Ministry of Health and Family Welfare
India has taken rapid strides in reducing child mortality since 2014 from 45 per 1000 live births to 35 per 1000 live births in 2019: Dr Bharati Pravin Pawar
Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State launches Early Childhood Development Conclave, Paalan 1000 National Campaign and Parenting App
“First 1000 days establish a solid platform for a child’s physical, mental, emotional, cognitive and social health”
16 AUG 2022 3:50PM by PIB Delhi
“India has taken rapid strides in reducing child mortality since 2014 from 45 per 1000 live births to 35 per 1000 live births in 2019”. Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State stated this today as she virtually launched the Early Childhood Development Conclave, Paalan 1000 National Campaign and Parenting App in Mumbai today.
Dr Vinod K Paul, Member (Health & Nutrition), NITI Aayog was also present.
Accentuating the importance of the early phases of a child’s life as its impact can last a lifetime, Dr Bharati Pravin Pawar said, “The process of a baby’s brain development begins during pregnancy and is influenced by a pregnant woman’s health, nutrition and environment. After birth, apart from the physical growth, a human baby’s brain development paves the way for its future level of intelligence and quality of life. Each day of this journey is special and influences the way a baby develops, grows and learns - not just now, but for her entire life. We need to understand that the child survival cannot be addressed in isolation as it is intricately linked to the health of the mother. Therefore, the concept of ‘Continuum of Care’, that emphasises on care during critical life stages in order to improve child survival, is being followed under the national programme.”
She further noted that the first thousand days encompasses the conception as well as the first two years of a child’s life and during this period, the growing child needs right nutrition, stimulation, love and support. “The first 1000 days establishes a solid platform for a child’s physical, mental, emotional, cognitive and social health”, he highlighted.
“The child health programme under the National Health Mission (NHM) comprehensively integrated interventions which improved child survival and addressed factors contributing to infant and under-five mortality. Hence, our National Health Mission ensures that critical services are made available at home, through community outreach and through health facilities at various levels like primary, first referral units, tertiary health care facilities”, she said.
About Paalan 1000 National Campaign and Parenting App
‘Paalan 1000 - Journey of the First 1000 Days’, focuses on the cognitive developments of children in the first 2 years of its life. Paalan 1000 combines early years coaching for parents, families and other caregivers with services designed to meet families’ basic needs. Infants and toddlers are shaped by their experiences – andthose experiences are shaped by their caregivers. Caregivers are crucial for a strong start in the first years of life. The programme is aligned the mission of the Rashtriya Bal Swasthya Karyakram (RBSK), emphasizing responsive care and focusing interventions on the first 1000 days.
PAALAN 1000 parenting app will provide caregiver with practical advice on what they can do in their everyday routine and will help resolving the various doubts of parents and will direct our efforts in the development of child.Cognitive development of children under 2 years is a major focus area of this PAALAN 1000, and have focused on the 6 principles on Maximize Love, Talk & Engage, explore through Movement and Play, Read and Discuss Stories, Mother’s Engagement with the Child while Breastfeeding and Managing Stress and Staying Calm.
Dr. P Ashok Babu, Joint Secretary (RCH), Dr. Pradeep Vyas, Additional Chief Secretary (Health), Government of Maharashtra, Dr. Sumita Ghosh, Additional Commissioner &Incharge (Child Health), MoHFW, Ms. Rushda Majeed (BVLF), Mr. Luigi D’Aquino, UNICEF, Dr. Pushpa Chowdary, WHO India were also present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতনা ২০১৪দগী হৌদুনা অঙাং শিবগী চাং অসি ১০০০ হিংনা পোকপদা ৪৫ ওইরম্বদগী ২০১৯দা ১০০০ হিংনা পোকপদা ৩৫ খক্তমক ওইহন্দুনা খোঙজেল য়াঙনা হন্থহল্লেঃ দা. ভারতি প্রভিন পাৱর
দা. ভারতি প্রভিন পাৱর, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা অর্লী চাইল্দহুদ দিবেলপমেন্ত কনক্লেব, পালন ১০০০ নেসনেল কেম্পেন অমসুং পেরেন্তিং এপ হৌদোকখ্রে
"অহানবগী নুমিৎ ১০০০না অঙাংগী শেজেল, ৱাখল, ইমোসনেল, কোগনিতিব অমসুং খুন্নাইরোলগী মরুওইবা তাংকক্নি"
16 AUG 2022 3:50PM by PIB Imphal
"ভারতনা ২০১৪দগী হৌদুনা অঙাংগী শিবগী চাং অসি ১০০০ হিংনা পোকপদা ৪৫ ওইরম্বদগী ২০১৯দা ১০০০ হিংনা পোকপদা ৩৫ খক্তমক ওইহন্দুনা খোঙজেল য়াঙনা হন্থহল্লে"। ৱাফম অসি দা. ভারতি প্রভিন পাৱর, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা ঙসি মুম্বাইদা অর্লী চাইল্দহুদ দিবেলপমেন্ত কনক্লেব, পালন ১০০০ নেসনেল কেম্পেন অমসুং পেরেন্তিং এপ হৌদোকপদা ফোংদোকখিবনি। দা. ভিনোদ কে পাউল, মেম্বর (হকশেল অমসুং ন্যুত্রিসন), নিতি আয়োগসু শরুক য়াখি।
অঙাং অমগী অঙনবা পুন্সিগী তাংকক অসিবু হয়েং মাগী পুন্সি চুপ্পা অমদা ইথিল পীবগীদমক য়াম্না মরুওই হায়না ফোংদোক্লদুনা দা. ভারতি প্রভিন পাৱরনা হায়খি, "অঙাং অমগী ব্রেনগী চাউখৎপগী থবক অসি মমা পুক্নুংদা লৈরিঙৈ মতমদগী হৌরে অমসুং মসি মীরোনবী মমাগী হকশেল, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং অকোইবনা ইথিল পী। পোক্লবা মতুংদা, মশা চাউরকপগী ৱাংমদা, মীওইবা অঙাং অমগী ব্রেন চাউখৎপগী থবক অসিনা তুংদা শিংবগী চাং অমসুং পুন্সিগী মগুন লেপ্পী। হায়রিবা খোংচৎ অসি নুমিৎ খুদিং মরুওই অমসুং অঙাং অদুনা মতৌ করম্না চাউরকপগে অমসুং তমশিনবগে হায়বদু তাকই – হৌজিক খক্তগী নত্তনা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা অমদা। অঙাং অমনা হিংবা হিংদবগী ৱাফম অসি অঙাংদু খক্তংদা ইনশিনবা য়ারোই, মসি মমাদুগী হকচাংগী মখাসু পোল্লি হায়বসি ঐখোয়না ভাপ তাবীগদবনি। মরম অসিনা, 'কন্তিনম ওব কেয়র' হায়বা অঙাংদুনা হিংনবগীদমক অরুবা তাংকক্তা মীৎয়েং থম্লিবা ৱাখল্লোন অসি নেসনেল প্রোগ্রামগী মখাদা থম্লি।"
মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি অহানবা নুমিৎ লিশিং অমদি কন্সেপসন অমসুং অঙাং অদুগী চহি অনিবু কোনশিল্লি, অমসুং মসিগী তাংকক অসিদা, চাউখৎলক্লিবা অঙাং অদুনা অফবা চীঞ্জাক, স্তিমুলেসন, নুংশিবা অমসুং শৌগৎপীবা চঙই। "অহানবগী নুমিৎ ১০০০না অঙাংগী শেজেল, ৱাখল, ইমোসনেল, কোগনিতিব অমসুং খুন্নাইরোলগী মরুওইবা তাংকক্নি", হায়না মহাক্না পনখি।
"নেসনেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা লৈরিবা অঙাংগী হকশেলগী থৌরম অসিনা অঙাং হিংনবগী থবকশিং পায়খৎলি অমসুং পীক্লিবা অঙাংশিং অমসুং মঙাগী মখাগী অঙাংশিংগী মোর্তালিতী ৱাংহনবা হীরমশিং য়েংশিল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়গী নেসনেল হেল্থ মিসননা মরুওইবা সেবা কয়া য়ুমদা, কম্ম্যুনিতী আউৎরিচ অমসুং তোঙান-তোঙানবা প্রাইমরী, ফার্স্ত রিফরেল য়ুনিৎ, তর্সিয়ারী হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংগী থোঙদা ফংহন্নবা হোৎনরি" হায়না মহাক্না হায়খি।
পালন ১০০০ নেসনেল কেম্পেন অমসুং পেরেন্তিং এপকী মতাংদা
'পালন ১০০০ – জর্নী ওব ফার্স্ত ১০০০ দেস', মসিনা অঙাংশিংবু অহানবগী চহি ২ ফাওবগী কোগনিতিব দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্মি। পালন ১০০০না মপা মমা ওইবশিং, ইমুং মনুং অমসুং অতোপ্পা কেয়রগিবরশিংদা ইমুং মনুংগী তঙাইফদবশিং পীনবা অঙনবা চহিগী কোচিং পীরি। পীক্লিবা অঙাংশিং অমসুং শন শাদুনা চৎলিবা অঙাংশিং অসি মখোয়গী এক্সপরিএন্সনা শেম্মি – অমসুং হায়রিবা এক্সপরিএন্সশিং অসিবু অমুক মখোয়বু শেন্নবীরিবশিংনা শেম্মি। শেন্নবীরিবশিং অসি পুন্সিগী অহানবা চহিদা নীংথিনা হৌনবগীদমক য়াম্না মরুওই। থৌরাং অসি রাস্ত্রিয়া বাল স্বাস্থ্যা করিয়াক্রম (আর.বি.এস.কে.)গা চুন্ননা চৎলি। মসিনা রেস্পোন্সিব কেয়র অমসুং অহানবা নুমিৎ ১০০০দা মীৎয়েং থম্মি।
পালন ১০০০ পেরেন্তিং এপ অসিনা শেন্নবীরিবশিংদা মখোয়না নোংমগী ওইনা তৌগদবশিংগী অতাংদা ঈপাউ পীরি অমসুং মসিনা মমা মপাশিংদা লৈবা চিংনবশিং কোকহনবা ঙমগনি। চহি অনিগী মখাদা লৈবা অঙাং অমগী কোগনিতিব দিবেলপমেন্ত হায়বসি পালন ১০০০ অসিগী মরুওইবা মীৎয়েং চঙলিবা মফম অমনি, অমসুং মসিনা নুংশিবা হেনগৎনবা, ৱারী শান্ননবা অমসুং লোইনবা, লেঙবা অমসুং শান্নবা হেনগৎনবা, পামিন্নবা অমসুং খন্নবা, মমাগা মচাগা শঙ্গোম পীথক্লিঙৈ লোইনবা অমসুং ৱাখল ৱাবা হন্থনবা অমসুং পোথানা লৈবা হায়বা প্রিন্সিপল ৬ অসিদা মীৎয়েং থম্মি।
দা. পি অশোক বাবু, জোইন্ত সেক্রেতরী (আর.সি.ঐচ.), দা. প্রদীপ ভ্যাস, এদিসনেল চীফ সেক্রেতরী (হেল্থ), মহারাস্ত্রা সরকার, দা. সুমিতা ঘোশ, এদিসনেল কম্মিসনর অমসুং ইনচার্জ (চাইল্দ হেল্থ), এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু., মিস রুশদা মজীদ (বি.ভী.এল.এফ.), শ্রী লুইগি দি' একুইনো, য়ুনিসেফ, দা. পুশপা চৌদরী, হু ইন্দিয়াসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।