Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India adds 10 more wetlands designated as Ramsar sites to make total 64 sites
03 AUG 2022 7:35PM by PIB Delhi
India adds 10 more wetlands designated as Ramsar sites to make total 64 sites covering an area of 12,50,361 ha in the country. The 10 new sites include: Six (6) sites in Tamil Nadu and One (1) each in Goa, Karnataka, Madhya Pradesh and Odisha. Designation of these sites would help in conservation and management of wetlands and wise use of their resources.
India is one of the Contracting Parties to Ramsar Convention, signed in Ramsar, Iran, in 1971. India signed it on 1st Feb 1982. So far 64 wetlands covering an area of 12,50,361 ha have been designated as Ramsar Sites of International Importance from India, till date.
10 wetlands designated as Ramsar sites
S.No
Name of wetland
Area in Ha
State
Date of Designation
Page No.
1.
Koonthankulam Bird Sanctuary
72.04
Tamil Nadu
08-11-2021
2-3
1.
Satkosia Gorge
98196.72
Odisha
12-10-2021
4-5
1.
Nanda Lake
42.01
Goa
08-06-2022
6-7
1.
Gulf of Mannar Marine Biosphere Reserve
52671.88
Tamil Nadu
08-04-2022
8-9
1.
Ranganathituu BS
517.70
Karnataka
15-02-2022
10-11
1.
Vembannur Wetland Complex
19.75
Tamil Nadu
08-04-2022
12-13
1.
Vellode Bird Sanctuary
77.19
Tamil Nadu
08-04-2022
14-15
1.
Sirpur wetland
161
Madhya Pradesh
07-01-2022
16-17
1.
Vedanthangal Bird Sanctuary
40.35
Tamil Nadu
08-04-2022
18-19
1.
Udhayamarthandapuram Bird Sanctuary
43.77
Tamil Nadu
08-04-2022
20-21
Total area of 10 wetlands
1,51,842.41
TOTAL area of 64 Ramsar Sites in India (After designation of 10 more sites as above)
12,50,361
Click to see brief of each site along with photographs.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারতনা অহেনবা ৱেতলেন্দ ১০ অমগা রামসার সাইত ওইহন্দুনা অপুনবা সাইত ৬৪ শুহনখ্রে
03 AUG 2022 7:35PM by PIB Imphal
ভারতনা অহেনবা ৱেতলেন্দ ১০ অমগা রামসার সাইত ওইহন্দুনা অপুনবা সাইত ৬৪ শুহন্দুনা লৈবাক অসিদা হেক্তর ১২,৫০,৩৬১গী এরিয়া অমা কোন্সিনখ্রে। অনৌবা সাইত ১০ অসিগী মনুংদা তমিল নাদুদা সাইত তরুক (৬) অমদি গৱা, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ অমসুং ওরিশাদা অমমম য়াওরি। মসিগী সাইতশিং অসি দেজিগনেৎ তৌবনা ৱেতলেন্দশিং অসিগী কঞ্জারবেসন অমসুং মেনেজমেন্ত অমদি মখোয়গী রিসোর্সশিং হৈ শিংনা শিজিন্নবদা মতেং ওইরগনি।
১৯৭১দা ইরানগী রামসারদা পাংথোকপা রামসার কনভেন্সনদা খুৎয়েক পীনখিবা কন্ত্রেক্তিং পার্তিশিংগী মরক্তা ভারতসু অমনি। ভারতনা মসি ১৯৮২গী ফেব্রুৱারী ১দা খুৎয়েক পীখি। হৌজিক ফাওবদা হেক্তর ১২,৫০,৩৬১গী এরিয়া অমা কোন্সিনলিবা ৱেতলেন্দ ৬৪বু ভারত্তগী ইন্তরনেস্নেল ইম্পোরতেন্স ওইনা রামসার সাইত্তা দেজিগনেত তৌখ্রে।
রামসার সাইতশিং ওইনা দেজিগনেত তৌখ্রবা ৱেতলেন্দ ১০
সেরিএল নম্বর
ৱেতলেন্দগী মমিং
এরিয়া হেক্তরদা
রাজ্য
দেজিগনেসনগী তাং
লমায় মশিং
1.
কুনথানকুলম বর্দ সেঙ্কচুরী
৭২.০৪
তমিল নাদু
০৮-১১-২০২১
২-৩
1.
সতকোসিয়া জোর্জ
৯৮১৯৬.৭২
ওরিশা
১২-১০-২০২১
৪-৫
1.
নন্দা লেক
৪২.০১
গৱা
০৮-০৬-২০২২
৬-৭
1.
গল্ফ ওফ মন্নার মেরিন বাইওস্ফিয়ার রিজর্ব
৫২৬৭১.৮৮
তমিল নাদু
০৮-০৪-২০২২
৮-৯
1.
রঙ্গনাথিতু বি.এস.
৫১৭.৭০
কর্নাতকা
১৫-০২-২০২২
১০-১১
1.
ভেম্বানুর ৱেতলেন্দ কমপ্লেক্স
১৯.৭৫
তমিল নাদু
০৮-০৪-২০২২
১২-১৩
1.
ভেল্লোদ বর্দ সেঙ্কচুরী
৭৭.১৯
তমিল নাদু
০৮-০৪-২০২২
১৪-১৫
1.
সিরপুর ৱেতলেন্দ
১৬১
মধ্য প্রদেশ
০৭-০১-২০২২
১৬-১৭
1.
ভেদান্থাঙ্গাল বর্দ সেঙ্কচুরী
৪০.৩৫
তমিল নাদু
০৮-০৪-২০২২
১৮-১৯
1.
উধায়ামার্থান্দাপুরম বর্দ সেঙ্কচুরী
৪৩.৭৭
তমিল নাদু
০৮-০৪-২০২২
২০-২১
ৱেতলেন্দ ১০গী অপুনবা এরিয়া
১,৫১,৮৪২.৪১
ভারত্তা লৈরিবা রামসার সাইত ৬৪গী অপুনবা এরিয়া (মথক্তা পীরিবা অহেনবা সাইত ১০ অসি দেজিগনেত তৌরবা মতুং)
১২,৫০,৩৬১
সাইত খুদিংমক ফোতোগ্রাফকা লোয়ননা য়েংনবগীদমক ক্লিক তৌবীয়ু