Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Need to work together for stronger recovery and resilience across globe: Shri Bhupender Yadav at the G20 Joint Environment and Climate Ministers Meeting (JECMM) Bali
Any initiative to address the contemporary environmental challenge should be on the basis of Equity and principle of Common but Differentiated Responsibilities & Respective Capabilities in the light of the national circumstances and priorities: Union Minister for Environment, Forest and Climate Change
Sustainability requires coordinated action for the global commons: Shri Bhupender Yadav
01 SEP 2022 2:29PM by PIB Delhi
Union Minister for Environment Forest and Climate Change,Shri Bhupender Yadav, attended the G20 Joint Environment and Climate Ministers Meeting (JECMM) held at Bali, Indonesiayesterday.
Speaking on the concluding day of the G20 meeting, the Union Minister underlined the need to work together for stronger recovery and resilience across globe, leaving no one behind especially most vulnerable sections of the society. He reminded that this is at the heart of the 2030 agenda of sustainable development.
Shri Yadav stated that sustainable recovery should alsolead towards Sustainable Development Goals. In his address he stressed that while climate change is a global phenomenon, its negative impacts are more severely felt by the poor and vulnerable especially in the developing countries. There is high dependence on Natural resources but the capacity to cope with climate variability and extreme is limited. Climate change phenomenon is deeply unfair. Those who contributed least to it from developing countries will be most severely hit by the impact of Global warming. Any initiative to address the contemporary environmental challenge should therefore be on the basis of Equity and principle of Common but Differentiated Responsibilities & Respective Capabilities in the light of the national circumstances and priorities.
The Minister Yadav informed the gathering that India will assume the G20 Presidency from 1st December 2022 culminating in the G20 summit in 2023. As under the Indonesian Presidency, there shall be meetings side events, workshops, seminars, and site visits across different cities in India during G20 Presidency.
Shri Yadav told the gathering that while addressing the World Leaders Summit at COP 26 in November 2021, our Hon’ble Prime Minister, Sh. Narendra Modi gave a new mantra for sustainable development i.e.LiFE- Lifestyle For Environment. LiFE as a global movement isneeded today to move away from mindless and destructive consumption to mindful and deliberate utilisation. India’s effort towards the clean energy and energy security low carbon and efficient industrial growth, sustainable agriculture and low carbon living affirm our commitment to a transformative shift towards sustainable lifestyle for all. We need to redefine prosperity to ensure affordable, servable and sustainable lifestyle for all.He concluded by emphasising that sustainability requires coordinated action for the global commons. India stands for a ‘whole of the world’ approach that recognizes the interdependence of countries, economies and communities.
In the end Shri Bhupender Yadav, Minister for Environment, Forest and Climate Change extended heartfelt and warm invitation to all the G 20 countries for the next Environment Deputies Meeting and Climate Sustainability Working Group related events during India’s G 20 Presidency.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
মালেম শিনবা থুংবগী মপাঙ্গল লৈনা রিকভরী তৌনবা অমসুং রেজিলিএন্স পুরক্নগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাই: শ্রী ভুপেন্দর য়াদবানা বালিগী জি.২০ জোইন্ত ইনভাইরনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেন্ত মিনিস্তর্স মীতিং (জে.ই.সি.এম.এম.)দা হায়খ্রে
হৌজিক মতমগী ইনভাইরনমেন্তেল চেলেঞ্জ থেংননবা খোঙথাংশিংনা লৈবাক্কী ওইরিবা ফিভম অমসুং অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকপশিং য়েংদুনা ইক্বিতী অমসুং প্রিন্সিপাল ওফ কম্মন্স, অদুবু তোঙাল্লবা থৌদাং অমসুং মশাগী তৌবা ঙম্বগী মতিকশিংদা য়ুম্ফম ওইগদবনিঃ ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রীনা হায়খি
তুং কোইনা চৎহনবা হায়বসিদা মালেমগী ওইবা মান্নবা পান্দমগীদমক্তা নীংথিনা য়াৎথোক্লবা থৌওংশিংগী মথৌ তাইঃ শ্রী ভুপেন্দর য়াদব
01 SEP 2022 2:29PM by PIB Imphal
ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা ঙরাং ইন্দোনেসিয়াগী বালিদা পাংথোকপা জি.২০ জোইন্ত ইনভাইরনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেন্ত মিনিস্তর্স মীতিং (জে.ই.সি.এম.এম.)দা শরুক য়াখি।
জি.২০ মীফমগী লোইশিনবা নুমিত্তা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থমখিবা ৱাফমদা খুন্নাইগী অৱাবা তাগনবা মীওইশিংবু অখন্ননা লৌদুনা, মীওই অমত্তা চিত্থহন্দনা মালেম শিনবা থুংবনা মপাঙ্গল লৈনা রিকভরী তৌনবা অমসুং রেজিলিএন্স পুরক্নগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি। ৱাফম অসিনা তুং কোইনা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা ইং ২০৩০গী এজেন্দাগী ময়োলদা লৈ হায়না মহাক্না মীয়ামদা অমুক হন্না নীংশিংহনখি।
শ্রী য়াদবনা সস্তেনেবল রিকভরীনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিংবুসু ফংহনগদবনি হায়না ফোংদোকখি। অইং-অশাগী হোংবগী শিংনবনা মালেমগী ওইবা থৌওং অমা ওইরিঙৈ অসিদা, মসিগী পামদবা চৈথেং কয়াসু চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মরু ওইনা, লাইরবা অমসুং অৱাবা তাগনবা মীওইশিংনা হেন্না থেংনরি হায়না মহাক্কী ৱাফমদা ফোংদোকখি। মহৌশাগী পোত্থোক্তা কা-হেন্না মখা পোনবগী মতৌ অমা য়াম্না ৱাংনা লৈরি, অদুবু অইং-অশা হোংবা নাইবা অমসুং মসিগী শাথীবা ফিভমগা মাইয়োক্নবা ঙম্বগী মতিক্তি য়াম্না অকক্নবা ওইরি। অইং-অশা হোংবগী শিংনবা অসিদি তসেংনা য়াম্না পামদবা থৌওংনি। মসিগী মাইকৈদা য়াম্না অকক্ননা তেংবাংলিবা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা গ্লোবেল ৱার্মিংগী চৈথেং খ্বাইদগী হেন্না ফংগনি। হৌজিক মতমগী ইনভাইরনমেন্তেল চেলেঞ্জ থেংননবা খোঙথাংশিংনা লৈবাক্কী ওইরিবা ফিভম অমসুং অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকপশিং য়েংদুনা ইক্বিতী অমসুং প্রিন্সিপাল ওফ কম্মন্স, অদুবু তোঙাল্লবা থৌদাং অমসুং মশাগী তৌবা ঙম্বগী মতিকশিংদা য়ুম্ফম ওইগদবনি।
ভারতনা ইং ২০২৩গী জি.২০ সম্মিত্তা লোইশিন্দুনা দিসেম্বর ১, ২০২২দগী জি.২০ প্রসিদেন্সেগী থৌ পুগনি হায়না মন্ত্রী য়াদবনা তিল্লিবা মীয়ামগী মফদা ফোংদোকখি। ইন্দোনেসিয়াগী প্রসিদেন্সেগী মখাদা পাংথোক্লিবগুম্না, জি.২০ প্রসিদেন্সগী মনুংদা ভারত্তা সাইদ ইভেন্ত মীফম, ৱর্ক্সোপ, সেমিনার অমসুং তোঙানবা শহরশিংদা সাইত ভিজিৎ চৎপগী থৌওংশিং পাংথোক্কনি।
ঐখোয়গী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নবেম্বর ২০২১গী কোপ ২৬তা মালেমগী লুচিংবশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙবদা এল.আই.এফ.ই. – লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত হায়বা তুং কোইনা চাউখৎপা পুরকপগী অনৌবা মন্ত্রা অমসু পীখি হায়না শ্রী য়াদবনা তিল্লিবা মীয়ামদা পাউদমখি। ৱাখল য়াওদবা অমসুং অমাঙ-অতা থোকহন্দুনা কঞ্জম্পসন তৌবদগী লাপথোক্তুনা নীংথিনা থৌরাং য়াত্তুনা কঞ্জম্পসন তৌবরোমদা চঙশিন্নবগীদমক্তা এল.আই.এফ.ই. অসি মালেমগী ইহৌ অমা ওইনা চত্থবগী ঙসিদি তঙাই ফদবা য়াম্না লৈরে। ক্লীন ইনর্জী অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী লো কার্বন অমসুং ইফিসিএন্ত ইন্দস্ত্রী গ্রোথ, সস্তেনেবল এগ্রিকলচর অমসুং লো কার্বন লিবিংগী মাইকৈদা ভারতনা হোৎনরিবা অসিনা মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা অহোংবা অমা পুরক্নবগীদমক্তা ভারতনা খোঙফম চেৎলিবা অসিবু হেন্না চেৎশিনহল্লি। মীয়াম পুম্বগী এফোর্দেবল, সর্ভেবল অমসুং সস্তেনেবল লাইফস্তাইল অমা শোইদনা লৈহন্নবগী ঐখোয়না নুংঙাই য়াইফবা হায়বসিগী অনৌবা ৱাহন্থোক পীবগী মথৌ তারে। তুং কোইনা চৎহনবা হায়বসিদা মালেমগী ওইবা মান্নবা পান্দমগীদমক্তা নীংথিনা য়াৎথোক্লবা থৌওংশিংগী মথৌ তারে হায়রদুনা মহাক্না মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি। লৈবাকশিংগী মনিং-তম্বা, শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইশিংবু শকখঙবা ‘মালেম পুম্বগী ওইবা’ হায়বা খোঙথাং অমগীদমক্তা ভারতনা লেপ্পি।
মহাক্কী ৱারোলগী অরোইবদা, ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা পাংথোক্কদবা মথংগী ইনভাইরনমেন্ত দেপ্যুতীজ মীতিং অমসুং ক্লাইমেত সস্তেনেবিলিতী ৱর্কিং গ্রুপকা মরী লৈনবা থৌরমশিংদা শরুক য়াবীনবা জি.২০ লৈবাকশিংদা থম্মোই শেংনা পাউজেল পীখি।