ନିମନ୍ତେ ହେଉଥିବା ଧାଁଧପଡ କମ୍ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବେଶ ମଞ୍ଜୁରୀ ରେ ଯେଉଁଠାରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦିନ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା, ଏବେ ସେଥିପାଇଁ ୭୫ ଦିନ ଲାଗୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭିତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପରେ ଗତି ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପିଏମ୍ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତମ ଉପାୟ ଅଟେ । ସେ ବିପଦ - ରୋଧୀ ଭିତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକୁ ସାମନା କରି ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ରର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉଭୟଙ୍କୁ ଏକାଠି ହୋଇ ସବୁଜ ଔଦ୍ୟୋଜିକ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି ।
ନିଜର ସମ୍ବୋଧନର ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ନିୟମକ ସଂସ୍ଥା ହେବା ସହିତ, ଲୋକମାନଙ୍କର ଆର୍ôଥକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସାଧନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ବୃହତ୍ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । "ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଏକତା ନଜରରେ ଶିଖିବା, ଦେଖିବା ଏବଂ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବହୁତ କିଛି ମିଳିବ । ଗୁଜରାଟର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଅମୃତ ଦେଉଥିବା ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ବନ୍ଧ ଏଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
ଏକତା ନଗରର କେୱାଡିଆ ଶିଖିବାର ଅବସର ଗୁଡିକ ଆଡକୁ ଇସାରା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକା ସହିତ ବିକାଶ, ପରିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ପରିବେଶ - ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ରୂପରେ ଜୈବ ବିବିଧତା, ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ସମ୍ପତି ସହିତ ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ପଦର ବିକାଶ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ର ସମାଧାନ ଏଠାରୁ କରା ଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସହକାରୀ ସଂଘବାଦ ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି, ବହୁ - ମୁଖର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱାରା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣରେ ହ୍ରାସ ଆଣିବା ପାଇଁ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ଆହ୍ୱାନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ, ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଉପରେ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା, ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଉନ୍ନତ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ତାଳମେଳ ରଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଉଛି । ଏହା ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶେଷ ରୂପରେ ଅବକ୍ଷୟ ପ୍ରାପ୍ତ ଭୂମିକୁ ଉର୍ବର କରିବା ଏବଂ ବନ୍ୟଜୀବ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆ ଯିବ ।
୨୩ ଏବଂ ୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଛଅଟି ବିଷୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିବେଶନ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ଲାଇଫ୍‌, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ମୁକାବିଲା (ଊତ୍ସର୍ଜନ ପ୍ରଶମନ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଭାବ ଗୁଡ଼ିକର ଅନୁକୂଳନ ନିମନ୍ତେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ଊପରେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ଅଧୁନାତନ କରିବା) , ପରିବେଶ (ସମନ୍ୱିତ ସବୁଜ ମଞ୍ଜୁରୀ ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ୍‌) : ଜଙ୍ଗଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା: ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା , ବନ୍ୟଜୀବ ପରିଚାଳନା : ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ବିଷୟ ସାମିଲ ହେବ ।