Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi announces a new initiative - PM SHRI Schools on the occasion of Teachers’ Day
More than 14500 schools across the country to be developed as PM ScHools for Rising India
05 SEP 2022 6:59PM by PIB Delhi
On the occasion of National Teachers’ Day, the Prime Minister Shri Narendra Modi announced a new initiative - PM SHRI Schools (PM ScHools for Rising India). This will be a new centrally sponsored scheme for upgradation and development of more than 14500 Schools across the country by strengthening the selected existing schools from amongst schools managed by Central Government/ State/ UT Government/ local bodies. PM SHRI Schools will showcase all components of the National Education Policy 2020 and act as exemplar schools and also offer mentorship to other schools in their vicinity. The aim of these schools will not only be qualitative teaching, learning and cognitive development, but also creating holistic and well-rounded individuals equipped with key 21st century skills.
Pedagogy adopted in these schools will be more experiential, holistic, integrated, play/toy-based (particularly, in the foundational years) inquiry-driven, discovery-oriented, learner-centred, discussion-based, flexible and enjoyable. Focus will be on achieving proficiency in learning outcomes of every child in every grade. Assessment at all levels will be based on conceptual understanding and application of knowledge to real life situations and will be competency-based.
These schools will be equipped with modern infrastructure including labs, smart classrooms, libraries, sports equipment, art room etc. which is inclusive and accessible. These schools shall also be developed as green schools with water conservation, waste recycling, energy-efficient infrastructure and integration of organic lifestyle in curriculum.
They will provide leadership in their respective regions in providing high-quality education in an equitable, inclusive and joyful school environment that takes care of the diverse background, multilingual needs, and different academic abilities of children and makes them active participants in their own learning process as per the vision of NEP 2020.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ওজাগী নুমিৎ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা থৌরাং অমা-প্রধান মন্ত্রী শ্রী স্কুলস লাউথোক্লে
লৈবাক শীনবা থুংনা স্কুল ১৪৫০০ পি.এম স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া ওইনা শেমগৎকনি
05 SEP 2022 6:59PM by PIB Imphal
ওজাগী নুমিৎ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা থৌরাং অমা-প্রধান মন্ত্রী শ্রী স্কুলস(পি.এম স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া )লাউথোক্লে। মসি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা স্কুল ১৪০০ হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা শেন্থং পুথোকপা অনৌবা স্কিম অমনি। হৌজিক লৈরিবা কেন্দ্র সরকার/রাজ্য/য়ু.তি সরকার/লোকেল বোদিশিংগী স্কুলশিংদগী খনগৎলবা স্কুলশিংদা স্কিম অসি চৎনগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী স্কুলশিংদা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি-২০২০গী মচাক খুদিংমক থবক ওইনা পাংথোক্কনি অমসুং তমজনফম ওইবা স্কুলশিং ওইনা শেমগৎকনি অমসুং মহৈরোয়শিংগা নক্নবদা লৈবা অতোপ্পা স্কুলশিংদগী খর হেন্না তম্নবা খুদোংচাবশু পীগনি। হায়রিবা স্কুলশিং অসিনা মগুন লৈবা তাকপী-তম্বীবগী থবকশিংগী মথক্তা ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিং লৈহন্দুনা হিরম খুদিংদা মতিক চারবা মীওই অমমম ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা চৎনগদৌরিবা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবকশিং অদু চাংয়েং তৌবা, অফবা, অপুনবা, শান্নবা/শান্নপোৎতা য়ুম্ফম ওইবা(মরুওইনা অপীকপা অঙাংশিংগী), খঙনিংবা পোকহনবা, অনৌবা পুথোকপদা য়ুম্ফম ওইবা, মহৈরোয়শিং মরুওইনা লৌবা, খন্ন-নৈনবদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং হরাও-তয়াম্বা ওইগনি। ক্লাস খুদিংমক্তা অঙাং খুদিংমক হৈফম থোকপা চাং য়ৌনা হৈহন্নবা মীৎয়েং চঙগনি। ক্লাস খুদিংমক্তা চাংয়েং তৌবা অসি কন্সেপতা য়ুম্ফম ওইগনি অমসুং অশেংবা পুন্সিগী ফিবমশিংদা লৌশিং কয়া য়াম্না শীজিন্নবগে হায়বা য়েংগনি।
হায়রিবা স্কুলশিং অদুদা লেবশিং, স্মার্দ ক্লাসরুমশিং, লাইব্রেরিশিং, শান্ন-খোৎনবগী মচাকশিং অমসুং কলাগী মফম য়াওনা মতমগা চুনরবা অনৌবা মচাক-মথুমশিং লৈহনগনি। স্কুলশিং অদুদা ঈশিং য়োক্তুনা থম্নবা, অমোৎপা রিসাইক্লিং তৌবা, ইনর্জি য়াম্না চঙদবা মচাকশিং অমসুং ওর্গনিক ওইবা পুন্সি মহিংগী মতাংদা করিকুলমদা য়াওহন্দুনা অকোয়গী ফিবম শোকহন্দবা স্কুলশিং ওইনা শেমগৎকনি।
কাংলুপা খুদিংমক কোনশিন্দুনা অমসুং হরাও-তয়াম্বা স্কুলগী ফিবম অমা শেমগৎতুনা হায়রিবা স্কুলশিং অদুনা মখোয় মখোয়গী লমদম অদুদা অফবা মগুন লৈবা ইজুকেসন ফংহনগনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা ফিবমদা হিংলিবা অঙাংশিং, লোন কয়াগী দরকার ওইবশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা হৈথোই-শিংথোইবা ফিবমদা লৈরিবা অঙাংশিং চেকশিন্না য়েংশিনগনি অমসুং এন.ই.পি ২০২০গী পান্দম মতুংইন্না মখোয় নিংথিনা লাইরিক তম্বগী থবকশিং শরুক য়াহনগনি।