Ministry of Textiles
Handloom sector is a symbol of our country’s rich and varied cultural heritage, Says MoS Textiles Smt. Darshana Jardosh
Women Members of Parliament visit Exclusive Handloom Expo at Handloom Haat
05 AUG 2022 5:42PM by PIB Delhi
Minster of State for Textiles and Railways Smt. Darshana Vikram Jardosh accompanied by esteemed women members of parliament Smt. Hema Malini, Smt. Navneet Kaur Rana, Smt. Mahua Moitra and others inaugurated Exclusive Handloom Expo ‘My Handloom My Pride Expo’ at Handloom Haat today. They interacted with weavers & artisans and bought the exquisite handloom products. Smt Darshana Jardosh had invited all the women Members of Parliament to visit the Exclusive Handloom Expo at Janpath Haat and see the rich handloom heritage in order to encourage the weavers and promote the industry.
A total of 55 Sant Kabir and National Awardees from 14 states are showcasing and selling exquisite handloom products. The exhibition will be open to public from 11 am to 8 pm for 7 days up to August 11th, 2022. This Exclusive Handloom Expo is an initiative of the O/o Development Commissioner (Handlooms), Ministry of Textiles, Government of India through National Handloom Development Corporation (NHDC) Ltd.
“Handloom sector is a symbol of our country’s rich and varied cultural heritage,” said Smt. Jardosh.
Swadeshi Movement which was launched on 7th August, 1905 had encouraged indigenous industries and in particular handloom weavers. In 2015, the Government of India decided to designate 7th August every year, as the National Handloom Day.
On this day, we honour our handloom weaving community and highlight the contribution of this sector in the socio-economic development of this country. We reaffirm our resolve to protect our handloom heritage and to empower the handloom weavers and workers with greater opportunities.
The art of Handloom weaving has traditional value attached to it and each region has exquisite varieties. The uniqueness of products such as Pochampally, Tangaliya saree, Kota Doria, Banarasi, Jamdani, Baluchari, Ikkat, Kalamkari etc. to name a few, attracts customers across the globe with exclusives weaves, designs and traditional motifs.
Through these exhibitions, handloom weavers not only market their products at reasonable rates but also get to know customers’ choice with regard to colour, design and weaving for future improvement of the product. The exhibition enables a direct interface between the awardee Handloom weavers and consumers.
Handloom products drawn from some of the exotic locations of India are on display and sale at the exhibition. A brief list is given below: -
· Andhra Pradesh
Venkatagiri Jamdani Cotton Saree,
· Assam
Vegetable Dyed Silk Saree
. Gujarat
Tangaliya Saree, Duppta Marino woolen Shawl
. Himachal Pradesh
Kullu Shawl
. Jammu & Kashmir
Kani Shawl
· Madhya Pradesh
Chanderi sarees, suit, dupatta
· Manipur
Manipur traditional H/L products
· Nagaland
Nagaland traditional H/L products
· Odisha
Triyantra Saree, Pratijna, Ramshila, Beti Cotton Saree
· Rajasthan
Punja Duri, Kota Doria Saree
· Tamil Nadu
Kancheepuram Korvai Silk Saree
· Telangana
Double Ikat Telia Rumal Saree
· Uttar Pradesh
Rangkat Saree, Cotton Jamdani, Cutwork Stole
· West Bengal
Jamdani sarees, dress material, stoles

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
হেন্দলুম সেক্তর অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইনাক খুল্লবা অমসুং মখল মখা য়াম্লবা কলচরেল হেরিতেজকী খুদম অমনি হায়না তেক্সতাইলসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী দর্শনা জার্দোশনা ফোংদোকখ্রে
পার্লিয়ামেন্তকী নুপী মেম্বরশিংনা হেন্দলুম হতকী এক্সক্লুসিব হেন্দলুম এক্সপোদা চৎখ্রে
05 AUG 2022 5:42PM by PIB Imphal
তেক্সতাইলস অমসুং রেলৱেজকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী দর্শনা বিক্রম জার্দোশনা ঙসি পার্লিয়ামেন্তকী শক্নাইরবী নুপী মেম্বরশিং শ্রীমতী হেমা মালিনি, শ্রীমতী নবনীত কৌর রানা, শ্রীমতী মহুৱা মোইত্রা অমসুং অতোপ্পশিংগা লোয়ননা হেন্দলুম হত্তা এক্সক্লুসিব হেন্দলুম এক্সপো ‘মাই হেন্দলুম মাই প্রাইদ এক্সপো’ হৌদোকখ্রে। মখোয়না ফিশাবীশিং অমসুং আর্তিসানশিংগা উনদুনা ৱারী শানখি অমদি থোঁদোক হেন্দোকপা হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং লৈখি। শ্রীমতী দর্শনা জার্দোশনা পার্লিয়ামেন্তকী নুপী মেম্বর খুদিংমকপু জনপথ হত্তা পাংথোক্লিবা এক্সক্লুসিব হেন্দলুম এক্সপোদা চৎতুনা ইনাক খুল্লবা হেন্দলুম হেরিতেজ য়েংনবা অমসুং ফিশাবীশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি ইন্দস্ত্রী অসি প্রমোত তৌনবা বার্তন তৌখি।
রাজ্য ১৪দগী সন্ত কবির অমসুং নেস্নেল এৱার্দী পুন্না ৫৫না থোইদোক হেনন্দোকপা হেন্দলুম প্রদক্তশিং উৎলি অমদি য়োল্লি। একজিবিসন অসি ২০২২গী ওগস্ত ১১ ফাওবা নুমিৎ ৭গী ওইনা অয়ুক পুং ১১দগী নুমিদাং পুং ৮ ফাওবা মীয়ামগীদমক হাংদোক্কনি। মসিগী এক্সক্লুসিব হেন্দলুম এক্সপো অসি নেস্নেল হেন্দলুম দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.ঐচ.দি.সি.) লিমিতেদকী থোংদা তেক্সতাইলস মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী দিবলপমেন্ত কমিস্নার (হেন্দলুম) ওফিসকী ইনিসিয়েতিব অমনি।
“হেন্দলুম সেক্তর অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইনাক খুল্লবা অমসুং মখল মখা য়াম্লবা কলচরেল হেরিতেজকী খুদম অমনি” হায়না জার্দোশনা ফোংদোকখি।
১৯০৫গী ওগস্ত ৭তা হৌদোকখিবা স্বদেশি মুবমেন্তনা ইন্দিজেনিয়স ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং অকক্নবা হেন্দলুম ৱিভরশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। ২০১৫দা ভারত সরকারনা চহি খুদিংগী ওগস্ত ৭পু নেস্নেল হেন্দলুম দে হায়না পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি।
নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী হেন্দলুম ৱিভিং কমুনিতীবু ইকায় খুম্নবা উৎলি অমদি লৈবাক অসিগী সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তদা সেক্তর অসিগী কন্ত্রিব্যুসনবু উৎথোক্লি।
হেন্দলুম ৱিভিংগী আর্ততা ত্রেদিস্নেল ভেল্যু এতেচ তৌরি অমদি রিজন খুদিংগী তোঙান তোঙানবা মখলশিং লৈরি। পোচামপল্লি, তাঙ্গলিয়া শারি, কোতা দোরিয়া, বনারশি, জামদানি, বালুচারি, ইক্কাত, কলামকারি অসিনচিংবা পোত্থোকশিংগী য়ুনিকনেসনা মালেমগী কস্তমরশিং চিংশিল্লি।
একজিবিসন অসিগী খুত্থাংদা হেন্দলুম ৱিভরশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং মতিক চাবা মমলদা য়োনবতা নত্তনা মচু, দিজাইন অমদি পোত্থোক্কী ওইবা তুংগী ইমপ্রুবমেন্তকীদমক ৱিভিংদা কস্তমরশিংগী অপাম্বা খংবসু ঙমলি। একজিবিসন অসিনা এৱার্দ ফংলবা হেন্দলুম ৱিভরশিং অমসুং কস্তমরশিংগী মরক্তা হকথেংননা উনবা ঙমহল্লি।
একজিবিসন অসিদা ভারতকী এক্সোতিক লোকেসন খরদগী পুরকপা হেন্দলুম প্রদক্তশিং দিসপ্লে তৌরি অমদি য়োল্লি। মখাদা শমলপ্পা লিস্ত অমা পীরি:-
· আন্ধ্র প্রদেশ
বেনকাতাগিরি জামদানি কত্তন সারি,
· অসাম
বেজিতেবল দাইদ সিল্ক সারি
. গুজরাত
তাঙ্গলিয়া সারি, দুপপ্তা মারিনো ৱুলন শোল
. হিমাচল প্রদেশ
কুল্লু শোল
. জম্মু অমসুং কাশ্মীর
কানি শোল
· মধ্য প্রদেশ
চান্দেরি সারিশিং, সুইত, দুপত্তা
· মনিপুর
মনিপুর ত্রেদিস্নেল ঐচ/এল প্রদক্তশিং
· নগালেন্দ
নগালেন্দ ত্রেদিস্নেল ঐচ/এল প্রদক্তশিং
· ওরিশা
ত্রিয়ান্ত্রা সারি, প্রাতিজনা, রামশিলা, বেতি কত্তন সারি
· রাজস্থান
পুনজা দুরি, কোতা দোরিয়া সারি
· তমিল নাদু
কানচীপুরম কোর্বাই সিল্ক সারি
· তেলঙ্গনা
দবল ইকাত তেলিয়া রুমাল সারি
· উত্তর প্রদেশ
রাঙ্গকত সারি, কত্তন জামদনি, কতৱার্ক স্তোল
· ৱেস্ত বেঙ্গল
জামদনি সারিশিং, দ্রেস মেতরিএল, স্তোলশিং